Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

юни 22, 2018, 00:04:59

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: [1] 2 3 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Нашите рецепти!!!!!  (Прочетена 170485 пъти)
 
gucci
Leader
****
Пол: Жена
Публикации: 6453


Обичаме се!


Моят сватбен албум

« -: ноември 22, 2008, 15:19:28 »

Мацки тука ще се опитам да обобщя всички рецепти пускани във форума.Ще стане постепенно.Готвенето ще си го обсъждаме в темичката за Готвенето а тука само рецепти ще сложа и ще ги разделя на категории.
Списък
Сливенски милинки на Дарлинг
« Последна редакция: ноември 22, 2008, 15:25:04 от gucci » Активен
gucci
Leader
****
Пол: Жена
Публикации: 6453


Обичаме се!


Моят сватбен албум

« Отговор #1 -: ноември 22, 2008, 15:19:51 »

Сливенски милинки
За тестото:
едно пакетче мая
300 мл. хладка вода
около 500 гр брашно
1 суп лъжица олио ( аз добавих при замесването  и 1-2 лъжици масло)
Първо слагам маята с малко захар, 100мл хладка вода и една лъжица брашно. Като втаса я изливам в купата, която меся и добавям продуктите за тестото, като водата не съм я мерила с точност, а когато се офорими тестото, размесих с малко масло. Оставих да втаса. След това, с намазнени ръце оформям малки топчета (колкото орех) и редя едно до друго в тавата. Не трябва да има разстояние между тях, за да бухва нагоре. Пак оставям да втаса. През това време приготвям пастата за намазване
За пастата:
2 пълни супени лъжици брашно
1 пакетче масло
1 лъжица вода
1 яйце
щипка сол
Размесвам добре и след като наредените топчета втасат намазвам отгоре с пастата. Слагам да се пече в загрята фурна.
Няма начин да не стане
Аз добавих сирене в тестото, преди да почна да оформям топчета - около 300 гр, меко сирене, което доста добре се омеси. Иначе както писах сливенските милинки са само сладки.
След като се изпекат наръсвам обилно с пудра захар.
В оригиналната рецепта олиото в тестото е заманено със свинска мас, а  в пастата  мазнината изглежда така - 2/3 пакетче масло и 1 лъжица свинска мас, но моето вегетарианство не позволява това . Освен това пастата може да се направи и без яйце, тогава топчетата са отделят по ясно, а с яйцето се получава хрупкава коричка.
Активен
Данитка
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2123



Моят сватбен албум

« Отговор #2 -: ноември 23, 2008, 22:15:17 »

Мъфини –автор Жужи
Продукти:
235 г брашно
185 г захар
90 г начупени орехи
1/2 ч л сода
1/4 ч л сол
125 мл олио (орехово масло )
1 голямо яйце
2-3 средни банани (около 315 г)
3 с л кисело мляко
Приготовление:
Фурната се загрява до 190 С.
 Формите за печене се намазват с олио.
 В една купа омесваме сухите продукти : брашно, захар, орехи, сода и сол.
В друга купа разбиваме олиото, яйцето, смачканите банани и киселото мляко.
 Добавят се сухата смес и до размесва до еднородна смес.
 Разпределя се по формите до края.
 Пече в преварително загрята фурна до 180 С за около 20-25 мин

Активен
Данитка
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2123



Моят сватбен албум

« Отговор #3 -: ноември 23, 2008, 22:15:58 »

Мъфини с ягоди-автор Жужи
260 г брашно
10 г бакпулвер
1/2 ч л мляна канела
60 г орехи
200 г ягоди
1 яйце
180 г захар
100 мл олио
2 ч л ванилия
250 г кисело мляко
Притовление:
Брашното се пресява заедно с бакпулвера, канелата и ванилията.
• В отделна купа се разбива яйцето със захарта.
• Прибавя се киселото мляко и се разбърква добре.
• При непрекъснато бъркане се прибавя на тънка струйка олиото.
• Добавят се орехите, които са наситнени.
• Сместа се излива към брашното и се разбърква добре.
• Ягодите се измиват и се нарязват на едри парчета и се прибавят към тестото.
• Сместа се разбърква добре.
• Разпределя се във форми за мъфини като се пълнят на 2/3 от обема.
• Пече се в предварително загрята фурна на 180 С за 35 минути или до златиста коричка.
• Мъфините се оставят да изстинат 5-7 минути и след което се изваждат от формата.
• Поръсват се по желание с пудра захар
Активен
Данитка
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2123



Моят сватбен албум

« Отговор #4 -: ноември 23, 2008, 22:16:48 »

Питка – автор Жужи
За тестото:
250 г топла вода
2 с.л.мед
20 г свежа(7 г суха) мая
500 г брашно
3 с.л. олио или мас
2 ч.л. сол
Ароматно олио:
100 мл.олио,чесън на прах,чубрица,наситнен магданоз,червен пипер или чили(според вкуса)
1. Топлата вода,меда и маята се смесват.Оставят се за 10 мин.Добавяме останалите продукти-сол,олио,брашно.Замесваме еластично тесто.
2. Поставяме тестото в намаслен съд.Втасва.
3. Разделяме тестото на 16 топки(при мен излязоха 20 бр.)
4. От всяка топка правим "фитил",който завързваме на възел.
5. Питките поставяме в намаслена тава.
6. Втасват,докато станат двойни.
7. Изпичат се в предварително сгорещена фурна на 220 градуса.Още горещи се намазват с ароматното олио.
Активен
Данитка
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2123



Моят сватбен албум

« Отговор #5 -: ноември 23, 2008, 22:17:46 »

Питки – автор Жужи
Продукти:
500 мл газирана вода
1 кубче прясна мая (42гр)
1 с л захар
1 с л сол
~ 1 кг брашно 
1 ч ч овесени ядки
по 1-2 лъж. сусам или мак за поръсване
олио за тавата и ръцете- около 3-4 л.
1 яйце за намазване
сирене  ~ 200 гр нарязано на кубчета прибл. 2х2см
кашкавал или моцарела ~ 200 гр  нарязан на кубчета прибл. 2х2см
1/2 пак масло (~60 гр)
Приготвяне:
* Маята се размива в част от водата - затоплена.
* Прибавят се захарта, солта и останалата вода
* Започва се прибавяне на брашното и осмесва (съвсем на две на три)   докато се събере на топка
* Намазва се с 1-2 лъж. олио и завива в найлонов плик/фолио и завива с кърпа
* Оставя се да втаса - за около 1ч. на топло удвои обема
* Премесва се и се разделя на 2 топки - излизат около 18 броя питки,  2 тави по 9,  затова и ползвах половината тесто снощи, другата половина днес.
* Тази половина част от тестото се разделя на 8-9 топчета, които се сплескват с намаслени ръце.
* Поставя се по кубче от сиренето, моцарелата и парче масло и затваря кръгчето.
* Така както е - с ръбчетата нагоре се поставя  в смес от овесените ядки и семената  - в купа, притиска се, за да полепнат добре по питката
* Обръщат се обратно и поставят с ядките и семената нагоре.
* Между оформените питки се оставя поне 2 пръста разстояние.
* Намазват се с разбитото яйце и пак завиват с фолио и кърпа.
* Оставят се около 15-20 мин. на топло да втасват пак.
* Фурната се загрява на 200* и пекат до покафеняване на коричката.
* След като се извадят се поръсват леко с вода (аз ползвам един пулвелизатор от магазините за лев - много е удобно с него, пръска по малко и  равномерно ) и завиват с кърпа за 10-на минути.
***Коричката им си остава хрупкава от семената и ядките, а вътре са пухкави
***Сиренето остава почти цяло, а моцарелата е разтопена   

Активен
Данитка
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2123



Моят сватбен албум

« Отговор #6 -: ноември 23, 2008, 22:18:57 »

Печен праз с кашкавал и шунка – Автор Светли
Необходими продукти:
8 средни парчета праз (големината на парчетата е около пет пръста - колкото нарязаната на квадрати шунка, по рецепта трябва да са посварени, но според мен е достатъчно да се попарят, например в микровълнова)
8 квадратни парчета шунка (може и друг вид месен специалитет - например с тънко нарязано прошуто би станало също много добре)
За соса:
25г масло
25г брашно
250мл мляко
1 лъжица дижонска горчица
сол и прясно смлян черен пипер
25г настърган Пармезан, Грюер или Чедър (или какъвто и да е кашкавал - аз го правя със съвсем обикновен кашкавал)
Приготвяне на соса - стопете маслото, прибавете брашното и разбийте добре с дървена лъжица. Сипете малко мляко и разбивайте докато се поеме. Така постепенно прибавете на етапи всичкото мляко. Накрая прибавете горчицата. Подправете със сол и млян черен пипер. Накрая прибавете сиренето и бъркайте докато се стопи. (Ако използвате обикновен кашкавал го сложете настърган на края и не чакайте да се стопи.
Подсушете праза, овийте всяко парче праз в парче шунка и подредете в малка тавичка един до друг. Изсипете соса отгоре и поръсете с още кашкавал.
Печете за 30 минути докато се зачерви.
Активен
Данитка
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2123



Моят сватбен албум

« Отговор #7 -: ноември 23, 2008, 22:19:33 »

Щтрудел –автор Данитка
1 пак. готови кори
1 пак. масло
ябълки ( колкото прецениш)
1 пакет канела
захар ( в зависимост,колко сладко искаш да бъде)
шепа орехи смляни на дребно,но може и по-едри
2 ч.л.галета
Приготвяне:
Разстопяваш си маслото,но не да ври ....ами на много слаб огън.Намазняваш си тавичката(аз правя в тавичката от фурната) и приготвяш смес от предварително обелени и настъргани ябълки,аз всичко правя на око,прибавяш към тях канелата,орехите,галетата и захарта.Пробваш дали ти е достатъчно сладко.След като си извадила корите мажеш с маслото,пръскаш по кората от сместа и завиваш като руло и слагаш в тавичката,но листата от корите са по 2бр. не по-малко,не и повече.И така докато ти свършат корите и сместа.Става мноооогооо бързо.Когато си готова поливаш с масло,ако ти е останало на мен винаги остава,пъхаш във фурната,в предварително загрята на 180 градуса и готово 
Печеш около 30мин-40мин. до зачервяване.Вадиш,чакаш да истине и поръсваш с пудра захар.Бон Апети.
Активен
Данитка
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2123



Моят сватбен албум

« Отговор #8 -: ноември 23, 2008, 22:21:23 »

Сладкиш с ябълки
1 кг. ябълки
125 гр. меко масло
1 чаша захар
1 1/2 чаша брашно
3 яйца
1 кафена чаша прясно мляко
1 чаша наситнени орехи
1 бакпулвер
1 ванилия
канела
Разбивам мекото масло и захарта добре, добавям жълтъците , разбивам, добавям прясното мляко и брашното смесено с бакпулвера, ванилията и канелата.
Отделно разбивам белтъците на сняг с мялко захар и с лъжица леко ги разбърквам с горната смес.
В намаслена тава изсипвам 2/3 от сместа,отгоре изсипвам настърганите ябълки и орехите и после заливам с останалата 1/3 от сместа.
(ако трябва с лъжица го размазвате).
Като изстине го поръсвам с пудра захар.   
Активен
Данитка
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2123



Моят сватбен албум

« Отговор #9 -: ноември 23, 2008, 22:22:54 »

Лимонови мъфини с мак
1 и 1/3 ч. чаша брашно
1 и 1/3 ч. чаша захар
1/2 ч. чаша разтопено масло
4 яйца
5 супени лъжици мак/ за сложих 2 т.к. не знаех дали ще се харесат в къщи/
3 супени лъжици лимонов сок
3 чаени лъжици настъргана кора на лимон
1 ванилия
1/2 чаена лъжица сода
1/2 ч. чаша кисело мляко
В отделна купа смесваме брашното със содата.
В отделна купа смесваме млякото, маслото и захарта разбиваме добре. прибавяме яйцата, лимоновия сок, лимоновата кора, ванилията, разбиваме добре, Към тази смес прибавяме брашнената смес, смесваме добре и най накрая прибавяме мака - разбъркваме добре.Печем в загрята фурна 180гр. за около 20-25 мин
Активен
gucci
Leader
****
Пол: Жена
Публикации: 6453


Обичаме се!


Моят сватбен албум

« Отговор #10 -: ноември 23, 2008, 22:36:43 »

Поширани яйца-автор Жужи
Сварявам 3 средно големи картофа и ги намачквам с вилица.Задушавам в масло малко спанак ,праз 1 скилитка чесън и прибавяш подправки по твой вкус.Като изтине всичко това го смесваш с картофите ,допълваш с нарязани кубчета шунка и оформяш като кладенче.
Второто което правиш е следното в тенджара кипваш вода със 2 ч.л. сол + 1 супена л. оцет.Щом водата кипне с бъркалка разбъркаи водата за да се получи малък водовъртеж.Сипваш яйцето в средата. Щом водата отново заври,дръпаш от  огъня,покрий с капак и изваждаш  яйцето след 3 минути.Тази техника е добра за да се получи добре оформено яйце.
Поставяш яйцето в/у направеното кладенче от картофите и спанака поръсваш с кашкавал и запичаш.Мисля ,че малко сложно като обяснение стана ,но пък е лесно и бързо
Активен
gucci
Leader
****
Пол: Жена
Публикации: 6453


Обичаме се!


Моят сватбен албум

« Отговор #11 -: ноември 23, 2008, 22:39:24 »

Щрудел-Данитка
1 пак. готови кори
1 пак. масло
ябълки ( колкото прецениш)
1 пакет канела
захар ( в зависимост,колко сладко искаш да бъде)
шепа орехи смляни на дребно,но може и по-едри
2 ч.л.галета

 Разстопяваш си маслото,но не да ври ....ами на много слаб огън.Намазняваш си тавичката(аз правя в тавичката от фурната) и приготвяш смес от предварително обелени и настъргани ябълки,аз всичко правя на око,прибавяш към тях канелата,орехите,галетата и захарта.Пробваш дали ти е достатъчно сладко.След като си извадила корите мажеш с маслото,пръскаш по кората от сместа и завиваш като руло и слагаш в тавичката,но листата от корите са по 2бр. не по-малко,не и повече.И така докато ти свършат корите и сместа.Става мноооогооо бързо.Когато си готова поливаш с масло,ако ти е останало на мен винаги остава,пъхаш във фурната,в предварително загрята на 180 градуса и готово 
Печеш около 30мин-40мин. до зачервяване.Вадиш,чакаш да истине и поръсваш с пудра захар.
Активен
gucci
Leader
****
Пол: Жена
Публикации: 6453


Обичаме се!


Моят сватбен албум

« Отговор #12 -: ноември 23, 2008, 22:40:27 »

Сладкиш-Дарлинг
За тестото:
3 яйца
1 чаша брашно
1 чаша захар
ползвам от големите с дръжка
1 ч.л бакпулвер
1 ванилия
5 супени лъжици олио
7 супени лъжици вода
Разтопявам в тавичката 1/2 пакетче масло, след това нареждам плодовете от един компот ( най-често праскови или кайсии) и изливам кексовото тесто. Пече се - докато стане готово , като обикновен кекс. През това време разбивам 4 белтъка с предварително разтопена на котлона  1 чаена чаша захар. Разбивам като обикновен крем с белтъци, но с тази особеност, че сипвам карамелизираната захар по-малко и постепенно докато кремът се сгъсти. За да ми е по удобно, държа карамела на котлона, за да бъде течен. След като се изпече блатът, го обръщам ( с прасковите нагоре) в тортена чиния осиропявам със сока на компота като спазвам правилото топло със студено. След осиропяването нанасям крема и отгоре украсявам с капки карамел. Става много красив и лек, за тези които обичат осиропените сладкиши.
Отдавна се каня да опитам усуканицата и празеника. Ще споделя  и аз като ги направя.
Активен
gucci
Leader
****
Пол: Жена
Публикации: 6453


Обичаме се!


Моят сватбен албум

« Отговор #13 -: ноември 23, 2008, 22:41:00 »

Солена торта-fiibi_bg
200 гр брашно
1/2 пакетче бакпулвер
125 мл прясно мляко
3 яйца
1/2 ч.олио
200 г шунка
100 г печурки
75 г кашкавал
15 маслини
25 г слънчогледови семки за поръсване

Активен
gucci
Leader
****
Пол: Жена
Публикации: 6453


Обичаме се!


Моят сватбен албум

« Отговор #14 -: ноември 23, 2008, 22:42:37 »

Кремче-Жужи
7 супени л.брашно
12 супени л. захар
половин пакетче масло
1 литър мляко и 4 яйца
Приготовление
1.  1 1/2 мляко+ захарта+ кравето масло го разтапяш на бавен огън .Можеш да добавиш есенция по желание. 2.  В ОТДЕЛЕН СЪД СЕ РАЗБИВАТ ЯйЦАТА ,ОСТАНАЛОТО МЛЕКО И БРАШНОТО ДОБАВЯТ СЕ НА ТЪНКА СТРУЯ КАМ ДРУГАТА СМЕС.И СЕ БЪРКА ДА НЕ ЗАГОРИ И ДА НЕ СЕ ПОЛУЧАТ ГРУДКИ.
Слагаш го в съответните купички ,аз лично винаги си го правя 2 цвята.

А понякога приготвям крема така,пак процедурите са същите ,НО в една тенджара карамелизирам захар оставям я да изстине и когато съм приготвила вече1 точка  и съм добавила 2 точка от горната рецепта разбивам до еднородна смес на бавен огън после прехвърлям в тенджарата с карамелизираната захар,но на водна баня и бъркам до сгъстяване.Карамела се разтапя и придава страхотен нежен вкус на крема.
Активен
Страници: [1] 2 3 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines