Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

декември 28, 2024, 07:48:44

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 11   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Коледна трапеза нареди и тук с всички сподели  (Прочетена 70773 пъти)
 
bubka
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2079


Загубил всичко, не загубвай себе си ...


Моят сватбен албум

« Отговор #75 -: декември 21, 2010, 21:08:50 »

Всички сте показали такива красоти! Тази година ми прави впечатление, че все повече хора се палят по Коледните сладки  Girl_hide

Аз бих искала да помоля за изпитана рецепта за пълнена пуйка. Тя е по-традиционна за Коледната трапеза, но на мен ще ми трябва за Новогодишната нощ.
Активен
Gery79
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 974


На най-важните житейски пътища няма пътни знаци


Моят сватбен албум

« Отговор #76 -: декември 21, 2010, 21:48:28 »

Bubka, точно вчера си записах една рецепта от Коледното предаване на Jamie Oliver.
Малко отзад напред ще започна. Пуйката се пече на 180 градуса по 25 мин за всеки килограм пуйка + 20мин накрая допълнително.значи ако е 5кг се пече 5x25+20=145мин.
Вътре самата пуйка не я пълни, защото пълнежа блокирал топлинния поток във пуйката. Там сложи две нарязяни на половина мандарини.
Пълнежа му беше от много ситно нарязано свинско месо с подправки- сол, пипер,индийско орехче и съвсем малко настъргана портокалова кора. Тази плънка се слага на шията м/у гръкляна и кожата.

Това разбира се е коледна пуйка и затова са мандарините и портокала.

Аз лично бих сложила и кестени в плънката. Продават сварене и изчистени в бурканче или валуумиран плик. Може и ориз в плънката и да се напълни вътре.
« Последна редакция: декември 21, 2010, 21:50:51 от Gery79 » Активен
госпожица
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 923



Моят сватбен албум

« Отговор #77 -: декември 21, 2010, 22:22:29 »

Аз споделям една приказна рецепта, която съм похапвала, но не съм приготвяла.
(Превода може да е малко куц, защото рецептата е на английски в оригинал от лелята на една приятелка)
Печена пуйка с кестени, ябълки и градинкси чай
За плънката:
30g мало
1 средно голяма глава лук
500г месо от свинска наденица, сурова (оригинално pork sausage, но не знам дали има в БГ)
60г трохи от бял хляб
1 яйце
1 ябълка обелена и нарязана на дребно
2 с.л. накълцани листа от градински чай
200г кестени нарязани на дребно(кълцани)

За пуйката:
5-6 к пуйка
600 мл пилешки или пуешки бульон
30 гр масло разтопено

За да се приготви плънката:
1. Маслото се разтапя на средно силен котлон и лука се запържва за 5 мин докато омекне. След това се маха от котлона и се изчаква да се охлади
2. Смесват се мляното месо, трохите, яйцето, ябълката и чая, след това се добавя и лука. Добавят се кестените като се внимава да не стане на каша
3. плънката се напъхва във врата на пуйката, като ако е нужно кожата на пуйката може да се закрепи с клечки за зъби. (останалата плънка се пече във формата на топчета след като пуйката е извадена от фурната)
4.Пуйката се пече в предварително загрята до 190гр. фурна, 20 мин за всеки 500 гр (4 часа за 6 кг)
5. Пуйката се поставя в дълбока тава и се залива с бульона, Маслото се намазва с четка върху кожата.
6. покрива се с фолио и се поставя на дъното на фурната
7. Пуйката се държи покрита до последните 30 мин, за да се провери дали е готова може да се боцне най дебелата част, ако соковете са чисти значи е готова
8. Когато се извади пуйката се поставя в топла тава, покрива се с фолио и се оставя да си почине 20-30 мин на топло преди да се нареже
Става супер вкусна и много си отива с печен пъщарнак, ако някой иска имам и уникална рецепта за хрупкави печени картофки  girl_wink
На градинския чай му се вика май и мащерка.
« Последна редакция: декември 21, 2010, 22:27:20 от госпожица » Активен
Mariaid
Сватбен ГУРУ
*****
Публикации: 883



« Отговор #78 -: декември 21, 2010, 22:40:04 »

krasunkata, браво на вас! Страхотни майсторки!  Bravo

Ние също правим пуйка за Коледа, но правим пълнеж с ориз, а отстрани кисело зеленце! Става перфектно!  good
Активен
kali_gali
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2243



Моят сватбен албум

« Отговор #79 -: декември 22, 2010, 00:39:55 »

Момичета,чудна тема имало тук.Много хубави неща сте направили и идеи за празника също има добри.
Аз за сега съм стигнала до сладките,а именно

За Коледа у нас ще има пуйка,но няма да я правя аз,аз съм решила да направя питката.
Активен
♥ Тiama ♥
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 638


"Do you think that our love can create miracles?"


« Отговор #80 -: декември 22, 2010, 12:57:07 »

Момичета, къде мога да си намеря в София формички за сладки, ама такива коледни като вашите? Утре ще запрятам ръкави да правя сладки, а още си нямам формички  cray
Активен
bubka
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2079


Загубил всичко, не загубвай себе си ...


Моят сватбен албум

« Отговор #81 -: декември 22, 2010, 13:15:50 »

Благодаря много за идеите за пуйката.
Дано наистина и тук се продават готови кестени, че никога не съм правила такова чудо  blush
Голямо печене ще пада като гледам.

Тиама, формички би трябвало да има в по-големите супермаркети - Пикадили, Била, Карфур, Кауфланд и т.н. Макар че, аз онзи ден помислих, че съм изгубила моите и исках да си купя нови от Пикадили-то в Сердика мол и нямаше. Предполагам просто бяха свършили, но така или иначе си ги намерих в последствие.
Моите са Zenker by Fackelman - пластмасови.
« Последна редакция: декември 22, 2010, 13:17:55 от bubka » Активен
♥ Тiama ♥
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 638


"Do you think that our love can create miracles?"


« Отговор #82 -: декември 22, 2010, 13:20:18 »

И аз понеже търсих точно в този Пикадили и не намерих, реших, че трябва да намеря някакъв по-специален магазин, но първо ще мина през Била, че ми е близко и ако и там не намеря, ще обикалям  pardon
Активен
gucci
Leader
****
Пол: Жена
Публикации: 6319


Обичаме се!


Моят сватбен албум

« Отговор #83 -: декември 22, 2010, 13:23:12 »

В Кауфланд има метални и пластвасаво.Металните са много видове.
Активен
maj4eto
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2067



Моят сватбен албум

« Отговор #84 -: декември 22, 2010, 13:37:39 »

Ей големи крадоти сте наредили тук,момичета Bravo
Аз моите мацалаци няма да ги показвам blum
И да питам за лесна  и изпитана рецепта за пита за бъдни вечер.може и с бакпулвер.
Активен
♥ Тiama ♥
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 638


"Do you think that our love can create miracles?"


« Отговор #85 -: декември 22, 2010, 13:43:24 »

В Кауфланд има метални и пластвасаво.Металните са много видове.

Мерси много, gucci! Още днес ще ида до там  yahoo
Активен
♥ Тiama ♥
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 638


"Do you think that our love can create miracles?"


« Отговор #86 -: декември 22, 2010, 18:02:57 »

Не можах да стигна до нито един Кауфланд заради УЖАСНИЯ трафик, но все пак успях да си купя 10 формички на Zenkler (Fackelmann) от едно малко магазинче yahoo Печенето започва утре!
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #87 -: декември 22, 2010, 20:19:45 »

Аз питката я правя с мая и заради това не е сьвсем постна  pardon

Тая година няма да имам почти нищо бьлгарско на масата  cray  Лозови листа не намерих никьде и сьрмички няма да имам. Корите за баница са ужасно далече и не мога да стигна дотам. Баклава не знам да правя, но като няма кори и да знаех, няма значение.

Тиква ям само аз, няма смисьл да пека. От нашите си традиции ще правя само питка и жито (и жито ям само аз, но пьк сьвсем без нищо не може). Добре, че и италианците имат традиция за боб, та поне това  pardon

Иначе ми е мьчно, хем в моя дом се чества, хем няма да е както си му е реда. Те ядат риба и сирене на Бьдни вечер cray Ама не мога да ги осьдя хората нищо да не ядат.

Добре, че си намерих тамяна, та поне ще окадя да избягат дяволите.

Иначе от днес започнах нещата за 25, че сьм бавна и бьрзо се изморявам, та ще ги карам по едно на ден.

Сега направих бели и кафяви шоколадови трюфели. Утре ще правя коледното пьнче (намерих си малка украска за него и сьм много доволна).

Вие какво сте предвидили ?
Активен
mgoranova
Ентусиаст
**
Пол: Жена
Публикации: 131



Моят сватбен албум

« Отговор #88 -: декември 22, 2010, 20:27:39 »

Ина, много добре те разбирам. Ние на Бъдни вечер ходим при свекървата. Тук по традиция ядът риба, най-често шаран (тя го панира). Майка ми само ми се кара, че съм ходила на гости с празни ръце, но и да отнеса нещо те няма да ядът, пробвах миналата година с питка, ами странно им е...отчупиха по едно крайче и тва е. За Коледа се събира цялото семейство при една от лелите му и там носих баклава е на нея вече се зарадваха. Прибрах се с празна тава, раздадох я цялата, защото аз сладко и особенно баклава не обичам. Аз си купувам едни кори, които почти напълно приличат на бг корите: http://www.tantefanny.at/de/produkte/frische_gekuehlte_teige/produkt_frische_gekuehlte_teige/?uid=14
и за баничка стават и за баклава.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #89 -: декември 22, 2010, 20:34:10 »

И тук сьществува точно така се казва - Фило, но не се намира по малките супермаркети. Иначе има срьбски магазини, но са далече и вали сняг, страх ме е да не падна, а с това шкембе в бутаницата на метрото направо не си е работа  angry

При мен на питката се радват. Миналата година правих даже у тях и парата се падна на мама. Дори заради мен четохме молитвата, както се прави у нас. Ама манджите...  nea
Активен
Страници: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 11   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines