Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 27, 2024, 22:27:33
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Кафе или чай?
(Модератор:
магито
) > Тема:
Дъждовна и прохладна есенна седмичка 30.09 - 06.10.
Страници:
1
2
3
[
4
]
5
6
Всички
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Дъждовна и прохладна есенна седмичка 30.09 - 06.10. (Прочетена 49327 пъти)
scilla
Сватбен ГУРУ
Re:Дъждовна и прохладна есенна седмичка 30.09 - 06.10.
«
Отговор #45 -:
октомври 03, 2013, 10:08:30 »
Относно темата за чуждиците, която се спомена по-рано - аз първоначално бях на мнението на Виви, докато ММ (който е филолог и лингвист) е твърдо на позицията на Мряв и с малко аргументи успя да ме убеди в неговата позиция и вече се опитвам всеки път като чувам подобни чуждици да ги приемам като част от промяната към по-добро и развитието на езика, защото наистина има смисъл от тях. Щом в един език няма точна дума за нещо - тя все отнякъде трябва да се роди и най-лесно е да се заеме от английски (в повечето случаи).
Аз също като Машка погледнах тази тема и повече няма да я отворя, защото е болезнено
А и като Еми нямам особено огромно търпение...
Иначе за българските празници и прилагането им в училище това е доста обширна тема, която засяга редица други... като ниските заплати и демотивацията на учителите, от което следва и ниското ниво на образование и заинтересованост... изобщо цялата система в България страда на много нива и е нужна доста години работа, за да се подобри... за тази цел обаче не може само ние неколцината съвестни гражданки да възпитаваме добре децата си и да си гледаме само нашето си, ами и и да имаме гражданска съвест към обществото, в което живеем. Ако нещо ни дразни - трябва да се опитваме и да правим всичко възможно да го променим или подобрим с каквото можем
Споделям своята лична позиця, знам че много от вас не се интересуват от гражданско общество, протести и т.н., но тъй като това е мястото, където всеки споделя какво го вълнува - това на мен ми е на дневен ред от вече над 4 месеца и много ми се ще повече от българите, които все още живеят тук и искат да продължават да живеят тук да обърнат внимание и да опитат да направят нещо - по този повод, който има желание, нека да прочете една интересна и поучителна история по действителен случай -->
http://kultura.bg/web/%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%81-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/
и извинявайте, ако ви досаждам с темата.
svekarva, честито за подаръка - страхотен е и се радвам, че беше това, за което се беше надявала! Сигурна съм ,че която и дестинация да си изберете все ще ви е хубаво и приятно!
Активен
mariola85
Гост
«
Отговор #46 -:
октомври 03, 2013, 10:11:51 »
Добро утро и от мен!
Стигнах жива и здрава в София след обикалянето на 3 града! Вчера завърших най-накрая подмяната на документите
Бях забравила колко е малко Скопйе в сравнение със София и бях изненадана колко бяха любезни хората навсякъде, включително и таксиметровите шофьори, качват те и за 500 м без да обръщат очи
. Стана ми само много мъчно че родната ми страна се превърнала в двуезична страна, навсякъде всичко е изписано първо на албански после на македонски, видях в северна Македония повече джамии отколкото църкви
Сега тази тема където сте я захванали ще ме откаже да пиша във форума
. Аз едвам смогвам да пиша грамотно, надявам се че не ми се сърдите за испуснати запетайки, главни букви и най-трудното за мен кога се пише : във а кога в, кога се пише със а кога с. Една професионалистка в темата за фотографи доста ме беше нахранила че съм неграмотна! Трудно си е за писане на Български, а и аз понякога забравям някоя дума Македонска ли е или Бълграска
. Свекърва и аз като един силен овен ям много букви
За въпросната булка, аз отдавна казах че ми лази по нервите, даже си мислех да и пиша на лично, точно за правописа, но коя съм аз да и кажа?
Стискайте всички палци днес и на краката че много тежък ден ще е отново за мен
Активен
Vivi20
Сватбен ГУРУ
Публикации: 790
«
Отговор #47 -:
октомври 03, 2013, 10:30:16 »
Айде някой да ме светне коя е тая булка, че ми е много любопитно какво изпускам.
Мариола, правят впечатление грешките, но мисля, че най-хубавото е, че знаеш, че ги правиш и не претендираш, че си перфектна.
Това ми прави по-силно впечатление от каквото и да е друго.
Сила, аз съм за чуждици, за които няма еквивалент в нашия език, но за такива, за които има, не мога да намеря оправдание, но това си е лично моя позиция.
Активен
AliTia
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #48 -:
октомври 03, 2013, 10:37:27 »
Добро утро!
Точно по форумите не ме дразни неграмотността. Може би толкова съм и свикнала, че не и обръщам особено внимание
Не могат всички да са грамотни все пак, а им се иска да комуникират с бъдещи булки, било то за съвет или помощ. Когато тази неграмотност е свързана с голямо самочувствие обаче, тогава определено е дразнещо и натрапчиво. И аз правя грешки понякога, надявам се да не ви дразня
Мариолка
, на мен пък точно ти ми направи впечатление, че макар и "небългарка" пишеш доста грамотно. Знам какво е да се стараеш да пишеш на друг език, без да допускаш грешки
Свекърва
, за краснописа, който по младите тук не са имали в училище, се сещам как майка ми все ми казваше, че едно момиче не трябва да пише грозно. Пиша поне по моя преценка доста красиво
, благодарение точно на майка ми, даже до последно в училище надписвах бележниците на съучениците ми. Сега обаче това няма никаква стойност, както ти каза. Скоро и химикал ще забравим как се държи
Активен
pandapanda
Баш Майстор
«
Отговор #49 -:
октомври 03, 2013, 10:40:31 »
Здравейте,
mariola85
, аз винаги съм се впечатлявала, колко правилно пишеш във форума
личи си, че се стараеш, а за мен това е най-важното
стискам всички налични палци
На мен Хелоуин ми е болна тема - работя с деца на чужденци, които празнуват този празник всяка година в училището си и искат да са интересни и да имат хубави костюми. На родителите пък не им се дават много пари за глупости. На всичкото отгоре се сещат в последния момент и винаги ми изпилват нервите в края на октомври. Вече съм на тръни, от това което ме чака тази година - по-големи деца = по-големи претенции
Но да си призная, че тази година може би и аз ще го празнувам. Така че може да се оглеждате за мен
Внимание - нов отговор бе публикуван докато ти пишеше.
Vivi20
, и аз не мога се сетя и даже се замислих, че в такъв случай може да съм аз
А и за чуждиците съм на твоето мнение и много се дразня на себе си като не мога да се сетя за българския еквивалент.
Внимание - нов отговор бе публикуван докато ти пишеше.
AliTia
, винаги съм се възхищавала на хора, които пишат красиво, защото моето си е собствен фонт
Активен
crazynelly
Сватбен ГУРУ
твоя аз съм..
«
Отговор #50 -:
октомври 03, 2013, 10:40:38 »
Това пътуване до Асеновград ще ми е много трудно.
Първо видях времето. Предполага се да бъде г/д добре следващата седмица.
http://sinoptik.bg/asenovgrad-bulgaria-100733618/10-days
Но пък после прочетох тази новина -
http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/byrziiat-vlak-ot-plovdiv-za-varna-derajlira-5995127
Не съм сигурна дали ще съм с влака, но в последно време доста проблеми с това БДЖ!
Мога да ви кажа, че точно преди 3 години ми се налагаше редовно да пътувам до Пловдив и околностите в продължение на година и нито веднъж нямах проблеми с влаковете. Дори с автобус ходих и пак без проблем,но по-рядко, защото е по-скъпичко.
То като стана на въпрос и с автобуси колко катастрофи имаше и май всичко е на късмет. Толкова пъти съм пътувала с кола,влак и автобус и нищо не ми се е случило. Обаче в последно време започвам да се плаша!
Вярвах и на метрото в София,но -
http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/tehnicheski-problem-spria-metroto-za-niakolko-chasa-5995128
Доказва се,че всичко може да се случи.
Не знам изобщо дали да си правя труда да ходя до Асеновград и дали си струва риска?! Аз вече така го приемам пътуването-като риск за живота ни!
Може на някой да му е смешно,но положението по пътищата е плашещо.
Тази година отново пътувах почти цяло лято от София до морето и обратно(по работа,не удоволствие). По магистралата имаше толкова катастрофи, преобърнал се автобус и всякакви ужаси! Малко ли се случваше и в самата София с този таксиметровия шофьор дето помете народа на спирката.
Ужас е! Направо не ми се стъпва на магистрала!
Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4023
«
Отговор #51 -:
октомври 03, 2013, 10:48:15 »
Цитат на: misspanda в октомври 03, 2013, 10:40:38
Ужас е! Направо не ми се стъпва на магистрала!
Аз пък съм твърде стара, иначе....
Мариолка
/аз как си го измислих това -ка не зная, дано не ти е неприятно/ всичко ще е както трябва, стискам палци!
Активен
mariola85
Гост
«
Отговор #52 -:
октомври 03, 2013, 10:54:19 »
Благодаря ви за комплиментите
, но мъжа ми винаги ме критикува, а колегите ми се смеят постоянно, най-много грешки права когато някой ме е подразнил
За западните празници ги бойкотирам до дупка. Нито Хелоуин признавам, нито Св. Валентин нито Коледа по Западен стил.
Имаме си наши правослвани празници и трябва да си ги празнуваме, на Св. Валентин задължително си пия с милото и приятели червено хубаво винце,Цветници е празника на младите, Февруари си имаме празници които проганят злите духове и се маскираме на тях ( въпреки че църквата не ги признава, защото са по време на пости), а най- много мразя от всичко когато някой ми каже че за Бъдни вечер яли пуйка
че не им се яло постно. Ние даже вкъщи( в Македония) и подаръци не разменяме...или пък за Великден зайчета шоколадови?? какво общо има заек с Великден
misspanda
не ги чети тези неща, то ако гледаш само такива неща няма от вкъщи да излезнеш
Активен
crazynelly
Сватбен ГУРУ
твоя аз съм..
«
Отговор #53 -:
октомври 03, 2013, 11:00:38 »
Цитат на: mariola85 в октомври 03, 2013, 10:54:19
misspanda
не ги чети тези неща, то ако гледаш само такива неща няма от вкъщи да излезнеш
А излизам си,но гледам да се пазя!
Ама все пак внимавайте с такситата,защото вече съм сигурна,че повечето не мога да карат!!!!!
Активен
mariola85
Гост
«
Отговор #54 -:
октомври 03, 2013, 11:03:33 »
Цитат на: svekarva в октомври 03, 2013, 10:48:15
Аз пък съм твърде стара, иначе....
Мариолка
/аз как си го измислих това -ка не зная, дано не ти е неприятно/ всичко ще е както трябва, стискам палци!
ти пък
svekarva
нали каза че си овен? Нали знаеш че нашите базици са винаги сериозни
аз знам че за мен не се е отнасяло
Активен
ratatui
Баш Майстор
«
Отговор #55 -:
октомври 03, 2013, 11:31:28 »
Моля ви, каже коя беше тази булка /на лично/, защото и аз съм чела нейни постове, но не съм влизала от толкова много време, че изобщо не мога да се сетя коя е, а много искам пак да препрочета някой от бисерите й.
Мариолка, стискам палци всичко днес да мине леко и благополучно за теб.
А, относно правописа аз смятам, че безгрешни хора няма. На всеки може да се случи да натисне грешното копче, мисля че трябва да се стараем и в устната реч да избягваме грешките, защото има хора които не могат да говорят правилно, какво остава тогава за писането.
Активен
Alichka
«
Отговор #56 -:
октомври 03, 2013, 11:33:27 »
mariola85, писането и говоренето на близък до родния ти език е нещо изключително трудно. Затова тук ти се възхищаваме за старанието. Повечето рускини, женени в България, с по 30 години "стаж" не се оправят с езика на 100%. Всеки си мисли, че разбира руски, сръбски и тн. езици, ама като стане дума за руското "потник" - "майка" или сръбското "карам" - "возя", нещата могат на международен скандал да отидат
По този повод, много хора се тупат в гърдите, че знаят английски. Е, как ще знаеш чужд език, като твоят роден не знаеш
Майка ми откача като ги чуе такива. Тя жената повече от 30 години се специализира в тая област и от време на време тръшва някой речник под форма на тухла-четворка и реагира "Е**ти езика - няма научаване!"
А за шофирането не ми се коментира в детайли!
Само ще кажа, че живея в квартал с широки улици и всеки си мислеше, че ще ми е супер лесно като взема книжка. Е да, ама не! Скоростта съвсем не е 50 км/ч, а поне 70-80 км/ч, пешеходците си пресичат където и както си искат - най-вече на червено, а велоалеите се ползват да се разхождат уличните котки.
ratatui, подсказвам - сватбата й предстои. Виж в индивидуалните теми и сама ще отгатнеш
Активен
AliTia
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #57 -:
октомври 03, 2013, 12:20:41 »
Мда и аз вече разбрах коя е въпросната булка. Големи сме клюкарки
Свекърва
, наистина имаш голямо търпение. Мен не ме дразни начина й на писане, но се отказах в средата на "трасето"... просто загубих смисъла
Активен
Lillly
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #58 -:
октомври 03, 2013, 12:31:15 »
Здравейте и от мен
Реших и аз да се включа в тази тема, може би защото с това ранно настъпване на зимата, работният ден ми се струва мноооооооооого скучен
Не знам при вас как е положението, но Варна е далеч от "прохладна", бих казала доста.... "вледенена"
"Войната по пътищата" си е сериозен проблем и мен доста ме е страх, но истината е, че нямаме избор. Няма как цял живот да си стоим затворени, трябва да се предвижваме някак. Според мен е важно, ако се види някаква нередност да се сигнализира, но знаем ли къде?
Като цяло аз съм голяма пъзла, много ме е страх да летя със самолет, сега ме е страх и от катастрофи с кола, май остава влака. Е да, ако не се запали
Така, че наистина няма какво да се направи, не го мислим много и се надяваме всичко да е наред, винаги има риск.
Грамотността е важно нещо, също като вас аз не смятам, че не правя грешки или, че съм най-грамотната - напротив. Срам, не-срам си признавам, че съм се улавяла често да се чудя, сега "о" ли беше или "у", за пълния член няма да споменавам, пълна мъгла
Но, как да кажа по-меко .... "стила на писане" на въпросната булка ми напомня на "тийнейджър, чатещ по мирка" (хахаха, мисля, че ще се сетите за тази краста). А за правописните грешки.... надяваме се, че се дължат на клавиатурата, не на незнание
Много се чудих и аз дали да не кажа нещо, но няма как да държа сметка на някой как си изказва мнението... то си е за нея. Въпреки, че може да се помисли за тема където да се пишат грешките на потребителите и останалите да ги поправят, разбира се с по-скоро образователна, а не заядлива форма.
Като цяло аз също нямам проблем с чуждиците. Живеем в свят, който се променя, като всяко нещо няма как и езика да остава същия. Езика е средство за общуване, т.е. той ни служи, би следвало да се изменя по начин по който на нас ни е удобен
Това го има навсякъде, не само тук. В Полша например си имат глагол за "изпращане на смс" - есемесувам
mariola85
, комуникацията с хора говорещи езици близки до българския винаги ми е била много забавна. В работата ми се е налагало да комуникирам със сърби и македонци, много забавни ситуации има точно защото думите са уж еднакви, а означават друго. А гледайте какво става когато трябва да се обясни технически термин
там влизат в употреба не само ръцете, а цялото тяло
Активен
svekarva
Публикации: 4023
«
Отговор #59 -:
октомври 03, 2013, 13:18:40 »
Lillly
, няма да стане това с поправянето. Имаше тема за бисери, но се стигна до кървави разпри
...Критиката е неприятна работа, дори и в шеговит вариант.
scilla
, всички се вълнуваме от гражданско общество и протести, защото всички сме засегнати от тях. По негласно споразумение избягваме темата, за да не я превърнем в политическа, че ще стане неуправляема.
Варненки, кажете как я карате в тези студове? Чух преди малко, че в Смолян завалял сняг....
Активен
Страници:
1
2
3
[
4
]
5
6
Всички
Нагоре
Изпечатай
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Кафе или чай?
(Модератор:
магито
) > Тема:
Дъждовна и прохладна есенна седмичка 30.09 - 06.10.
« назад
напред »
Отиди на:
Моля, избери:
-----------------------------
Svatbata.bg
=> Инфо, помощ и въпроси
===> Правила на форума
Приготовления за сватбения ден