Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 01, 2024, 20:32:33
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Бременност, майчинство и закони 2
Страници:
1
...
15
16
[
17
]
18
19
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Бременност, майчинство и закони 2 (Прочетена 184897 пъти)
kali_gali
Заслужил майстор на спорта
Отг: Бременност, майчинство и закони 2
«
Отговор #240 -:
февруари 04, 2009, 11:55:00 »
Дя,ще окаже-ще получаваш и от двете места пари-90% от всяка заплата,но не повече от 2000,00лв.Но задължително когато взимаш болниче трябва да взимаш два за двете раотни места защото иначе няма да получиш дори от едно място пари.
Активен
Слънце
Усмихни се!
«
Отговор #241 -:
февруари 04, 2009, 12:13:40 »
Благодаря за информацията
Ще го имам предвид това за двата болнични, въпреки, че аз още не съм ядокарала дотам
, но се налга да решвам важни неща относно осигуровките ми занапред и искам да съм добре информирана.
Активен
Мими Рашкова
Сватбен ГУРУ
Едно щастливо семейство!!!!
«
Отговор #242 -:
февруари 04, 2009, 12:56:51 »
Здравейте и от мен!
Аз онзи ден ходих до счетоводителката и попълвах пак някакви неща за майчинството. Искам да попитам мога ли някъде да следя за изплащането на майчинството? И още нещо - нали ще получа майчинство за 1 месец, а не от датата на която съм родила? Че някой ми каза така?!?!?!?!?
А и още нещо - някой знае ли реда по който майката или свекървата могат да ползват майчинството! Свекито е пенсионер по болест - ако има значение е де?
Активен
maria_lakova
«
Отговор #243 -:
февруари 04, 2009, 13:55:12 »
Цитат на: Mimi Rashkova в февруари 04, 2009, 12:56:51
Здравейте и от мен!
Аз онзи ден ходих до счетоводителката и попълвах пак някакви неща за майчинството. Искам да попитам мога ли някъде да следя за изплащането на майчинството? И още нещо - нали ще получа майчинство за 1 месец, а не от датата на която съм родила? Че някой ми каза така?!?!?!?!?
А и още нещо - някой знае ли реда по който майката или свекървата могат да ползват майчинството! Свекито е пенсионер по болест - ако има значение е де?
Мисля, че на сайта на НОИ може да се проверява (чувала съм от приятелки, че проверяват там) дали и колко са ти превели, но аз лично не съм го правила, защото нямам този код, който се изисква.
По следващия въпрос - ти така или иначе вече си излязла в болничен преди да родиш и с иполучаваш винаги за цял месец пари, без значение от датата на разждане - тя е важна за болничните, които ти пишат. Само когато се засичат 2 болнични при мен превеждат парите на 2 пъти, но това е нормално и то в рамките на 2-3 дни разлика между двата превода. Аз получавам всеки месец sms от НОИ когато ми превеждат пари и така съм спокойна, че няма нужда да проверявам дали има пари в картата, но картата ми е на ОББ (това мисля, че е услуга на банката, както и sms, когато тегля пари от банкомат).
Мен също ме вълнува реда за прехвърляне на майчинството на друг, макар и да има време до това, но не съм запозната и не съм се интересувала още. Ако някой знае, ще се радвам да сподели.
Активен
Kiksi
«
Отговор #244 -:
февруари 04, 2009, 16:09:21 »
Някой знае ли, ако ползваш по време на бременността си 180 дни болнични (без онези 45 преди термина), издадени от ЛКК, как това се отразява на размера на изплащането на болничните?
В смисъл такъв, ясно е, че докато си в болнични ти се изплащат 80% от заплатата, но въпросът ми е, ако взимаш примерно чисто 500 лв., през всеки от въпросните 6-месеца, докато си в болнични ли получаваш 80% от тези пари (примерно 400, не знам, дали правилно го изчислявам) или с всеки изминал месец парите от болничните падат? Приятелката, за която питам, е осигурена на реалната си заплата, не е на по-ниска.
Тя чула нещо от рода на, че като си в дълъг болнични средно дневното ти трудово възнаграждение пада и за това в един момент реалното изплащане на болничните пада значително - примерно вместо 400 лв. на 5-тия, 6-тия месец ще получаваш 300 да кажем.
Дали е вярно това, някой знае ли, защото аз хич нямам представа как се изчисляват парите при дългосрочни болнични.
А ако има кратки прекъсвания на болничните, това променя ли нещо?
Ох, ако някой може да ми отговори, ще съм му много благодарна!
Активен
kali_gali
«
Отговор #245 -:
февруари 04, 2009, 16:20:58 »
За периода на болничиния за база за изчисление на следващ болничен се взима сумата от която е изчислен първия болничния-малко неразбираемо е :)С две думи-ако си започнала да се осигуряваш на висока заплата в момента в който си разбрала че си бременна,то е по-добре да не излизаш в болничен по време на бременносттта,защото този болничен ще бъде изчилен на база 6 месеца назад-т.е.шестте месеца с ниска заплата.Ако се осигуряваш на висока заплата от преди да забременееш няма да ти се отрази това,че ще излизаш в болнични по време на бременността.
Активен
Kiksi
«
Отговор #246 -:
февруари 04, 2009, 16:35:17 »
(x)kali_gali
, благодаря!
В случая е осигурявана на висока заплата още преди да разбере, че е бременна, така че за щастие не се налагат тези сложни "гимнастики".
Но не знам, дали правилно ми разбра въпроса. Значи, ясно е, че се гледат вече 12 мес. назад, за това няма проблем - защото осигуровките в случая са високи.
Но не питах за базата за изчисление за майчинството в последствие, а за изплащането на непрекъснати 6 месеца болнични по време на бременността (преди този 45-дневния). Дали през всичките 6 месеца, ще получава 80% от заплатата си или с всеки изминал месец парите от болнични падат?
Дано съм го обяснила ясно, че и на мен ми е много объркано.
Активен
kali_gali
«
Отговор #247 -:
февруари 04, 2009, 16:43:17 »
Ако е в болничен без прекъсване,болничния се изчислява веднъж и до момента о който се върне дори и за един ден на работа кара все с това изчисление.Примерно като излезе зе първи път е изчислено,че трябва да мзима по 12лв на ден,то тя ще ги взима до момента на връщане съответно умножени по работните дни в месеца
Активен
svetli
Баш Майстор
«
Отговор #248 -:
февруари 05, 2009, 08:35:01 »
Проблемът идва с връщането на работа дори и за 1 ден - при следващия болничен, базата за изчисление се измества и в нея вече влизат ползваните болнични. Идеята е, че излезе ли веднъж в болничен човек - по-добре е да не се връща на работа, още по-малко за 1 или 2 дни. Просто болничния трябва да е непрекъснат.
Активен
Kiksi
«
Отговор #249 -:
февруари 05, 2009, 12:21:46 »
(x)kali_gali
и
svetli
, много ви благодаря - отзивчиви на момента, както винаги!
Това, че е по-добре болничният да е без прекъсване, е доста успокоително, защото тя точно това искаше - да не го прекъсва, но една наша колежка нещо ни заблуди като каза, че към края на 6-месечния болнични взела по-малко пари и затова май било по-добре да имаш някакво прекъсване, а всъщност излиза, че не е точно така. Значи, ако като дни ти стигат болничните,по-добре да не ги прекъсваш.
Активен
kali_gali
«
Отговор #250 -:
февруари 05, 2009, 13:22:49 »
Абе ако си осигурет на нисока заплата не е проблем,че ще се върнеш за 1 ден на работа защото за дните на болничен се взима базата от която е изчислен той и ако се исгуряваш на висока заплата базата също ще е висока,проблема идва ако си бил осигурен на ниска заплата.
Активен
Kiksi
«
Отговор #251 -:
февруари 05, 2009, 13:31:16 »
Е, в случая осигуровките са на висока заплата и то от доста време назад, така че явно не е изгодно да се прекъсва болничният от 6-месеца, ако правилно съм разбрала
Активен
svetli
Баш Майстор
«
Отговор #252 -:
февруари 05, 2009, 16:30:07 »
Ако заплатата е била абсолютно една и съща за целия период - е все тая дали ще се прекъсва болничния, но ако да речем преди три месеца са ми вдигнали заплатата с 50лв (и преди е била висока, но сега е малко по-висока), автоматично губя някакви левчета, ако излизам в болничен с прекъсване в началото на бременността. Дано да го обясних разбираемо, че малко се обърках като всички и аз в тези обезщетения
Активен
maria_lakova
«
Отговор #253 -:
февруари 05, 2009, 23:39:54 »
Цитат на: svetli в февруари 05, 2009, 16:30:07
Ако заплатата е била абсолютно една и съща за целия период - е все тая дали ще се прекъсва болничния, но ако да речем преди три месеца са ми вдигнали заплатата с 50лв (и преди е била висока, но сега е малко по-висока), автоматично губя някакви левчета, ако излизам в болничен с прекъсване в началото на бременността. Дано да го обясних разбираемо, че малко се обърках като всички и аз в тези обезщетения
На мен въобще не ми стана ясно нищо от това обяснение.
Но не е вярно, че ако заплатата ти е била една и съща за целия период няма значение дали ще се прекъсва болничния или не!
Давам много прости сметки, които в действителност не са точно така, но за да може да разберете
Получаваш 1000 лв. заплата, излизаш в болничен за 6 месеца и вземаш 80% от заплатата или грубо казано 800лв. Ако не се прекъсва болничния до почването на 45-дневния преди разждане, за периода на болничния и майчинството ще се изчисляват 90% от 1000лв или грубо ще получавате 900 лв на месец. Но ако се прекъсне болничния дори и за един ден за база на изчисляване на 45-дневния и следващите болнични се вземат месеците, в които сте получавали 1000 лв и тези, в които сте получавали 800 лв. И ако 6 месеца сте били болничен по 800 лв и 6 по 1000, това не е равно на 12 по 1000 лв за база.
Активен
kali_gali
«
Отговор #254 -:
февруари 06, 2009, 00:33:48 »
Марийче,не е така защото от НОИ зА времето през което си в болничен(6месеца) няма да взимат 800лв,а базата от която са изчислени тези 800лв т.е.пак 1000лв.Да уточня,че това е само ако се осигуряваш на висока заплата от дълго време.Ако се върнш примерно по следата на месеца /преди 45-те дни преди раждане/ от НОИ за този месец ще взеат половин месец на заплатата която си изработил и половин месец на база ОТ която е изчислен болничния.Т.е ако ти си на висока заплата осигуряван от дълго време можеш да си излизаш в болничен и да се връщаш без да те бърка,а ако се осигуряваш на висока заплата фиктивно от дълъг период от време е най-добре още от 6-ти меец да си излецеш в болничен и да си теглиш 90% - 4 допълнителни месеца,но вече се отплеснахме в друга тема.Това което ти го казвам за базата съм го проверявала няколко пъти н НОИ.Друг е въпроса,че ако се водиш на ведомост т.е.работиш по трудов договор никога не може да вземеш 90%,ако не взимаш заплата над необлагаемия минимум защото 90% винаги идват над нетното възнаграждение,а в закона е казано,че се изплаща по-ниската от двете суми.Стана объркано,но ако има въпроси ще се опитам да го обясня пак по-ясно.
Активен
Страници:
1
...
15
16
[
17
]
18
19
...