Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 16, 2024, 22:32:52

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Анкета
Въпрос: Да спазвам традициите или да бъда модерна?
За традициите - 2 (4.3%)
Модерна сватба - 12 (25.5%)
И от двете по малко - 33 (70.2%)
Общ брой гласове: 47

Страници: [1] 2  Всички   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Модерна или традиционна сватба  (Прочетена 13272 пъти)

ivapenkova
Регистриран

Публикации: 6

« -: декември 21, 2010, 15:07:42 »

Като истински европейци днес българските младоженци изслушват сватбения марш, а верни на традицията, изпяват и химна „На многая лета”. Значително е променена ролята на кумовете-възможно е те да не са брачна двойка, а приятели.Вие какво мислите по въпроса да се подчиним ли на традициите?
Активен
posum
Сватбен ГУРУ
Публикации: 725

Моят сватбен албум

« Отговор #1 -: декември 26, 2010, 16:41:25 »

Златната среда.
Активен
vilenceto
Професор
Публикации: 409

Моят сватбен албум

« Отговор #2 -: декември 26, 2010, 16:51:32 »

Аз смятам че трябва да спазваме тези традиции, които ни харесват, без да следваме някакви правила. Ако повече ти харесва някоя тайландска или китайска традиция (примерно) използвай нея, след това добави нещо традиционно българско. Най-важното е да се чувствате добре, без да се придържаш строго към някакви преразсъдъци.
Активен
CabuHka
Професор
Публикации: 378

Моят сватбен албум

« Отговор #3 -: декември 26, 2010, 21:37:08 »

Аз смятам, че е добре да се спазват някой от обичаите, но не всички. Всеки предценя какво да използва и какво не т.е и аз съм за златната среда.
Активен
Mariaid
Сватбен ГУРУ
Публикации: 883

« Отговор #4 -: декември 27, 2010, 11:25:44 »

Още единглас за златната среда! Добре е да направим това, което искаме и то не само защото е традиция. Аз лично смятам да пропусна ритуалите, което не са ми на сърце, като извеждане с оркестър и тем подобни...
Активен
Nina Style
Баш Майстор
**
Публикации: 1790

www.ninabg.com

Моят сватбен албум

« Отговор #5 -: декември 30, 2010, 13:20:10 »

Хубаво е да не забравяме,че сме българи все пак. Но мисля,че чудесно може да се балансира между новото и старото. Хубаво е че даряването/обикалянето по-масите за подаръците/ все повече се замести с коктейл преди влизането в ресторанта. Има доста неща,които могат да се съкратят без да се загуби българския дух на сватбата.  good
Активен
Hekseskud
Професор
Публикации: 357

Моят сватбен албум

« Отговор #6 -: януари 07, 2011, 12:24:12 »

Подкрепям за баланса и изразяване на малко по-модерно мислене.

Ние ще пропуснем категорично краденето и извеждането с оркестър, както и надиграването с пилета, кокошки и всякакъв друг добитък или сладкарски изделия.

Даряването на подаръци с обикалянето по масите ми е малко...абе направо си ми е гадно! Предпочитам един кратък коктейл за приемане на поздравления - както предложи Nina Style, а вместо кутия си взехме едно страхотно картонено ''кладенче'' - нетрадиционно, но мн красиво. Така гостите хем ще  забележат ''декора'', хем ще ни поздравят, хем ще оставят каквото желаят без да се налагa да ги гледа целия ресторант...
Активен
Cardissimo
Любопитен
*
Публикации: 25

Cardissimo

« Отговор #7 -: април 15, 2011, 08:46:47 »

Сватбата трябва да е такава каквато ние искаме а не да робуваме на традиции и обичаи!
Активен
Andreina
Сватбар
Публикации: 166

« Отговор #8 -: януари 25, 2012, 00:06:35 »

Ние няма да спазваме никакви традиции. След "официалната" част просто ще си правим купона и това е. Няма да има крадене на булка, хора пред блока, цигански оркестър, настъпване в гражданското, хора, ръченици, погачи, менчета, платна и т. н. Разни англосаксонски традиции като хвърляне на букет, сваляне на жартиер, нещо ново, нещо старо, синьо и пр. също съм ги свалила от програмата. Просто сватбата ми ще е празник, а не шоу. Ориз също няма да се хвърля, а Сватбения марш на Менделсон съм го забранила със закон:) Не я харесвам хич тая мелодия. Вместо него ще звучи любимият ми сватбен марш на Вагнер. http://www.youtube.com/watch?v=5C5FOW2ekHo Така съм искала винаги и съм много щастлива, че мъжът ми ме подкрепя напълно.
Активен
Vivid
Професор
Публикации: 396

Моят сватбен албум

« Отговор #9 -: януари 25, 2012, 15:18:52 »

Хубава тема. Моята сватба ще е комбинация от български и чужди традиции, които аз и годеникът ми харесваме. Няма да има: крадене на булката, хора пред блока, почерпки на гостите вкъщи, булчино хоро(онова, където закичват булката с пари), пълнене на обувката с банкноти, за да не хлопа на булката, хвърляне на жартиера - защото според мен е пошло и си е цигания. Наскоро роднина ми обясни защо в толкова български обичаи присътват парите: в миналото хората са ги изкарвали с пот и кръв и за тях е било въпрос на чест на сватбата, да покажат, че имат. Но днес не е така, следователно сме изключили всички обичаи, които включват пари. Ще има: посрещане(с бялото платно), ритане на менчето, захранване от свекървата, хвърляне на букета, рязане на тортата, нещо синьо (и т.н) - тези обичаи ми харесват, не са свързани с пари или власт и нямам нищо против да ги спазя.
Активен
irena_popova
Професор
Публикации: 458

Моят сватбен албум

« Отговор #10 -: януари 25, 2012, 16:18:58 »

Всеки сам решава как ще се чувства най - добре, какво да включва или не  на най - важния ден в живота.
Ние сме решили, че ще имаме традиционна сватба, като разбира се няма да бъде включено абсолютно всичко.Няма да има: крадене на булката, кумско пиле с торта, закичване на булката с пари на хорото. Ще има: фолклорна програма с оркестър (които не са цигани определено) дори ще бъдат с момче и момиче в носии, които ще съпровождат младоженеца, ще ритам менче на излизане от вкъщи, ще имаме хора, бели гълъби пред гражданското (това е от модерните традиции), посрещане и захранване в ресторанта, хвърляне на букета, жартиер, торта, ще имаме и поздрав за гостите с фолклорна програма.
Важното е да сме щастливи и да се насладим на всяка минута от този ден !   give_rose
Все пак света е шарен !
Активен
InLove_Girl
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1209

Моят сватбен албум

« Отговор #11 -: януари 25, 2012, 17:31:35 »

И ние с милото сме за ЗЛАТНАТА СРЕДА  pardon
Категорично при нас НЯМА ДА ИМА крадене на булката, слагане на пари в обувки, хвърляне на жартиер  NO Няма да имаме и разни игри...искам хората да се забавляват с танци, и да не бъдат прекъсвани от простор, на който младоженеца да простира примерно  angry
ЩЕ ИМАМЕ 3 гайди при моето извеждане, уелкъм дринк за гостите в ресторанта с квартет цигулки ,виола и т.н., бяло платно и ритане на менче,захранване от свеки, предаване на семейния огън от мама,ще имаме и кумско пиле и кумска торта.  danceg

Всеки трябва да се чувства добре на собственото си тържество...Но все пак е добре да се спазят няколко ритуала....за да се знае че е сватба  pardon
Активен
sunset
Сватбен ГУРУ
Публикации: 821

Моят сватбен албум

« Отговор #12 -: януари 27, 2012, 12:41:42 »

Ние нямаме намерение да следим нито мода, нито традиции. Всичко, което ще има на нашата сватба ще е, защото го искаме и е забавно. Аз например не държах на оркестър за извеждане, но мъжът ми искаше да има. Сега вече започна да се отказва. На мен продължава да ми е все едно, но и аз повече клоня към това да няма. Историите с нещо синьо, нещо ново и нещо назаем ще ги пропуснем, както и жартиерът. Мъжът ми ще хвърля вратовръзка, ако изобщо реши да хвърля нещо. Разбира се, когато някои приятели разбраха, че няма да вием хора пред блока, едва ли не ни упрекнаха защо сме решили така.
Активен
Vivid
Професор
Публикации: 396

Моят сватбен албум

« Отговор #13 -: януари 27, 2012, 13:46:36 »

Това за хората пред блока никога не съм го разбирала...Води след себе си толкова неудобства: нарушава се спокойствието (особено ако е в часовете, когато е предвидено да се спазва тишина, т.е между 14-16ч., а при почти всяка сватба, която е вечерна, взимането на булката съвпада именно с тези часове), трябва да се черпят съседите - сега не е като едно време, когато са се познавали всички. Сега ако се познаваш със съседите си на етажа пак е добре. Ще се събере малка тълпа да гледа шоуто. Общо взето аз не виждам нищо хубаво в хорото пред блока... Само вкарва допълнителни разходи в бюджета.
Активен
sunset
Сватбен ГУРУ
Публикации: 821

Моят сватбен албум

« Отговор #14 -: януари 27, 2012, 14:01:03 »

Това за хората пред блока никога не съм го разбирала...Води след себе си толкова неудобства: нарушава се спокойствието (особено ако е в часовете, когато е предвидено да се спазва тишина, т.е между 14-16ч., а при почти всяка сватба, която е вечерна, взимането на булката съвпада именно с тези часове), трябва да се черпят съседите - сега не е като едно време, когато са се познавали всички. Сега ако се познаваш със съседите си на етажа пак е добре. Ще се събере малка тълпа да гледа шоуто. Общо взето аз не виждам нищо хубаво в хорото пред блока... Само вкарва допълнителни разходи в бюджета.

Абослютно! good Въпросът не е в разходите, а по- скоро в смущаването на съседите. Мен ще ме вземат или в 14.30, или в 15.00ч. в съботен ден. Повечето хора ще си почиват, а ние ще ги обезпокоим. Когато мъжът ми беше казал, че иска оркестър, аз поисках да няма тъпан. А с хорото нещата биха изглеждали доста комично, защото пред блока винаги има много спрели коли, не че няма как да се играе, но вероятността да избърша някоя кола с роклята си е голяма. В интерес на истината просто не ми харесва този ритуал.
« Последна редакция: януари 27, 2012, 14:02:46 от sunset » Активен
Страници: [1] 2  Всички   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: