Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 24, 2024, 21:00:45

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 27   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Суеверия, поверия, обичаи  (Прочетена 178714 пъти)

fiibi_bg
Global Moderator
Leader
*
Публикации: 6458

Моят сватбен албум

« Отговор #105 -: март 12, 2007, 22:55:11 »

Аз не вярвам толкова много на тези неща!Все пак не всички разведени са си чупили чашата на сватбата,нали?!
да,това беше забавен коментар.Разбира се и не на всички разведени им е минала котка път към ритуалната зала.
Колкото до
МИСЛЯ ЧЕ НЕ НАМЕРИХ ТАКАВА ТЕМА, НО АКО СЛУЧАЙНО ИМА МОЛЯ ДА МЕ ИЗВИНИТЕ !!! Wink

МОМИЧЕТА НЕКА КОИТО КАКВИТО ОБИЧАЙ ЗНАЕ ЗА РЕСТОРАНТА ДА ГИ СПОДЕЛИ !!! girl_wink
1.Бяло платно
2.Посрещане с питка и вино
3.Захранване
4.Разчупване на питката
5.Тост на кума
6.Булченско хоро
7.Надиграване с кумовете
8.Разрязване на тортата
иииииииииииии    много   ГОРЧИВО!
Може да съм пропуснала нещо
Активен
maslinka
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 3663

Моят сватбен албум

« Отговор #106 -: март 12, 2007, 23:31:30 »

браво fiibi_bg  аз мога да допълня хвърлянето на жартиера и букета,първият танц на младоженците,може да има тост на младженеца а преди години гледах и разбулване на булката.
за друго не се сещам аз
Активен
fiibi_bg
Global Moderator
Leader
*

Моят сватбен албум

« Отговор #107 -: март 13, 2007, 00:21:18 »

Какво ще кажете?

[attachment deleted by admin]
Активен
Ели .
Публикации: 4472

имаме си Теди - най-сладкото дребси

Моят сватбен албум

« Отговор #108 -: март 13, 2007, 10:15:08 »

аз мога да допълня, че при нас в ресторанта се рита и менчето !!!! и че има и танц на булката с баща й и свекър й, както и на младоженеца с тъщата  майка му !!! smile
Активен
˙·٠Outono Bolboreta™٠·˙

Leader
Публикации: 8604

·٠•●♥☆Щастлива, Слънчева, Успешна ☆♥●•٠·

Моят сватбен албум

« Отговор #109 -: март 14, 2007, 13:41:05 »

От всичко казано до тук мога да обобщя какви обичаи спазихме ние:

Цитат
1.Бяло платно
2.Посрещане с питка и вино
3.Захранване
4.Разчупване на питката
5.Тост на кума
6.Булченско хоро
8.Разрязване на тортата
иииииииииииии    много   ГОРЧИВО!

Цитат
хвърлянето на жартиера и букета,първият танц на младоженците,може да има тост на младженеца
и тост на булката

Цитат
при нас в ресторанта се рита и менчето; има и танц на булката с баща й, както и на младоженеца с тъщата и майка му

При нас беше това! good Wink И беше много забавно!!! Dance

Активен
Marina
Професор
Публикации: 489

« Отговор #110 -: април 15, 2007, 07:52:05 »

Момичета, не са ми много ясни традициите да се включи бяло платно и захранването с питка. Доколкото разбирам, трябва двойката да стъпи на бяло платно при влизането в ресторанта и... там ли рита булката менчето с бяла и червена роза? И после се прибира платното ли? Също- захранването от свекървата ли е, и каква е символиката, че ще трябва да обясня на моята свекърва-чужденка... Ако можете да ми разясните и в кой момент се прави захранването, както и чупенето на питката, ще съм много благодарна. (има ли добър сайт с тази информация? В този не намерих подробности...)  give_rose give_rose give_rose
Активен
Rossistela
Баш Майстор
**
Публикации: 1863

Моят сватбен албум

« Отговор #111 -: април 15, 2007, 08:11:37 »

Маринка,при нас е така:
булката и младоженеца(заедно с кумувете,те са им като сянка Wink ) влизат последни в ресторанта,където ги очакват всички гости.Пред тях е постлано бяло платно с разпилени в/у него цветя и украсено медно менче с вода и цветя.Когато стъпят на бялата пътека,ги посреща свекървата с хляб(питка),сол и мед.През това време сватбоводещият си говори(да посрещнем младото семейство...сега свекървата ще ги захрани с хляб и сол,защото животът не може все да е сладък...и с хляб и мед,за да бъде съвместният им живот сладък като меда...бля,бля..) и тя това и прави-чупи по парченце от питката и дава на снахата,на синчето(може и да ги подлъже малко-за шоу Wink ).
Тогава някога се пие и шампанско,но тук не съм много наясно кога точно crazy,друг да каже.Накрая булката с все сила рита менчето(така че да опръска фотографа и оператора и всички гости отпред ROFL ),а и това за цветчетата не ми е много ясно-ако излезе бялото или червеното-момче или момиче ще си имате първо stork-gurl stork-boy Е,ние вече си имаме момиче и без да съм ритала менчето smile ,но ще видим пък за второто Wink
Ето това намерих за традициите,има интересни неща
http://www.svatba-bg.com/svatba-wedding-09.php

Активен
Picolina
Публикации: 2748

Моят сватбен албум

« Отговор #112 -: април 15, 2007, 17:03:12 »

Маринка,при нас е така:
булката и младоженеца(заедно с кумувете,те са им като сянка Wink ) влизат последни в ресторанта,където ги очакват всички гости.Пред тях е постлано бяло платно с разпилени в/у него цветя и украсено медно менче с вода и цветя.Когато стъпят на бялата пътека,ги посреща свекървата с хляб(питка),сол и мед.През това време сватбоводещият си говори(да посрещнем младото семейство...сега свекървата ще ги захрани с хляб и сол,защото животът не може все да е сладък...и с хляб и мед,за да бъде съвместният им живот сладък като меда...бля,бля..) и тя това и прави-чупи по парченце от питката и дава на снахата,на синчето(може и да ги подлъже малко-за шоу Wink ).
Тогава някога се пие и шампанско,но тук не съм много наясно кога точно crazy,друг да каже.Накрая булката с все сила рита менчето(така че да опръска фотографа и оператора и всички гости отпред ROFL ),а и това за цветчетата не ми е много ясно-ако излезе бялото или червеното-момче или момиче ще си имате първо stork-gurl stork-boy Е,ние вече си имаме момиче и без да съм ритала менчето smile ,но ще видим пък за второто Wink

да,точно така беше и при нас,с малки изминения.аз ритнах менчето пред нас и успях да опръскам само мен и милото pardon.а в ресторанта пихме шампанско след като ни захраниха майките ни!!!
Активен
Picolina
Публикации: 2748

Моят сватбен албум

« Отговор #113 -: април 15, 2007, 17:05:18 »

ето малко снимки в подкрепа на предния пост:

* PC160046.JPG (39.92 KB, 448x336 - видяно 382 пъти.)

* PC160020.JPG (25.14 KB, 448x336 - видяно 373 пъти.)

* PC160022.JPG (41.44 KB, 448x336 - видяно 377 пъти.)

* PC160023.JPG (41.45 KB, 448x336 - видяно 391 пъти.)
Активен
fiibi_bg
Global Moderator
Leader
*

Моят сватбен албум

« Отговор #114 -: април 15, 2007, 19:56:12 »

Маринка,при нас е така:

да,точно така беше и при нас,с малки изминения.аз ритнах менчето пред нас и успях да опръскам само мен и милото pardon.а в ресторанта пихме шампанско след като ни захраниха майките ни!!!
И при нас беше като при picolina.Менчето го ритах пред нас,а в ресторанта пак минаваш по бяло платно ,но свекървата / в нашият случай беше мама/ ни посреща с питка и се пие червено вино от свекъра /при нас пък беше татко/Вто и от мен малко снимки.Оупс забравих че преди това хвърлих една чинийка с жито стотинки и бонбонки зад гърба си.Това означава  че булката се разделя със страият си живот и започва нов и не трябва да се обръща назад като хвърля чинийката!

* IMG_1693.JPG (55.75 KB, 448x292 - видяно 378 пъти.)

* IMG_1694.JPG (54.87 KB, 448x299 - видяно 410 пъти.)

* IMG_1816.JPG (42.82 KB, 448x307 - видяно 373 пъти.)

* IMG_1817.JPG (47.82 KB, 448x299 - видяно 400 пъти.)
« Последна редакция: април 15, 2007, 19:59:14 от fiibi_bg » Активен
Marina
Професор

« Отговор #115 -: април 16, 2007, 01:51:15 »

Много благодаря за поясненията и за снимките, ама какви красиви булки сте били!!  Bravo При нас няма да има взимане на булката от къщи, защото се опитвам да включа и традиции от културата на семейството на младоженеца - при тях младоженеца вижда булката за първи път в църквата. Но искам да имаме менче... как мислите, може ли да включим този обичай на излизане от църквата? или в ресторанта - но там кой ще бърше водата след нас?  crazy

Също така, имаме ли традиции, в които е включена майката на булката? Защо все само свекървата играе главна роля??  scratch one-s head

Благодаря отново, страхотни сте!
Активен
didibaby
Баш Майстор
**
Публикации: 1881

« Отговор #116 -: април 16, 2007, 01:57:03 »

Също така, имаме ли традиции, в които е включена майката на булката? Защо все само свекървата играе главна роля??  scratch one-s head

При нас, захранването с питката ще е задача на моята майка, тъй като това е наш обичай.
Активен
Marina
Професор

« Отговор #117 -: април 16, 2007, 02:14:23 »

При нас, захранването с питката ще е задача на моята майка, тъй като това е наш обичай.

Това ми харесва повече!!!  Bravo
Активен
fiibi_bg
Global Moderator
Leader
*

Моят сватбен албум

« Отговор #118 -: април 16, 2007, 06:32:07 »

Това ми харесва повече!!!  Bravo
Може и така а може и менчето спокойно да си го ритнеш в ресторанта.И такъв обичай съм виждала! good
По принцип захранвамето е от свекътравата,защото обикновено в БГ жената отива да живее при мъжа си и затова свекървата ги посреща,но във вашият случай може да си го направите както искате!
Активен
Marina
Професор

« Отговор #119 -: април 16, 2007, 06:46:27 »

По принцип захранвамето е от свекътравата,защото обикновено в БГ жената отива да живее при мъжа си и затова свекървата ги посреща,но във вашият случай може да си го направите както искате!

Ааа, за това ли било!!!  Girl_hide
Така е, ние си живеем отделно и освен да се захраним един-друг в този случай  sarcastic
Аз си мисля, че моята майка повече ще оцени този ритуал, защото си е български! Благодаря за подкрепата  kiss2

Фийби, сериозно се чудя кой ще бърше след това менче...  pullpigtails
Активен
Страници: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 27   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: