Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 27, 2024, 21:42:45

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 32   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Църковен брак - 2 част  (Прочетена 158894 пъти)

smiling rain
Сватбар
Публикации: 175

Magic everywhere

Моят сватбен албум

« Отговор #195 -: октомври 15, 2008, 08:27:23 »

Валка27, двойките не може да се венчават до третия ден от Великден - т.е. до 21.04.2009 включително.
Не слушай всеки, който има мнение, ами иди в църквата, в която ще се венчавате, запиши си датата (това е важно да се направи отрано, защото тези дати са пълни, предвид на 40дневната невъзможност за църковен брак). След това говори със свещениците, които служат там и питай какво се изисква от вас - не само какво да носите, ами по принцип за ритуала. ИЗБЕРЕТЕ си свещеник и се уговорете точно с него, за да не ви постигне моята изненада и разочарование, които нищо не може да промени, след като вече ритуалът се осъществява.
Това от мен. Надявам се да си запишеш часовете в църквата и в ритуалната зала, преди да правиш каквото и да било, защото това е най-важното, заедно с избора на кумове.
Ресторантът и DJ също не са за пренебрегване защото това са стожерите на празника и в някои градове бързо се изчерпват добрите възможности. Рокля, украси, покани, подаръчета за гостите - това са неща, които може да си разпределиш във времето - за да имаш спокойствие и максимален избор. Приключвам защото вече съм доста Offtopic
« Последна редакция: октомври 15, 2008, 08:39:57 от smiling rain » Активен
smiling rain
Сватбар
Публикации: 175

Magic everywhere

Моят сватбен албум

« Отговор #196 -: октомври 15, 2008, 08:37:44 »

Echy_ забраните за времето за сключване на църковен брак (по празници и по дати за 2009г.) може да ги видиш подробно описани, няколко поста по напред. Извън тези дати няма никакво ограничение, още повече, ако избрания ден и час е свободен в църквата, която е избрана за ритуала.
Но и теб ще посъветвам като Валка27 - идете на място вижте, питайте, говорете, посъветвайте се, изберете свещеник. Това е прекалено важен ритуал, за да се планира без да сте в пряка връзка с църквата и нейните служители, още повече че различните църкви си имат собствена организация в рамките на ритуала, различни детайли, свещенослужителите имат различен опит и въвлеченост в това, което правят. Надявам се, че не съм била много назидателна. Успех.
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1186

Моят сватбен албум

« Отговор #197 -: октомври 15, 2008, 14:17:52 »

Момичета, как стои въпроса с изнесения църковен ритуал? И знаете ли свещениците на кои църкви в София правят такива ритуали и въобще всякаква информация. Благодаря предварително Curtsey
Активен
Слънце
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2771

Усмихни се!

« Отговор #198 -: октомври 17, 2008, 15:13:27 »

Ох, на мен ми се искаше да имаме църковен брак в неделя, защото така е "по-правилно", дори съм чела изказвания на баба Ванга за това, но просто е много трудно да се организира сватба с хора от различни далечни градове в неделя, при положение, че понеделник е работен ден  nea От писаното тук поне разбрах, че събота след 17ч. е приемлив вариант и това мен ме устройва.
Друго, което се чудя е дали 6 месеца преди датата е много рано да се запази църквата. Аз предпочитам да ми е сигурно всичко, но си мисля, че ще ме върнат. Абе, ще се ходи да се пита, няма как  pardon
Интересува ме също дали в църквата има проблем кумовете да са роднини на младоженците. Мисля, че няма, защото на моя братовчед кума му беше сестра му и си имаше църковен брак.
Активен
plamik
Баш Майстор
**
Публикации: 1835

Моят сватбен албум

« Отговор #199 -: октомври 17, 2008, 15:16:40 »

Слънце, имаше забрана за сключване на брак между кумове и кумци, но за забрана да ти кумуват роднини аз не знам. За 6 месеца по-рано, не би трябвало д и маш проблем стига обаче да си сигурна, че в гражданското ще е свободна датата. Успех и да кажеш после! Задължителното е вашите кумове да са кръстени!
Активен
no4ko24
Сватбен ГУРУ
Публикации: 971

Моят сватбен албум

« Отговор #200 -: октомври 18, 2008, 12:42:13 »

И аз знам, че неделята е ден за сватба според църквата, но наистина е трудно да се намери такава, при която понеделникът да е почивен. Аз затова си избрах 21 Септември - на 22 не се работи smile Друга такава хубава дата ще е 1.03.2009 - аз много исках да се омъжа тогава, но според милото беше много далече. А понеже 3.03.2009 е национален празник и е вторник, много е вероятно понеделникът да го дадат почивен. А и е последната неделя преди Великденските пости, ако не се лъжа - така че е просто перфектен ден lol според мен де.
Активен
DJ - Ivo
Ентусиаст
**
Публикации: 59

« Отговор #201 -: октомври 19, 2008, 14:33:52 »

Ако сватбата е през деня не виждам какво пречи,че понеделник е работен ден.Предполага се,че младоженците няма да са на работа на другия ден а за гостите не виждам какъв е проблема.И въобще не виждам някакво предимство на вечерната пред дневна сватба. Даже според мен дневната има много плюсове. Като например,че можете да продължите и по до късно без това да ви попречи на първата брачна нощ. 2 Можете да продължите купона и в къщи с по близки приятели.3 След ресторанта може веднага да заминете на сватбено пътешествие ако има такова.4 Дори и да е почивен следващия ден много от гостите на вечерните сватби не стоят до късни доби а най-късно 24-1ч. се ориентират към изхода,с някой изключения. Но това е рядкост.5 За гостите от провинцията трябва да осигурите преспиване.6 При вечерната сватба, както и да го смятате следващия ден си е загубен за всички. 7 Можеби най-важното е,че през деня мозъка на човек е много по-свеж и вижда нещата по друг начин.С други думи по трезво. И спомените са други.А какво по-важно има от спомена за един от най щастливите и важни дни в живота ви? Вечерната сватба си е един вид пиянска история,и повечето гости така я запомнят. Няма смисъл да продължавам. и т.н.т. Това последното можеби е малко грубичко но си е така, за съжаление. През деня и атмосверата и спомените са други. Мое мнение.
« Последна редакция: октомври 19, 2008, 14:48:22 от DJ - Ivo » Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
**
Публикации: 1738

мрън-мрън, мяу-мяу

Моят сватбен албум

« Отговор #202 -: октомври 20, 2008, 02:36:39 »

DJ - Ivo, не си прав! Веднага ще ти кажа, че като вече минала през този път, никога не бих се съгласила да имам дневна сватба. Това, че целият ден е загубен не е никак вярно. Може би за гостите е така, но специално за булката има доста приготовления, които започват още от рано сутринта. Аз станах в 7 часа, за да мога да смогна с всичко и да изглеждам в булченския си вид в 2 часа следобед.
Това как функционира един мозък е строго индивидуално. Моят мозък не функционира сутрин.
Ако сватбата е дневна, то това означава булката да не спи. Точно това обсъждахме и с фризьора ми. Той е имал една дневна булка същия ден и е отворил салона за нея в 6:30 сутринта. Булката е споделила, че не е имала време да спи.  crazy. Е, кажи ми при това положение, ако ти си на нейното място, как ще се чувстваш до 8 часа вечерта?
А това, че вечерната сватба е пиянска история, щом като е грубичко според теб, защо го казваш? В този форум се държи на добрия тон и на приятелското отношение. Всеки си решава сам за себе си, но да правиш такива класификации е не малко, а доста грубо.
На моята сватба никой не даде вид да се е напил, а тортата беше разрязана в 12:30. Всички гости бяха с нас до края, включително и майките, които имаха бебета на 2 месеца. Сватбата ми беше в неделя вечер.
Активен
Kiksi
Публикации: 2440

Моят сватбен албум

« Отговор #203 -: октомври 20, 2008, 11:42:38 »

Напълно подкрепям мнението на ellie_bellie good Bravo
Моят мозък също не функционира сутрин smile, аз съм нощна птица по принцип, а за приготовленията да не говорим колко време отнемат, особено, ако фризьорът и гримьорът не идват вкъщи, а трябва да препускаш от един до друг салон в целия град.
За спането - моята сватба беше вечерна и пак не ми остана много време да се наспя предната вечер и причината не беше вълнението.
Просто до последния момент преди да си легна се занимавах с някакви сватбени дреболии, като да сложа здравец на менчето, да приготвя бяла и червена роза, да проверя по торбите и кашоните за съответните ритуали всичко ли е налице и т.н. дреболии, половината от които вече не помня.
Но дори и да не се бях занимавала с това, така или иначе не съм от хората, които си лягат рано - към 24:00-01:00 е обичайният час, в който ми се приспива. Та и вечерта преди сватбата си легнах по това време.
Ама трябваше да стана в 07:00 - баня, време за спокойно изпиване на сутрешната доза кафе, защото, както казах и моят мозък не функционира сутрин и ми трябва достатъчно време да се разсъня, оттам - фризьор, гримьор, останалите приготовления и в 12:30 бях готова, а младоженецът дойде към 13:00 ч.

Та не мога да си представя, ако сватбата ми беше дневна, в колко трябваше да стана - в 04:00 може би и си представям как цял ден щях да се чувствам като парцал.  crazy

А за пиянските изцепки - то си е до човека, със сигурност такива се случват и по дневните сватби и тогава е много по-грозно според мен, защото се случва още наобяд едва ли не и до вечерта става...леле-мале!

Затова съм твърдо за вечерните сватби, при нас имаше време за всичко, включително и за дискотека с приятели след това и въпреки че приключихме към 04:00 ч, имахме сили и за прекрасна първа брачна нощ. По-скоро си мисля, че нямаше да имаме сили за това, ако сватбата ни беше дневна и не бяхме спали почти преди нея, после цял ден ритуали и празнуване, вечерта - един куп роднини вкъщи, за да "продължим" и след това - сили за първа брачна нощ?  crazy Нещо не ми се вързва.

Ще помоля модераторите да преместят последните няколко мнения в друга тема - примерно "Дневна или вечерна сватба" /не знам, длаи има такава/, че направихме голям  Offtopic тук, а темата е интересна и определено си заслужава да се коментира!  good
Активен
Kiksi

Моят сватбен албум

« Отговор #204 -: октомври 20, 2008, 12:58:15 »

Offtopic
smiling rain , точно и смислено изказване от твоя страна, както винаги, но не мога да разбера кого от нас тримата визираш с думите: " Да се дават универсални наставления кой как да си организира времето за сватба е меко казано арогантно и смешно; може да се сподели опит или мнение, но нападки, оценки и назидателно съветване не са особено ползотворни."
Мисля, че точно това сме направили - споделили сме опит и мнение. Изборът си е личен, твърде индивидуален и зависим от личностните особености на дадения човек, но няма лошо да се изказват аргументи и да се споделя опит, мисля, че точно това правим.
Във всеки случай думите, с които квалифицираш даденото поведение, ми се струват крайни и неподходящи за конкретната ситуация. Иначе те поздравявам за 1-та част на поста!  Bravo Bravo Bravo

Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1186

Моят сватбен албум

« Отговор #205 -: октомври 20, 2008, 14:30:33 »

помагайте  blush никой нищо не казва, някой знае ли как стои въпроса с изнесения църковен ритуал?
Активен
Kiksi

Моят сватбен албум

« Отговор #206 -: октомври 20, 2008, 15:03:07 »

tasty , доколкото знам може или поне в Бургас може, то в различните епархии правилата са различни, ама тази тема достатъчно съм я дъвкала вече.
В деня на нашата сватба свещеникът много бързаше, защото...бил на изнесена венчавка, от която после по една случайност гледахме запис.
Ами беше до един басейн венчавката в хотелски комплекс, на мен лично не ми допада този вариант, но иначе се постига ефект като по филмите, спор няма.
Ако ти допада този вариант - ок, не виждам причина в София да не го правят.
Моят съвет е да посетиш една-две църкви и да питаш самите свещеници, защото в Българската църква тези въпроси - може или не може дадено нещо, са твърде комплицирани и не може да им бъде даден еднозначен отговор.
Та това че в Бургас може, не означава, че другаде ще може. Най-добре питай свещениците.
Успех!!!
Активен
DJ - Ivo
Ентусиаст
**
Публикации: 59

« Отговор #207 -: октомври 20, 2008, 20:34:10 »

Извинявайте но постът ми беше по скоро за тези които им предстои  да се женят. Естествено че тези които вече са свършили тази работа са го направили така както на тях им харесва.Пък дори и да не им е харесало не очаквам някой да каже - Ех как се минах че не направихме дневна сватба- Просто изказах мнение като професионалист и като човек който също е женен.Все пак съм на 33г. и до колкото си спомням вечерните сватби са от няколко години на мода.Това значи ли,че преди булките са били грозни щото не са имали време за фризьор и приготовления.Да ви пусна няколко снимки от мойта сватба. В прочем вие сами може да сравните сватбите от преди 7-8години и сегашните. Просто поискаите запис на някой познат и го сравнете със сегашните сватби.Ще видите разликата.А кой как ще я определи е индивидуално.Лично аз смятам че преди  бяха по-тържествени и красиви от сега.Въпреки напредъка в услугите.Разбира се има и изключения.Но красивите сватби преди ставаха и без агенций,докато сега без агенция много трудно се получават нещата.И пак трябва да подберете внимателно агенцията щото има много фалшиви.Между другото вечерните сватби бяха лансирани точно от агенцийте щото хората си работят и друга работа и не се занимават само с това.
 Не искам да засегна никой,просто мнение.
Активен
lillefix
Новак
*
Публикации: 18

« Отговор #208 -: октомври 21, 2008, 13:16:42 »

Здравейте!

Искам да попитам дали случайно има случай при вас в който да са ви разрешили венчавка по време на великите пости?
Активен
Kiksi

Моят сватбен албум

« Отговор #209 -: октомври 21, 2008, 13:21:43 »

Не съм чувала да има такъв случай, но и не мисля, че някога ще се случи точно през Великите пости!
Навсякъде пише, че изключения се правят в краен случай, но това не важи за Великите пости - там изключения няма!
На мен не ми разрешиха през Богородични пости, а за Великия пост просто го забрави, тогава християните страдат и не се счита за редно.
Активен
Страници: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 32   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: