Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 15, 2024, 07:45:57

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Църковен брак - 6  (Прочетена 220596 пъти)

SummerMoon
Сватбар
Публикации: 265

Много,много влюбена :)

« Отговор #180 -: октомври 23, 2013, 09:54:17 »

Момичета,имам въпрос към по-запознатите.Наскоро приятелят ми прочел някъде,че вече е забранено да "вземем" попа и да се сключва брак извън църква...Имате ли някаква информация по въпроса?
Активен
Desislava
Сватбар
Публикации: 219

« Отговор #181 -: октомври 23, 2013, 09:55:14 »

Deliysky относно записването...на нас ни казаха след 1-ви Ноември, когато ходихме и реших, че първо трябва да се запише в гражданското и чак след това църквата...
И все пак ако имаме малко свободно време преди 1-ви, бихме заявили часа в Семинарията, за да сме спокойни, мерси за съвета smile
Активен
Desislava
Сватбар

« Отговор #182 -: октомври 23, 2013, 09:59:04 »

Момичета,имам въпрос към по-запознатите.Наскоро приятелят ми прочел някъде,че вече е забранено да "вземем" попа и да се сключва брак извън църква...Имате ли някаква информация по въпроса?
И на мен ми казаха подобно нещо, че свещеният съюз може да се осъществи само в храм..., но знам за не един случай, в който има изнесен църковен ритуал...
Вие сами трябва да прецените до колко искате да спазвате обичаите и пр., както някой беше казал, правят се църковни сватби и по време на пост /което е забранено/ smile
Активен
Lillly
Сватбен ГУРУ
Публикации: 599

Моят сватбен албум

« Отговор #183 -: октомври 23, 2013, 10:22:57 »

Същото! И на мен ми казаха, че извън храма не може. Разбира се всичко е относително, може да говорите с някой конкретен свещеник дали иска да ви ожени на изнесен ритуал. Не всички се навиват, но има и такива.
Активен
bilyana_l
Сватбар

Стани звезда на своя празник!

« Отговор #184 -: октомври 23, 2013, 16:00:26 »

Здравей, SummerMoon. Не мога да кажа какъв е канона по отношение на изнесените венчавки, но присъствах на такава преди две години- в един комплекс край Пирдоп.
Активен
blackisback
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1067

Моят сватбен албум

« Отговор #185 -: октомври 23, 2013, 16:27:44 »

Като едно от Светите тайнства, църковният брак в Православието изисква олтар. Тоест хипотетично, ако има олтар навън, не би трябвало да има проблем да се съчетаете "изнесено". В другите църква положението е различно, но предполагам, че говорим за православна църква.
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353

www.Deliysky.com

« Отговор #186 -: октомври 23, 2013, 17:19:54 »

Въпроса е как приемате нещата и от какво имате нужда. Ако приемате тайнството сериозно не е редно да се венчаете извън храма, независимо какво ще ви отговори свещеника. Както и не е редно да се венчавате по време на пости и други забранени дни.Самото тайнство е много сериозен обед и силно се съмнявам, че повече от 10% от двойките вникват в същността и потребността му.
Ако обаче за вас църковният ритуал е просто една задължителна церемония,или държите на пищност и показност пред роднините, венчайте се където искате. Ако единият отец не се съгласи, отеца от съседната църква ще вземе парите и ще ви венчае.
Активен
blackisback
Сватбен ШАМАН
*

Моят сватбен албум

« Отговор #187 -: октомври 23, 2013, 21:59:35 »

Делийски, така е. Но БПЦ го е обърнала на печалбарство и хич не ги еня какво са изпълнили младоженците преди да сключат църковен брак. Впрочем стиховете от Библията, посветени на брака и любовта особено са най-силните и съм плакала на тях, но това не е темата сега. Въпреки това, силно препоръчвам на младоженците да ги прочетат преди церемонията, защото това е наистина много силен момент от живота им.

Та не бих се изненадала поповете и изнесен ритуал без олтар да правят. В такъв момент се сещам за Католическата църква, където се провеждат интервюта, подобни на тези за работа, преди църковен брак.
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353

www.Deliysky.com

« Отговор #188 -: октомври 24, 2013, 01:59:42 »

:offtopic:БПЦ и нейните служители ( както и служителите на много други църкви и религии) не са никакъв критерии относно божиите закони и тяхното прилагане. Вярата е във вас самите, не се осланяйте на човешки думи и интерпретации. Всички закони са описани в свещените книги. В същите тези книги пише, че дявола ще пробие църквата първо в главата. Така, че негативите които виждате публично не трябва да са оправдание за вас и за вашето отношение. В модерния свят има много по-вярващи християнски народи от българския и сред тях в отговор на въпросните проблеми, са се зародили течения, който продължават да упражняват вярата си и се дистанцират от църквите и техните деяния.Аз също имам особено мнение по тези въпроси.От собствен интерес изучих основите на част от по-старите религии и част от новите (исляма например) и мога да докажа, че всичко е едно и също и всички са кланят на един бог, просто пътят и начина са различни. Даже старата българска религия не е никакво езичество, а вяра в един бог. Но това не си го признават нито свещенниците, нито ходжите, нито другите там провъзгласили се за богопомазани smile.Правят си  каквото си искат и интерпретират книгите както им е угодно. БПЦ, католицизма и т.н. в момента е нищо повече от инструмент за контрол над масите, а в същото време имат и напълно комерсиални структури. Само са сведение ще ви спомена , че в столичен храм таксата за венчавка е 300лв. От тези 300  - 50 отиват в синода за свидетелството за венчание, таксите фотоапарат и камера ( не повече от 30лв) остават в храма, 30лв отиват за хора който пее ( по 4-5лв на човек на ритуал) и всичко останало се дели чисто и безданъчно между свещениците в храма. Този разговор не е за тук, затова е време да го прекратя. Правете това което ви е на душата smile
Активен
bilyana_l
Сватбар

Стани звезда на своя празник!

« Отговор #189 -: октомври 24, 2013, 09:13:03 »

Като едно от Светите тайнства, църковният брак в Православието изисква олтар. Тоест хипотетично, ако има олтар навън, не би трябвало да има проблем да се съчетаете "изнесено". В другите църква положението е различно, но предполагам, че говорим за православна църква.

За венчавката на открито, на която аз присъствах, бяха направили олтар.  Гражданската церемония беше на същото място - в една беседка сред боровете. Само че венчавката стана извън беседката като всичко протече почти същия начин като в църква - с пръстените, короните, обикалянето и пр., а накрая свещеника изпрати младоженците до ресторанта, който се намираше по-надолу. На мен също ми се видя доста странно като идея в началото, но в крайна сметка, ако някои хора се чувстват по-близо до Бог или в каквото си вярват, сред природата - защо не? Иначе аз лично никога не бих заменила ритуала в църквата - за мен той беше най-важния и тържествения.
Активен
blackisback
Сватбен ШАМАН
*

Моят сватбен албум

« Отговор #190 -: октомври 24, 2013, 09:44:37 »

Да, и за мен това ще е най-важният ритуал.

Има християнски деноминации, които нямат нужда от опосредяване на връзката си с Бог: нито от църква, нито от свещеник, но православието не е е от тях. Това са някои течения в протестантството. 
Активен
SummerMoon
Сватбар
Публикации: 265

Много,много влюбена :)

« Отговор #191 -: октомври 25, 2013, 11:26:35 »

Благодаря на всички за мненията.Когато му дойде времето,ще ходя да питам на място Wink
Активен
crazynelly
Сватбен ГУРУ
Публикации: 720

твоя аз съм..

Моят сватбен албум

« Отговор #192 -: ноември 15, 2013, 08:25:55 »

Не предполагах, че ще ни е толкова трудно,но наистина е да си изберем църква.. Наистина не знам коя да е от всичките.. crazy
Активен
Desislava
Сватбар

« Отговор #193 -: ноември 15, 2013, 15:16:00 »

Не предполагах, че ще ни е толкова трудно,но наистина е да си изберем църква.. Наистина не знам коя да е от всичките.. crazy
Между кои се колебаете...
Ако ще правите фотосесия след църквата, съобразете да е близо до мястото, където искате да се снимате, ако не, се разходете и просто почувствайте някоя...
“Св.Неделя”, “Св.София”, "Св. Седмочисленици", Семинарията,  “Александър Невски”, Руската църква.....
« Последна редакция: ноември 15, 2013, 15:20:46 от Desislava » Активен
Aila
Ентусиаст
**
Публикации: 104

IBCLC

« Отговор #194 -: ноември 26, 2013, 00:43:28 »

Може ли да се сключва църковен брак на 07.06.2014г? Следващият ден открих, че не може. Посоченият обаче е черешова Задушница.
Активен
Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: