Здравей,
Гост
Вход:
Регистрация
Забравена парола
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
декември 25, 2024, 20:29:57
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Регистрация
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Домашен уют
> Тема:
ГОТВЕНЕТО - част 5
Страници:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: ГОТВЕНЕТО - част 5 (Прочетена 199104 пъти)
Lupercola
Гост
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #60 -:
декември 11, 2008, 12:13:40 »
Аз питката за Коледа я правя с мая
Миналата година правих в Италия, за да имаме поне нещо българско, защото въпреки, че много ми харесва всичко и обичам да прекарваме празниците там, около Коледа носталгията е особено силна и чувствам една такава мъка...
За да не влизам офтоп, ще добавя, че се притеснявах много дали ще ми стане питката, нали знаете като правиш за специален случай (за гости, макар в случая ние д абяхме гостите) и трябва непременно да стане, как се проваля
Та ми беше много притеснено, тя пък взе, че стана
Само дето свекървата едва намери паричката (беше се залепила под кората точно). Ето и снимков материал :
«
Последна редакция: декември 11, 2008, 12:16:57 от inaxastra
»
Активен
Diavolitsa
Професор
Пол:
Публикации: 373
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #61 -:
декември 11, 2008, 12:16:32 »
Може ли да дадете рецепта за питка за Бъдни вечер. Да си кажа никога не съм правила и ми трябва подробно обяснение как се размесва и колко се пече.
Активен
maj4eto
Заслужил майстор на спорта
Пол:
Публикации: 2067
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #62 -:
декември 11, 2008, 13:31:32 »
inaxastra много добре ти изглежда питката
А моята генерална проба от вчера
отиде в кофата-а и беше с мая
,Но нали не се давам лесно-днес имаше 2-ра проба тоя път с бакпулвер и този път стана
така че май тази ще е на Бъдни Вечер
рецептата за Diavolitsa
300 мл вода
10 гр сол
1 п бакпулвер
и брашно колкото поеме за меко тесто
Аз печа първо на около 150-160 гр и после като побухне малко увеличавам
А ето и моето произведение от преди малко
2008_1211i0001.JPG
(56.11 KB, 350x262 - видяно 6057 пъти.)
Активен
maj4eto
Заслужил майстор на спорта
Пол:
Публикации: 2067
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #63 -:
декември 11, 2008, 13:31:50 »
и
2008_1211i0002.JPG
(49.59 KB, 350x262 - видяно 2659 пъти.)
Активен
maj4eto
Заслужил майстор на спорта
Пол:
Публикации: 2067
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #64 -:
декември 11, 2008, 13:35:03 »
А и малко преди да я извадя намазвам с растително олио и водичка
Активен
Diavolitsa
Професор
Пол:
Публикации: 373
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #65 -:
декември 11, 2008, 17:52:59 »
maj4eto
мерси за рецептата. А кажи ми само колко време втасва.
inaxastra
може ли и твоята рецепта и извинявам се за тъпия въпрос ама как се правят тези фигурки за отгоре. Знам че беше нещо брашно, вода и какво?
Активен
Mrs.™
Заслужил майстор на спорта
Пол:
Публикации: 4641
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #66 -:
декември 11, 2008, 17:58:47 »
Цитат на: tea_75 в декември 10, 2008, 15:48:02
Като споменахме питка с късмети, нали се слага само една пара в содената питка или аз греша нещо?
little.miss
kаква е рецептата за *чеснова 'супа'
ами то не е супа,ама като не му знам името
значи намачкваш в хаванче чесън 4-5 скилидки и същото количество орехи,може и с пасатор или кухненски робот трябва да стане на 'пюре' образно казано и след това разреждаш с вода докато се получи нещо подобно на крем супа като консистенция
а забравих добавяш и сол на вкус
Ние в питката слагаме и късмети,да има за всеки по нещичко..
иначе някой слагат само паричка и клонка за здраве
Активен
Lupercola
Гост
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #67 -:
декември 11, 2008, 23:33:55 »
Цитат на: Diavolitsa в декември 11, 2008, 17:52:59
inaxastra
може ли и твоята рецепта и извинявам се за тъпия въпрос ама как се правят тези фигурки за отгоре. Знам че беше нещо брашно, вода и какво?
Фигурките отгоре ги правя с част от самото тесто, което разточвам като кора и ги изрязвам с формички за сладки (или с чашка), после за по-декоративно бучкам с вилица. Всяка година ги правя различни, в зависимост от вдъхновението.
Рецептата ще я потърся (че ми е на външния диск) и ще ти я метна, няма проблем.
Активен
tea_75
Сватбар
Пол:
Публикации: 230
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #68 -:
декември 12, 2008, 16:32:32 »
Цитат на: little.miss™ в декември 11, 2008, 17:58:47
ами то не е супа,ама като не му знам името
значи намачкваш в хаванче чесън 4-5 скилидки и същото количество орехи,може и с пасатор или кухненски робот трябва да стане на 'пюре' образно казано и след това разреждаш с вода докато се получи нещо подобно на крем супа като консистенция
а забравих добавяш и сол на вкус
,
...
ааа сега рзбрах на кое казвате чеснова супа. ние (майка ми ) го нарича мачкан чесън или чесън в хаванче.
Активен
Lupercola
Гост
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #69 -:
декември 14, 2008, 19:18:56 »
Цитат на: Diavolitsa в декември 11, 2008, 17:52:59
inaxastra
може ли и твоята рецепта
Ето от мен обещаната рецепта (това е най-проста възможна питка с мая) :
Хляб
1кг брашно
1 кубче (40г) мая
500г хладка вода
1л. сол
От брашното се оставя настрана една чаша за месенето. Останалото се слага в голям съд. Разбърква се хубаво със солта, така че тя да няма директен досег с маята (иначе я дезактивира).
В средата се прави кладенче. С едната ръка маята се стрива , с другата ръка се полива от хладката вода върху нея в момента на стриването, за да се размие. Замесва се да стане на тесто.
Меси се с по малко от останалото брашно, за да стане хубаво тесто не прекалено меко и не много твърдо. Колкото повече се меси, толкова по-хубавa става после.
Оставя се да втаса на топло (аз включвам фурната на най-слабото и слагам вътре (40°)), като се покрива с фолио или найлонов плик, за да не изсъхне. Трябва да си увеличи обема поне двойно (към 40мин - 1ч).
Може да се премеси и пак да се остави да втаса (не е задължително, но става по-хубава).
Украсява се с оставено настрана за целта тесто, разточено на кора, от което се изрязват фигурки според фантазията в момента.
Пече се на 180° доста дълго (зависи от фурната - при мен е към 1ч). Като първия половин час не се отваря, за да не спадне.
Накрая може да се покрие с кърпа, за да се задуши.
Bon appétit !
Активен
darling
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1371
....братска обич.....
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #70 -:
декември 14, 2008, 20:46:39 »
Ина, и аз правя същата питка за Коледа. Винаги става сполучлива и то много, но тъй като в нея слагам и дрян с късметчета, а мъжа ми две години остава без късметче, от няколко години я правя на топки, като във всяко слагам късметче и на едно паричка. Така съм спокойна че за всеки ще има по нещо
Активен
Lupercola
Гост
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #71 -:
декември 14, 2008, 21:02:29 »
Това е наистина най-обикновената рецепта за питка.
Ти маята така ли я стриваш както съм описала или я шупваш предварително с малко захар (мед) ? Знам, че ако тя втаса отделно (така правя козунаците) става по-хубаво, но отнема повече време...
Активен
darling
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1371
....братска обич.....
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #72 -:
декември 14, 2008, 21:16:05 »
Ако е суха маята и така съм я слагала, ако е на кубче е шупвам с малко захар, малко водичка и някои път лъжичка брашно - не отнема много време, особено по Коледа, защото кухнята ми се е затоплила от другите ястия, които приготвям,а питката а правя последна към 16 - 17 часа.
Активен
Mrs.™
Заслужил майстор на спорта
Пол:
Публикации: 4641
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #73 -:
декември 14, 2008, 22:55:04 »
Някой да има изпитана рецепта за пуйка
било пълнена или не
Активен
radinka
Сватбар
Пол:
Публикации: 221
Няма невъзможни неща,има пропуснати възможности
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #74 -:
декември 16, 2008, 17:11:35 »
момичета казвайте какво ще приготвяте за Коледа,ние с милото ще сме си самички и незнам какво да направя.Предварително ви благодаря
«
Последна редакция: декември 16, 2008, 18:10:17 от radinka
»
Активен
Страници:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
30
Нагоре
Изпечатай
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Домашен уют
> Тема:
ГОТВЕНЕТО - част 5
« назад
напред »
Отиди на:
Моля, избери:
-----------------------------
Svatbata.bg
-----------------------------
=> Инфо, помощ и въпроси
===> Правила на форума
-----------------------------
Приготовления за сватбения ден
-----------------------------
=> За нея
=> За него
=> Организация на сватбата
=> Всичко около сватбата
-----------------------------
След сватбата
-----------------------------
=> Сватбата на...
===> Меден месец
=> Свършената и несвършена работа
-----------------------------
Лафче
-----------------------------
=> Любовта и ... брака
=> Бебчета и майчинство
=> Домашен уют
=> Здраве и красота
=> Празници
=> Кафе или чай?
===> ГОРЕЩ СТОЛ
=> Форумски игри
-----------------------------
От Svatbata.bg
-----------------------------
=> "Сватбени емоции" V
===> Конкурс "Сватбени емоции" IV отминал
=> Албуми
Powered by SMF 1.1.16
|
SMF © 2011, Simple Machines