Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
януари 10, 2025, 20:49:33
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Всичко около сватбата
(Модератор:
магито
) > Тема:
Лични карти
Страници:
1
...
19
20
[
21
]
22
23
...
32
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Лични карти (Прочетена 188967 пъти)
bubka
Заслужил майстор на спорта
Загубил всичко, не загубвай себе си ...
Отг: Лични карти
«
Отговор #300 -:
ноември 04, 2008, 15:15:50 »
lilsan
, идея нямам какво трябва да е основанието - за това и питам, защото не съм на ясно какво се пише в док. за гражданския брак.
Като някакво решение сега ми хрумна да си сменя адреса тук някъде в София - например в на милото брат му. И после да прехвърля на новия адрес.
Активен
lilsan/Лили
Професор
Любовта е поезията и слънцето на живота!
«
Отговор #301 -:
ноември 04, 2008, 15:24:36 »
Да това е добра идея. *THUMBS*Само да ти кажа, че ще ти трябва акта за раждане и още нещо което в момента не се сещам. Ще погледна документите ми вкъщи когато се прибера и ще ти пиша на лични.
Активен
Nataliya
Баш Майстор
Щастлива мама
«
Отговор #302 -:
ноември 04, 2008, 15:29:51 »
bubka, преди гражд. брак казваш дали ще вземеш фамилията или не. Ако отбележеш "не" после ще е много по-сложно да я смениш.
Най- добре е с нов адрес. Моята стара л.карта е от Сливен, но отидох направо в София в съответната община първо за смяна на адреса (може и на квартирата ви ако сте на квартира и собственика е съгласен) и от там в РПУ-то за лична карта и межд. паспорт.
Активен
svetli
Баш Майстор
«
Отговор #303 -:
ноември 04, 2008, 15:30:33 »
бубка
питах в служба Гражданско състояние, така че информацията е абсолютно точна - можеш да си смениш фамилията само при попълване на декларацията за сключване на граждански брак. След това - само по съдебен ред.
Ти ако си смениш адреса преди това, ще трябва да сменяш и личната карта отново - постоянния адрес е на гърба на личната карта. Според мен можеш да си смениш адреса след брака и да си направиш новата карта по новия постоянен адрес. Аз не знаех, че имаш на какъв друг софийски адрес да се запишеш. Като влезете във вашия апартамент изобщо няма да е спешно и фатално да си сменяш постоянния адрес, а можеш да го направиш когато решиш.
Активен
bubka
«
Отговор #304 -:
ноември 04, 2008, 15:52:17 »
Мерси, лейдис, за инфото
lilsan
, акта ми за раздане е тук, така че това не е проблем!
Светли
, благодаря ти много! Т.е. след сватбата - сменям картата - със софийския адрес и с новата фамилия, а на нашият си адрес - може и по-нататък, поне като е вече софийска, няма да се налага пак да ходя в работни дни до Добрич.
Активен
svetli
Баш Майстор
«
Отговор #305 -:
ноември 04, 2008, 15:56:01 »
Бубка
много правилно си разбрала хаотичната ми мисъл
Точно това ми беше съвета! Права е лилсан, че ще ти искат акт за раждане (и копие от него) в полицията, а също и листчето от общината за сменения адрес (едно жълто такова) и естествено акта за брак (сигурно и на него му искат копие).
Да ви се похваля, между другото, че поне това си го спестих, понеже и двамата бяхме с еднакви фамилии. Милото обаче седмица след сватбата си загуби документите и аз го майтапих, че взима моята фамилия и се налага да си сменя личната карта.
Активен
bubka
«
Отговор #306 -:
ноември 04, 2008, 16:04:29 »
Това си е голям късмет, че сте с еднакви фамилии.
Иначе не е лоша идея мъжете да вземат на жените си фамилиите
Активен
Leila
Новак
Аз искам!
«
Отговор #307 -:
ноември 06, 2008, 11:43:50 »
Когато си сменяш личната карта и постоянния адрес искат копие от свидетелството за брак,копие от акта за раждане,попълнена адресна карта и заявление за постоянен адрес,също така и ЕГН на родителите ти и на братя и сестри ако имаш.
Активен
Nataliya
Баш Майстор
Щастлива мама
«
Отговор #308 -:
ноември 06, 2008, 12:02:50 »
Цитат на: katya_79 в ноември 03, 2008, 10:45:01
Зависи от банката!С едно удостовернеие за индентичност на лице с различни имена издадено от общината се оправят всички недоразумения!
Аз да ви попитам това удостоверение от коя община трябва да си го извадя? Тази към постоянния адрес ли? И изискват ли някакви документи за това удостоверение?
Активен
silvani
Ентусиаст
«
Отговор #309 -:
ноември 06, 2008, 14:59:38 »
Към съответната община по адреса на личната ти карта...Аз съм от Лом, но живея в София и се водя по адрес на лична карта в община Искър, съответно оттам съм си извадих и удостоверение за идентичност на имена
Активен
echy_
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #310 -:
ноември 28, 2008, 13:26:21 »
аз да се похваля че от вчера съм с нова лична карта
реших че няма да сменям адреса, че не ми се разправяше и това и така отидох и си подадох документите за лична карта и паспорт в П-к. казаха че след 2 седмици ще са готови. взех си личната и от там с медицинско та в кат. и там ми казаха че след 2 седмици ще е готова и шофьорската.
само забравих да попитам дали и талона на колата трябва да сменям. но като ходя да си взимам книжката ще питам.
питах дали мъжа ми трябва да си сменя личната карта и жената много учудено ме попита "защо?" и ми каза че ако аз не съм добавяла неговата фамилия( а съм си запазила моята) нямало да се налага и аз да сменям каквото и да било. ех, защо никой не ми го беше казал по-рано да си спестя толкова ходене насам-натам.
Активен
eli_m
Сватбен ШАМАН
Щастието на човека е в малките събития!
«
Отговор #311 -:
ноември 28, 2008, 13:30:28 »
Браво echy,
поне вече си с нова фамилия и нова лична карта!
Аз смятам другата седмица да ходя да свърша тая работа! Ще сменя адреса и фамилията в общината и след това в районното за нова карта и паспорт! А половинката ще сменя адреса, така че след това и той ще сменя карта и шофьорска книжка!
Активен
ERan
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #312 -:
ноември 28, 2008, 16:07:00 »
Цитат на: bubka в ноември 04, 2008, 16:04:29
Това си е голям късмет, че сте с еднакви фамилии.
Иначе не е лоша идея мъжете да вземат на жените си фамилиите
хех
, ами то това всъщност е възможно, ама единствено в тая хипотеза:
Като фамилно име може да се вземе или добави името на другия съпруг, с което той е известен в обществото. (чл. 11, изр. 2 Семеен кодекс)
Активен
Kiksi
«
Отговор #313 -:
ноември 28, 2008, 16:29:43 »
Цитат на: elean в ноември 28, 2008, 16:07:00
хех
, ами то това всъщност е възможно, ама единствено в тая хипотеза:
Като фамилно име може да се вземе или добави името на другия съпруг, с което той е известен в обществото. (чл. 11, изр. 2 Семеен кодекс)
Да де, с 2 думи - ако не си супер известна, да го поблазни фамилията ти, никакъв шанс да го накараме любимото мъжле да вземе нашата!
Интересно ми е, някоя от вас, предлага ли е на бъдещия си мъж, да й вземе той фамилията и какви са били реакциите.
Аз на моя като му предложих на шега преди сватбата и той -
, каза, ако съм искала да запазя моята, ама да я вземе и той и дума не можело да става. Не, че се учудих, де
Активен
ERan
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #314 -:
ноември 28, 2008, 16:37:29 »
а мойто фифи пък се полу-обиди като му казах, че смятам с тиренце да си запазя бащината фамилия... Та затуй сега мисля по въпроса!
Активен
Страници:
1
...
19
20
[
21
]
22
23
...