Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 28, 2024, 16:32:32
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Взимане на булката - 2 част
Страници:
1
...
13
14
[
15
]
16
17
...
34
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Взимане на булката - 2 част (Прочетена 195785 пъти)
sunray
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2805
Имам всичко.
Отг: Взимане на булката - 2 част
«
Отговор #210 -:
март 23, 2010, 11:45:03 »
Снощи обсъдихме с един приятел, който е свирил в народен ансамбъл. Той ще ни съдейства за музикантите при извеждането. Тъй като, знаете, държах на гайдата, се спряхме на варианта гайда и тъпан. Нашият приятел каза, че двата инструмента в комбинация си пасват много добре. Сега чакаме да разберем колко точно ще струва и да ги ангажираме за нашата дата.
Ние бутане на врати се разбрахме да нямаме, само откупуването на булката
Ох, като знам какво е като чуя тъпан някъде наоколо като взимат булка, чак настръхвам. Нямам търпение
Активен
sunray
Имам всичко.
«
Отговор #211 -:
април 18, 2010, 17:33:23 »
Пак аз ще пиша тук очевидно, но...
Тъй като вече на дневен ред са организационните въпроси в самия ден, искам да попитам няколко неща:
1. Нали най-близките от страната на младоженеца отиват да взимат булката? Тоест брат/ сестра, кумове и най- най-близки роднини евентуално. Ние не искаме голяма блъсканица в родния ми дом.
2. Когато те идват трябва ли да носят нещо, освен да си подготвят дребни банкноти за откупуването на булката?
3. Как точно се процедира: Идват да ме взимат, кумата влиза първо при мен, прибулва ме, тогава влиза младоженеца и излизаме заедно. Казваме си Наздраве, някоя друга снимка, слизаме на входа, където ритам менчето, едно-две хорца, и потегляме към църквата? Това ли е? Изпускам ли нещо съществено и бъркам ли нещо в последователността?
Много ще съм ви благодарна за мнения и съвети
Активен
divanetata
Сватбен ГУРУ
Публикации: 499
«
Отговор #212 -:
април 18, 2010, 20:04:49 »
Ами според мен е нещо такова. Може би изпускаш момента със закичването на хората с перца, ако има такова де. Аз мисля да определя някоя приятелка да я върши тази задачка. Иначе ми се струва в общи линии това. Аааа, май имаше нещо с обувката на булката - май младоженецът трябваше да я пълни с пари ли, какво беше
Не знам дали ще го правите това, но ако да - може би моментът е като влезе при теб
Активен
dodo23
«
Отговор #213 -:
април 18, 2010, 21:02:38 »
velvet,правилно си описала последователността на нещата.
При мен дойдоха не само най-близките,а почти всички се събрахме в дома на родителите ми.
Обичайно кумата трябва да ти донесе булото,чантата,букета-всичко красиво опаковано.Първо при тебе взлиза тя-подарява ти букета,чантата,забулва те.
После влизат младоженецът и кумът.
На моята сватба кумата закичи родителите,брат му,сестра ми,кума и младоженеца,а майка ми ни захрани с питка с мед и сол.
След това баща ми ме изведе от дома,навън малко хорца и тръгнахме.
При нас нямаше пълнене на обувка,а кумата ми донесе само букета!
Активен
sunray
Имам всичко.
«
Отговор #214 -:
април 18, 2010, 22:36:54 »
Това с пълненето на обувката ще го правим, затова споменах и двулевките всъщност
Да, закичването го забравих, а ще има. Мисля най-най- близките да закича - тоест не повече от 10-ина ботуниери за мъжете и някъде толкова гривнички за жените, че и по-малко сигурно...
Попитах, защото днес майката на милото ме попита дали не се носи нещо като идват да ме взимат и аз...
Миро се избъзика: Как така ще носим, ние отиваме да я взимаме, не да даваме
Аз не знаех, че кумата носи и чантичката. На лошо ли ще е ако нея аз си я занеса вкъщи. Искам да си сложа вътре всичко важно. За булото и букета ще оставя на нея
А питата, с която майка ти,
Додо
, ви е захранила не е ли същия ритуал като този в ресторантите, когато се чупи една пита за захранване на младите? Ако е така, бих предпочела само в ресторанта
Благодаря ви, момичета, много ми помагате в избистрянето на дневния ред, така да се каже
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
«
Отговор #215 -:
април 18, 2010, 22:41:20 »
velvet
, с бутониери се закичват само кумовете, брата/сестрата и родителите на младоженците.Аз доколкото знам, булката го прави.
Няма никакъв проблем да вземеш, което ти е необдходимо със себе си, а останалите кумувете да ги донесат.
Иначе ритуалът със захранването е същия. Прави се на годежа по принцип, но в ресторанта пак го пресъздават.
Активен
dodo23
«
Отговор #216 -:
април 19, 2010, 08:15:37 »
Когато майка ми ми каза,че трябвало да ни захрани толкова изненадана останах,че дори не се опитах да й противореча.Обясни ми,че на нейната сватба нейната майка ги е захранвала и смисъла е в това,да не си тръгва булката от бащиния дом гладна и да знае зетя,че е винаги добре дошъл на трапезата.
Според мен наистина се припокриват нещата със захранването от свекървата,но направихме и двете.
Относно закичването-май всеки във всеки регион е различно.
Както вече писах кумата закичи най близките,аз закичих нея,всички останали ги закичваха в ресторанта сестра ми и братовчедка ми.
И аз предпочитах чантата да е при мен за да мога да я приготвя предварително.И така се оказа,че няма как булото да се опакова с букета от естествени цветя.
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
«
Отговор #217 -:
април 19, 2010, 08:23:19 »
dodo23, и двете майки захранват. На булката -на изпращане, а на младоженеца - на посрещане.
Активен
dodo23
«
Отговор #218 -:
април 19, 2010, 09:58:08 »
Ето снимка на опакованите чанта,було,букет и бутониери.
Дано да се вижда добре.
букет.JPG
(49.65 KB, 300x199 - видяно 5101 пъти.)
Активен
adrianaaleks
Любопитен
«
Отговор #219 -:
май 27, 2010, 16:25:02 »
Аз на сватбите на които съм била взимането на булката протича по следния начин:
1 Пристига младоженеца със смейството си и кумовете.
2 На портата /входа/ ги чакат родителите на момичето и двамата бащи имат бъклици или бутилки с ракия закичени с цветя, които си разменят и отпиват по една глътка от другата бутилка.Това се прави за здраве, за това е хубаво на бъклиците да има освен други цветя и стръкче здравец.
3 След това ги канят вътре и следва откупуването на булката /ритуала с обувката и пълненето й с парите/ и бутането на вратата - ако ги спазвате тези неща.
4 Младоженеца подарява букет на булката и майка й, а кумата поднася булченския букет.
5 Булката закичва двете семейства, кумовете и младоженеца с цветчетата.
6 Сяда се на маса младоженците да кажат наздраве на всички гости за около 10 минути.
7 На излизане първи излизат кума под ръка с булката, той я извежда, а след тях съответно младоженеца с кумата.
Та така момичета, това знам аз и така поне при мен ще бъде, като след извеждането ще има и хора защото имаме и жива музика.Аз предвиждам един час за да не се налага да бързаме, а ако остане време ще изиграем повече хора и така.
Активен
vilenceto
Професор
«
Отговор #220 -:
май 27, 2010, 16:35:32 »
И аз така го знам обичая и при мен така ще бъде само дето няма да ме извежда кума, а татко и после ще ме предаде на милото.
Мисля, че тук е мястото да ви попитам за съвети относно нещо, което ми се върти в главата, но не мога да го доизбистря
Идеята ми е следната: милото е много уверен че няма да има никакви проблеми да ме откупи и ще влезе лесно, пък и аз си знам, че така ще стане
, затова ми се иска когато застане вече пред вратата на стаята, в която съм аз , шаферките и сестра ми да го накарат да направи нещо или да каже нещо, с което да си заслужи влизането
(но не да дава пари) , ама нещо не мога да измисля как точно да се случат нещата. Чувала съм за протоколи за предаване на булка (2 крака, 2 уши и т.н.), но на мен лично ми звучи странно, а пък искам нещо подобно. Имате ли някакви идейки?
Активен
adrianaaleks
Любопитен
«
Отговор #221 -:
май 27, 2010, 16:44:29 »
Виленце
аз от сега съм казала на младоженеца, че ще съм в спалнята на родителите ми от там да ме вземе, но всъщтност ще бъда в своята спалня. Като напълни обувката, която ще държат шаферките и го пуснат в празната стая все едно че съм там, мисля да го помайтапят, че не е дал достатъчно пари и булката е избягала през прозореца, а той прозореца ще е отворен в стаята.
Или нещо подобно, но ти ако не искаш да го рекетираш с пари като мен, можеш пак да ползваш тази идея, като в празната стая оставиш някаква закачлива бележка, в кято обясняваш къде и как да те намери.Примерно с четири танцови стъпки се придвижи напред, завърти се или нещо подобно.Или да го накараш да направи нещо друго-примерно да изпие на екс чаша шампанско, да запее част от любимата ви песен и едва тогава да го упътят къде се намираш.
Активен
vilenceto
Професор
«
Отговор #222 -:
май 27, 2010, 17:28:21 »
Благодаря ти, adrianaaleks! Много ми харесва идеята да го изпързалям със стаята определено ще го приложа. И ще измисля нещо да направи за да докаже че ме обича.
А иначе без рекет няма да мине
само че на входната врата.
Активен
Didkata1984
Сватбар
«
Отговор #223 -:
юни 01, 2010, 13:35:41 »
Не съм се ровила обстойно назад в темата, затова ако се повтарям моля да ме извините: има една игра с резени лимони, които младоженецът трябва да изяде на вратата пред булката.
Тъй като не всеки "държи" да му разбият вратата или да я измъкнат от пантите, може и това да послужи: в чинийка се подреждат резени лимони и под всеки има листче с женско име. Младоженецът трябва да яде от лимоните, окато не се покаже името на неговата любима....
Естестено, символизира се това, че докато не я е срещнал животът му е бил кисел, но с нея напред всичко ще е сладко!
Та обмислям вариант, брат ми пред вратата да го "подслади' с малко лимончета
Активен
divanetata
Сватбен ГУРУ
Публикации: 499
«
Отговор #224 -:
юни 01, 2010, 14:01:17 »
Предложението ти е много добро, браво
Активен
Страници: