Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

юли 22, 2024, 13:33:32

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Проблеми със сватбения ни фотограф  (Прочетена 21430 пъти)
 
phoenix9040
Регистриран

Публикации: 3


« -: септември 04, 2013, 23:49:20 »

Здравейте. искам да си изкажа изключителното огорчение и недоволство от услугите на Таня Граматикова от Пловдив. Свързах се с нея за да ни снима сватбата и ефекта е следния

ЩЕ споделя само част от нашите неволи.

- Точно два дни преди сватбата ми се обади със уговорката ,че не може да снима за тези пари които сме говорили а трябвало да платим още 100 лв. Защото ще ходи в друг град. ( като това също беше уточнено в предварителните разговори и транспорта и беше осигурен)

- В деня на сватбата закъсня около час .Като в последствие питах моя приятел ,който я взима защо е закъснял обвинявайки го за това той ми обясни ,че я пред тях (в последствие разбрал ,че си търси билет за изложението на което е в момента в Германия.)

- Не си спази уговорката със нас да ни предаде снимките във RAW формат, като на предварителните разговори това го заявихме като условие за да ни снима и уж нямаше проблем затова.

- В цената която платихме имахме уговорка да получим 100 обработени кадъра. Но Уви след като ни прати така да се каже обработените кадри ,разбрахме ,че не тези които сме искали а тези които тя е преценила ,че трябва да ни прати.

- След като и платихме веднага на другия ден след сватбата,започна да ни мота със даването на снимките ,като след 100 молби ми ги записа на 2 диска и ги остави в ателие за надгробни плочи 15 дена след това )

- Голяма част от снимките са прегаряли и не на фокус. Мога да пратя нейни снимки от нашата сватба колкото искате да се убедите сами.

- Половината от Важните моменти не са снимани : Визирам подписа на кумата, Влизането в ресторанта и още много.

- И последното ,като капак на всичко с цялата си наглост ни качи наши снимки на нейният сайт без да ни пита дали е удобно и дали имаме нещо против. След като и пратих е-mail с молба да ни свали снимките ми обясни как поведението ми е било свинско и ако искам това да стане да я съдя колкото си искам.

С оглед на това ,че е позната във форума и може би ще има доста приятели на всеки заинтересован мога да пратя нейни снимки ,нашата кореспонденция с e-mail за да прецените сами.
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353


www.Deliysky.com


« Отговор #1 -: септември 05, 2013, 01:13:28 »

- Точно два дни преди сватбата ми се обади със уговорката ,че не може да снима за тези пари които сме говорили а трябвало да платим още 100 лв.....

Много груба и грозна постъпка. Вие договор нямахте ли?
- В деня на сватбата закъсня около час ......

 - Голяма част от снимките са прегаряли и не на фокус..

- Половината от Важните моменти не са снимани : Визирам подписа на кумата, Влизането в ресторанта и още много.....
Това е още по-губо, ако е истина всичко до тук, такъв човек няма място в този бизнес!
- Не си спази уговорката със нас да ни предаде снимките във RAW формат, като на предварителните разговори това го заявихме като условие за да ни снима и уж нямаше проблем затова.

- В цената която платихме имахме уговорка да получим 100 обработени кадъра. Но Уви след като ни прати така да се каже обработените кадри ,разбрахме ,че не тези които сме искали а тези които тя е преценила ,че трябва да ни прати.

- И последното ,като капак на всичко с цялата си наглост ни качи наши снимки на нейният сайт без да ни пита дали е удобно и дали имаме нещо против.
Тук не сте напълно права. RAW-а е собственост на фотографа. В цял свят никой не го дава, в Америка и Европа, даже отказват да ви го продадат ( независимо от цената). Поставяне на условия от типа "ако не ни го дадете, няма да ви наемем" не е много коректно. И пак питам - нямахте ли договор в който да опишете всички детайли.За стоте кадъра казуса е същия. Първо 100 кадъра са много, един качествено обработен кадър ( не просто черно бял или наплескан някакси) струва от 5 до 30лв.От там следва, че при БГ цените , ако ви дават 100 кадъра, значи качеството на обработката им е Нула. И второ още на предварителния разговор се уточнява кой подбира кадрите. Поне при нас е така и проблеми никога не е имало.Относно качването на снимки - ако нямате изрична писмена уговорка или фотографа не ви е продал авторското право, съгласно закона за авторското право то принадлежи на автора на изображението и може да използва кадрите без да ви уведоми (независимо че на сайта на същата фотографка е написано, че НЕ ПУБЛИКУВА без ваше знание)! Единственото ваше право в случая е , че НЕ може да продава тези кадри на които има хора без тяхното писмено съгласие. Боя се , че това е сериозен казус и потребителите на този форум никак не са запознати с него smile
................ ми обясни как поведението ми е било свинско........

С оглед на това ,че е позната във форума и може би ще има доста приятели на всеки заинтересован мога да пратя нейни снимки ,нашата кореспонденция с e-mail за да прецените сами.

За свинското - не е достойно за никой професионалист да обижда клиентите си, независимо от причините.
Доколко е позната  във Форума? Като се има впредвид, че 2пъти годишно организирам семинари на който се събират по 200 сватбени БГ фотографи, а от Пловдив групата е една от най-големите и творчеството на тази дама никога не е било обсъждано и на база инфото  от собствения и сайт, мисля, че не е от най-известните сватбени фотографи, въпреки постиженията си в други свери на фотографията.
Относно публикуването на снимки и кореспонденция - добре е да публикувате конкретни снимки с доказателство, че са нейни ( ако има лого примерно). Но не е коректно да се публикува кореспонденция публично, кореспонденцията е лична!
Имаше още една точка засягаща срока за получаване на готовия материал - 15 дена след сватбата е много малък срок, но и  тези неща също се описват в договорите smile
Опитах се да направя един неутрален анализ на ситуацията ( макар и да не изглежда съвсем така), на база вашето инфо, но отсрещната страна също има право на защита.
Не зная какви са мотивите ви относно наемането на човек, който в сайта си има много малко сватбени фотографии, при положение, че Пловдив е заринат от известни и добри фотографи. Ако взема предвид инфото , което намерих в нета за фотосесии по 10лв. публикувани в Грабо:
http://grabo.bg/plovdiv/profesionalna-fotosesiia-v-studio-ili-na-otkrito-0tgq3
от който фотографа ще получи не повече от 5лв ( - 30% комисионна за Грабо и 20% данъци), стигам до извода, че цената за заснемане на сватби също е прекалено атрактивна. И за пореден път Евтиното излиза Скъпо.
« Последна редакция: септември 05, 2013, 01:59:28 от Deliysky » Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353


www.Deliysky.com


« Отговор #2 -: септември 05, 2013, 02:55:02 »

Безпристрастният ми извод в случая е , че така описаното поведение е абсолютно некоректно и недостойно за който и да било професионалист, но за изпадането ви в тази ситуация известна вина имате и вие самите, наемайки човек за когото нямате достатъчно инфо, евентуално на база препоръки, ръководени от по-атрактивни ценови или други условия и без обстоен преглед на неговото творчество, включително цели сватбени тържества. Да, тук във форума има няколко дами, наели фотографи без портфолио  при рискови условия и в последствие останали много доволни, но въпрос на късмет ! И не на последно място липсата на точен писмен документ ( договор) относно условията по сключената сделка. От вашето инфо  става въпрос за устни уговорки.
Независимо от всичко адмирирам изнесеното инфо и апелирам всички "Изгорели" да споделят по-често такава информация, защото на мен лично ми писна от псевдо сватбени фотографи и видеооператори. Това, че имаш фотоапарат или камера, даже факта, че си фотограф или оператор, НЕ те прави автоматично "Сватбен". Заснемането на сватби е много трудно и специфично. Прибавяме и факта, че събота и неделя към вашия сватбен ден се устремяват и цяла армия от безделници или неквалифициран персонал - сервитьори, шофьори т.н., хванали фотоапарат в ръка и решили да изкарат едни 100лв и да се повеселят за ваша сметка - хапвайки и пиивайки на вашата сватба, разнообразявайки поредния си уикенд. Да, това е истината и това ви чака, наемайки си евтин помощен персонал ( видео, фото, ДЖ, сватбен агент и т.н.). От години се борим срещу измамничеството, но с обедняването на българския потребител потърпевшите всеки ден растат, защото цената продава !
През последните 2 години се прави много за отделянето на качествените услуги и коректните колеги от останалите, понеже в сходни ситуации се петни името на сватбения фотограф  като професия и така страдаме и ние. Част от колегите се обединиха в браншова структура - сдружение НАПСФВ :

http://napsfv.com/

Преглеждайки сайта, ще направи впечатление, че не всички известни са там. Това естествено не означава, че не си добър фотограф. Правя това уточнение за колегите , който не фигурират на сайта, за да не бъда упрекнат в реклама. Имаме кауза, даваме гаранции и спокойствие на клиента който я подкрепя, нека се присъедини към нас. Във сдружението има и колеги с по-ниско ниво, както и по-ниски цени . Но организацията има Правилник и Етичен кодекс, на базата на които се гарантира максимална коректност и не може да ви се случи нещо подобно на описания случай.  А даже и да се случи, може да подадете репорт до асоциацията и въпросният участник ще бъде изключен  ( ако се докаже). Заинтересованите могат да разгледат описаните документи, те са на сайта.
С този си пост не се опитвам да насаждам мнение, съвета ми е - отваряйте си очите и четете внимателно. Обикновено проблемите са ясни много преди сватбата. Въпрос на задълбочено проучване или недоглеждане.  Понякога се заблуждавате,  гледайки  хубави снимки. Истината е, че сватбения фотограф ( оператор) е един вид комерсиално ориентиран фотограф, което е съвсем различно от художествен фотограф. Но темата е много дълга. По простото правило е като при докторите - боли ви стомах - вътрешни болести, боли ви крак - ортопед. Така и тук - за сватба - сватбен, за продукти - продуктов фотограф, за картина на стената - художествено ориентиран творец. Универсалните фотографи уж могат всичко, всъщност могат едно нещо и от всичко друго по малко. Не напразно на сайтовете на най-добрите, рядко има повече от един фотографски жанр.
« Последна редакция: септември 05, 2013, 03:14:16 от Deliysky » Активен
phoenix9040
Регистриран

Публикации: 3


« Отговор #3 -: септември 05, 2013, 10:28:44 »

Аз не си омаловажавам вината и не искам да го приемете като оплакване. АЗ информирам.
А за RAW файловете и за собствеността и за обработените кадри не сте прав. По време на уговорката и казах ,че си ги искам ,ако беше казала ,че няма да ми ги даде нямаше да я наема а да си търся някой друг ,което е мое право по никакъв начин не изнудвам никой,съответно и за авторските права ,по добре да нямам снимки отколкото някой да ми ги ползва без мое разрешение. А коментара за това ,че 100 кадъра са много ОК ,но проблема е че тя каза имате 100 кадъра обработени за тези пари, ако искате повече ще говорим допълнително, и аз се съгласих с уговорката като ги видя да се разберем. ДА грешка е ,че не подписах договор и затова аз си я понасям. Платил съм си най коректно а отношението и работата под всякаква критика.

Автора за когото говоря е Таня Граматикова - Пловдив ,мога да пратя на лично линк към снимките.
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353


www.Deliysky.com


« Отговор #4 -: септември 05, 2013, 12:54:23 »

Постъпката е изключително грозна, както вече писах.Коментарите относно RAW файловете и авторските права ги написах, не за да ви опонирам, а за да са осведомени всички потребители.Относно 100те обработени кадъра също написах инфото заради общата култура. Много са в смисъл, не че на вас са ви много, а че ви лъжат с тези 100кадъра - тоест не са обработени както трябва, а служат за примамка на клиента.Това го правят и други колеги. Виждам сте осъзнали основните си грешки - наемане на лицето без внимателно проучване и без никакви писмени договорки. Като следствие се е получило всичко това. Не познавам тази фотографка, но е добре вашите патила да се вземат предвид от всички читатели на темата, защото такива фотографи дал господ, с лопата да ги ринеш. И не само фотографи, и ДЖ и видеооператори и сватбени агенти, управители на ресторанти с такова мислене и държание , колкото щеш. Ако внимавате , няма да попадате на такива хора.
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353


www.Deliysky.com


« Отговор #5 -: септември 08, 2013, 17:16:35 »

Тази тема стана леко отегчителна и понеже за това сме обвинявани само ние професионалистите,  а и по повод непрекъснатите упреци относно цените на услугите реших да отправя едно специално предложение за зимните булки. Уточнявам, предложението е валидно само за финансово затруднени младоженци, които по някаква причина не могат да си позволят видео или фото заснемане.

Предстои ми покупка на нова техника. С експериментална цел ще заснема 2 сватби като видеооператор и 2 сватби като фотограф. Предложението е валидно само за периода 20 ноември 2013г.  - 30 март 2014г. Изисквания към клиентите - положително отношение към сватбената фотография и видеозаснемане, както и да уцелите свободна дата. За всички останали подробностти - инфо по телефона.
Успех на всички в подготовката.
Активен
tga092013
Гост
« Отговор #6 -: септември 20, 2013, 10:11:57 »

Здравейте, налага се да "дам данъка си" в този сайт и повече не желая да коментирам и пиша- и влизам изобщо тук. И моля админът да не трие отговора ми- линк към нападката:

http://forum.svatbata.bg/index.php/topic,35122.msg618468.html#msg618468       Павел Димитров, или phoenix9040, търговец по професия  ме заплаши, че ако не предам Роу /"RAW"/- формат, което по принцип е непрофесионално и съответно не е редно да се предава, " ще ми направи такава добра реклама, че няма повече да си намеря работа"/ пазя и перифразирам мейла му/. Съответно в нощта на 4.09 срещу 5.09 се зае усърдно с последното по всички възможни начини и форуми-фотографски и сватбени. Липсата на етика, езикът, който се държа и мотивацията накара администраторите да трият/ специализираните/ и заключват/ фотографските/ темите. Тук това се оказа невъзможно ...

Моето твърдение за случая/zelda/:
http://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&t=1564930&i=1564930&offset=50

За снимките от сватбата преценете сами от поста ми. Снимките няма да сваля, нека служат като доказателство:

http://www.tanyagramatikova.net/2013/09/the-wedding-of-pavel-vanya_17.html

  Ако някой иска да види и сравни със суровия материал, моля да заповяда. Всичко останало, по начина, по който Павел праща в затворени галерии на лични мейли е недоказуемо, че е мое или във вид, в който му е предадено и е одобрил-забележете: одобрил и след това платил, а не обратното, както твърди и ще цитирам по-долу думите му от форумите.
За препращане на личната кореспонденция, каквато възможност се предоставя от този форум, меко казано е липса на етика- и от страна и на админа в това число.
И пак за последния:
 Павел се регистрира в нощта на 4.09 и само минутка по-късно почва безогледно да плюе без никакви доказателства и предоставя възможност за препращане на лична кореспонденция и снимки с недоказано авторство. Това в този форум е възможно. Ако обаче след регистрация се заемете да пишете реклама, а не антиреклама/ меко казано за настоящия случай, темата  се трие, "прекалено явни са намеренията ви". Трябва преди това да поработите за трафика на сайта и чак тогава да препоръчате приятеля ви, дето ви моли за това. В същия ред на мисли има и по-лесен вариант. След известно застояване и "лафене" из форума бих  могла аз самата  да се представя за същия този Павел и да напиша колко са супер снимките ми показвайки същите, които той оплюва и да препоръчам фотографката във форума...
В този форум и изобщо в такива форуми се манипулира информацията за качествените сватбени услуги. И никой сериозен клиент не трябва да разчита на написаното тук, а да съди по това, което вижда в портфолията и усеща от личния разговор с предлагащия дадена услуга. Имам предвид портфолията изобщо, а не препоръчаните тук.
 
 Пак за  Павел- малко негови цитати извадени от темите из форумите.  На първо място свидетелстват за несериозно отношение към себе си, а оттук всеки може да направи и други изводи. Между другото много неграмотно и жаргонно написано-копирам без промени:

"Портфолиото и ме претесни ,но си помислих ,че просто не е улучила със снимките.А и най-важният аргумент да я избера е за да ми се маха от главата този ангажимент, все пак си имам доста работа и нямах никакво свободно време да търся фотографи. "
"Аз съм ,човек който си държи на думата и и платих предварително с идея да не си мисли ,че я въртя за пари и и се правя на интересен за да не и платя..."
"Най-лошото е че така ни обработи снимките ,че майка плачи и понеже не oцених колко велика е отказа да ни даде RAW (NEF При Nikon) Ей така за да и дам още пари за да ни ги дообработи всичките. Това е нещо което забравих да спомена ,че за още 150 лв ще ги обработи и другите. И за да не пише никой в нейния роман и да и прецака снимките не иска да ми даде NEF файловете въпреки ,че са ми нужни на мен все пак и аз се занимавам с фотография и би ми доставило удоволствие да си ги барана ,но уви не може да се барат нещата на "гурото"."
"А тази тема ,я правя за да отърва някой от нейния талант ,или поне да си има едно наум. "
/http://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&t=1564452&i=1564452&offset=50/
« Последна редакция: септември 20, 2013, 10:51:46 от tanyagramatikova » Активен
KrassyAndreev
Сватбар
***
Пол: Мъж
Публикации: 179« Отговор #7 -: септември 20, 2013, 11:00:02 »

Тази чаровна булка, Ваня... изобщо не заслужава да бъде замесвана в такава грозна история  NO
Активен
tga092013
Гост
« Отговор #8 -: септември 20, 2013, 15:47:54 »

За Ваня и родителите му мога да кажа само, че получих страхотно отношение от тях. По никакъв начин не я въвличам. Спорът касае само мен и Павел, това е лично твое виждане.
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Мъж
Публикации: 1044


« Отговор #9 -: септември 20, 2013, 18:16:47 »

 Абсолютно неприятен случай. Цялата ситуация ми прилича на семейство влязло в ресторант, разгледало менюто, поръчало от него и когато изяжда повечето храна при предоставяне на сметката отказва да я плати. Поведението на клиентите и техният манталитет ме накараха да ликвидирам бизнеса със сватби. Повярвайте ми имах по 7 сватби на ден, примерно събота. Аз не съм единствения, който направи така, че ликвидира бизнеса си. Направиха го много хора, в продължение на десетилетия. Не , че "професионалстите" не си го заслужават.
Активен
bilyana_l
Сватбар
***
Пол: Жена
Публикации: 219


Стани звезда на своя празник!


« Отговор #10 -: септември 21, 2013, 11:09:09 »


 Въпросният случай беше надълго и нашироко обсъден във Фото -форум и всеки, който се интересува може да получи там повече информация; по-добре темата да бъде прехвърлена в "Свършена и несвършена работа"  smile
Активен
bnbb
Регистриран

Публикации: 1


« Отговор #11 -: октомври 31, 2013, 15:10:49 »

Таня Граматикова:

Павел тази нощ се е вихрел отново с нова тема по мой адрес в този форум, така че  публикувам обяснението ми, бях дала линк към него от темата във фото- форум, която беше по ясни причини изтрита. Цитат с няколко допълнения:


  "За Павел ще кажа, че единственото вярно от томовете, които изписа е, че не искам да дам и няма да получи Роу. Всичко останало е доказуемо, че е невярно, имам и свидетели, които ще потвърдят.
Плати след като много хареса снимките. Имахме уговорка само за 100 обработени кадри и всички останали без обработка- компромис, който повече няма да правя.
Имахме предварителна среща, беше наясно какви са цените ми, разгледа портфолиото ми и много го хареса и се съгласи на цената, която му предложих от 500 лв за 10 часа присъствие.
В последния момент ми съобщава, че ще имам още 3 допълнителни часа в това число и пътуване от Пловдив до Ямбол/ на практика се оказаха 7/. Поисках за това доплащане, за да остана докрая, което беше последвано от нови пазарлъци и груб тон. Впоследствие се извини. Т.е. за цена от 600 лв е имал 17 часа фотографско присъствие.
Закъснението от час е много забавен аргумент срещу мен също. Забавих се 10-15 мин. от уговорката за час с приятеля му, който дойде да ме вземе. С нищо не бяха ощетени от това закъснение, т.е. нищо не беше пропуснато,по-скоро аз се наложи се да чакам.
За получаването на снимките-изпратих му превютата ден след като плати. Костваше ми няколко мейла напомняне, че ако иска да си получи 100-те обработки /става дума за по-малко от 2 седмици след снимането/, трябва да побърза, защото ще отсъствам половин месец. Накрая- на въпроса на какъв адрес по куриер да му пратя диска, не ми се отговори. Оставихме го на удобно място.

  Роуве принципно не смятам за правилно да се дават. По изключение бях склонна да му ги дам. Но след като получи всичките си снимки, необработените според уговорката станаха повод за сравнения, квалификации и обиди. Не знам и не ме интересува какво показва и доколко е във вида, в който му е предадено. Той ги хареса и е платил за снимки, които е одобрил.

И тъй като е много ревностен на тема изпуснати моменти, няма такива, защото снимах с асистент, който дублираше ритуалите.

  Тези 100 обработки от първоначалната твърда уговорка не беше уточнено дали да бъдат мой или негов избор. Селекцията за обработка на Павел  странно съдържаше нерелевантни кадри за една сватба за сметка на най-важните моменти от ритуалите и много други явни попадения, които фотографът е длъжен да обработи. Всъщност има обяснение- получи "подарък" преди да успея аз да предам готовия материал- сватбата си заснета от негов приятел, който се яви дефакто  "трети фотограф" и връщайки събитията назад, всички проблеми почнаха от него ... "

  
"Що се отнася до публикации в сайта ми, няма мой клиент, който да се оплаче, че не питам преди да кача. В този случай обаче е наложително като доказателство за качеството на снимане.
 Друго важно: беше видял в предварителния ни разговор кадри "преди" и " след" обработка.  Така че постфактум не съм "извивала ръце" за повече пари, а съм предложила услуга, с която е бил запознат."

 Павел, стигна много далече. Дадохме ти шанс и уж се съгласи на дискусия и намиране на решение. В деня се обади, че уж си много зает. След като вече заживях с мисълта, че всичко е приключило, тази нощ започна с нови сили. Започвам да се опасявам, че заплахата, отправена за личния ми живот е сериозна и въпреки че не исках да прибягвам до такива мерки, ще се наложи да посетиш полицията...
« Последна редакция: октомври 31, 2013, 15:49:32 от bnbb » Активен
kristian
Регистриран

Публикации: 1


« Отговор #12 -: октомври 24, 2014, 23:32:38 »

На мен се случи почти същата схема от Граматикова,само че по друг повод.Сега ме и заплашва с полиция за това че си позволих да пиша коментари относно отношението и в друг форум,и да предпазя бъдещи клиенти.Надявам се повече хора прочетат това и си помислят преди да я наемат.Съжалявам че не прочетох повече инфо и отзиви за нея преди да я наема.
« Последна редакция: октомври 24, 2014, 23:41:00 от kristian » Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines