Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

януари 21, 2019, 05:02:47

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 [2] 3 4 ... 13   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Какво трябва да знаем когато купуваме апартамент!  (Прочетена 109162 пъти)
 
Mrs.™
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 4641Моят сватбен албум

« Отговор #15 -: април 03, 2008, 17:18:32 »

И на милото апартамента е с малко общи площи,но и на него предлагаха апартаменти с безбожен % общи площи,сега не знам колко точно е мисля,че 10 % после ще го питам,но е сравнително поносимо,но доколкото знам хората купи ли си апартамент на 1-ят етаж получават и тревна площ към терасата + още нещо си и им се оскъпява още апартамента girl_impossibleиначе ще следя това с еврото,на милото леля му работи в банка и доколкото знам е препоръчала евро да се изтегли;иначе и моето мнение е ,че трябва с някой запознат със строежите и т.н. да ходи с вас,милото ходи с баща си<той строи в Банско и е наясно с нещата>.
Активен
gucci
Leader
****
Пол: Жена
Публикации: 6319


Обичаме се!


Моят сватбен албум

« Отговор #16 -: април 03, 2008, 21:02:41 »

Моето мнение е че и в лв и евро са горе-долу същото.Значи на мен не ми се вярва лева да се обезцени все пак сме във Валутен борд от който като излезем ще минем на евро и така или иначе всичко ще се преизчисли в евро.А недостатъка на еврото е че вноските ви ги превалутирата от което обикновенно се губи макар и много малка часто.но по принцип в евро са по ниски лихвите в някой банки.За банките трябва да гледате и таксите които хич не са малки.Това са такса за усвояване и годишна такса за управление.

За новото строителство аз Ви препоръчвам ако има начин да купувате на А14 защото ще видите каквопредставлява реално а не на скица.

Другото което аз Ви препоръчвам е да се поинтересувате за строителя за колко става готово.Ако е под година и половина за около 6 етажна сграда значи че е строено на бързо и не е проветрено да изсъхне хубаво жилището и наличието на мухъл и влага е много вероятно.

Друговажно е да имате някаква част от земята на което е построено жилището.Ако го бутна по някаква причина имате собственост върху земята и са длъжни да ви обезщетят.

Можете да се поинтересувате за строители тъй като много от агенциите надуват цените или чрез препродаване се качва много цената.

Избягвайте първи и последен етаж и ако имате възможост изберете вътрешен апаратамент.

А и да ви кажа нещо интересно.Ако съдите строителя по време на строежа строежа спира а вие не получавате нищичко обикновенно.

Ако е имало дело или делба на наследство 6 месеца апартамента не може да се продава.

Независимо че сте с агенция проверете историята на апартамента и го проверете лично за тежести-устната проверка е 2-3 лв.

Ако имате възможност след оглед се вървете  на другия ден и потърсетеинформация от съседите за апартамента.Ако имате познати в Застрахователни компание можете да проверите дали жилището е било застраховано и дали е имало щети.


Айде после пак ще пиша.
Активен
MALENA
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 379Моят сватбен албум

« Отговор #17 -: април 03, 2008, 21:23:04 »

Gerka към твоя въпрос дали да е в Евро или Лв, определо в лева. Очаква се много скоро лева да падне тоест в момента е изкуствено поддържан спрямо еврото, и съответно след няколко години това което сте си взели да речем 100000 лв ще е 30000 евро примерно, а 50000 евро ще са си пак 50000. Това е общо мнение, дори много хора си мислят да теглят заеми в момента в лева да инвестират и след това да се радват на печалбата.

Роу това са спекулации  NO. Друго лева е обвързан към еврото.
Активен
goldi
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1871Моят сватбен албум

« Отговор #18 -: април 03, 2008, 21:28:46 »

Категорична съм за кредит в лева. Аз съм завършила банково дело, движа се в тази сфера и ако аз трябваше да тегля голям кредит за жилище например никога не бих го изтеглила в евро. Банките си връзват гащите и лъжат клиентите, като ги заблуждават, че в евро е по-изгодно, но не е така реално.
Активен
summer.
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 684Моят сватбен албум

« Отговор #19 -: април 04, 2008, 07:47:49 »

Аз мисля, че едно от основните неща,на които трябва да се обърне внимание при покупка на жилище е наличието на тежести /както gucci спомена/, а това са ипотеки, възбрани, ограничения. При прехвърляне на имота нотарсиусът обикновено изисква удостоверение за тежести, но за собствено успокоение аз бих го проверила предварително  pleasantry. Това може да се направи с съответната Служба по вписванията към Районния съд с устна справка или с молба за издаване на удостоверение за тежести, което ще ви струва около 10 лв.
При новото строителство апартаменти обикновено няма такъв проблем, защото тепърва стават нечия собственост и не са обременени с тежести, но при по-стари апартаменти - важи с пълна сила.
Преди година братовчедка ми ме помоли да ги придружа при закупуването на техния апартамент, тъй като съм юрист и много се притесняваше да няма някаква измама. Цената му беше малко ниска и нещо ме накара да се усъмня. Попитах служителите в агенцията има ли имота тежести. След няколко минутно мълчание казаха, че имота има вписана ипотека  Oh my .... И нито при огледа, нито при подписването на предварителния договор им бяха споменали нещо, а и те не знаеха къде може да се провери това обстоятелство. Без малко да се откажат от сделката, но оправихме нещата... На следващия ден преди прехвърлянето ни представиха "чисто" удостоверение  pardon и сделката се състоя...
Общовзето човек много трябва да си отваря очите при покупка на жилище. Освен това , когато сключвате договор с банката за кредит, четете много внимателно онези дребни буквички и изреченийца, които обикновено ги сбутват най отдолу на листа на самия договор - обикновено е текст за лихвен процент или годишна такса за управление на кредита, които банката може да променя едностранно и разни други такива... crazy
« Последна редакция: април 04, 2008, 07:53:34 от !summer » Активен
Gerka
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 382Моят сватбен албум

« Отговор #20 -: април 04, 2008, 08:06:20 »

!summer , аз мисля, че повечето /не всички разбира се - нямам поглед върху всички новостроящи се сгради  blush/  строители строят със средства срещу ипотека на имота .

За всички апартаменти, за които сме се интересували са ни казвали без да крият, че имота е ипотекиран.  Важно е да се разбере кога се изчиства от ипотеката - това обикновено е заложено в предварителния договор и в повечето случаи е при нотариалното прехвърляне на собствеността. При апартамента, на който сме се спряли за сега това ще стане на Акт 15 - когато ще искат и окончателното плащане.

Можем ли да сме спокойни или това не е обичайна практика  huhhuh.gif
Активен
КатиНка
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2469« Отговор #21 -: април 04, 2008, 08:39:03 »

Не е задължително на АКТ 15 за се прехвърли собствеността. При нас всичко се случи на АКТ 14. Наистина, зависи как се договорите и как са ви разпределени вноските, имам предвид плащането на етапи като проценти.
Като чета gucci и !summer , всичко е точно така. Проверявайте за тежести. При нас строителя също имаше ипотека на целия комплекс, финансираше строителството чрез една от банките, но не ни го спестиха като информация. Ипотеката падна преди да подпишем договора. Удостоверение за тежести вадихме на два пъти, първо се виждаше ипотеката, после вече беше изчистена. Явно сме сме случили с всичко, защото наистина нямахме никакви проблеми, но и доста търсихме, питахме, консултирахме се. Добре че и приятелките ми са юристи повечето та и те много помагаха. Имаме и прехвърлени части от земята  good   
Активен
Gerka
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 382Моят сватбен албум

« Отговор #22 -: април 04, 2008, 09:42:52 »

Разбира се , че може да е и преди Акт 15 .... зависи как сте се договорили  good

Просто при нас е така .....  pardon
Активен
Regina94
Професор
****
Публикации: 476« Отговор #23 -: април 04, 2008, 09:46:46 »

Аз съм завършила банково дело, движа се в тази сфера и ако аз трябваше да тегля голям кредит за жилище например никога не бих го изтеглила в евро. Банките си връзват гащите и лъжат клиентите, като ги заблуждават, че в евро е по-изгодно, но не е така реално.
Голди, би ли аргументирала мнението си с конкретни факти и примери?
Моля, не приемай въпроса ми като заяждане! Стана ми интересно.
Активен
goldi
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1871Моят сватбен албум

« Отговор #24 -: април 04, 2008, 10:32:58 »

Може да се поразровиш в интернет има много написано по въпроса. Аз изказвам моето мнение и какво аз бих направила и не ангажирам никого с него, още по-малко не виждам смисъл да се аругемнтирам за възгледите си. Така съм преценила за себе си. На въпроса какво ще стане когато влезем в Европейския валутен съюз отговор все още не вярвам някой категорично да може да даде, и какво ще стане с лева когата Борда падне, пак не се знае. Но по това което съм чела и сме коментирали изкуствено се задържа курса на лева да е 1,95583 за 1 евро. Хипотетично и чисто теоретично погледнато, всичко зависи от това с какъв курс ще влезем във Валутния съюз. Ако е както сега значине няма, но ако влезем с курс 4 лв, какво става тогава. Ако имаш кредит 50 000 лв, при първия курс това са прибилизително 25 000 евро, но при втория курс са 12 500 евро. Банките при всяко положение ще си вържат гащите, като повишат лихвите. Но какво и как ще стане казвам всичко е теоритично, големи експерти по въпроса все още не изказват мнение, пък аз каква съм че да казвам. Просто си споделя моето мнение за кредитите, че аз лично за себе си не бих изтеглила в евро, защото в нашата държава всичко може да се очаква и не се знае от къде може да излезе птиченцето.
Активен
КатиНка
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2469« Отговор #25 -: април 04, 2008, 11:12:37 »

Разбира се , че може да е и преди Акт 15 .... зависи как сте се договорили  good

Просто при нас е така .....  pardon

Gerka, ти попита дали да сте спокойни ... аз се впуснах в обяснения, но май точно това пропуснах да напиша - бъдете напълно спокойни  Wink

goldi, хубаво си го обяснила  smile Благодаря! Разбира се, че тук всеки споделя негово мнение и опит и дано сме си взаимно полезни  smile

Ако сега търсехме апартамент и не бяхме минали по този път, със сигурност темата щеше да ми е много полезна, защото като че ли описахме целия процес почти или поне по-важните моменти ... а преди като търсех инфо, беше много на парчета и от тук от там. 
Активен
Rou
Сватбар
***
Пол: Жена
Публикации: 273« Отговор #26 -: април 04, 2008, 11:20:45 »

Роу това са спекулации  NO. Друго лева е обвързан към еврото.

Разбирасе че са спекулации, и аз това го казах. Дори и без прекрасното обяснение на Голди, шанса лева да падне сравнение с еврото е по-голям от колкото еврото да падне от този курс 1 към 1,95... Затова аз лично бих взела в лева.

В момента има невероятно покачване на цените на стоките което обезценява лева, в един момент лева пак ще си остане "обвързан към еврото" но с други цифри.
Активен
Regina94
Професор
****
Публикации: 476« Отговор #27 -: април 04, 2008, 12:35:02 »

Може да се поразровиш в интернет има много написано по въпроса. Аз изказвам моето мнение и какво аз бих направила и не ангажирам никого с него, още по-малко не виждам смисъл да се аругемнтирам за възгледите си. Така съм преценила за себе си.

Съжaлявам ако неволно съм те подразнила! Разбира се че не си длъжна да се аргументираш и оценявам разяснението ти  smile
Активен
Gerka
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 382Моят сватбен албум

« Отговор #28 -: април 04, 2008, 12:49:47 »

Е, то беше ясно,че ще има разлечни мнения ..... затова е дискусията - от повече мнения всеки сам да прецени за себе си  pardon

Наши познати, които работят в банковия сектор са на същото мнение - в ЛВ за сега и колкото по - скоро , толкова по - добре .

Пък и да Ви кажа, звънях в доста от по - популярнита банки да се интересувам от ипотечен кредит и навсякъде като кажех ,че искаме кредит в ЛВ, започваха да ни убеждават в  по - изгодните условия на кредитите в ЕURO  nea .... малко ме подразни това ...  pardon

Истината е, че за това може само да се гадае ..... никой не е пророк - затова е полезно това обменяне на информация за съветите , които всяка от нас има от различни места  smile
Активен
Rou
Сватбар
***
Пол: Жена
Публикации: 273« Отговор #29 -: април 04, 2008, 13:03:57 »

Не знам в България как са кредите за жилища, но например в Англия, има кредити с лихви които са фиксирани за да речем 2 или 3 години, и други които варират свързани към лихвата на Английската банка. Ако има такава опция в БГ, аз бих си взела фиксирана лихва дори и в момента да е по-висока от вариращата, защото след 6 месеца година лихвите само ще се покачват. Но не знам въобще в БГ как стоят тези неща.

Сещам се преди около 17 години когато беше голямата инфлация, имахме заем за жилището, след инфлацията можехме да си го изплатим горе долу с една заплата на майка ми (която е учителка), а хората които имаха спестявания се видяха в ужас тъй като парите им бяха достатъчни да си купят няколко хубави дрешки и тогава имаше опашки в корекомите хората гледаха да "инвестират" парите си поне в някакви вещи.
Активен
Страници: 1 [2] 3 4 ... 13   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines