Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
януари 10, 2025, 19:50:19
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Всичко около сватбата
(Модератор:
магито
) > Тема:
Ще си запазите ли моминското име? - 2 част
Страници:
1
...
7
8
[
9
]
10
11
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Ще си запазите ли моминското име? - 2 част (Прочетена 130679 пъти)
smiling rain
Сватбар
Magic everywhere
Отг: Ще си запазите ли моминското име? - 2 част
«
Отговор #120 -:
юни 25, 2008, 23:23:35 »
Цитат на: inaxastra в май 31, 2008, 12:49:47
Браво копчеста
Поздравявам те за решението !! И аз съм за уважението. Пък и в крайна сметка се отделяме от старото си семейство и създаваме ново. Нали ?!
Попитали един Мъдърец: Жената Човек ли е? И той отговорил: Не, жената не е Човек. Тя е Ангел.
Като се свързавш с мъжа си, дали губиш самоличността си, рода си или създаваш нови ...
Тази, която е готова да води в битките на живота, да прокарва пътя на семейството, да обича без да губи владение, нека си остави бащината фамилия. Това е мъжката енергия, но може да бъде управлявана от жена ... Но жената рано или късно ще преживее противоречие.
Тази, който е решила да владее в духа на женските сили (мъдрост, любов, търпение, благост), нека вземе фамилията на любимия си. Жените са душата на всяко семейство. Силата им е скрита, а способностите неиброими, защото са дълбоки и скрити.
Истината е, че колкото единия се свързва с другия, толкова и другия е свързан.
А тиретата си остават тирета. И в децата тирета няма, нито в любовта.
Всичко може да бъде цинично и всичко може да бъде свещенно. Изборът е личен, както живота.
Успех на всички!
Активен
Val_
Ентусиаст
«
Отговор #121 -:
юни 30, 2008, 12:09:06 »
Определено смяната на фамилията е супер подробност, но така е устроено обществото...и да я смениш и да не я смениш вие ставате с едно име така или иначе ще ви знаят по името сем. Николови например...иди обяснявай сега че ти не си Николова ти си Иванова...пък и съм чувала доста случаи в които се объркват имената на жената най-вече...но това е супер относително...те хората за това са дали право на избор...кой каквото иска да си прави...нови фамилии, стари..тирета, без тирета..както му е кеф на човек...Аз лично смених моята...и все съм на "ски"
Моминската ми е Казиска, а сега съм Славовска...все още се представям с моминската, защото не ми е готова личната карта...пък и без това си се бъркам
Но определено от началото съм с нагласата, че или е едното или другото..такива средни положения няма при мен...все да ми бъркат кое беше първото, кое второто само главоболия .... зора ще ми е първите години докато се подмени във всички регистри и хоп...голям праз...всичко ще е ок...не съм първата нито ще бъда последната с тоя проблем...то така или иначе има тичане за промяна на семейното положение дори да запазиш фамилията... Така, че според личното усещане всеки прави избор за фамилията си...Аз това с приемането си го нагласям така : Това е просто като част от общото ни начало...от посоката в която гледаме .... и не се дразня...иначе им се нервя на мъжете и за друго освен за фамилията, това че трябва ние да казваме мамо и татко пък те бабо и дядо..ааааа ама бабо и дядо се казва по-лесно от мамо и тате...добре че свекърва ми е пекана мадама...та не се чувствам притискана по този въпрос...
Активен
Ел
Сватбен ГУРУ
Консултант по кърмене към НКК
«
Отговор #122 -:
юли 07, 2008, 22:02:04 »
Обожавам фамилията си, но реших да приема неговата
Активен
ivkam82
Ентусиаст
сем.Маринови
«
Отговор #123 -:
юли 08, 2008, 00:31:29 »
team да може. В декларацията която попълва всеки от вес може половинката ти да подчертае ВЗЕМА и да посочи съответната фамлия
Надавям се да съм ти помогнала
Активен
Su_to
Сватбен ГУРУ
Съселчето на Магаренцето.
«
Отговор #124 -:
януари 15, 2009, 08:59:12 »
Ъм, наистина ли, ако си сменя фамилията и после ще трябва да си сменям всички документи?!?!
Аз, в началото, изобщо не бях склонна, да си сменям фамилията, не заради друго, ами името ми звучи по - добре със сегашната. После се замислих, че е тъпо, като има и дечица, аз да съм като тринайстото прасенце и да се цепя от колектива. И след това, като видях, че е вероятно милото да бъде привиквано по ъгълчетата и да го слагат между чук и наковалня съвсем се отказах да си я запазя. Толкова ми е добричко магаренцето, че не си заслужава да му създавам дискомфорт за глупости.
Единствено, ако ще трябва да си сменям абсолютно всички документи, може да поразмисля.
Активен
smiling rain
Сватбар
Magic everywhere
«
Отговор #125 -:
януари 15, 2009, 09:30:37 »
Всички документи означава - лична карта, паспорт и шофьорска книжка. Като първите се сменят с един документ, а вторите с друг. И срокът е едномесечен след промяна на фамилията. Удобно е със същото заявление да си смениш и местоживеенето с това на адреса на мъжа ти, ако искаш. Това е.
Активен
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
яхнала метлата
«
Отговор #126 -:
януари 15, 2009, 09:34:37 »
Su-to дори да си със тире пак сменяш тези документи.По лесно ако хората те помнят със старата ти фамилия да я запазиш и нея.Аз съм с тире и ми е по-лесно, а и всички ме знаят със старата
това си е лично решение.Хамалогията е същата.
Активен
Su_to
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #127 -:
януари 15, 2009, 11:00:26 »
Ааа, аз си помислих да не трябва и дипломи и всякакви подобни и се притесних. Аз имам само лична карта и евентуално за круизчето ще вадя международен, така че няма да е проблем.
magi_st
, при мен, вариантът с тире отпада, защото, докато си кажа името и фамилията ще се съмне и ще се мръкне.
Активен
Дидето
Баш Майстор
«
Отговор #128 -:
януари 15, 2009, 11:07:58 »
По принцип аз нямам нищо против смяната на името и затова взех неговата фамилия обаче едно на рък ае смяната на всички документи а друго е ако се наложи да си оправяш някакви док в последствиенаправо е някакъв ужас още и още някаде се водя с старото име и като кажа новото и ме гледат и невярват после искат документ абе ужас е просто така и имах проблем с един болничен няма да ви казвам за какво разкарване беше и лупости ама както и да е и сега да е пак ще го взема някак ми се струва тъпо и обидно да си остава пак с моето
Активен
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
яхнала метлата
«
Отговор #129 -:
януари 15, 2009, 11:09:40 »
Ами Su-to да то кажа за дипломи не знам аз на моята(живот и здраве), ще съм с тире така че няма да има проблем.
«
Последна редакция: януари 15, 2009, 11:13:23 от magi_st
»
Активен
Дидето
Баш Майстор
«
Отговор #130 -:
януари 15, 2009, 11:12:48 »
За дипломата обаче не съм много сигорна ама незнам пак за трудова книжка ако имате със сигорност тя не е кой знае колко сложно де само да се поправи ама пак е подробност също и при личните лекари пак
Активен
Su_to
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #131 -:
януари 15, 2009, 11:15:19 »
Хъм, усещам как май ще взема да си остана с моята фамилия. Бъррр, как мразя документация и такива ми ти бюрократични глупости!!!!
Активен
Дидето
Баш Майстор
«
Отговор #132 -:
януари 15, 2009, 11:16:47 »
А милото ти няма ли по някакъв начин да се убиди от това все пак го приемаш с всичко а една фамилия само и само заради някакви документи незнам пак всеки си решава де
Активен
23
Професор
«
Отговор #133 -:
януари 15, 2009, 11:19:08 »
Да, наистина разправиите са големи, предоплагам.
Аз лично ще си запазя бащината и ще добавя тази на съпруга ми! Сатава дългичко, но..много важно.
Активен
Lupercola
Гост
«
Отговор #134 -:
януари 15, 2009, 11:20:24 »
Дипломата не се сменя.
Ако един ден (не дай си Боже) се разведете, няма как дипломата ви да остане с "чуждата" фамилия.
От официалните документи се сменяват само паспорт, лична карта и шофьорска книжка. Аз примерно се обадих и в банката да ми сменят името по банковите сметки и съответно ще ми пратят кредитна карта с новото име, но чак след изтичане на срока на сегашната, защото и старото ми име си остава валидно.
Ако човек е достатъчно мотивиран бюрокрацията не е пречка - все пак тази мотка е само веднъж в живота.
Но пък ако нямате желание да си сменявате имената, не е и задължително
Аз чаках с нетърпение да си сменя най-сетне бащината фамилия, която никога не ме е кефела, но си представям ако си я обичах и си бях свикнала с нея ..
Активен
Страници:
1
...
7
8
[
9
]
10
11
...