Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 24, 2024, 07:01:33

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 27   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Суеверия, поверия, обичаи  (Прочетена 178494 пъти)

vanis
Баш Майстор
**
Публикации: 1584

« Отговор #240 -: юни 06, 2007, 12:33:25 »

За разчупване от младоженците- да се види в кого ще остане по-голямото парче и в когото е  -той ще командва.Поне в моя край е тази символиката.
Ами тя тази същата де,първо свеки захранва,после се разчупва и от нея се раздава....
Да по принцип е така ,но от 1 пита ти искаш 3 неща-един път за гостите,един път за захранване и един път за разчупване-доколкото зная питата дето я разчупвате трябва да е цяла
А в ритуалната зала-там няма ли да има пита
1.Две малки залъчета за захранване от питката и тя си остава почти цяла
2.Същата..Разчупва се от младоженците в ресторанта.
3.Същата-Раздава се на гостите от вече разчупената питка.При нас така се прави,такъв е обичая.
В ритуалната зала не се чупи питка.
Активен
emily
Сватбен ГУРУ
Публикации: 878

Моят сватбен албум

« Отговор #241 -: юни 06, 2007, 12:35:10 »

За разчупване от младоженците- да се види в кого ще остане по-голямото парче и в когото е  -той ще командва.Поне в моя край е тази символиката.
Ами тя тази същата де,първо свеки захранва,после се разчупва и от нея се раздава....
Да по принцип е така ,но от 1 пита ти искаш 3 неща-един път за гостите,един път за захранване и един път за разчупване-доколкото зная питата дето я разчупвате трябва да е цяла
А в ритуалната зала-там няма ли да има пита
1.Две малки залъчета за захранване от питката и тя си остава почти цяла
2.Същата..Разчупва се от младоженците в ресторанта.
3.Същата-Раздава се на гостите от вече разчупената питка.При нас така се прави,такъв е обичая.
В ритуалната зала не се чупи питка.

И при нас така, а 3-та е за кръстниците, когато се играе пред тях - незнам при вас има ли го този обичай
« Последна редакция: юни 06, 2007, 12:36:57 от emily » Активен
vanis
Баш Майстор
**

« Отговор #242 -: юни 06, 2007, 12:36:50 »

Пред кумовете не се играе с питка при нас ..затова нямаме трета,или защото в ритуалната също нямаме питка.
Активен
Женя Иванова
Сватбен ГУРУ
Публикации: 810

най-щастливата жена

Моят сватбен албум

« Отговор #243 -: юни 06, 2007, 12:45:42 »

Нямате изобщо питка или не се разчупва там.При нас поне преди обичаите бяха такива-имаше дечица дето играят в поздравителната зала и там разчупваха едната питка и после се оставяше на една масичка с купичка мед-всеки като излиза от залата да си взема та да им е сладък на младите живота
Активен
vanis
Баш Майстор
**

« Отговор #244 -: юни 06, 2007, 12:58:38 »

Ами не не съм виждала досега в нашата област да се чупи питка в ритуалната зала.Там обикновенно е доста скучен самия ритуал.Меда и питката е за църквата при нас.
Активен
maria_lakova
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4170

Моят сватбен албум

« Отговор #245 -: юни 06, 2007, 13:44:22 »

Нека кажа първо за обувката - аз си бях скрила едната да я търси младоженеца, след което ми беше първо широка, после по-ниска от другата и т.н., докато не видях, че нямаме време и изведнъж ми стана идеална  laugh laugh laugh
Това за питката ми се струва много странно, че една и съща пита се ползва за 3 различни неща  crazy pardon
Все пак много пъти когато се разчупва питата, голяма част от нея пада на земята и как после ще я предлагаш на гостите за ядене  bad
А и аз знам, че питата за посрещане и захранване се меси/купува от свекървата, а тази за чупенето - от кумата  pardon
Относно ритуалната зала - навсякъде е различно и съм виждала снимки с чупене на пита в ритуалната зала, присъствала съм и на сватба, където в залата се палят свещи и то тези, които са и за църквата после  crazy
Най-добре е да питате служителките в ритуалната зала, какво ще е необходимо за ритуала или да отидете на някоя сватба, за да видите какво представлява и така ще сте подготвени, защото в раличните краища и градове на страната са доста различни обичаите  good
То и в София в различните зали ритуала е различен  crazy Разбрах го на сватбата на Yana_Bah тази събота  pardon
Активен
Ели .
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4472

имаме си Теди - най-сладкото дребси

Моят сватбен албум

« Отговор #246 -: юни 06, 2007, 13:53:51 »

ДА наистина е различно във всеки край на България !!! smile
Активен
ivaiva
Баш Майстор
**
Публикации: 1750

Моят сватбен албум

« Отговор #247 -: юни 06, 2007, 15:16:46 »

току-що прехвърлих тази тема и гледам, че съм много назад с ритуалите, ама няма нищо, важното е да е весело give_rose give_rose
Активен
˙·٠Outono Bolboreta™٠·˙

Leader
Публикации: 8604

·٠•●♥☆Щастлива, Слънчева, Успешна ☆♥●•٠·

Моят сватбен албум

« Отговор #248 -: юни 06, 2007, 15:18:43 »

току-що прехвърлих тази тема и гледам, че съм много назад с ритуалите, ама няма нищо, важното е да е весело give_rose give_rose

Иве, не е задължително да знаеш и спазиш всички ритуали и обичаи!!! good На нашата сватба спазихме само тези, които ни харесват и с които решихме, че ще бъде весело и забавно и на всички гости!!! yahoo
Активен
ivaiva
Баш Майстор
**
Публикации: 1750

Моят сватбен албум

« Отговор #249 -: юни 06, 2007, 15:20:34 »

да, права си булечка
така ще бъде, каквото спазим, спазим, здраве да е и дано да ни е весело
Активен
Marina
Професор
Публикации: 489

« Отговор #250 -: юни 06, 2007, 17:00:05 »

да, права си булечка
така ще бъде, каквото спазим, спазим, здраве да е и дано да ни е весело

И на мене това ми е философията, Иве, много от тези неща ще изпуснем, но важното е да ни е весело и комфортно с това, което сме избрали!  good

Благодаря ви, момичета, за обяснението. Значи оставаме с три пити за всеки случай, пък колкото повече... толкова повече.  girl_wink
Активен
Аni
Сватбен ГУРУ
Публикации: 580

Моят сватбен албум

« Отговор #251 -: юни 08, 2007, 08:11:04 »

Добре де, ние двамата ли да ги хвърлим или кумата?
По принцип кумата ги хвърля. Може и след църквата (ако ще ходите) да ги хвърлите.
Активен
goldi
Баш Майстор
**
Публикации: 1871

Моят сватбен албум

« Отговор #252 -: юни 08, 2007, 08:13:34 »

При нас булката хвърля късметчетата пред ритуалната зала, а ако церемонята се води в ресторанта ги хвърля пред църквата. Не съм чувала, че кумата ги хвърля, но навсякъде е различно
Активен
Аni
Сватбен ГУРУ
Публикации: 580

Моят сватбен албум

« Отговор #253 -: юни 08, 2007, 08:23:59 »

Наистина всичко е много различно в различните части на България, за това май е най-добре всеки да си прави каквото на него му харесва.
Иначе при нас момента с хвърлянето на късметчетата е много красив- на излизане от ритуалната зала младоженецът взима булката на ръце и в този момент кумата хвърля късметчетата и се получават невероятни снимки!
Активен
bubeto
Новак
*
Публикации: 7

« Отговор #254 -: юни 12, 2007, 15:44:01 »

Здравейте, аз съм нова в този форум. Имам един въпрос за поздравленията с гостите. Има ли някои, които е избегнал подаряването най-вече на пликовете с парите по време на поздравленията. На мен въобще се не ми харесва тази идея, все едно че си го използваш. Дайте съвет.

Писането с кирилица е задължително Wink
« Последна редакция: юни 12, 2007, 15:49:30 от Teo » Активен
Страници: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 27   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: