Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 16, 2024, 00:10:15

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 32   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Украса на ресторанта - 7  (Прочетена 219593 пъти)

sapfira_101
Ентусиаст
**
Публикации: 59

« Отговор #45 -: юли 30, 2010, 12:24:04 »

И аз се чудя дали да не взема под наем само калъфите и панделките за столове, покривките за масите и сама да си купя останалите неща за украсата. Незнам как вървят цените само за труда по поставяне на горните неща. Определено нямам човек който да отиде по-рано в ресторанта и да подреди нещата. Но ми се струва че предлаганата украса е малко скъпа.
Активен
Ariel
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1083

Моят сватбен албум

« Отговор #46 -: юли 30, 2010, 12:28:46 »

Според мен, стига агентът/декораторът да даде добра разбивка на пакета, който предлага и да е ясно какво точно се плаща за цветя, допълнителни материали, транспорт и труд, няма никакъв проблем.  good Все пак на всеки труда си има цена, така е. Но и ние като клиенти искаме прозрачност и това ни право никой не може да отрече.

На мен ми беше дадена много хубава разбивка за това какво какво ще платя за декорацията в ресторанта и съм много щастлива, че знам къде отиват парите ми! И декораторът щастлив и булката засмяна!  Sunshine
Активен
tsvetentse1
Сватбар
Публикации: 183

« Отговор #47 -: юли 30, 2010, 13:09:25 »

Според мен, стига агентът/декораторът да даде добра разбивка на пакета, който предлага и да е ясно какво точно се плаща за цветя, допълнителни материали, транспорт и труд, няма никакъв проблем.  good Все пак на всеки труда си има цена, така е. Но и ние като клиенти искаме прозрачност и това ни право никой не може да отрече.

На мен ми беше дадена много хубава разбивка за това какво какво ще платя за декорацията в ресторанта и съм много щастлива, че знам къде отиват парите ми! И декораторът щастлив и булката засмяна!  Sunshine

Подкрепям напълно, като клиент човек е в пълното си право да знае за какво си дава парите и е хубаво, че има агенти/продавачи/цветари и т.н., които го правят.  good
Само искам да вметна, че наистина в днешно време материалите струват наистина много малко, а човешкия труд - много. Както вече се каза, покрай едно магазинче за цветя най-малкият разход са самите цветя. Помислете си какво се плаща - наем на мястото, режийни, транспорт на материалите, покупка на украси и ала бала и естесвено човешкия труд на 1-2ма цветари, които аранжират цветята.
Разбира се, че има надценка - нали трябва да има печалба. Да е по-голяма заради сватбите, с това не мога да се съглася, не го намирам за справедливо спрямо клиентите и според мен вреди на репутацията на самите цветари.  huhhuh.gif
Още нещо - тези цветя от борсата също трябва да се вземат от някъде. Щом на борсата струват стотинки, колко ли взимат горките производители?  *crazy*Вярно е, че сигурно взимат субсидии, но не мисля, че е голямо облекчение. Поне тук в Германия субсидиите просто те държат на +/– 0. Не вярвам в България да е много по-различно.
По-добре да си организираме сватбите и да се радваме, че имаме толкова хубави цветя, независимо от цената, все пак можем да си го позволим и хайде да споделяме по какъв приказен начин сме намислили да преобразим ресторанта си  girl_wink
Активен
gerociata
Любопитен
*
Публикации: 39

Моят сватбен албум

« Отговор #48 -: юли 30, 2010, 14:08:08 »

Леле какъв дебат се заформи тук?! Не мога да не взема страна, защото в момента съм в положението на клиент, но по принцип съм човек, на който му възлагат организаранията.
Както вече казах имам близка приятелка с цветарски магазин. Ами тя също продава розата на 5 лв., но повярвайте ми не е свръх богата. Всичко идва от това, че цветята са нетрайна стока и дават много фира. Още когато купите връзката с цветя ще изхвърлите поне 1-2. За наем, заплати и консумативи е ясна работата.
От гледна точка на човек, на който това му е работата, бих казала, че е не е лесно да обясниш на клиента, че труда, умствен, физически, струва пари. Това че има агенции, които "дерат кожата" на клиентите си е ясно, но тези техни клиенти очевадно могат да си го позволят и те сами им определят цените. Но има и агенции, които взимат нормалната цена и съответно дават пълен финансов отчет за разходите.
В България са изкривени много разбиранията ни, такъв ни е манталитета. Българина разбира от всичко, може сам да направи всичко. Чак по някой път се чудя, защо не си оправяме само зъбите и др?!
Другото, което самата аз също правя, е да отида директно при производител, вносител, но го правя, защото ми е свързано с работата. Това е все едно да не си купиш хляб от магазина, а да отидеш директно в завода. Ами ако са лоялни търговците на едро ще определят цени за клиенти на дребно и на едро, но доста от тях не са, ще е добре за всички. Не може цената да е една и съща за фирма
, която ти прави целогодишен обород и за физическо лице, което ще ти бъде клиент един, два, максимум три пъти в годината.
Много е дълга тази тема. И двете страни си имат правото. А това, че на клиент е задължително да се дава подробна разбивка и да му се обяснява къде е отишъл всеки един негов лев, не би трябвало да се коментира. Всеки трябва да цени парите на хората, които му дават пари. Никой не бере левове в от сливата в двора на баба му и дядо му.

Но момичета, тук сме се събрали да се забавляваме и да си помагаме, подготвяйки едно от най-важните събития в живота ни. Другите предстоят за някои, за други вече са се случили по един, два пъти, раждане на дечица, гледане на внуци и правнуци...  Wink
Така че наслаждавай те се и успех на всички give_rose-една българо-холандска роза
Активен
sapfira_101
Ентусиаст
**

« Отговор #49 -: юли 30, 2010, 16:52:58 »

Аз се бях ориентирала първоначално към фирма за украсата, но четейки из форума виждам че почти всички си правят сами украсата или купуват някаква част от нея и я дават на фирмата за да я използва. Всъщност съм пред избор какво да направя, със сигурност и аз и приятелят ми отказахме да имаме арка,както и стойки със тюл и живи цветя. Това което искаме е украса за столовете и масите, сватбената маса, и някакви балони по земята. Не сме избрали и цвета/темата на сватбата.
Активен
roxanne
Професор
Публикации: 329

Моят сватбен албум

« Отговор #50 -: юли 30, 2010, 17:36:50 »

Попрехвърлих последните две страници на темата отгоре - отгоре, че нашата украса вече е избрана и уредена, но да видя за някакви идейки в последния момент. Обаче, не мога, наистина не мога да се въздържа - Пачоран пак компетентно се е изказал в стил "като се жените, стига сте питали и плащайте, хората ви работят пък вие се пазарите!" Ами, освен да пожелая на г-на светло бъдеще в стрна, където булките с усмивка смятат себе си за ходещ портфейл, друго не ми остава. Обаче тука е така. Тука питаме, сравняваме и вземаме решения на база на информацията, която съберем. И, Бог да благослови интернет, вече е все по-трудно да се дерат кожи само защото става дума за сватба.
Агентката, която аз ползвам за украсата, ми калкулира цена за транспорт и труд по ресторанта 30лв. Момичето беше пределно честно и ясно по въпроса, което аз оцених по достойнство. Тази цена е за работата по украса на масите за гости и булчинската маса, както и драпериите по самият ресторант. Надценката, която си е сложила за моите букети и бутониери, освен цената на цветята, не ме вълнува, защото крайната цена е тази, която аз бях поставила като бюджет. Дори малко по-ниска. В това отношение, не желая да говоря за печалбата и - аз съм доволна и тя е доволна, така че в най-добрият ориенталски смисъл на думата, алъш-веришът е успешен. Включително и елементът с пазаренето.
Дали е необходимо или разумно да говорим за нечия печалба, смятам е работа само на участниците в дискусията. От моя гледна точка, това е напълно разумен разговор - защото аз плащам въпросната печалба. Защото, ако знам, че декораторът печели, примерно, 10% от платената сума от мен (в нашият случай - около 65лв представляват тези 10%) за един ден работа, в моите очи нямам моралното право да искам по-ниска цена. Но ако 50% от платената сума отива в джоба на декораторът, ще си искам отстъпка. С чисто сърце. Защото, като разумен човек, оценявам на определена сума трудът на декоратора. Както моят шеф ми предлага заплата, която смята, че заслужавам.  Аз се явявам работодател и като такъв, имам право да оценя трудана този, който ще започне работа при мен. И се информирам какви са "заплатите" на пазара на този вид труд. Не искам да ощетявам декоратора, но не искам и да съм плащам свръхмного, само от незнание. Ако се споразумеем - чудесно, ако не- ще търся друг "служител".
Така че, да, темата в този и вид е полезна, разумна и необходима. Също толкова, колкото е необходима чисто художествената и стойност като идеи за украса.
След това толкова дълго отклонение, мога да допълня, че аз лично не се наемам да правя сама украсата на ресторанта, нито да купувам цветята, защото в деня преди сватбата ще пристигнат родителите ми и ще имаме доста ангажименти с тях. Отделно, не искам да ангажирам шаферките си с това, тъй като съм им предвидила доста други задачки. По украсата от тях очаквам само да наредят подаръчетата за гостите по масите, но смятам, че тричките спокойно ще наредят между 90 и 100 подаръка за 10-15 минути, без да им създавам неудобства.
Мисля само предишната вечер да отскоча до някой от пазарите за няколко български рози, които да използвам за кошничката на малката шаферка (с розовите листенца) и цветчетата по бялото платно и в менчето. За тях няма смисъл да купувам най-скъпите цветя с едри, свежи цветове, така че ще взема каквото има.
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1044

« Отговор #51 -: юли 30, 2010, 19:30:45 »

roxanne не се опитвай да перефразираш това, което съм искал да кажа, но със сигурност не си разбрала основното в стремежа си да се направиш лично ти на много компетентна. Никой сериозен колега тук, в която и сфера да работи на сватбата като събитие не гледа на булката като на портфейл, бъди сигурна, най-малкото от професионална гледна точка. Всеки от нас е длъжен да си свърши добре работата и да получи съответното заплащане независимо от размера му. А как се формира цената е предмет може би на друг форум, не е за тук.
 Тъпичко е Поръчителя да определя размера на печалбата на Изпълнителя, цената винги се определя от Изпълнителя, а печалбата няма нищо общо с Поръчителя, колкото и да се пъне да разбере каква е тя. За да адаптирам всичко казано към темата разяснявам лично на теб roxanne, че цената за украса на ресторанта определя декоратора и неговата печалба не те интересува, а и никога няма да разбереш точната стойност. Същото важи и с пържолата в ресторанта, ама с него никой не се пъне да спори за ценообразуване.
 И не на последно място, далече си много от разбиранията относно отношенията работодател-работник, не мисля да ти го доказвам. И не бъркай тези отношения с отношенията Поръчител - Изпълнител, разликата е огромна. Просто казано декораторът или който и да е било от сватбеният бранш не е служител на булката, това също не искам да обяснявам защо е така, все пак разчитам, че си интелигентен човек.
 И не на последно място нека оставим булките да си говорят за украсите, това ги вълнува тях, а не печалбата в нечий джоб.
Активен
roxanne
Професор
Публикации: 329

Моят сватбен албум

« Отговор #52 -: юли 30, 2010, 19:51:28 »

Опазил ме Бог да се пиша много компетентна точно аз по всичко, Pachoran - достатъчно е човек да сравни твоите и моите публикации, за да стане ясно кой по какви въпроси и с какво отношение се изказва  flood Разликата между двама ни е, че аз коментирам по теми, които ме засегат пряко и коментарите ми са конкретни. И тъй като съвсем излязохме от темата, смятам да спра дотук, позовавайки се точно на интелигентността на събеседника. И да оставя булките да коментират всичко, което ги вълнува, като единствен цензор по въпросите може да бъде администратора на форума. Който, надявам се да се намеси, за да изтрие тези няколко поста.
Предполагам че съм далеч от разбиранията - нечии разбирания - за много неща, но, повярвай, не съм си изгубила съня заради това.
С пожелания за повече професионални изяви и по-малко форумски такива,  give_rose
Активен
tweety bird
Сватбен ГУРУ
Публикации: 908

Моят сватбен албум

« Отговор #53 -: юли 31, 2010, 14:13:21 »

Уф, имам чувството, че като коментирам нещо и наставя смут.  tease
Просто исках да знам цените и дали това, което ми казва флористката е вярно, че БГ цветята увяхват на 2-я час и тя не си позволявала да работи с такива цветя. Това ми беше въпроса, отделен е въпроса доколко и дали е запозната дори, че и тук се отглеждат холандски цветя.
Активен
Nina Style
Баш Майстор
**
Публикации: 1790

www.ninabg.com

Моят сватбен албум

« Отговор #54 -: август 01, 2010, 11:36:36 »

Интересно се е развихрила тази тема , но чак сега имах време да влезна да почета малко . Аз определено съм съгласна с Pachoran , bubka gerociata и още няколко момичета . Вярно е , че украсата на един ресторант може да бъде и доста скъпичка ,но в крайна сметка хората които се занимават с това само те знаят с колко труд и тичане се подготвя една перфектна украса . Повечето хора виждат само крайния резултат ,когато везнат в ресторанта ,но не виждат подготовката дни на ред преди самото събитие . Не виждат колко хора работят на самия ден и как всичко е изчислено до последната минута . Да цветята имат надценка и не са като на пазара , но в крайна сметка това ни е работата ! И вярвайте ми никой от колегите не е забогатял от това ! Безкрайните разходи за инвентар,които се попълва постояно или постоянно вазите изчезват или се чупят това няма как булките да го знаят . Много момичета си мислят ,че могат да си купят цветята и вазите и така ще им излезе по евтино ,но това е една голяма заблуда . Скоро имах случай в който булката каза ,че ще си ушие калъфи и ще и излезнат по евтино от цена 3,50 с панделката ! Това ме накара да се съглася с Пачоран ,че българина си мисли ,че всичко може и всичко знае ! Може да ви излезе по евтино за калъф с панделка ,ако плата незнайно от къде ви е без пари и сами си ги ушиете ,но и най евтиния плат да си купувате / а такъв ,който да става за калъфи няма / няма как да ви излезнат по евтино от цената посочена по горе ! Да не говорим ,че в крайна сметка всеки си казва ,че този инвентар вече го имаме и няколко пъти е даван под наем и вече само се печели от него ! И това не е така защото на края на сезона половината от калъфите или са изгорени от цигари или нещо друго им се е случило ,а това означава ,че се започва наново попълване на бр.  с нови ! И това не е всичко ,защото никой не слага наеми на офиси , рекламни материали , заплати , осигуровки , счетоводител , интернет , ток,наем за склад ,защото този инвентар си иска отделно помещение и не може да се събере в офиса   и какво ли не . Зимата почти няма сватби ,но разходите си вървят и се плащат всеки мес . Колкото и една агенция да има работа не може 5-6 мес зимата да покрие разходите и да печели . Зимата е само разходи и никоя агенция не може да си позволи да работи без печалба или с почти никаква печалба през лятото ! Ако някой колега не е съгласен с мен и може да предложи по добър вариант на по ниски цени да се работи ще се радвам да го сподели ! Има много колеги, които работят на много по ниски цени и аз мога да се подпиша с двете ръце ,че едва си покриват разходите да не говорим ,че стоят с години на ред на едно и също ниво ,защото не могат да си позволят да купят скъп инвентар или да започват всеки сезон с нови и актуални неща ! Всички сами виждате украсите на  Диаманти и Приказен ден и няма как един нормален човек да си мисли ,че може да го постигне без пари . Мога още много да пиша ,но мисля ,че ще ме разберете !  good  Сега се сетих за тортата например ! В едно парче торта ,няма материал за 2лв. но за сватба струва толкова . Защо никой не оспорва тази цена ?
« Последна редакция: август 01, 2010, 14:52:03 от NINA STYLE » Активен
lunno momiche
Баш Майстор
**
Публикации: 1602

"Има само едно щастие в живота: да обичаш и да бъд

Моят сватбен албум

« Отговор #55 -: август 01, 2010, 11:52:35 »

NINA STYLE, напълно  подкрепям твоето мнение за сложността около цялата подготовка и направата на декорация.  good Факт е, че безплатен обяд никъде няма!  pardon
Според мен всичко е наред, когато количеството на цената определя качеството на услугата!  Yes
Неприятно е, когато двете неща не се припокриват.   nea
« Последна редакция: август 01, 2010, 12:03:45 от lunno momiche » Активен
sapfira_101
Ентусиаст
**

« Отговор #56 -: август 01, 2010, 14:49:07 »

NINA STYLE Ами ако е толкова тежко със счетоводителите, осигуровките и наемите се откажете от този бизнес. Мисля че това е форум за обмяна на мнения а не за лекция колко ни е труден бизнеса. Твоите думи само потвърждават казаното по-горе че явно ден година храни, и кожите трябва да се съдират докато не е минало лятото.
Активен
Nina Style
Баш Майстор
**
Публикации: 1790

www.ninabg.com

Моят сватбен албум

« Отговор #57 -: август 01, 2010, 14:56:38 »

NINA STYLE Ами ако е толкова тежко със счетоводителите, осигуровките и наемите се откажете от този бизнес. Мисля че това е форум за обмяна на мнения а не за лекция колко ни е труден бизнеса. Твоите думи само потвърждават казаното по-горе че явно ден година храни, и кожите трябва да се съдират докато не е минало лятото.
Бизнес лесен няма ! И ако всеки се откаже сега трябваше да сме във времето на Тодор Живков ! Това не е лекция ,а моето мнение ,което не е миродавно ! И повярвай ми определено няма ден, който да оправи цяла година . Казвам просто ,че не може някой да съдия другия ,че работи скъпо ! Затова има конкуренция и хората могат да търсят и да избират !  good
Активен
Adence87
Ентусиаст
**
Публикации: 85

« Отговор #58 -: август 01, 2010, 18:08:31 »

Аз лично подкрепям напълно NINA STYLE, и то от гледна точка на клиент. Всички, които роптаят срещу цените на агенциите явно нямат никаква представа за това колко много време и грижи изисква всичко, нито имат реална представа от разходите, които се правят. Няма лошо, който има някакви заложби и желания да си ги приложи при подготовката на сватбата, но услугите на агенциите и идеите им /на повечето агенции/ са незаменими при една голяма част от булките. И мое лично мнение е, че агентите, които искат да създадат име в бранша никога не злоупотребяват, а напротив доста често са и ощететени само и само да привлекат клиентите. Аз работя в съвсем друга сфера, но не съм видяла човек с бизнес, който да не иска труда му да бъде оценен както трябва. Който може да си позволи услугите на агент го прави, който не - не бива да критикува...понякога наистина "гроздето е кисело", но не по вина на агентите!!
Активен
tweety bird
Сватбен ГУРУ
Публикации: 908

Моят сватбен албум

« Отговор #59 -: август 01, 2010, 18:50:47 »

Моля ви се престанете, не знам защо така винаги обръщате темите във форума на скандал, това е темата, която най-мноого ме вълнува. Аз никога не бих си правила сама украсата, защото нямам физическо време, има си хората за това. Просто исках да знам дали БГ цветята увяхват бързо и с тях украса не може да се направи или да разчитам на холандски, макар и да не се знае дали точно са холандски. Спрете спора.
Не знам някой  да е казал, защо агентите ми взимат толкова пари. Ще вземат толкова, колкото преценят, а клиента ще реши дали да ги наеме или не. Ядосвам се вèче някой каже една дума хващате се за нея и се почва от мухата слон. Ще дам пари за украса ако ще и от Холандия да ми я носят. Но престанете с това. Тук има много булки минали през това и агентки, които само можеха да кажат, да бг цветята увяхват на 2-я час или не , украсата с бг цветя издържа. Това е. Направо съм огорчена от така любимата ми тема.
Активен
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 32   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: