Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 15, 2024, 05:54:27

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: "Годежен пръстен - 2"  (Прочетена 257879 пъти)

lyrical_i
Регистриран

Публикации: 6

« Отговор #150 -: юни 27, 2009, 08:57:06 »

Здравейте,

Бих искал това лято да предложа на моята приятелка и в момента се оглеждам за годежен пръстен.  give_rose

Ето този доста ми допада: http://www.rothemcollection.com/pc/viewPrd.asp?idproduct=1920&idcategory=29 .

Само че, магазина, от който може да се поръча online е в САЩ, а фабриката, където ги правят е в Израел, така че откъдето и да ми го пратят, все ще бъде извън ЕС. sad

В тази връзка се интересувам дали някой от вас знае какво мито ще ми начислят в любимата ни агенция митници и колко ще ме забавят.

Доколкото разбрах от приятели, ще трябва да платя ДДС + акциз, но не ми е ясно какъв е акциза за пръстен с диамант. Също, има ли други такси?

Аз досега съм си купувал само книги от САЩ, като само веднъж ми се наложи да си имам работа с митниците. Беше ужасно! Загубих 2 дена да обикалям, а можеше да загубя и повече, ако не беше един мил дядо-митничар, на който обясних, че това е учебник и ми трябва за изпит, който е скоро. Човека се нави да ми попълни документите още същия ден, та да не трябва да бия отново пътя до летището и на следващия... Освен това, за книга, която струваше $80, освен ДДС-то трябваше да платя:
1) на куриера (UPS/In-time) такса за издаване на цесия (12лв),
2) на някаква фирмичка до сградата на митницата такса за попълване на митнически документи (15лв)
3) на банката в митницата такса за извършване на банков превод (около 5лв)

Някой знае ли каква е процедурата за пръстен с диамант, който струва $2-3k?
Активен
Amelia
Баш Майстор
**
Публикации: 1556

« Отговор #151 -: юни 27, 2009, 14:21:08 »

Защо трябва пръстенът да е от чужбина? Тук имаме достатъчно скъпи, луксозни и качествени бижутерии, за да търсиш такова нещо извън Бг. Мисля, че хората страшно много подценяват България! Ние не яздим камили и не спим в сламени колиби, отдавна имаме високо ниво в различни сфери.

Съветвам те да не рискуваш точно с годежния й пръстен. Разходи се по магазините, момичетата ще помогнат със съвет къде да намериш подобно бижу. Пиши за кой град става дума. Ако е за София - на Витошка и на Васил Левски има скъп магазин с невероятни бижута! Този на Витошка май беше някъде по средата между Съдебната палата и НДК , а на В.Левски е срещу турското посолство.
Активен
lyrical_i
Регистриран

« Отговор #152 -: юни 27, 2009, 21:17:32 »

Здравей Amelia,

Благодаря ти за отговора.

Не е необходимо пръстена да е от чужбина. Просто този модел много ми допадна и се чудех  доколко е възможно да го поръчам, така че да пристигне в България и да го освободя от митницата за разумно време и на разумна цена.

Преди да стигна до тази идея обиколих няколко "големи" магазина в София (между другото съм от София): Altinbas (CCS), El Grado (Витошка), Valentin (ЦУМ), Marco Giovanni/ITALGOLD  (ЦУМ), както и няколко по-малки бижутерийни магазинчета, от които си спомням имената само на West Gold & Silver (Ангел Кънчев) и Elite Jewelery (Солунска).

Тези магазини основно имат 2 проблема
1. Големите магазини имат пръстени с диаманти, но те са предимно I и J цветове. Имат приличен асортимент от пръстени (повечето от които класически, които за мен са неприемливи, имайки предвид вкуса на моята приятелка), но не са съгласни да ти направят пръстен с друг  камък -- предлагат само корекция в размера на наличен пръстен (а от наличните успях  наистина да харесам само 1 -- в Marco Giovanni).
2. По-малките магазини ти предлагат да ти направят какъвто пръстен искаш, само че работят с някакви измислени доставчици на диаманти, които им дават камъни без сертификат, изготвен от международно признат гемоложки институт. Т.е. нямаш никаква гаранция, че камъка който  купуваш наистина отговаря на параметрите, по които го купуваш (а и трудно би могъл да го  провериш, без преди това да завършиш някоя академия за бижутерство/гемология smile ). На мен ми  беше трудно да проумея защо системата е такава, но ми обясниха -- в България масовата практика е да се внасят необработени камъни (суровина), които биват шлифовани и след това  пласирани на нашия пазар. Гаранция-Франция...

Единственият доставчик, който успях да намеря, и който работи със сертифицирани диаманти беше г-н Марио Константинов: http://www.sa-diamonds.bg . При него имам възможност да  поръчам наистина качествен камък със сертификат от GIA/IGI/HRD и след това да ми бъде  изработен пръстен за него. По принцип това е добър вариант, обаче се притеснявам, защото за  този пръстен, който съм харесал ще трябва да се изработи модел от _наш_ моделиер, след  което да се монтира камъка от _наш_ майстор-златар. Притесненията ми идват от там, че  доколкото имам наблюдения над бижутерите в България, те, както всички "майстори" в нашата  любима страна, са "големи майстори" и "много разбират" и като нищо могат да омажат иначе хубавият пръстен, щом не е измислен (открит) от тях. Затова идеята да го поръчам от чужбина ми се виждаше по-безрискова, имайки  предвид, че онези евреи, които произвеждат въпростният модел, съществуват от 1942 година, при това работят на американския пазар, където изискванията за качество са на светлинни години от тук...

Иначе, благодаря ти за съветите. И на мен не ми харесва идеята да се разправям с агенция Митници, но ако процедурата е разумна...

Btw магазина на Васил Левски как се казва? Ако имам време следващата седмица ще го посетя.

Иван
Активен
Amelia
Баш Майстор
**
Публикации: 1556

« Отговор #153 -: юни 27, 2009, 22:27:34 »

Здравей,
за съжаление с името на магазина не мога да помогна. Не го помня, а нямам път натам, за да го видя, но няма начин да го сбъркаш. В близост до него има и голям и красив цветарски магазин.

Много е сложна ситуацията, а ти явно много държиш пръстенът да е както си го представяш. Но ще ти дам една идея - Истанбул. Тук във форума има момичета, които с половинките си са ходили до там за халките си. Доколкото знам  / не претендирам, че  е вярна информацията ми/ там златото е качествено, изработките също, предполагам, че щом са известни с това държат и на всички необходими документи, които трябва да имат. А ако го вземеш от там - нито митници, нито нищо. Дори златото е по-евтино от доста магазини тук. Може пък да се окаже, че там имат това, което търсиш.

П.С. Пръстенът е просто невероятен, ако е това, което е на линка.
Активен
lyrical_i
Регистриран

« Отговор #154 -: юни 28, 2009, 09:59:27 »

Това с Турция звучи интересно! Досега не се бях сетил за този вариант, така че ще помисля и върху него. Въпреки че и там си има риск -- досега не съм ходил в Истанбул, ще ми отнеме време да проуча къде са магазините, ще отнеме време да планирам и осъществя ходене до там, ще трябва да обяснявам на приятелката ми, с която живеем заедно защо ми се налага да ходя до Турция ни в клин ни в ръкав, при положение, че евентуално септември месец ще ходим на почивка там smile А и от това, което съм чувал от Марио Константинов, в Турция камъните са предимно от I надолу като цветове, а на мен ми трябва поне G (най-добре F), за да се съчетае с бялото злато...

Междувременно се свързах със sales person-а на Rothem Collection. Попитах го дали може да ми пратят пръстена с country-of-origin в границите на ЕС, но се оказа, че не могат. Нямат магазин в Европейския съюз, но биха могли да ми изпратят пръстена със специална фактура за по-ниска стойност -- $1000.

Това ми помага само частично -- намалява сумата за ДДС и мито -- но не ми спестява бюрократичния ад около митницата.

Между другото, проверих в тарифния справочник на агенция Митници http://www.customs.bg/document/3366 и доколкото се ориентирах (не съм експерт, така че не гарантирам за верността на информацията!), ставката за такъв вид покупка отговаря на код 7113 19 00 и е в размер на 2.5% от цената. Разбира се, освен това мито има и ДДС 20% (което странно защо се начислява не само върху цената на стоката а и върху транспортните разходи), както и съпътстващите разходи по бюрократичното обслужване (надявам се не повече от 50-100лв) и разбира се, най-важното -- няколко дни ходене по мъките, което бихте могли да си спестите, ако използвате carrier, който предлага митническо обслужване (казаха ми, че DHL има такава услуга; UPS/In-time със сигурност нямат; за останалите нямам представа, но май ще трябва да проверя поне за FedEx, защото RC май ship-ват само с тях).

Така като гледам, май най-добре е да отида до Тел-Авив и да си купя пръстена директно от производителя, но така ще пръсна 1000 и повече лв за транспортни разходи...

Колкото до модела -- и аз мисля така! smile Смятам и че отговаря на стила на моята приятелка: нежен, елегантен, не-класически. Тя има едни любими пръстен и обици със извивка, така че мисля, че тази форма ще и хареса.
Активен
lyrical_i
Регистриран

« Отговор #155 -: юни 29, 2009, 11:17:44 »

Между другото, някой има ли опит с български бижутери, които работят с CAD/CAM и изработват пръстени по поръчка?
Активен
cRy
Ентусиаст
**
Публикации: 74

« Отговор #156 -: юли 02, 2009, 12:59:40 »

Пръстенът е уникален!
Като че ли обаче най-важното е да е подарен с любов, по много специален начин-а не толкова цветът или диамантът да са еди какви си .....

Активен
lyrical_i
Регистриран

« Отговор #157 -: юли 02, 2009, 19:33:17 »

Със сигурност!
Активен
emili85
Професор
Публикации: 452

Моят сватбен албум

« Отговор #158 -: юли 04, 2009, 09:34:56 »

Ето го и моя, че не съм се сещала да го покажа . Много си го харесвам  Love girl girl_in_love
Активен
momi4ezateb
Ентусиаст
**
Публикации: 133

Моят сватбен албум

« Отговор #159 -: юли 04, 2009, 10:33:46 »

Ето го и моя, че не съм се сещала да го покажа . Много си го харесвам  Love girl girl_in_love

Много красив и нежен!  Bravo за избора!
Активен
Su_to
Сватбен ГУРУ
Публикации: 723

Съселчето на Магаренцето.

« Отговор #160 -: юли 05, 2009, 08:13:28 »

Ето и аз да се разпиша най - накрая. Милото доста се беше поизпотило докато го открие, че аз с моите странни вкусове и желания за сребро, червен камък и в никакъв случай диамант направо го разбих.  crazy

* godejno prasten4e.jpg (9.75 KB, 85x85 - видяно 6288 пъти.)
« Последна редакция: юли 05, 2009, 08:16:31 от Su_to » Активен
soulless
Сватбен ГУРУ
Публикации: 619

Моят сватбен албум

« Отговор #161 -: юли 09, 2009, 19:25:21 »

Ето го и моето пръстенче - не е особено претенциозно, но е точно толкова нежно колкото исках heart

« Последна редакция: юли 09, 2009, 19:27:22 от soulless » Активен
mucito
Сватбен ГУРУ
Публикации: 820

Love to be Loved

Моят сватбен албум

« Отговор #162 -: юли 09, 2009, 21:47:50 »

Ето го и моето пръстенче - не е особено претенциозно, но е точно толкова нежно колкото исках heart

Как да не е претенциозно?? Нали носи любовта на човека до теб!!!! Много е претенциозно даже и е много хубаво!!!
Активен
soulless
Сватбен ГУРУ
Публикации: 619

Моят сватбен албум

« Отговор #163 -: юли 10, 2009, 18:35:29 »

Muci, благодаря ти, мила! give_rose

Да, обожавам си пръстена, просто имах предвид, че не е скъп, с диаманти и пр., но затова пък само аз си знам какви чувства ми доказва smile
Активен
BEBORAN
Новак
*
Публикации: 15

« Отговор #164 -: юли 13, 2009, 11:40:55 »

здравейте, моят го получих ноември 08, не помня дата, но също е с диамант два карата, предложи ми когато бяхме на екскурзия на о-в Мавриции

Активен
Страници: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: