Здравей,
Гост
Вход:
Регистрация
Забравена парола
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
декември 25, 2024, 18:43:42
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Регистрация
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Домашен уют
> Тема:
ГОТВЕНЕТО - част 5
Страници:
1
...
9
10
[
11
]
12
13
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: ГОТВЕНЕТО - част 5 (Прочетена 198880 пъти)
Luv4e
Сватбен ГУРУ
Пол:
Публикации: 675
Нашето сладурче Алекс :))
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #150 -:
декември 29, 2008, 13:46:06 »
Давам тогава рецептата за моя кекс!
Продукти:
3 яйца
2 ч.ч. брашно
1 -1/2 ч.ч захар
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
3-4 с.л. какао
1 есенция ванилия
1/2 есенция ром ( или няколко лъжички пинаколада )
1-2 настъргани портокалови кори
50-100 гр смлени орехи
Начин на приготвяне:
Брашното се смесва с бакпулвера , а содата се разтваря в киселото мляко.
С миксер се разбиват първо яйцата и захарта. След това се прибавя олиото, киселото мляко, заедно със содата, ванилията, а след това и брашното, смесено с бакпулвера. Прибавят се и орехите и малка част от сместа се отделя в друг съд. В останалата смес се настъргват портокаловите корички , разбърква се и се изсипва в предварително намазана с мазнина формичка за кекс . Към отделената смес се прибавя есенцията ром и какаото , разбърква се добре с миксер. Какаовата смес се изсипва към останалото количество в тавичката за кекс. Пече се на 180 С към 40-50 мин. След като кекса е готов и поизстинал се изважда от формичката и се поръсва с пудра захар.
Дано да ви хареса!
Активен
Ble6tu4ka
Професор
Публикации: 463
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #151 -:
декември 30, 2008, 10:37:54 »
Цитат на: Kiksi в декември 26, 2008, 17:39:42
Ами, Инка, там е работата, че го покрих, както ти беше обяснила, че правиш. Фурната уж не беше много силна, само леко топла
, но явно не е в това проблемът, защото хич, ама хич не се надигна.
Може би се е дезактивирала маята, както обясняваш и се чудя къде ми е грешката.
Ползвах мая на прах на "Д-р Йоткер", ама я разтворих във вода, а сега като се замисля не прочетох отзад какво пише, може би не е трябвало да я разтварям във вода, след като е на прах
Освен това сложих солта предварително в брашното, после направих кладенче и налях водата с маята в него и почнах да меся. Да не би тука да съм сбъркала нещо?
Ох, така искам да мога да правя питка, ама явно няма да се науча
Миличка, сухата мая не се разтваря във вода. Това по принцип се прави с живата мая, като за питки специално знам, че трябва предварително в малко топличка вода разбъркана с 2-3 лъжици брашно, да се разтвори маята и да постои да бухне за 10-тина минутки и след това това да се прибави към останалата част от нещата.
Особеността при правенето на хляб, а и на питки също, когато вместо жива се ползва суха мая, е че правилото за това е:
Сухи продукти отделно, течни - отделно.
Това ще рече, че когато има брашно, мая, мляко, яйца,олио, вода, сол, захар... например..
1-в се разбъркват мляко, вода, яйца, олио....Отделно се смесват - мая на прах(без да се мокри),брашно, сол, захар.. И едва на края сухите се смесват с течните.
Проблемът определено не е бил в това, че си ползвала суха мая, а в начинът по който си я сложила. Ама това е нормално! Просто реших да напиша тези неща, за следващия път ако решиш да правиш питка - да опиташ по този начин. Ще видиш, че ще стане.
Аз зная тези неща, защото преди време си взехме пекарна за хляб и всичкия хляб, който печем там го правим със суха мая. Никога не съм имала проблеми с това, че е суха. Просто трябва да се обръща внимание в какъв ред се слагат продуктите, за да се омеси хляба.
Момичета.. и аз имам една молба..
За Коледа милото ми купи прекрасен шприц, обаче... не мога да си намеря вкусна рецепта за сладки.
Някой може ли да помогне?
Активен
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
Пол:
Публикации: 2440
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #152 -:
януари 03, 2009, 18:12:43 »
Ble6tu4ka
,съветите са ти просто един път!
Много ти благодаря за тях, защото честно казано, въобще не разбирам нищо от месене на тесто, за такива принципи при месенето въобще не бях и чувала, така че съм ти страшно благодарна за съветите.
Още сега си ги копирам на сигурно място, за да не ги търся, когато пак реша да се изявявам.
Благодаря ти още веднъж!
Активен
fiibi_bg
Global Moderator
Leader
Пол:
Публикации: 6458
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #153 -:
януари 03, 2009, 18:45:17 »
Взех една рецепта за пандишпанено руло няколко страници по назад и сега го почвам ,после снимки
Активен
gucci
Leader
Пол:
Публикации: 6319
Обичаме се!
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #154 -:
януари 03, 2009, 19:15:35 »
Днес сме на пататник в тава.Получи се невероятен защото го готвихме заедно с милото и с мн любов.
Активен
Ел
Сватбен ГУРУ
Пол:
Публикации: 999
Консултант по кърмене към НКК
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #155 -:
януари 03, 2009, 20:20:41 »
Здравейте, разглеждах рецептите, но не успях да открия такава за баклава. Някой има ли изпитана
Активен
Ел
Сватбен ГУРУ
Пол:
Публикации: 999
Консултант по кърмене към НКК
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #156 -:
януари 04, 2009, 13:17:49 »
Направих баклавата, стана хубава
Активен
maria_lakova
Заслужил майстор на спорта
Пол:
Публикации: 4170
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #157 -:
януари 04, 2009, 13:26:05 »
Цитат на: *Elle* в януари 04, 2009, 13:17:49
Направих баклавата, стана хубава
Е какво е това сега? Стана хубава - ами кажи как я направи, де! Не само да ни дразниш!
Активен
tea_75
Сватбар
Пол:
Публикации: 230
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #158 -:
януари 04, 2009, 13:35:35 »
Аз сега варя телешкото за Варено телешко (какво изказване само направих), обаче да попитам има ли някой изпитан метод за лесно отпенване. Казаха ми, че се чуквал един белтък от яйце и то обирало цялата пяна. Обаче аз миналият път като го направих белтъка се пръсна на милярд тънки пръчки в супата и обърка всичко.
Активен
gucci
Leader
Пол:
Публикации: 6319
Обичаме се!
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #159 -:
януари 04, 2009, 14:36:04 »
Ами припенваш с лъжица.Друг метод аз незнам.И другото е прецеждане на бульона.
Активен
radinka
Сватбар
Пол:
Публикации: 221
Няма невъзможни неща,има пропуснати възможности
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #160 -:
януари 04, 2009, 15:48:24 »
Ето ви една рецепта за баклава от моята свекърва.Аз я правих за Коледа и стана много хубава
Пр;
1п кори,захар.галета,орехи и локум
1ч.ч олио
Взимат се по две кори и се поръсват с галета,захар орехи и локум.Навиват се на роло-(по-стегнато).И така докато свършат корите.Напязва се на ромбчета и се залива с 1ч.ч олио,порасва се и с захар.Фурната се загрява предварителни и поне 10мин. се пече на силна фурна и след това се намаля(Примерно аз я загрях на 200гр и след 10 мин я намалих на 100гр,оставих я дасе пече окло 30мн).Оставя се да се пече докато почервенее отгоре .Като стане готова се оставя да истине много хубаво за да мойе да се сиропира.
Необходимия сироп за 1 пк кори е 2ч.ч захар и 2ч.ч вода,слагат се на колтола на заврят хубаво и като стане готово се залива баницата.Винаги едното трябва да е студено,а др топло(ПР;баницата студена,а сиропа топъл)
Ако правите по-голяма баница всичко се удвоява 2пак.кори 2 ч ч олио и така са заливката -тя е винаги едно към едно 1 кг вода към 1кг захар
дано съм обяснила правилно
Активен
maria_lakova
Заслужил майстор на спорта
Пол:
Публикации: 4170
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #161 -:
януари 04, 2009, 16:55:50 »
Да се отчета в тази тема какво готвих за Нова година.
Вече ни е станало като традиция в семейството да правим салата "часовник", т.е. украсяваме млечната салата като часовник. Ето как:
Часовете се правят от маслини, които се режат на лентички и се "пишат" римските числа, а стрелките по принцип ги правим с морков или червена чушка от трушия, но тази година нямах под ръка и използвах кисела краставичка
като винаги ги нагласяме за 11,55 ч., но на една нова година сменяхме през 5 минути часа, че едно момиче много се кефеше
Имаше и друга салата от извара, майонеза, кисело мляко, царевица, печени чушки и маслини, нарязани на ситно.
За основно бях правила таралежи от кайма като каймата се размесва с яйца, хляб и подправки, каквито обичате, разделя се на няколко топки, които се разстилат и във всяка се завива половин сварено яйце. Оформя се във формата на таралеж, за очички се слагат зрънца черен пипер, а за бодлички фиде или спагети. Аз ги поднесох върху картофено пюре, но може и върху лист зелена салата примерно. Ето как изглеждаха моите таралежчета:
Активен
maria_lakova
Заслужил майстор на спорта
Пол:
Публикации: 4170
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #162 -:
януари 04, 2009, 17:09:40 »
За десерт познайте какво имахме - пак таралеж
но сладък, разбира се. Без да искам направих тематична вечеря
Този таралеж майка ми го прави от много години и винаги сме помагали, но тази година само аз го правих, че да не изневеряваме на традициите.
А ето и рецептата за него:
Продукти: 2 пакета обикновени бисквити, 250 гр. прясно мляко, 2 ванилии, 1 ч.ч. смлени орехи, марципан (или черен шоколад), 10-15 сурови бадема; За крема: 2 яйца, 250 гр. пудра захар, 2 пак. масло, како.
Бисквитите се начупват с ръце на палки парчета (не се мелят) и се смесват с прясното мляко, орехите и малко повече от 2/3 от крема. Бърка се хубаво и се оформя във формата на таралеж. Отгоре се маже с останалия крем, върху който се настъргва марципана (без главичката). За очички се слага или черен пипер или малки парченца шоколад. Накрая се украсява с бадемите нарязани на иглички (по-лесно става като бадемите се попарят за малко в гореща вода, обелват се, разделят се на две и тогава се режат на иглички, като най-хубаво става с бръснарско ножче). А, за муцунка също се слага един цял бадем!
Ето как изглежда като този е направен с около доза и половина (малко действах на око):
А ето и нарязан как се виждат парченцата бисквити:
Активен
Ел
Сватбен ГУРУ
Пол:
Публикации: 999
Консултант по кърмене към НКК
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #163 -:
януари 04, 2009, 17:12:18 »
Ще ви кажа как направих баклавата, но с поправката за сиропа от моята свекърва
Продукти:
1. пакет кори "Фамилия"
2. орехи 500 грама
3. канела - на вкус
4. 1 пакет масло 250грама
за сиропа:
1. 1кг. захар
2. 700 мл вода
3. сокът на 1/3 лимон + кората
Разделих корите на 3 части. Между тях сложих орехите, като с канелата само поръсих. Разрязах баклавата на ромбчета и накрая залях с разтопеното масло. Между корите не сложих масло, иначе няма да се изпече добре междинния слой.
Сиропът кипи около 20 мин и се залива хладък, а баклавата трябва да е изстинала. Стои поне 12часа преди консумация. Кората на лимона се слага цялата, докато се вари сиропа, после я изхвърлям. Лимон се слага, за да се олекоти сладкия вкус на сиропа.
Активен
dorina79
Сватбен ШАМАН
Пол:
Публикации: 1476
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #164 -:
януари 04, 2009, 21:04:55 »
Утре ще опитам този сладък таралеж, че отдавна си търсих рецепта с бисквити!
Активен
Страници:
1
...
9
10
[
11
]
12
13
...
30
Нагоре
Изпечатай
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Домашен уют
> Тема:
ГОТВЕНЕТО - част 5
« назад
напред »
Отиди на:
Моля, избери:
-----------------------------
Svatbata.bg
-----------------------------
=> Инфо, помощ и въпроси
===> Правила на форума
-----------------------------
Приготовления за сватбения ден
-----------------------------
=> За нея
=> За него
=> Организация на сватбата
=> Всичко около сватбата
-----------------------------
След сватбата
-----------------------------
=> Сватбата на...
===> Меден месец
=> Свършената и несвършена работа
-----------------------------
Лафче
-----------------------------
=> Любовта и ... брака
=> Бебчета и майчинство
=> Домашен уют
=> Здраве и красота
=> Празници
=> Кафе или чай?
===> ГОРЕЩ СТОЛ
=> Форумски игри
-----------------------------
От Svatbata.bg
-----------------------------
=> "Сватбени емоции" V
===> Конкурс "Сватбени емоции" IV отминал
=> Албуми
Powered by SMF 1.1.16
|
SMF © 2011, Simple Machines