Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 16, 2024, 08:48:18

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 7 8 [9] 10 11 12   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: За бременността - знаете ли??? 3 част  (Прочетена 139603 пъти)

carlyangel
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1377

Обичаме нашето хубаво момиченце :)

Моят сватбен албум

« Отговор #120 -: март 15, 2012, 14:05:10 »

Само като уточнение да кажа,че в размера на корема се включва измерване на матката по дължина и ширина,което има за цел да покаже дали тя нараства спрямо седмицата,в която сме.
На мен от всичко изброено не ми е направена цитонамазка,за което съжалявам.Лекарят каза да мина след 6 месеца,но още го отлагам. tease
Активен
Monikamaria
Баш Майстор
**
Публикации: 1505

Моят сватбен албум

« Отговор #121 -: март 16, 2012, 17:48:56 »

Аз не се правя на по-голяма от лекарите - точно лекари са ми казали каква е причината да се мери корема и защо не го практикуват вече.  smile Преди да ми го кажат не съм го знаела въобще. И да - за мен си е глупост. На един преглед без ехограф има какво да се прави според мен - мери се кръвно, тегло, задават се въпроси, има смисъл и таз да се мери (знаем защо). Корема може да се преслуша и със слушалки съвсем спокойно, въобще следи се състоянието. И не е задължително да се мине на ехограф - това е желание намайката.
Относно размерите на корема - не мисля, че са показателни нито за размери на бебето, нито на матката. Как точно ще са адекватни резултатите, ако се мерят момиче качило 20 и момиче качило 8кг в едни и същи седмици, като едната е натрупала в пъти повече мазнини и то точно на корема и талията?  pardon Да не говорим колко различни са формите на коремите на всички майки.
И пак казвам - това лекари са ми го казали, но не е много далече от ума и сама да се сетя. Аз не съм чувала на някой все още да му се мери обиколката на корема, но ако има такива - тяхно право си е.  smile
Активен
beb4eto_na_me4o
Сватбен ГУРУ
Публикации: 842

Невероятно е да си родител....

Моят сватбен албум

« Отговор #122 -: март 18, 2012, 14:06:53 »

Извинете, че се намесвам,но обиколката на корема се мери, за да се види за всяка бременна индивидуално с по колко см нараства на месец,тъй като това е показателно не само за размерите на бебето, но и за натрупването на мазнини в коремната област по време на бременността. С  опипване и отново с измерване пък се установява до къде е стигнала матката, така да се каже, а една по-опитна акушерка може да определи и положението на бебчето в корема, без да прави преглед с ехограф.
Именно за това прегледът е комплексен - включва и ръст, и тегло,и обиколка на корема и тн. Преценя се дали майката качва нормално кг общо за моментния срок на бременността, както и за конкретния месец спрямо предходния.Изчислява  се дали е  нормално за нейния ръст да е в тези кг и се преценя дали са необходими допълнителни изследвания (например, при наднормено тегло и рязко качване наповече от 2кг за един месец може  да те пратят на ендокринолог,или на изследвания за диабет и тн). Същото е и при рязко спадане в теглото, изобщо, за да не ставам скучно подробна - има си причина да се мери и обиколката на корема, тя просто е един от няколкото показателя, по които се следи една бременна.
Активен
Gergancheto
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2366

Моят сватбен албум

« Отговор #123 -: март 18, 2012, 15:26:26 »

Именно, Моникамария не се сравняват жена качила 3 кг и жена качила 20кг, сравнява се жената качила 20кг колко й е била обиколката миналия месец и колко е този. Плюс това антропометрията на матката включва не само обиколката на корема, а както беше констатирано от много момичета се измерва и височината на матката по която се съди за срока на бременността и размерите на плода. И последно да допълня.... много жалко ако твоя лекар прескача тази част от женската консултация.

Ръст естествено няма нужда да се мери всеки път. Таз - също.
Активен
Monikamaria
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #124 -: март 18, 2012, 23:33:53 »

И кое му е жалкото, че лекарят ми пропуска да ми мери корема???  huhhuh.gif На мен ми е ясно, че се съпоставя самата жена с предходния месец в нейното развитие. Но, за да бъде адекватна нормата, нали се съпоставят отделно от това и жените помежду си? Нещо не ми е ясно как така ще му е належащо на лекарят да ми мери обиколката на корема със сантиметър, при положение, че за последния месец коремът ми почти не е мръднал, а бебето от нормално за седмицата, в която е, вече е с две седмици по-напреднало (резултатите са горе-долу от преди две седмици)? Влязох в осми месец, а нямам нито една дреха за бременни, дори нося още дънки - ластични, но дънки! Ами ако някоя мама дебелее прогресивно (обиколката й расте), но просто защото си похапва, пък бебето върви по-малко? И как със сантиметър ще ми премери матката в каква позиция е, като това не се мери със сантиметъра? Моля ви, все пак ходя на консултации и имам и други майки около себе си, плюс роднини медицински лица. Не искам да споря повече, вие имате мнение, аз имам друго.  pardon Който иска да си мери корема, негово право си е. Но коментари "много жалко, ако твоят лекар прескача тази част от женската консултация" просто... са нелепи.

П.П. Тазът и аз  нямам предвид да се мери всеки път, разбира се.
« Последна редакция: март 18, 2012, 23:40:03 от Monikamaria » Активен
maria_panairova
Любопитен
*
Публикации: 38

« Отговор #125 -: март 19, 2012, 20:44:50 »

Offtopic monikamaria двете ходим при един и същи доктор.мен ме мери всеки път когато отида на консултация,не знам защо при теб не го прави  :huh:до сега не е пропускал нищо-от килограми до кръвно налягане.
Активен
Princess_of_the_Dawn
Баш Майстор
**
Публикации: 1605

Моят сватбен албум

« Отговор #126 -: март 19, 2012, 23:32:03 »

На мен също при нито един от часовете ми с акушерка или джи пи не са ми мерили корема. Не живея в България, нямам представа дали тук така е стандарта. Само знам, че към последните седмици акушерката измерва корема, за да прецени позицията на бебето преди раждане. И ако не е сигурна, тогава те гледат на ехограф.
Активен
Monikamaria
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #127 -: март 20, 2012, 23:15:48 »

maria_panairovasmile Христов лично ми е казал, че за него това е напълно излишно! И ми е обяснил защо. Защо има разлика в отношението - не знам. Може би е сметнал, че ти искаш и за твое спокойствие го прави. Друго обяснение не виждам.  pardon
Активен
Anita81
Сватбен ГУРУ
Публикации: 719

Моят сватбен албум

« Отговор #128 -: май 09, 2012, 23:54:28 »

Здравейте, прочетох че не бивало да се ползват джоджен, чубрица, канела кимион както и редица други подправки и билки по време на бременност, защото са маточни стимуланти и могат да причинят контракции . Ограничавате ли се да ползвате тези подправки? И изобщо ограничавате ли се в ползването на каквито и да било подправки и билки? В каква концентрация биха били опасни тези подрпавки?
Ето линк: http://www.biberonbg.com/info/herbs_and_pregnancy.htm
Мерси
« Последна редакция: май 10, 2012, 00:05:12 от Anita81 » Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*

Моят сватбен албум

« Отговор #129 -: май 10, 2012, 07:51:30 »

Честно казано,изобщо не си представям да не ям от тези подправки по време на бременността,след като са в основата на нашата кухня.Мисля,че е малко пресилено това.Смятам,че в малките количества,в които ги ползваме,няма да навредят никому. pardon Едно е да готвиш с тях,друго е да си правиш силни чайове и отвари.
Активен
Anita81
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #130 -: май 10, 2012, 17:09:42 »

Carlyangel, мерси за отговора. Именно, защото са в основата на нашата кухня, а и аз джоджен и чубрица доста си обичам и ползвам, та затова питам дали в малки количества при готвене са проблем или става дума само за чайове, както ти казваш. Вероятно става дума за чайове, ама като не е уточнено  Wink
Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*

Моят сватбен албум

« Отговор #131 -: май 10, 2012, 20:38:02 »

Аз съм чувала единствено и само за чайове,и за това така.Не ги обичам и без туй,та не ми е било проблем. Wink Също така мисля,че прекаленото вторачване не е полезно и така..  smile
Активен
bubi_baby
Професор
Публикации: 474

« Отговор #132 -: май 11, 2012, 09:53:26 »

Аз също мисля, че в малкото количества които ползваме за да си сложим в ястията не са вредни.
Не бих могла да готвя без някои от тях, та то в крайна сметка какво ще е това ядене без подправки...
Активен
rozovka
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1031

« Отговор #133 -: май 11, 2012, 14:11:54 »

Искам да питам нещо бъдещите мамчета: някой давал ли ви е съвет, че бирата (в умерено количество) е полезна против контракции?
Активен
Anita81
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #134 -: май 11, 2012, 20:49:07 »

мерси още веднъж smile
Активен
Страници: 1 ... 7 8 [9] 10 11 12   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: