Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 28, 2024, 01:27:13

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 34   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Взимане на булката - 2 част  (Прочетена 195315 пъти)

Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353

www.Deliysky.com

« Отговор #420 -: февруари 29, 2012, 20:59:58 »

Второто е доста по-подробно,всичко описано там,ще присъства и на нашата сватба... smile
Но не откривам нищо за ритуалите в къщата на булката smile

Сега стана ли ясно за ритуалите в Булката, или има нужда от още пояснения?
Активен
Koliin
Ентусиаст
**
Публикации: 60

Моят сватбен албум

« Отговор #421 -: април 13, 2012, 22:55:38 »

Здравейте! Някъде из нета бях попадала на информация,че кумата може да отиде при булката и да "помага" при откупуването и.Ние другата седмица ще сме кумове в Пловдив и булката няма нищо против с нея да посрешнем кума и младоженеца.(тъй като сме от друг град това ще съчетая и с направата на прическата ми в дома и)Смятам да напиша разни майтапчийски бележки по стълбите във входа, и да изкараме доста пара за булката. smile
Активен
posum
Сватбен ГУРУ
Публикации: 725

Моят сватбен албум

« Отговор #422 -: април 14, 2012, 17:24:40 »

Смятам да напиша разни майтапчийски бележки по стълбите във входа, и да изкараме доста пара за булката. smile
И аз имах подобни идеи, при все, че има 2 пазителки на стълбите, но съпругът ми толкова бързо профуча покрай тях, че те стояха изтукани повече от минута след като той ги подмина.
Казвам го, за да го имаш предвид.
Активен
sunbunni
Професор
Публикации: 455

« Отговор #423 -: май 16, 2012, 12:13:02 »

Какво е това изпитание с лимончето? Много ми стана интересно  Girl_hide Трябва да го изяде за да го пуснат ли? Хахахаха аз много обичам да ям лимони (без захар) и не правя никакви физиономиики за кисело  funnytooth laugh funnytooth Обаче той дали ще може да го изязе хахахаха
Активен
mery_bery
Сватбар
Публикации: 223

Моят сватбен албум

« Отговор #424 -: май 16, 2012, 15:09:25 »

какъв е този ритуал с лимончето:)?И на мен много ми допадна идеята:)

п.с.Когато купувахме костюмът на младоженеца-продавачката ми каза,че при закичването на гостите,само цветето на Младоженецът трябва да е  естествено-т.е той не е част от гостите:).До колкото схванах,за Младоженеца бутониерката-трябва да е естествено цвете,различно и открояващо се от тези на другите гости.
Активен
Vivid
Професор
Публикации: 396

Моят сватбен албум

« Отговор #425 -: май 16, 2012, 15:47:21 »

За лимоните: нарязват се резенчета лимони и под тях се слагат листчета с имената на булката и шаферките. Младоженецът трябва да яде докато не стигне до името на булката - поуката е, че с всяка друга ще му е кисел животът.

А колкото до бутониерите, ние сме поръчали с живи цветя, но само за родителите, младоженеца и шаферките. Нямаме от онези хартиени или платнени цветчета, които се закичват на всеки гост.
Активен
maslenka
Любопитен
*
Публикации: 28

« Отговор #426 -: май 21, 2012, 19:32:35 »

А вие къде намерихте оркестър за извеждане на булката (София)? Някой може ли да ми препоръча такъв, който да работи на нормални цени. Не мисля, че цени от над 200лв за час-два свирене са нормални  Oh my ...
Активен
_perlichkata
Професор
Публикации: 459

Моят сватбен албум

« Отговор #427 -: май 21, 2012, 20:50:32 »

А вие къде намерихте оркестър за извеждане на булката (София)? Някой може ли да ми препоръча такъв, който да работи на нормални цени. Не мисля, че цени от над 200лв за час-два свирене са нормални  Oh my ...
Аз знам няколко оркестъра за извеждане, ние си поръчахме ФФ "Зевзеци",  имат и оркестър с танцьори (ние това поръчахме),. Други, който знам са "Нашенци" и "Глаголци", но не им знам офертите, имат сайтове и телефони и веднага можеш да се свържеш с тях.  Имам и телефон на музиканти от Люлин, ако искаш мога да ти го дам, взимат 200лв. без ограничение във времето, но не са в носии.
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
**
Публикации: 1616

Моят сватбен албум

« Отговор #428 -: юли 17, 2012, 18:56:25 »

За лимоните: нарязват се резенчета лимони и под тях се слагат листчета с имената на булката и шаферките. Младоженецът трябва да яде докато не стигне до името на булката - поуката е, че с всяка друга ще му е кисел животът.

Само малко допълнение - в лимона над името на булката със спринцовка се вкарва мед или захарен сироп. Все пак нейното име е сладко  blum И може да има всякакви женски имена. Не е задължително да е точно на шаферките. Ако са само две (както ще сме ние) няма да е никакво изпитание за младоженеца.

Само един въпрос имам - каква е идеята на търсенето на обувката ? Какво символизира нейното намиране и защо трябва да се пълни с пари ?

Това е доста изменено през годините. crazy Едно време хората много са вярвали в уроките и повечето ритуали по време и около сватбата са свързани именно с това да не бъдат урочасани младоженците. Обувките се купували от кумувете. Когато влизат при булката кумата я забулва, а кумът й обува обувките като в едната слага сребърна пара. На излизане от дома им бащата на булката слага сребърна пара и в обувката на младоженеца. А именно сребърна защото гони злите сили и да не могат да ги последват. Другото й значение е - за да пристъпят богати в новия си живот.
« Последна редакция: юли 17, 2012, 19:03:48 от Lionelsa » Активен
venetabaeva
Новак
*
Публикации: 13

Моят сватбен албум

« Отговор #429 -: юли 20, 2012, 23:49:06 »

Здравейте момичета...И аз се вписвам в темата  smile  И аз искам да си спазя традицията да ме вземат от вкъщи с музика...но видях ,че майка ми се притеснява(живя ли сме си само двете)че е сама и че не било ремонтирано,абе дипломатично си ми намекна че ще получи инфаркт ако трябва да организира нещо в къщи huhhuh.gif ...а аз моя апартамент го дадох под наем...и сега се оказва ,че няма от къде да ме вземе мъж ми  cray...Мислех да ме взима от кума(още не са женени с кумата),но приятелки ми казаха че не било хубаво...НО тия дни ми изникна една весела идея  diablo Защо аз не го взема от тях(той живее в къща,което е още по-хубаво) ,всички ще знаят,освен него(той ще знае че трябва да тръгне в едиколко си часа, а аз ще го изненадм час преди това)... danceg Мисля че така ще излезем от ситуацията ,а и ще стане веселба.. Bravo
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
**
Публикации: 1616

Моят сватбен албум

« Отговор #430 -: юли 22, 2012, 13:35:44 »

venetabaeva, могат да те вземат от където си пожелаеш. Няма никакви лоши суеверия свързани с това. Щом искаш да спазиш ритуала - направи го. Много от булките ги вземат от чужди домове, защото сватбата не е в родният им град или от хотелските стаи на комплексите, в които празнуват. Така, че давай смело good

П.С. Идеята ти да го вземеш също много ми допада. Определено ще е уникално изживяване  sarcastic
Активен
venetabaeva
Новак
*
Публикации: 13

Моят сватбен албум

« Отговор #431 -: юли 22, 2012, 16:01:54 »

Lionelsa мерси за съвета...просто си мислех ,че ако ме вземе от някъде,няма да има някаква сантиментална стойност(дано не прозвуча грубо) защото ние реално даже живеем вече 5 години заедно .Иначе започна вече да ми се върти плана с изненадта какда го взема  diablo Имам идея даже да сложим една стълба до нашия етаж от къщата и да му потропам на милото сутринта докато се разхожда по гащи да се оправя....Оооох направо си представям физиономията му  shok crazy и накрая  beating ха ха ,но съм убедена че не би се разсърдил,напротив -той знае че съм шматка..по-скоро се притеснявам за възрастните които са с маааааалко закъравели виждания  huhhuh.gif
Активен
sunbunni
Професор

« Отговор #432 -: юли 23, 2012, 08:30:32 »

Само малко допълнение - в лимона над името на булката със спринцовка се вкарва мед или захарен сироп. Все пак нейното име е сладко  blum И може да има всякакви женски имена. Не е задължително да е точно на шаферките. Ако са само две (както ще сме ние) няма да е никакво изпитание за младоженеца.
Аз пък се чудех дали няма да се разтечат много лимончетата и да оплескат листчетат под тях  huhhuh.gif Затова измислих да тегли "карти на късмата"  pleasantry , на една от които ще пише името ми или ще има моя снимка... още не съм го измислила. Идеята ми хрумна като видях Къци Вапцаров по тв  crazy
Активен
Josephine
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1053

Моят сватбен албум

« Отговор #433 -: юли 23, 2012, 15:07:35 »

каква е тази работа с картите на късмета, я разкажи
Активен
sunbunni
Професор

« Отговор #434 -: юли 23, 2012, 15:53:50 »

Не помниш ли шоуто на Къци Вапцаров "Риск печели, риск губи"  tease
Теглеха там карти на късмета при решаването на кръстословицата...
Идеята ми е да тегли карти докато оцели правилната, а те да са 7-8 примерно. На всички без една ще има лимончета  tease За другата (печелившата) писах по-нагоре  Girl_hide
Активен
Страници: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 34   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: