Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

април 16, 2021, 04:55:10

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Анкета
Въпрос: Кои традиции спазихте на вашата сватба!!
Семеен огън
Ритане на менче
Захранване
Плащане за булката
Чупене на чаши
Друго

Страници: 1 ... 23 24 [25] 26 27   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Суеверия, поверия, обичаи - 3 част  (Прочетена 223809 пъти)
 
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353


www.Deliysky.com


« Отговор #360 -: февруари 08, 2015, 06:40:37 »

А как точно стои въпросът с взимане на кумувете? (в моето семейство никой не е дълбоко запознат с традициите, включително самите кумуве). Четох в интернет и едната от версиите беше, че младоженецът взима и двамата кумуве и идват да взимат булката. При друга верия булката е с кумата през цялото време и кумата даже й спуска воала, преди да дойде младоженеца. При трета версия младоженецът взима кума и ходят някъде другада да взимат кумата и чак после ходят за булката.  girl_impossible
Моля някой да ми обясни какво се прави!

Има само една традиция. Младоженеца взима кумувете (заедно от един адрес) и след това отиват за булката. Всичко друго се прави с цел улеснение. Ако държите кумата да забули булката преди да я вземат, просто ще я пуснат да влезе преди другите. Булото се отмята в гражданското (ако държите да е забулена), след подписа и повече не се забулва. Няма логика , а и да изкарате цялата сватба е кошмар. Свалянето на булото с точилката почти не се практикува в голяма част от страната, но даже и да го направите, булката не е забулена, а това може да се случи в ресторанта.
Активен
nansita
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1840Моят сватбен албум

« Отговор #361 -: февруари 08, 2015, 12:15:54 »

А някой знае ли какви ритуали се изпълняват при тръгването на младоженеца от тях? Изобщо има ли такива, няма ли?
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353


www.Deliysky.com


« Отговор #362 -: февруари 08, 2015, 20:13:12 »

В младоженеца се събират най-близките роднини (по желание и приятели), подгряват с няколко наздравици (и музика по-желание), след което тръгват към кумувете. На излизане майката лисва вода за късмет. Това е основното.
Активен
alexandrova_90
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 3545


I'm wearing the smile you gave me....


Моят сватбен албум

« Отговор #363 -: февруари 08, 2015, 21:45:37 »

Интересного е при булката  blum При младоженецът е скучно  funnytooth
Активен
nansita
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1840Моят сватбен албум

« Отговор #364 -: февруари 08, 2015, 21:55:27 »

Аз намерих малко информация в книгата "Български обреди и обичаи".
" Младоженецът се сбогува с родителите си, иска им прошка, целува ръка. Опрощава се с девера и зълвата - опасват ги тримата в пояс и си целуват ръка...
На тръгване майката посипва сина си и сватовете с жито... Полива с вода пред прага и портите. Домашните на момъка ръсят сватовете с китка босилек, потопена във вода и сол и наричат..Майката разпасва пояса си и го постила, за да мине по него цялата сватба. Така символично се означава организирането на момковия род, шествието на сватовете. Целта на всички ритуали е да създадат усещането за дълъг път. Това е символичното извървяване на прехода на момъка от ерген до женен мъж - глава на семейството, бъдещ родител...След излизането на момъка от къщата, сватбата се разсича от двама души, застанали на вратата с голи ножове. Нов червен пояс се поставя над вратата на портата на два пръта и сватбата минава под него..." из "Български обреди и обичаи"
Ясно е, че в днешно време не върви съвременна сватба с такива обичаи, но може да се спазят някои по-основни моменти. smile
Активен
vstambolska
Сватбар
***
Публикации: 260Моят сватбен албум

« Отговор #365 -: февруари 09, 2015, 11:41:51 »

Някой може ли да ми каже , нещо повече за това поверие , че не трябва да минаваме по един и същи път !  huhhuh.gif
Активен
nansita
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1840Моят сватбен албум

« Отговор #366 -: февруари 09, 2015, 12:37:56 »

Аз само го срещнах, но не е обяснено защо.  crazy
Активен
milenkata
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1136


I will love you... unconditionally...


« Отговор #367 -: февруари 09, 2015, 15:13:06 »

Ние го спазихме това. В деня на сватбата от тръгването на младоженеца до пристигането в ресторанта е хубаво да не се повтаря един и същи път. Не трябва да се връщаш по него, нито да го пресичаш. Примерно за да вземе булката младоженеца минава по ул. Граф Игнатиев. После за да се стигне до гражданското пак минава по Граф Игнатиев, но в другата посока...

Идеята символизира младоженците да вървят все напред, а не да се връщат към миналото и да повтарят стари грешки. Каквото било било - те започват нов живот и не трябва да гледат назад.
Другото, което поне ние спазихме беше от там от където ме вземат да не се връщам в следващите три дни.

Навремето се е вярвало че булката се взема от бащината къща и ако се върне там след сватбата, значи е опозорена и е посрамила по някакъв начин новото си семейство. Първите три дни  и три нощи тя трябва да прекара в новия си дом, на четвъртата сутрин трябва да стане по тъмно, да опече питка в пещта на новия дом и да иде до дома на родителите си да почерпи и така да им покаже че вече е приета в новото си семейство.

Относно забулването - аз знам че забулят ли те веднъж, до сключванетъо на гражданския брак не трябва да те разбулва никой. Демек ако кумата ме забули преди да дойде младоженеца, той нямаше да може да ми се радва.
Затова при нас ММ взе кумовете заедно от у тях, дойдоха всички заедно, той си ме откупи, посрещнах го, кумата ми даде букета и после точно преди да тръгнем за гражданското тя ме забули с булото и не се разбулих докато Фил не ми вдигна булото след като се разписахме и си казахме ДА.

В съвременния свят за мен това е по-логично, тъй като все пак у дома имате почерпка и снимки с гостите и куп други неща за правене преди да тръгнете занавън.

Тези които са с изнесен ритуал и ще си  правят сесията преди сватбата им предлагам кумата да ги забули след сесията преди църквата и в църквата да са с пуснато було ИЛИ след църквата преди самия ритуал в някоя градина.
Активен
nansita
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1840Моят сватбен албум

« Отговор #368 -: февруари 09, 2015, 15:18:10 »

Даа, вярно, че символизираше точно пътя към новото начало.  good Браво, Миленка! Ще ти казвам Супер Милекна вече, пак спаси положението. biggrin
Аз, ако все пак реша да имам було, също ще се забуля чак преди подписването (ние сме с изнесена церемония и снимките ще са преди нея).
Активен
milenkata
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1136


I will love you... unconditionally...


« Отговор #369 -: февруари 09, 2015, 15:39:37 »

E чак пък толкоз.... Засега все още са ми безплатни съветите, дай Боже до 2 години да са платени хахаха good Шегувам се - дори тогава с удоволствие ще помагам когато мога smile Всичко става с маааалко повечко четене smile
Активен
nansita
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1840Моят сватбен албум

« Отговор #370 -: февруари 09, 2015, 15:46:50 »

Ако искаш, като приключа с книгата с обичаите, мога да ти я дам. Има много колоритни описания и традиции...
Активен
vstambolska
Сватбар
***
Публикации: 260Моят сватбен албум

« Отговор #371 -: февруари 09, 2015, 15:48:13 »

Миленка благодаря !  Girl_hide give_rose
Активен
djosi
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 620Моят сватбен албум

« Отговор #372 -: февруари 19, 2015, 09:39:17 »

Когато се прави годеж, трябва да тръгнат преди полунощ ( ние го направихме ), а на следващия ден снахата трябва да посрещне годеника и семейството му на вечеря в дома си.
Да за сватбата има поверие да не се връща булката 3 дни, но трудно се спазва..
Друго, което знам е че булката предната вечер трябва да спи в бащиния си дом и ние ще го спазим това, за да мога да си приготвя всичко вкъщи.
Активен
alexandrova_90
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 3545


I'm wearing the smile you gave me....


Моят сватбен албум

« Отговор #373 -: февруари 19, 2015, 10:05:48 »

Ние няма да спазим нито едно от двете поверия sad Няма как да спя в бащината си къща, колкото и много да го иска майка ми.. Сватбата ще е в София, а аз съм от Враца, не ми се рискува с пътуването в деня на сватбата....

Другото за 3-те дни.. няма да спим в нашия си апартамент само в нощта на сватбата, оставаме в апартамент в хотела, после няма къде да ходим, у нас ще се спи... Евентуално може в някои приятели или някъде, ама по-скоро, ако се реши накрая.. За сега ще си спим в нас..
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Мъж
Публикации: 878« Отговор #374 -: февруари 19, 2015, 13:16:44 »

Трябва да се прави разлика между поверие, обичай, традиции и суеверия. Виждам, че в повечето постове не се прави такава разлика. Също така не виждам да се обсъждат суеверията като такива. Нека да е ясно, че между суеверие и Народен обичай (традиция) разликата е голяма, тоест нямат нищо общо. В много случай Народните традиции са свързани с църковните правила (Православната вяра) до като суеверията са част от нечия развинтена фантазия или стари езически обичай. Гледам, на повечето пишещи тук не им е ясно предназначението на сватбеното було. Някъде на зад, или в темата за църковния брак бях писал за него.
 smile smile smile
Активен
Страници: 1 ... 23 24 [25] 26 27   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines