Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 15, 2024, 19:45:02
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
" Очаквани Бебчета ЯНУАРИ-ФЕВРУАРИ-МАРТ" 2011
Страници:
1
...
26
27
[
28
]
29
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: " Очаквани Бебчета ЯНУАРИ-ФЕВРУАРИ-МАРТ" 2011 (Прочетена 131730 пъти)
dodo23
Заслужил майстор на спорта
Отг: " Очаквани Бебчета ЯНУАРИ-ФЕВРУАРИ-МАРТ" 2011
«
Отговор #405 -:
януари 26, 2011, 18:09:33 »
Ако правилно съм хванала-обменната карта съдържа инфо за цялото ти състояние през бременността,всички изследвания,лечения и т.н.
От някой чувам,че отиват да раждат само с обменна карта,от други само с направление.
Най-добре питай доктора от ЖК и в болницата,която си избрала,та да не тича мъжа ти в последния момент за някаква си бележка.
Там където аз ще раждам,имат списък с изследванията,които искат и това е!
Активен
kokiche
Професор
«
Отговор #406 -:
януари 26, 2011, 18:30:28 »
Кой издава това направление номер 7, на мен такова нещо никой не ми е издал
. Обменната карта е точно това, което Додо е обяснила.
Активен
*mama Eli*
Сватбен ГУРУ
Любов има навсякъде! Само трябва да се огледаме!
«
Отговор #407 -:
януари 26, 2011, 19:24:40 »
Добре де ... ако може и аз малко да се намеся. Не ви ли водят в Бг нещо като бременелски картон? Т.е. в него да са слагат всички направени изследвания, да записват състоянието на майката, кръвно, килограми и т.н Как точно е всичко? Когато сте на ЖК или при друг доктор няма значение, с какво ходите? Не му ли показвате какво сте правили досега или отивате с празни ръци и той казва какви изследвания да си направите и т.н. Много ми е интересно?
Тук когато забременееш ти правят картон, в него е описано всичко ... колко килограма си била, кръвното ти, данните на майката и на таткото, в какво здравословно състояние са всички членове на семейството, здравната история за семейството (за да знаят дали трябва да те следят за нещо). По време на бременността когато се ходи при акушерката (ЖК) тя записва здравословното ти състоянието вътре в картона, дали се чустваш добре, от какво се оплакваш, бебето как е и т.н.
Как е в Бг?
Активен
Lupercola
Гост
«
Отговор #408 -:
януари 26, 2011, 19:31:34 »
И вьв Франция е така - има едно като тефтер А4. На всяка консултация се попълва какво се случва с бременната. Отпред има джоб за всички изследвания. Отзад за ехографиите. И като трьгнеш да раждаш, отиваш с него - вьтре е цялата медицинска история на бременността.
Активен
*mama Eli*
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #409 -:
януари 26, 2011, 19:48:06 »
Ина, точно това имам впредвид! Всичко на едно място и при който и доктор да си все може да види какво е ставала с теб през тези месеци. А като слушам какво става в Бг, момичетата са 9-тия месец и всеки момент може да тръгнат да раждат, а все още не се знае какви документи им трябват и кой трябва да ги попълне. Може да не съм рабрала правилно, но от постовете по горе това разбрах.
Активен
sunray
Публикации: 2805
Имам всичко.
«
Отговор #410 -:
януари 26, 2011, 20:08:39 »
Малко по-различно е в България. Обменна карта се иска на много места, но има и такива, където не е нужна
Моя лекар от ЖК е казал на свеки, че всичко е тип топ и ми е пожелал леко раждане. Говорих с приятелка, която скоро роди в същата болница, където ще съм и аз. Нямала е обменна карта, а само копия от всичи направени изследвания. Това и аз го имам. Просто в обменната карта събират всичко накуп, но чак здравословно състояние на двамата родители, данните им - не мисля. Основното са изследванията за кръв и урина, кръвна група, кръвно, венерически болести и СПИН. Както и по-специфични такива, ако се е налагало да се правят.
Благодаря ви за мненията
Направление 7 е точно за хоспитализация и трябва да го имаш,
Кокиче
, при постъпване за раждане. Но не е късно
Освен ако съответната болница не работи по тази клинична пътека, знам ли и аз...Та затова да не ти е нужно
Активен
kokiche
Професор
«
Отговор #411 -:
януари 27, 2011, 08:44:58 »
Да и моята болница го иска това направление 7, но кой ми го издава ЖК или GP-то?
Активен
sunray
Имам всичко.
«
Отговор #412 -:
януари 27, 2011, 08:46:48 »
На мен ми го даде ЖК-то
Активен
dodo23
«
Отговор #413 -:
януари 27, 2011, 09:07:24 »
Цитат на: *mum to be* в януари 26, 2011, 19:24:40
Добре де ... ако може и аз малко да се намеся. Не ви ли водят в Бг нещо като бременелски картон? Т.е. в него да са слагат всички направени изследвания, да записват състоянието на майката, кръвно, килограми и т.н Как точно е всичко? Когато сте на ЖК или при друг доктор няма значение, с какво ходите? Не му ли показвате какво сте правили досега или отивате с празни ръци и той казва какви изследвания да си направите и т.н. Много ми е интересно?
Добре де...щом ти е много интересно,ще ти кажем(инъче си мълчим и пазим тайна
)
В Бг масово акушер-гинеколозите практикуват самостоятелно,без акушерка.Аз от 10 години съм пациент на тези кабинети и сегашния ми лекар е единствения,при когото акушерка има.
Та тук ЖК се води от АГ.
При всеки преглед на мен ми се издава амбулаторен лист,в който се вписват данните-анамнеза(например 30г.с.),обективно състояние(кръвно налягане,кг,см),назначени изследвания(кръвни,ехографии,др.) и терапия(витамини,обезболяващи).Този лист се издава в 2 екземпляра-един за мен,един за док и двата се подписват и подпечатват.
Резултатите от всички направени изследвания остават при док,за себе си правя копия,които при спешност мога да представя на всеки лекар.
Реално отивам при док с празни ръце-той има документацията от всичките ми изследвания и може по всяко време да направи справка.
След последната си консултация забелязах,че на няколко амбулаторни листа са вписали учестена сърдечна дейност на плода,а тя беше такава само веднъж- не са поправили информацията от предния преглед и принтират едно и също.Има разминаване и в данните за теглото и кръвното ми,макар не фрапантни.
Не всички жени в Бг посещават ЖК-тя е част от програмата Майчино здраеопазване.
Имам приятелка,която през цялата си бременност ходи при лекар неработещ със здр.каса-той назначава изследвания и лечения по свое усмотрение.
Сега разбрали ли,Ели?
Активен
preslava_82
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #414 -:
януари 27, 2011, 11:32:12 »
Както Додо го е обяснила,така се процедира,но явно са малко свестните лекари,които го правят това всеки път....на мен всеки път ми слуша тоновете,мери ми кръвното...и там всичко останало и се записва на тези амбулаторни листове,както и изследванията са при него,а днес ще ходя на ЖК и се надявам да разбера и аз с точност каква е тази обменна карта
Активен
aprilka
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #415 -:
януари 27, 2011, 13:24:20 »
Здравейте момичета,
Тва с тези хвърчащи листчета не ми вдъхва много доверие. Моят картон по наредба от болницата е винаги с мен, в случай че припадна на улицата(или не дай си Боже нещо по-сериозно ми се случи) и съм самичка да знаят тези които ме намерят какво ми е, в коя болница съм, коя ми е кръвната група, в коя седмица съм и т.н и т.н Но пък за сметка на това вие си виждате бебоците всеки месец, а ние ще ги видим чак като излезнат. Така че не знам има си + и – .
Вчера ми беше втората лекция. Говорихме за родилните планове, какви опций са възможни в болницата и 3 етапа на раждането.
"Най-интересно" ми беше за признаците, по които да разберем кога е започнало раждането. Може би доста от вас знаят, и съм сигурна че то като започне няма как да не разберем... Та само накратко ще разкажа какво говориха и се надявам да не ви отегча много:
1. Тапата- нещо слузесто, което се отделя в резултат на отварянето на шийката на матката. Нормално е да има малко кръв, но когато количеството е повече от чаена лъжичка, незабавно ни казаха да тръгнем към болницата.
2. Силни болки в гърба-Наблегнаха на силни, в смисъл че то е нормално да ни болят гръбчетата, но когато болките са не търпими, незабавно трябва да тръгнем към болницата. Тези болки, можели да говорят за това, че гръбчето на бебока се търка във вашето гръбче, когато вече бебето е почнало да излиза.
3. Изтекли води-не винаги е задължително да изтекът в началото, понякога ги пукат в болницата.
4. Контракции- най-сигурният признак, че момента е дошъл. Като най-важното нещо, което трябва да направим е да не лягаме-слушайте лябимата си музика, танцувайте, опитайте се да релаксирате и т.н. но не лягайте!
Тук(може би и навсякъде по света) разделят раждането на три етапа, в зависимост силата и продължителноста им. А именно:
Ранен стадий лека болка на 20-30мин продължават (20-30сек). И тук първият шок
, че този етап може да продължи от 24 до 48 часа и разширението е между 0-3 см.
Активен стадий нарастване на контракциите по сила и времетраене. От този момент на татък се смята, че истинският процес на раждане е започнал. Може да отнеме между 6 и 12 часа да се достигне разширение от 4 до 10см.
След достигане на 10см, започва етапа на напъването. Контракциите са на 2-3мин и продължителността им е между 40-60сек. Може да отнеме от 1 до 4 часа.
И последният стадий е Отделяне на плацентата, в болницата където ще раждам аз ти бият инжекция от окситоцин и отнема около 5 мин плацентата да се отдели на пълно.
Казаха ни че е от изключително значение да останем спокойни, защото нашето стресиране води до стресиране на бебока. А стресиран бебок може да доведе до трудно и дълго раждане.
В тази болница, в която съм аз не те взимат в болницата докъто не си прехвърлил тези 3см и все пак ако те боли прекалено много, казаха да отида до болницата за болкоуспокояваща инжекция, след което ще ме върнат в къщи и ще чакаме да се увеличат контракциите. Съветват да си стоим в къщи, колкото може по-дълго, защото болничната атмосфера е доказано че стресира.
Та това е от мен...
Хубав ден на всички
Активен
*mama Eli*
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #416 -:
януари 27, 2011, 13:59:18 »
pavla
, миличка имали сте хубава лекция
И макар, че а ходих на "родилните" курсове ти си написала нещо ново за мен. Това, че като почнат контракциите да не лягаме. Аз правя тук грешка, може би голяма. Защото примерно по обед започват някакви болки, но аз си мисля че е защото стоя на стол или правя нещо и се уморявам и си полягвам за да си почина. И естествено след известно време всички болки отминават. Дали найстина това е проблема при мен, че вече да преносвам
Активен
Lupercola
Гост
«
Отговор #417 -:
януари 27, 2011, 14:12:55 »
Позволявам си да се намеся - не, не идва от това.
Става вьпрос за истинските контракции, не тея нашите, подготвителните. Макар, че е хубаво, колко се може повече да се ходи и стои прав или клекнал в нашето положение, така гравитацията дьрпа бебето надолу и е по-лесно то да се смькне. Това е смисьла
Иначе разбира се, че трябва да поляга човек, щото то е нож с две остриета-хем трябва да си вертикален, за да слезе, хем да се пестиш доколкото можеш, че ти трябват сили и за раждането.
Активен
aprilka
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #418 -:
януари 27, 2011, 14:23:36 »
Мамче
, както
Инка
е казала, става въпрос като почнат истинските контракции.
Мамче като каза, нали стана въпрос за онези еве-кю свещички дето на Албенка са и ги пратили от България акушерката каза че са много хубави. Та след лекцията ходих да я питам откъде мога да си купя и тя
(много ми се хили), каза че ги дават в болницата, ако имаш нужда от тях. Така че питай в твоята болница, ако си нямала време да си ги поръчаш от Бг, защото акушерката каза че за пръв път чува, че в не дават от болниците, явно трябва да си поискаш.
Активен
sunray
Имам всичко.
«
Отговор #419 -:
януари 27, 2011, 15:04:47 »
Преси
, под слушане на тонове предпологам имаш предвид измерването на пулса, което отнема 1-2 минути, нали? Когато и ти чуваш туптенето на сърчицето на бебо? Защото има и запис на тонове, но той трае около 20 мин и се прави най-вече в 9 месец, като ти слагат едни колани на тумбичката и при движение на бебо, натискаш едно копче да се запишат тоновете му точно в този момент
А относно воденето на документацията, като цяло - не е чак толкова зле работата. Както Дидето е казала, при лекарят се пазят всички бумащини (аз също си имах копия), но вчера като си взех направлението, той ми даде и всичко, съхранявано при него. Но предполагам моя случай е по-различен, защото ходех на ЖК НЕ където и при когото ще раждам. Последният се интересува, ако нещо му направи впечатление при прегледа, пита ме, или сам пък ме праща на някакви изследвания (например той ме прати на амнио-то).
И, да, вярно е, че тук АГ-тата играят основната роля, а не акушерките. И при двамата ми лекари има сестри или акушерки не знам, но те по-скоро са малко като писарушки.
Четох разказчето на
Павла
. И тук не те държат в болница, ако нямаш някакво определено разкритие. Е, освен ако нямаш придружаващи проблеми, разбира се. Ако ти е твърде малко разкритието или те пращат да се разхождаш, или да се прибереш
Ето, на мен ми казаха да съм в болницата или ако ми изтекат водите, или когато контракциите станат на 15-ина минути. Оттам нататък, ще видим
Ние сме добре. Днес пак се разходих хубаво. Все пак ми казаха, че има полза от ходенето за раждането после - тренира се и дишането, както и мускулатурата долу. Бебка е все така активна. Успявам и да поспивам напоследък, поне 4-5 часа, което си е супер направо
Хубав ден ви желая!
Активен
Страници:
1
...
26
27
[
28
]
29
30