" Захранване на бебетата - 5 "
Princess_of_the_Dawn:
La_Fleur, Ползвам тази първата кашичка на Cow&Gate. Нямам представа дали ги има в България, но сега видях, че и още една марка Aptamil предлагат подобна. И всъщност кашичката е ориз и царевица, не пшеница, извинявам се за грешката, без глутен.
За витамина Ц, точно така както и ти пишеш и на мен ми беше казано, а и в книгата, която чета и се водя пише, че е добре да се дава заради по-доброто усвояване на желязото. Освен на капки, може да се изцежда по-малко количество и смесва с водата. Последната седмица доста четох за витамините, особено в първите месеци на захранването. Купила съм си книга с рецепти, по съвет на една от мамите тук и това, което ми харесва е, че рецептите са съобразени с това да се приготвят по начин, по който те ще си запазят по-голяма част от витамините. Има интересни рецепти и комбинации. А знаете, ако се варят по-дълго време или консервират, както са готовите пюретата, всички витамини заминават и се слагат изкуствени. Книгата е с 200 рецепти за бебе и малко дете. За който се интересува видях, че я има и на български: http://knigomania.bg/knigomania-izdania/zdrave/kak-da-hranim-bebetata-i-malkite-deca-anabel-karmel-knigomanija.html
Ето това е кашата, която ползвам и малката много я обича, смесвам обикновено с ябълка, круша или банан. Като въведа и нови плодове, ще слагам и тях.
Това е втората марка, която открих, че я предлагат.
La_Fleur:
Момичета, днес захраних малкия с прословутата попара (сухар, масло, сирене и вода), обаче цяла одисея се получи. Първо - не му хареса особено, бях му я намачкала с вилица, но нито я преглъщаше хубаво, оставаше му по езика и небцето и си "складираше" или плюваше. Реших да пасирам, защото той по принцип много трудно се справя с парченца, даже се дави от натрошено сирене в пюре, но и така не му хареса, дали защото пък стана направо течна и му се стичаше от устата, дали заради миризмата, на мен лично ми мирише отвратително това обезсолено сирене, но аз откакто се помня мразя попари, та не съм адекватна в оценката си :). Питам дали когато вие сте давали такава попара сте срещнали подобна трудност, отмина ли с времето, не е ли по-добре да я приготвя с чай и какъв (чувала съм за шипка или лайка) или пък да добавя нещо друго в нея, че на малчо да му хареса. Смятам да му я давам на междинната закуска, но се притеснявам, че ако продължи по този начин ще стои гладен до около 14.00 часа, когато обикновено обядва с месно-зеленчуково пюре. И още един въпрос - давали ли сте пюре с йогурт вместо например плодово пюре или каша за следобедна закуска и на каква възраст?
svetli:
La_Fleur моето дете така и не прояде попара и всъщност в някакъв момент се отказах да му давам. Минах направо на макарони, когато беше достатъчно голям за тях. Можеш да даваш извара с плодово пюре например. Дори изварата е по-полезна от сиренето. Иначе има и разни детски кус-кус и други подобни, но на вашата възраст и у нас не се ядеше нищо, което да не е гладко пасирано и аз такова не съм давала. Също в зърнената каша може да се слага сирене, ама и това не съм правила. За самата попара - може да се направи наистина с чай от шипка или лайка, а също така да й се добави захар. Можеш да пробваш и с различно количество на водата, за да е различно като консистенция. Аз отново не бях ентусиазирана от излишно консумиране на захар, та с една дума приключихме набързо опитите с попарата. Иначе е съвсем нормално като за нова храна и вкус да не се хареса от първия път. Бях чела някъде, че трябват две седмици за свикване с нови вкусове. Аз нямах толкова търпение, но ти ако искаш пробвай. Реално нищо няма да му стане, ако е гладен няколко часа. Ще си навакса на следващото хранене, а и няма да отслабне толкова, но ако се притесняваш, давай мляко. Лошото е, че в такъв случай може да свикне, че яде, не яде другата храна - получава любимото мляко (кърма).
Горе-долу около вашата възраст и аз започнах да давам от едни бурканчета на Хип - йогурт с плодове - на голяма почит беше у нас. Давах го следобед вместо каша.
angel4e:
Някой беше писал (мисля Ина) че мие зеленчуците с вода с оцет. Само зеленчуците ли се мият? Какво се изчиства по този начин? КАк точно-в какво съотношение вода/оцет?
Lupercola:
Аз, да.
Не знам какво изчиства конкретно от зеленчуците. Знам, че когато се перат на рька стари и деликатни платове (и не само де), в пьрвата вода за изплакване се слага бял оцет, който неутрализира останали в тьканта следи от препарата и така се запазват по-добре тьканите. Предполагам, че за зеленчуците важи сьщото.
Вьв Франция мият зелената салата с оцетена вода. Слага се на око - прьс-прьс (примерно около 2 супени льжици на купа вода). Оставяш да престои и след това преплакваш с чиста.
В Италия мият абсолютно всички плодове и зеленчуци с бикарбонат. Пак на око, киснат определено време и изплакват. Свекьрвата твьрди, че така се неутрализират препаратите, с които са прьскани. Дали е вярно, не мога да кажа. При положение, че содата се използва за почистване в домакинството, има логика да е така.
Навигация
[0] Списък на темите