Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 02, 2024, 00:26:59

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Бременност, майчинство и закони 2  (Прочетена 184972 пъти)

Gergancheto
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2366

Моят сватбен албум

« Отговор #195 -: януари 28, 2009, 13:51:35 »

При условие че мъжа ми работи за 500, Мими нали се сещаш колко много означават за мен 750  pleasantry, но от друга страна малко ще се натоварим да внасяме по 250лв. всеки месец  crazy Абе ще го мислим, поне се ориентирах горе доло на каква заплата колко осигуровки трябва да си внасям и колко майчинство ще получавам. Благодаря  heart
Активен
echy_
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1009

Моят сватбен албум

« Отговор #196 -: януари 28, 2009, 15:01:34 »

Гери, и аз като теб почвам да се замислям за осигуряването и майчинството. при мен може би е по лесно защото имам вече няколко години трудов стаж през които съм осигурявана от които последната  една година на 320 лв. та се замислям за варианта да говоря с шефа да почна да се осигурявам на повече, но незнам как да си сметна по колко ще трябва да внасям. за 320 лв ми удържат около 70 лв, а примерно за 1200лв колко ли ще ми удържат?
Активен
Слънце
Публикации: 2771

Усмихни се!

« Отговор #197 -: януари 28, 2009, 15:10:51 »

Тук можеш да си сметнеш: http://pariteni.bg/Calcs/5/c4ca4238a0b923821.html
Трябва хубаво да си пресметнете и прецените на колко си струва да се осигурявате, Goldi по-назад в темата е давала пример и изчисления, вижте и тях, мпоже да са ви полезни.
Активен
Mrs.™
Публикации: 4641

Моят сватбен албум

« Отговор #198 -: януари 28, 2009, 15:14:56 »

Гери, и аз като теб почвам да се замислям за осигуряването и майчинството. при мен може би е по лесно защото имам вече няколко години трудов стаж през които съм осигурявана от които последната  една година на 320 лв. та се замислям за варианта да говоря с шефа да почна да се осигурявам на повече, но незнам как да си сметна по колко ще трябва да внасям. за 320 лв ми удържат около 70 лв, а примерно за 1200лв колко ли ще ми удържат?

Пак около 300,което ще рече ти да му даваш на ръка още 100-120 и той да ги внася,не мисля че за него ще е проблем,защото реално той няма да ги дава от неговия джоб тези пари pleasantry
Активен
goldi
Баш Майстор
**
Публикации: 1871

Моят сватбен албум

« Отговор #199 -: януари 28, 2009, 20:48:26 »

В такъв случай на каква заплата ти изчисляват майчинството? На база последните осигуровки, които имаш ли?

Значи, ако имаш изобщо през живота си 12 месеца осигурителен стаж това ти дава право на майчинство. Обаче да кажем си безработна когато забременееш и преди болничния от 45 дни преди раждане имаш само 5 месеца работено например с осигурителен доход 500 лева, за база се вземат 12 месеца назад от месеца, в който излизаш в 45-дневиня болничен. Обаче ти имаш от тези 12 работени само 5, за другите 7 месеца за база ти се взема минималната заплата 240 лева. И база ти за изчисление на болничния става така 5х500 + 7х240 лева. Смята се средно дневно брутно и се сравнява със средно дневно нетно и се взема по-малкото.
Активен
Рени
Баш Майстор
**
Публикации: 1994

Аз дочаках своето малко чудо*2!

Моят сватбен албум

« Отговор #200 -: януари 28, 2009, 23:36:15 »

Обаче ти имаш от тези 12 работени само 5, за другите 7 месеца за база ти се взема минималната заплата 240 лева. И база ти за изчисление на болничния става така 5х500 + 7х240 лева. Смята се средно дневно брутно и се сравнява със средно дневно нетно и се взема по-малкото.

Т.е. ще вземаш майчинство на минималната заплата, така ли е. Ама колко съм тъпа. А задължително ли е, ако работата ти позволява да не вземаш болничен?
« Последна редакция: януари 28, 2009, 23:39:08 от Рени » Активен
Zahira
Публикации: 2242

Моят сватбен албум

« Отговор #201 -: януари 29, 2009, 08:40:14 »

Значи, ако имаш изобщо през живота си 12 месеца осигурителен стаж това ти дава право на майчинство. Обаче да кажем си безработна когато забременееш и преди болничния от 45 дни преди раждане имаш само 5 месеца работено например с осигурителен доход 500 лева, за база се вземат 12 месеца назад от месеца, в който излизаш в 45-дневиня болничен. Обаче ти имаш от тези 12 работени само 5, за другите 7 месеца за база ти се взема минималната заплата 240 лева. И база ти за изчисление на болничния става така 5х500 + 7х240 лева. Смята се средно дневно брутно и се сравнява със средно дневно нетно и се взема по-малкото.
Голди благодаря ти! Това за мен беше много полезно инфо! Значи тези 3-4 месеца, които не ми достигат за 12 месечен осигурителен стаж може и да не си плащам осигуровки ами просто да ми се смятат на минимална работна заплата, което пак не е зле, защото останалите месеци пък съм осигурявана на добра заплата,а то се смята средно от 12 месеца нали? Аз някъде етох и за друг вариант, но не знам доколко е истина - месеците, които не достигат до 12, просто после когато се излезе в отпуск  по майчинство толкова месеци не се получава обезщетение.
Активен
svetli
Баш Майстор
**
Публикации: 1959

Моят сватбен албум

« Отговор #202 -: януари 29, 2009, 08:51:46 »

Рени какво имаш предвид под да не взимаш болничен? Така или иначе този болничен за 45 дни преди термина си е нормалния, който си е задължителен. Него ли имаш в предвид?
Захира това ми се вижда невъзможно - като не си работил - да не взимаш майчинство толкова месеци и аз лично не съм го чувала.
Активен
Рени
Баш Майстор
**
Публикации: 1994

Аз дочаках своето малко чудо*2!

Моят сватбен албум

« Отговор #203 -: януари 29, 2009, 08:56:16 »

Рени какво имаш предвид под да не взимаш болничен? Така или иначе този болничен за 45 дни преди термина си е нормалния, който си е задължителен. Него ли имаш в предвид?

Точно него имам предвид. Една приятелка работи до 4 дни преди термина си. Без да ползва този 45 дневния болничен. Моята работа донякъде ми позволява да направя същото някой ден. И ми е интересно какаво се случва тогава. Могат ли да те задължат да го ползваш. И още нещо, ако не ти достигат месеци можеш ли да си платиш осигуровката наведнъж със задна дата? И така да ти се изчислява майчинството?
Активен
svetli
Баш Майстор
**
Публикации: 1959

Моят сватбен албум

« Отговор #204 -: януари 29, 2009, 09:57:39 »

Сега ме хвърли в размисъл. Не се бях замисляла дали е задължително да се ползва този 45 дневния. Сигурна ли си, че твоята приятелка, която е ходила на работа не е била официално в болничен? Нека някой, който е по-запознат да каже, защото аз нещо се замотах. По моята логика болничния трябва да е право, а не задължение и би следвало да не могат да те задължат да го ползваш, но...  pardon
Относно плащането на осигуровки със задна дата - за да се внасят осигуровки трябва да има правно основание за това - трудов договор, а той няма как да стане със задна дата, понеже се регистрира в НАП при сключването му. Може би може да се намери начин, ако има трудов договор и внасяни осигуровки, просто да се довнесат до по-високата сума.
Активен
ina_lemon
Наблюдаващ
Публикации: 2310

Моят сватбен албум

« Отговор #205 -: януари 29, 2009, 10:01:46 »

Ако не желаеш да си ползваш дните преди раждането,мисля, че ти се дават след като родиш.Понеже се полагат 156дни мисля.45 преди раждането, 42 след като родиш и остатъка ти го дава джипито на детето - остатъка до 156.ия ден. По тази логика ако родиш по - рано от термин - както аз бях например, дните ми не се губат, а се добавят в последният болничен, защото тогава вече са големите сметки. Иначе гинеколога ти дава първия за 45дни преди раждане, като родиш от болницата ти дават другия за 42дни и после вече се смята остатъка и го дава док на бебето. Така че просто ще си ползвате и тези 45дни след като се роди детето.
Май така беше схемата, ако не бъркат тотално. Пък и незнам дали ясно се изразих.
Активен
goldi
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #206 -: януари 29, 2009, 10:05:51 »

45-дневния е задължителен. Тя просто го е представила от НОИ са и платили, а времето през, което е ходила на работата са и платили под масата, ако разбирате. При положение, че се чувстваш добре, няма проблем да си го работиш, ако се разбереш с работодателя.

Относно Захира ти имаш или нямаш в живота си 12 месеца осигурителен стаж. Защото, ако нямаш е вярно това, че няма да получаваш майчинство, докато ги натрупаш. Но ти си студентка редвоно нали, за тях има преференции. Опиши си слчая точно за да не стане някоя заблуда и да може точно да ти отговоря. Това, което горе съм писала е при изрично при условие за 12 месеца осигурителен стаж в живота

Ина правилно си описала схемата за това, ако родиш по-рано или по-късно дните се прехвърлят, но болничния от 45 не можеш да го ползваш след това. Не знам как е ако родиш в 7-ми месец
« Последна редакция: януари 29, 2009, 10:07:59 от goldi » Активен
Zahira

Моят сватбен албум

« Отговор #207 -: януари 29, 2009, 10:09:32 »

Голди имам само 9 месеца осигурителен стаж, който е с прекъсване, но разбрах вече, че това няма значение като не работа съответно от 01.10.08г. Исках да се запиша на работа във фирмата на родителите ми за да направя съответно 12месеца осигурителен стаж и да мога да взимам майчинство. Иначе да - уча редовно. Какви преференции има за студентките? Аз цяла сутрин се ровя в разни разпоредби на НОИ, но освен стандартните нормативни документи нищо не намирам.
« Последна редакция: януари 29, 2009, 10:12:54 от Zahira™ » Активен
goldi
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #208 -: януари 29, 2009, 10:12:44 »

Ти сега оставащите месеци ще се водиш на работа до раждането нали. Така ще натрупаш повече от 12 месеца стаж и ще имаш право на майчинство. Преференциите са, че на редовните студентки,които нямат стаж от 12 месеца им дават 410 дни минималната заплата, вместо нищо или 100 лв социална помощ.
Активен
Zahira

Моят сватбен албум

« Отговор #209 -: януари 29, 2009, 10:15:42 »

А има ли някакви изисквания за минимален доход на член от семейството за да получавам мин. работна заплата като майчинство или това няма значение и важи за всички?
Активен
Страници: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: