Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 13, 2024, 19:43:39

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Да организираш сватбата си сам!  (Прочетена 10993 пъти)

krasnik
Регистриран

Публикации: 4

« -: май 06, 2010, 17:45:34 »

Да организирам сватбата си сам ми се струва много по-изгодно и съвсем не чак толкова трудно!
Какво ми трябва? Няколко седмици за проучване и 2-3 дни за действие.
Какво трябва да проуча? Най-важното ресторант, DJ, фото/видео.
Плана!
Ресторант - предварително проучвам ( с помощта на интернет и телефон ) кои ресторанти се ползват най-често за сватби и с колко места разполагат. Ползвам Гугъл и форуми, като следя от кога е информацията мнения от преди две-три години не ми вършат работа.
След като отсея ресторантите до 4-5 по критерии: брой места, локация, скъп/евтин, битов/класически, и тн. Ги посещавам лично и говоря с управител. Той ми предлага примерни менюта. Пазаря се алкохола и мезетата да си донесем ние. Точно те увеличават много цената на куверта. На фирма за разносна търговия поръчвам да закарат в ресторанта бира и вино и се уговарям, каквото остане да си го вземат обратно. Тортата поръчвам от предварително избрана сладкарница, обикновено в цена влиза и украсата и и доставката и в ресторанта. Купувам от търговия на едро мезета. В ресторантите обикновено си имат сватбена украса балони и тн. а ще си имаме и доста цветя.
DJ - тук е много важно да подбера мнения от достоверни източници - за разлика от фотографа, на които просто разглеждам снимките и избирам, при DJ нещата са по-различни. Много важна тук е личната среща, ако нещо не ми хареса ... следващия.
Фотограф и видео - може би трябва да помисля дали и двете или само фото. Видеото обикновено е голяма мъка едни грозни ефекти едни шарении, като попофолк клип от преди 15 г. Съжалявам, ама като ме поканят да гледаме филм от сватба и се чудя как да не отида. Това което знам е че сам човек не може да снима качествено и видио и фото!
Тук поне няма какво да му мисля - гледам снимките / видеото, които са правили и избирам.
Нещо друго?
Активен
michelle
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1484

« Отговор #1 -: май 06, 2010, 18:46:49 »

krasnik, само още две много важни неща ти трябват-ГОЛЯМ КЪСМЕТ и ОЩЕ ПО-ГОЛЯМО ТЪРПЕНИЕ  Wink
 В следващите редове ще прозвуча заядливо, ала нещата са толкова лесни и прости само ако ги има и другите две, които ти споменах. Какво става, ако от 5 възможни ресторанта в 3 не се получи да се срещнеш с управителя? Дори упорито да опитваш. Каква ти е гаранцията, че точния в уговорките на първата среща човек, след 2-3 месеца няма да поднесе неприятни изненади.
 За разглеждане на снимките на фотограф как точно мислиш да стане? Срещате се, гледаш каквото ти покаже, преди това си гледал в сайта му? От сега ще ти кажа-не е достатъчно.
 Иска ми се да попитам-какво да разбираме под достоверни източници? Приятели, близки? Ами ако няма такива? Питам, понеже за себе си така и не успях да открия такива  sad
 За всичко останало планът ти звучи много добре премислен  good Поздравления за това, че си от "търсещия" и наблюдателен тип хора.
 Стискам ти палци и искрено ти пожелавам късмет и търпение  give_rose
« Последна редакция: май 06, 2010, 18:53:04 от michelle » Активен
divanetata
Сватбен ГУРУ
Публикации: 499

Моят сватбен албум

« Отговор #2 -: май 06, 2010, 19:29:39 »

Krasnik, за някои неща съм съгласна, а за други не съвсем. Наприме, както ти е казала Michelle, не винаги е толкова лесно с ресторантите - може да не успееш в определения от теб ден да се срещнеш с управителя. Може да си чул добри отзиви, но да не ти хареса като отидеш на място и съответно това удължава периода на търсене. Някак си не съм съгласна, че за да си организира човек сам всичко трябва МАЛКО търсене из нета и 2-3 дни. Аз от септември съм отделила много време за ровене из нета и отсяване на нещата и въпреки това не съм успяла да ги свърша за 2-3 дни, а принципно съм от доста организираните хора  Wink Все пак ти пожелавам успех и дано наистина да се справиш със задачките за 2-3 дни  good
Активен
krasnik
Регистриран

« Отговор #3 -: май 08, 2010, 12:22:27 »

Благодаря за пожеланията, да късмет и търпение си трябват и то принципно за всичко.
Ще карам подред:
Хора говорим за управител не за Папата. Какво значи да не се получи срещата  shok!? Управителя е  човек на работа и има много голям интерес от срещи с такива като мене.
След като се разберем, гаранцията е че ще напишем менюто, датата и основните принципни положения на лист, както и сума капаро, която ще платя и той ще се подпише и подпечата. Самото капаро е гаранцията! Едва ли има ресторант, който не би спазил подобен вид договор особено в днешното гладно време.
За разглеждане на снимките на фотограф напълно достатъчно е да разгледам снимките в сайта му. Има фотографи с толкова грозни сайтове и снимки, че не е истина такива хора да се занимават с творчество. Това обиктовено са чичовци дето си снимат по един и същ начин от 20 г. въпреки това постоянно ги препоръчват  crazy.
За достоверните източници съм съгласен че е неясно, но тук разчитам на интуицията си - на кого да вярвам и на кого не.
Има хора които отделят прекалено много (по моите критерии) време, емоции, чувства, и последно, но не на последно място пари за сватбата си. Според мен не подготовката (за жените не съм сигурен), а фактическия ден трябва да е изпълнен с приятни емоции. Когато хората са позитивни и младоженците се обичат  heart, нещата се получават не зависимо от обстоятелствата.  Wink
Активен
michelle
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1484

« Отговор #4 -: май 08, 2010, 13:06:37 »

С пожеланието за късмет намекнах за конкретно нещо, но за съжаление не си ме разбрал. Когато различни хора се заемат със сходни начинания, не попадат в сходни ситуации. На едни им потръгва, на други-не или поне не толкова, колкото на другите.
 Как да не се срещнеш с управител на ресторант? Много просто. Пробвай с предварително уговорена среща-тогава повече имаш шансове. Ние лично сме чакали по няколко седмици за такава в някои ресторанти. В крайна сметка си зависи от ресторанта и това доколко са "гладни" времената за него. Мога да ти гарантирам, че има места, където тези неща никак не ги притесняват. И ако не сте вие като двойка, следващите ще дойдат. Твоята работа е лесна-просто няма да ходиш там smile Надявам се да живееш на място, където има достатъчно голям избор.
 Капарото нищо не ти гарантира, подпис, печат...Има неща, които са непредвидими при изготвянето на подобна разписка. Ако искаш пробвай и договор да си изготвиш. Пак няма гаранция за спазването му.
 Относно фотографа-в сайтовете обикновено са 50-тина най-добри от хиляди направени. Ще се ориентираш в общи линии как работи човека.
 Надявам се интуицията и трезвото мислене да не те подведат. Аз съм изключително интуитивен човек, но въпреки това по време на подготовката за сватбата ни се случиха дотолкова немислими и абсолютно недоловими неща.
 За това си абсолютно прав:

Има хора които отделят прекалено много (по моите критерии) време, емоции, чувства, и последно, но не на последно място пари за сватбата си. Според мен не подготовката (за жените не съм сигурен), а фактическия ден трябва да е изпълнен с приятни емоции. Когато хората са позитивни и младоженците се обичат  heart , нещата се получават не зависимо от обстоятелствата.   Wink
 Написах ти всичко това, за да не се окажеш така дълбоко разочарован от хората, работещи в сферата на сватбените услуги, както мен. Като предупреждение.
 И ще си допълня пожеланието от предния пост-да имаш абсолютен непукизъм. За всичко  Wink

Активен
evane
Ентусиаст
**
Публикации: 145

Моят сватбен албум

« Отговор #5 -: юни 10, 2010, 09:03:42 »

късмет в начинанието smile
ние също ще организираме нещата сами и се надявах да намеря достатъчно информация във форума, но за момента съм разочарована - прекалено много внимание се отделя на дребни и излишни неща - панделки, подаръчета, възглавнички и др., вместо да има списък на нещата, които трябва да се свършат ...
ние първо си поръчахме халки - станаха за 12 дни
изберете дата и да си подадайте заявление - ако правите църковен брак внимавайте, защото има ограничения - ще я насрочат минимум след 1 месец. за тогава ще ви трябват медицински, лични карти и кръщелните - на кумовете също
изберете си кумове и съобразете дата и с тях
преценете колко гости ще поканите. за ресторант има толкова много варианти, засега никъде не са ни отказали среща и разговор, ако имате поне месец и половина - два до сватбата, ще се справите. това е най - приятната част от организирането, защото задължително трябва да опиташ кухнята Wink съвет - избери си ресторант, който не трябва да украсявате - това е излишна загуба на време и пари. нашият ресторант е с много красива градина, светъл, масите и столовете са с приятни калъфи.
на нашата сватба ще има само фото заснемане, мисля, че ако знаеш какъв тип снимки искаш точно - лесно ще се разбереш с някой по - млад фотограф
много по - лесно е да си уреждаш нещата в работен ден. за момента много повече време ми отне безполезното четене на теми и мнения тук, отколкото същинската организация
Активен
Bankova
Любопитен
*
Публикации: 31

Любовта!? Това сме АЗ и ТИ!

Моят сватбен албум

« Отговор #6 -: юни 10, 2010, 10:07:26 »

Аз си огранизирах сватбата сама и само приятелката ми Радка се зае с украсата на ресторанта и поканите. Тъй като аз съм от Пловдив,а мъжът ми е от Хисар реших да подпишем гражданския и църковен в Пловдив, а ресторанта да е в Хисар. Всичко ставаше плавно и организирано,но до последно все имаше допълнителни ангажименти,но ми беше много приятно сама да си организирам сватбата.Така е направих по мой стил,желание и вкус.
Активен
krasnik
Регистриран

« Отговор #7 -: септември 07, 2010, 08:42:00 »

Внимание!
Оказа се, че голяма и известна фирма за фото/видео услуги през уикенда имат по над 10 сватби на ден.
Собствениците (фотографи с опит) са двама. За останалите сватби се наемат други хора, със съмнителни възможности и очевидна липса на творчески поглед.
На практика показаното качество на предварителната среща, няма нищо общо, с това което получават младоженците в 8 от 10 те снимани сватби през деня!

Така фирмата се рекламира с кадрите на двама, а снимат 15. Това е крайно некоректно отношение  beating
Активен
tinakostova
Ентусиаст
**
Публикации: 50

« Отговор #8 -: септември 07, 2010, 10:32:14 »

Здравейте,
и аз се присъединявам към вас. За сега имаме записана дата в общината 16.10. и тепърва тръгваме да търсим ресторант. Междувременно пообиколихме агенциите във Велико Търново и съм наистина разочарована, от предлагането и съответно от цените. Мисля сама да се заема с организацията и с наемането на хората за нашата сватба. Освен това  - това лято бяхме на две сватби и имам някакви наблюдения.  Ами не може все пак за една официална украса на сватбената маса, което дори не включва калъфи за столовете, а само някакви изкуствени цветя, бяло платно и арка да ми искат 150 лв. Прекалено е!
Активен
slavinka_82
Регистриран

« Отговор #9 -: септември 07, 2010, 13:28:45 »

Здравейте и от мен.Искам да дам пояснесие за агенциите.Цените са високи,защото се начисляват комисионни на всяка една услуга.Примерно-ако един фотограф работи за 300лв.от агенцията си слагат минимум още 50лв.Така е за всички услуги-DJ,оператор,фото,водеща..Отделно си слагат комисионна за това,че ще организират сватбата,което е напълно нормално.Не са нормални комисионните върху първите услуги,за които писах.
П.С.Не всички агенции работят по този начин.Има и такива,които ще ви вземат такса само за това,че ще Ви организират сватбата,а това ще Ви спести доста тичане и нерви.Не искам да пиша имена,за да не ме нападнат,че правя реклама.
Активен
liva82
Сватбен ГУРУ
Публикации: 972

Обичам те повече от всичко!!

Моят сватбен албум

« Отговор #10 -: септември 30, 2010, 19:38:30 »

относно темата- да си направим сами сватбата
Аз като минала по този път ще дам своя съвет-една качествена сватба с всички ритуали и декори изисква много време и добър инвентар, защото ако искаш панделки на столовете/давам за  пример най елементарното нещо/ лилави а ресторанта им стари златни какво правиш, като цял живот си си мечтала за лилава сватба, ако искаш водеща, кой ти я намира ресторанта ли? Ако искаш стойки или вази какво ще си купиш за всички маси ли, давам за пример най елементарните неща които биха трябвали , за които ти сам трябва да се погрижиш, разбира се по сватбения ден има купища неща,които всяка булка може да пропусне,докато агенцията не.Затова мисля,че всеки според възможностите си трябва да се довери на избраната от него агенция така е много по лесно повярвайте момичета и много пъти по евтино едно е да платиш наема на инвентара друго е да си го купиш.
Затова мисля,че всеки труд трябва да се заплаща адекватно, би трябвало да имат комисионннна агентките все пак те правят цяла концепция на сватбата предлагат варианти, дават съвети, а и не на последно място плащат на хора които да им помогнат с декора,нали не си мислите,че един човек ще деклорира сам ресторанта ви. И ако намерите баланс между това което може да си позволите и хонорара на агенцията би ви било много спокойно,че вашият ден ще бъде вашата сбъдната мечта, а не само да се безпокоите това забравих ли ами онова.
Затова аз подкрепям агенциите при това тези с разумен хонорар отговарящ на услугите,които предоставя.При организацията на своята сватба се срешмах с какви ли не агентки,които ми искаха пари за неща които ввсякаш ще останат за мен направо си помислих,че тези хора нямат разум в главата си,затова моя съвет е турсете тази агенция или агентка,която е готова дори безплатни съвети /по скайпа/ да ви дава преди да е подписала какъвто и да е договор с вас а не тази която на вратата ви казва срещатата ни ще струва 60лв примерно.
Всеки има семейство и никой не работи без пари нали така!!!
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: