Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

октомври 21, 2020, 00:33:00

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 2 [Всички]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: АИП - изпитани рецепти  (Прочетена 23140 пъти)
 
svekarva
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 3986



« -: януари 14, 2017, 14:08:13 »

През лятото имах гостенин от чужбина, който спазваше Палео диета.
Нямах много време и подходих към готвенето по най- лесния начин - питах "това ядеш ли" в традиционните рецепти и съответно от отговора оставях, замествах или се отказвах и минавах към следваща рецепта.
Не беше особено трудно, защото покрай всякакъв вид капризни роднини познавам и ползвам доста "изчанчени" продукти.
След време се оказа, че много мои познати имат автоимунни заболявания и правят опити да организират храненето си по Протокола. Включих се много ентусиазирано в търсенето на информация и първото ми точно попадение беше
http://www.crunchy-paleo.com/
Има групи във ФБ, блогове и сайтове, но си мисля, че тук, във форума, си имаме повече доверие и няма да е лошо да обменяме информация.
Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 3986



« Отговор #1 -: януари 14, 2017, 14:25:00 »

От http://www.crunchy-paleo.com/ слагам списъците за видовете храни според АИП:
Позволени храни

Неподходящи храни

След въвеждане
 

Активен
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
*
Пол: Жена
Публикации: 4872


яхнала метлата


Моят сватбен албум

« Отговор #2 -: януари 14, 2017, 14:48:17 »

И е тука се мре.Щото първия месец си на бульони и супи, минимум месец нали! А и сирене не може.Пфууу!

Да допълня свекърва сега по-сериозно!

Месото трябва да е от пасищни животни!Това значи животни хранили се със трева, не със смески!
Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 3986



« Отговор #3 -: януари 14, 2017, 14:56:50 »

Ето и няколко гарнитури към различни видове меса, които биха помогнали за съставяне на седмично меню:
Червено зеле
- глава ситно нарязано червено зеле
- половин чаена лъжица хималайска сол
- половин чаена лъжица канела /в традиционната рецепта е с 6-7 зърна карамфил/
- 2 средни кисели ябълки /зелени, най- добре/
- една чаена чаша вода.
Вари се в херметическа тенджера 15- 20 минути, прецежда се и се овкусява с дресинг от зехтин и лимон.
Пюре от пащърнак
Към сварения и пасиран пащърнак добавям кокосово масло, сол и лимон на вкус.
Пюре от праз
Към сварения и пасиран праз добавям сол и зехтин на вкус
Ориз от карфиол
Блендирам розички карфиол до получаване на зърниста структура. Задушавам в зехтин и подправям със сол.
Броколи
- сварени в подсолена вода броколи
- 2-3 скилидки чесън
- 2 супени лъжици зехтин
В сгорещения зехтин задушавам чесъна докато отпусне вкусовете си и го махам. В мазнината поставям изцедените броколи
Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 3986



« Отговор #4 -: януари 14, 2017, 15:36:02 »

Да, Маги, не само животни, а и пилци, все трябва да са пасищни и особено щастливи pardon На зеленчуците трябва да им е пускана класическа музика, на плодовете да им е говорено, подправките да са био....
Аз лично няма откъде да намеря такива неща, та ще го карам на купешки и охладени от Кауфланд и когато мога ще взимам от познати с домашно стопанство.
Супа с праз
- сварено месо на парченца
- 4 стръка почистен и нарязан праз
- 100 гр. гъби, почистени и нарязани
- 4-5 стръка прясна мащерка
- 3-4 лъжици зехтин
- сол и лимон на вкус
- 4 скилидки нарязан на дребно чесън
Зеленчуците се задушават в зехтина, добавят се парченцата сварено месо и бульона от него и се вари до готовност.
Пилешка супа
- 1 сварено и почистено от кокалите пиле
- 2 сладки картофа
- 2 супени лъжици кокосово масло
- 3 моркова
- 3 корена пащърнак
- един пръст корен джинджифил, настърган
- 1 ч. лъжичка купкума
- 1 опаковка кокосово мляко /твърде екзотично е и замествам с бульон от пилето/
- 1 глава червен кромид
 - 2 скилидки чесън
Задушавам нарязания кромид, джинджифила, чесъна и куркумата в кокосовото масло, добавям нарязаните зеленчуци и течностите и варя до готовност. Пасирам. Задушавам в зехтин парченцата месо и ги наръсвам в супата.
Тази рецепта е от блога, малко видоизменена
Супа от карфиол - постна
- 1 глава карфиол, нарязан на розички
- 2 с. лъжици кокосово масло
- 1 с. лъжица сушен естрагон
- 4 с.л. брашно от маниока за сгъстяване
- сол
Сварявам карфиола /мирише ужасно гадно, затова задължително на терасата и с добавка естрагон или канела. Пасирам, добавям кокосовото масло /по- нормален вкус има ако се сложи зехтин/, вода, ако е необходимо за да се получи гъста супа и връщам на котлона. Отделно разтварям брашното в студена вода и бавно сгъстявам супата.
Естествено, оставаш гладен, ако ядеш само това smile
Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 3986



« Отговор #5 -: януари 14, 2017, 16:11:03 »

"Манджи":
Мусака от тиквички
- 2 глави кромид, нарязан на ситно
- 4 скилидки чесън
- 300 гр. кайма
- 5 с. л. зехтин
- около килограм тиквички, нарязани на кубчета
- шепа копър
- 3 лъжици брашно от тапиока
- хималайска сол
- сок от лимон
В сгорещен зехтин или друга мазнина задушавам в следната последователност: кайма, кромид, чесън и тиквички. Няма нужда от вода, важното е съдът да се покрива с капак и да не е на много силен огън. Добавям солта и копъра и варя до готовност. Разбивам нишестето в студена вода, слагам малко лимон и правя заливката. Последния път добавих и малко куркума, за цвят, че иначе е болезнено белезникаво. Запичам във фурната.
Зелена манджа
- някакво месо, най- вкусно е с агнешко, предварително сварено
- 3 връзки пресен кромид
- 3 връзки пресен чесън или див лук /мирише на чесън/
- около половин килограм изчистен спанак, може и замразен
- 5 броя лозови листа /пресни, замразени или в саламура/
- мазнина, в зависимост от месото, най- често от бульона, останал от варенето или зехтин
Задушавам кромида и чесъна в малко бульон, добавям останалите листа. Лозовите дават страхотен аромат и лека киселина, обаче не ги виждам из списъците. Ако е без тях, трябва да се сложи връзка копър за аромат и малко лимон. Добавям месото и подправям със сол на вкус.
Телешки тас кебап
- 700 гр. телешко на малки късчета
- 2 глави нарязан кромид
- 2-3 листа дафинов лист
- 3 моркова, нарязани на ситно
- сол
- сок от 1 лимон
- около 1 л. зеленчуков бульон
- 1с.лъжица мащерка
- 4 лъжици зехтин
Телешкото се задушава до побеляване в сгорещен зехтин. Добавят се последователно кромида, морковите, дафиновия лист и солта до леко омекване. Следват бульонът с лимон. Вари се на слаб огън без капак. Гарнитурата може да е някакво пюре или фалшив ориз от карфиол.
Активен
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
*
Пол: Жена
Публикации: 4872


яхнала метлата


Моят сватбен албум

« Отговор #6 -: януари 16, 2017, 11:53:45 »

И аз си набавям месо от магазина.
Вчера си готвих пилешки дробчета с моркови и лук.Може да се сложат и гъби, но нямах.

Около 500 гр пилешки дробчета.
2 големи моркова
2 големи глави лук

Нарязваме лука на полумесеци, обелваме и нарязваме морковите както ни е вкусно, аз ги режа големите на полукръгове.Изчистваме хубаво дробчетата от ципи.
В загрято олио в дълбок тиган или тенджера слагаме лука да се карамелизира.Като е готов прибавяме към него дроба и морковите. Подправям с малко сол и черен пипер и при нужда добавям малко вода.Похлупваме с капак и оставяме да къкри.
Като е почти готово може да се добави малко доматен сос или нарязан на ситно домат.
Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 3986



« Отговор #7 -: януари 16, 2017, 12:34:09 »

А, значи ти си по разширената схема, щом ползваш домати. Аз ще се опитам една седмица да съм по първия списък, та да видим. Голяма мъка ми са закуските, главно заради яйцата и млечните. Ще взема като някой пияница да си приготвя шкембе чорба Wink.
Ето ми закуската за два дни:
- около 300гр. телешка кайма
- глава стар кромид
- 2ч. ч. сварена тиква /от вчера, просто не става за ядене като десерт, както беше замислена, не е сладка/
- канела, по принуда, че си беше в тиквата
- джинджифил, настърган, колкото палец
- хималайска сол на вкус
- сурово авокадо
- 4-5 лъжици зехтин
Задуших в зехтина каймата до побеляване и после кромида с джинджифила до готовност. Добавих тиквата и намачканото авокадо, когато другото изстина.
На вид го докарва на мюсли, на вкус е интересно и държи сито.
Активен
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
*
Пол: Жена
Публикации: 4872


яхнала метлата


Моят сватбен албум

« Отговор #8 -: януари 16, 2017, 12:44:27 »

Много ми е трудно с моите хора да готвя само за мен.За това сега бавно ще изключа глутена, ще намаля млечните на макс и ще гледам да избягвам яйца.Едно по едно!
Активен
Mrs.™
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 4641



Моят сватбен албум

« Отговор #9 -: януари 21, 2017, 13:56:11 »

Свекърва, много благодаря за линковете и схемите. Крайно време е и аз да мина на АИП и да спра глутена  pleasantry Уж съм.си дала срок от 1/02, но да видим. Нещо съм зарязала ЩЗ последно време.  sad
Активен
djosi
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 620



Моят сватбен албум

« Отговор #10 -: януари 21, 2017, 15:42:13 »

Свекс радвам се, че си направила тази тема..

Аз от много време се храня горе долу по АИП, но не на строг режим.. И от както спазвам някакви ограничения се чувствам много по добре.. Също така намалих и килограмите, без да гладувам, да правя упражнения и т.н. Към днешна дата съм -14кг за 6-7 месеца, килограми, които се мъчех да сваля 4 години без успех. Искам да кажа, че аз напълнях заради заболяването ми, не от преяждане. Имам Автоимунно заболяване - Хашимото. Преди се чудех, защо като ям някаква храна и имам болки в стомаха и най - различни неразположения, а то се оказа от храната..  

АИП се спазва поне 3 месеца.. Режима се спазва, за да се излекуват червата, защото обясняват, че от там тръгват всички проблеми на тялото.. Прилага се най - вече при хора с Автоимунни заболявания, като също се правят изследвания дали имаме нужда да взимаме хранителни добавки, витамини и ензими..

Тук е обяснено най - добре какво представлява протокола..
http://bulvit.com/avtoimunen-protokol-vavedenie.html

А тези книги ще са ви много полезна литература за храната:

https://www.book.store.bg/p165954/tihite-ubijci-na-mozyka-dejvid-pyrlmytyr.html

https://kibea.net/author/2196

https://www.helikon.bg/books/76/-%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BE-%D1%81-%D1%87%D0%B0%D1%80_201569.html?gclid=CI2987Ou09ECFcsp0wodwzIG5w

И една рецепта от мен smile

Чеснови кюфтенца с билки...

Продукти за 8бр.:

500 гр. кайма (телешка, свинска или смес), препоръчително от пасищни животни
1 ч.л. чесън на прах или гранули
1 ч.л. лук на прах (в повечето магазини го продават на флейки, но лесно може да се смели с мелничка за кафе)
1 ч.л. хималайска или морска сол
½ ч.л. сух риган
½ ч.л. суха майорана
½ ч.л. суха мащерка
½ ч.л. сух босилек
1-2 с.л. АИП мазнина

Приготовление:

Омесете всички продукти без мазнината много добре. Оформете 8 малки кюфтенца.
Вариант 1: Разтопете мазнината на тиган и изпечете кюфтенцата в него.
Вариант 2: Разтопете мазнината в тава, наредете кюфтенцата в нея и изпечете за около 20 минути на 200°С.


« Последна редакция: януари 21, 2017, 15:46:29 от djosi » Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 3986



« Отговор #11 -: януари 21, 2017, 17:00:01 »

Борш:
- 2 глави кромид
- около половин килограм месо, телешко, пилешко, свинско, или смес
- 5 глави червено цвекло /пак някъде към половин кг., в зависимост от размера/
- 1ч. чаша ситно нарязано кисело или прясно зеле
- 4-5 средни картофи
- 3 бр. моркови
- 1 червена чушка
- 1 голяма скилидка чесън
- 2 с.л. масло
- 4 листа дафинов лист
- шепа ситно нарязан копър
- шепа ситно нарязан магданоз, за поръсване
- 6-8 цели зърна черен пипер
- 2 домата
- 1-2 стръка целина с листата
- сол, млян черен пипер на вкус
- сметана /по 1 лъжица за порция при сервиране/
Когато е по АИП доматите се заместват с 4с.л. сок от лимон, а вместо чушка се слага ябълка за сладост.
Ние още от 60-те ползваме херметическа тенджера и всички зеленчуци и месото, почистени и нарязани, слагам на един път, да врат с три литра вода около 45 минути /за телешко/. Мазнината я добавям веднага като отворя тенджерата.
Иначе се готви на части.
1. Вари се телешкото с цели глави кромид, копър и дафинов лист до готовност на бульона /да омекнат главите кромид, по това се познава.
2. В 1с.л. масло се задушава нарязаното цвекло с доматите, добавя се вода и се вари до леко омекване.
3. В 1с.л. масло се задушават останалите зеленчуци, добавя се от бульона и се вари до леко омекване.
4. От телешкото се вадят дафиновите листа, зърната пипер. Кромидът се нарязва на парчета и се връща обратно. Варенето продължава с цвеклото и доматите, до готовност на цвеклото, после се добавят и задушените зеленчуци за общо варене около 10- тина минути.
Голяма врътка е, но няма кой знае каква разлика от общото готвене. Ние мариноваме червено цвекло, та в повечето случаи и то е предварително готово. Сметаната може да се замени с изцедено кисело мляко. За АИП картофите са сладки.
Като влезнете в блога, посочен в първия пост, може да направите абонамент за получаване на някои специални рецепти. Аз имам книжката с 25 рецепти за закуска и още няколко за празнично меню. Като изпробвам някоя, ще я запиша. Вчера намерих и един сайт на немски с хубави менюта за месец. Те обаче са с продукти, включени от втора и трета фаза на реиндукция. Ще ги обработя тези дни и ще ги пусна тук.
На мен ми е доста трудно, хем мога да си позволя да готвя само за себе си sad . Ужасно ми липсва киселото мляко, стомахът ми се разбута жестоко. Една седмица издържах, но не мога да излъжа, че не съм гладна sad Не мога и да си намеря органно месо, та освен пилешко, го карам на телешко от джолан и телешка кайма. Свинско не обичам, но май трябва да опитам. Така ми се пие кафе с мляко, чак го сънувам cray
Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 3986



« Отговор #12 -: януари 28, 2017, 11:54:24 »

Рибена яхния /шведска рецепта/
- 700 гр. риба
- 4 скилидки чесън
- 4 филета аншуа /стрити/
- 2 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 2 стръка селари
- 4бр. моркови
- 2 бр. пащърнак
- 1ч.ч. домати на кубчета /замества се с прясно изцеден лимон непосредствено преди ядене/
- 500мл. вода
- 4 бр. сладки картофи /слагам два, продаваните тук са по- едри/
- 1 дафинов лист
- 2 стръка мащерка
- кора от портокал
- шепа магданоз или кориандър за поръсване
- пресен джинджифил колкото палец
- хималайска сол
Всички зеленчуци се режат на тънки жулиени. Аз ги стържа на едро ренде и не става толкова красиво pardon
Задушват се в мазнината кромид, джинджифил искилидките чесън. Към края на процеса се добавят аншуата, мащерката и дафиновия лист да отпуснат вкусовете със солта.
В същия съд се добавят останалите зеленчуци и кората от портокал, заливат се със студената вода и всичко къкри без капак, докато леко омекнат. Тогава рибата се подпъхва под зеленчуците и се оставя на огъня до пълна готовност.
Аз слагам една ч.ч. вода и сока от портокала и ако се наложи, досипвам водата.
Активен
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
*
Пол: Жена
Публикации: 4872


яхнала метлата


Моят сватбен албум

« Отговор #13 -: февруари 07, 2017, 10:46:18 »

Понеже много ми се яде сладко намерих тази рецепта.Мисля, че ще е полезна.

Кокоски:

250 гр - кокосови стърготини
3 яйца
1/2 ч.ч захар
1 ванилия.

Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем, добавя се ванилията и кокоса.Разбърква се хубаво.С намокрени ръце се правят малки топчета и се слагат в тава предварително застлана с хартия за печене.Пекат се на 180 гр в предварително загрята фурна до порозовяване.

Аз сложих и малко кокосово масло, идват ми сухи, но са вкусни.За любителите на кокос са тамън.Мисля да пробвам пак, но ще ги направя с малко брашно от лимец и малко течност.
Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 3986



« Отговор #14 -: февруари 07, 2017, 11:11:28 »

Маги, за да са по АИП, смени брашното с нишесте от тапиока, а захарта - с фурми. Обикновено такива сладки носят и намачкан банан, за да са по- пухкави и да получат лепкава консистенция.
Сладкото и на мен много ми липсва. Хубаво, че сега има пресни натурални фурми, вършат чудесна работа.
Аз след втората седмица започнах да разширявам обхвата по схемата. Макар две седмици да са нищо, изприщих се от жълтък, орехи, лешници и бадеми sad. Трябва да започна пак от начало, без да бързам. Вече имам поглед, че мога да се справя и да издържа месец на строг АИП.
Активен
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
*
Пол: Жена
Публикации: 4872


яхнала метлата


Моят сватбен албум

« Отговор #15 -: февруари 07, 2017, 11:34:33 »

Свекс, много ми е трудно с двамата в къщи въобще да правя нещо за мен.За сега на 100% съм махнала глутена и пак има резултат.Да мина само на бульони за седмица за мен е просто немислимо в момента.Аз съм сигурна, че мога да се справя, просто в момента изразходвам много енергия с дребната, а и ме е страх желязото ми да не се срине още повече, макар да съм на препарат.Ще го видим, ще има втори тур някой ден!
Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 3986



« Отговор #16 -: февруари 07, 2017, 12:02:46 »

На мен многото месо ми е проблем вкусово и винаги съм се опитвала да замествам протеините с бобови, а млечните с ядки. Оказва се, след тези бурни обриви, че  точно там съм грешала. Умирам си за леща и фасул, да не казвам пък колко ме е яд, че не мога да направя и тази година житния режим. sad
Сега събираме рецепти и наистина ще сме много по- сигурни какво можем и да не се плашим good
Активен
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
*
Пол: Жена
Публикации: 4872


яхнала метлата


Моят сватбен албум

« Отговор #17 -: февруари 07, 2017, 12:08:08 »

На мен месото не ми е проблем, но това без картофи и голям зор.Иззобах едно прилично количество сладки картофи и вече ми се повръща от тях.Как ли не ги правих.На фурна с брюкселско зеле(ДА брюкселско зеле!), на пръчици като чипс, на манджа.Ми не е картоф това.Хляба не ми липсва, аз не съм му фен по принцип.Но картофите... и сиренето...
« Последна редакция: февруари 08, 2017, 10:34:41 от магито » Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 3986



« Отговор #18 -: февруари 07, 2017, 12:19:41 »

Направо си е по- скъпа тиква  funnytooth
Активен
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
*
Пол: Жена
Публикации: 4872


яхнала метлата


Моят сватбен албум

« Отговор #19 -: февруари 08, 2017, 10:35:46 »

Аз имам проблем с липсата на магнезии и ще се наложи да почна да го пия.Аз бобови почти не консумирам, глутен никакъв.Няма реално от къде да си го набавям и снощи имах схващания и едни треперения в мускулите.Та от довечера добавям магнезии.

И по-горе исках да пиша Брюкселско зеле, не броколи, ама не бях в час.
Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 3986



« Отговор #20 -: февруари 08, 2017, 10:55:41 »

О, то е задължително да се пият добавки, в онзи линк си пише. Аз в момента съм подхванала по препоръки на личната една опаковка с Калмацин, витамин Д за вкус и ленено масло капсули за красота.  blum
Обичам брюкселско зеле /първата вода му се хвърля, нали знаеш/, ама и то пусто мнооого скъпо. Между другото, много добре вирее при наши условия, но явно не го сеят. Моята бивша колежка от село се чудеше какво да го прави и накрая го набута в кацата за кисело, при другото.
Активен
Marri
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1853


If you want a rainbow, you have to stand the rain.


Моят сватбен албум

« Отговор #21 -: февруари 08, 2017, 11:32:47 »

 Offtopic

Аз се чудих защо Сами не го яде този сладък картоф(аз също не обичам), а то било асоциацията с тиква(и тиква не обича) pardon

Да знаете, че ви чета за идеи за готвене pardon
Активен
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
*
Пол: Жена
Публикации: 4872


яхнала метлата


Моят сватбен албум

« Отговор #22 -: февруари 08, 2017, 11:38:54 »

Честно пия шепа хапчета сутрин и вечер и съвсем целенасочено спрях магнезия.Мразя хапчетата!Но ще го включвам пак. И ние една година сяхме и после правихме трушия с него, беше страхотна.Ама на манджа нещо не му се изкефих.Аз го пекох, на фурна с други зеленчуци.Не беше зле, ама честно мога и без него.
Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 3986



« Отговор #23 -: февруари 08, 2017, 12:06:08 »

Маги, по принцип е гарнитура към месо брюкселското зеле и най- често се среща като задушено в масло, като първо е полусварено в подсолена вода за да му излезе горчивото.
Мари, онова с авокадото, дето го беше пуснала на Лоли, мен пък ме накара да прегледам пак блога и да потърся удобни рецепти за АИП, та явно сме си от полза взаимно.
Да не забравя - Маги, яж киви, пълно е с магнезий и е от основните храни в списъка.
Активен
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
*
Пол: Жена
Публикации: 4872


яхнала метлата


Моят сватбен албум

« Отговор #24 -: февруари 08, 2017, 12:08:22 »

Ям, само това ме спасява от стомашни проблеми.Иначе е голям ужас  blush
Ей тука пускам една страничка https://www.facebook.com/vilistime/photos/a.1776384019314647.1073741828.1769581053328277/1928493477437033/?type=3 има интересни идеи, като намерите нещо подходящо направо копнете тук, че става по-систематизирано smile
Активен
Страници: 1 2 [Всички]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines