Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 24, 2024, 13:32:08
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Всичко около сватбата
(Модератор:
магито
) > Тема:
Суеверия, поверия, обичаи
Страници:
1
...
12
13
[
14
]
15
16
...
27
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Суеверия, поверия, обичаи (Прочетена 178605 пъти)
maria_lakova
Заслужил майстор на спорта
Отг: Суеверия, поверия, обичаи
«
Отговор #195 -:
май 10, 2007, 14:10:21 »
Цитат на: desislavka в май 10, 2007, 14:03:33
goldi ,немога да се съглася с теб,че това е селско!!! :\На мен също не ми харесват част от тези обичаи и не смятам дя ги спазвам,но това не значи ,че са селски!!!Това не е селяния, а традиция и всеки сам си избира дали да ги спазва или не!!!
Съгласна съм с теб desislavka! Това не са селски обичаи, а стари от едно време, останали от бабите и прабабите ни, а вече всеки си преценя кои точно и дали въобще да спазва някои от тях
А и наистина в различните краища на България има страшно много различни обичаи, в което лично се убедих, но ние спазихме тези, които на нас ни допадат и няма да са много натрапчиви за гостите
Активен
goldi
Баш Майстор
«
Отговор #196 -:
май 10, 2007, 14:15:25 »
Така, мисля че обясних какво имам впредвид под селски, не искам да обидя никой с този израз, както и написах, че всеки си избира какво да спазва, така че не виждам защо изобщо трябва да се коментира мнението ми. Ние също ще имаме посрещане в ресторанта с питка от свекъра и свекървата, така че някой ако се е обидил моля да ме извини за израза
Активен
Alucinado
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #197 -:
май 10, 2007, 14:32:02 »
goldi, мисля че бях писала по-назад в темата - моето мнение е, че трябва да се спазят само тези обичаи, които имат някакъв смисъл и значение за младоженците и техните родители. Колкото и да са "селски", "остарели", "неактуални" и т.н. това е начина по който са го правили майките на майките ни. Ако не спазите традициите, това не означава, че бракът ви няма да е сполучлив или хармоничен или дълготраен. Обратното също не е гарантирано. Но ако от това, че сте спазили някоя традиция, ще се почувствате по-добре или Денят ви ще изглежда по-пълноценен и емоциите ще са по-наситени - то тогава никой няма право да ви осъжда или осмива. Аз лично не разбирам много от поверията и обичаите, и поради тази причина не ги спазвам (но това не означава, че не уважавам хората, които ги спазват и за които имат смисъл).
Активен
goldi
Баш Майстор
«
Отговор #198 -:
май 10, 2007, 14:44:11 »
Напълно си права, просто много ми стана интересен описаният от теб ритуал, аз също нямам нищо против всеки да си спазва това което иска и му харесва.
Активен
maria_lakova
«
Отговор #199 -:
май 10, 2007, 14:44:50 »
Цитат на: goldi в май 10, 2007, 14:15:25
Така, мисля че обясних какво имам впредвид под селски, не искам да обидя никой с този израз, както и написах, че всеки си избира какво да спазва, така че не виждам защо изобщо трябва да се коментира мнението ми. Ние също ще имаме посрещане в ресторанта с питка от свекъра и свекървата, така че някой ако се е обидил моля да ме извини за израза
Не мисля, че някой се е обидил, поне аз не съм ни най-малко, все пак всеки има право на мнение! По тази логика и ние казахме нашето
Нали се разбрахме: всеки прави това, което иска и което му харесва
Активен
Nikolaia
Любопитен
Привет на всички!
«
Отговор #200 -:
май 10, 2007, 14:52:39 »
Съгласна съм, че не може да спазиш всички ритуали, а само тези, които най-ти харесват. В моя край, поне аз не се сещам, няма нищо по-особено и весело от стандартните. Затова съм решила да
си открадна от северна България. Бях на една сватба в Търговище и по принцип като се влиза в ресторанта нали свекървата посреща и захранва. А там бяха така направили ритуала (беше с водеща да уточня), че за четиримата родители имаше да направят по нещо. Което намирам за много приятно. Така и бащите ще се почувстват по-въвлечени в ритуала. А колкото до плаченето.....той баща ми рева на братовчетка ми, та какво остава за мен
Активен
tedyemo
Сватбен ГУРУ
Публикации: 760
щастливо влюбени
«
Отговор #201 -:
май 11, 2007, 08:05:43 »
аз ходих на една сватба пак в Северна България, там пък трябваше да минат младоженците поедна пътека от рози и да прескочат един огън, булката хич не си запали чрапогащника и роклята
Активен
fanimira
Mom of 2
«
Отговор #202 -:
май 11, 2007, 08:58:07 »
да не е била с къса рокля? Аз пък ходих в едно село в родопите. На първия ден мъжете и жените празнуваха отделно , ана втория ден се събраха, а булката смени няколко рокли!
Активен
tedyemo
Сватбен ГУРУ
щастливо влюбени
«
Отговор #203 -:
май 11, 2007, 10:04:35 »
не не била с къса, дълга си беше роклят аи при прескачането на огъня се изгори
Активен
vanis
Баш Майстор
«
Отговор #204 -:
май 16, 2007, 10:38:59 »
Роситела в една от темите спомена че в нова къща не се внасяли цветя първата година.Моля ви,кажете причината ако някой я знае.Аз много обичам цветята и имам толкова много че със сигурност ще си ги взема в новия ни апартамент.
Активен
maria_lakova
«
Отговор #205 -:
май 16, 2007, 11:22:55 »
Цитат на: vanis в май 16, 2007, 10:38:59
Роситела в една от темите спомена че в нова къща не се внасяли цветя първата година.Моля ви,кажете причината ако някой я знае.Аз много обичам цветята и имам толкова много че със сигурност ще си ги взема в новия ни апартамент.
Това за цветята за пръв път го чувам и си мисля, че всеки с нова къща си внася цветя още в началото, защото те внасят доста уют и аз лично незнам дали някой би се съобразил с това
Активен
desislavka
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1146
«
Отговор #206 -:
май 16, 2007, 11:41:53 »
Съгласна съм с Мария! *THUMBS*Пък и vanis ,не можеш да се съобразиш с всичко,в смисъл че все ще има нещо,което ще направиш и след това ще разбереш,че по някоя си бабина девитина не е трябвало така да правиш!!!
Активен
maria_lakova
«
Отговор #207 -:
май 16, 2007, 11:49:30 »
Спомням си, че когато родителите ми се местиха в новия апартамент, гледаха луната в каква фаза е за първия ден, когато ще спят там, но не помня пълнолуние ли беше, новолуние ли
Колежката ми беше по същия начин
Ако някой се интересува, мога да попитам какво значение има
Активен
vanis
Баш Майстор
«
Отговор #208 -:
май 16, 2007, 11:56:22 »
На новолуние се насасяш,това добре,но останалите неща са си суеверия според мене.
Активен
tedyemo
Сватбен ГУРУ
щастливо влюбени
«
Отговор #209 -:
май 16, 2007, 13:14:35 »
ами аз като не помня кога се пренесох при котето, ще да е било на новолуние като гледам
Активен
Страници:
1
...
12
13
[
14
]
15
16
...