Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 23, 2024, 17:56:58

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 27   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Суеверия, поверия, обичаи  (Прочетена 178330 пъти)

buba_mara
Любопитен
*
Публикации: 47

Моят сватбен албум

« Отговор #60 -: януари 29, 2007, 17:33:01 »

Някои казват, че ако седиш на ъгъл няма да се ожениш/омъжиш, а други, че ще те искат от две страни ;-)

Сами избирате на кое да вярвате :-)))
Ще те искат от две страни - всеки ще вика: Вземи я ти!  ROFL
Активен
buba_mara
Любопитен
*

Моят сватбен албум

« Отговор #61 -: януари 29, 2007, 17:51:00 »

Обичаят за уруглицата:
Платното се предава от сватба на сватба - червено с бяло през средата.
В деня преди сватбата младоженеца и момчето, което ще носи уруглицата отиват да отсекат клон за дръжка. Кората се бели. издялква се и се носи в дома на младоженеца. Освен платното към дръжката се прикрепят цветя и ябълки - за здраве, късмет и плодородие. Уруглицата не трябва да се показва до деня на сватбата.
Момчето, което я носи трябва да е ерген.
То повежда всяко хоро, носейки уруглицата. Трябва да я пази да не му я откраднат. Ако му я вземат я откупва с пари.
Накрая дръжката се чупи, а платното се пази за следващите.
В миналото от къщата на булката са крали петел, които се е връзвал за върха на уруглицата.

« Последна редакция: януари 29, 2007, 19:30:21 от buba_mara » Активен
buba_mara
Любопитен
*

Моят сватбен албум

« Отговор #62 -: януари 29, 2007, 17:52:43 »

Булката изписва имената на свой неомъжени все още приятелки на подметките си. Чието име се изтрие първо или най-много, тази ще се омъжи най-скоро.
Активен
˙·٠Outono Bolboreta™٠·˙

Leader
Публикации: 8604

·٠•●♥☆Щастлива, Слънчева, Успешна ☆♥●•٠·

Моят сватбен албум

« Отговор #63 -: януари 29, 2007, 19:39:21 »

Булката изписва имената на свой неомъжени все още приятелки на подметките си. Чието име се изтрие първо или най-много, тази ще се омъжи най-скоро.

Дааа, това го знам!!! Но го пропуснах!!! girl_wink
Активен
fiibi_bg
Global Moderator
Leader
*
Публикации: 6458

Моят сватбен албум

« Отговор #64 -: януари 29, 2007, 20:16:54 »

Ей ама това е готино :bravo:Само че аз бях последната от всичките ми приятелки,която се омъжи така че ................... pleasantry
Активен
buba_mara
Любопитен
*

Моят сватбен албум

« Отговор #65 -: януари 29, 2007, 21:16:44 »

Сватбената торта:
Ние режем и се захранваме един друг.
След това викаме други неженени двойки, кото също да се захранят. Идеята е като при букета и жартиера.
Активен
buba_mara
Любопитен
*

Моят сватбен албум

« Отговор #66 -: януари 29, 2007, 21:21:17 »

Танц на булката:
Кумът пръв танцува с булката. Всеки следваш /независимо мъж, жена или дете/ , който танцува с булката й дава пари. Накрая младоженецът я откупва с цвете.
В някои крайща на България съм чувала да има Булчено хоро - булката повежда хорото, който се хване й дава пари.
Активен
fiibi_bg
Global Moderator
Leader
*

Моят сватбен албум

« Отговор #67 -: януари 29, 2007, 21:24:52 »

Танц на булката:
Кумът пръв танцува с булката. Всеки следваш /независимо мъж, жена или дете/ , който танцува с булката й дава пари. Накрая младоженецът я откупва с цвете.
В някои крайща на България съм чувала да има Булчено хоро - булката повежда хорото, който се хване й дава пари.
В нашия край го има това Булченско хоро!Ама при нас го избегнахме това.Малко ми е неприятно да ме закичват с пари и аз да играя хоро!
Активен
maslinka
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 3663

Моят сватбен албум

« Отговор #68 -: януари 29, 2007, 21:25:51 »

това с хорото го има тук във Варна,но лично аз смятам да го пропусна...много ми е  bad,а танцът с булката ми е разказвала майка ми като сподели че и било страшно унизително да и дават пари че танцуват с нея.това при нас също няма д аго има.вообще тези стари традиции са :!поне за мен
Активен
fiibi_bg
Global Moderator
Leader
*

Моят сватбен албум

« Отговор #69 -: януари 29, 2007, 21:42:00 »

това с хорото го има тук във Варна,но лично аз смятам да го пропусна...много ми е  bad,а танцът с булката ми е разказвала майка ми като сподели че и било страшно унизително да и дават пари че танцуват с нея.това при нас също няма д аго има.вообще тези стари традиции са :!поне за мен
Явно преди тези традиции са се използвали като чудесен повод да се дадат пари на младото семейство.А и да се види кой колко дава.Сега някак си сме станали по-самостоятелни,по-претенциозни и аз незнам какви по- , но наистина ми е адски неприятно да ме кичат с пари.Пък и аз танца съм готова да го подаря на всеки или хорото няма нужда да ми плащат за това.А ако някой иска да даде парите в плик.
Активен
maslinka
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 3663

Моят сватбен албум

« Отговор #70 -: януари 29, 2007, 21:45:22 »

Bravo fiibi само така.подкрепям те напълно
Активен
˙·٠Outono Bolboreta™٠·˙

Leader
Публикации: 8604

·٠•●♥☆Щастлива, Слънчева, Успешна ☆♥●•٠·

Моят сватбен албум

« Отговор #71 -: януари 30, 2007, 14:06:31 »

Bravo fiibi само така.подкрепям те напълно

И аз съмнм "ЗА"  good
Активен
svetulka
Новак
*
Публикации: 15

« Отговор #72 -: февруари 13, 2007, 13:04:04 »

Цитат
Някъде четох, че след като се отпие от шампанското при влизането в ресторанта чашите се чупят, хвърляйки се назад.........

Била съм на много сватби и не съм срещала такъв обичай, а дори не съм и чувала за нещо подобно.

Някой може ли да ми каже каква е символиката на този ритуал?

Май никой не е отговарял на този въпрос....
Аз съм чувала, че се прави за плодовитост. Вярва се, че на колкото парчета се счупят чашите, толкова деца ще се родят в семейството....е, не вярвам, ако чашите се счупят на 60 парчета, някой да се захване, та да народи 60 деца....  tease ....така че....всеки да си го тълкува както иска
Активен
Юлия
Баш Майстор
**
Публикации: 1848

сем. Николови

Моят сватбен албум

« Отговор #73 -: февруари 13, 2007, 16:48:00 »

По нашия край го има този обичай. Ние смятаме да го направим.
Активен
didibaby
Баш Майстор
**
Публикации: 1881

« Отговор #74 -: февруари 13, 2007, 18:54:01 »

По нашия край го има този обичай. Ние смятаме да го направим.

О да, и ние мислим да го направим тук- нищо че сме далеч от БГ, но решихме да добавим някоя традиция, за да е интересно на гостите.
Активен
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 27   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: