Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 02, 2024, 10:26:45

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Бременност, майчинство и закони 2  (Прочетена 185237 пъти)

магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
*
Публикации: 4922

яхнала метлата

Моят сватбен албум

« Отговор #45 -: декември 06, 2008, 11:34:21 »

Честно да си кажа аз не съм много доволна от цялата ситуация.Сега се осигурявам на 400лв, а заплатата ми е по-висока, в Плевен, а и във всеки един по-малък град няма да намерите работотдател който да осигурява на парите който получаваш и затова много от майките им беше по-добре и се осигуряваха тези 6 месеца на по-високи заплати.Сега ако забременея(дай боже) ще трябва така да изчисля парите, че за месеците който мога да внеса много високи осигуровки за да може като съм майчинство да взимам към 800 лв поне.Ще лудна.
Активен
goldi
Баш Майстор
**
Публикации: 1871

Моят сватбен албум

« Отговор #46 -: декември 06, 2008, 12:00:50 »

Иначе подкрепям решението, защото така ще стимулират младите да искат да се осигуряват на по-висока заплата, а не да се укриват доходи!  good

Не мога да се съглася, че борбата със сивата икономика, трябавше да започне, чрез орязване на парите за майките. Още повече, че догодина заради световната криза, ще се увеличи безработицата и тогава не мисля, че някой няма да започне работа, само защото работодателят му няма да го осигурява на реален доход. А и не знам доколко в България има коректни работодатели, на който като поставиш условие за осигуряване на реален доход ще се съгласят да те вземат на работа.
Още повече, че най-голямо укриване на доходи има в сектори, където работят масово мъже, а не жени и за мен правителството просто се подигра, с това определено няма да се стимулира раждаемостта, и точно в тази нестабилна сигуация сега много майки, които ще родят съвсем скоро ще им бъде изключително трудно отглеждането на детето. Лично мнение не ангажирам никого с него, но целта на Петицията от СНБМ мисля, че не беше точно това, което сега се постигна.
Активен
магито
Global Moderator
*
Публикации: 4922

яхнала метлата

Моят сватбен албум

« Отговор #47 -: декември 06, 2008, 12:18:03 »

Абсолютно съм съгласна с Голди.Секторите в който не се плащат реални осигуровки са предимно мъжки ако мога така да се изразя.Още по-вече с криза почукваща на вратата ще бъде много весело.Имам чуството, че ако правителството не вземе адекватни мерки пак ще настане онзи вакум в които никой не раждаше заради липса на работа и пари.А и не мисля, че 70 000 майки годишно ще направят нещо като внасят пълната си осигуровка.Проблема не е в тях, а в цялата система.Както каза Дидето "Пак сме от е*аната страна"
Активен
Петето
Публикации: 2476

Дива и щастлива.....

Моят сватбен албум

« Отговор #48 -: декември 06, 2008, 13:12:44 »

Ами оказва се, че пак сме прецакани  pardon Аз преди да си сменя работата( а не съм я сменяла защото ще забременявам  nea даже в началото като се преместих въобще нямах такива намерения  pardon ) се осигурявах почти на две-трети от сегашната ми заплата. Имам 6 месеца и половина на новото място преди да изляза в болничен и останалата почти половин година ще ми смятат старата заплата  angry angry angry Ама и държавата и правителството са ни такива....  diablo
Активен
maria_lakova
Публикации: 4170

Моят сватбен албум

« Отговор #49 -: декември 06, 2008, 15:51:14 »

На мен не ми е ясно какво означава "Условието е бъдещата майка да се е осигурявала на този доход година преди раждането на детето, а не шест месеца, както е в момента."
Какво означава условие - излиза, че трябва да си се осигурявал на един и същ доход 1 г. назад от така написаното, т.е. не е формулирано добре и не става много ясно какво имат предвид.  nea И нищо не се споменава откога влиза в сила и най-вече кого ще обхване!  crazy
Активен
goldi
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #50 -: декември 06, 2008, 16:05:33 »

,
« Последна редакция: юни 25, 2010, 11:10:07 от goldi » Активен
StAsSi
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1458

Аз истински вярвам, че стават чудеса!

Моят сватбен албум

« Отговор #51 -: декември 06, 2008, 19:14:29 »

Добре, някой разбра ли какво следва от вариант 1 като този.
Примерно, работиш си някъде на 500 лева, осигуряват те на 400. Забременяваш. Никой обаче незнае и след 2 месеца те повишават автоматично на заплата 700 лева и те осигуряват на 550. ( т.е. накрая на бременността излиза, че имаш плащани осигуровки 4 месеца на 400 лева и 8 месеца на 550 лева!!!)
Тогава какви майчински ще вземеш? Коя сума ще гледат тогава господата от Правителството?
Активен
maria_lakova

Моят сватбен албум

« Отговор #52 -: декември 06, 2008, 19:51:42 »

На мен не ми е ясно какво означава "Условието е бъдещата майка да се е осигурявала на този доход година преди раждането на детето, а не шест месеца, както е в момента."
Сега по новините на БТВ разбрах какво се има в предвид под "условието е" - всъщност грешно сме разбрали, че ще се гледа заплатата за 1 година назад, въпроса е там, че трябва да имаш 12 месеца осигурителен стаж, т.е. поне 1 година да си внасял осигуровки преди да излезнеш в болнични поради бременност и раждане, защото до сега условието беше, че трябва да имаш 6 месеца осигурителен стаж, в противен случай нямаш право на майчинство! Сега, обаче казаха, че който не се е осигурявал 12 месеца, няма да се възползва от промените, т.е. би трябвало за тези хора да важат сегашните условия.  pardon
Няма да има заварено положение и новите промени ще обхванат жените, родили след 01.01.2009 г., но предполагам, че за база, ще се вземат доходите от 6-те месеца преди месеца, в който излизате в болничен (не са коментирали нищо за доходи 1 година назад)!  good
Активен
goldi
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #53 -: декември 06, 2008, 21:16:50 »

Е ако е така е супер, явно са се сетили господата управляващи, че иначе ще има голям скандал, дано само да искат 12 месеца осигурителен стаж
Активен
ROSI KRASTEVA
Публикации: 3674

ЩАСТЛИВИ ЗАЕДНО

Моят сватбен албум

« Отговор #54 -: декември 08, 2008, 13:43:01 »

Миме от къде знаеш че нас няма да ни огрее  cray
Активен
Мими Рашкова
Сватбен ГУРУ
Публикации: 562

Едно щастливо семейство!!!!

Моят сватбен албум

« Отговор #55 -: декември 08, 2008, 13:46:00 »

Момичета искам да ви попитам кога започва да се изплащат майчинството? Моят болничен ми изтича към 20 януари ..... кога ще получа първия превод за майчинство?
Активен
ROSI KRASTEVA
Публикации: 3674

ЩАСТЛИВИ ЗАЕДНО

Моят сватбен албум

« Отговор #56 -: декември 08, 2008, 13:47:21 »

лично мойте ги изплащат с месец назад
Активен
maria_lakova

Моят сватбен албум

« Отговор #57 -: декември 08, 2008, 14:02:45 »

Миме от къде знаеш че нас няма да ни огрее  cray
Роси, казаха, че промените ще важат за всички, които родят след 01.01.2009 г., което автоматично ни изключва!  pardon
А по въпроса за плащането - на мен в началото на месеца ми превеждат парите за предходния!  good
Активен
Дидето
Баш Майстор
**
Публикации: 1523

Моят сватбен албум

« Отговор #58 -: декември 08, 2008, 15:57:08 »

Какво излиза следователно че независимо на какъв доход и осигоряван трябва да имаш година осигоряване независимо на колко huhhuh.gif
Ако е така е ОК ама пак става едно объркано ако преди съм осигорявана на 300 а сега решавам да се осигорявам на 500 как ще се исчислява и няма ли да е излишно да давам пари за по големи осигоровки
Абе шантава работа ама какво ще правим хич незнам
Активен
svetli
Баш Майстор
**
Публикации: 1959

Моят сватбен албум

« Отговор #59 -: декември 08, 2008, 16:13:13 »

dideto то и досега имаше изискване майката да има поне 6 месеца осигурителен стаж, независимо кога е направен (не е задължително да е точно преди раждането). Сега просто това ще се промени на 12 месеца. Т.е. майката може да почне да се осигурява и два месеца преди първия болничен - ползва правата, ако да речем преди две години е била на постоянна работа и има общо месеците в осигуряване.
Само при изчислението на обезщетението се взимат само последните шест месеца преди болничния.
(дано съм го обяснила разбираемо)  girl_wink
Активен
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: