Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 01, 2024, 14:36:27
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Без фотограф на сватбата?
Страници:
1
2
[
3
]
4
Всички
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Без фотограф на сватбата? (Прочетена 24556 пъти)
tonitka
Новак
Публикации: 8
Отг: Без фотограф на сватбата?
«
Отговор #30 -:
февруари 05, 2009, 16:10:25 »
Има много и противоречиви мнения за сватбен фотограф, фотограф и оператор. Мое лично мнение е, че трябва да присъства и професионалното око на оператора и фотографа и цитираните не са за да се "наядат и напият, както срещнах в някои теми в други форуми". Аз заставам твърдо зад това да има видеооператор и фотограф. Както в по- горни постове прочетох не всички са майстори. А и фотошипа не действа сам, не прави фокус, не изчиства много от кусурите на една любителска снимка. Важна е и техниката, но не най-важна. Според мен /мое лично мнение/ е важно или по- скоро най- важно задапаратното устройство, което нашите близки го нямат /не се засягайте- имам в предвид професионалното виждане/. Видеооператора и фотографа знаят структурата на протичане на една сватба и така на тях им е много по- лесно да уловят момента /напр- падането на чашите- едната във въздуха, другата изскачаща в момента/. За видеооператор бих се замислила, ако пак се върна назад, защото на никой не му се гледат отегчителните филмчета от по 2-3 часа. А албума е навсякъде с нас- където и да отидем сватбата ние пресъздадена в един албум, който се разглежда за 10-ина мин. Помислете, решете и нека бъдещите булки, които са се замислили дали да или да нямат фотограф или видеооператор размислят отново и направят отново разчет на парите, защото снимките остават най- гледани. Късмет на всички кандидат булки
Активен
Бухтичка
Професор
«
Отговор #31 -:
февруари 28, 2009, 11:33:56 »
Цитат на: Gery79 в септември 01, 2008, 21:17:33
Освен това имахме камери за еднократна употреба на всяка маса и така съм се смяла на снимките след това.
Гледах ги по сайтовете тези фотоапарати и чак сега схванах за какво са
Но идеята ми хареса много, сигурно ще я използвам.
Иначе по темата и за секунда не съм се замисляла за вариант да нямаме професионален фотограф на сватбата. Искам хубави снимки. Не че гостите няма да направят такива, но ги познавам и знам, че никой от тях няма такава техника и такива умения. А освен това мисля да си поканя и една фотографска дружинка от един форум и те да ме нащракат, ще ми е интересно да видя различни изпълнения на снимките
Активен
dashedashe
Новак
Публикации: 7
«
Отговор #32 -:
ноември 23, 2009, 18:36:18 »
ние със съпруга ми не искахме сватбен фотограф - ужасни ни се струваха снимките тип тя да седне на земята, пък той на коляно и да я държи за ръката, или двамата да надничат един към друг през дърво... Но поканихме един наш близък приятел, който е много добър фотограф, професионалист, човек на изкуството - печелил сума ти изложби в БГ и в чужбина, и съответно никога неснимал на сватби. Човека си дойде със все техниката и ни направи най - уникалните сватбени снимки, които бях виждала до тогава, за съжаление в албума тук точно от тях не съм качила, не бяха в мен, когато го правих... а на него му хареса и вече е снимал сватбите на 4-5 мои приятелки и всичките от доволни по-доволни :0 ох много се отплеснах... та мисълта ми беше, че смятам за задължително присъствието на фотограф. Снимките на роднини и приятели никак не са достатъчни, въпреки че и аз мислех, че ще са
размислих след като видях сватбената си фотосесия -най-красивия спомен от сватбата ни
Активен
Слънце
Заслужил майстор на спорта
Усмихни се!
«
Отговор #33 -:
ноември 24, 2009, 13:32:55 »
Снимките от нашата сватба са най-хубавото нещо, което ни остана от нея (е, разбира се освен емоциите
) Благодарение на това, че избрахме страхотен
професионалист
и
творец
, сега все още изживявам вълненията от сватбения ни ден, а и имаме страхотни кадри, които вече са на стената ни в голям размер и рамка
Отново подчертавам, че не снимките определят как ще протече сватбата и дали ще е хубава или не, те обаче доставят удоволствие след това
«
Последна редакция: ноември 24, 2009, 13:37:30 от Слънце
»
Активен
asseto
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #34 -:
ноември 24, 2009, 15:05:35 »
Фотографът не е нещото, от което бих спестила разходи за сватбата си. Простирам се според чергата си, разбира се, но смея да твърдя, че имам око за естетически издържани кадри, за фотографско изкуство, и за мен е важно да имам снимки, не просто заснемащи конкретни моменти, а улавящи ги, предаващи настроението, атмосферата...
Показателен е фактът, че със започването на търсенето на ресторант, вече търсех и фотограф. Благодарение на интернет и форума, попаднах на такъв, чийто стил наистина ми харесва, снимките ме вълнуват и "ми говорят", и услугите му са на цена, която мога да си позволя.
Относно коментара за българите, живеещи в чужбина и женещи се в България - Пачоране, извинявай, ама това беше голяма дивотия. Естествено, че всеки (или почти всеки) ще предпочете да се ожени там, където е семейството му, където е израсъл и където има толкова много спомени. Освен това за мен би било абсолютно непрактично да тръгна да пренасям всичките си роднини, които искам да видя на сватбата (а те дори са малка част от общия брой роднини), от България към Германия. Кой знае дали и половината от тях щяха да могат да дойдат.
И да, може би в България все още е малко по-евтино да се ожениш, отколкото тук, но разликата в цената невинаги компенсира на моменти отчайващите трудности да намериш наистина качествена услуга.
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #35 -:
ноември 24, 2009, 20:29:45 »
asseto този твой пост ми дойде като гръм от ясно небе. Отговарям, защото се споменава моя ник. Не мога да разбера в кой пост в тази тема съм казал тази според теб дивотия. А и да съм я казал трябва да отбележа, че под сватба в чужбина се разбират двете страни на новото семейство, а не само едната. Винаги едните ще се замъкват нанякъде - такъв е живота. Рядко роднините живеят на едно място.
Трудно е хората живеещи и работещи в чужбина да възприемат факта, че в България цените на определени услуги са "същите" - просто те не могат да се различават много. Основна причина за това е цената за средствата за труд /техника и технология/. Цената е една и съща в с.Горна Кремена, в Пирдоп, в София, в Будапеща, в Париж, в Лос Анджелис ....Разликата в цената идва единствено от по-ниската ставка на трудово възнаграждение. Относно качеството - ами нямаго в повечето случаи. Не е важен само човека зад техниката, ами и самата техника. А за техника трябват пари. Пари трябват и за храна, пари трябват и за възможност да се отиде другаде и да се сравнят нещата и т.н.
Вече по темата - ами може без фотограф на сватбата - има и такива случаи. Въпрос на виждане на нещата. Разни хора, разни идеали !
Активен
asseto
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #36 -:
ноември 24, 2009, 21:31:43 »
Pachoran, този твой пост е на първата страница на темата. Наистина, от миналата година е, но си е твой.
И аз нямам нищо против да плащам същите цени в България, които бих платила тук, стига срещу тях да получавам качество, сходно с това на услугите тук.
Ставаше въпрос за коментара ти, че българите, живеещи в чужбина, се прибирали да се женят в България, тъй като там било по-евтино. Надявам се, че този път ме разбра.
Активен
shampioni
Любопитен
Публикации: 20
www.shampioni.com
«
Отговор #37 -:
ноември 25, 2009, 01:31:03 »
Според мен е пълен абсурд да снима някой аматьор на сватбата ако ще и с фотапарат прототип. Има детайли, които трябва да се спазват при правенето на снимки, които човек които не се занимава или интересува от фотография няма как да знае. Все пак всеки сам си избира.
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #38 -:
ноември 25, 2009, 09:16:36 »
asseto сега открих поста си и продължавам да твърдя същото и днес. Просто това е тенденция. И тя не важи за двойки младоженци българи, а за двойки с различна националност и гражданство.
Винаги и в България можеш да намериш добри фотографи - стига да поискаш. Но основно в България се търсят хората не по добре свършената им работа, а по ниската им цена. Ще се радвам, ако ти правиш изключение. Ниската цена е определяща за всичко - от услуги, през търговия до производство в България. За това сме и на този хал. Аз лично съм принуден да купувам неща произведени в чужбина, защото произведеното в България е пълен боклук. А да ли същото не важи и за фотографските услуги ? Ще Ви дам много примери, когато за първи път на пазара излязоха цифровите апарати и в един момент се почувства минимален отлив /минимален, но е факт/ от ползването на тази услуга. Някои изведнъж решиха, че е лесно да се спестят по този начин пари. Ами аз имам младоженци, които нямат и една снимка от сватбата си по различни причини. Тогава и хората нямаха мобилни апарати с камера - така, че ... Въпрос на манталитет е всичко, възпитание, образование.
Но най-важното - без фотограф не може !
Активен
Ivsen
Новак
«
Отговор #39 -:
ноември 25, 2009, 17:40:57 »
Професор Пачоран, направо ме изумявате... Аз вече ви попитах какъв го играете във форума? Дежурите ли? С това си обяснявам светкавичните ви отговори (на предния ми пост ми отговорихте след 10 мин.) Както и да е, щом ви харесва тук...
Аз също съм
за фотограф
на сватбата, но не такъв с 1000-2000 "снимки", а бих си направила един стойностен албум с избрани красиви снимки. Повечето фотографи заблуждават по този начин, че видите ли ще имате 2 хил. снимки, а после като погледнеш резултата имаш реално 100-150, максимум 200 снимки, които стават за сватбения албум. Реално ти дават суровия диск (всичко, което е снимано с повтарящи се кадри, премигнали очи и т.н. ) Моя приятелка това ми сподели.
П.П. Не желая да ми отговаря професор Пачоран! Please!
Активен
bubka
Заслужил майстор на спорта
Загубил всичко, не загубвай себе си ...
«
Отговор #40 -:
ноември 25, 2009, 18:02:30 »
Ивсен
, трябва да се сългася с теб, че тези фотографи, които дават по 1000-2000 снимки и аз предполагах, че дават суровия материал. Помня, че преди време тук във форума някой (сори, но не помня кои) беше направил много хубава сметка. Ако времето, което фотографа снима е 10-12 часа, то сметнете по колко снимки на минута трябва да прави, че да има 1500 кадъра примерно - това са 2-3 снимки в минута. Дори да приемем, че това е нормално или малко под нормалното по време на фотосесията, то в другото време просто е много и няма нужда - поне според мен.
Ние получихме около 750 добри кадъра от фотографа, като това включва и черно-бели копия на някои от снимките, които е решил на добави - примерно 50. За албума и мултимедията имахме да изберем 130 от тях - достатъчно според мен.
И на финала, за да не съм съвсем
да кажа, че и аз съм твърдо ЗА професионален фотограф на сватбата. Аз лично никак не обичам да се снимам, въпреки това фотографа, който бяхме наели успя да направи много хубави снимки, без това изобщо да е досадно или отегчително за нас
Активен
luci
Сватбар
«
Отговор #41 -:
ноември 26, 2009, 10:43:50 »
За моята сватба аз също искам професионален фотограф.
Но според мен всеки сам избира и който иска весели непрофесионални снимки от приятелите, спокойно може да се лиши от този разход.
Освен това всеки случай е различен. На сватбата на моя приятелка снима едно момче фотограф-любител, но с професионален фотоапарат и снимките са добри! Въпрос на личен избор!
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #42 -:
ноември 26, 2009, 17:34:16 »
Ivsen ами и аз съм на същото мнение и то много отдавно - още преди ти да решиш да се омъжиш. И така с рогата напред и към всеки със сигурност ще попаднещ на "подходящ". Според мен трябва да четеш правилно кой какво е казал и т.н. Сори !
bubka аз съм този "математик". Ако някой не помни - да прочете. Явно пак трябва да се смята за новодошлите.
Активен
stoyanov
Професор
"Всяка случайност е скрита форма на необходимост!"
«
Отговор #43 -:
ноември 27, 2009, 13:10:59 »
... и аз да се включа с мнение...
Наистина е хубаво да има сватбен фотограф на сватбеното ви тържество. Аз работя и като оператор и като фотограф в гр. Варна от доста години. Действително има младоженци, които не ползват за сватбата си фотограф, а разчитат на приятели да ги снимат. Всеки има право на избор. В момента се предлагат различни пакети от колегите и всеки може да си избере според възможностите. И аз съм против да се правят хиляди снимки (както споделят някои от потребителите)... За една сватба са достатъчни от 100 до 200 качествени кадъра. Не случайно сватбените албуми се продават и побират от 100 до 200 бр. снимки. Ако ви предстои сватба не се отказвайте от професионална фото и/или видео услуга, защото това са в действителност спомените, които остават след сватбата... Разбира се, изисквайте да ви снимат
професионалисти
«
Последна редакция: ноември 27, 2009, 13:13:14 от stoyanov
»
Активен
angelnenov
Регистриран
«
Отговор #44 -:
февруари 06, 2010, 12:44:58 »
Едно време е имало и сватба без младоженец. Той е бил със стадото в планината. На масата се е слагал негов калпак. Така, че може и без фотограф и оператор, но по добре е да ги има и да са кадърни.
Активен
Страници:
1
2
[
3
]
4
Всички
Нагоре
Изпечатай
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg