Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 13, 2024, 20:25:24

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Анкета
Въпрос: Вие сменихте ли фамилията си?
Да - 111 (90.2%)
Не - 10 (8.1%)
Нямам отношение - 2 (1.6%)
Общ брой гласове: 122

Страници: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 32   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Лични карти II-ра част  (Прочетена 187337 пъти)

casky
Баш Майстор
**
Публикации: 1557

« Отговор #390 -: януари 28, 2013, 10:29:11 »

Моята лична лекарка каза, че е не е необходима нова здравна книжка (за рецептурна не знам). Това, което ми каза да направя е да отида в здравна каса, да дам в деловодството едно уведомление (свободен текст), че поради сключване на брак, имената ми се променят от.., на.. и ЕГН-то. От там ми дадоха входящ номер на това уведомление и после занесох този входящ номер на лекарката си. Това беше достатъчно. Живея в град Варна smile
И аз съм но Варна, но не съм ходила до здравна каса...даже все още blush
Написаха ми медицинското с новите имена и толкова. Сменях лична карта и шофьорска книжка, без адрес...беше си същия.

По повод фамилията аз добавих тази на мъжа ми т.е. сега съм с тире, но става малко смешно като кажат има и фамилия и аз си кажа моите и те решават, че фамилията е последното biggrin Нормално, така че това ми вкара доста обяснение кое и как blum
Активен
Seagirl
Сватбар
Публикации: 224

And lived happily ever after....

Моят сватбен албум

« Отговор #391 -: януари 28, 2013, 17:44:00 »

Може би зависи от начина, по който работи самия лекар. В смисъл, моята лекарка ми каза, че системата и не е свързана с тази на институциите и затова иска този входящ номер, един вид да е сигурна, че тя като го промени, в здравна каса също ще  е така. Но ако други лични лекари имат връзка с институциите, може да не се налага  pardon Аз взех фамилията на мъжа ми, едно защото преди презимето ми и фамилията бяха еднакви и второ, защото бяха доста дълги за изписване и мнооого често ме пишеха с правописни грешки. Новата ми фамилия е кратка и лесна и чак ми е странно като не ме питат: "как, как..?"  Bravo
Активен
casky
Баш Майстор
**
Публикации: 1557

« Отговор #392 -: януари 28, 2013, 18:06:39 »

Ами аз май малко се набутах с тази двойна фамилия ама... blush Но пък не исках напълно да сменям моята, а също и изобщо да не вземам неговата и това беше единствения вариант.
Активен
mariola85
Гост
« Отговор #393 -: май 24, 2013, 08:17:35 »

момичета да ви питам понеже не съм наясно  angry. След като се смена фамилията имаме ли право докато сменим документите с новата да патуваме извън България? Меденият месец ни е в Гърция и се притеснявам да не стане проблем че ще патувамебез сменени документи? В Македония ми съобщиха че трябва да смена първо документите и после мога да патувам. Т.е влезна ли един път там трябва да ги смена и след това имам право да патувам. Там имам 30 дневен срок и глобата е 500 евро ако не ги смена в срок или излезна от страната със старите документи  Oh my .... Аз съм с двойно гражданство и за Гърция ще патувам с българските документи но са се замислих и тук да не би да има такъв закон  huhhuh.gif

Благодарско smile
Активен
petq1989
Сватбен ГУРУ
Публикации: 614

моят сватбен ден 13.07.2013

Моят сватбен албум

« Отговор #394 -: май 24, 2013, 10:14:20 »

момичета,пред следната дилема съм,ще ходим на меден месец в тунис(октомври месец),резервацията се прави от нашата приятелка сега (май месец,тя си знае и така си е преценила моми4ето,това ще й е подаръка към нас), аз имам срок от 1 месец да сменя документите...звънях във външно министерство и една лелка ми се скара и ми каза "независимо кога е сключен брака, водиш се с новата фамилия,когато си вземеш новите документи"  ...  за да мога дапътувам със стария паспортщото сменя ли 1 документ,вече фигурирам в системата и може да има проблем налетището,нали? поне аз така си го обяснявам...после ще си плащам глобите ок,но възможно ли е в тунис да ми направят проблен? дали да си преведем и легализираме акта от брака на английйски,ако стане проблем?
Активен
Seagirl
Сватбар

Моят сватбен албум

« Отговор #395 -: май 24, 2013, 12:37:50 »

Петя, виждам, че сватбата ви е юли месец, т.е. имаш достатъчно време да смениш документите. Вероятно искаш да избегнеш подновяването на паспорта при положение, че стария ти е валиден. Моето мнение е, че в Тунис едва ли биха създали проблем при положение, че паспорта е валиден. По-скоро до октомври месец, при положение, че вече ще е минал едномесечния срок за смяна на личната карта, по ЕГН като те проверят при отпътуване на нашата граница, ще им излезе новото ти име. Което пък ще значи, че паспорта не отговаря на него.
Ние пътувахме октомври до Турция, а се женихме септември. Веднага подадох заявление за смяна на ЛК и паспорт и като ми въведе ЕГН-то в системата, появих се с новото си име. Тоест когато са ми издали свидетелството за брак, явно имат връзка системите и името ми вече беше променено. Според мен не рискувай, а подмени документите. Каквото и да решиш, името което фигурира на паспорта, трябва да е същото като на самолетния билет.
Това от моя скромен опит.
Активен
petq1989
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #396 -: май 25, 2013, 18:59:48 »

аз точно, поради тези причини не искам да сменям документи защото за резервацията ми искат и паспорт и лк
Активен
Seagirl
Сватбар

Моят сватбен албум

« Отговор #397 -: май 25, 2013, 20:16:37 »

При нас издадоха билетите седмица преди полета и затова до тази една седмица преди полета ми беше срока да подам данните. Иначе бяха запазили самото място в полета. Ако това е възможно и при вас, може да ги смениш, ако не е вариант, явно ще трябва да останеш във старите и дано всичко е ок и нямате никакви проблеми  Good luck
Активен
petq1989
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #398 -: май 26, 2013, 07:36:33 »

почивката е от "ранните записвания", не е "ласт минит" и агентката е предупредила моята приятелка,че не може да се променя нищо...и така....дилемата ми беще дали да преведем акта за брак на английски и ако стане някакъв проблем(не дай си боже) да удостоверим по някакъв начин от кога сме женени и кога е направена резервацията, и защо аз съм със старата фамилия
Активен
Seagirl
Сватбар

Моят сватбен албум

« Отговор #399 -: май 26, 2013, 11:25:40 »

В такъв случай превеждай, взимай и оригинала на БГ и смело напред. И после като се върнете да покажеш снимки  girl_wink
Активен
petq1989
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #400 -: май 26, 2013, 11:28:36 »

seagirl, ще покажа снимки smile но октомври месец,надявам се тунис да ви впечатли,колкото мен smile
Активен
ELCHOOOOOOO
Професор
Публикации: 368

Луда от любов

Моят сватбен албум

« Отговор #401 -: май 27, 2013, 13:49:17 »

Здравейте. Смених си фамилията и съответно сега си чакам новата лична карта и м и предстой и смяна на книжка. Някой има ли идея какви документи ми трябват за подмяна на книжка и трябва ли медицинско.
Активен
mariola85
Гост
« Отговор #402 -: май 27, 2013, 14:06:50 »

Здравейте. Смених си фамилията и съответно сега си чакам новата лична карта и м и предстой и смяна на книжка. Някой има ли идея какви документи ми трябват за подмяна на книжка и трябва ли медицинско.

до колко бях видяла по назад в темата трябва медицинско за нова книжка smile
Активен
punk_girl123
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2204

Моят сватбен албум

« Отговор #403 -: май 28, 2013, 06:54:08 »

Това което на мен ми обясниха е, че ако искаш да си преиздадеш книжката за срок от 10 години трябва медицинско, но ако идеш без медицинско ще ти я преиздадат за срока, който и остава да е валидна. Но аз лично си приготвих едно медицинско, защото не си заслужава да плащаш за по-малък срок от 10 години.
Активен
ELCHOOOOOOO
Професор
Публикации: 368

Луда от любов

Моят сватбен албум

« Отговор #404 -: май 28, 2013, 07:59:18 »

а ясно мерси много чакам сега новата лична карта и ще си ходя при личната за медицинско
Активен
Страници: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 32   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: