Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

декември 25, 2024, 18:59:30

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: ГОТВЕНЕТО - част 5  (Прочетена 198936 пъти)
 
Lupercola
Гост
« Отговор #135 -: декември 25, 2008, 13:55:56 »

Кикс била ти е твърде силна фурната или не си го покрила (не съм се сетила да поясня, че го покривам с найлон именно, за да не хване коричка). Но ако е било на топло и въобще не се е надигнало, значи маята не се е активирала. С каква мая го прави ?
Активен
Мими Рашкова
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 562


Едно щастливо семейство!!!!


Моят сватбен албум

« Отговор #136 -: декември 26, 2008, 16:27:25 »

Ина, ето ти рецептата за Тортата
За блата:
6 яйца /отделяш 2 жълтъка/
1 1/2 чаена чаша захар
1 чаена чаша кисело мляко
1 кафяна лъжичка сода бикарбонат
3/4 чаена чаша олио
2 1/2 чаена чаша брашно

За сиропа:
1 чаена чаша захар
3 чаени чаши вода

За крема:
1 литър прясно мляко
1 чаена чаша захар
1 нишесте
След като ги сварим слагаме 2-та жълтъка и 125 грама масло

Разбърква се всичко за блата и се разделя на 3 равни части: По желание към едната част се прибавя какао, за да може блата да стане кафяв. Тавичката се намазва с олио и се поръсва с брашно и се слага първия бъл блат да се пече на 200 градуса за около 15 минути. Така се процедира с всички блатове. 
Слага се на котлона водата и захарта за сиропа. Трябва тя да се разтопи.
След като са изпекани и 3-та блата и сиропа е изтинал, започва нареждането и сиропирането им. В съда в който ще поднасяте тортата слагате първия блат. Надупчвате го с вилица и с помощта на лъжица го заливате със част от сиропа. След това слагате от крема. Изчаквате около 15 минути и по същия начин процедирате и с останалите 2 блата.
Отгоре украсявате както пожелаете.

Тортата трябва да престои 12 часа в хладилник преди да се консумира!!!

Ако имате въпроси питайте! Добър апетит!
« Последна редакция: декември 26, 2008, 16:32:29 от Mimi Rashkova » Активен
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2440



Моят сватбен албум

« Отговор #137 -: декември 26, 2008, 17:39:42 »

Кикс била ти е твърде силна фурната или не си го покрила (не съм се сетила да поясня, че го покривам с найлон именно, за да не хване коричка). Но ако е било на топло и въобще не се е надигнало, значи маята не се е активирала. С каква мая го прави ?

Ами, Инка, там е работата, че го покрих, както ти беше обяснила, че правиш. Фурната уж не беше много силна, само леко топла  crazy , но явно не е в това проблемът, защото хич, ама хич не се надигна.
Може би се е дезактивирала маята, както обясняваш и се чудя къде ми е грешката.

Ползвах мая на прах на "Д-р Йоткер", ама я разтворих във вода, а сега като се замисля не прочетох отзад какво пише, може би не е трябвало да я разтварям във вода, след като е на прах  crazy 
Освен това сложих солта предварително в брашното, после направих кладенче и налях водата с маята в него и почнах да меся. Да не би тука да съм сбъркала нещо?
Ох, така искам да мога да правя питка, ама явно няма да се науча sad
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #138 -: декември 26, 2008, 17:54:19 »

Не е в теб вината. Тая суха мая рядко е като хората. На мен с нея никога не ми се получава и правя винаги с пресна мая на кубчета. Затова не ти е станала.
Активен
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2440



Моят сватбен албум

« Отговор #139 -: декември 26, 2008, 18:13:38 »

Не е в теб вината. Тая суха мая рядко е като хората. На мен с нея никога не ми се получава и правя винаги с пресна мая на кубчета. Затова не ти е станала.

Ох, благодаря ти, Инка! Успокоих се, другия път обезателно ще пробвам с мая на кубчета!  good
Активен
mariana
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1535



« Отговор #140 -: декември 26, 2008, 19:59:56 »

tea_75 мерси за предложенията, но аз в крайна сметка направих това и стана много добре  good
http://www.mandja.com/index.php?option=com_garyscookbook&func=detail&id=6063
Активен
tea_75
Сватбар
***
Пол: Жена
Публикации: 230



Моят сватбен албум

« Отговор #141 -: декември 27, 2008, 12:00:22 »

tea_75 мерси за предложенията, но аз в крайна сметка направих това и стана много добре  good
http://www.mandja.com/index.php?option=com_garyscookbook&func=detail&id=6063

mariana, радвам се, че си намерила подходящата рецепта.  Получи ли се на вкус с това запечено сирене?
Активен
Петето
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2476


Дива и щастлива.....


Моят сватбен албум

« Отговор #142 -: декември 27, 2008, 15:44:51 »

Аз днес правих мусака и сега смятам да изпробваме новия гофретник  blum ама нямам идея за смес... Някоя от вас да е правила такава смес, че в нета има много рецепти и се чудя коя от всичките да си харесам  pardon
Активен
*mwpo
Професор
****
Публикации: 479



« Отговор #143 -: декември 28, 2008, 12:38:45 »

И аз доста трудно намерих рецепта за гофрети,понеже нямаше книжка в уреда. Тези,които намирах или излизаха от уреда-бухваха-много,или оставаха сурови вътре. Най ми допадна рецептите на Иван Звездев за гофрети. Дано допадне и на теб.

ГОФРЕТИ ЛИЕЖ

125гр.пресято брашно се смесва с едно пакетче суха мая.
125гр.разтопено масло
125гр.захар
125мл. прясно мляко
2 яйца

Разбиват се яйцата,добавя се брашното,млякото,захарта и маслото.Добавя се и щипка сол-незнам защо,ама и аз добавих. Оставя се 10-15 мин.да втаса,докато ти загрее уреда.
Сместа трябва да бъде доста гъста,като гъста палачинкова смес.
Понеже ние ги хаваме сладки,добавям една ванилия за аромат.Не заменяй маслото с олио:)

Ако ще ги правя само солени,не слагам ванилия и захар,само посолявам и след изпичане си поливам със сметанов сос със сирена.

Важно било-и аз изпълнявам-уреда да е много добре загрял и да се пече на по-ниска степен. Аз отначало пекох на последна степен и изгаряха отвън,а вътре сурови.

Дано ти харесат.


А аз имам въпрос..преди време бяхме яли някъде един странен десерт,казваха му Мелчи.
Приличаше на сиропирано  мед тесто,беше доста вкусно,та ако някой се сети,моля..smile
Активен
darling
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1371


....братска обич.....


Моят сватбен албум

« Отговор #144 -: декември 28, 2008, 13:48:44 »

 Mила, това за което питаш ми напомня много на твоите сладки които правих миналата година. Дори си направих труда да изровя рецептата от миналата коледа. Ето част от поста ти, в случай че някое момиче иска да ги опита. Както казах и тогава невероятни са !

Това са традиционни гръцки сладки,не минава година без тях. Аз правя традиционните, като вече има различни варианти-топени в шоколад, в ром и т.н

За тестото:
2 части олио, 1 част бира, 1 част портокалов сок-за мен часта е една чаена чаша,около 200мл. Добавя се 1/2 чаена чаша захар, 1/2 чаена чаша мед,1 бакпулвер, пакетче канела, много малко карамфил и брашно.
Прави се меко тесто,след което се оформят като малки продълговати питки-по малки от старите земелки. Пекат се в умерена фурна,като ги пробвате с клечка за зъби.
За соса:
2 чаши портокалов сок, 2 чаши мед

Студените сладки се топят  в топлия сос-или обратно-за постоят в соса 1-2 минути. Престояват в хладилник поне една вечер - но ния никога не ги изчакваме:)
Активен
Петето
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2476


Дива и щастлива.....


Моят сватбен албум

« Отговор #145 -: декември 28, 2008, 14:39:53 »

И аз доста трудно намерих рецепта за гофрети,понеже нямаше книжка в уреда. Тези,които намирах или излизаха от уреда-бухваха-много,или оставаха сурови вътре. Най ми допадна рецептите на Иван Звездев за гофрети. Дано допадне и на теб.

ГОФРЕТИ ЛИЕЖ

125гр.пресято брашно се смесва с едно пакетче суха мая.
125гр.разтопено масло
125гр.захар
125мл. прясно мляко
2 яйца


Много благодаря  give_rose
Активен
svetli
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1959



Моят сватбен албум

« Отговор #146 -: декември 28, 2008, 15:02:08 »

Кикси радвам се, че тиквата се е получила. И аз съм много горда с моята. Ще гледам да кача снимки скоро. Аз използвах малка бяла тиква и въобще не ми хрумна да я беля. Отрязах само капачето и изчистих семките. След това сложих плънка от сушени смокини, фурми, стафиди, кайсии и сливи, пресни ябълки, банан и дюля, малко нарязани на ситно орехи и около две кутийки локум (не беше много малка тиквата). Обърках нарязаните плодове с малко кафява захар и може би две - три лъжици коняк и от мен да мине поръсих половин пакетче канела. Докато пълнех тиквата сипах на два пъти и малко мед. Сложих и малко вода вътре в тиквата. Увих я цялата във фолио и я пекох 2 часа на 200 градуса. Почти не беше чула, че трябва да се пече, за това махнах фолиото и за около час беше перфектна. Всички много я хареса, а и аз съм горда със себе си.
Относно питката ти - аз ползвам предимно сухата мая на Др. Йоткер и никога не съм имала проблеми. Предполагам, че причината е в разтварянето с вода. Аз обърквам маята с брашното първо и след това в кладенче слагам сол, малко захар, оцет, олио и разни подправки като чубрица, чесън на прах и сминдух и вода естествено. Стават страхотни хлебчета. Мисля, че сухата мая (поне тези марки, които съм ползвала до сега) не трябва да се разтваря във вода. Успех следващия път!
Активен
*mwpo
Професор
****
Публикации: 479



« Отговор #147 -: декември 28, 2008, 16:34:50 »

Радвам се,че рецептата ти е  допаднала. Всеки в Гърция си има "собствена" рецепта за меломакарона,на мен тази  ми харесва. Там всяка майка си има своя рецепта:)

Тези мелчи бяха бели,без канела, просто някакво тесто,с ядки вътре,завито на руло и обърнато за печене после сиропирано. Пробвах доста теста, но не става.
Активен
Luv4e
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 675


Нашето сладурче Алекс :))


Моят сватбен албум

« Отговор #148 -: декември 29, 2008, 13:05:17 »

Аз през почивните дни два пъти правих ужасно вкусен кекс и двата пъти изчезна за част от секундата! Ако някой иска ще дам рецептата , много е лесен !
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #149 -: декември 29, 2008, 13:30:51 »

Рецептите винаги са добре дошли, така че давай  good
Активен
Страници: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines