Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 15, 2024, 05:47:09

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 9  (Прочетена 167366 пъти)
 
plamak_
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 880



Моят сватбен албум

« Отговор #285 -: септември 17, 2010, 16:39:11 »

Ето няколко модела  smile







Активен
plamak_
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 880



Моят сватбен албум

« Отговор #286 -: септември 17, 2010, 16:41:35 »

А сега да ви ориентирам в правенето на украсата от първа ръка т.е. от една майсторка с която работих ми обясни че фигурките се правят само от тесто- вода ,сол и брашно и като се направят фигурките се пекът още от начало с него ,защото това тесто не се запичало.
Активен
госпожица
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 923



Моят сватбен албум

« Отговор #287 -: септември 17, 2010, 16:55:03 »

Мерси много palmak, знаех си че мога да разчитам на теб. Баща ми естествено поръча, ама пък аз на пук ще омеся и ще стане по хубава от купенета, дано им стане неудобно diablo
Активен
plamak_
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 880



Моят сватбен албум

« Отговор #288 -: септември 17, 2010, 16:59:06 »

После ще чакам да видим резултата ,въпреки че съм сигорна че ще се справиш перфектно.
Активен
госпожица
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 923



Моят сватбен албум

« Отговор #289 -: септември 17, 2010, 17:02:09 »

Да попитам само, кога става лъскава? Като се сложи жълтъка от началото или малко преди края на печенето??
Активен
plamak_
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 880



Моят сватбен албум

« Отговор #290 -: септември 17, 2010, 17:09:56 »

Да попитам само, кога става лъскава? Като се сложи жълтъка от началото или малко преди края на печенето??
Ако я намажеш само с жълтък има вероятност да изгори отгоре ,за това е по добре с цяло яйце да разбиеш и я мажеш преди да я вкараш да я печеш ,залепяш фигурките и хоп във фурната ,после като я изкараш за да стане хубава я намаши или със захарен сироп или с олио.
Активен
госпожица
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 923



Моят сватбен албум

« Отговор #291 -: септември 17, 2010, 20:41:48 »

Готова е питката и на вкус е супер(сложих едно малко топче отстрани за проба) Но пък малко позагоря отгоре и сега ми е много  криво  cray Ще я снимам да я покажа, макар че не се гордея особено с резултата.
Активен
juji
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1425


« Отговор #292 -: септември 21, 2010, 16:06:23 »

А ,Мира за те следя от друг форим  :Pпоказвай си красотите тук да ни вдъхновяваш.Аз не мога да намеря всичик материали за този фондан тук /някой не знам как се казват тук за да ги търся/ иначе имам голям мерак за работа с него.
А питките са просто разкош браво
Активен
rosit@
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2042



Моят сватбен албум

« Отговор #293 -: септември 22, 2010, 12:27:41 »

Момичета...някоя от вас може ли да ми помогне с рецепта за кифлички...много спешно ми трябва? girl_impossible
Активен
госпожица
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 923



Моят сватбен албум

« Отговор #294 -: септември 28, 2010, 11:31:35 »

Момичета, малко ме е срам но искам съвет  blush
Когато си бях в българия взеь от бабиния боб, защото е много едър и мнго вкъсен, но сега незнам как да го сготвя та да е като неиния  blush Знам, че боба е малко остаряло ядене и даже малко ме е срам, че не знам как да го сготвя ама искам да стане гъста супичка и на баба и става една такава с леко оранжев цвят, моля за помощ give_rose
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #295 -: септември 28, 2010, 11:42:25 »

Баба ми го готвеше така (дистанцирам се от рецепттата, аз го правя по-здравословно (но по-малко вкусно)):

Бобьт се слага да заври. Като кипне, повира пет минути и водата му се хвьрля.
Слага се нова вода и се вари до сваряване (пробваш с льжица кога е готов).

Запьржва се в тиган нарязан лук, ситно нарязан морков, добавя се една супена льжица брашно и когато то се зачерви и една супена льжица червен пипер. Обьрква се добре запрьжката (не я дрьж много на котлона след като си сложила пипера, защото ако прегори нагарча) и се изспива в тенджерето сьс сварения боб. Слага се сол, домати от шише (около 100г), чубрица и джоджен. Вари се още 5 мин и е готово.

Ще стане точно както си го описала-гьстичьк и оранжев.

Важно е да не слагаш сол докато боба още не е сварен, защото солта му пречи да уври и ще остане да "дрьнка".

Кажи после как се е получил.
Активен
plamak_
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 880



Моят сватбен албум

« Отговор #296 -: септември 28, 2010, 11:42:42 »

Сега ще ти обясня аз как го готвя незнам дали е като на баба ти, ама си става вкусен и няма от какво да се притесняваш ,никой не се е родил научен.
Слагам боба с вода и малко сода бикарбонат ,като заври и си промени цвета водата я изхвърлям и  пак слагам вода и мъничко сода и варя докато е готов боба , след това запържвам с червен пипер и олио, а в боба добавям сол и гьозум.Ако обичате морковчета можеш да сложиш на кубчета докато се вари и доматен сок можеш да добавиш, вече зависи как обичате вие.
Содата помага да се свари боба по бързо и става като кашичка така чорбичката му , аз имам колит и за това винаги изхвърлям първата вода на боба, ако не желаеш не е задължително, но в първата вода се отделят веществата които дразнят коремчето ,за това ги отбягвам.Успех в правенето и чакаме отзиви.
« Последна редакция: септември 28, 2010, 11:44:21 от plamak_ » Активен
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
*
Пол: Жена
Публикации: 4922


яхнала метлата


Моят сватбен албум

« Отговор #297 -: септември 28, 2010, 11:51:23 »

Само да предупредя, когато се прави запръжката и в нея се слага брашно(аз така я правя) после се добавя вода от боба бавно и се бърка много бързо, за да не стане на топчета Wink А и апропо за мен вариянта със содата не е удачен, защото содата вреди на стомаха в комбинация със запръжка си е направо убииствено, но вкус приятел няма.
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1616



Моят сватбен албум

« Отговор #298 -: септември 28, 2010, 11:56:53 »

И аз го правя като inaxastra, само че вместо брашно, пасирам малко от сварения боб и ползвам пасираното. Става много вкусно и е по-полезно. blum
Запръжката не я изсипвам в боба, а обратното - към нея добавям зърната боб и малко от останалата от варенето вода. Когато водата изври, става много вкусна яхнийка.

Баба ми пък след като смени първата вода на боба, му добавя ситно нарязания лук, морков, чушка, домат, няколко капки олио, сол (абе всичко) и остава да си ври. Когато е готов, слага джоджена. Става много вкусна чорбичка.

Ако имаш гърне, тенджера под налягане или йенско, напъхай всичко там - става по-бързо.

Някои слагат боба, накиснат във вода от предната вечер, за по-бързо сваряване.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #299 -: септември 28, 2010, 11:59:34 »

Маги, аз като сьм правила не сьм слагала вода в запрьжката и си става ок, не ми е била на топчета  crazy То като я изсипеш и тя кипва някакси... Ама по тоя начин не сьм го правила от години.

Сега го кисна сьс сода през нощта (така омеква). Сутрин го изплаквам, варя, хвьрлям пьрва вода, лук и морков нарязани слагам при самото варене. Не запьржвам. Като се свари всичко слагам сол и подправки.

Така правя и лещата. Много по-лесо смилаемо е без запрьжка, но и вкусьт не е сьщият  pardon
Активен
Страници: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines