Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 15, 2024, 10:37:34

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 33   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Всичко за кумовете - част 4  (Прочетена 150143 пъти)

rafaeLa
Сватбен ГУРУ
Публикации: 700

шматка по свой си начин

Моят сватбен албум

« Отговор #210 -: февруари 28, 2011, 18:20:06 »

ние на нашите кумове им купихме хубава електронна фоторамка и сложихме в паметта общи снимки, предимно веселяшки, опаковахме я и е готова да им я подарим на сватбата, надявам се да им хареса smile
Активен
lilkada
Ентусиаст
**
Публикации: 147

« Отговор #211 -: март 01, 2011, 11:30:49 »

Моят въпрос за кумовете е какво точно трябва да купуват те, тъй като кумата ме попита? Освен булченския букет разбрах, че късметите, чашите за шампанско, кумова ракия... даже и за булото май трябвало кума да го купи....
На мен сякаш не ми се иска друг човек да избира тези неща, вие как мислите?  crazy
Активен
Ellito
Ентусиаст
**
Публикации: 78

Моят сватбен албум

« Отговор #212 -: март 01, 2011, 12:09:55 »

То в повечето случай не ги избира кумата, а само ги плаща. За пример ще дам моят букет - аз си го избрах, уговорих с цветарският магазин, както и бутониерите, а в денят кумата ги плати и  ги донесе в нас. В последствие разбрах, че от там са избрали и поръчали и букета ,който ми подари кума.Ние нямахме физическото време да се организираме да ги избираме нещата заедно.И до колкото знам кумата купува букета,булото,късметчетата,чашите, питката за църквата.И все пак мисля че всичко е  до уговорка с кумата, не ти пречи да взимаш и нея когато си избираш нещата, това е въпрос на организация. smile
Активен
rozovka
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1031

« Отговор #213 -: март 01, 2011, 12:14:47 »

Мила, ще чуеш сто отговора на подобен въпрос... истината е, че няма друга традиция освен букета и чашите, които купува кумата  good. Дори и за тях можете да се разберете да не ги купува тя, ако това ще затрудни кумовете материално. Колкото до избора, разбира се, че ще се купи това, което ти избереш, но би било любезно да го съгласуваш с нея, например да отидете заедно за чаши, и да й опишеш или пратиш снимка на букета, който смяташ да си поръчаш.
Активен
BeRa
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1454

Мечтите се сбъдват!

Моят сватбен албум

« Отговор #214 -: март 01, 2011, 13:50:37 »

Мога да ти кажа със сигурност какво трябва да купи кумата, понеже родителите на мойта кума са кумуве на наще и е минала 3 пъти през кумството и ги разбира много добре нещата.
Ние ходихме доста народ да обикаляме като си купувах роклята на ред с кумата и майка и( мойта кръстница) купиха ми: Булото, чантата, чашата за църквата, свещите за църквата, букета, шампанско което ни шподариха на сватбата - украсено, шампанското за ритуалната, късметчетата, чашите за ресторанта ние си ги бяхме купили преди да се приберем в БГ и те за да компенсират ми взеха чашата за църквата...иначе май не е от тях, казаха ми че ако искам ръкавици също те трябвали да ми ги купят, но аз няамх. Кумата ми направи кърпичката за извеждането на булката - също била от нея, а в чантата ми , понеже не се подарявала празна ми беше сложила парфюм  Girl_hide
Всички неща аз си ги избирах а тя само лащаше милата, ама с тях на глава се не излиза. До скоро бях единствена кръщелница  pardon Кръстницата ми като са кумували на предните сватби също са купували тези неща за младоженците.
В днешно време вече кумувете не се задължават с нищо заради финановата страна. Нашите имат възможност и желание и ни взеха всичко. Ние като кумувахме се ограничихме до букет шампанско и чаши...както и късметчетата за хвърляне, но до там ни бяха възможностите  pardon
Просто, традициите не са това което бяха...и в днешно време всеки гледа да не натоварва другия.
Активен
lilkada
Ентусиаст
**

« Отговор #215 -: март 01, 2011, 14:12:33 »

Да, явно наистина са доста нещата... Аз с моята кума не съм много близка, че да обикаляме заедно по магазините, мисля само букета да оставя на нея. Не вярвам да се обиди, че й спестявам пари и време  pardon
Активен
rozovka
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1031

« Отговор #216 -: март 01, 2011, 14:23:06 »

lilkada, щом не сте много близки, може би така наистина е най-добре, защото няма да ти е удобно да й обясниш, че трябва да плати сто неща. Колкото до това, че са много работи, не съм съгласна - според мен няма традиция да се купуват толкова неща от кумовете. Вие помежду си може да се разберете каквото си искате, но това са си неща между вас. Имам познати, при които булката купи роклята на кумата - тяхна си работа, но това като се разпространи между 20 души и мои други познати взеха тревожно да разпитват има ли такава традиция и трябвало ли булката да купи роклята на кумата си  smile. При други близки кумът плати хонорара на диджея - пак тяхна си работа, но това не означава, че от стари времена по българските сватби това е кумско задължение  smile. Кумовете все пак са свидетели на сватбата, не са сред материално отговорните лица  Wink. Просто ако сте много близки те могат да изявят желание да купят повече дреболии, но не са "длъжни".
« Последна редакция: март 01, 2011, 14:24:41 от rozovka » Активен
ultraa
Новак
*
Публикации: 14

« Отговор #217 -: март 02, 2011, 12:08:09 »

Здравейте отново. Миналата година на 09.10.2010г. се омъжих, а сега дойде ред и да ставаме кумове. То всичко добре, знам какво трябва да правя, организация и така нататък, НО имам голям проблем-облчклото. Кума е лесен, ще сложи костюма от сватбата, ами аз... нямам си и идея но със сигурност не искам рокля, защото рокли  не нося, както и костюм, защото не ми харесва.. от Бургас съм и даже нямам идея какво и къде да търся. Моля помагаите.
Активен
lilkada
Ентусиаст
**

« Отговор #218 -: март 02, 2011, 13:20:41 »

Ами пола над коляното и вталена риза? Или може и с по-официален панталон... Аз бих избрала къса рокля, но ако не се чустваш добре търси нещо по-близо до дрехите, които обикновено си купуваш за официални поводи Wink Със сугурност спортно облекло не е подходящо. Разгледай модните бутици и със сигурност ще намериш нещо подходящо  good Успех!
Активен
fashion
Професор
Публикации: 399

« Отговор #219 -: март 02, 2011, 13:58:05 »

Направете една сметка:

букет - 80-100лв
чаши - 30- 50лв
свещи - 20лв
було  - 60- 80лв
късметчета - 10-20лв
чанта - 30 - 80лв

Ако това всичкото трябва да го купят кумовете  shok angry
Според мен трябва да купят едно единствено нещо от този списък заради самата традиция. Или нищо, ако са зле финансово.  smile Но все пак всеки сам си решава  smile
Активен
soulless
Сватбен ГУРУ
Публикации: 619

Моят сватбен албум

« Отговор #220 -: март 02, 2011, 15:36:40 »

В наши дни (особено в нашите кризисни дни) всичко си е въпрос на договорка с кумовете - от нашите, примерно, ние не искаме нищо, освен присъствието им Wink Ще си разменим подаръци и това е всичко, просто съвсем безболезнено стигнахме до това решение. Иначе, ако се спазват традициите (а те са освен това и различни в различните региони май), сметката става много сериозна и...
Активен
grey
Сватбар
Публикации: 190

« Отговор #221 -: март 02, 2011, 15:39:19 »

Според мен кумата нищо не трябва да купува. Тя има много по важни задължения в самия ден на сватбата, да е до теб и да се усмихва. И да дава акъл, когато ти сама не можеш да прецениш.

Моята на гражданската церемония избра цвета на лака, на червилото, кое колие, кои обици и подобни. Извадих и каквото имах, и понеже главата ми на мен беше някъде в облаците, тя свърши чудесна работа. Подбра всичко да си пасва. В никакъв случай не бих я обременила с купуването на каквото и да било. Бих се радвала, ако ми помогне с намирането на подходящ магазин за цветя преди следващата церемония.

Според мъжа ми,  купуването на булченския букет е задължение на съпруга. За гражданския брак, той ми го избра и купи, и ми го даде пред залата, където се срещнахме и  беше направил чудесен избор - рози, лилии, анемонии, перли ..  
Активен
soulless
Сватбен ГУРУ
Публикации: 619

Моят сватбен албум

« Отговор #222 -: март 02, 2011, 15:42:45 »

Според мъжа ми,  купуването на булченския букет е задължение на съпруга. За гражданския брак, той ми го избра и купи, и ми го даде пред залата, където се срещнахме и  беше направил чудесен избор - рози, лилии, анемонии, перли ..  

Виждала съм го по филмите това Wink, иначе не ми се струва много добра идея, но може би защото съдя по моя годеник - добре, че не ми избра букета той, че вкусът ни тотално се разминава, кой знае какво щеше да ми поднесе blum
Активен
fashion
Професор
Публикации: 399

« Отговор #223 -: март 02, 2011, 16:24:10 »

И ние не позволихме кумовете ни да ни ги купят тези неща, достатъчно беше ,че си разменихме подаръци. smile Все пак в тези времена на криза не можем да натоварваме други с нашите желания и предпочитания....Най-важното за нас беше тяхното присъствие good
Иначе кумата се раздаде изцяло, помагаше в цялата подготовка за сватбата.
Активен
lilkada
Ентусиаст
**

« Отговор #224 -: март 02, 2011, 16:36:29 »

ясно е, че присъствието е най-важно и моралната подкрепа (и всички други клишета) просто събирам информация за да я дам в сдъвкан вид на кумата. Тя очевидно има желание да спази традициите, затова ще й предложа да вземе букета, надявам се да уцели какво искам - ще й пратя и снимка, но и да не уцели не е болка за умиране.
Остава да изясним бюджета за подаръците... едно неприятно за обсъждане нещо, но няма как  pardon
Активен
Страници: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 33   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: