Здравей,
Гост
Вход:
Регистрация
Забравена парола
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
декември 27, 2024, 07:34:17
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Регистрация
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Домашен уют
> Тема:
ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 6
Страници:
1
...
10
11
[
12
]
13
14
...
36
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 6 (Прочетена 196293 пъти)
Lupercola
Гост
Отг: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 6
«
Отговор #165 -:
май 11, 2009, 12:35:33 »
Кикс мерси за инфото
Аз имам рецепта ма се съмнявах, че домашно може да стане. Щом казваш, че си пила такова чудо, ще пробвам да правя и ще кажа (ти можеш пак да я питаш де)
Активен
minalina
Сватбен ГУРУ
Публикации: 734
Отг: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 6
«
Отговор #166 -:
май 11, 2009, 19:03:51 »
Inaxastra
, ако можеш да пуснеш и рецептата ще си златна? Че като чух за тази боза и сега така ми се е препила... а тук няма от къде да купя. Поне аз не знам да продават (ако имаш адрес обаче давай).
Активен
Lupercola
Гост
Отг: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 6
«
Отговор #167 -:
май 11, 2009, 19:26:25 »
Имам, имам адрес
Чудех се дали да ти го пусна на лични, но кой знае, може и някой друг да се възползва
Така, че:
Български магазин в Париж
256, rue du Faubourg Saint Martin
75010 Paris, métro Stalingrad ou Louis Blanc
www.bgmagasin.com
Тичай бързо за бозата. А ако правя домашна и стане успешна, ще ти пиша на лични да дойдеш да я пробваш
Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
Пол:
Публикации: 1738
мрън-мрън, мяу-мяу
Отг: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 6
«
Отговор #168 -:
май 11, 2009, 19:41:55 »
Ина
, можеш ли да пуснеш рецептата за боза тук? Аз не съм пила от години, все забравям като се прибера в България, а много обичам и сега ми стана супер носталгично
Активен
Lupercola
Гост
Отг: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 6
«
Отговор #169 -:
май 11, 2009, 19:58:03 »
Разбира се. Веднага ти я давам. Първо те гушкам силно
извинявай, че ти предизвиках носталгия.
Боза
вода - 5 литра
брашно - 2 чаени чаши
захар - 2 чаени чаши
закваска (боза) - 1 чаена чаша
За закваската:
брашно - 1-2 супени лъжици
вода (хладка) - 1 чаена чаша
захар - 1 супена лъжица
Брашното се препича на тиган до бледорозово, като се внимава да не прегори (бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължава да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло (някои я държат в хладилник) да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.
Приготвяне на закваската
Препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло 2-3 дни да шупне, като отвреме-навреме леко се разбърква.
Закваската става понякога по-бързо (зависи явно от температурата) и трябва да се винмава да не й мине "шуплестата" фаза, че после не хваща.
ПП. Нищо не е от опит, инфото е от нета.
Иначе рецептата ми я прати един приятел от Швеция. Ето един блог дето много българи в Швеция обсъждат домашната боза (явно някой я е правил и е успял)
http://www.blizodobebeto.com/2008/06/19/boza/
и където има някои тънкости и подробности.
Иначе ако питаш Гугъл ще се учудиш да научиш как по цял свят българите варят боза
то не ли в Нова Зеландия, не ли в Щатите, не ли в Антилите....
Активен
Zahira
Заслужил майстор на спорта
Пол:
Публикации: 2242
Отг: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 6
«
Отговор #170 -:
май 11, 2009, 19:58:42 »
И аз се нареждам на опашката за рецепта за боза. Много обичам обаче 99% от бозите вече се правят с аспартам или други вредни подсладители, не че бялата захар не е вредна, но поне не е канцерогенна като аспартама.
Активен
minalina
Сватбен ГУРУ
Публикации: 734
Отг: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 6
«
Отговор #171 -:
май 12, 2009, 00:54:39 »
Леле, златна си. А аз да не знам че у Парижо има БГ магазин. Веднага ще го посетя!
Активен
Agent T
Сватбен ГУРУ
Пол:
Публикации: 611
Отг: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 6
«
Отговор #172 -:
май 12, 2009, 19:54:31 »
Да ви споделя какво приготвям в момента..
Покрих дъното на една тавичка с картофки, нарязани на кръгчета..Посолих ги и леко ги запекох. След това покрих картофките с броколи, които в момента се запичат..След като се запекат леко и те ще ги наръся с рендосани кашкавал, бяло сирене и синъо сирене, които вече съм приготвила..
Предполагам, че ще стане вкусне
Активен
Agent T
Сватбен ГУРУ
Пол:
Публикации: 611
Отг: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 6
«
Отговор #173 -:
май 21, 2009, 13:26:43 »
Лелее...никой не е писал след мен тук
Дами, съпруга ми днес има имен ден
Искам да му приготвя нещо вкусно.
Имам телешко контра-филе - какво мога да направя с него, нещоо "по-така", както се казва?
Избрах телешко, защото той много го обича.
Активен
carol
Сватбен ГУРУ
Пол:
Публикации: 607
Отг: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 6
«
Отговор #174 -:
май 21, 2009, 13:28:30 »
здравей агент Т ,аз паравя теле6ко филе на тиган,сос от сирене Рокефорт,става страхотно ,ако иска6 мога да ти напи6а рецептата
Активен
bubka
Заслужил майстор на спорта
Пол:
Публикации: 2079
Загубил всичко, не загубвай себе си ...
Отг: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 6
«
Отговор #175 -:
май 21, 2009, 13:31:41 »
Agent T, честит ти именник
Аз мога да предложа рецепта за телешко бонфиле с мащерка на тиган.
Активен
Agent T
Сватбен ГУРУ
Пол:
Публикации: 611
Отг: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 6
«
Отговор #176 -:
май 21, 2009, 13:34:25 »
Благодаря, момичета..
давайте всички рецепти
обаче относно телешкото на тиган с Рокфор
- може ли да се замести от друг вид мухлясало сирене
?
Че точно рокфор нямам.
Активен
bubka
Заслужил майстор на спорта
Пол:
Публикации: 2079
Загубил всичко, не загубвай себе си ...
Отг: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 6
«
Отговор #177 -:
май 21, 2009, 13:39:37 »
Телешко бонфиле с мащерка на тиган
Необходими продукти за 4 порции
800 г телешко бонфиле, нарязано на 4 парчета х 200 г
2 ч.л. смлян шарен пипер
1 ч.л. листа от прясна мащерка
100 мл зехтин
сок от 1 лимон
1 ч.л. фино настъргана кора от лимон
2 ч.ч. рукола
2 с.л. лучени кълнове - това може да се замени с пресен лук
100 г пармезан
сол на вкус
Начин на приготвяне
Месото се посолява, намазва се със зехтин и се обтрива със сместа от шарен пипер и мащерка. Слага се да се запече върху загрят грил-тиган по 2 мин. от двете страни. Оставя се да почине 2-3 мин. и всяко парче се нарязва на много тънки резени.
Порциите се оформят, като на дъното на всяка чиния се слагат парчетата месо, покриват се с листа рукола и лучени кълнове и се поръсват с фини резени пармезан, нарязани с помощта на картофобелачка.
Сокът от лимон се разбива с останалия зехтин и кората от лимон и се посолява. С получения сос се заливат месото и зеленчуците.
Активен
carol
Сватбен ГУРУ
Пол:
Публикации: 607
Отг: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 6
«
Отговор #178 -:
май 21, 2009, 13:42:03 »
да,може.Теле6кото го прави6 на тиган с малко зехтин,аз слагам чесън на прах и съвсем малко бял пипер,като черния ама е невидим.За соса ,поставя6 в един тиган 1-2 лъжици масло,като се разтопи и леко се запържи,слага6 около 50-75 грама ако е за двама,синио сирене или каквото има6,трябжа да се превърне всичко в хомогенна смес,продължава6 да бърка6,когато всичкто сирене е добре разтопено,добавя6 сметана за готвене за да стне като гъст крем,малко 4ерен пипер ,индиидко орехче ако обича6.Аз поднасям това ястие със салата от рокола и добавям малко доматчета тип чере6ка,орехи,стафиди и заливам със зехтин и балсамов оцет,ако обичате прясно сирене мойе6 да сложи6 няколко парченца в салата.Надявам се да ти хареса
Активен
Agent T
Сватбен ГУРУ
Пол:
Публикации: 611
Отг: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 6
«
Отговор #179 -:
май 21, 2009, 14:10:31 »
ох..направо ми потекоха лигите
Звучат невероятно вкусно...
Ще се разровя тук-там за още рецепти и довечера или утре ще ви кажа какво се е получило....
......надявам се да стане както трябва, че съм имала няколко неуспешни опита с телешко - случвало се е да става буквално като джапанка.
...и все му треперя, все се старая - да види този път какво ще стане.
Активен
Страници:
1
...
10
11
[
12
]
13
14
...
36
Нагоре
Изпечатай
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Домашен уют
> Тема:
ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 6
« назад
напред »
Отиди на:
Моля, избери:
-----------------------------
Svatbata.bg
-----------------------------
=> Инфо, помощ и въпроси
===> Правила на форума
-----------------------------
Приготовления за сватбения ден
-----------------------------
=> За нея
=> За него
=> Организация на сватбата
=> Всичко около сватбата
-----------------------------
След сватбата
-----------------------------
=> Сватбата на...
===> Меден месец
=> Свършената и несвършена работа
-----------------------------
Лафче
-----------------------------
=> Любовта и ... брака
=> Бебчета и майчинство
=> Домашен уют
=> Здраве и красота
=> Празници
=> Кафе или чай?
===> ГОРЕЩ СТОЛ
=> Форумски игри
-----------------------------
От Svatbata.bg
-----------------------------
=> "Сватбени емоции" V
===> Конкурс "Сватбени емоции" IV отминал
=> Албуми
Powered by SMF 1.1.16
|
SMF © 2011, Simple Machines