Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 28, 2024, 09:53:29
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Сватбени фотографи част 2
Страници:
1
...
10
11
[
12
]
13
14
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Сватбени фотографи част 2 (Прочетена 161367 пъти)
Pachoran
Сватбен ШАМАН
Отг: Сватбени фотографи част 2
«
Отговор #165 -:
май 08, 2012, 05:44:34 »
flyin определено имаш предварителна положителна нагласа към фотографска услуга, която още не си ползвала и отрицателна към цял един бранш . Не считаш ли, че за да получиш адекватно отношение, трябва ти самата с поведението си да провокираш положителните нагласи и отношение. В случая с фотографката не си права. Ако аз бях на мястото на фотографката, от която си разочарована щях да те попитам за същото нещо, което и тя и то с цел да си отговоря на въпросите - какво, къде, кога и да изготвя правилната оферта. Все си мисля, че аз с клиентите няма да си говорим за новите обувки, или кой филм сме гледали на скоро. А въпросът за ресторанта е съвсем на място. Има ресторанти на 30 км от центъра на София, има с паркинг 3 лв на час , има такива, до които достъпа е труден като пристигане и отпътуване....има много особености. Понякога бюджета за транспорт сига до 25 % от трудовото възнаграждение при снимане. И понеже отново става въпрос за цени считам, че не може да има една и съща цена за всеки клиент, просто договорките с различните клиенти са разлини - един иска първо и трето, втори иска първо и десето... Един живее в Нови Искър, друг на Оборище....Трети иска снимки формат 10 / 15, друг не иска нищо.... Как да бъде цената една и съща ?
Активен
Pencho_Chukov
Любопитен
Публикации: 47
«
Отговор #166 -:
май 08, 2012, 09:10:06 »
Цитат на: flyin в май 07, 2012, 21:25:25
София, г-н Чуков, София. Постът ми не е да рекламирам някого или да очерням нечие име, а само да накарам фотографите да се замислят какви услуги предоставят.
Попитах Ви, защото в половината си ангажименти аз работя в един средно голям провинциален град, в който познавам добре всички фотографи. НЕ познавам човек, който да има подобно поведение спрямо клиентите.
И защо не одобрявам постинга. Личните Ви впечатления от хората, на които сте попаднали, не могат да водят до генерално заключение за всички, които работят в този бранш. Разсъжденията, направени на индуктивен принцип, са присъщи за нас, българите, но не са правилни.
Все едно аз да имам среща с 2-3 капризни и троснати булки, които се отнасят пренебрежително към мен, и от този факт да заключа, че всички булки са дребнави, заядливи, не знаят какво искат и т.н. и т.н.
Между другото, именно с подобни тези се е насадило впечатлението за фотографите, като алчни кожодери, което лъха от всеки трети постинг.
Всеки случай е частен и истината за него рядко е обективна. В повечето случаи е субективна.
Активен
0xff
Новак
Публикации: 15
«
Отговор #167 -:
май 08, 2012, 09:12:53 »
Пак се почнаха мненията за това как клиентите трябвало да си променят нагласата. Не, че нещо но винаги човек може да си направи стандартна оферта и да каже при какви условия е тя и да уточни, че излизане от града например струва допълнително поради едикакви си причини. Единственото, за което фотографа може да попита е за датата за да бъде ясно от самото начало дали си заслужава да набутва клиента с 15мин телефонен разговор или разходка до офис без да има смисъл.
За пореден път се убеждавам колко много хора в този бранш трябва да изчезнат само заради непрофесионализма си по отношение на контакт с клиента.
Активен
Pencho_Chukov
Любопитен
Публикации: 47
«
Отговор #168 -:
май 08, 2012, 09:47:52 »
Е кой фотограф не го е направил това, че Ви учудва?
Активен
emmmmmy
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4265
«
Отговор #169 -:
май 08, 2012, 09:57:39 »
Може би когато се обобщава, се засяга цялата гилдия. Аз не смятам че всички професионалисти се държат еднакво в БГ. Просто съм много внимателна и наблюдавам поведението на отсрещния при първи контакт, за да не се стига до втори неуспешен и водещ до недоволството ми. Ако видя че е груб или не подхожда професионално, просто не се занимавам. Винаги когато съм се обаждала за сватбена услуга, първо си казвам датата на сватбата, за да не си губим времето взаимно. После питам за цена / услуга, пак за да не губя времето, ако се окаже че не мога да си го позволя.
Съжалявам винаги булките за лошия опит и разваленото настроение
.
Но тъй като и аз съм била в сферата на услугите няколко години, гледам да съм възпитана и неистерична с професионалистите- не всички са еднакви.
Активен
regab
Регистриран
Публикации: 1
«
Отговор #170 -:
май 08, 2012, 15:32:26 »
Здравейте, някой може ли да ми каже лично мнение (от опит) за фотограф и оператор от Philipoff Entertainment? Благодаря предварително.
Активен
flyin
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #171 -:
май 08, 2012, 20:42:06 »
Цитат на: Pachoran в май 08, 2012, 05:44:34
flyin определено имаш предварителна положителна нагласа към фотографска услуга, която още не си ползвала и отрицателна към цял един бранш . Не считаш ли, че за да получиш адекватно отношение, трябва ти самата с поведението си да провокираш положителните нагласи и отношение.
Pachoran, аз нагласи не съм имала никакви. Не се бях замисляла изобщо какво е да организираш сватба, нямах никаква идея какви са цените или къде мога да намеря информация. Сега определено имам впечатления след голямо ровене по разни сайтове
В случая с фотографката не си права. Ако аз бях на мястото на фотографката, от която си разочарована щях да те попитам за същото нещо, което и тя и то с цел да си отговоря на въпросите - какво, къде, кога и да изготвя правилната оферта. Все си мисля, че аз с клиентите няма да си говорим за новите обувки, или кой филм сме гледали на скоро. А въпросът за ресторанта е съвсем на място. Има ресторанти на 30 км от центъра на София, има с паркинг 3 лв на час , има такива, до които достъпа е труден като пристигане и отпътуване....има много особености. Понякога бюджета за транспорт сига до 25 % от трудовото възнаграждение при снимане.
Уау, 200 лв само за паркинг и пътни за сватба в София...Интересно пък как само ресторантът е важен, а не е важно коя е ритуалната и църквата
Ама то от ритуалната и църквата няма как да се разберат възможностите на младоженците
И понеже отново става въпрос за цени считам, че не може да има една и съща цена за всеки клиент, просто договорките с различните клиенти са разлини - един иска първо и трето, втори иска първо и десето... Един живее в Нови Искър, друг на Оборище....Трети иска снимки формат 10 / 15, друг не иска нищо.... Как да бъде цената една и съща ?
А ти как реши, че съм задала някакви изисквания изобщо преди да видя цените?
Цитат
Допускам само че може би, ако е застъпен зимният период е възможно да са били в сила някакви отстъпки.
Сватбата беше май месец, аз исках офертата февруари
Не е имало никакви промоции или други врътки.
Цитат
И защо не одобрявам постинга. Личните Ви впечатления от хората, на които сте попаднали, не могат да водят до генерално заключение за всички, които работят в този бранш. Разсъжденията, направени на индуктивен принцип, са присъщи за нас, българите, но не са правилни.
Разсъжденията ми са на база на задълбочено проучване в интернет и сред познати в продължение на седмици. Не мога да ви кажа колко сайтове съм преровила, знам само, че със сигурност много по-малко от 50% съдържат цените и какво включват пакетите. Споделих впечатления не за да обиждам някого, а с наивната надежда, че може някои фотографи да се замислят за това как представят продукта си и как се отнасят с клиентите си.
Цитат
НЕ познавам човек, който да има подобно поведение спрямо клиентите.
Това ме радва много, дано просто моите впечатления са грешни.
Едит - накрая искам само да добавя, че ние сме намерили нашия фотограф и вярвам, че добрите професионалисти се разпознават. Просто дано и се увеличават
«
Последна редакция: май 08, 2012, 20:46:39 от flyin
»
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1353
www.Deliysky.com
«
Отговор #172 -:
май 08, 2012, 22:03:12 »
Здравей, това е въпрос за друга тема, но отзиви няма да намериш, направи си нужните изводи от цената , има ли портфолио на сайта им и какво точно предлагат!
Активен
lyubenov
Любопитен
Публикации: 49
«
Отговор #173 -:
май 08, 2012, 22:40:39 »
За скромните 5-6 години в които съм в "сватбения бранш", съм се нагледал на какво ли не и мога да твърдя от опит, че примерите за професионализъм са по-малко от примерите за "нещо, което като мине ми дават пари... и най-добре да са повече". Миналата събота имах пресен пример, когато от една от най-известните софийски църкви се обадили на младоженеца на сватбения ден да го питат "Ама вие ше се жените ли? Щото сте оставили само капаро?!" та човека ходи в деня, преди церемонията да плаща, в противен случай като нищо щяха да набутат още някоя сватба в конвейра. И това е малък пример - за жалост гледането на хората като на портмонета в бранша(без нищо в замяна!) се простира от роклите, аксесоарите, през сватбени агенции, фотографите и видео-то, откровените каси (църквата и гражданското), ресторантите, та чак до тъмнокожите свирачи и чичкото пред народния, който усложливо предлага да се снимате на "неговата" шахматна дъска... след което да почерпите. За това не знам защо се мръщите на постовете на flyin, сякаш не сте го виждали и всъщност всичко е перфектно?!
Цитат на: 0xff в май 04, 2012, 09:55:52
Отидете на следващата си сватба, снимайте на максимума който можете, направете най-хубавата обработка, не се обеснявайте коя булка била хубава и коя не и накрая дайте продукт, който струва много повече от това, за което са Ви платили. Гарантирам Ви, че със сигурнсот ще бъдете запомнени и като поискате след време много по-голямо заплащане ще има кой да Ви го даде.
Амин!
«
Последна редакция: май 08, 2012, 23:34:29 от lyubenov
»
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
www.Deliysky.com
«
Отговор #174 -:
май 08, 2012, 23:35:38 »
За жалост Любенов е много прав. Проблема е следният - има определена група от хора който работят по описания начин -
"нещо, което като мине ми дават пари... и най-добре да са повече"
.Работят си хората много отдавна и много успешно. Няма значение каква цена е обявена, има ли цена на сайта или не. Цената може да стане двойна и тройна, вие се жените, плащане и заминавате. Не са ми ясни няколко неща:
- Как успявате да намерите винаги тези хора? Как успяват да ви заблудят?
- Толкова ли сте наивни , че обикновено ви минават с най- евтините номера? Писано е, писано е назад в темите , ама никой не чете!
- Толкова трудно ли се разпознават честните хора? Защо се сърдите когато видите истината и се радвате когато ви обещават невъзможни неща? Може би защото истината не ви харесва, а когато някой услужливо обещае да сбъдне нереалните ви мечти ви харесва?
- Когато вече ви изпържат, срам ли ви е да си признатете, че не пишете и хората си продължават гордо и безнаказано?Нали не оставате с убеждение, че в този форум всичко е изписано по темата?
И още много , много фактори, но защо трябва да се учудвам? Та нима в живота най-големите измамници , всъщност не са най-големите чаровници и омайници?
Сърдите се когато ние колегите пишем по-резки постове, но понякога в спора се ражда истината.
относно въпроса за цените, това е много голям проблем. Интернет е наводнен с дъмпингови и нереални оферти. Пускат ги определена група хора, който са много наясно , че на никой паричките не стигат и цената продава. Това от своя страна възпира голяма част от истинските професионалисти да си обяват цените, защото ще трупат негативи. Този факт създава възможност за спекулации, като описаните в предните постове. Години се борим с тези негативи. За тази цел група професионалисти се обединихме и в момента създаваме сайта
http://napsfv.com/
, на който забележете, има специална графа отделена за цени.Но да ви кажа често, кой ли чете. Умирам си от кеф като прочета мейл с молба за цени, при положение , че на сайта ми ги има. А това е всеки втори мейл. Та какво като съм ги обявил, май е по-добре и аз да ги махна. А този факт би ли го коментирала някоя булка? Колко от вас се задълбочават да прочетат цялата предоставена ви информация на даден сайт?
Активен
anelcka80
Сватбен ГУРУ
Публикации: 859
«
Отговор #175 -:
май 09, 2012, 09:18:25 »
Аз мисля в днешно време не е трудно да се информира човек, стига да му се чете. Съгласна съм с поста на
Deliysky
. Ако няма оплаквания, няма да има и яснота, кой какви ги върши. А нима след като човек си плаща, няма право на това... да объркаш и засрамиш клиента, е част от номера.
Аз мога да дам на всички търсещи няколко съвета:
-отавряйте си очите- само по сайта може човек да се ориентира, колко професионлно и сериозно е дадено студио или фотограф
-за мен беше едно от основните неща- този човек да си е учил професията, а не да предлага "страхотни снимки" (по думите на една моя приятелка) с одрязани глави, нефокусирани младоженци, ръце на хора, които не са на снимката и т.н.
-не се задоволявайте с неща, които изглеждат наполовина свършени- ето моята приятелка явно няма очи на главата си и би ги ангажирала наново... докато не видя нашите снимки
...
-аз се ориентирах и по цената- в сайта я пишеше, беше по-висока от някой други, но сметнах съотношение цена-качество и си прецених че си заслужава.
Мога да кажа тези съображения ме доведоха до правилното решение- човек с професионализъм, разбиращ от професията си и на когото ще съм благодарна за хубавите спомени.
Момичета умната и успех!
«
Последна редакция: май 09, 2012, 09:21:29 от anelcka80
»
Активен
Graceful
Ентусиаст
«
Отговор #176 -:
май 09, 2012, 09:36:51 »
Надявам се да не съм
. Желая да споделя, а защо не и да получа съвет или мнение. Ние си избрахме фотограф, който няма нито сайт, нито визитки, но ни беше препоръчан от наши приятели. Жената работи само чрез препоръки от клиенти. В този случай бяхме виждали работата и, която красеше албума на въпросните приятели. Видяхме се с нея, показа ни още снимки. Хареса ми най - вече това, че е запалена по работата си и е донякъде емоционална като мен - веднага се сработихме и започнахме да говорим на общ език.
Бях пленена и от работата на много други фотографи, но просто се съобразяваме с бюджета си, а и по - тежката дума е на милото.
Не зная дали е учила нещо свързано с фотографията като цяло, нито посмях да попитам каква апаратура използва и т.н., не че и разбирам, но и щеше да е неуважение към нея. Но ми е достатъчно да преценя по крайния резултат. Това че си го учил не може да ти осигури на 100% успех, но може да развие това, което вече имаш. Да си фотограф е да си творец - това е като литература в пиксели... трябват душа, усет!
Аз лично се надявам да съм направила добър избор.
Deliysky
, според мен е хубаво цената да фигурира на самия сайт. Удобно е, спестява време, въпроси.
«
Последна редакция: май 09, 2012, 10:02:25 от Graceful
»
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
www.Deliysky.com
«
Отговор #177 -:
май 09, 2012, 10:22:56 »
Цитат на: Graceful в май 09, 2012, 09:36:51
Deliysky
, според мен е хубаво цената да фигурира на самия сайт. Удобно е, спестява време, въпроси.
Добре, съгласен съм. Но как ще коментирате факта, че хората не четат предоставената им информация? Та те даже не четат тук темите, а направо се регистрират и питат въпроси които ги има 2 страници назад! Аз бих дал един съвет при избор на.......... каквото и да е. Прочетете внимателно цялото предоставено ви инфо от сайта или други места. Между редовете пише много неща! Само по начина който е съставен и направен сайта и къде е качен ( на собствен или безплатен хостинг) ще ви станат ясни много неща. Има ли инфо, как е написано - семпло или в стил " аз съм най-великия", има ли портфолио и колко? Ако четяхте по-внимателно, по-малко щяхте да се разочаровате впоследствие.
«
Последна редакция: май 09, 2012, 11:42:14 от Deliysky
»
Активен
Влади Балевски
Сватбар
«
Отговор #178 -:
май 09, 2012, 10:23:16 »
Цитат на: Graceful в май 09, 2012, 09:36:51
Желая да споделя, а защо не и да получа съвет или мнение. Ние си избрахме фотограф, който няма нито сайт, нито визитки, но ни беше препоръчан от наши приятели. Жената работи само чрез препоръки от клиенти.
Аз лично се надявам да съм направила добър избор.
Има подобни хора, които чрез работата си изграждат добро име. Когато реших преди години да разширявам екипа си се обърнах към една моя много добра позната с подобни умения и талант, която работи и до ден днешен в съвсем различна област, но любимото й хоби я поставя сред добрите сватбени фотографи. Тогава тя отказа поради лични причини; и до ден днешен от време на време ходи и снима сватби и много се радвам, когато виждам това, което прави. Искрено се надявам да си попаднала на нея.
Такива хора, обаче, са по-скоро изключение от правилото, отколкото принцип.
Аз съм снимал първата си сватба преди 15 години, когато всичко снимахме на лента и рекламата ни не бе в интернет, а от уста на уста (не случайно често казвам, че "доволният клиент е най-добрата визитна картичка"). Но вече сме в 21 век и искаме или не, колегите от бранша излизаме "на светло" - и то не само като реклама чрез сайтове и обяви, но и като регистрирани фирми, спазващи определени законови и морални норми. Това изисква друг подход към клиента, който ние учим "в крачка", защото не сме родени професионалисти.
Самите вие казвате, че искате на сайта да има посочени цени - защото искате да е по-лесно за вас, да спестите време в отправянето на мейли и чакане на отговор. По същия начин хората е добре да имат сайтове, защото това ще спести на вас време по срещи с хора, които следва да предоставят портфолио.
Аз за себе си мога да кажа защо не съм посочил цени на сайта си, въпреки че не са тайна нито за колегите ми, нито за клиентите ми (всеки, който отправи мейл получава отговор): причината е, че не искам хората, посещаващи сайта, да се насочат първо към цената. По същата причина, когато някой ми се обади по телефона предпочитам да ми пише от формата за контакт, защото желая да види моята работа и едва тогава да знае каква е цената за нея.
Някои колеги са ми казвали "ти правиш хубави снимки, защото младоженците ти отделят време за фотосесия. И това е така, защото работиш с богати клиенти, а те като си плащат ще си отделят време".
На това толкова невярно твърдение обикновено отговарям: Когато получа запитване, аз не питам младоженците какво работят, къде им е сватбата, не се срещам с тях, за да ги преценявам и едва тогава да уточнявам цена. Поглеждам календара и, ако съм свободен, изпращам офертата, посочена на сайта , с попълнените цени за всеки един от разделите.
Уважаеми младоженци и колеги,
(обръщам се към всички вас, не само към булките; тук една бъдеща булка зададе въпроса на един фотограф какво прави тук, като този форум е само за булки - нещо твърде невярно, дори самата тема е за това да се дискутират въпросите за сватбените фотографи, а не място за обяви и препоръки само).
Във времето на пазарната икономика (в голямата си част сива за този бранш) има и ще продължават да съществуват сватбени фотографи с различни умения, техника и ценови диапазон, както има булки, които купуват рокли за 200 лева и за 4-5 хил.лв.
Нека всички младоженци срещат желанията и възможностите си с уменията и отношението на фотографа си. Каквото и да говорим, винаги ще има хора, които ще мислят различно (което е хубаво), няма да са съгласни с човека то другата страна. Но, моля ви, нека бъдем коректни и спазваме добрия тон и си помагаме. Конфронтацията не води до градивни резултати в повечето случаи. А тук форумът е за взаимопомощ. Ние, които ежегодно снимаме по 40-50-60 сватбени събития имаме много повече опит и поглед от булки или момичета, които са били на сватби 4-5 пъти в живота си и обикновено на сватбите виждат и оценяват дадени ситуации субективно. От друга страна нашият професионален опит ви дава възможност да получите съвети, които може да са ви от полза (но дори и да ви се струва, че някой ви налага определени стериотипи, о, никой не заставя някого да прави неща, които не желае). Ние, сватбените фотографи, ще продължим да работим това, което ни харесва и ще бъдем тук и след години. Някой от вас съм снимал преди 5-6 и повече години, сега имате деца... след години може да снимам сватбата им. Нека не се конфронтираме (типично по български), но да бъдем от взаимна подкрепа.
Ние не съществуваме без клиентите си, а клиентите няма да имат качествени снимки, ако не направят правилния избор.
Активен
Graceful
Ентусиаст
«
Отговор #179 -:
май 09, 2012, 10:48:53 »
Deliysky
, какво да Ви кажа, всеки прави грешки и никой не се е родил научен, знаещ, можещ. Важното е да се учим от тях.
Влади Балевски
, благодаря за изчерпателния пост. Личи си, че сте професионалист. Съгласна съм с всичко, което казахте до тук. Смея да кажа, че и двата метода си имат плюсове и минуси. Важното е накрая всеки да е доволен от избора си. В моят случай се радвам, че се получи така, защото имах възможност някак да разчупя ледовете и да станем близки с фотографката - беше ми важно освен всичко останало да се сработим и да ми е по - спокойно в деня на сватбата.
«
Последна редакция: май 09, 2012, 10:51:54 от Graceful
»
Активен
Страници:
1
...
10
11
[
12
]