Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 01, 2024, 18:32:34

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Бременност, майчинство и закони 2  (Прочетена 184848 пъти)

Капризче
Наблюдаващ
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 3244

Baby Time

Моят сватбен албум

« Отговор #315 -: февруари 24, 2009, 12:11:52 »

Момичета, една позната току що ми каза че максималното майчинство, което може да се взима е 1300лв. Това вярно ли е?
Активен
bubka
Публикации: 2079

Загубил всичко, не загубвай себе си ...

Моят сватбен албум

« Отговор #316 -: февруари 24, 2009, 12:23:08 »

Не би ли трябвало да е 2000*90% = 1800лв максимума?
Активен
магито
Global Moderator
*
Публикации: 4922

яхнала метлата

Моят сватбен албум

« Отговор #317 -: февруари 24, 2009, 12:41:10 »

Капризче не е вярно.По-напред в темата Голди беше обяснила как можеш да взимаш майчинство 2000лв.Потърси го  good
Активен
Капризче
Наблюдаващ
Публикации: 3244

Baby Time

Моят сватбен албум

« Отговор #318 -: февруари 24, 2009, 15:46:35 »

Благодаря момичета! И аз с такова впечатление бях останала, но все пак да си питам
Активен
Zahira
Публикации: 2242

Моят сватбен албум

« Отговор #319 -: февруари 24, 2009, 18:05:23 »

Момичета толкова съм ядосана. Имам чувството, че или аз съм пълно куку и не мога да разбера каква е ситуацията с това майчинство или счетоводителите с които говоря са нещо сбъркани. Всеки ми обяснява различни неща. Един ми казва, че трябва да имам 12 м. стаж без прекъсване непосредствено преди бременността, друг ми казва, че  може и да е с прекъсвания  и не е задължително да е непосредствено преди бременността. Сега счетоводителката на наште ми твърди, че аз трябва да имам 12м. стаж без прекъсване за да взимам майчинство, а аз имам само 9 и то с прекъсване, в момента не се водя на работа, искам да ме назначат да си доплащам там 3-4 м. за да направя 12м. , а тя ми обяснява, че не може понеже трябвало да имам 12м. непрекъснат стаж и щяла да ме начначи 6м. да плащам осигуровки - пък аз й обяснявам, че след 6м. бебето вече ще е на месец-два живот и здраве  -направо вече ще полудея diablo Накрая ще отида в НОИ да си питам лично, защото или не си сверяват информацията или аз не мога да асимилирам какво ми приказват.
Активен
Mrs.™
Публикации: 4641

Моят сватбен албум

« Отговор #320 -: февруари 24, 2009, 18:13:54 »

Вики,обърни се към друга счетоводителка или към НОИ,аз от това което четох и слушах трябва да имаш някакъв стаж ,които не трябва да е непрекъснат-може да е 6 месеца преди+3 сега и т.н. .
Активен
Zahira

Моят сватбен албум

« Отговор #321 -: февруари 24, 2009, 18:19:17 »

Наде и аз така разбрах от хилядите изчетени статии по въпроса в интернет, обаче тя си твърди, че аз трябва да имам 12м. стаж без прекъсване и ме вкарва в някакви схеми как сега щяла да ме назначи със задна дата да съм плащала 6м. на незнам си какви суми. Не може да ме разбере, че искам да използвам осигурителния стаж, който имам до момента и да платя минимума, който ми остава до 12м.  - не държа да плащам осигуровки на 2000лв. и то половин година. Просто да си натрупам 12м.стаж за да мога все пак да получавам някакво майчинство. Колкото хора - толкова и различни мнения по въпроса.
Активен
Mrs.™
Публикации: 4641

Моят сватбен албум

« Отговор #322 -: февруари 24, 2009, 18:27:04 »

Ама ти като редовен студент ще получаваш средна заплата от 260лв.мисля на месец-сега не знам наведнъж ли ще ти я дадат или всеки месец ще ти я изплащаш,най-добре иди и разпитай в НОИ good Другото е да потърсиш и второ мнение или пиши на голди good
Активен
darling
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1371

....братска обич.....

Моят сватбен албум

« Отговор #323 -: февруари 24, 2009, 18:33:53 »

Zahira, звъннах на нашата счетоводителка специално да за да питам и тя каза, че не е необходимо 12те месеца да бъдат непрекъснат стаж. Важното е да са 12месеца, а последните вноски са важни заради размера на обезщетението. Ако имаш други въпроси ми пиши на лични, аз утре имам среща с нея по фирмени въпроси и ще я питам всичко което искаш.
Активен
Zahira

Моят сватбен албум

« Отговор #324 -: февруари 24, 2009, 18:52:52 »

Darling много ти благодаря, че си питала за моя случай. Сега обаче се натъкнах на нещо, което съвсем ме обърка:

" Ако последната година преди да родите например сте сменяли работата си и имате месец без внасяни осигуровки, при изчисляване на базата, на която ще получите обезщетението си, от НОИ сумират заплатите, на които сте осигурявани, и за "празните места" добавят минимална работна заплата."
Да речем аз съм с термин 29 август - гледа се 1 година назад ли, защото аз съм се водила дефакто на работа до октомври и оттогава досега не се водя на работа. Съвсем се оплетох, мислех, че мога да си използвам осигурителния стаж откакто се водя трудоспособна, а не 1г. назад преди да родя.
Аз имам няколко въпроса и ще ти бъда много благодарна, ако питаш и за тях, ако не ти представлява трудност. Нарочно ги задавам тук, а не на лични, защото сигурна съм, че все на някого ще послужат.

Как мога да разбера дали са ми внасяни осигуровки за ОЗМ - "общо заболяване и майчинство", защото това го има изрично като изискване.

Какъв е срокът на изплащане на обезщетение за майчинство за редовните студентки / в смисъл 410 дни ли е като на останалите или до  навършване на 1г. на детето/ и има ли изискване за минимален доход на член от семейството, тъй като четох, че се получава от социалните, а не от НОИ.

Предварително благодаря!
Активен
darling
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1371

....братска обич.....

Моят сватбен албум

« Отговор #325 -: февруари 24, 2009, 19:32:44 »

Ще се включа утре следобяд с отговори.  А дотогава и Голди може да се включи smile
Активен
goldi
Баш Майстор
**
Публикации: 1871

Моят сватбен албум

« Отговор #326 -: февруари 24, 2009, 20:01:27 »

,
« Последна редакция: юни 25, 2010, 11:22:30 от goldi » Активен
Zahira

Моят сватбен албум

« Отговор #327 -: февруари 24, 2009, 20:21:31 »

Голди значи ако съм разбрала правилно изискването за 12м. стаж е просто за да се получава майчинство като плащаните осигуровки за този 12м. стаж не се взимат като база при изчисляване на майчинството, а се взимат дванадесетте месеца преди раждане. Ако съм имала осигурителен стаж през някои от тези 12м. преди раждането то те се взимат като база, а месеците, в които не съм била на работа ми се взима за база 240лв. Оттук явно идва объркването ми, защото аз до този момент си мислех, че като база за майчинство ми се взимат задължителните 12м. през които са ми плащани по принцип осигуровки, а не 1 година преди раждането. Така ли е или бъркам? А и нали се изчислява до месеца преди излизане в 45-дневния болнични? В случая при мен се пада около 15 юли и значи ли това, че се смята до юни месец.
Извинявам се отново, че ви занимавам с моя случай.
Активен
goldi
Баш Майстор
**
Публикации: 1871

Моят сватбен албум

« Отговор #328 -: февруари 24, 2009, 20:32:40 »

Щом болничния ти преди раждане е 15 юли,  база ти е юни 2009 - юли 2008
Активен
Zahira

Моят сватбен албум

« Отговор #329 -: февруари 24, 2009, 20:49:23 »

Благодаря ти! Сега вече ми се изясни ситуацията.
Активен
Страници: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: