Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

март 29, 2024, 00:05:44

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 25 26 [27] 28 29 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Нашите рецепти!!!!!  (Прочетена 307672 пъти)
 
vondito
Новак
*
Пол: Жена
Публикации: 18



« Отговор #390 -: януари 06, 2016, 13:38:19 »

Червена леща
Слагам една рецепта за червена леща, която много обичам. Приготвя се много лесно, но не знам какви точно са корените на това ястие, доколкото ми е известно присъства и в турската, и в арабската кухня.  
Продукти:
250 г червена леща
1 голям морков
2 домата
1 глава стар лук
4-5 скилидки чесън
Червен пипер, сол, може и куркума да се добави (не съм сигурна много за името на подправката)
Всичко се реже на едро и се слага заедно с лещата да се вари. Слага се вода, която само покрива продуктите. Като омекнат добре, аз обикновено проверявам дали морковът е мек, се сваля от огъня и се оставя да изстине. След това се пасира заедно с малко добавена вода, да стане с консистенция на гъста крем супа. През това време вече сме приготвили чесъна, нарязан на много ситно. Веднага след като се сложи лещата за втори път на огъня, в тиган се запържва за около минута чесъна, заедно с една подправка, на която наистина не знам името. Купувам си я от арабски магазини, малки кафяви плочици с много характерен аромат. Но ако я нямате, пак ще стане вкусно, предполагам. Като се запържи чесъна, слага се в лещата, добавят се червен пипер, сол и куркума и се обърква. Оставя се да поври на бавен огън около 5 мин и се наблюдава да не изкипи. Арабите я сервират със сок от лимон и варено яйце като гарнитура, добра комбинация е. Лещата може да се яде с хляб, крутони или купичка бял ориз, но май в България никой не яде ориз,  :danceg:вместо хляб. smile Да ви е вкусно!

« Последна редакция: януари 06, 2016, 13:41:16 от vondito » Активен
Marri
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1853


If you want a rainbow, you have to stand the rain.


Моят сватбен албум

« Отговор #391 -: март 25, 2016, 15:23:59 »

Содена питка


Продукти :
5 ч. ч брашно (приблизително )
1 с. л сол(равна)
1 с. л оцет
2 ч. л сода
2 ч. ч газирана вода
5 с. л олио

Смесват се содата и оцетът,  към тях се добавят солта, олиото и водата и се замества тесто.
Оставя се да отпочине 30 мин.,  завито с фолио.
Тестото се разстила в намалената тавичка,  набожда се с вилица и се маже с олио и се пече до зачевяване в предварително загряваш,  на 180 градуса,  фурна.
Активен
Marri
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1853


If you want a rainbow, you have to stand the rain.


Моят сватбен албум

« Отговор #392 -: март 25, 2016, 15:30:37 »

Класически палачинки

250 гр. брашно
500 мл. прясно мляко
30 гр.  разстопено и охладено краве масло
3 големи или 4 малки(53гр) яйца
1 с. л пудра захар
щипка сол
Активен
always_and_forever
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2489



Моят сватбен албум

« Отговор #393 -: март 25, 2016, 15:35:33 »

Мари  give_rose give_rose give_rose
Активен
addicted_to_u
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 340



« Отговор #394 -: март 28, 2016, 12:17:51 »

Скоро имахме гости и това беше по-екзотичното меню,което се хареса на всички.

Салата Фатуш:

2 домата
1 краставица
3 стръка пресен лук
1/2 връзка мента
1 връзка магданоз
2 плоски питки
1/2  маруля

Дресинг:
1-2 скилидки чесън
1 ч.л. сумак
сока на един лимон
зехтин
сол и пипер на вкус

Зеленчуците се режат на кубчета, хлебчетата се запичат за 7-8 мин на 180 градуса във фурната на по-големи парчета нарязани.Марулята се реже на ленти. Всичко се смесва и отгоре се залива с дресинга.

Салата с нахут,булгур и печени чушки
400 гр нахут (консерва)
250 гр булгур
5 печени червени чушки
1 глава червен лук
1 (червена) салата

Дресинг:
зехтин
(бял) балсамов оцет
лют червен пипер
мед
сол и черен пипер
Булгурът може и да не се вари,а да се сложи в гореща вода да набъбне,заедно с малко зехтин във водата.

Пиле с арпа фиде:

1 пиле (или порции месо според вкуса -бутчета/пилешки гърди)
1 глава лук
1 консерва царевица
2 шишета доматен сок(доматено пюре с вода)
250 гр арпа фиде(среща се и като орзо паста)
1/2 връзка копър
сол и пипер
зехтин
Лукът се запържва в зехтина  и се слага доматения сок и царевицата да поврят заедно.След това се добавя арпа фидето.Оставя се за 15-20 минути да ври на тих огън и се добавя наситнения копър,сол и черен пипер.Ако се ползват порции месо,то се овкусява и запечатва за 5 мин от всяка страна на тиган. Сместа с арпа фидето се разстила в тавата,отгоре се слага пилешкото месо и се сипва 1 чаша вода. Пече се докато течността се поеме от фидето. Ако се ползва цяло пиле то се пълни със сместа и се долива му се вода и се пече до готовност на пилето.

Къпкейк круша и карамел:

125 гр масло
125 гр кристална захар
2 яйца
125 гр брашно
5 гр бакпулвер
1 средно голяма круша

За крема:
125 гр масло
200 гр пудра захар
200 гр крема сирене
4 супени лъжици сладкарска сметана
Карамелена заливка за сладолед
Маслото и яйцата е добре да се извадят 3 часа преди започване на готвенето.
За кексчетата маслото се разбива със захарта.Добавят се яйцата и се разбива. Към течните се добавят сухите съставки като преди това се пресяват. Крушата се добавя накрая на средно големи парченца. Сместта се разпределя във формичките (12 бр) и се пече в загрята на 190 градуса фурна  около 20 мин (до златист цвят). Изваждат се и се оставят да се охладят.
Кремът се приготвя като разбиваме маслото с пудрата захар до гладкост.След това се довабя и крема сиренето.Разбива се добре и се добавя и сметаната докато стане хомогенна смес,нито течна,нито много твърда.
Кексчетата се декорират с крема с пош с голям накрайник и върху крема се капва от карамелената заливка.
« Последна редакция: март 28, 2016, 12:21:26 от addicted_to_u » Активен
Feribotka
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2453



« Отговор #395 -: април 04, 2016, 11:00:15 »

Да ви споделя снощи какво готвих за вечеря от добре познатата ни фб страница и стана супер вкусно: http://www.buzzfeed.com/alvinzhou/try-this-one-pan-garlic-chicken-pesto-pasta-dish-for-dinner#.tvB1dXmvpG

Само че сметаната замених с мляко (че ми става тежко иначе) а пармезана с обикновен кашкавал smile
Активен
always_and_forever
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2489



Моят сватбен албум

« Отговор #396 -: юни 08, 2016, 10:42:33 »

Картофени бомбички с тиквички

картофи - 1 кг
тиквички - 2 бр.
чесън - 2 скилидки
яйца - 1 - бр.
копър
сол
кашкавал - за поръсване

Като аз не съм спазвала пропорциите, а слагах на око. Яйцето го пропуснах.

Сваряват се картофите, тиквичките и чесънът. Намачкват се и се овкусяват със солта и копъра.
 Изсипват се в пош или в найлонов плик, на който се реже края и се оформя по желание.
 Настъргва се кашкавал и се поръсва отгоре. Пече се в загрята на макс фурна върху хартия за печене до зачервяване.

Станаха много вкусни. smile
Активен
rostislava221
Любопитен
*
Публикации: 43



« Отговор #397 -: август 15, 2016, 09:25:57 »

Не слагаш ли и брашно, така не се ли разпадат?
« Последна редакция: август 15, 2016, 09:34:13 от rostislava221 » Активен
Alleksia
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 711



« Отговор #398 -: август 17, 2016, 12:02:16 »

Не би трябвало да има нужда, нали има яйце smile
Активен
rostislava221
Любопитен
*
Публикации: 43



« Отговор #399 -: август 21, 2016, 21:04:19 »

А да, вярно. smile
Активен
djosi
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 620



Моят сватбен албум

« Отговор #400 -: декември 05, 2016, 14:49:45 »

Баклава

Продукти:
1 п кори за баница
6 яйца и едно яйце за мазане
1 бакпулвер
1 1/2 пласмасова чаша захар
Малко канела, половин чаша олио
Орехи около 500гр ( колкото повече, толкова по добре, защото не се слага брашно)
За сиропа: 2 ч.ч вода, 2 ч.ч захар и 1 ванилия

Приготвяне:
Разбивам хубаво яйцата със захарта, след това добавям бакпулвера, канелата и орехите намачкани на ситно.. разбърквам хубаво, всяка кора намазвам с сместа, навивам и редя в тава намазана с олио.. отгоре намазвам с яйце и печа на 250градуса. По принцип сместа стига за 2 тави. Слагам в тенджера водата, захарта и ванилията да заврът и заливам, фолирам с алуминиево фолио и оставям да седи поне 12 часа да поеме сиропа..             
Активен
alexandrova_90
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 3545


I'm wearing the smile you gave me....


Моят сватбен албум

« Отговор #401 -: януари 09, 2017, 15:41:20 »

Веган торта със суров шоколад
(26 см форма)
• 100 гр орехи
• 600 гр фурми
• 120 гр какаово масло (разтопено)
• 60 гр сурово какао на прах
• 30 гр сусам (може и черен)
• 1 ч.л. ванилия
• ½ ч.л. сол

Ганаш крем
• 50 гр кокосово масло (разтопено)
• 50 гр сурово какао на прах
• 10 гр подсладител по избор
• ½ ч.л. сол

За тортата:
 Предварително се накисват фурмите в 100 мл топла вода за минимум 30 мин. В кухненски робот се смилат на ситно орехите и се поставят във форма за торта (аз бих добавила следващия път разтопено кокосово масло 30-40мл за спойка), в която вече има кухненска хартия. Хубаво се притискат с длан и се внимава да няма дупки. После се смилат добре фурмите до получаване на кремообразна консистенция. След това се добавят останалите съставки за плънката. Смилат се до хомогенна смес. Тя се разстила върху основата и се заглажда добре. Слага се в хладилника за 3 часа или във фризера за 30 мин.
 
За ганаша:
 
В непластмасова купа се разбъркват всички съставки до цялостното им съединяване. Препоръчително е да се изчака малко крема да темперира до стайна температура и междувременно тортата се изважда от хладилника/фризера. Изважда се от формата и се поставя в избран поднос, за да отвърне и да се избегне голям контраст в температурите. След 5-10 мин. тортата се залива с крема, разстила се с шпатула и се заглажда бързо преди да стегне (при мен стегна, но го разнесох пак). Когато кремът стане матов, значи е стегнал добре.
 
Вариантите за поднасяне са два – можете да нарежете и сервирате незабавно. Крема ще е по-мек и сладък. Другият вариант е да сложите тортата обратно в хладилника (не във фризера) и крема ще стегне повече и ще е по-хрупкав (на мен лично охладена и стегната ми хареса повече!)
 
* Ако искате да е по – малко сладка заменете 100 гр. от фурмите със сушени череши или арония.
 
Може да се съхранява в хладилник до 20 дни.


Активен
Marri
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1853


If you want a rainbow, you have to stand the rain.


Моят сватбен албум

« Отговор #402 -: януари 09, 2017, 17:09:36 »

Непременно ще я изпробвам, Тони, благодаря! good
Активен
seli76
Любопитен
*
Пол: Жена
Публикации: 45



« Отговор #403 -: януари 13, 2017, 15:17:57 »

И аз ще я изпробвам, че след празниците трябва по-леко да го карам biggrin
Активен
Marri
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1853


If you want a rainbow, you have to stand the rain.


Моят сватбен албум

« Отговор #404 -: януари 21, 2017, 18:30:57 »

Броколи със сметанов сос

Продукти:
Средно голяма глава броколи
3 скилитки чесън
25 гр краве масло
3 супени лъжици оцет
3 супени лъжици брашно
500 мл готварска сметана
150 гр заквасена сметана
сол,черен пипер на вкус
настърган кашкавал за сервиране

Начин на приготвяне:

Броколите се късат на розички и се пускат във вряща, подсолена вода с добавени лъжиците оцет. Вари се за кратко, броколите не бива да променят цвета си.
Отцеждат се и се оставят настрани.
В тенджерка се разтопява маслото(при нужда може да се добави и малко зехтин), запържват се за кратко скилитките чесън, нарязани на дребно. Добавя се брашното, да стане на кашица всичко. След това на тънка струйка се добавя предварително смесените готварска и заквасена сметана. Посолява се и се оставя да къкри за 10 минути на слаб огън.
Добавя се броколито и с отстранява от котлона.
Сервира се топло, всяка порция поръсена с настърган кашкавал.

Времето за приготвяне сумарно е около 30 минути.

« Последна редакция: януари 21, 2017, 18:32:30 от Marri » Активен
Страници: 1 ... 25 26 [27] 28 29 30   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines