Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 15, 2024, 18:17:33
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Всичко за кумовете - част 4
Страници:
1
...
19
20
[
21
]
22
23
...
33
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Всичко за кумовете - част 4 (Прочетена 150297 пъти)
Anita81
Сватбен ГУРУ
Отг: Всичко за кумовете - част 4
«
Отговор #300 -:
март 22, 2011, 03:11:33 »
И аз съм на мнение, че е хубаво кумовете да се чувстват удобно в тоалета си, не зависимо какъв е цвета. От друга страна и самата кума е добре да попита младоженците имат ли претенции към цветовете на тоалетите им. Така че според мен е въпрос на комуникация между младоженците и кумовете. Ние на нашите кумове не сме им казвали какви цветове искаме за тоалетите им, понеже считаме че е по-важно да се чувстват добре, а и са достатъчно интелигентни хора. И те не са ни питали, кумата беше с много хубав тоалет - бюстие и дълга пола с голяма цепка, в цвят бордо, който идеално пасваше на бяло-червената гама на сватбата.
А относно белия цвят за кумата.Виждала съм булка и кума с почти еднакви рокли с жълта лента като акцент, само където роклята на кумата беше къса и от друг плат. При условие че булката не беше с класическа обемна рокля с обръч, нито пък с воал, съвсем спокойно можеше да се зачудиш коя е булката. За мен чисто бялата рокля е запазена само за булката и малките шаферки, и останалите гости, особено кумовете и родителите, би трябвало да се съобразят с това и да изберат друг цвят или най-малкото да не е чисто бял тоалет.
Активен
caffein
Ентусиаст
Публикации: 59
«
Отговор #301 -:
март 23, 2011, 17:24:44 »
За непълнолетната кума. Ако разбрах правилно - няма да има навършени 18 към момента на сключването на брака, нали така?
Действително в СК липсват каквито и да били изисквания относно възрастта на свидетелите, но има едно понятие "дееспособност"... Та дееспособност в пълен обем се придобива с гражданското пълнолетие на 18 години. Преди това непълнолетното лице (каквото е на 17 и няколко месеца) не може да упражнява някои от своите права - например правото да гласува (апропо - не може и да сключи брак без разрешение на районния съд.)
Свидетелите са предвидени в СК, заради това, че гражданският брак трябва да е публичен и тази публичност се осигурява чрез техните подписи върху акта за сключен гражданск брак. Според мен непълнолетно лице не може да формира правно валидна воля (и в крайна сметка да изпълни законовата си функция в процедурата по сключване на брака). В СК изрично е записано, че
самоличността на свидетелите се проверява.
Тази е причината да искат три имена и ЕГН на свидетелите и предварително (на нас в София със сигурност ни искаха).
Има и друг момент - неподписването на акта за граждански брак от който и да е от свидетелите не влияе на валидността на сключения брак - т.е. ще ви кажа как стоят нещата на практика - ако длъжностното лице по гражданското състояние не се заяде по този въпрос или не му направи впечатление изобщо кой набор е кумата и в кой месец е родена - това, че тя ви е била кума няма да повлияе по никакъв начин на сключения брак. Но моето мнение е, че допускането й като свидетел не е законосъобразно, въпреки че не е формулирано изрично изискване за пълнолетие в закона, то се подразбира.
Активен
Mariaid
Сватбен ГУРУ
Публикации: 883
«
Отговор #302 -:
март 27, 2011, 19:12:37 »
Поканихме си кумоветеее!
Отидохме на хубав ресторант, прекарахме страхотна вечер!
Сега ако може да ми кажете с какво младоженецът ходи да взима кума? Знам нещо от рода на ракия със здравец? Или бъркам? И как се украсява тази ракия? Друго нещо трябва ли?
Активен
Monikamaria
Баш Майстор
«
Отговор #303 -:
март 27, 2011, 19:24:51 »
Mariaid
, някъде бях прочела, че "ако няма бъклица е забранено да се взима булката"!!!
Така че младоженецът трябва да носи за кума бъклица украсена със здравец! Традиционно е пълна с ракия, но аз съветвам младоженецът ми да отиде с уиски, защото това пият принципно, а и без това се чудя как да ги опазя трезвени поне до някое време, за да не пропуснат сватбата!
Активен
Mariaid
Сватбен ГУРУ
Публикации: 883
«
Отговор #304 -:
март 27, 2011, 19:28:48 »
Права си! А откъде да взема бъклица?
Активен
Monikamaria
Баш Майстор
«
Отговор #305 -:
март 27, 2011, 19:31:21 »
Имало в сватбения център, но не съм ходила до там и не съм ги виждала. Иначе ето сайтчета, от които можеш да поръчаш:
http://www.cenite.com/cena/%D0%9A%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0/69624645/?q=%D0%BA%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0&curSort=ascScore&under_price1=-1&above_price1=-1&max_display=10&id_category=-1&pagerCurrentRow=0&
http://www.gerimag.hit.bg/contact_us.htm
Упс! Този първият нещо не работи!
«
Последна редакция: март 27, 2011, 19:33:08 от Monikamaria
»
Активен
skeila
Новак
Публикации: 10
«
Отговор #306 -:
март 27, 2011, 19:39:44 »
Привет, нова съм във форума, бъдеща булка
. Въпроса ми е, ако решим кумовете да не са двойка, а приятели съответно на младоженеца и на булката...но и от двете страни са с приятелка, от едната даже избраната кума е женена...как да постъпим с половинките им? Да ги поканим ли и тях, като официално си искаме кумовете на вечеря или как да го направим, за да няма сърдити?
Активен
Monikamaria
Баш Майстор
«
Отговор #307 -:
март 27, 2011, 21:37:31 »
skeila
,
Малко деликатен въпрос е твоя. Според мен задължително е да поканите и половинките им. Иначе би било кофти. На самата среща им обяснете, че искате по един приятел и от двете страни да има и затова няма да кумува една двойка. Предполагам ще разберат и няма да има сърдити.
Активен
skeila
Новак
«
Отговор #308 -:
март 27, 2011, 21:43:08 »
Благодаря
и аз така си мислех, че ще е по- добре. Дано да няма сърдити
Активен
skeila
Новак
«
Отговор #309 -:
март 28, 2011, 09:22:30 »
Интересно ми е поканите как ще ги направим, хем половинката да е кум, хем да поканим и техните половинки
Активен
fashion
Професор
«
Отговор #310 -:
март 28, 2011, 09:49:45 »
skeila
Здравей, ние бяхме така кумовете ни не бяха двойка. Кума(той няма половинка) си го поканихме на ресторант и там му предложихме. А за кумата нямах търпение да и предложа и по телефона дирекно и съобщих новината, понеже сме от различни градове. Та после официално с нейната половинка на ресторант. Половинката на кумата се чувстваше кофти - доста, но го преживя, понеже на сватбата беше до кумата на нашата маса. Но определено му личеше,че не му е приятно гаджето му да танцува с кума и да са главно действащи лица. Отделно имаше роднини,които казваха за тях ,,аууу колко хубаава двойка са кумовете,,....Сложно е... Задължително трябва да предопредите DJ ,че кумовете ви не са двойка, да не им каже и на тях горчиво...,че става лошо..
Но мен ако питаш,за да не им дойде като ,,гръм от ясно небе,, и за да не ги поставите в ситуация да решат на момента им кажете предварително,за да могат да го обсъдят с половинките си. Иначе ситуацията става прекалено кофти... А вече като взимат решението ги поканете 4-та на ресторант.
Активен
skeila
Новак
«
Отговор #311 -:
март 28, 2011, 10:16:35 »
Привет,
Благодаря за съветите. DJ ще го предупредим и тези хора ще им кажем преди това, неофициално,да си се подготвят, ама то верно на масата всички ли ще са? Май така ще е най- добре, или не е прието да са шестима -)))
Активен
Мърче
Сватбен ГУРУ
come true..........
«
Отговор #312 -:
март 28, 2011, 10:17:52 »
skeila
Аз съм била на една сватба, на която кума и кумата не бяха двойка. Кумът си имаже приятелка, която беше поканена на сватбата и се чувстваше много, ама много кофти. Точно както fashion казва - гаджето й е вързан за събитието с друго момиче, танцува с нея и т.н. Така че според мен задължително поканете и половинките като ги каните за кумуве и вижте как ще реагират и те. Опитайте се да обясните ситуацията и по някакъв начин да ги приобщите към събитието.
Активен
once_upon_a_time
Професор
Публикации: 421
«
Отговор #313 -:
март 28, 2011, 10:20:36 »
Когато ние кумувахме, бяхме 6 човека на масата - младоженци, кумове и шафери. На друга сватба пък, кумът беше сгоден, а кумата беше омъжена - годеницата на кума седеше на друга маса, а съпругът на кумата не успя да дойде - живеят в чужбина. Така че варианти много, нека те да кажат как ще им е най-удобно, разбира се в зависимост и от вашите предпочитания. Определено не смятам, че мястото на половинките на кумовете е на младоженската маса.
Активен
fashion
Професор
«
Отговор #314 -:
март 28, 2011, 10:46:26 »
skeila
Няма как на масата трябва да сте 6-ма, така половинките на кумовете ще се чувстват по-малко засегнати,пък и всички ще знаят, че не са 2-ка. Постарайте се кумовете ви да имат един или най-много 2 танца заедно. Първия танц е ваш е слидващия ваш и с кумовете ви. Постарайте се до обясните на половинките им, защо искате точни тези хора да ви кумуват, т.е. да речем не сте могли да се споразумеете с мъжа ти, ти си искала твойта най-добра приятеллка, а той най-добрия си приятел и затова сте взели това компромисно решение.
Активен
Страници:
1
...
19
20
[
21
]
22
23
...