Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

януари 04, 2025, 02:40:58

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: " Захранване на бебетата - 5 "  (Прочетена 179155 пъти)

Princess_of_the_Dawn
Баш Майстор
**
Публикации: 1605

Моят сватбен албум

« Отговор #225 -: ноември 20, 2012, 21:19:13 »

Момичета, голямо благодаря, че споделихте как е било при вас.  Винаги сте ми помагали с информация. give_rose

А при мен цялото объркване дойде от страшно многото информация навсякъде, разкази на приятелки, но предполагам всяка млада майка минава по този път. След като прочетох как при всеки протича различно захранването, всъщност осъзнах, че правилен и неправилен начин няма. Просто майката е тази, която си познава детето и ще реши кое е най-добро за него.  good Аз досега винаги съм си следвала детето, реагирам на неговите нужди и досега всичко върви нормално, аз съм спокойна, детето е спокойно. И просто трябва да продължа по същия начин и със захранването, а детето ще ми покаже какво, колко и как.  smile Иначе нали си мислех, че с това често хранене през нощта, явно не й достига кърмата, явно е било период на растеж отново, защото снощи направи пауза от 10 часа без хранене. Така че ще изчакам още седмица, две, тъкмо да се подготвя.  smile

А за оризовата кашичка, днес се обадих в бебе клиниката да попитам, тъй като и аз се чудех дали да започна с нея и те ми отговориха, че по принцип оризовата каша се препоръчва за бебета, които се захранват по-рано, като в 4-ти месец, за да не им дразни стомахчето и постепенно да се мине от кърма/мляко към храна, да не се предизвикват алергии, но ако бебето се захрани след 6-тия месец, както в моя случай, казаха абсолютно няма нужда, тъй като стомахчето вече е развито и може да се започне директно със зеленчук или плод. Или казаха в случай, че детето не иска друга храна. Освен това прочетох в официалния ни сайт по здравеопазване, че миналата година са открили арсеник и токсини в оризовата каша на марки като Hipp, Nestle, Organix, Holle. Казват, че били в минимални количества и в такъв случай не било опасно, но все пак. Може би майките, които смятат да захранват с оризова каша да потърсят други от горе изброените марки. Ето това е и статията: http://www.nhs.uk/news/2011/04April/Pages/baby-food-arsenic-heavy-metals.aspx
« Последна редакция: ноември 20, 2012, 21:29:08 от Princess_of_the_Dawn » Активен
ellimink
Сватбен ГУРУ
Публикации: 850

Моят сватбен албум

« Отговор #226 -: ноември 20, 2012, 22:49:00 »

Момичета ,попаднах на една статия в ново online списание за бремеността и майчинството , от 32 до 39 страница има интересни съвети и факти за самозахранването на бебетата,ако някои го интересува.
http://issuu.com/uchilishte_za_roditeli_varna/docs/1_broi_mama112_noemvri_2012_pages

Активен
bubi_baby
Професор
Публикации: 474

« Отговор #227 -: ноември 21, 2012, 14:28:00 »

Искам да попитам има ли мами, които дават плодови пюрета на бебоците и да им излизат ситни пъпчици около устата от тях?
Активен
La_Fleur
Сватбар
Публикации: 286

« Отговор #228 -: ноември 21, 2012, 16:02:50 »

Здравейте, момичета! Четох в темичката и реших и аз да се включа със споделен опит и въпроси. Захраних малкия на 5 мес., преди това на около 2 мес. по някакви стари схеми му дадох сок от ябълка. Детето се скъса да плаче от колики,  така реших да попрочета повече по темата и да пробвам друг начин. Реших да захранвам по-късно и започнах със зеленчуково пюре (бях попаднала на информация, че е по-добре, защото с плодово бебето по-лесно привиква на сладкия вкус и може по-късно трудно да приеме зеленчуковите, в нашия случай това се оказа вярно) - картофено на обяд, опитали сме вече много зеленчуци (моркови, тиква, пащърнак, тиквички, броколи и т.н.), без проблем. Направих си схема на захранване, която следвам. В моя вариант първо предлагам пюре, колкото иска и след това дохранвам с АМ. Сега сме вече на зеленчуков микс и доста му харесва. Следобяд започнах да му давам плодово пюре и каши. Въобще не харесваше оризова каша и се късаше да реве, когато му предлагах, така че и слагах няколко лъжички плодово пюре, за да я яде. За разлика от нея кашата от елда повече се харесва. Забелязах, че си има вкусови предпочитания, колкото и да не ми се вярваше преди да родя, че бебетата имат от толкова рано  smile - обожава бананово пюре,  и смесено с ябълка, тиква, не харесва круша и праскова, броколи. Знам, че всичко е индивидуално до дете, но имам следните въпроси - малкият не може да изяде повече от половин бурканче пюре на хранене (от 190 гр.), започва да се разсейва, да се върти, да мрънка, някой път и със сълзи да плаче, по колко хапваха вашите бебоци на тази възраст? И вторият ми въпрос - след като въведа глутена, смятам да му давам от тези млечни каши в бурканчета със сухари или бисквити (примерно банан, праскова и бисквити), кога е най-удачно да му ги предлагам - преди обяд или след обяд, или за вечеря (тъй като на някои от тях пише "Лека нощ")? И последен въпрос - чела съм, че след 7мия месец плодовото пюре не може да се счита за основна храна, в добавка с какво се предлага, с каши ли? Благодаря предварително!
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2805

Имам всичко.

Моят сватбен албум

« Отговор #229 -: ноември 21, 2012, 16:26:32 »

Кашите "Лека нощ" аз дадох само веднъж. Нещо ми се сториха наблъскани с какво ли не и ми стана съвестно.
Аз също знам, че плодовото пюре не замества/ или поне не прави/ едно пълноценно хранене за деня. Все едно ние с един плод да сме си направили обяда...Комбинирай с каша е моя съвет. Разбира се, това не е единствен вариант, но е добър за следобедна закуска и за енергия, макар аз да давах кашите сутрин.
За количеството, което изяжда, не мисля че имаш повод да се тревожиш. Нали знаеш, че формулата за млякото, което средно изпива бебето е 1+месеца на бебето+0 отзад. Тоест 160 г мляко за твоето бебче. Но пюрето не е мляко, то засища. Мисля, че не е проблем, че яде по толкова. Пък и ако наддава нормално... Храненето трябва да е удоволствие за детето, иначе може да стане злоядо. Стигне ли се до рев, според мен отдавна е трябвало да се спре храненето.

Успех ти желая! good
Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ
Публикации: 921

Моят най-голям трумф:) ; Чакам те Нати

« Отговор #230 -: ноември 21, 2012, 16:30:51 »

И аз почти не съм давала от тези каши...по същата причина като sunray  pardon. Плодовото пюре може да се комбинира с извара също, но може би на малко по-късен етап.
Активен
dodo23
Публикации: 2192

Моят сватбен албум

« Отговор #231 -: ноември 21, 2012, 16:36:36 »

Ако моето дете изяждаше 190гр пюре на 7м,щях да се притеснявам,че яде твърде много.
Но отчети теглото на детето ти,защото моята е дребна и логично се засища от по-малко количество.
Защо бързаш да заместваш хранене?Давай си малко пюре/каша,после давай АМ.
До навършването на 1г детето трябва да има (не помня точната цифра,но около) 70% млечно съдържание в храната.В превод 7 от 10 хранения да са мляко или млечни продукти.

Плодовото пюре не е достатъчно калорично,за това се смесва с каша,кисело мляко,сухар.
Но моето дете се засищаше достатъчно след плод и отказваше всяка дргуга храна.

Виж това с вкусовете е интересен извод.Предполагам на повечето от нас би ни допаднала оризовата,а не каша-елда.Браво,че си избрала да запознаеш детето с този продукт.
Активен
La_Fleur
Сватбар

« Отговор #232 -: ноември 21, 2012, 16:52:53 »

dodo23, неправилно съм се изразила може би, малкият изяжда половин бурканче пюре, т.е. половината на 190 гр., след което дохранвам с АМ и се събира общо около 200 мл или малко над 200 мл храна от двата вида (толкова му е и грамажът на чистото мляко, което пие) И не бързам да замествам хранене, защото той си иска млякото повечето пъти, та се водя по него  smile, а и има само 5 хранения на денонощие и в никакъв случай не мога да му спра млякото още от сега, защото наистина си има определено количество, от което бебето се нуждае. Просто му предлагам разнообразни неща. Иначе на 6 мес. беше 8,300 кг, но е абсолютен живак и не е пухкаво бебе. smile Благодаря за отзивите!
Активен
sunray
Публикации: 2805

Имам всичко.

Моят сватбен албум

« Отговор #233 -: ноември 21, 2012, 16:58:18 »

Хубаво правиш за разнообразието, важно е good Аз и сега се учудвам как Ели харесва неща, дето аз не мога да понасям. Ама ги предлагам и тя се кефи smile

Аз млечни продукти още давам на всяко хранене под някаква форма - масло, сирене, кисело мляко. Най-много 1 от храненията ни да е без такъв. А до навършване на първата годинка пък си е изключително важно.

Тези 200 г са си пре пре достатъчно. За повече да не говорим Wink Ели, вярно момиченце е, на 6 месеца беше около 6 кг и половина. Така че мисля, че храната му е в нормални количества.

« Последна редакция: ноември 21, 2012, 17:00:10 от sunray » Активен
Miri
Баш Майстор
**
Публикации: 1748

Моят сватбен албум

« Отговор #234 -: ноември 21, 2012, 17:08:03 »

La_Fleur, моят син на годинка все още нямаше заместено харнене и си търсеше млякото. Незнам , дали зависи и от това, че ние се захранвахме по Рапли метода. Не се притеснявай, ако детето е живо и изпълнено с енергия, няма какво да се притесняваш за количествата. Това , което пише по дебелите книги с аориентировъчни, но в никакъв случай задължителни, защото всяко дете си е различно, така че се води по него и както Sunray e казала, ако се стигне до рев, значи отдавна храненето е трябвало да приключи, все пак техните стомахчета са малки не могат да изяждат огромни количества. 
Активен
casky
Баш Майстор
**
Публикации: 1557

« Отговор #235 -: ноември 21, 2012, 18:39:24 »

Моя син за тези млечни каши умираше girl_wink А иначе за плодовото пюре след 7м с бисквити и газ...пак става за следобедна закуска smile Има такива бисквити за бебета - банан и ванилия май бяха smile И тях много ядеше  smile
Активен
bubi_baby
Професор

« Отговор #236 -: ноември 22, 2012, 10:24:57 »

Да се похваля, вчера моята бебка, успешно изяде първото си пюре от картоф и доста й хареса.  good
Активен
La_Fleur
Сватбар

« Отговор #237 -: ноември 22, 2012, 11:10:50 »

bubi_baby, ти нали питаше за ситните пъпчици - на моя син също му излизаха в началото като го захранвах, но не бе причината конкретният зеленчук или плод, а в това, че целият се омазваше и се дразнеше нежната кожа. Мажех го с разни кремчета, а сега почти не излизат подобни пъпчици. И браво за картофа smile!
Активен
bubi_baby
Професор

« Отговор #238 -: ноември 22, 2012, 12:36:30 »

bubi_baby, ти нали питаше за ситните пъпчици - на моя син също му излизаха в началото като го захранвах, но не бе причината конкретният зеленчук или плод, а в това, че целият се омазваше и се дразнеше нежната кожа. Мажех го с разни кремчета, а сега почти не излизат подобни пъпчици. И браво за картофа smile!
Да точно за омазването имах предвид.А може ли да споделиш с какво си го мазала?
Активен
La_Fleur
Сватбар

« Отговор #239 -: ноември 22, 2012, 16:53:52 »

Да точно за омазването имах предвид.А може ли да споделиш с какво си го мазала?

Честно да ти призная действах на принципа проба-грешка, по свое усмотрение и не знам до колко съм била права - опитах с кремчета на "Емолиум", "Мустела", "Ойлатум джуниър", "Здраве" и накрая, понеже му бяха изписали "Линола фет" за друг обрив, го намазах с него и взеха, че изчезнаха. Не знам дали заради крема или просто кожата свикна. Сега като някой път се появят 2-3 пъпчици пак мацвам с "Линола"-та и не сме имали проблеми.
Активен
Страници: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: