Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 06, 2024, 08:27:38

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 25 26 [27] 28 29 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Църковен брак - 4  (Прочетена 155585 пъти)

danieIa ☼
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1407

Моят сватбен албум

« Отговор #390 -: май 13, 2011, 22:29:52 »

panteryxgoodpost judges Точно това имам  предвид - като се казва "който плаща, той поръчва музиката" колкото и грубо да звучи за един прекрасен християнски ритуал......за съжаление е така, защото наистина не се знае къде отиват тези пари crazy
Много грубо!!!
Явно доста хора не разбират за какво прекрачват прага на църквата и какъв смисъл се крие в различните ритуали.
Жалко е, че на църковния брак взе да се гледа като на модерен ритуал. Та иначе от къде ще хвърлим късметчетата с бонбонки и житото, от къде ще хвръкнат белите гълъби, за които сме дали луди пари. Извинявайте за грозното сравнение, но много младоженици правят всичко това да заприличва на онези тинейджърски изпълнения - да загреем предварително в църквата на Великден, че после цяла нощ ще вилнеем в дискотеката.
V_e_S_i, да разбираме ли, че ако не ти искаха 180, а примерно 20 лева, би се жертвала и сложила шал? А ако таксата е 300 лева и без рокля би влязла?!
Къде е връзката между християнските ценности на един човек и имотното състояние на даден свещенник?
И може би е по-достойно да пълним гушите на всякакви сватбени предриемачи, отколкото да дарим на църквата.
Активен
V_e_S_i
Сватбен ГУРУ
Публикации: 879

Моят сватбен албум

« Отговор #391 -: май 14, 2011, 11:51:02 »

Първо - искам да кажа,че аз самата както в самото начало съм споменала, ще съм с воал и просто се опитах да кажа не едно от момичетата тук, която ще се жени в разгара на лятото и не си е взела нищо за покриване на раменете, нито ще бъде с воал, че едва ли ще има проблем да се венчае в този вид, без тези излишни допълнения към тоалета.
Второ - колкото и да ме нападате и обиждате мога да ви кажа,че ДА и аз исках да се женя в св. Неделя или св. Георги и точно заради БЕЗБОЖНО високата такса - няма да е там, а в по-малка квартална църква, но там също не е евтино - струва 120 лв + хор 60 лв. И това,че поповете са двама - не съм го пожелала аз, а така си е там ритуала - с един поп не можело и НЕ - няма да имам бели гълъби, защото не мога да си го позволя....и все пак църковен брак ще имам, защото вярвам в съюза пред Бога. както написах в предишния пост - бих избрала само него, без граждански брак, ако беше разрешено в България.
Трето - гражданския ритуал ми е 61 лв (едвам уговорени), а не 180 - колко струва "с пълни екстри", както казвате в Ритуална зала Красно село и това е по-същата причина като за гълъбите.
Четвърто - сватбата си я организирам аз без никакви агенции и не съм като някой куклички, които имат изказвания от рода на: "бюджета ни е 20 хиляди за 120 човека, но не знам дали ще се вместя в него..."
Пето - давам толкова, колкото ми кажат, защото както казвате - тръгнали сме да се женим, за 100/200 лв няма да се откажем, но все пак това значи ли,че като е сватба и навсякъде трябва да ни дерат кожите...
И последно - да, в другите страни хората може и влизат със забрадки и дълги дрехи в църквата, но те са много, много по-набожни и вярващи от нас. Наистина тук в последно време църковния брак е станал нещо като мода и всеки се сеща само на сватби,че има канони и правила за влизане в църква и изведнъж всички ставаме много набожни и много вярващи.....хайде тогава кажете  колко пъти като ходихте на църква, влезнахте забулени? Хората от другите страни, за които говорите  - те го правят всеки път. Колко пъти и вие дарихте пари? Сигурна съм,че повечето от вас,също като мен не са. Да аз не съм дарила до сега, но не защото не желая, а защото не вярвам,че тези пари отиват по предназначение или поне повечето от тях. Точно тези, които даряват са татковците на куклите с агенциите - хайде хора, нека не забравяме къде сме. Да тъжно е, но е истина - това е страната ни. Аз не го одобрявам, но това е самата реалност, колкото и да се различава от вашите представи и колкото и да ви се иска да е друго..... Сигурно някой ден ще бъде, но сега не е! А също така, като ще спазваме  всички правила - тогава значи сватби да не се правят в събота, нали това е денят за почитане на умрелите? Сигурно някои ще кажат, ами като не сме спазили правилото за съботата, тогава поне това за покритите рамене да спазим.....,но аз бих казала  - на фона на всички  неспазени и потъпкани правила и канони на църквата и то неспазени от самите хора, които трябва да ги спазват и да бъдат за пример - хората служещи на Бога, как да ги спазваме ние? Те ти казват,че няма проблем да те венчаят в събота, те не те спират и не те задължават да си забулен или с покрити рамене,защото нали ти взимат парите в крайна сметка.Тогава, ако на някой не му харесва воала или не иска да припадне от жега със затворена рокля през лятото - не смятам,че това е показателно за уважението му към Бог и църквата. Не виждам нищо лошо това, ако самите попове кажат,че трябва си забулен или няма да те венчаят в събота (ама всички да го казват, а не в отсрещната църква да ти го позволяват), тогава всички ще го спазваме, щом го изискват  - ще го спазваме, независимо колко пари струва.
Активен
soulless
Сватбен ГУРУ
Публикации: 619

Моят сватбен албум

« Отговор #392 -: май 14, 2011, 13:02:40 »

хайде тогава кажете  колко пъти като ходихте на църква, влезнахте забулени? Хората от другите страни, за които говорите  - те го правят всеки път. Колко пъти и вие дарихте пари? Сигурна съм,че повечето от вас,също като мен не са. Да аз не съм дарила до сега, но не защото не желая, а защото не вярвам,че тези пари отиват по предназначение или поне повечето от тях. Точно тези, които даряват са татковците на куклите с агенциите - хайде хора, нека не забравяме къде сме. Да тъжно е, но е истина - това е страната ни. Аз не го одобрявам, но това е самата реалност, колкото и да се различава от вашите представи и колкото и да ви се иска да е друго..... Сигурно някой ден ще бъде, но сега не е! А също така, като ще спазваме  всички правила - тогава значи сватби да не се правят в събота, нали това е денят за почитане на умрелите? Сигурно някои ще кажат, ами като не сме спазили правилото за съботата, тогава поне това за покритите рамене да спазим...

Хм, понеже откровено провокираш с поста си, ще ти отговоря конкретно за себе си - аз винаги влизам с шал в църква, колкото и странно да звучи. Ако нямам, не влизам. Ако съм на екскурзия и планираме посещение на църкви или манастири и времето е топло, почти винаги в себе си имам леко шалче, ако ще и на повечето хора да им изглежда смахнато. И да - постя по време на постите. И сватбата ми ще е в неделя - може би една от малкото "удобни" за повечето хора недели, просто защото е 22-ри май и след него следват два почивни дни, но всичко това е въпрос на организация и добро планиране, и както виждаш - не е невъзможно. Таксата в Св. София, където ние ще се венчаем, действително е висока за стандарта на българина, но аз държах предимно и най-вече на венчавката и Св. София ми е много мила на сърцето, та бях склонна по-скоро да имам венчавка и шепа гости, отколкото бурна веселба в ресторанта и хапване и пийване на корем вместо църковния ритуал. Така че по мое мнение дали ще вярваш и ще спазваш законите, възприети от църквата (които съвсем не са нечия приумица), си е най-вече личен избор и е въпрос на желание. Своеволията на свещениците не мисля, че подлежат на коментар - както вече беше писано, не сме ние тези, които ще ги съдим.
Активен
cherry_dream
Сватбар
Публикации: 280

Моят сватбен албум

« Отговор #393 -: май 15, 2011, 18:35:50 »

Aз бях писала по-напред в темата, че няма да имаме църковен брак в същия ден, а няколко по-късно, но днес си промених мнението и сега ще си имаме всичко  heart
Активен
Sandri
Сватбар
Публикации: 230

« Отговор #394 -: май 15, 2011, 21:58:29 »

В Гърция децата се молят всеки ден преди да започнат часовете и преди големите празници целите училище отиват на църква! Там жените не се допускат в църквата, ако не са с поли, а когато са в мензис изобщо не влизат, защото не е разрешено. Пък нищо, че никой няма да разбере. Въпрос на възпитание и на уважение е. В България всичко е за пари. Поповете го правят за пари, а хората се венчават, защото така е модерно. Няма да си сложиш шал/болеро защото ти топло? Защото ще се изпотиш и грима ще се размаже? Защото тоалета няма да седи както трябва?! Абе ще ме извинявате ама вие добре ли сте? Да знаете случайно, че суетата е грях? Изобщо много се съмнявам, че някой от тези които ще правят църковен брак са прочели Библията и изобщо са наясно какво значи да си христянин и каква е разликата между това което вярват православните и католиците примерно. Да не говорим, че на почти никой не му идва на ум да се покръсти преди да дойде време са сватбата, пък камоли да направи дарение... V_e_S_i права си, че това е България. И докато всички само се оплакват няма и да се оправи. Дай първо ти! Дай защото искаш пък да не те е грижа къде ще ти отидат парите. Ако наистина вярваше в Господ щеше да знаеш, че той възнаграждава добрите дела, които се правят от сърце. Много се разпалих и не исках да правя темата негативна, но просто това ми е болната тема. Всичко е толкова лицемерно и изродено вече, че лошо ми става. Хората масово не знаят кога са постите, какво се празнува на Великден, защо боядисваме яйца ама като ги питаш всички се бият в гръдите и разправят, че са христяни.

Иначе ние няма да правим църковен брак. Кумуве си нямаме, а и не искам да карам никого да се кръщава, само заради моята сватба. Освен това годеника ми е протестант, но аз съм му обяснила разликата във вярата ни и той с голямо желание би станал православен. Ходим понякога тук в руската църква да запалим свещичка и да се помолим и след сватбата ни мислим да минем от там да запалим свещичка за здраве. Един ден може би ще се венчаем и пред Бог, но за сега това не е в плановете ни. Той така и така винаги е с нас и ако Го допуснем на този ден в сърцата си ще е сякаш сме си дали дума пред Него.  smile
Активен
sonja
Сватбар
Публикации: 167

« Отговор #395 -: май 16, 2011, 09:45:22 »

Момичета, на всички ни предстои най-хубавия ден в живота ни, това е сватбен форум!! Нека да запазим добрия тон и да не се нападаме една друга! Целта на тази тема е да си споделяме опит и да си помагаме, а не да нападаме хората, които изкажат мнение малко по-различно от нашето! Аз лично съм съгласна със soulless, аз правя същите неща и винаги дарявам пари в църквата, дори и да са последните 20 стотинки, които имам. Въпрос на избор.. Но въпреки това не смятам, че трябва да натрапвам мнението си на някого или да го карам да мисли като мен. Смятам, че всички сте прави за себе си и се радвам като цяло, че толкова хора взимат изобщо отношение към църковния въпрос.. Защото допреди десет години църквата беше доста позабравена институция, вярата у хората като че ли беше угаснала..
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ
Публикации: 878

« Отговор #396 -: май 16, 2011, 10:51:19 »

Първо - искам да кажа,че аз самата както в самото начало съм споменала, ще съм с воал и просто се опитах да кажа не едно от момичетата тук, която ще се жени в разгара на лятото и не си е взела нищо за покриване на раменете, нито ще бъде с воал, че едва ли ще има проблем да се венчае в този вид, без тези излишни допълнения към тоалета.
Второ - колкото и да ме нападате и обиждате мога да ви кажа,че ДА и аз исках да се женя в св. Неделя или св. Георги и точно заради БЕЗБОЖНО високата такса - няма да е там, а в по-малка квартална църква, но там също не е евтино - струва 120 лв + хор 60 лв. И това,че поповете са двама - не съм го пожелала аз, а така си е там ритуала - с един поп не можело и НЕ - няма да имам бели гълъби, защото не мога да си го позволя....и все пак църковен брак ще имам, защото вярвам в съюза пред Бога. както написах в предишния пост - бих избрала само него, без граждански брак, ако беше разрешено в България.
Трето - гражданския ритуал ми е 61 лв (едвам уговорени), а не 180 - колко струва "с пълни екстри", както казвате в Ритуална зала Красно село и това е по-същата причина като за гълъбите.
Четвърто - сватбата си я организирам аз без никакви агенции и не съм като някой куклички, които имат изказвания от рода на: "бюджета ни е 20 хиляди за 120 човека, но не знам дали ще се вместя в него..."
Пето - давам толкова, колкото ми кажат, защото както казвате - тръгнали сме да се женим, за 100/200 лв няма да се откажем, но все пак това значи ли,че като е сватба и навсякъде трябва да ни дерат кожите...
И последно - да, в другите страни хората може и влизат със забрадки и дълги дрехи в църквата, но те са много, много по-набожни и вярващи от нас. Наистина тук в последно време църковния брак е станал нещо като мода и всеки се сеща само на сватби,че има канони и правила за влизане в църква и изведнъж всички ставаме много набожни и много вярващи.....хайде тогава кажете  колко пъти като ходихте на църква, влезнахте забулени? Хората от другите страни, за които говорите  - те го правят всеки път. Колко пъти и вие дарихте пари? Сигурна съм,че повечето от вас,също като мен не са. Да аз не съм дарила до сега, но не защото не желая, а защото не вярвам,че тези пари отиват по предназначение или поне повечето от тях. Точно тези, които даряват са татковците на куклите с агенциите - хайде хора, нека не забравяме къде сме. Да тъжно е, но е истина - това е страната ни. Аз не го одобрявам, но това е самата реалност, колкото и да се различава от вашите представи и колкото и да ви се иска да е друго..... Сигурно някой ден ще бъде, но сега не е! А също така, като ще спазваме  всички правила - тогава значи сватби да не се правят в събота, нали това е денят за почитане на умрелите? Сигурно някои ще кажат, ами като не сме спазили правилото за съботата, тогава поне това за покритите рамене да спазим.....,но аз бих казала  - на фона на всички  неспазени и потъпкани правила и канони на църквата и то неспазени от самите хора, които трябва да ги спазват и да бъдат за пример - хората служещи на Бога, как да ги спазваме ние? Те ти казват,че няма проблем да те венчаят в събота, те не те спират и не те задължават да си забулен или с покрити рамене,защото нали ти взимат парите в крайна сметка.Тогава, ако на някой не му харесва воала или не иска да припадне от жега със затворена рокля през лятото - не смятам,че това е показателно за уважението му към Бог и църквата. Не виждам нищо лошо това, ако самите попове кажат,че трябва си забулен или няма да те венчаят в събота (ама всички да го казват, а не в отсрещната църква да ти го позволяват), тогава всички ще го спазваме, щом го изискват  - ще го спазваме, независимо колко пари струва.
  Аз съм съгласен с теб че това е реалноста в България но май на всички ни се иска да не е така. И въпреки това подобни тенденций не бива да се толерират. Вярвам че никой от колегите не те е нападнал откровено. По-скоро и те като мен се дразнят когато се толерира неуважение към църквата. give_rose
Активен
panteryx
Сватбен ГУРУ
Публикации: 518

Моят сватбен албум

« Отговор #397 -: май 16, 2011, 14:26:52 »

Доколкото си мисля всеки има право на мнение и все пак ще кажа,че ако има правила в България ще ги спазваме ,ако няма по-добре да не се упрекваме взаимно.
Ако в църквата е забранено да се влиза без шал и.т.н нека тогава тези правила да се спазват от всики.
Да няма случаи ,като Златка Райкова  направи църковен брак по-златна рокличка и силиконките и изкочили....
« Последна редакция: май 16, 2011, 14:32:07 от fiibi_bg » Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ
Публикации: 878

« Отговор #398 -: май 18, 2011, 19:27:34 »

Доколкото си мисля всеки има право на мнение и все пак ще кажа,че ако има правила в България ще ги спазваме ,ако няма по-добре да не се упрекваме взаимно.
Ако в църквата е забранено да се влиза без шал и.т.н нека тогава тези правила да се спазват от всики.
Да няма случаи ,като Златка Райкова  направи църковен брак по-златна рокличка и силиконките и изкочили....

Ужас....!!! crazy Oh my ... beating  Аз не бих я пуснал в църквата колкото и пари да дава. Имала е късмет, че не е попаднала на свещенник. NO NO NO
« Последна редакция: май 18, 2011, 19:32:09 от AIVEN » Активен
godsmack
Любопитен
*
Публикации: 28

« Отговор #399 -: юни 01, 2011, 09:35:02 »

Всеки си има право на мнение и всеки решава сам за себе си как ще влезе в църквата!  smile

В момента като чета , бих ви казала,че поповете са абсолютни шарлатани, те самите не уважават църквата и лъжат!

Имам причина да говора така, защото в църквата /квартална/където ще правим венчавката ,попа преди 2 месеца ни каза цена от 250.00 лв. - венчавка + 100.00 лв. за хор / ако искаме/   Oh my ... = 350.00 лв.
Тъй като искахме венчавката да не се прави в комерсиалните църкви / поне за мен са такива/ в центъра на София се съгласихме. Оставихме му капаро от 50.00лв. , след два месеца , т.е. в неделя отидохме за да ни каже какво да носим и да му доплатим , взе ни 250.00лв. , т.е. беше забравил ,че ни е вдигнал "таксата" предния път с 50.00лв.

Също така стигнах до този извод и от поста на V_e_s_i , че за нейната квартална църква,която може би е някъде около Красно село плаща 180.00лв.!  mega_chok

Е каже те ми, за какви правила ,канони и библии говорим след като самите попове ни лъжат и не спазват Божиите заповеди!?
Активен
soulless
Сватбен ГУРУ
Публикации: 619

Моят сватбен албум

« Отговор #400 -: юни 01, 2011, 12:17:33 »

Godsmack, това, което пишеш, наистина е много неприятно и е жалко, че е истина nea, само че аз се чудя малко защо избрахте тази църква, която уж не е комерсиална, като цената на венчавката в Св. София в центъра, например, е фиксирана и е 300 лв? Оказва се, че сякаш е по-добре да изберете някоя от катедралите в центъра, където поне няма да ви поднасят подобни неприятни изненади...
Активен
grey
Сватбар
Публикации: 190

« Отговор #401 -: юни 01, 2011, 16:39:26 »

Можехте да идете и в друга църква, ако цената не ви удовлетворява.
Не смятам, че всички попове са шарлатани. Не знам на какъв принцип сте си ги избирали, но не се ли интересувате какъв е човека, който ще ви венчае?

Активен
godsmack
Любопитен
*
Публикации: 28

« Отговор #402 -: юни 07, 2011, 15:13:20 »

Можехте да идете и в друга църква, ако цената не ви удовлетворява.
Не смятам, че всички попове са шарлатани. Не знам на какъв принцип сте си ги избирали, но не се ли интересувате какъв е човека, който ще ви венчае?

Тъй като вече всичко мина, много хубаво и весело след много нерви и изненади от страна на декораторката ,но да не се отплесвам.... църквата я избрахме поради причината,че искахме всичко да ни е близо с ресторанта. Да не се налага гостите от центъра на София да пътуват до полите на Витоша. За това я избрахме тази църква. Относно отеца ,бих казала,че е правил и опелата на баба ми и дядо ми и никога не сме имали проблеми, за това мислех,че му имаме доверие.
Нас цената ако не ни удовлетворяваше нямаше да сме там, бяхме заложили приблизително такъв бюджет за венчавката ,но не очаквах,че така ще ни изметкат. Но минало заминало,въпреки всичко венчавката стана супер, тъй като и попа беше в доста добро и духовито настроение good
Не твърда,че всички попове са шарлатани,но повечето лъжат! / Лично мнение/
Активен
Hypnose
Ентусиаст
**
Публикации: 126

« Отговор #403 -: юни 11, 2011, 22:37:39 »

В Гърция децата се молят всеки ден преди да започнат часовете и преди големите празници целите училище отиват на църква! Там жените не се допускат в църквата, ако не са с поли, а когато са в мензис изобщо не влизат, защото не е разрешено.

Няма такова нещо,повярвай ми! smile
Активен
Monikamaria
Баш Майстор
**
Публикации: 1505

Моят сватбен албум

« Отговор #404 -: юни 27, 2011, 15:28:11 »

Ние си запазихме църквата "Св. Николай Софийски". Много исках точно там да бъде. Първо заради светеца, чието име носи, второ защото е красива, а и е удобна като местоположение. Взеха ни 170лв.  smile
Относно по-горния спор - аз ще бъда и с було, и с шал. Избрали сме и ден неделя. Просто аз държа да се венчая пред Бога, но така както трябва, а не както на мен ми е удобно.  pardon Освен това в църква се плаща, защото църквата се издържа от нашите пари - на миряните. Съгласна съм, че много свещенослужители се възползват от това, но просто не може всички да са такива. А и ако не искаме да плащаме в църквата, не е ли малко нахално да искаме тя да съществува и да търсим там утеха, но да не искаме да помагаме за съществуването й. За тези, които не искат парите им да отиват в нечии джоб, добро решение е да намерят някоя малка църква или манастир, чието съществуване е видимо затруднено. Така хем ще са помогнали, хем ще са удовлетворени.  smile Относно шала - може и да не ми се скарат, че нямам, но аз самата не искам категорично да съм без шал!  nea
Активен
Страници: 1 ... 25 26 [27] 28 29 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: