Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

юни 14, 2024, 13:33:58

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Макробиотичната кухня  (Прочетена 5347 пъти)
 
apostoloff
Регистриран

Пол: Мъж
Публикации: 6


Напред и нагоре!


« -: октомври 18, 2008, 16:23:01 »

                             МАКРОБИОТИЧНАТА КУХНЯ


   Мнозина са чували за нея, но малцина знаят, какво се крие под това понятие. Създателите на макробиотиката твърдят, че са създали една нова научна дисциплина, чиято цел е да удължи човешкия живот чрез рационално хранене. Създателите на тази система се опират всъщност на древното източно учение за двойствеността в природата. Чрез основополагащите категории “Ин” и “Янг” те се опитват да изразят и двойствената информация за храната”.

   Специалистите в тази област смятат, че всяко блюдо съдържа топли (ян) и студени (ин) елементи. Отделните ястия могат да загряват или охлаждат нашия организъм. Майсторите  на макробиотичната кухня ни препоръчват  да ядем охлаждаща храна при възникването на остри възпалителни заболявания.  И обратно- общата слабост и депресивните състояния се премахват чрез приема на загряваща храна.

    Тук му е мястото да изясним, кои храни спадат към едната група и кои към другата.

   Към студените (ин)  продукти принадлежат просо, ръж, зеле, цвекло, магданоз, хрян, стафиди, плодове, олио и масло, мед, мляко, сметана, извара, риба, пилешко и телешко месо, както и всички напитки, вкл. и вода.

   Към топлите (ян) продукти спадат пшеницата и овесът, червеният и черният пипер, копър, чесън, лук, горчица, мак, орехи, джинджифил, кориандър, овнешко, патешко и пуешко месо, дивечът, хайверът, яйцата и сиренето.
   Има и една група от неутрални продукти. Това са бобовите растения и варивата изобщо, картофите, морковите, доматите, краставиците, тиквата, ряпата и динята.

    Според радетелите за макробиотично хранене храната ни трябва да се състои от 7 части “ин” и 1 част “ян” продукти. Това означава, че ежедневното ни меню трябва да включва 50- 60 % житни храни, 25- 30 % зеленчуци и плодове (при това половината от тях в суров вид) и около 10 % варива. Месото, рибата и птиците трябва да заемат едва една осма част от нашия дневен порцион.
 
   Натрупаният през годините опит доказва, че ако се следват стриктно предписанията на макробиотиката, физическото и умственото състояние на човека се подобрява. Работата на вътрешните органи се нормализира, спадат всякакъв вид отоци, отзвучават болести, пред които традиционните лекарства са безсилни. Описани са случаи на излекувани чрез макробиотична диета артрити, жлъчка и дори диабет. Повече от ясно е също така, че този начин на хранене ни предпазва от най- големия бич за населението на България- затлъстяването.


АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #1 -: октомври 19, 2008, 19:05:01 »

Много интересна статия  good

Действително нямах представа, че е макробиотичното хранене в свързано с ин и ян енергията  huhhuh.gif Откъде идва предоставената информация ? И къде може да се научи повече по въпроса ?
Активен
gucci
Leader
****
Пол: Жена
Публикации: 6319


Обичаме се!


Моят сватбен албум

« Отговор #2 -: октомври 20, 2008, 12:49:03 »

Аз пък нещо не съм съгласна.
Активен
ERan
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 648



Моят сватбен албум

« Отговор #3 -: март 06, 2009, 11:18:22 »

това ама никак не ми допада!
Какво ли не се стремят да измислят хората...
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines