Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 02, 2024, 00:27:10
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Бременност, майчинство и закони 2
Страници:
1
...
10
11
[
12
]
13
14
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Бременност, майчинство и закони 2 (Прочетена 184975 пъти)
mariana
Баш Майстор
Отг: Бременност, майчинство и закони 2
«
Отговор #165 -:
януари 21, 2009, 10:44:11 »
Значи не си на далавера да излизаш болнични, така ли? Един вид ще взимаш 90% от 80% от заплата си.
Активен
goldi
Баш Майстор
«
Отговор #166 -:
януари 21, 2009, 11:25:24 »
,.
«
Последна редакция: юни 25, 2010, 11:16:40 от goldi
»
Активен
mariana
Баш Майстор
«
Отговор #167 -:
януари 21, 2009, 11:33:11 »
Добре, мерси! Съгласна съм, че си зависи от индивидуалния случай. Но разбрах, че когато си била в болнични за осигурителен доход се гледа сумата на болничния и от там всеки да си преценява.
Активен
Слънце
Заслужил майстор на спорта
Усмихни се!
«
Отговор #168 -:
януари 21, 2009, 12:36:40 »
Понеже съм в сериозен размисъл за смяна на работата, искам да ви попитам нещо. Има ли някаква законова пречка да се излезе в майчинство скоро след започване на нова работа (в смисъл има ли определен срок, през който трябва да си работил на новото място, преди да излезеш в болничен)? А също пробния период в началото на трудовия договор би ли представлявал проблем? Иначе имам достатъчно осигурителен стаж (повече от 12 месеца).
Също се опитах да сметна дали си струва евентуално плащане на по-високи осигуровки за 6 или 7 месеца преди болничния от 45 дни, ако все пак остана на сегашната си работа (защото ме осигуряват на минимална заплата
). Все пак излиза по-изгдно, ако правилно съм смятала. Така че, пак е по-добре така, независимо, че сумата ще е по-ниска отколкото ако се гледаше осигурителния доход за 6 месеца назад.
Активен
svetli
Баш Майстор
«
Отговор #169 -:
януари 21, 2009, 13:40:21 »
Слънце
правилно си сметнала, че дори и 6, 7 месеца, пак си заслужава да се плащат допълнителни осигуровки.
В момента нещо не съм на 100% сигурна, но мисля, че трябва да си на постоянен трудов договор, за да можеш да ползваш всички права на майчинството. Договорът със срок за изпитване е срочен, а не постоянен. Пак казвам в момента не съм сигурна за това, ако някой знае със сигурност, да каже.
Активен
maria_lakova
«
Отговор #170 -:
януари 21, 2009, 14:21:26 »
Това, че си на договор с изпитателен срок не е проблем за получаването на майчинството, проблемът е в това, че работодателя може да го прекрати ако реши по всяко време.
Аз бях на такъв договор 6-те месеца преди да излезна в болничен и именно от това се притеснявах - да не кажат, че ще ми го прекратят, но слава Богу нямаше такова нещо.
Активен
Слънце
Усмихни се!
«
Отговор #171 -:
януари 21, 2009, 14:45:45 »
Аз мисля, че вече се премахна разграничаването на "срочен" и "безсрочен" договор. Но Мария е права, че по време на изпитателния срок е по-лено да бъдеш уволнен.
Ако някой друг знае повече, може да сподели
Активен
pleasure
Баш Майстор
love is in the air....
«
Отговор #172 -:
януари 21, 2009, 14:57:02 »
Няма такова нещо, като премахване на разграничения м/у срочен и безсочен трудов договор. Това са два различни вида договори, и всеки от тях изчерпателно е дефиниран в Кодекса на труда.
Чл. 67. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовият договор може да бъде сключен:
1. за неопределено време;
2. като срочен трудов договор.
(2) Трудовият договор се смята сключен за неопределено време, ако изрично не е уговорено друго.
(3) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Трудовият договор за неопределено време не може да се превръща в договор за определен срок, освен при изричното желание на работника или служителя, изразено писмено.
Активен
Петето
Дива и щастлива.....
«
Отговор #173 -:
януари 24, 2009, 21:06:47 »
Да ви попитам нещичко
Аз съм в болничен от средата на октомври, който ще "прелее" в 45-дневния за излизане в майчинство. Та въпросът ми е откога се считат тези 12 месеца, на базата на които изплащат майчинските - 12 месеца преди взимането на 45-дневния болничен или 12 месеца преди да изляза в болничен през октомври ( дано да го написах ясно)? Аз и преди не бях наясно, ама сега с тия 12 месеца съвсем се оплетох
Благодаря ви предварително
«
Последна редакция: януари 24, 2009, 21:14:23 от solecito
»
Активен
˙·٠Outono Bolboreta™٠·˙
ヅ
Leader
·٠•●♥☆Щастлива, Слънчева, Успешна ☆♥●•٠·
«
Отговор #174 -:
януари 24, 2009, 21:09:57 »
От раждането на детето до навършването му на 12 месеца (1 годинка), аз взимах 90% от заплатата си до навършването на 9 месеца на Косьо, ама при мен беше до 9 месеца, предполагам така е и за до 1 г.! Дано си ме разбрала!
ако бъркам, нека някой по-запознат да ме поправи!
Активен
Петето
Дива и щастлива.....
«
Отговор #175 -:
януари 24, 2009, 21:13:49 »
да, това да, имах предвид тези 90 % как се формират щом съм била в болничен преди раждането, още повече в непрекъснат такъв
Активен
maria_lakova
«
Отговор #176 -:
януари 24, 2009, 21:32:26 »
Цитат на: solecito в януари 24, 2009, 21:06:47
Да ви попитам нещичко
Аз съм в болничен от средата на октомври, който ще "прелее" в 45-дневния за излизане в майчинство. Та въпросът ми е откога се считат тези 12 месеца, на базата на които изплащат майчинските - 12 месеца преди взимането на 45-дневния болничен или 12 месеца преди да изляза в болничен през октомври ( дано да го написах ясно)? Аз и преди не бях наясно, ама сега с тия 12 месеца съвсем се оплетох
Благодаря ви предварително
За база се вземат месеците преди октомври, ако нямаш прекъсване на болничните, т.е. както си писала да "прелее" в този 45 дни преди раждане. Ако имаш и 1 ден прекъсване се вземат предвид месеците преди този 45 дневния болничен.
Само че за теб няма ли да се вземат 6 месеца назад, а не 12, защото всъщност си заварено положение, щом си била в болничен преди 01.01.09 г.? - за това не съм много наясно, но ще се гледат месеците преди октомври при всички положения.
Когато получиш първия болничен, който ти е 90% виж за колко работни дни е и можеш да си направиш сметка по колко лева на ден се пада да получаваш и занапред!
Активен
Петето
Дива и щастлива.....
«
Отговор #177 -:
януари 24, 2009, 23:23:26 »
благодаря за отговора, Мими
аз се надявах в базата да влиза и болничният, защото преди април миналата година бях на друга работа с по-ниска заплата и това ще свали майчинските, които ще получавам
А иначе не знам дали се водя в заварено положение, понеже то май се отнася за тези, които са в 45-дневен болничен преди 1.01.
Активен
Zahira
«
Отговор #178 -:
януари 27, 2009, 11:07:14 »
И аз да попитам нещо. Не винаги съм работила на трудов договор и общо взето ми се връзват 9 месеца осигурителен стаж, но не е без прекъсване. В този период съм излизала и в болнични около месец и нещо.. Брои ли се за стаж и този период през, който съм била в болнични и мога ли сега да си внасям осигуровки за да направя 12 месеца осиг. стаж и да мога да получавам майчинство?
И друго имам като въпрос - 2 месеца съм работила на половин работен ден - съответно, това ми се брои за 1 месец трудов стаж нали?
Активен
goldi
Баш Майстор
«
Отговор #179 -:
януари 27, 2009, 11:11:13 »
Захира влез в НОИ и си провери там излиза съвсем точно осигурителния стаж и доход
Активен
Страници:
1
...
10
11
[
12
]
13
14
...