Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 02, 2024, 08:22:40
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Бременност, майчинство и закони 2
Страници:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Бременност, майчинство и закони 2 (Прочетена 185210 пъти)
Дидето
Баш Майстор
Отг: Бременност, майчинство и закони 2
«
Отговор #60 -:
декември 08, 2008, 16:27:14 »
Мерси май го разбрах
А ако през тази изминала година съм ползвала болнични това си отразява нали
Активен
ROSI KRASTEVA
Заслужил майстор на спорта
ЩАСТЛИВИ ЗАЕДНО
«
Отговор #61 -:
декември 08, 2008, 16:34:55 »
Цитат на: maria_lakova в декември 08, 2008, 14:02:45
Роси, казаха, че промените ще важат за всички, които родят след 01.01.2009 г., което автоматично ни изключва!
А по въпроса за плащането - на мен в началото на месеца ми превеждат парите за предходния!
хммммммм аз разбрах че от тогава влиза законът
дано се променят и в наша полза нещата
досега аз до колкото разбрах от мойте питания винаги когато е имало промяна в законите е важило за всички в заварено положение
«
Последна редакция: декември 08, 2008, 16:36:27 от ROSI KRASTEVA
»
Активен
ina_lemon
Наблюдаващ
«
Отговор #62 -:
декември 08, 2008, 17:02:31 »
Роси ,тоя път май няма да стане така обаче. Изрично е казано, че важи за родилите след 1 януари догодина. Тъпня и половина.
Активен
gucci
Leader
Обичаме се!
«
Отговор #63 -:
декември 08, 2008, 17:24:32 »
Искам да питам някой разбра ли на каква база ще ти изплащат 90% от заплатата на осигурителния доход за 6 месеца назад или на 12 месеца назад.Освен че искат да има осигурителен стаж 12 месеца назад.Преди на база на това на какво си се осигурявал 6 месеца зависи 90% от какво ще взимаш.
Все си мисля Stassi че ще взимат средния размер на осигурителния доход-въпроса е за какъв период ще се взема осигурителния доход.
Активен
StAsSi
Сватбен ШАМАН
Аз истински вярвам, че стават чудеса!
«
Отговор #64 -:
декември 08, 2008, 18:36:16 »
Е, незнам за вас, ама аз страшно много се обърках и нищо не разбирам. Значи разбрах само, че трябва да имаш осигурителен стаж 12 месеца. ОК. Но,
Цитат на: svetli в декември 08, 2008, 16:13:13
dideto
то и досега имаше изискване майката да има поне 6 месеца осигурителен стаж, независимо кога е направен (не е задължително да е точно преди раждането). Сега просто това ще се промени на 12 месеца. Т.е. майката може да почне да се осигурява и два месеца преди първия болничен - ползва правата, ако да речем преди две години е била на постоянна работа и има общо месеците в осигуряване.
Само при изчислението на обезщетението се взимат само последните шест месеца преди болничния.
(дано съм го обяснила разбираемо)
ето от тук нещо се обърках. Какво значи това? Че просто трябва да имаш 12 месеца стаж за целият ти живот досега ли???? Например ако си на 25 и си работила 3 години (20-21-22) и после нищо не работиш, това какво означава? Че влизаш в условието ли?
Супер много се обърках
Активен
maria_lakova
«
Отговор #65 -:
декември 08, 2008, 19:45:18 »
Да, Stassi, влизаш в условието!
Но ако не си работил точно преди да родиш, ще получаваш минималната работна заплата (защото се изчислява на база мин. раб. заплата и не може да е по-малко), колкото е и майчинството след тези 410 дни платено майчинство!
Активен
StAsSi
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #66 -:
декември 08, 2008, 19:52:38 »
Добре, а такъв вариант как ви се струва. Примерно имаш 12 месеца стаж
някога
във времето назад. Забременяваш. И месец след като си разбрала, че си бременна започваш сама да внасяш осигуровки на заплата 500 лева да кажем. Внасяш осигуровки до края на бременността ти (общо 7 месеца осигуровки). И тогава какво майчинство вземаш? 90% от 500 лева ли?
След отговорът на този въпрос ще ви обясня точно защо питам и какво имам в предвид реално
Активен
gucci
Leader
Обичаме се!
«
Отговор #67 -:
декември 08, 2008, 19:57:46 »
Според мен трябва да си работил 12 месеца преди майчинството.И това ти взимат за база.
Активен
svetli
Баш Майстор
«
Отговор #68 -:
декември 09, 2008, 10:38:07 »
Момичета, първо трябва да си изясним дали се променя методиката за формиране на обезщетението - от 6 на 12 месеца или се запазва, а се променя само условието за наличие на осигурителен стаж от 6 месеца.
Стаси
, примера който си дала, ако наистина не се променя начина на изчисление е горе долу вярен - не до стотинка, а по принцип. Относно това, което казваш - да се осигуряваш сама - трябва да си назначен към някоя фирма или да си самоосигуряващ се на основание някаква свободна професия. Поне аз не знам човек да може да се осигурява за всички осигурителни случаи само защото иска. (ако греша нека някой ме поправи)
Наистина, до сега, ако майката започнеше да се осигурява да речем два месеца преди термина, в изчислението за останалите четири месеца назад се взимаше минималната работна заплата.
Активен
goldi
Баш Майстор
«
Отговор #69 -:
декември 09, 2008, 11:44:13 »
На 12.12 ще се гласуват промените, преди това нищо не може да се каже със сигурност
Активен
kali_gali
«
Отговор #70 -:
декември 09, 2008, 11:46:47 »
Момичета ние тук хубаво си коментираме нещата,но това със сигурнжст ли ще стане.Аз прерових нета,но не откривам да е прието.Моля ако някой имя някакво доказателство-наредба,закон или каквото и да е,че е прието да го пусне.Ако има такъв то там ще пише подробно какво се променя-т.е.само условието за да имаш право на тези пари или и начина за изчисление.
Активен
maria_lakova
«
Отговор #71 -:
декември 09, 2008, 12:46:48 »
Цитат на: kali_gali в декември 09, 2008, 11:46:47
Момичета ние тук хубаво си коментираме нещата,но това със сигурнжст ли ще стане.Аз прерових нета,но не откривам да е прието.Моля ако някой имя някакво доказателство-наредба,закон или каквото и да е,че е прието да го пусне.Ако има такъв то там ще пише подробно какво се променя-т.е.само условието за да имаш право на тези пари или и начина за изчисление.
Голди е написала!
Цитат на: goldi в декември 09, 2008, 11:44:13
На 12.12 ще се гласуват промените, преди това нищо не може да се каже със сигурност
Аз снощи до 1 часа съм чела разни форуми, но едиственото, което разбрах е, че всъщност това все още не е прието и има доста неизвестни и всеки си разсъждава от собствена гледна точка, но няма база, на която да го прави!
Така, че нека наистина изчакаме да го гласуват този петък и тогава вече ще се разбере (надявам се да е написано разбираемо и да не се чудим пак как да тълкуваме нещата) кое как и защо!
Активен
Юлия
Баш Майстор
сем. Николови
«
Отговор #72 -:
декември 09, 2008, 13:14:46 »
До колкото рзбрах ние родилите преди 01.01.2009 няма да взимаме година майчинство. Така ли? Ако да това е много странно след като всички промени до сега са засягали майките в заварено полужение.
Активен
StAsSi
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #73 -:
декември 09, 2008, 13:18:21 »
Добре, тогава да почакаме наистина до края на седмицата и после пак ще говорим...
Активен
maria_lakova
«
Отговор #74 -:
декември 09, 2008, 13:20:19 »
Цитат на: Юлия в декември 09, 2008, 13:14:46
До колкото рзбрах ние родилите преди 01.01.2009 няма да взимаме година майчинство. Така ли? Ако да това е много странно след като всички промени до сега са засягали майките в заварено полужение.
Така се говори, Юле, но все още нищо не е решено и всичко подлежи на промени - да изчакаме да видим какво ще реши парламента в крайна сметка и тогава ще стане ясно дали тези промени ще засегнат и нас, а и тези които ще родят до края на годината!
Активен
Страници:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...