Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg

Приготовления за сватбения ден => Организация на сватбата => Темата е започната от: jancen в ноември 20, 2007, 15:31:26Титла: Подаръци или пари ?
Публикувано от: jancen в ноември 20, 2007, 15:31:26
Кое предпочитате - подаръци или пари ? аз получих и от двете , но имам познати , които преди самата сватба уведомяваха за предпочитанията си , но за мен това е леко притеснително  *db*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: vanis в ноември 20, 2007, 15:35:45
Предпочетохме пари и си казахме ...колкото и да беше притеснително... *crazy*Все пак получихме пари от 3 семейства които искаха да ни подаряват микровълнови фурни.Ако не си бяхме казали сигурно трябваше да отворим магазин за ел.уреди...или незнам какво щяхме да ги правим.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tonitta в ноември 20, 2007, 15:45:37
И ние постъпихме като vanis !Като естествено казвахме само на по-близките и на тези,които ни питаха,а те бяха много доволни,че сме ги улеснили...Хубавото беше,че имахме и някои подаръци и беше приятно да ги разопаковаме после...само дето и ние събрахме бая посуда при положение,че всички знаеха,че от няколко години сме си обзавели и апартамента и къщата,ама... *crazy*Поне някои влязаха в употреба...Та за това не виждам нищо срамно да си кажеш под някаква форма какво предпочиташ.Имаше и хора,които много държаха на подарък и тогава им казвахме какво ни е нужно наистина и така всички бяха доволни :[ =]


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Natalia Borisova в ноември 20, 2007, 15:51:39
И ние така постъпихме, казахме само на най-близките че предпочитаме пари. В крайна сметка получихме много малко подаръци, като никой не се повтаряше и нямаме излишни неща! Няма нищо лошо в това да си кажеш кое е по-добре за вас, особено ако както в случая с Тонита нямат нужда от сервизи, печки и т.н. защото вече са си обзавели дома.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Арлина в ноември 20, 2007, 17:12:27
Ние още сме далеч, но мисля да оставя всеки гост да си прецени сам. Ще се опитам да съставя списък с някой неща, които бихме се радвали да имаме и ако предпочетат ще има вариант да изберат подарък и от него. Честно казано предпочитам подаръци - например за бала събрах доста пари, но питайте ме сега за какво са отишли - не зная, подаръка поне остава като спомен, дори да е уред който не се ползва цял живот, пак знаеш какво са ти подарили. Лошото е, че ние живеем заедно вече и каквото ни е трябвало сме си купили, а нямам нужда от купища картини и др. такива.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: jancen в ноември 20, 2007, 17:16:26
мен също ме питаха какво предпочитам , но общо взето събрах и подаръци и пари , беше ми весело и интересно , докато отварях подаръците , независимо че още преди сватбата се бях обзавела с почти всичко , ми беше много мило . аз специално когато ходя на сватба давам пари . напоследък чувам че от по големите мебелни магазини правят подобни оферти за сватбен подарък , но от повече гости .


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Selvet в ноември 20, 2007, 17:21:15
Ние казахме на най- близките си че определено предпочитаме да ни дадат парички пред посаръци и ние като Arlina , живеехме от преди сватбата заедно и си имахме всичко..Общо взето имахме малко подаръци и един с един не се повтаряха , късмет :)Но определено аз съм за това да се дадат парички на младото семейство за да може те да си купят каквото им е необходимо , и най- важното да е по техен вкус.
Моя приятелка преди години - преди сватбата си беше направила един визитник - с картончета и на всяко картонче беше написала подаръка който иска и адреса на магазина от където да и го купим, следкато гостът си избереше подарък - или няколко човека се комбинираха за един подарък - на гърба на картончето записвахме имената си ...


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: kleo_20 в ноември 20, 2007, 22:06:12
ние получихме и подаръци и парички *THUMBS*честно казано никога не съм си мислела какво да кажа на гостите ни!!!казвах само че нищо не искаме и не за друго ами за да не се чустват задължени да ни дават или купуват нещо!!паричките са най-добрия вариант защото така младоженците ще си купят онова от което най-силно се нуждаят защото купим ли им ние нещо вярно е за спомен н о ги затваряме в рамки и се започва едно чудене з акакво да го ползват трябва ли им изобщо и накрая "мамо ти си нямаш такова ето ти ползвай го че на нас не ни трябва""


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: danieIa ☼ в ноември 23, 2007, 12:01:18
Ние прадварителни бяхме казали, че подаръци не искаме. Бяхме се разбрали само с кумовете какво ще си подаряваме и наистина не съжаляваме :). Ние искахме хубава тенджера под налягане и те са ни израли наистина страшна. Те пък искаха чаши и ние сме им купили толкова много чаши за всякакъв повод, но всички са в един стил :).
Иначе получихме още два подаръка, които наистина никога няма да мога да ползвам, просто защото не пасват у нас.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: dobi в ноември 24, 2007, 14:42:58
Нашата сватбе беше в много тесен кръг с най-близките ни хора, за това и не ми е било неудобно да им кажа, че предпочитаме парички. Като разбира се им казахме какво смятаме да си купим с тях и веднага след сватбата ги употребихме :bravo:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: magica1983 в януари 13, 2008, 15:19:41
Аз досега на всяка сватба,на която ходя давам парички-никога не са излишни на едно младо семейство!!!Една от двойките специално беше написала шеговито,че нямат нужда от 5 миксера,3 ютии и 2 фритюрника,а искат да ни помолят да им помогнем да сбъднат мечтата си за пътешествие(т.е. парички да даде всеки).Кой както предпочита, но според мен това не еповод за срам! *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Pachoran в януари 13, 2008, 15:43:16
Според мен днес, най-доброто решение за подарък на младоженци са парите, цветята и семпли подаръци с достатъчно добра и видима художествена стойност /ако притежават необходимата култура, за да го оценят/. Защо трябва да бъде така ? Съвременните млади хора първо имат страшно много начини да задоволят своите потребности от техника и пособия за бита. Второ -те мигрират съобразно много обективни и субективни причини, влияещи пряко върху тях. Ето защо не се "налага" и е излишно на практика да получат подобен подарък, който в един момент ще им е в тежест и няма да се "впише" в новият им дом.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: mishlence в януари 13, 2008, 18:06:36
И аз предпочитам пари,ако все пак ни попитат какво искаме,ще си кажем направо пари.Не виждам нищо притеснително. *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: liali в януари 13, 2008, 18:22:12
Аз съм за пари....


в крайна сметка никой няма нужда от 5 тостера, 7 прахосмучки и 10 пасатора...

в днешно време е много по- добре да си купиш нещо ти след това, което със сигурност ще ти влезе в употреба, отколкото да ти се наложи след сватбата да откриеш клон на Техномаркет у вас ;)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: mirmar в януари 13, 2008, 20:44:55
Ние засега сме уведомили родителите, че искаме пари. Приятели като ни питат-също казваме пари. Искаме да си купим кола :girlhide: А за пасатори и т.н. все ще намерим начин да си вземем и сами  ;)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Капризче в януари 13, 2008, 21:37:30
И аз съм определено за парички, даже си мисля в поканата да го споменем по някакъв шеговит начин или да направим както приятелите на magica, а именно да напишем че събираме парички за сватбено пътешествие. Ако пък някой толкова много иска да ни подари подарък дано поне го съгласува с нас :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: aniiii8 в януари 13, 2008, 22:04:10
Напълно съм съгласна ,че най-добрият подарък за едно младо семейство са парите. С тях мога да си купя всичко от което имам нужда и то по мой вкус.На много от гостите съм казвала, че предпочитаме пари. Не са ми необходими сервизи, лъжици, тостери и ютии


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Zahira в януари 14, 2008, 11:23:08
В повечето случаи, когато хората носят подаръци, а не пари самите те смятат, че парите не изразяват лично отношение. Самата аз винаги съм се замисляла: "Добре аз сега като дам пари по никакъв начин не показвам моето лично отношение към празника, няма да им остане никакъв спомен от мен."
Но за добро или за лошо практиката е показала, че по добрия вариант за младото семейство са парите, тъй като хората имат различни вкусове и нещо, което на мен ми допада би могло да не допадне на младото семейство. Затова е хубаво човек да изрази личното си отношение с някаква оригинална картичка или символичен подарък носещ послание, освен паричките.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Арлина в януари 14, 2008, 11:29:31
Според мен много от хората ще питат или вас, или родителте ви, или най близките приятели, така че можете да кажете на който ви пита, че искате пари. Аз лично не бих го вписала в поканата.

Ние с милото (предимно аз всъщност ;) ) си записваме неща, които бихме искали да имаме и не са ни спешни с идеята да ги впишем в някакъв списък с подаръци, от който поне част от гостите да могат да избират. Примерно нямаме тинган за палачинки и изобщо имаме нужда от тигани, защото аз като начинаещ готвач съсипах тези, които си бяхме купили :[ Примерно имаме една много скапана кухненска везна. Нямаме хубав сервиз с чаши, защото аз не мога да избера. Просто предпочитам да имам някакви спомени от сватбата. Сега е малко тъпо, защото някой от тези неща ме сърбят ръцете да си ги купя когато ми потрябват, но до август месец все ще изтърпя :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Алексчето в януари 15, 2008, 20:59:59
Ние с милото мислихме доста преди да направим поканите. Решихме да впишем в тях, разбира се шеговито, че искаме парички. Ние сме от доста време заедно и си имаме всичко, пък и нещо да ни липсва предпочитаме двамата да си го купуваме и избираме, просто така му се радваме повече. А сега се сещам, че една от приятелките ми прочете поканата и после ме попита какво искаме пари или подарък, нищо че беше написано вътре. =]


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: danieIa ☼ в януари 15, 2008, 21:06:59
 :) В една покана, показана във форума беше написано:

За подаръците не се кахърете,
а във плик ги поднесете....

Много ми харесва, особено ако и тона на поканата е леко шеговит  :bravo:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: d_petrovska в януари 30, 2008, 17:15:10
И аз съм за парите, но повечето гости предпочитат да подарят нещо, което да ни остане за спомен.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: hristi в януари 31, 2008, 19:49:46
и аз мисля че е по добре пари........но не можем да задължим никой!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: d_petrovska в февруари 01, 2008, 12:57:16
По принцип е така, но поне ако някой те пита какво предпочиташ си му кажи. Майка ми още има някакви сервизи, одеала и всякакви такива неща, които са й от сватбата и нито един път не ги е използвала. Само си стоят и събират прах в къщи.Нали все пак целта е да се даде начален тласък на младото семейство. Най-добре е да им се дадат пари и те сами да решат кое е най-необходимото за тях.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Вероника в февруари 01, 2008, 18:42:18
И аз съм за парите, но повечето гости предпочитат да подарят нещо, което да ни остане за спомен.
Това е така.
Та ние в поканата бяме уточнили че искаме пари както и да ви звучи за мен не беше грубо. В ресторанта имахме кутия и т.н и като минавахме за наздраве по масите и за снимки някой гости ми подаряваха малки слончета или др фигурки за спомен. На слончето отдлоу имаше пожелание, имахме кутийка, и още няколко символични подаръка за спомен, но все пак ако не ти трябва нищо защо са ти ненужни неща.
Всички ни дадоха пари разбира се, но имаше и един -два подаръка -единият е една огромна кристална фруктиера, която сега се чудя къде да подмятам-  замислих се ако подаръците бяха повече какво щеше да е  *crazy*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: kleo_20 в февруари 01, 2008, 18:51:43
ние без да пишем в поканата нашите гости ни разбраха че по добре парични :P
на приятелите си казвахме "ние не сме новодомци имаме си всичко"а тези които не познавахме родителите увещаваха *db* и определено по-добрия вариант бяха паричките защото така ще си направим ремонта като си додаем и ние разбира се!!имаме 4-5 картини гоблени комплект сребърни прибори за хранене и един два кашона с домакински уреди!още седят там където ги оставихме след сватбата!!в стаята на девер ми!но като започнем ремонта не ми се мисли къде да ги слагаме  :girl_impossible:добре че нямаме повече направо нямам идея какво щях да ги правя!в крайна сметка ако някой е решил че е по-добре да ти подари нещо няма как да го разубедиш *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Agent T в февруари 03, 2008, 02:20:48
Аз също съм ЗА парите. Но ще ми е страшно неудобно да кажа на гостите си "Дайте ми пари"(е, макар не точно с тези думи).Няма някой който да предпочете безсмислените подааръци(а те 70% винаги са такива), пред парите.Но като замисля, че ще има й хора, които едва ще съберат пари за малък подарък, какво остава за пари.Аз например преди 2години бях на сватба, на която не можех да откажа поканата.Само, че така се случи, че точно тогава нямах  работа и съответно  пари. За да не бера срам купих подарък, който изглеждаше скъп и като се замисля не беше лош.Чувствах се зле, че така стана, НО не можех да си позволя да дам на младоженците ....(няма да споменавам сумата)която имах, въпреки,че прекрасно знам, че парите са желяния подарък.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: kiss вече Краева в февруари 03, 2008, 20:39:06
На нашата сватба почти всички подаръци бяха в плик *db*, което ние предпочитахме разбира се.
На  най-близките бяхме казали, че искаме парички, а другите са се досетили.
Така е по добре, защтото дори да ти подарят нещо, което ти трябва не се знае дали ще ти хареса, а когато сам си го избереш можеш да си решиш, че това е купено с паричките от сем.............


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: d_petrovska в февруари 04, 2008, 09:40:42
Хубаво е когато хората сами се сещат.. Дано и нашите гости са толкова досетливи, иначе от 200 човека ще съберем поне 3-4 тостера и 5 комплекта тенджери  :HELP:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: блясъчко в февруари 05, 2008, 10:04:23
ние си казваме, че искаме парички.. имаме къде да си живеем и всякакво обзавеждане или уреди по чужд избор ни е излишно... след сватбата ни предстои ремонт, и няма нищо срамно, това е нашият старт в живота :) пък и братовчед ми обеща от неговите сервизи и ютии, че насъбра бая на неговата сватба  :laugh:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: d_petrovska в февруари 05, 2008, 10:11:34
И ние сме по същия начин. Имаме си всичко, че даже и в повече. като канихме приятелите си след като се пренесохме в новия апартамент те ни подариха всичко, от което се нуждаехме.
След сватбата планираме бебче и ако съберем пари от сватбата имаме възможност да ги задържим и да купим нещо от сорта на количка, креватче... такива работи  :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Kittcat в февруари 18, 2008, 12:42:43
Какво мислите за сватбените листи? На мен ми се струва доста практично и се чудех дали е реалистично сама да си организирам една такава и да кажа на гостите да звънят на кумата и да си запазват подаръците? Какво мислите? Някой от вас има ли опит с тия неща?  Мерси :flower:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: pretty в февруари 18, 2008, 12:58:26
Иаз имам проблем с организацията в тази й част - ясно е, че никой няма да дойде с празни ръце, но ми се иска да получим пари или желани от нас подаръци, а не неща, които да се чудя в кой килер да завра.
Дайте идея как да организирам това без да изглежда нахално?


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Арлина в февруари 19, 2008, 08:55:19
Искам да попитам нахално ли ви се струва, ако направим списък с желаните от нас подаръци те да са конкретни. Тоест да не пише примерно пасатор, а да пише пасатор на Браун с минимум някаква мощност. Милото казва, че според него звучи нахално. Според мен пък не е, защото ако имам ясна представа какво искам, значи ако ми подарят друго, вероятно няма да го ползвам и ще си купя каквото съм искала, което значи, че няма смисъл от списъка с подаръци.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Alucinado в февруари 19, 2008, 10:20:18
Arlina, това зависи от гостите ви.
На последната сватба на която бяхме младоженците имаха списък с подаръци. Ние си избрахме кухненски робот и те си казаха кой модел са харесали (като естествено не настояваха да бъде точно този). Обикаляхме доста, питахме разпитвахме и накрая им взехме точно това, което искаха. Сега като се замисля, за нас беше много по-лесно така (нищо че все пак пообиколихме), но си спомням, че имаше момент в който си помислих, че не е правилно така да си "поръчваш" подаръка. Така, че зависи от гостите ви. Ако сте достатъчно близки, предполагам, че ще ви разберат и няма да има проблем.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Gery79 в февруари 19, 2008, 13:30:37
Аз също исках да спомена в поканите че искаме парички но решихме да са от шоколад и няма да има място,затова направих една свабена страница и там в секцията за подаръци написахме че ще се радваме да отидем на екзотично пътешествие до Галапагос и бихме се радвали ако гостите ни помогнат да го усъществим или нещо подобно. Но не знам дали имаше много смисъл защото до колкото разбрах в Швеция се смята за подарък че гостите са дошли на сватбата ти и едва ли ще има подаръци  :\
Ще видим де.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: KlaraFina в февруари 22, 2008, 00:11:04
Искам да попитам нахално ли ви се струва, ако направим списък с желаните от нас подаръци те да са конкретни. Тоест да не пише примерно пасатор, а да пише пасатор на Браун с минимум някаква мощност. Милото казва, че според него звучи нахално. Според мен пък не е, защото ако имам ясна представа какво искам, значи ако ми подарят друго, вероятно няма да го ползвам и ще си купя каквото съм искала, което значи, че няма смисъл от списъка с подаръци.

Изобщо не е нахално според мен. Дори можеш да си допълниш сватбената листа с информация от къде може да се закупи съответното нещо и цената, на която си го видяла.

Ние понеже живеем в чужбина и нямаме физическата възможност да си си вземем всички подаръци, за това ще помолим приятелите ни да ни подарят ваучъри, закупени по интернет, за определени магазини в Швеция. Мисля, че ще ми е малко неудобно, да вземем пари от тях, а те си мислят същото.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: prin4ipessa в февруари 22, 2008, 01:31:14
Ние понеже живеем в чужбина и нямаме физическата възможност да си си вземем всички подаръци, за това ще помолим приятелите ни да ни подарят ваучъри, закупени по интернет, за определени магазини в Швеция. Мисля, че ще ми е малко неудобно, да вземем пари от тях, а те си мислят същото.

Ами и ние поради същата причина (невъзможност да вземем подаръци с нас в чужбина) просто написахме в поканите, че искаме парички, защото не можем да пренесем подаръците си в чужбина. Разбира се, написахме го в закачлива форма, за да не се чувстват гостите притиснати, но те така или иначе ще дадат пари за ваучер или подарък, защо тогава да не ви ги дадат направо на вас. Едно и също е и мисля, че в днешно време на никой няма да му е неудобно. Просто всеки от гостите ще се простре спрямо собствените си финанси, това е.  =]


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Pisetata в март 01, 2008, 20:13:39
Аз бях написала на всяка покана-,,Моля,подаръците да бъдат в пари.Благодарим!,,Моето писе не прие добре идеята,но аз настоях и мисля,че така стана по добре иначе кво ще правя с боклуците,които ще ни подарят.После от каквото имаме нужда-ще си го купим...


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: a в март 02, 2008, 10:58:45
на нашата сватба имаше гости които предварително ни бяха попитали какво искаме(повечето)и си бяхме казали че искаме пари защото са ни нужни.и така повечето от тях ни дадоха подаръците "в пликчета",а тези които не ни бяха питали ни подариха подаръци.да ви кажа честно не използвам още нито един от подаръците но те и парите отдавна свършиха,а като погледна някой подарък и се сещам от кого е и ми става едно такова мило и си спомням за сватбата.....
така че дали пари или подаръци всеки си решава но и при двата случая има и предимства и недостатъци.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: kopche в март 03, 2008, 02:21:51
Според мен идеята със списъка за подаръци е много добра и практична, защото никой не иска да получи 15 сервиза, 8 комплекта чаши за вино, 17 покривки за маса и още 30-тина сувенира, които буквално няма къде да сложи. Съобразителните хора питат какво искат младоженците, по-скоро от какво имат нужда, защото да купиш подарък, който не е желан и необходим, е отбиване на номера. Аз мисля да направя такъв списък с подаръци за сватбата в чужбина (все пак тук е традиция да се правят такива списъци) и най-вероятно на българското тържество ще искам само пари, защото все пак ще живеем в чужбина и наистина ще е по-практично така. Ако някой много настоява да подари нещо малко и скъпо, нямам против, но перални в самолета аз няма да нося  :no: 


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Арлина в март 03, 2008, 16:06:55
Precious, все пак всичките ви гости ще са наясно, че не живеете в България, едва ли биха ви купували електроуреди.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: kopche в март 03, 2008, 16:46:31
Арлина, знае ли човек  :huh: Винаги могат да ме изненадат. О, не всички от тези, които ще поканя знаят, че ще има сватба, затова май ще е най-добре да ги уведомя тактично за някои дребни подробности.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: rozovka в март 18, 2008, 10:00:41
Е, пак добре  :bravo:. Благодаря, aniiii8.

Колкото за тостерите, с милото преди бяхме твърдо против всякакви предварителни уговорки за подаръци и пари, твърдо бяхме на позицията "кой каквото иска да подари, няма тука да организираме хората", ама в хода на организацията решихме друго, та затова питам  :offtopic:.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Alucinado в март 18, 2008, 10:21:17
rozovka, ние по принцип предпочитам да получим пари, просто защото си имаме всичко за квартирата, а новото жилище ни е все още далече в бъдещето. Но пък има хора, които не обичат да подаряват пари, или нямат възможност да подаряват пари (по-добре да вземе един ефектен подарък за 15лв, отколкото да сложи 20лв в плик и да се чувства неудобно цяла вечер, че не може да сложи повече) - та тези хора ще ни подаряват подаръци (незнам какви - не сме измислили). Но така като си знам гостите и като си гледам разходите - дори и всички да ни подаряват пари, аз лично не очаквам да си "избием" и 1/3 от парите, които ще похарчим.
Но всеки харчи различно и има гости с различи възможности и манталитет. Така че, не мога да ти кажа каква би била вашата евентуална възвръщаемост.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: блясъчко в март 18, 2008, 10:52:58
на сватби съм давала и 20 лв (в най-трудните ми студентски години това са ми били възможностите), и 100. не бих броила кой колко ми е дал и бих разбрала всеки, защото за доста хора времената са си трудни. все пак ние искаме парички, но не заради определена възвръщаемост, а за да си "подарим" някои по-големи неща - например спалня, и докъдето стигнат после :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Арлина в март 18, 2008, 12:17:36
Аз мисля, че ако направиш сватбена листа няма да получиш по-малко като стойност на подаръците, от колкото ако поискаш пари. Поне аз ако съм канена на сватба и има такава листа ще избера нещо, което максимално се доближава до сумата, която съм преценила да отделя. Така, че според мен "си струва" да направиш уговорката за парите когато не можеш да предложиш сватбена листа. Тоест примерно ако събирате пари за кола - казвате, че предпочитате парички. Ако имате нужда от много по-дребни неща спокойно можете да съставите списък и ще ги получите като подаръци, а не под формата на пари, с които вие да си ги купите.

Ние се чудим дали да не оставим такъв списък в Бонжур, мисля че предлагат такава услуга, но живеем заедно вече две години и ми е много трудно да измисля какво да включа, а да го пълня с разни вази и фруктиери колкото да има какво да купят хората е тъпо :(


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: rozovka в март 18, 2008, 12:36:24
Ами така е - ние направихме сватбена листа и избрахме около 20 неща, ама като тръгнахме да гледаме повече...разни вази, дето само да събират прах...Все пак не е лош вариант да си обзаведеш къщата от едно място в един стил.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: cveteto в март 28, 2008, 11:42:44
Нашите гости сами си знаят че по-добрият вариянт са парите,а тези който са ни питали им казвам,най тактично,че сме на квартира и каквото ни е нужно сме си го взели,нямаме място за повече уреди и т.н.,даже един приятел се пошегува"е ми тогава да ви направим първа вноска за апартамент" :funny: *ROFL*но всеки си преценява,неможе без подараци


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: eli_m в март 28, 2008, 14:47:09
Мисля че няма да имам такъв проблем  :P ! Мойте роднини винаги дават пари, приятелите ни си знаят, а за неговите роднини сме казали на свекървата да им каже!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: aniiii8 в март 28, 2008, 22:30:41
Ние мислихме да споменем в поканите ,че не искаме предметни подаръци, но се отказахме. Много хора ще решат ,че се правиме на важни


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Wienerin в март 29, 2008, 01:25:05
и ние с милото предпочитаме парички, пред подаръци!и се уговорихме да кажем на родителите си да знаят, ако някой реши тях да питат какво да ни бъде подарено. А близките ни приятели вече ни питаха и отговора беше "Париии"  =]
стори ни се неучтиво някак си да е написано в поканата и за това се отказахме. Сватбените листи също са едно добро решение, но за съжаление ние ще стягаме дом навън и няма как да си вземем подаръците с нас  :huh: иначе би ми било приятно например да поглеждам сутрин тостера или кафемашината и да се сещам за сватбата ни  *THUMBS* но с уговорката разбира се, че са единични бройки  :funny:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Vanilly в април 23, 2008, 14:40:26
Ето и аз да се разпиша! Аз също не очаквам възвращаемост, но като се замисля и чета вашите мнения може и да има нещо такова. Ние процедираме така: на роднините сме разпределили по-големите неща, като пералня, хладилник (ние си нямаме нищо и всичко ще ни е от полза), а на приятелите казваме пари, абе направо да си призная казваме пари на тези, на които не ни е неудобно...Иска ни се да съберем за количка, но ще видим, аз разчитам да разпределя каквото ми трябва, а и ще се радвам на всичко...


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: kopche в април 23, 2008, 15:08:59
Аз предпочитам пари вместо подаръци ... с парите можем да си финансираме медения месец и след време да си купим необходимите неща. Защото така или иначе в момента сме си добре обзаведени и със сигурност нямаме нужда от 15 вази и 8 комплекта прибори например ... Само дето не знам как ще се приеме една такава идея  :huh:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: milenium80 в април 24, 2008, 20:16:25
И ние си казахме на най-близките че предпочитаме парички. Всичките ни приятели при даването на поканите ни попитаха пари ли искаме или подарък, няма нищо срамно и лошо. Ние си живеем заедно, имаме си всичко необходимо така че всеки препочита вместо да се главолъска какво да ни подари - едно пликче и готво ;) На тези, които не са ни попитали не сме казвали нищо :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: plamik в май 03, 2008, 10:23:17
Я да налея малко масло в огъня и аз, и ако съм  :offtopic: модераторите да ме извинят!
Не ви харесват традиции като откупване на булката, булчинско хоро, плащане за закичване и изобщо всички традиции свързани по някакъв начин с даване на пари. Обаче почти всички булки деликатно намекват на своите гости, че искат плик с пари вместо подарък, защо? Това не е ли също просия? Вярно ще има повтарящи се подаръци, но си има начин и те да се избегнат. Помислете над това преди да заклеймявате някой традиции. И нека всяка от вас има най-хубавата сватба, за която е мечтала!
п.п. Не целя да обидя някой с това мнение!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Месечинка в май 03, 2008, 10:30:25
Я да налея малко масло в огъня и аз, и ако съм  :offtopic: модераторите да ме извинят!
Не ви харесват традиции като откупване на булката, булчинско хоро, плащане за закичване и изобщо всички традиции свързани по някакъв начин с даване на пари. Обаче почти всички булки деликатно намекват на своите гости, че искат плик с пари вместо подарък, защо? Това не е ли също просия? Вярно ще има повтарящи се подаръци, но си има начин и те да се избегнат. Помислете над това преди да заклеймявате някой традиции. И нека всяка от вас има най-хубавата сватба, за която е мечтала!
п.п. Не целя да обидя някой с това мнение!

Ами да ти отговоря: Не съм намеквала нито деликатно, нито неделикатно, че искам паричен подарък за сватбата! Напротив - когато ме питат директно какво предпочитаме - пари или подарък, понеже все мен питаха, а не половинката, се чувствах ужасно неудобно и нито веднъж не си позволих да кажа "дайте пари"! На всички съм казвала "нямаме предпочитания, вие решавате". Друг е въпросът, че повечето ни приятели си ми казаха, че в крайна сметка са решили да ни правят паричен подарък. Но аз да си го искам сама или да го намеквам - мноооого далеч от моите възприятия за нещата. Изобщо не съм мислила чрез подаръци да си избиваме разходите.
kopche, права си напълно! Абсолютно си ме разбрала какво имам предвид *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: plamik в май 03, 2008, 10:34:52
Месечинка, браво на тебе!  :bravo: Незнам защо все булката питата за такива неща?! =]
Пак казвам мнението ми не е насочено конкретно към някого! Напротив, само давам повод за размисъл. Наясно съм, че колкото булки, толкова характера и още повече мнения.
 :offtopic: Ако е така - sorry!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: kopche в май 03, 2008, 11:17:41
пламик, разбирам възмущението ти и го споделям, но ... не всички булки са с такива помисли, когато кажат, че предпочитат пари. В някои случаи парите е по-доброто решение (в плик е много грозно), защото ако двойката е обзаведена и няма нужда от 20 комплекта прибори за хранене и 89 чаши за вино, по-добре да събере сума я за ремонт на жилището, я за меден месец, я за належащи покупки по-късно. В нашия случай на сватбата в България какви подаръци да сложа в списъка като после всичко трябва да се пренася със самолет и някак не си се представям да правя тези неща.  :\ Брат ми утре отива на сватба, на която младоженците изрично са помолили вместо подаръци гостите да дадат някоя малка сума пари, защото младите планират основен ремонт на апартамента, в който ще живеят. Лично аз не виждам нищо лошо в това, дори мисля, че е много добра идея. Основното в случая е за какво и защо двойката предпочита пари вместо подарък. В Норвегия например имат т.нар. карти за подаръци, приличат на малки дебитни карти, които се предлагат в повечето магазини, зареждат се със сума пари от гостите и се дават на младоженците, които после отиват и пазаруват в магазина за сумата, която е внесена в картата. И това изобщо не е нещо срамно и непопулярно тук.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: ellie_bellie в май 03, 2008, 17:20:57
kopche, каква е твоята идеа тогава за получаването на подаръците под формата на пари в България - как ще се получават, ако не в плик? И какво му е грозното на плика? Аз лично не виждам разлика между даването на карта и даването на плик.  :\  И двете идват в плик, и двете се придружават от поздравителна картичка.
Тъй като в България ги няма отработени вариантите на карти, какво предлагаш да правят хората? А и да го имаше този вариант, на мен пак не би ми вършил работа, защото аз така или иначе не правя сметка да пазарувам от България, било ли то с карта или нещо друго от съответния магазин, от който е подаръка. Картите за подаръци вършат работа само в страната, в която е правена сватбата.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: kopche в май 03, 2008, 18:16:27
Ели-бели, за мен по-цивилизован начин да получиш пари на сватбата е в банковата ти сметка. Отново ще дам пример Норвегия, където макар и не особено често срещано, се случва младата двойка да открие обща банкова сметка, в която гостите или част от тях внасят кой каквато сума прецени, и после двойката ги харчи, както намери за добре. Разбирам хората, на които даването на пари изглежда грозно независимо от начина, наистина ги разбирам, но аз харесвам норвежката практичност и чувство за такт. Идеята за картите в магазините е много хубава (макар че може би картите се дават в плик наистина или опаковани по друг начин). Да, ограничението е, че тя може да се ползва само в магазина, от който е издадена, но ако е от някой МОЛ с много и най-различни магазини, двойката все ще си хареса нещо. Картите могат да бъдат заменени с ваучери например с печат на магазина и някакви защитни знаци, идеята е същата. В твоя случай щом няма да пазаруваш в България, такъв вариант не те устройва наистина, пък и мен не ме устройва, защото и ние живеем в чужбина. Затова решихме, че най-удобното в нашия случай за сватбеното тържество в България ще е точно пари, а не предметни подаръци. След това с парите ще си купим необходимите неща в Норвегия и ще знаем, че тези подаръци са от тези хора. Едно решение на проблема със скъпите подаръци в Норвегия е 2 или повече семейства да се комбинират и да си разделят парите, ако двойката има нужда от нещо скъпо (например холна гарнитура, обзавеждане за баня, спално обзавеждане, обзавеждане за детска стая и др.) Тук не робуват на принципа "Тоя стенен часовник е от баба, а ония стъклени чаши от вуйна, а пък онзи порцеланов сервиз е от чичо, а другия порцеланов сервиз е от свекървата". Като че ли се набляга на това, което младите искат и от което имат нужда. В крайна сметка не искам да съдя никой, нито тези, които одобряват този вид "подарък", нито върлите му противници. Поднесено по един културен начин няма да звучи и изглежда просташки, но може би е и въпрос на нагласа на самите гости. Тези неща се уреждат за всяка конкретна сватба и разликите могат да са съществени, затова нека сам преценява за себе си :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: ellie_bellie в май 03, 2008, 18:50:11
Мила kopche, винаги има начин нещата да бъдат направени тактично. Не смятам, че това зависи в коя държава е правена сватбата. Не е задължително парите да ти бъдат давани на ръка на българската сватба, могат да бъдат оставяни в кутия на отделна маса за тази цел и по този повод аз не намирам разлика в това дали ще ти дадат плик с картичка, плик с чек, или плик с пари в брой. Нали никой не вижда какво има вътре. Това с банковата сметка пак работи само ако правиш сватба в съответната държава. Аз няма да тръгна да си откривам банкова сметка в България и след това да обменям валута... Просто не съм съгласна с тебе за тактичността. Степента на тактичност изцяло се определя от младоженците, а не дали сватбата е правена в Норвегия или някъде другаде. Сама виждаш, че дори в България момичетата имат различни възгледи на това как искат да си получат подаръците.  @}->--
Извинявам се за  :offtopic: и ако администраторите желаят, да ми преместят мнението в друга тема.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: kopche в май 03, 2008, 19:08:52
О, не, не съм казала, че в България хората не са тактични, просто казах, че норвежците ги намирам за тактични в това отношение и давам идеи за хора, които предпочитат пари, но не искат да им се дават на ръка или в пликове. Все пак някоя от четящите форума може да приложи някоя "чуждестранна" традиция :) А че хората се различават, спор няма  @}->-- Лично на мен размятането на пликове с пари ми се струва грозно, затова споделям с вас други начини да не купувате подарък, а да дадете пари  :[


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Alucinado в май 12, 2008, 14:15:20
копче, да разгледаме един хипотетичен случай: Да приемем, че всички гости решат да ви подпомогнат финансово, като вложат определена сума в подадена от вас банкова сметка. В такъв случай (според теб) на сватбата ще ви подарят ли поне картичка - за да имате все пак някакъв спомен, че тези хора са ви уважили в този важен ден? И ако ви подарят картичка, как си представяш че ще ви я поднесат?


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: cremcaramel в май 12, 2008, 15:09:36
Да ви кажа честно, аз пък не искам нито подаръци, нито пари. Даже ще ми е много неудобно да получавам каквото и да е, различно от цветя и нещо за спомен (ама не прахосмукачка, примерно). Ние сме си самостоятелни хора, имаме си всичко и не се женим, за да се обзавеждаме, а защото се обичаме и за да си направим купона... Освен това аз съм много капризна и не искам хората да се охарчват за нещо, което няма да ми хареса.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: kopche в май 12, 2008, 20:28:37
Алусинадо, там е работата, че не съм ходила на норвежка сватба досега и не знам кое точно е нормално за тях и кое не. Все пак над 90% от гостите ще са норвежци и малко или много ще имат някакви определени очаквания как ще протече сватбата. Но това, което съм чувала поне, е че веднъж като купят подарък от списъка например (от магазина го опаковат и доставят на адрес), не носят нищо повече на самата сватба. В тези магазини си има картички специално за подаръци на младоженци и предполагам картичката се слага при самия подарък. Бъдещите ми роднини казват да си направим сватбата така, както на нас ни харесва, независимо от традиции и какво е обичайно или не, но не мисля да я правя прекалено шокираща за тях. Според милото някои от гостите може би няма да погледнат на тази идея от нейната практична страна, така че май ще я изоставим или поне ще я оставим като опция наред със списъка подаръци. И ето тук е проблема, че си имаме всичко, от което се нуждаем в момента, жилището ни е обзаведено и не се очертава да се местим в по-голямо поне в близките две години. И аз просто не знам какво да сложа в този списък  =] Определено не искам просто да отбиваме номера и да получим куп неща, които не ни трябват, а хората да си дадат парите ... И в същото време на Коледа е обичайно да се дават пари именно в тези карти за подаръци, които повечето големи магазини предлагат. Абе не знам  =]


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: dorina79 в май 12, 2008, 22:57:12
Искам да попитам нахално ли ви се струва, ако направим списък с желаните от нас подаръци те да са конкретни. Тоест да не пише примерно пасатор, а да пише пасатор на Браун с минимум някаква мощност. Милото казва, че според него звучи нахално. Според мен пък не е, защото ако имам ясна представа какво искам, значи ако ми подарят друго, вероятно няма да го ползвам и ще си купя каквото съм искала, което значи, че няма смисъл от списъка с подаръци.

Изобщо не е нахално, а е много практично. Преди 4 години бях на сватба, на която имаше такъв списък и ние си избрахме и купихме кухненски робот на Мулинекс. Така и ние  и младоженците бяхме доволни. Щом преди 4 години е имало такова нещо, хората вече трябва да са свикнали с това, да го приемат нормално. А и вече много двойки живеят заедно доста време преди сватбата и си имат почти всичко. Така, че предполагам, че и вашите гости са наясно с това. Ако искате и подаръци за спомен вие трябва да ги улесните като направите такъв списък.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: kopche в май 12, 2008, 23:00:13
И аз мисля, че е добра идея да се уточни  *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: dorina79 в май 12, 2008, 23:18:32
Ние също живеем от близо 5 години заедно и са малко нещата, които все още нямаме и са ни нужни. Освен това на сватбата си сме поканили основно приятели и близки хора, което предполага че и те са наясно с нашите предпочитания. Както някои пишат, че им предстои ремонт или пък изплащане на ново жилище, съвсем нормално е в такъв случай приятелите им да са наясно, че им трябват пари. Повечето хора, включително и аз като получат покана за сватба питат какъв подарък желаят младоженците. Не е нужно според мен да е записано в поканата, макар и под шеговит тон. Но точно този тон може да се използва когато те питат очи в очи!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: silviq-tamara в май 13, 2008, 21:26:35
аз също съм на мнение,че е по добре на сватба да дават пари,защото както установих всеки иска да ми подари нещо за кухнята:)а никой не се замисля,че ако имам нужда от тиган ще отида до магазина и ще си купя..но как да им кажа на гостите ми..моля искам пари не тенджери:)а и другото мисля си,че за кухнята няма кой знае какъв избор и от гостите ми 60-70 човека все ще имам дублирани подаръци


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: kopche в май 13, 2008, 21:45:16
Силвия, просто им кажи от какво имате нужда тогава, за да не се дублират подаръците  *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: juji в май 13, 2008, 22:07:02
На нашата сватба гостите ни се бяха съобразили с факта ,че живеем в чужбина и имахме около 7-10 подаръка всички други дадоха пари,по практично е според мен


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tsvetiiva в май 13, 2008, 22:58:53
Аз съм абсолютно съгласна с dorina. Освен това не само младоженците, но и най-близките им се вълнуват за събитието и това се усеща не само по време на празника. Пари или предмети, беше толкова хубаво да виждам как всеки се е постарал да украси плика или да персонализира някакси подаръка. Освен това има и резервен вариант, сигурно сте го обсъдили вечe, но аз не открих мнения - така наречените сватбени листи, които явно са навлезли и в България *db*. Ето и един сайт:
http://www.nera-bg.com/home.html


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: moiatasvatba в май 15, 2008, 07:22:15
И аз се включвам по темата.истината е, че повечето младоженци днес вече имат доста дълъг стаж като съжителство и подаръци от сорта на микровълнови печки, чаши, прибори за хранене, сервизи, вази и прочее посуда идват не само малко излишни, но и затормозяващи дори.Друг факт е също обаче, че за съжаление така наречените сватбени листи навлизат много бавно у нас и не са много хората, които се възползват от тях-за съжаление.Иначе, ако считате, че гостите ви са достатъчно "цивилизовани", за да се съобразят с тях е много добре.Иначе съм на мнение,че най-доброто като вариант си остават парите в брой и не виждам нищо срамно в това.Холата сами да си преценят как да ги оползотворят и в какво да ги вложат.Даже вече доста младоженци си го пишат по поканите това, защото не всеки поканен ще ви попита какво искате.Така че....дерзайте!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: KlaraFina в май 15, 2008, 23:11:36
kopche, разбирам какво имаш предвид като казваш, че не знаеш какво да сложиш в сватбената листа, защото си имате всичко. Алтернативата пари в тези ситуации е най-подходяща, но ако все пак нямах такава, аз бих си пожелала скъпи сервизи, чаши, предмети за дома или там каквото харесвам. Бих поставила в листата не чинии, които са практични и които мога сама да си купя, а точно такива, за които знам, че не бих си купила сама (по една или друга причина). Аз много искам да имам нещо специално за специални поводи, та дори ако ще да е сервиз от чинии, който ще се използва рядко.

Бих те посъветвала да се поразходиш из стъкларските магазини в Норвегия и да обърнеш внимание на красивите кристални чаши, фигурки от цветно стъкло или пък приборите за хранене.
Аз съм голяма почитателка на Orrefors и Kosta Boda, със сигурност ги има в Норвегия.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: kopche в май 15, 2008, 23:36:21
Кларафина, ами то така се оказа в крайна сметка, "изсмукахме си от пръстите" един списък с наистина красиви неща, които не можем да си позволим в момента. Изборът е голям, вече се разходих из всякакви магазини, стъкларски, за обзавеждане на дома, какви разкошни холни гарнитури има и обзавеждания за кухня ... но и цените са едни страхотни. Все пак трябваше да изберем неща, които няма да са особено скъпи, а в средния ценови диапазон. Като каза специалния сервиз чинии, точно такъв комплект сложихме в списъка (така де, щом трябва да има подаръци, а не пари, те ще ги купят, а не ние по-късно). Не е особено скъп, ако го взимаш на части (чинии всякакви, супници, чаши за кафе, за чай, всякакви други такива в един дизайн), но като теглиш чертата за всички продукти от серията ... става сериозна сума. Нашия пасатор се развали наскоро, така че и нов пасатор си поръчахме, комплект кристални чаши (кристалните тук са си скъпички) и комплект разкошни сребърни прибори (също доста пари за целия комплект). Те са си норвежко производство (тук много държат на тяхното си производство) и са с хубава гаранция и доказано качество. Така че гостите имат избор, могат да купуват части от комплектите, а ние ще си купим останалото по-нататък. Така вече си става съвсем по местните традиции  =] Макар че исках да поизчакаме с този тип покупки, защото в момента обсъждаме как ще бъде издържан стилово новия ни дом и исках да сме уточнили тези неща с подробностите, за да знаем какво да вземем. Но поне нещата, които сме избрали, са наистина красиви и се вписват с идеите ни за новия дом (в който мислим да се нанесем след около 2 години).


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: roumyana в май 16, 2008, 16:17:10
Момичета според вас каква е сумата, която един гост трябва да даде  на младоженците, ясно е че всеки според възможностите, но си говорихме с мои близки и един ми казва 50 лева на човек, друг минимиум 150 и за това да питам и вас.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Wienerin в май 16, 2008, 16:30:24
при нас беше средно 100 лв. от гост  =]
горе долу като тенденция е да се покрие куверта и да остане малко отгоре  :girl_wink:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: plamik в май 16, 2008, 21:20:05
при нас беше средно 100 лв. от гост  =]
горе долу като тенденция е да се покрие куверта и да остане малко отгоре  :girl_wink:
А на всеки гост ли трябва да кажа между другото и колко му е куверта, че да си направи сметката колко пари да ми даде?  *crazy* Това не го разбирам аз.
За мен не е важна сумата, а да е от сърце и да ме е уважил в такъв важен за мен момент.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Wienerin в май 16, 2008, 21:25:39
plamik в никакъв случай не съм казала това да напишеш в поканата си колко е куверта или нещо такова  :girl_impossible:
имах впредвид, че 100 лв. бяха при нас най-често срещаната сума и стигна за покриване на куверта (70 лв.) и малко отгоре, :offtopic: и разбира се, че е важно да идва от сърцето, но в случая имаше зададен конкретен въпрос и аз отговорих! иначе и един лев да не ни бяха дали за мен нямаше значение това !


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Anichka в май 16, 2008, 21:45:58
аз мисля, че Wienerin го е казала точно -
Цитат
при нас беше средно 100 лв. от гост
..тоест конкретно визира нейната сватба
и аз като на всяко гърне мерудия - от нашата сватба като опит бих казала, че всеки гост даде пари не толкова според възможностите си, колкото според преценката си...
и имаше супер различни суми...
пари или подаръци?
колкото и никога не ми се е вярвало да го напиша - ПОДАРЪЦИ....
имахме 4, но зная от кого са...а парите уж "трябваше да са по предназначение", но потънаха.... *crazy*Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Wienerin в май 16, 2008, 21:52:05
Anichka май и аз съм сега на това мнение, че подаръците са по-ценни от парите..и ние нашите пари ги "наместихме"   =] и сега ми останаха само подаръците, а те са наистина хубави неща и винаги ще ми напомнят за сватбения ни ден  *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Anichka в май 16, 2008, 22:04:27
Да, определено дойдох на друг "акъл" за подаръците... :girlhide:
Сега ще ходим на "почерпка", че едни приятелчета са се оженили и те наистина си имат всичко..много мислихме и решихме да им дадем пари, че да подмогнем фонда "хубава почивка", НО ще купим и  кристална ваза от Микаса...вярно, отново прахообиращ кристал, но пък вазата е красива и мисля, че винаги ще знаят, че е от нас... *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: milenium80 в май 17, 2008, 12:28:22
Незнам защо някои от форума не могат да възприемат за нормално това, че когато някой те попита пари или подарък предпочиташ за сватбата си, можеш съвсем спокойно да отговориш-пари. Незнам какво толкова неудобно има да кажа на пиятелките си, с които съм била 10 години в един клас или университет че предпочитам пари. Естествено нито съм го заявила предварително, нито съм правила списък с нужните ни неща, единствено някой ако ни попита, тогава отговарям. Нищо срамно и лошо, аз ако се притеснявам от хората които сме поканили на сватбата, то тогава какво остава... все пак това са най-близките роднини и приятели. Момичета не мога да ги разбера тези банкови сметки и ваучери, какво лошо намерихте на плика не могада разбера :\ Това е моето мнение надявам се да не съм обидила някой


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: dorina79 в май 18, 2008, 09:31:24
Определено и аз съм на същото мнение milenium80. Ако чак толкова се притесняват да кажат на някого когато ги попита направо значи тези хора не са според мен толкова близки - това е личното ми мнение разбира се. А и когато подаръците са пари винаги може да се отделят за голяма покупка, която ще знаеш, че е от сватбата. И винаги когато я погледнеш ще се сещаш, че е от всички гости и ще си удовлетворен, че избора е твой. Нямам нищо против материалните подаръци и затова са сватбените листи. Така пак имам възможност сама да си избера подаръка. Защото мисля, че всеки гост би останал страшно доволен ако харесат подаръка му и той се ползва от хората за които е предназначен и им напомня за съответния човек. Аз лично винаги от това се ръководя, когато избирам подаръци.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: radinka в май 18, 2008, 10:01:13
момичета и ние искаме пари за сватбата,ама няма да казваме на всички,а на по близки те само,а др каквото искат това :girl_wink:то вече мн малко хора дават пари,всички знаят какво иска младото семеиство-Парички *YAHOO*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: vanyusha в май 18, 2008, 10:54:32
Ние също искаме парички...за нашите приятели това е по-лесния вариант и съм 90% сигурна,че няма да предпочетат предметните подаръци. Предполагам,че останалите гости ще питат родителите ни какво искаме, а те знаят какво да казват....наистина е малко кофти цялата тази ситуация с подаръците, но в крайна сметка всеки е предвидил, че ще отдели някакви средства за подарък, така че какво лошо има да кажеш под какво форма го искаш :) Честно казано на мен ми звучи малко лицемерно израза " Вашето присъствие ни е достатъчен подарък" , защото живеем в такова време, в което всяко младо семейство има нужда от малко помощ за началния старт...пък и всички знаете колко е скъпо организирането на сватба, още повече ако си я правите сами, без помощта на родителите, както е в нашия случай...Така че за мен по-добрия вариант са парите, защото после мога да ги вложа за нещо, което наистина ми е необходимо, вместо да се чудя къде да прибера 5-тия сервиз,подарен ни от втората братовчедка на баща ми по майчина линия (не че тя ще е поканена на сватбата де :P)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Mila_ в май 18, 2008, 11:31:34
Всички поканени са ни наистина много близки и няма да ми е неудобно да кажа, че предпочитаме пари. В крайна сметка всички ни познават добре и знаят, че в момента нямаме нужда от кухненско обзавеждане, сервизи и подобни подаръци.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: блясъчко в май 19, 2008, 14:33:17
ние дадохме свобода на близките си - подарък по техен избор или парички. повечето решиха да не експериментират и действително дадоха парички, а останалите ни изненадаха с приятни, практични и недублиращи се подаръци. според паричките, които получихме, си направихме списък по необходимост (преди сватбата имахме трудности да преценим от какво точно имаме нужда, за да го поискаме от гостите). както и да е, не сме карали никой конкретно да ни подарява каквото и да е, всеки според възможностите си, и мисля че добре се получи за всички  *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: plamik в май 19, 2008, 16:20:14
plamik в никакъв случай не съм казала това да напишеш в поканата си колко е куверта или нещо такова  :girl_impossible:
имах впредвид, че 100 лв. бяха при нас най-често срещаната сума и стигна за покриване на куверта (70 лв.) и малко отгоре, :offtopic: и разбира се, че е важно да идва от сърцето, но в случая имаше зададен конкретен въпрос и аз отговорих! иначе и един лев да не ни бяха дали за мен нямаше значение това !
Явно аз не съм до прочела както трябва. Извинявам се, ако съм била по-рязка в изказването си. Не, че имам нещо против парите като подарък, зависи и от хората, които се канят на сватбата. А в повечето случаи са най-близките хора, на които можеш да кажеш: имаме нужда от пари. Но наистина материалния подарък остава (стига да не се повтаря, но пък и за това има въображение) и си спомняш от кой е. А парите - вие сами сте видяли, че са потънали.  ;)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: gadamer4e в май 30, 2008, 12:14:57
Аз мисля, че ако със събраните пари от сватбата си направим едно хубаво пътешествие това ще ми остане спомен за цял живот, много повече отколкото някакъв предмет. И вярно - парите ще потънат за едно пътуване на екзотично място, но преживените мигове и емоции ще ме топлят винаги.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Zahira в май 30, 2008, 12:32:14
Аз смятам да оставя хората да ни подаряват каквото намерят за добре. Първо концепцията на тържеството ни беше такава, че казваме на всички хора, че няма да минаваме по масите. След като не можем да убедим хората да не ни носят пари и подаръци започнахме да им намекваме, че всичко си имаме, че нямаме нужда от нищо, че  няма да минаваме по масите. Обаче те така или иначе ще се подготвят и ще бъде неуважение да не им вземем подаръците, така, че решихме след като свърши изнесения ритуал всички да минат да ни поздравят и да си кажем по едно " Наздраве". Тогава всеки може да ни подари  каквото си е избрал. А междувременно се започна едно звънене от разни роднини: "Аз ще ви взема еди какъв си сервиз, аз ще ви взема еди какъв си комплект прибори и т.н." Аз многократно казах на всички, че си имаме АБСОЛЮТНО всичко, но щом така искат, така да бъде.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Данитка в май 30, 2008, 13:07:21
Аз предпочирам пари и който пита му казвам,а пък и повечето хора знаят,че сме се нанесли в ново жилище нуждаещо се от ремонт така,че надявам се да пропуснем сервизите или поне да ме питат от какво имаме нужда и аз ще им кажа това е !


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: блясъчко в май 30, 2008, 13:26:17
не сме досаждали с желания от какво имаме нужда на никого, който не ни е попитал. и точно тези, които не ни попитаха ни подариха страхотно "оригинални", при това скъпи подаръци... така че сега имаме 2-3 комплекта уникално скъпи солници, които... е, не можем да използваме всички и така вместо за спомен, ще си останат в шкафа. така че, моят опит е, да си казваме от какво се нуждаем, щото е сватба все пак и без подарък не се ходи.
е, ако си имахме всичко не знам как бих разсъждавала  =]


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: beb4o_bu в юни 08, 2008, 15:34:24
Ние казваме на всички че искаме пари.Обзавели сме си,е нямаме един свестен комплект чинии,но съм решила след сватбата да си купя.А иначе сме решили с парите който съберем да добавим още и да си купим кола.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: cveteto в юни 09, 2008, 13:46:11
и аз писах вече ,че казваме че искаме пари,но нещо повечето /специално от роднините/искат подарък за да ни остане за спомен,и вече се изчерпах от всъкаде,от въпроса "какво искате за подарък?" главата ме боли O_O *crazy*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: rozovka в юни 09, 2008, 17:01:29
Аз си направих сватбена листа и с милото сме много доволни. После от магазина ни подариха и ваучер -подарък, който да изхарчим при тях.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: maj4eto в юни 09, 2008, 17:10:47
Ние решихме да поискаме подаръци само от близките на милото-те няма да са много и и дори вече си получихме подаръците от тях  :) -няма смисъл да ги мъкнат чак до България.А на моите роднини сме казали че искаме парички  =] на приятелите ни сме казали каквото искат без домакински умеди и така ... :) И аз мисля че е нелепо нищо да не се каже и накрая имаш спално белио до края на живота си ohmy


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: mariqna в юни 12, 2008, 13:29:16
Ми ние си казахме на всички приятели и повечето роднини (без родителите и кумовете де), че искаме пари за сватбата и не искаме да имаме 10 сервиза и 3 микровълнови. Те всички ни разбраха, така че.... Разбрали сме се с родителите и кумовете и всичко ни е ок поне по този въпрос  *YAHOO*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: stefanneli в юни 12, 2008, 15:59:06
някой правил ли е 'кладенец на желанията' ?  :huh:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: d_petrovska в юни 12, 2008, 16:14:49
stefanneli, какво представлява това  :[ Обясни ни, може и ние да го направим...  :girl_wink:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: stefanneli в юни 12, 2008, 16:24:48
stefanneli, какво представлява това  :[ Обясни ни, може и ние да го направим...  :girl_wink:
към поканата има листче/картичка със стихче, за кладенеца за желания
и пликче към него + празно листче/листчето може и да се даде в ресторанта/
идеята е, на сватбата, госта вече е сложил парите в пликчето, пише пожелание за младоженците на листчето, и го пуска в 'кладенеца' / кутия /
младите след сватбата си четат пожеланията, които е хубаво да си запазят и си отделят парите  =]
смотано го обясних  *crazy*
някой разбра ли ме  =]


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: plamik в юни 12, 2008, 16:57:08
Да разбрах те. Макар моята сватба да мина, това което описваш е кутията за пликчета, която много от момичета ще имат или са имали вече. Но с много готино име си я нарекла "кладенец на желанията" - звучи много тайнствено и вълшебно, като в приказките....  *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: stefanneli в юни 12, 2008, 17:06:37
еми защото стихчето е за кладенеца за желания- този който пускаш пари и си пожелаваш нещо, само че в този случай, пожеланието е за младоженците  =]
ако някой го е имал, може ли да ми даде текста на български плс  :[


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: silviq-tamara в юни 17, 2008, 20:31:20
това с кладенеца на желанията е хитро, жалко че вече съм си раздала поканите


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Капризче в юни 17, 2008, 20:44:22
stefanneli  това е много интересно  идейно. Не съм го срещала това стихче обаче. Ще поровя из нета и ако намеря повече инфо ще пиша :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: krasunkata в юни 19, 2008, 14:29:02
Момичета помагайте моля ви !  :HELP: Днес или утре трябва да разпечатаме едни листчета дето ще вървят към поканата с допълнително инфо за сватбата и ни се иска там да напишем че предпочитаме пари, не подаръци, а идея не ми идва как да го формулирам- може назад по темата да има предложения но времето ме притиска. Ние на по- близките сме казали, ама на другите незнам как да го съобщя...

Не че няма да се зарадваме и на подаръци, ама първо че си имаме всички домакински посуда, второ ще си купуваме сега апартамент и ще ни трябват пари за другото обзавеждане и трето че няма как да ги пренесем със самолета до Прага....

Ще се радвам на всякакви предложения  :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: moiatasvatba в юни 19, 2008, 15:28:14
Ако е шегаджийско или можеш да си го позоволиш може да вметнеш нещо като послепис, за да се обърне внимание и в същото време да не е натрапчиво-подаръци приемаме в плик или по банков път и ли нещо такова, ако са с чувство за хумор твоите хора,не знам!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Anichka в юни 19, 2008, 15:35:18
сещам се за следното (някъде го бях чела)
"за подаръци не мислете, а в пликче ги донесете"


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Mrs.™ в юни 19, 2008, 15:36:39
сещам се за следното (някъде го бях чела)
"за подаръци не мислете, а в пликче ги донесете"
или поднесете/подарите/носете :P


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Diavolitsa в юни 19, 2008, 15:40:35
Аз наскоро гледах една сватба на която младоженците бяха изпратили специялни пликове на гостите заедно с поканите. На пликовете пишеше "от сем. Петкови за Ива и Христо (да речем)". Беше интересно да видиш 100 човека с еднакви пликчета. На мен не ми допада самата идея, но хора различни....


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Арлина в юни 19, 2008, 15:43:11
Не че няма да се зарадваме и на подаръци, ама първо че си имаме всички домакински посуда, второ ще си купуваме сега апартамент и ще ни трябват пари за другото обзавеждане и трето че няма как да ги пренесем със самолета до Прага....
Моето мнение е, че в тази ситуация не е нужно да го пишеш. Смятам, че е съвсем близко до ума, че няма да можете да пренесете подаръци щом не живеете в България и хората ще се съобразят. А тези, които не се съобразят - и да им напишеш едва ли ще го направят. Но аз съм пристрастна, защото на мен не ми харесва да се каже, ако не са те питали.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: krasunkata в юни 19, 2008, 19:25:22
Мерси на всички за предложенията  @}->-- То аз вече се омотах тотално- незнам какво искам- уж да е написано и да си го знаят хората (вярно че има предвидливи, ама има и такива дето не са), а пък някак ми е грозно да го пишем така... Ще мислим тая вечер за последно и каквото стане стане...


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: dorina79 в юни 19, 2008, 21:55:51
krasunkata аз предполагам, че когато раздавате поканите (или по-късно) ще ви питат какъв подарък искате (разбира се ако не са направили някои от гостите вече). Но мисля, че тогава ще е по удачно да им споменете под някаква леко шеговита форма, че предпочитате "парични подаръци". На мен лично ми е неудобно да напиша какви подаръци искаме на поканите. А и повечето хора питат и след като им кажа устно, лично на себе си си спестявам неудобството да записвам това на поканата. Това е моето мнение, дано да съм ти помогнала! :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: dafni85 в юни 25, 2008, 08:39:48
Здравейте момичета искам да споделя вече от собствен опит като раздавахме поканите някои ги дадохме лично други не  =] та още когато давахме поканите и хората си ни питаха какво искаме ами без увъртане им казахме че оправяме апартамента и ще ни трябват средства за обзавеждане ами да ви кажа хората се усмихнаха защото така ги улесняваме няма да ходят да търсят подаръци *THUMBS* а на най близките съм им казала какво искам даже аз си ги избрах нещата и така мисля че стана добре така че не се притеснявайте малко или много хората сами се досещат че по удобно и практично е пари @}->--


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Gerka в юни 25, 2008, 15:26:19
И ние мислихме доста по въпроса .... и накрая решихме да сложим на едно картонче в плика с поканата едно закачливо текстче, че предпочитаме парички вместо подарък ..... и ние трябва  апартамент да оправяме като стане готов   =]

Аз не бих се обидила на тази "притурка "  *db* ....да ви кажа честно като видях миналата година на сватбата на братовчедка ми повтарящи се подаръци и разни микровълнови, сервизи и т.н. при положение , че живеят в обзаведено жилище и са си казали, че нямат нужда от подобни неща , но все пак както решат гостите ..... и ето резултата  :(

Никого не задължаваме с това .... все пак почти всички гости са ни доста близки и разбират, че въпроса не  е в сумата , която ще ни дадат  *THUMBS* 

Да ви кажа и 20лв. предпочитам отколкото нещо , което няма да има къде да сложа или ще имам още няколко такива  ;)  Някои от най - близките ни ще ни подарят неща , които сме си избрали ние и все пак, които има къде да стоят докато нашето жилище стане готово  :)Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: магито в юни 25, 2008, 17:31:03
И аз мисля да си кажа, че искаме пари.Миналата година ходихме на сватба на братовчед ми и те ни казаха, че нямат нужда от нищо и искат да отидат на почивка след сватбата.Аз реших идеално ще им дадем пари, обаче родителите ми като се запънаха подарък да е за спомен и ме побъркаха.Накрая ги оставих да купят каквото те искат, че ме бяха ядосали  максимално.Купиха тенджара под налягане  *crazy*.Вярно братовчед ми си нямаше такава ама не мисля, че е по-добре от парите за меден месец например.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: krasunkata в юни 25, 2008, 19:22:35
ние от много мислене решихме нищо да не пишем- ще казваме лично, а то който си е наумил да носи подарък все ще донесе... Ние сега си купуваме апартамент (необзаведен) и искрено се надявам да не спя на голия под вечер гледайки 10 еднакви тигана, сумати миксери строени до мен поради липсата на шкафове  *db*
само не знам как да процедираме с хората на които ще пращаме поканата по пощата  =] дано да се усетят  :) така или инче ще имат моя номер за да потвърдят присъствието си, ще се опитам да намекна в разговора че предпочитаме пари. Стискайте ми палци, и аз стискам на вас всичко да се развие по план и всеки да получи това дето иска  :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: smiling rain в юни 25, 2008, 22:41:13
ние от много мислене решихме нищо да не пишем- ще казваме лично, а то който си е наумил да носи подарък все ще донесе... Ние сега си купуваме апартамент (необзаведен) и искрено се надявам да не спя на голия под вечер гледайки 10 еднакви тигана, сумати миксери строени до мен поради липсата на шкафове  *db*
само не знам как да процедираме с хората на които ще пращаме поканата по пощата  =] дано да се усетят  :) така или инче ще имат моя номер за да потвърдят присъствието си, ще се опитам да намекна в разговора че предпочитаме пари. Стискайте ми палци, и аз стискам на вас всичко да се развие по план и всеки да получи това дето иска  :)
Слънчогледка, напиши на мъничкооо листченце: Благодарим Ви, че ще бъдете с нас! Подаръци не можем да носим, за това Вашето присъствие е достатъчно. За настоятелните - всякакви суми са подходящи, за да направите бъдещият ни дом - дворец на мечтите ни!
Пък и си мисля... едва ли хората, които обичате и каните ще са с по-различни души от Вашата (твоята и тази на любимия ти)... за тях ще е най-голяма радост да бъдат в хармония с вас и вашите потребности, ... да могат да допринесат за вашето щастие. Така че бъди открита, естествена и мила, каквато си, и не отстъпвай пред "материалния аспект" на щастието.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: krasunkata в юни 26, 2008, 00:30:09
smiling rain да знаеш че всеки ден ще те споменавам най- малко по 3 пъти с добро    @}->-- @}->-- @}->-- за идеалното предложние- хем не е натрапващо се, хем малко на шега минават нещата, хем казваш на хората че ги цениш не заради подаръка .... Просто идеално

Хиляди пъти по хиляда БЛАГОДАРЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ  @}->-- @}->-- @}->-- @}->-- @}->--


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: jasmine в юли 07, 2008, 09:51:39
На нашите покани като P.S.пишеше -"За подаръците не мислете,а стойността им ни дарете :danceg:"Получи се много добре и нямаше обидени...ние предпочитахме пари ,но имехме 6 подаръка и мнооооого букети =]останахме много доволни


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: shaska в юли 07, 2008, 13:09:31
не знам за вас момичета но аз за своята сватба предпочитам подаръците да са под формата на пари...що се отнася до оползотворяването им след това-ще си вземем това от което имаме нужда..а относно подаръците...да имате идея за сватбен подарък понеже сме на сватба другия месец и главата не може да ми роди какво да им подарим..


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Ели . в юли 07, 2008, 13:16:01
не знам за вас момичета но аз за своята сватба предпочитам подаръците да са под формата на пари...що се отнася до оползотворяването им след това-ще си вземем това от което имаме нужда..а относно подаръците...да имате идея за сватбен подарък понеже сме на сватба другия месец и главата не може да ми роди какво да им подарим..

пари


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Su_to в август 08, 2008, 08:51:44
Парички. Аз винаги подаряжам не6то дребно, закачливо и картичка с парички ж пликчето. Така хем си имат спомен, хем с паричките ще си купят нещо по - едро, което наистина им харесва, а не да им натрапвам моя вкус.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: ani4ka1710 в август 08, 2008, 09:02:34
ние също предпочитахме пари, но никъде не сме го написали, просто приятелите ни си ни познават и си ни дадоха, но разбира се имахме и подаръци, но не от тези които да имаш по две три от вид, все полезни неща , които ние сами едва ли специално ще идем даси купим. Много съм доволна...


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Zahira в август 08, 2008, 09:04:09
Да ви кажа момичета толкова сме се радвали на всичко, което получихме независимо дали е било под формата на подарък или пари. Като гледам разкошните букети, картичките /които само си препрочитам/, как красиво бяха опаковани подаръците и чак ми става неудобно колко много са се постарали хората. Няма нещо, което да ни се повтаря, а всички подаръци ще ни влезнат в употреба. Имаме си вече кухненски робот, нова ютия, плоча за зеленчуци, камера, плазмен телевизор, спален комплект, един много хубав комплект прибори за хранене, сватбени албуми, картини, пластики и все разни хубави нещица.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: kikolina в август 08, 2008, 09:31:21
ЗА парички :)
най лесно удобно и съобразително
Ние скоро сме на две сватби преди нашата и ще даваме парички  ;)
Когато се дадат пари според мен на младото семейство - така ТЕ сами преценяват за какво да ги употребят,дали ще е старт за ново начало в дома,дали за почивка,дали ще ги "изпият" .......
Преценявам по себе си мили дами и така ми е най лесно,дали желая примерно (както мои познати скоро подариха на техни близки) дизайнерски комплект за суши ( аз лично едва ли бих го употребила) за около 250 лева или пликче с 250 лева  *db*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Zahira в август 08, 2008, 09:37:38
И ние имаме такъв дизайнерски комплект за суши - е ние сме вегетарианци, но пък наистина е много, много красив.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Su_to в август 12, 2008, 08:04:50
Е, винаги може да се употреби за да си сервирате разни неща като тофу и такива ми ти работи. И те стоят красиво, въпреки, че не са рибка.  *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: hristi в август 12, 2008, 14:08:00
ние основно получихме парички.........но имахме и подаръци които определено са много красиви и стилни.........


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: d_petrovska в август 13, 2008, 10:31:14
Ние си бяхме казали, че искаме пари на всеки, който ни попита... И в крайна сметка получихме предимно парички (и то доста повече отколкото очаквах  ;)) Имаше и 4-5 подаръка, от които само единя го имахме вече... И колкото и да предпочитах парите, усещането да разопаковаш подаръците и да четеш картичките е много по-приятно от броенето на пари  =]


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: beb4eto_na_me4o в август 14, 2008, 11:54:38
еми защото стихчето е за кладенеца за желания- този който пускаш пари и си пожелаваш нещо, само че в този случай, пожеланието е за младоженците  =]
ако някой го е имал, може ли да ми даде текста на български плс  :[

Ако някой знае стихчето, нека го напише, моля ви ;)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: krisi1812 в август 21, 2008, 13:27:35
Ние също предпочитаме парички и подобно на повечето от Вас, който ни попита си казаваме направо. Не виждам нищо срамно в това. На колкото сватби съм ходила винаги съм давала пари, придружени с хубава картичка и винаги съм смятала , че това е шанс за младото семейство да си позволи нещо по- голямо, което сами да изберат.
Освен това за нашата сватба дори с кумувете сме се разбрали да не си правим подаръци, а четиримата заедно да си подарим едно сватбено пътешествие( тъй като и те се ожениха преди няколко години, но нямаха сватбено пътешествие).


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: nia в август 24, 2008, 12:49:32
На нашите покани като P.S.пишеше -"За подаръците не мислете,а стойността им ни дарете :danceg:
   ИДЕАЛНО КАЗАНО *THUMBS* *THUMBS* *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nataliya в август 28, 2008, 10:24:55
Като че ли аз съм една от малкото, която не иска само пари на сватбата, а и подаръци. На най-близките ни роднини и приятели ще кажем точно какво искаме да ни купят, след като те ни ориентират в сумата, която са предвидили. За останалите гости ще е по тяхна преценка, ако искат пари, ако искат подаръци. Мисля,че дори най ненужните сувенири и вази след време ще са мил спомен от сватбения ни ден. Освен това от 80 гости едва ли ще съберем кой знае колко пари, които да покрият дори половината от разходите....


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: echy_ в август 28, 2008, 15:04:12
ние предпочитаме парички,
наистина е много готино чувството да разопаковаш подарък, но като гледам подаръщите на брат ми от сватбата (преди 9 години) все още седят при майка ми и баща ми и те се чудят хората какво да ги правят и къде да ги сложат.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Lupercola в август 28, 2008, 21:13:21
Бяхме казали на всичките ни приятели да не ни подаряват нищо - нито подаръци, нито пари. На едните, защото идваха от толкова далече и си плащаха самолетни билети и хотел, а на другите, защото не беше честно спрямо първите.
За подаръци - живеем в 25кв.м и нямаме място дори и за дрехите си, но пък би ми било приятно да имам нещо, за което да казвам един ден "Това ми е от сватбата" (като порцелановия сервиз на баба).

За голяма наша изненада - получихме много пари (дори и от приятелите идващи от чужбина). Също от роднини на Фабио, които въобще не бяха канени на сватбата и които ги бяха пратили на родителите му с поздравителни картички. Не знам каква сума сме събрали - още си стоят по пликовете, както са ни ги дали.

Подаръци получихме просто разкошни. Нямаше нито един за отбиване на номера. Само неща показващи ни обичта на тези, които са ги избирали.

Така че, имам и от двете. С парите ще си купя сребърни прибори и един сервиз класически френски порцелан (който на Фабс се вижда малко бурж, но ще го преживее).


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: no4ko24 в септември 14, 2008, 15:25:22
Ние пък имаме да си купуваме все скъпи неща (ще си правим кунхя, диван за дневната), така че ако някой ще ни подарява нещо - то по-добре да са пари. Иначе от няй-близките наистина ми се иска да си има спомен, но по-добре пак ние да си го купим - например комплект прибори за хранене, много хубав подарък ми се вижда, и почти вечен... :loving:
Приятелите не искат много много да ни дават пари, искат нещо изненада, така че всъщност всеки ще си реши сам.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: smiling rain в септември 14, 2008, 21:35:37
При всички положения гостите за това са гости, за да вземат участие в празника. Парите и подаръците са жест, който те даряват и това е процес, който не може и не трябва да бъде под щатна рестрикция. Въпреки листите за подаръци (който ги има), въпреки думите в поканите за пари, всеки преживява и прави даруването по свой начин. За това е дар, а не комисионна или входна такса.
Ние получихме пликове, но и подаръци - все стойностни или полезни неща. Някои съвсем без картичка.  Благодарна съм, че всички които бяха поканени изразиха своята обич с присъствието си, с подаръците си и техните лица на сватбата ми донесоха огромна радост, въпреки че сама сватба си беше странно стечение на обстоятелствата.
Така че, не се притеснявайте особено за парите и подаръците. Пък ако случайно попаднете на нещо непотребно за вас - вземете и го подарете на някой, който има нужда или просто го хвърлете - по добре, отколкото да трупате ненужни спомени или горчивина от "непотребната вещ" или "несъобразителния гост".


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: silviq-tamara в септември 15, 2008, 11:06:31
аз лично не бих хвърлила някой подарък дори да не ми харесва, все пак това е спомен.надали когато конкретния "гост" го е избирал си е мислил че няма да го одобря.на нашата сватба всички се бяха съобразили с това че парите са ни по необходими в момента и получихме доста "пликчета".но някои от гостите бяха добавили и подаръци, които бяха избрали точно по наш вкус и много им се зарадвахме.:)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: bubka в септември 15, 2008, 14:05:48
Нашето жилище ще стане готово около 2 месца след сватбата и ще имаме нужда от много неща и финанси :) В същото време обаче живеем отдавна заедно (на квартира) и обичайната за подаръци "малка бяла техника" си я имаме.  :offtopic:
За това мисля да кажем на който пита, че събираме парички за новата къща. Незнам дали ще събера "смелост" обаче да го напиша в поканите.  :[


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: skylife в септември 15, 2008, 16:09:42
Ами - при нас как стана...Нас като ни питаха какво искаме за сватбата - казвахме, че искаме гости... Обаждали ми са се да ме питат директно и пред това да имам комплект тенджери (това съвсем сериозно) или да ми дадат пари - е, казах че предпочитам пари. И на който не се чувствах неудобно, при този въпрос отговорих че искам пари.

От там нататък - кавахме, че няма значение. Все пак малко са тези, които правят сватба, за да вземат пари. А и не всеки има възможност. За това ние имаме по малко от всичко - и парички, и подаръци, и картички...

И да - парите се изхарчват мнооого бързо, ама все пак - не ми трябват тенджурки, аз кухня нямам =]


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: moiatasvatba в септември 18, 2008, 12:32:21
Така е-прави сте, може да е неудобно, но в крайна сметка предназначението на подаръка, какъвто и да е той-е да ви зарадва и да ви послужи-няма значение как. И е далеч по-добре да си кажете, че искате пари, отколкото после да складирате разни подаръци...моето уважение-нищо против, но се предполага, че поканените са ви достатъчно близки, за да се разберете предваритело и всички да са доволни...


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: BeRa в септември 28, 2008, 15:42:03
Братовчедка ми на нейната сватба бяха поканили 200 човека...какво се получи накрая...
има6е 6 скари...еднакви...3 йутии...7 тостера...куп други повтаря6ти се ел.уреди а да не говорим колко сервизи които не и вър6ат работа...и накрая подари каквото подари насам натам на роднини и другото го направи на томбола в една дискотека кудето обича6е да ходи... :danceg:
и така с подаръците и от сватбата
затова мисля направо да си кайа 4е предпочитам пари...каквито и да са подаръци няма как да си ги замъкна насам после...имайки в предвид ограничения багаж по лети6тата...


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Дидето в септември 28, 2008, 19:58:39
Ние пък изкарахме ужасен късмен
никой не беше ни питал какво изкаме но всички даваха пари имахме само 4 подаръка просто не повярвах очаквах повторения но уви много се радвам за това но според мен по добре са си паричките ние сами си знаем за какво ще ни трябват и как да си ги похарчим ;)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Вили в октомври 03, 2008, 21:10:33
Аз пък много се чудих дали изрично да упоменавам в поканите, че предпочитаме подаръците да са в брой (е, не точно по този начин казано) именно поради същата тази причина, че в къщи нищо не ми трябва, всичко си имам, а и място за още сервизи нямам. А и повечето ни приятели знаеха моето мнение относно подобни подаръци по сватби. И в крайна сметка си написах аз на поканата каквото трябва, въпреки че ме убеждаваха, че никой нямало да го вземе под внимание, обаче явно хората се бяха съобразили и от 80 човека получихме само 2 подаръка и то много стойностни- един много красив сватбен албум и икона. Така че, моят съвет към тези от вас, които се чудят дали да казват или не какво предпочитат- подаръци или пари, да не се замислят и да си кажат предпочитанията. Така или иначе се предполага, че на сватба се канят само близки хора, така че съм сигурна, че те ще ви разберат. :money:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: lqnka_bs в октомври 03, 2008, 21:26:22
здравеите!предстои ни свадба март 2009г. и аз също нямам нужда от подаръци.Как по точно написа в поканите че иска6 пари а не подаръци?Много 6те ми помогне6!благодаря ти предварително *YAHOO*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Вили в октомври 04, 2008, 17:26:36
Ами написах най-отдолу: И за подаръците не мислете, а в плик ги донесете.
Мился, че не звучи толкова кофти и е добър вариант да кажеш на гостите си какво предпочиташ.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: echy_ в октомври 07, 2008, 10:50:32
ние също предпочитахме парички и написахме най-отдолу в поканата "подарете ни възможност да осъществим мечтите си".


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: katya_79 в октомври 07, 2008, 15:43:52
Ние също предпочетохме парички. Не заради друго но в момента си стягаме апартамент и се нуждаем от пари Имаме нужда от всичко така, че много се радваме, че гостите ни решиха да ни дадат пари и съответно ние да си изберем какво да си вземем.  :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tasty в октомври 08, 2008, 12:22:09
ние с милото също предпочитаме парички :bravo: До сватбата живот и здраве мислим апартаментчето да ни е готово и обзаведено и няма да имаме нужда от абсолютно никакви подаръци, а и сега имаме достатъчно сервизи  8P Но все още не зная дали да го запишем на листчето, на което ще пише моля потвърдете присъствие до ... еди коя си дата на еди кои си телефони или просто да им го кажа устно на хората, които ме попитат :goody:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: BeRa в октомври 08, 2008, 21:37:21
Аз мисля че в дне6но време повечето гости си питат какво биха предпочели младоженците като подаръци...и няма място за притеснение как би се възприело...Аз смятам да си им кажа директно че искаме парички  8P


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: expert в октомври 11, 2008, 00:28:44
Разбира се, че всеки гост би предпочел да поднесе на младоженците, това, което те искат. Изобщо не се притеснявай да кажеш, че като младо семейство тепърва трябва да градите всичко заедно и предпочитате сами да избирате кои неща имат приоритет за вас. Така ще бъде по-лесно и за гостите. Ако пък искаш и подаръци, можеш да се възползваш от услугата - "сватбена листа" , която включва желаните от вас подаръци. Гостите отиват в определените магазини, избират подарък от сватбената листа и ви подаряват ваучер. Този ваучер също не е обвързващ. Вие после може да решите със събраната сума от гостите (от ваучерите) да си вземете нещо по-голямо, вместо избраните подаръци. Такива сватбени листи има в магазините - "Крео", "Селма Ив", "Петра", "Технополис" и "Техномаркет". Повярвай ми, наистина действа много добре и за двете страни. Все пак ти си решаваш.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: BeRa в октомври 11, 2008, 16:06:22
в някои страни знам че младоженците отиват в един голям магазин и си правят нещо като маса...избират си всички необходими неща от дто се вика солничка до по-големи електроуреди и  се слагат на една голяма маса наредели с табелка с фамилията на семейството...после на поканите пишат името на магазина и на масата и така готите отиват и питат за съответната маса и според способостите си вземат подарък и знае че самите младоженци са си го избрали и че няма да се повтаря или да остане нехаресан...
на места съм чувала пъ че правят и друго...младоженците на самата покана написвт номер на банкова сметка и всеки отива и внася сумата която може да даде...което също е много удобно...лошото е че за наща гладна българя няма всеки един гост да внесе пари и накрая няма да ти е станало ясно кой е...и е тъпо...
бяхме на сватата на дъщерята на кумувете на родителите ми...и какво се получи накрая...имаха много гости...много подаръци и много пликове с пари...а накрая и много прзни пликове  ohmy само с някаква картичка която дори не беше надписана за да не стане ясно на кого е излагането...много е кофти така...и на други сватби бях чувала че се дават празни пликове...ми мама му стара като не можеш да дадеш при нямаш възможност ми не отивай на сватбата..откажи по някакви причини...ама не и да прецакваш така младоженците...


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Patita в октомври 11, 2008, 18:15:53
Ужас, колко грубо да дадеш празен плик  ohmy като няма възможност наистина по-добре едно цвете и да е ясно ама така малко грозно... все едно кутия за подарък и вътре нищо... и да се криеш зад ненадписани картички е глупаво, колкото или каквото си дал, толкова, но поне да се знае от кого е


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Lupercola в октомври 11, 2008, 22:12:57
Съгласна съм, че е грозно да се дава празен плик, дори много грозно, но не съм съгласна с израза "да прецакаш младоженците". Предпочитам да имам гости, отколкото подаръци (още по-малко пари)  =]


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Данитка в октомври 11, 2008, 22:17:38
Е това с празните пликове не го бях чувала,ГРОЗНА работа  :\


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Pisetata в октомври 12, 2008, 13:08:34
Да определено е грозна работа-може ли да има такива хора?Бях чувала,че не се пишат имената,за да не се разбере кой е дал сумата,но това да пуснеш празен плик е прекалено! }:->


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: eli_m в октомври 12, 2008, 15:41:02
Като нямаш възможност по добре вземи едно цвете, отколкото празен плик! Варианта и с картичката е по-добър отколкото празен плик! *crazy* Но ненадписана картичка това си е направо обидно!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: expert в октомври 13, 2008, 00:38:06
Ох, Боже! Не бях чувала за такова нещо.Изключително обидно за младоженците. Етикетът изисква да се дадат на младоженците пари или подарък - поне еквивалент на цената на куверта. Затова трябва да се канят само най-близките роднини и приятелите. Защото с тях ще поддържаме по-често връзка. Далечните роднини може и да не ги каним. Това е моето мнение.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: dorina79 в октомври 13, 2008, 07:23:49
И аз не бях чувала за такова нещо - празен плик!
Да не би някой в бързината да е забравил да го надпише и напълни?!
Защото има много хора, които предварително си подготвят и надписват пликовете, но има и такива, които си носят празен плик и на самата сватба го надписват и слагат в него парички.
Ако има видео не се ли вижда от кого е този плик?


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tasty в октомври 13, 2008, 08:24:54
Леле ужас празен плик  O_O Това е изключително гадно и даже някак си накърнява младоженците според мен. По-добре наистина един букет да се даде, не заради самите пари или подарък просто е гадничко като отношение :(


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: snezhito в октомври 13, 2008, 10:32:05
За мен, пост фактум вече, много по-важно е присъствието на хората. Слава богу, празни пликове нямаше. Но съм съгласна, че даването на празен плик е най-голямата простащина, за която съм чувала. 


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: магито в октомври 13, 2008, 10:37:06
И аз да подкрепя Снежито, че най-важното беше присъствието на хората.Аз дори бях забравила за пликовете, сестра ми ме попита колко пари сме събрали.За мен кефа беше да прочета картичката която намирах във всеки плик, и си ги пазя, всичките.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: jasmine в октомври 13, 2008, 15:35:31
magi_st и аз те подкрепям ,за мен също беше важно присъствието,аз също си пазя всички картички и си ги чета отвреме на време :girl_in_love:,а на нашата сватба имаше и такива,които не дойдоха защото нямали пари в момента,това винаги ще ми е едно наум,мноого се разочаровах :mad_girl:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Vanilly в октомври 13, 2008, 16:28:35
Момичета като прочетах това с празните пликове се ужасих, от хората, които са го направили! Но младоженците, на които се е случило трябва добре да си помислят какви роднини и приятели имат! Аз много държах само на най-близките роднини, приятели, близки на нашите! Хора, които се радват, че сме ги направили част от празника и искат да ни помогнат! Дори с по-малки възможности! А за картичките и аз си препрочитам и си ги залепих в книгата с пожелания!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Pisetata в октомври 13, 2008, 17:19:05
Да не би някой в бързината да е забравил да го надпише и напълни?!
Мила,наистина ли ,си мисли,че се забравя такова нещо? Малеееее,срам сррам... :\


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: BeRa в октомври 13, 2008, 17:53:59
Да не би някой в бързината да е забравил да го надпише и напълни?!
на дали е без да искат...плика не е бил само един а и не само на една сватба се е случвало...много забравят тия хора ако е забравено :\


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: dorina79 в октомври 13, 2008, 18:54:26
Ако не е забравено -наистина е много тъпо! Що за отношение? Все пак може една поздравителна картичка да се напише! След като си отишъл на сватбата би трябвало да уважаваш младоженците, а такова нещо говори за всичко друго, но не и за уважение!
Извинявам се предварително за силните думи, които ще употребя, но ако това е целенасочено действие, то за мен е много просташко! Ще спестя останалия коментар, който ми идва на ума!
Аз за пръв път чувам такова нещо!
BeRa това в кой град се случва?
 


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: BeRa в октомври 13, 2008, 23:19:29
аз съм от Хасково...и за тук съм го чувала...а картичките просто не са надписани от кой са...явно е умишлено...
и дори и да са нямали възможност...аз ако нямам пари да дам най малкото за една сватб...ми няма да ида...в крайна сметка се хвърлят толкова пари от младоженците и съгласете се че всеки после като си приброи паричките от пликовете му е едно облекчение ако мога така да го кажа...в крайна сметка се дава за подпомагане малко или много на младите...

незнам аз...това си е лично мнение...но просто като го чух...  :angry:  :\


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: dorina79 в октомври 14, 2008, 07:25:59
Абсолютно съм съгласна с теб, ако е нарачно направено!
В крайна сметка независимо дали разполагаш с малко пари винаги можеш да купиш нещо, което ще им остане за спомен и поне ще е от сърце.
Незнам, много странна и неприятна е тази работа с празните пликове!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tasty в октомври 14, 2008, 08:39:39
Аз като сме ходили на сватби напоследък и давам парички и винаги проверявам по три пъти дали съм ги сложила в пликчето преди да го залепя, както и винаги съм слага картичка направена от мен за всяко семейство различна и надписана чинно. По-добре да сложат 10 лв поне така или иначе са дошли на сватбата. Една приятелка също и се беше случило подобно нещо, но тя вземайки пликовете подред си ги беше подреждала в една кошничка и после по камерата разбраха кой го е направил и беше адски тъпо защото беше нейна първа братовчедка.  :angry: Разни хора какво да ги правиш....


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: katya_79 в октомври 14, 2008, 15:09:36
ТОВА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГРОЗНО! Да ти дадат празен плик! Е несъм получавала но имахме  пликове без имена или пожелания - само банкноти :)!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: BeRa в октомври 14, 2008, 16:26:12
Аз като сме ходили на сватби напоследък и давам парички и винаги проверявам по три пъти дали съм ги сложила в пликчето преди да го залепя, както и винаги съм слага картичка направена от мен за всяко семейство различна и надписана чинно. По-добре да сложат 10 лв поне така или иначе са дошли на сватбата. Една приятелка също и се беше случило подобно нещо, но тя вземайки пликовете подред си ги беше подреждала в една кошничка и после по камерата разбраха кой го е направил и беше адски тъпо защото беше нейна първа братовчедка.  :angry: Разни хора какво да ги правиш....

това с нареждането на пликовете е добра идея  *THUMBS* поне ште знае6 на кого е излагането после...а ако е братовчедка...лелеееее  :angry: ужас...


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tasty в октомври 14, 2008, 16:31:48
Да, въпреки е доста тъпо като цяло да ти се налага да разследваш подобни случки. Аз може би ако нямам възможност няма да отида вместо да дам празен плик гадна работа


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Agent T в октомври 20, 2008, 23:52:01
Това с празните пликове се случи на мой братовчед на сватбатаа.Освен че имало 2 празни плика, имало и 1 с 2лв. На моята сватба нямаше такива неща. Аз имах урна за пликовете и шаферките ги пускаха там. Още не съм сложила снимка, но утре ще го направя и ще ви я покажа.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: snezhito в октомври 22, 2008, 10:21:35
Исках да споделя нещо във връзка със сватбените листи. Гледам, че някои хора си правят и по-специално в магазин КРЕО.

Та вчера празнувахме 1 месец от сватбата и много исках една фото рамка от там на "скромната" цена от 70 лв.

Ето го модела: http://eshop.leonardo.de/epages/leonardoshop.sf/product_bilderrahmen-tric-18-x-13-cm_1_32934_67943.html (http://eshop.leonardo.de/epages/leonardoshop.sf/product_bilderrahmen-tric-18-x-13-cm_1_32934_67943.html)

Като стъклено кубче е, иначе много красива.

Продадоха ни рамка, която се оказа издраскана до безобразие. Ако трябва да съм точна - дали ни мострата - като я извадих от кутийката направо замръзнах на място - мазни пръсти, отпечатък от цена и цялата издраскана! И това след като си им казал, че е за специален повод и за подарък. След това проверих в сайта на Leonardo - това им е най-скъпата рамка и там е с цена 30 евро. Странен курс на еврото държат.

Преди няколко дни гледах там как връщат пак стока за една сватба - някакви стойки, които момичето искаше да ползва за номерата на масите - цяло кашонче се оказало в друг цвят....

Отказаха да ни я сменят, защото им било фирмена политика да държат само по една бройка от нещо! Взехме си накрая други стоки на същата цена - и пари не връщали!

Всички стоки ти ги дават в едни мръсни омачкани кутии, често не в оригиналната кутия, а за опаковането им нямам думи - дете в първи клас ще се справи по-добре.

Та в този ред на мисли си представям как могат да си развалят настроението младоженци, поръчали си сватбената листа там. Лично аз съм направо възмутена!


   


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: rozovka в октомври 22, 2008, 10:29:07
Моята сватбена листа беше в "Крео" и се чувствам длъжна да ги защитя. Помогнаха ни при избора на подаръците, а имаше и човек, кото се занимаваше специално с листата. Обаждаха ни се, когато избраните неща привършваха, за да добавим нови. Всички неща пристигнаха при нас красиво опаковани и нямаше нищо дефектно или издраскано. Имаше един повтарящ се подарък, смениха го без проблем. Подариха ни ваучер за 300 лева, защото листата ни е била при тях и си избрахме още доста красиви неща за тази сума.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: snezhito в октомври 22, 2008, 10:56:20
Ок, всеки си има впечатления - моите са силно негативни.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: abaca в ноември 06, 2008, 13:43:27
Здравейте!  :new-user:
Леле, не можах да повярвам на историята с празните пликове!  *crazy*
Аз смятам (добре де, трябва да свикна, НИЕ смятаме  :[) при даването на поканите да "споменем", че предпочитаме парички. Не ме разбирайте погрешно, не искам да си "избия" сватбата, а просто да съберем малко кеш и да си купим нещо, което ние искаме. С моя годеник (хаха  :ashamed:) живеем заедно и всичко, което ни трябва, си го имаме (без наш дом, фактически, но всичко с времето си ;) ).
Може би ще кажем само на родителите, кумовете и някоя друга консервативна баба да ни приготвят традиционен (да се разбира, не в кеш) подарък. Честно казано за мен присъствието на сватбата ми би било най-големия подарък, който близките ми хора биха ми направили.  *INLOVE*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: smiling rain в ноември 08, 2008, 12:24:10
За да не се разочаровате :), направете като мен - при посрещането гостите бяха помолени да си оставят подаръците и пликовете на определено за това място. Лошото беше, че си оставиха само подаръците, а тези с пликовете държаха да си ги дадат лично, ако и да нямаше картичка в тях :huh:
В крайна сметка желанието ми наздравицата с гостите да не се получи като рекет успя наполовина. И тъй като повечето от нещата - пликове и пакети нямаха подпис, така и не можах да благодаря на хората за даровете им.
Мисля си, че като човек иска да прави сватба, трябва да е наясно с естеството на разходите и да не очаква, че ще му се осребрят, защото това на практика е невъзможно. По-скоро да организира нещата така и с такива хора, за които би бил благодарен, че ще сподели празника си. Подаръците са хубаво нещо и е приятно да получаваш такива, но на практика сватбата не се прави за това, въпреки че да се даруват младоженци и гости е много стар обичай и има своя символичен смисъл.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: salasar в декември 04, 2008, 10:59:17
за предпочитане пари,но наистина този момент е малко като рекет.А пък честно казано и това преди да влязат гостите да си дадат даровете ми е малко странно,защотото все едно си купуват билет за филма,който след малко ще гледат.Трябва да се измисли нещо удобно за всички


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: ♥Сиси♥ в декември 05, 2008, 14:31:37
Ние получихме и от двете но в рамките на нормалното бяха подаръците, доволни сме от всичко. А с парите си купихме необходимото, което ще ни трябва, ходихме на меден месец  и  ни останаха даже.  :danceg:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: eli_m в декември 05, 2008, 14:54:12
И ние получихме предимно пари и малко подаръци!
Половината подаръци бяха придружени с парички! С част от тях си купихме кола, а с другите си открихме депозит!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: DJ - Ivo в декември 05, 2008, 14:57:29
за предпочитане пари,но наистина този момент е малко като рекет.А пък честно казано и това преди да влязат гостите да си дадат даровете ми е малко странно,защотото все едно си купуват билет за филма,който след малко ще гледат.Трябва да се измисли нещо удобно за всички
То е измислено. Минаваш да си поздравиш лично гостите. Приемаш поздравления и подаръци.Ако на някой не му е удобно,то вероятно не се е подготвил добре,и проблема си е негов.От друга страна в днешно време не всеки може да си позволи това което очаквате.Така че не се сърдете на никой.В крайна сметка вие черпите за здраве а не от комерсиални чувства. И накрая,вие имате право да поканите когото вие пожелаете а той,има право да реши дали да дойде.Така че всичко си е ок.Друг е въпроса,че в днешно време можеби е по-практично и възможно подаракът да се изпрати на младоженците по куриер или по пощата дирекно в домът им.

Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: salasar в декември 08, 2008, 12:19:01
DJ_Ivo нямах нищо негативно впредвид като казах,че е неудобно.Вярно,че е измислено,но то не е нещо ,което неможе да се промени,нали? :) В крайна сметка всеки един от гостите иска своя си момент и внимание за връчването на своя подарък или плик.Да споделят с младоженците заедно радостта от този подарък,дори и за малко време.Да кажат пожеланията си,но не между другите,защото така накрая в крайна сметка младоженците почти нищо не запомнят от всички тези пожелания-когато всички се нареждат да им честитят!Това е мое мнение и не го натрапвам.Пожелавам на всички бъдещи булки и семейства прекрасни моменти!!!! @}->-- :danceg:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: StAsSi в декември 08, 2008, 19:45:50
Аз съм твърдо зад "пари" за сватбен подарък. Винаги такова сме подарявали на сватби и точно това искахме като подарък за нашата.
Естествено, няма начин да няма и подаръци, за наше щастие нямаме дублиращи се подаръци, а и парите бяха много повече. С една част от тях ходихме на меден месец, друга част заделихме в депозит.
Но мога да ви кажа, че понякога от подаръците на сватбата се възвръщат паричките, които сте похарчили за самата сватба. При нас поне е така. Похарчихме определена сума, която "осребрихме" от подаръците и паричките, че даже и малко отгоре има. Естествено, неможе да се каже, че сме правили сватба за да спечелим  :) :) :P. Все пак това какви подаръци и колко пари ще има накрая на сватбата зависи и от възможностите на гостите...


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: katya_79 в декември 09, 2008, 15:59:40
....Да споделят с младоженците заедно радостта от този подарък,дори и за малко време.Да кажат пожеланията си,но не между другите,защото така накрая в крайна сметка младоженците почти нищо не запомнят от всички тези пожелания-когато всички се нареждат да им честитят!...

salasar не си мисли, че ако минеш по масите ще запомниш кой какво ти пожелава.В такъв момент вълнението е огромно и денят ти минава като миг и почти нищо няма да си спомняш. По скоро сватбата ще я гледаш на видеото когато си го вземете.
А относно кой къде да си получи подаръците е въпрос на вкус и организация.Ние решихме да приемем  подаръците на входа от гледна точка на това че спестяваме време от обикалянето по масите.Това време го ползвахме за танци. Пък ми се струва че с минаването по масите се получава една пауза, празен дансинг и дори отекчение у гостите докато дойде тяхният ред да си поденсат подаръците.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nataliya в декември 09, 2008, 16:09:22
.
Пък ми се струва че с минаването по масите се получава една пауза, празен дансинг и дори отекчение у гостите докато дойде тяхният ред да си поденсат подаръците.

Много зависи. Ние минахме по масите, когато сервираха вечерята и не мисля, че е имало пауза. Който иска пак си танцува. Според мен по принцип си трябва малко почивка от време на време и смяна на темпото. Гостите си хапват и пийват и когато отидем при тях ни поздравяват (не чакат специално да им дойде реда и да скучаят).
При нареждането и евентуалното получаване на опашка на входа ми се струва, че е по- отегчително докато ти дойде реда.
В крайна сметка всичко е въпрос на предпочитания и организация. Вероятно и двата начина си имат + и -. =]


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: магито в декември 09, 2008, 16:14:20
И ние като Наталия минахме по масите.Никой не е чакал хората си хапваха и пииваха.Аз да кажа за мен това си беше голяма почивка, защото не бях сядала цяла вечер и едно разхождане ми дойде добре.общо взето всичко е до вкуса и представата на човека.При нас нямъше къде да се прави посрещане на гостите и затова така го избрахме.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: angel4e в декември 09, 2008, 17:05:13
Момичета,ще ви помоля за съвет или идея.Може комерсиално да звучи,но не ми се иска да ми подаряват неща,от които нямам нужда(като картина с морски пейзаж).За сметка  на това имам нужда примерно от хубав комплект чинии и чаши и ми хрумна да го кажа на гостите си по не нахален начин-сватбена листа с подаръци.Но агенциите,които го предлагат имат собствена списък със скъпи,луксозни стоки,които никой не би ми купил.Реших да си направя собствен сайт,като от различни магазини подбера това което искам.Но не мога да го измисля как да стане,защото не разбирам чак толкова от компютри.Има ли някой,който има идея или познат,който прави сайтове?


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: магито в декември 09, 2008, 17:08:02
Ангелче аз сайт не мога да ти помогна, но мога да ти дам една идейка.Аз казах на майка и на свекървата от какво имаме нужда и какво съм харесала, даже им го показах.Така когато някой попита какво искаме те има казваха и им показваха.Накрая всички подаръци който имаме са от един стил и всичко сме си го харесали ние предварително. *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: eli_m в декември 09, 2008, 17:17:53
Ангелче аз сайт не мога да ти помогна, но мога да ти дам една идейка.Аз казах на майка и на свекървата от какво имаме нужда и какво съм харесала, даже им го показах.Така когато някой попита какво искаме те има казваха и им показваха.Накрая всички подаръци който имаме са от един стил и всичко сме си го харесали ние предварително. *THUMBS*
Ние бяхме по същия начин! Само гостите от страна на свекъва ми искаха да ни взимат подаръци, за да ни останат за спомен! И аз направих списък от какво имаме нужда и така тя им каза. И сега нямаме излишни неща!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: salasar в декември 09, 2008, 18:14:33
Вярно е Катя79.че всичко е въпрос на вкус и личен избор.както съм съгласна и с Наталия.че единия и другия начин си имат + и -.В крайна сметка и в двата вариянта не запомняш никакви пожелания от никой.защото от самата емоция незнаеш къде се намираш и всичко е един филм ;)А по въпроса за сватбената листа е хубаво сам да си я подготвиш :girl_wink:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: deskatap в декември 12, 2008, 21:47:26
Аз съм "За" парите. На нашата сватба със съпруга ми бяхме говорили предварително с майките си и ги бяхме помолили да съобщат на роднините, че искаме пари, защото 4 дни след сватбата тръгваме за Испания и ни е невъзможно да вземем всички подаръци със себе си. Естествено имаше и няколко подаръка, но това си е неизбежно, пък и бяха такива, каквито успяхме да си ги вземем със нас. Иначе, ако щяхме да си оставаме в Бг, и ние щяхме да си изготвим сватбена листа  :write: ,защото както вече се каза по-горе, "на никой не му трябват 5 фритюрника, 3 кафе машини и ..."   :funnytooth: , нали?  *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: smiling rain в декември 13, 2008, 16:36:04
аннгелче, идеята ти за сайт имах и аз. после се оказа, че е прекалено голямо усилие, още повече, че не всеки се справя с компютри, интернет и прочие. ако няма да си го правиш сама пък, не е са обосновани парите, които ще дадеш да ти направят сайт. пробвай със списък с подробно описание на подаръците, фирмите и магазините, пък ако искаш дай интернет адресите им, ако имат. можеш да напишеш и ориентировъчните цени, за да могат да се ориентират гостите ти.
на практика повече ще получите пари, защото хората са практични. но може още като получавате потвърждението за присъствие да ориентирате хората, че ако се интересуват има такъв списък, който е в ..., пък той ще гоподържа актуален чрез задраскване.
успех!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: MrDJ в декември 14, 2008, 21:38:42
Хубаво е като идея но за жалост повечето гости са консервативни по отношение  купуването на подарък.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Lupercola в декември 14, 2008, 21:45:42
Хубаво е като идея но за жалост повечето гости са консервативни по отношение  купуването на подарък.

Мммм, това е суперотносително.
В България това сега навлиза като практика, но в чужбина отдавна се е наложило като традиция. Зависи какви са ти гостите откъде са, на каква възраст са и т.н. Мисля, че всеки си преценява според собствената си ситуация  =]Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: MrDJ в декември 15, 2008, 20:33:08
Мисля че ако имаше търсене одавна да са се навъдили много такива услуги. Но като цяло аз подкрепям тази идея за много добра.Въпреки че според мен още не сме доузрели за това,аз лично бих пазарувал от такъв сайт ако ме поканят на такава сватба.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: StAsSi в декември 15, 2008, 22:11:17
И аз подкрепям с две ръце такова предложение.
Това би спестило доста нерви, време и напрежение от наша страна и разочарование от страна на младоженците, ако купеният подарък не им хареса!!!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tsvet_3 в януари 16, 2009, 12:08:58
искам да попитам, тъй като ние предпочитаме пари вместо подаръци за сватбата и аз смятам да го казвам на близките си, но на по-далечните и на тези от страната на милото някакси не ми е удобно. затова мислех да го спомена по някъкъв начин в поканите. някой правил ли го е досега и как по-точно? ще съм благодарна да ми каже!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: bubka в януари 16, 2009, 12:25:03
искам да попитам, тъй като ние предпочитаме пари вместо подаръци за сватбата и аз смятам да го казвам на близките си, но на по-далечните и на тези от страната на милото някакси не ми е удобно. затова мислех да го спомена по някъкъв начин в поканите. някой правил ли го е досега и как по-точно? ще съм благодарна да ми каже!

Някъде назад из темата имаше предложение за в поканата. Нещо от рода на "За подаръци не мислете, а в плик ги донесете", което не е никак лошо, хем е и по-шеговито.
А, ако те тревожи само родата на мъжа ти - защо не го помолиш той да им казва какво искате. Те и без това сигурно него ще питат. Просто предложение  =]


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tsvet_3 в януари 16, 2009, 13:07:23
този текст е доста забавен и може да го използвам, а мъжът ми нещо се смущава да си каже на родата че предпочитаме пари. =]


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tasty в януари 16, 2009, 13:08:47
да, ама това да го напишеш не е ли много тка  :[ сякаш ги каним заради подаръците сиреч заради парите :(


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: kikolina в януари 16, 2009, 14:29:01
така си е,затова или  им казвайте като им давате поканите си,или ако ти званнат и кажат Абе от кво имате нужда дай помогни с идея и по заобиколния начин можеш да кажеш че засега не сте решили,или че нещо по голямо сте си избрали и да ви помогнат финансово ;)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: svetli в януари 16, 2009, 14:32:35
Относно този текст - аз много го харесах и понеже не искахме подаръци, а и така или иначе сме в процес на обзавеждане и в крайна сметка го включих в поканите ни. Много се притеснявах някой да не се обиди, но - нищо подобно - даже от много хора чух, че страшно много им е харесал и ги е улеснил да не мислят за подарък.  :girl_wink:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: bubka в януари 16, 2009, 14:37:27
Светли, точно щях да помоля някой, който го е слагал в поканите си да даде отзиви  *THUMBS*

Ние лично още не сме решили окончателно дали ще сложим такова "упътване" в поканите, или ще им казваме ако и когато ни попитат какво искаме. Относно родата мисля да инструктираме родителите - те и без това тях ще питат - да им казват, че предпочитаме парички. А за приятелите не се тревожа, те най-вероятно разсъждават като нас и няма да имат нужда от много напътствия. Мисля, че дори да ни купят подарък, той задължително ще е съгласуван с нас.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: магито в януари 16, 2009, 14:41:51
Бубка ние не го сложихме този текст, но пък имахме много малко подаръци и тези който бяха купени си ги бях избрала аз.Всички ни питаха или нас или наще какво искаме, а приятелите ни не ни питаха те си знаеха ;)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: bubka в януари 16, 2009, 14:55:33
Ами така си е - в крайна сметка всеки знае на кого отива на сватба и на какво дередже (така ли се пише тази дума) е той. Когато ние ходим на сватба винаги се съобразяваме с това - ако знаем, че хората са що-годе устроени и не им предстоят например тепърва разходи за жилище, кола и т.н. - тогава понякога сме купували някакъв подарък - или съобразен с тяхното желание, или ако нещо специално сме харесали за тях. Ако обаче това са хора, на които тепърва им предстоят "житейските", ако мога така да ги нарека, разходи - тогава даваме парички, за да си ги използват както намерят за добре.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: deskatap в януари 16, 2009, 22:03:03
Момичета, спокойно можете да кажете на родителите си да предадат нататък по веригата както се казва, че искате парички. Все пак на този, на когото не му е удобно да ви пита лично какво искате, ще пита тях. А също така, ако някой твърдо реши че иска да ви вземе нещо, може да кажете на "посредниците" (родителите) какво точно искате, нещо като сватбена листа  :girl_wink:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: meryy в януари 17, 2009, 01:55:48
За нас беше без значение какво ще ни подарят близките ни.Но нямаше гост който да не попита какво да ни подари което мен малко ме притесняваше и ми беше неудобно но понеже ние няма да живеем в БГ който настояваше повече му казвах че предпочитаме пари тай като няма да пренасяме покашнина от България за чужбина просто е абсурдно.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Вили в януари 18, 2009, 21:37:09
Аз също го бях сложила този текст в поканата накрая като P.S. Не чух да има някакви негативни отзиви за този текст, даже след сватбата забелязах, че имаше и такива гости, които бяха използвали плика от поканата, което лично на мен ми се стори малко странно, ама щом така са решили. Така че, не смятам, че някой би трябвало да се обижда от нещо подобно. В крайна сметка всеки сам си решава какво да подари на младоженците, ако толкова много някой иска да подари нещо, което да остане за спомен, никой не го спира, просто така недвусмислено се разбира, че младоженците предпочитат парички пред разни подаръци, които в последствие могат и да не им вършат никаква работа. Ние получихме само два подаръка на нашата сватба- една икона и един много красив албум, всичко друго беше в брой. :).


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Месечинка в януари 25, 2009, 10:58:12
На мен лично такъв текст в поканата не ми звучи никак добре, ако получа такава покана ще ми стане много неприятно. Ясно е, че на сватба се подарява нещо и все пак подобно директно настояване за подарък, особено пък и за конкретен, малко ми се вижда прекалено. В крайна сметка подаръкът е по желание, в никакъв случай не е задължение, че и да настоявам от гостите си да бъде еди какъв си. Ако питат, няма лошо да се каже предпочитание, иначе е нахално. Лично мнение.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Вили в януари 25, 2009, 19:42:28
Всеки има право на лично мнение, аз смятам, че за да се избегне подаряването на всякакви ненужни вещи, от които младото семейство няма да има нужда после, е по-добре да има нещо такова. Не съм чула никой досега да се е обидил от подобно нещо, а лично аз, ако получа такава покана, даже ще бъда улеснена, защото ще знам какво предпочитат младоженците. Това е в случай, че няма и сватбена листа, което също е е един добър вариант и в никакъв случай не го намирам за нахално.
Въпрос на личен избор!!!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Месечинка в януари 25, 2009, 20:26:26
Ами аз ако искам да се улесня, просто ще питам младоженците какъв подарък биха предпочели. Да ми кажат директно, че искат пари, без дори да съм ги питала, за мен означава, че ме канят заради парите. Да, всеки има право на мнение и моето е такова. Не бива да изключвате вероятността и част от гостите ви да мислят така обаче, а едва ли искате да ги обидите, нали? Малко тактичност на никого не е навредила.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Вили в януари 25, 2009, 21:46:12
Именно, защото всеки си познава гостите и сам преценява какво би и какво не би ги обидило. Естествено, че не ги каниш заради парите или подаръците, но всеки знае, че ходейки на сватба, не може да отиде с празни ръце и поради тази причина се правят и сватбените листи, по предпочитание на младоженците, които искат да имат такива. Който не иска да "обиди" гостите си, просто не пише нищо. Ставаше въпрос как най-тактично да се покаже, че младоженците предпочитат пари, а не подаръци и просто казваме различни варианти, да не изпадаме в безпочвени спорове какво би и какво не би, какво трябва и какво не. :offtopic:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Rapunzel в януари 25, 2009, 22:54:20
Това е много кофти въпрос, обикновено всички предпочитаме пари, на кой му трябват подаръци които може да не паснат на обзавеждането му или да не му харесват и т.н. Има гости, на които можеш да кажеш, но и такива на които не можеш по една или друга причина. Аз например смятам да кажа на тези които много настояват и ги смятам за близки, а за останали ще разчитам, че ще се сетят. За мен лично най-културно е да се дадат пари, кой колкото възможност има, на всички сватби на които съм ходила съм правила така, дори и в бедните си студентски години :) ама не на всеки му стига до там ума и не всеки мисли така. Но все пак не правим сватбите си затова, нека стане един прекрасен празник и да го помня цял живот, да са с мен всички хора които обичам и това е най-важно.  :danceg:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Lupercola в януари 26, 2009, 11:30:11
Е има все пак и много яки подаръци.

На нас примерно ни подариха 30 минутно изпълнение на група за народни танци и беше страхотно. Много оцених жеста. Както и ВИП апартамента в най-добрия хотел в града за първата ни брачна нощ също беше жесток подарък и в никакъв случай не би предпочела да имам сумата за него. Сервиза английски костен порцелан от 27 части, който ни подариха го имат само расовите семейства и то в чужбина, него също не бих го върнала  =] Дори и табелката за вратата (виж тема "Табелки" или албума ми), за да не излезе, че само скъпите подаръци са хубави, ми е незаменима и не ми се иска да бях получила пари на нейно място  =]

Разбира се ако става въпрос за 5 ютии и три кърпи ...  :\ но смятам, че този тип подаръци са останали безвъзвратно в миналото и хората, които каним на сватба са все пак хора, които ни обичат се стараят и полгат усилия да ни подарят нещо наистина хубаво.

Иначе от другата гледна точка, когато ние ходим на сватби подаряваме нещо малко и много яко, което да остане спомен от нас и даваме определена сума пари в плик, с която те могат да си купят нещо хубаво, каквото преценят. Мисля, че това е чудесен компромис, за да не бъде подаръкът прекалено безличен или напълно ненужен.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tasty в януари 26, 2009, 12:15:03
аз досега на сватбите, на които съм ходила - 13 за последните 3 години  *YAHOO* винаги подарявам един и същ подарък, но хората не се познават и става очарователно - разбира се пари в плик :), но подаръка е бутилка вино на което пише пожелание и отпред първия етикет са снимки от сватбата :) всички се кефят много на този малък подарък за спомен, който реално струва цената на бутилката вино, защото съм като копирен център като тръгвам на сватби - лаптопа в колата, принтера също и действаме :) Та това е подаръка за спомен, а с паричките да си купят каквото искат защото определено така е по-добре.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Вили в януари 26, 2009, 18:12:18
Inaxastra, супер подаръци сте получили, наистина. И аз много бих се зарадвала на нещо такова, но невинаги им хрумват такива неща на хората, за съжаление. И поради тази причина, за да се избегнат споменатите ютии, миксери и тем подобни варианта с парите си остава най-практичен. Н а едни понзати на сватбата им бяха подарили 3 микровълнови, като в последствие и 3-те изгоряха, просто няма да коментирам повече  :)
tasty, а това, което ти си измислила е наистина много мил подарък и няма начин младоженците да не останат безкрайно очаровани от жеста.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nataliya в януари 27, 2009, 15:49:57
Момичета, мисля че тук се коментираше възможността за листа с подаръци в интернет, от която близките ви да избират и да пазаруват онлайн.
Попаднах на този сайт, но не съм го пробвала.
http://www.giftmenu.eu/default.aspx (http://www.giftmenu.eu/default.aspx)Може да е от полза за някой. :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: svetli в януари 29, 2009, 10:05:55
По повод на не казването на гостите какво предпочитат младоженците - една приятелка получи на сватбата си 5 куфарчета с прибори (от онези пълните големи комплекти)  :girl_impossible: Вие си направете извода от тук нататък.
Ина страхотни подаръци сте получили. И при нас въпреки текста за парите имаше няколко подаръка, но път точно такива каквито исках (за някои си мечтая отдавна) и също съм много доволнаа.
tasty твоята идея е страхотна!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Денито в януари 29, 2009, 16:54:41
Моето лично мнение, е че най-безличния подарък е бял плик с пари. Това винаги е означавало: уф не знам какво харесвате, така е най-лесно, на всички им трябват пари, тъкмо и аз няма да се занимавам (лично мнение). На последната сватба, на която ходихме, подаръка беше общ от трима души. При запитване към младоженците какво биха желали да получат или от какво имат нужда, получихме само увъртане и уклончиви отговори, което автоматично означаваше пари в брой. Не можех да се примиря с това и направихме следното - купихме им дигитална рамка за снимки, на която качихме техни снимки, които имахме от преди. Дори да се повтори, това не е като куфарчетата с прибори, просто ще имат по една за всяка стая. И отделно в плик от опаковъчна хартия, който украсих с малко фантазия, в кашончето на рамката оставихме остатъка от сумата, която бяхме събрали. И вълка сит, и агнето цяло! А младата двойка остана очарована! :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: meryy в януари 29, 2009, 18:09:11
Денито добре сте го измислили и ние на нашата сватба получихме такъв подарък и му се зарадвахме много,след тържеството си качихме всички снимки от сватбения ни ден на нея и им се наслаждавахме.Както бях писала в предния си пост искахме повече пари, защото ще живеем в чужбина но фото рамката е удобна да си я занесем кадето искаме така че е супер готин подарък.Подариха ни и 2 икони които също са оригинален и стоиностен подарък ,който и да се повтори няма да му се нацупиш и да се чудиш какво да го правиш.
Много усмивки от мен  @}->-- @}->-- @}->--


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Violet в януари 30, 2009, 01:26:00
Аз подкрепям идеята за сватбена листа, не отхвърлям и даването на пари, но бих искала, когато ми се наложи да дам избор на гостите си. Грозно ми се е струвало, когато ни дават покана за сватба и ни казват директно "искаме пари, желателно е да си покриете поне куверта"...   Стресиращ за мен е не фактът, че те искат точно пари, така или иначе ще се стигне до този отговор, когато ги попитаме какво искат, а това, че сватбата се прави с цел "печалба". И да ви кажа случаят не е един за изминалата година. Когато аз реша, че сватба ще имам, бих искала да е за купона, за Тържеството, за Събитието. И така ще е ясно , че сватбата се състои, защото се обичаме!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Месечинка в януари 30, 2009, 08:18:52
Грозно ми се е струвало, когато ни дават покана за сватба и ни казват директно "искаме пари, желателно е да си покриете поне куверта"...   

Това е не просто грозно, ами направо нагло :no: Силно бих се замислила дали да отида на такава сватба. А ако отида, много е вероятно да реша подаръкът да не е паричен. Какво, ще ме върнат ли? Ужас направо *crazy*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: mucito в януари 30, 2009, 08:51:07
Това е не просто грозно, ами направо нагло :no: Силно бих се замислила дали да отида на такава сватба. А ако отида, много е вероятно да реша подаръкът да не е паричен. Какво, ще ме върнат ли? Ужас направо *crazy*
Нагло е ако знаеш, че гостите ти ще се засегнат и го напишеш. От друга страна е нагло да отидеш на сватба и пак да "отбиеш номера с някой сервиз, тенджера или още по-лошо- нещо, което някога някой ти е подарил и седи ненужно, а ти си казваш "айде, бе, няма ли да ме покани някой на сватба, че да му го подаря" (аз лично съм била свидетел на такъв "мил жест".
Сватба не се прави, за да се "избива" или  "да си плати някой куверта" - това на практика е невъзможно, но отидеш ли на сватба е ясно, че не отиваш с празни ръце, нали? Ами какъв е проблема тогава да вмъкнеш в поканата нещо шеговито??? Така според мен(стига гостите ти да са малко по-широко скроени) или ще ти купят това, което са си решили (или което не им трябва P-( ) или ще се съобразят с шеговития намек на поканата! Според мен пък е много по-нагло да ме пита някой и аз директно да му кажа " дай ни пари, по-добре"..., да използвам посредници и т.н. аиде, на по-близките върви, а на другите???
Сватбената листа е нещо много хубаво и отдавна съществуващо решение в много страни, но ми се струва, че в България все още не е най-добрия вариант...?
Извода?
Да се обичаме, да си направим деня истински красив и да не се замисляме чак толкова много кой какво ще ни даде, дали някой няма да разбере правилно шеговития намек в поканата ни, дали ще ни донесе нещо, което няма да ни хареса или трябва- ГОЛЯМА РАБОТА!!! =]Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Violet в януари 30, 2009, 10:13:58
Само да уточня, че искането на определена сума пари не е било изписано в поканата, а беше изказвано устно. Оказа се после, че изискванията към гостите бяха по-големи, от вялото тържество, което се получи в последствие. Беше си наистина отбиване на номера, но този път от страна на младоженците  :\


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Месечинка в януари 30, 2009, 11:10:51
Явно различните хора имат различни разбирания що е то наглост ;) Няма да се включвам повече в спора, нито ще убедя някого в своето мнение, нито бих могла да бъда убедена, че искането на пари без дори да са те питали е нормално.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Crystal в януари 31, 2009, 23:24:17
Моето лично мнение, е че най-безличния подарък е бял плик с пари. Това винаги е означавало: уф не знам какво харесвате, така е най-лесно, на всички им трябват пари, тъкмо и аз няма да се занимавам

Денито, бих се съгласила с теб ако ставаше дума за Рожден ден, Имен ден, Коледа и т.н. Според мен обаче плик с пари на сватба означава по-скоро "бихме искали да допринесем за мечтания от вас меден месец, от колкото да ви подарим поредния безполезен предмет" (например) и си остава 'най-практичният подарък' за едно младо семейство.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tasty в януари 31, 2009, 23:28:38
Денито, бих се съгласила с теб ако ставаше дума за Рожден ден, Имен ден, Коледа и т.н. Според мен обаче плик с пари на сватба означава по-скоро "бихме искали да допринесем за мечтания от вас меден месец, от колкото да ви подарим поредния безполезен предмет" (например) и си остава 'най-практичният подарък' за едно младо семейство.
абсолютно съм съгласна, направо ми настръхва косата ако ми подарят 15 тостера магазин ли ще отварям какво ще правя


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Lupercola в февруари 01, 2009, 09:51:44
Някак си имам чувството, че се говори за поканените приятели и роднини, като за някакви малоумни и безсърдечни чудовища, които само се чудят как да се налапат на аванта и да отбият номера ...  *crazy*

Не кани ли всеки хора, които го обичат и държат на него, и влагат сърце и душа да му го покажат по най-добрия възможен начин ?  =]

ПП. tasty този коментар в никакъв случай не е насочен лично към теб, а изцяло към дискусията  ;)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Crystal в февруари 01, 2009, 16:37:57
inaxastra, ние каним само близки роднини и приятели, всички интелигентни и приятни хора... обаче вече на два пъти, когато ме попитаха от какво имаме нужда, и аз им отговарям в никакъв случай да не купуват някакви големи предмети, просто няма начин как да си ги занесем в Щатите и те ми казват "ооо няма проблем, ще поръчаме от Интернет, с доставка направо в Ню Йорк..."  ohmy И вече като ме питат отговарям, че не искаме никакви подаръци, но ако желаят могат да допринесат за нашия мечтан меден месец на Хаваите и толкова...

И само да вметна, че съм била на 2 сватби в Щатите и на 3 във Франция и не помня да съм виждала някой да дава подаръци на самата сватба, просто има една бяла кутия в ъгъла на ресторанта и всеки знае за какво е тя ;)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Violet в февруари 01, 2009, 18:56:36
А практикува ли се някъде това, което по филмите съм гледала- подаръците се изпращат до дома на младоженците преди сватбата?


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Crystal в февруари 01, 2009, 19:14:23
Violet, ми може и да се практикува, ако има сватбена листа, това е по желание на младоженците.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: angel4e в февруари 01, 2009, 21:03:31
за сватбените листи с подаръци-има доста агенции,които го предлагат.това което не ми хареса е че имат листа,с примерно 3 комплекта чинии и всичките са над 500лв,вази за 300лв,спални комплекти за 300лв.тези неща моите гости не могат да си позволят или ако могат ще предпочетат за същите пари да ми купят нещо по-голямо направо от магазина.Nataliya е предложила един от тези сайтове.аз писах на "Вълшебниците" и те ми отговориха,че предлагат на младоженците да избират измежду няколко магазина от които да са артикулите,включени  в листата,но повече не съм контактувала с тях.не знам дали предложението им  е по-изгодно


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tasty в февруари 01, 2009, 21:38:04
именно, не третирам гостите като някакви бездушни същества. Аз лично съм на мнение, че предпочитам абсолютно нищо да не ми подарят отколкото да ми подаряват тенжери, сервизи, тостери и разни такива неща. Абсолютно съм съгласна, че сватбата не се прави с цел печалби и който няма финансови възможности просто или да не ми носи подарък. Мои приятели от сватба през 1998 г имат още пет комплекта тенджери, два комплекта прибори и 12 тостера. Това е моето мнение, особенно пък за хора, които не живеят в българия е безумно да им се подаряват подаръци 8P


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Lupercola в февруари 02, 2009, 00:37:47
Ние също не живеем в България, а правихме тържество там - съответно ни питаха какво да ни подаряват. Всеки от нашите близки знаеше, че няма как да носим каквото и да е. Аз казвах, че имаме всичко и от нищо нямаме нужда (което е и случая). От подаръците, които получихме (виж по-нагоре) останах супер възхитена.
Де да знам... лично аз не бих си написала в поканите, че искам подарък в плик, вижда ми се проява на лош вкус и въобще никога не бях чувала за подобно нещо преди форума, независимо в коя държава и под каква точно езикова форма е написано. Естествено това в никакъв случай не значи, че така се прави или не, всичко е въпрос на личен избор и разбиране, както многократно сме го установили вече  ;)

Ние сме били на много сватби във Франция и Италия, и не съм виждала никога да има кутия за пликове. За Италия знам със сигурност, че не се практикува подобно нещо.
Във Франция най-често има сватбена листа в някоя агенция за пътувания или в магазин пак най-често за сребърни прибори. И тъй като те струват супер скъпо се оказва накрая, че си подарил на младоженците една сребърна лъжичка за кафе (100е) и французите много се шегуват с това, но е факт. Като подари всеки по една лъжичка-ето ти и сервиза.
А в Италия се дават суми от порядъка на 100-150е. Като от групата приятели има един, който се занимава с това да събере от всички (много пращат по банков път) и който дава събраната сума на младоженците преди или след сватбата (или им ги прехвърля по банката), което в крайна сметка излиза същото като кутията с пликовете, но с малко повече деликатност и финес.
Всяка страна с порядките си... Може пък българите да имат наистина нужда да им се напише така директно  *crazy*
Но пак повтарям аз лично не бих го направила !


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Violet в февруари 02, 2009, 02:27:45
Естествено, че дори и да им се напише в поканата, пак ще има такива, които ще донесат подаръци. Всъщност и аз много не разбирам упоритостта да се купуват евтиняшки неща (съгласете се, че дори и нужни, сред повтярящите се кухненски уреди не всички са "маркови"), някак тромаво и както inaxastra споменава без липса на финес ми звучи. За мен това отношение буквално е "отбиване на номера". Да, не всеки може да си позволи да купува скъпи неща или смята, че ако сложи някаква малка сума в плик това би го изложило и по този начин прикрива притесненията си. А според мен и малката сума, която си отделил би могла да бъде оценена подобаващо, като се избере оригинален начин да бъде поднесена, не в прост, обикновен, бял плик, в днешно време малко ли идеи има и в интернет.

Наши роднини се възмущаваха, че на сватбата им някой бил сложил 10 лв. в плика си. Логично е като преобладаващата част от гостите са баби и пенсионирани роднини да се случи такова нещо. Как може да има някакви грандиозни очаквания?

Напоследък много приятели започнаха да се женят и ние, всички останали, се разбираме помежду си по колко пари ще подаряваме, за да си знаем и да събираме много време предварително ако не можем да си го позволим. Така после няма притеснени  и недоволни от двете страни- канещи и поканени. Чест е да си гост на такова събитие все пак.

Имаме възможност да взимаме примери от други култури и рано или късно ще намерим "златната среда" в държанието си, просто трябва да мине време  :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Crystal в февруари 02, 2009, 03:00:03
Ооо, ние също не сме писали в поканите каквото и да е било за подаръци или пари... но мисля да спомена на сватбения ни уеб сайт, че няма смисъл хората да ни подаряват нищо предметно.

Във Франция между другото, ми прави впечатление, че все по-рядко се използват магазини, които предлагат услугата Liste de mariage (Galeries Lafayette, Printemps, etc.) за сватби... Не знам точно как е в Париж, но със сигурност такова е положението в Елзас например...
А в Щатите такъв лист се прави в мноооого редки случаи, досега ние само пари сме давали, понеже такова е било желанието на младоженците (и пак става въпрос за отделни щати, може би не навсякъде е така)...
Много ми харесва практиката в Италия, за която спомена inaxastra, но там гостите трябва сами да поемат инициативата...


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Данитка в февруари 02, 2009, 07:20:06
Ужас!Всеки път ми става смешно,като чета за това!Но за съжаление,то не е смешно,а направо си е жалко наистина  :no: Има го навсякъде това с отбиването на номера,но просто няма как да се избегне  =] Всеки,които ме беше питал за моята сватба,аз казвах,че предпочитаме парички,но и всеки знаеше,че си правим апартамента и бяха достатъчно съобразителни,даже на 90 % от хората,не бяха нужни дори думи те си казваха,ще ви дадем парички,малко или много от сърце са.Е половината пликове бяха без картички,но все пак .....  *db*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Денито в февруари 02, 2009, 14:06:24
Естествено, че когато се знае, че правите ремонт, имате планове да заминавате за по-дълго или на по-екзотично място, най-близките ви хора ще съобразят това и ще получите подаръците в брой! Също така те биха знаели, че имате нужда от фритюрник, а не от миксер. Пък и в наши дни с тези телефони, интернет и т.н. има начини за поддържане на връзка между хората, т.е. има начини най-близките (щом са най-близки значи се познават и помежду си!), да се разберат кой какво ще подарява за да не се дублират нещата. Но това е за най-близките, които са в течение на по-голяма част от живота ви. Сватбата, за която аз говорех беше на колеги на приятеля ми. Не са се виждали извън работно време, аз ги познавам бегло, няма как да знаем за желанията им, затова имаше компромис за дигиталната рамка и пари. Мисълта ми е, че винаги може да се измисли нещо идейно и оригинално, което да покаже, че тези хора означават нещо за вас и са се постарали да ви доставят радост, не само с присъствието си. Например, в случая с ремонта, можеше да се похарчат 10 лв. от или извън събраната сума и да се купи найлон за покриване на мебели, валяк и ваничка и в кашончето да се сложи плика. Или пък ако събират парички за далечно сватбено пътешествие - купете им джапанки, или куфар (ако знаете, че нямат) или пък крем против изгаряне и съм сигурна, че ще сътворите незабравима история, която ще се преразказва на срещи, а младоженците ще споделят във форума и другите ще цъкат с език - ееех и ние да имахме такива изобретателни приятели с чувство за хумор!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: angel4e в февруари 02, 2009, 21:18:24
Всъщност винаги се обаждаме на младоженците,за да ги питаме какво искат.През август ходих на сватба и се обадих да ги попитам от  какво имат нужда.Те не ми отговориха,все викаха"няма значение".Сега с е почувствах кофти,че държах да е подарък ,а не пари,но реално те не ми го казаха.дори в стремежа си да не се повторя с друг им купих масичка за сервиране на закуската в леглото и скъп комплект чаршафи,защото знаех че един комплект никога не  е излишен.Така,че стигам до извода ч е всеки се обажда да пита-ами,казвайте направо без срам от какво имате нужда.Никой не прави сватбата с цел да избие разходите.Но всеки има нужда от нещо.По-добре да знаем какво е .А не да се задълбаваме  в "неприлични" добавки към поканите.Ако не ви харесва "посланието" бъдете сигурни,че ще се обадят да питат,ако нямате смелост да кажете-проблема е само ваш.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Crystal в февруари 02, 2009, 22:17:36
Ами и аз като се замисля, като гост на сватби предпочитам младоженците направо да си кажат "не искаме предмети, предпочитаме парички", ако това е желанието им, хем за мен по-лесно, хем за тях по-практично... и това изобщо никога не ме е притеснявало. И като се добави една хубава картичка с послание в плика, става екстра... *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: pufi в февруари 04, 2009, 20:23:54
Здравейте,аз почетох малко и реших да се включа. За нашата сватба съм решила да направя една много красиво украсена кутия с процеп отгоре и като минаваме за наздравицата там да слагаме парите и после ще си подарим меден месец в Египет . Моите гости предпочитат да ми дадат пари ,защото си имаме всякаква покъщнина.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nina Style в февруари 04, 2009, 21:50:50
По мои наблюдения все повече младоженците не искат подаръци а пари . И доста навлезе практиката да се пише на поканата весел текст от сорта- За подаръците не се тревожете в пликче ги сложете ! Което хич не е лошо ,защото ако им е неудобно да го кажат просто го пишат под формата на майтап .  *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tasty в февруари 04, 2009, 21:54:31
аз мисля дали да не напишем "За подарък не мисли, ела с нас се весели!" ама милото вика да не би да вземат да идват напълно без подаръци  8P


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nina Style в февруари 04, 2009, 23:56:40
аз мисля дали да не напишем "За подарък не мисли, ела с нас се весели!" ама милото вика да не би да вземат да идват напълно без подаръци  8P
Ха ха ха ми прав е човека то българина малко го разбира както му отърва !


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: deskatap в февруари 05, 2009, 19:04:46
хаха, това е верно, все пак както се казва, "всеки си знае стоката". angel4e , това което казваш е така, и азкато ходя някъде, дори да е на прразник предпочитам да питам, но декември месец едни приятели ми се обадиха да ме питат какво да вземат на милото за именният му ден и на мен ми беше адски неудобно да им кажа от какво има/-ме  нужда (тъй като след около седмица се нанасяме в ново жилище и имаме нужда от това-онова). Именно за това и по-назад бях писала, че за сватбата бяхме казали на майките ни, когато някой ги попита за подарък да казват, че заминаваме и паричките са за предпочитане. Това е много хубаво младоженците да си казват, но ако са някой срамеливци, като нас.... - горките гости, а после и горките младоженци  :P


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Rapunzel в февруари 05, 2009, 19:24:50
Точно така може да стане в нашия случай deskatap "горките гости, а после и горките младоженци" ама не мога да си кажа, особено като знам семейния бюджет на половината ни гости, особено на баби и дядовци, ако ми дадат пенсията си и после цял месец карат на диета няма да си го простя. За хората с възможност пак не мога да кажа, ще ги оставя да се сетят, ако не се сетят ще имам един чувал с глупости, които после ще раздавам, ще забутам някъде, ще ги пазя за вилата, която ще построим след 15 години  :funny: :funny: :funny: абе де да знам какво ще ги правя. Ние пък изобщо не живеем в БГ там ще я правим заради близките и приятелите, ако те сами не се сещат, че не можем да носим тенджери наобратно, няма и немога да си прося, а после никой няма да се сърди като му забутам подаръка в някой килер и това е. За тези които нямат възможност ще се радвам на присъствието им и на веселбата, ще се пукна от кеф ако някой ни направи някаква изненада-изпее песен, направи някакъв скеч, или някакви интересни лично направени подаръци както сте споменали по горе.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: deskatap в февруари 05, 2009, 19:38:08
Cinderella, напълно те разбирам, защото вашият случай ми е до болка познат - ние 4 дни след сватбата заминахме за чужбина и напълно те разбирам. Относно бабите и дядовците - също, защото на нашата сватба моите (на майка родителите) хорицата ни дадоха сума, която наистина не очаквахме от тях ( въобще от който и да е гост) и дори накрая на вечерта като се качихме в хотелската стая и видяхме плика, решихме да има върнем паричките, защото просто не можехме да ги приемем, като знам и те горкичките какви суми плащат за  лекрства и т.н., естествено те и дума не дадоха да им се изрече, защото аз съм била първата им внучка, която се омъжва и т.н.. Но това е - тези които са вии по-близки и знаят, че няма да живеете в БГ,  просто ще си знаят, че най-удачният в-нт ще си остане за парички. Ние също получихме подаръци - като фритюрник от една моя много близка приятелка, въпреки, че знаеше, че ще заминаваме и това лято като се прибираме за малко ще си пооберем подаръците, които  не можахме да си вземем миналата година. Мисълта ми е, че няма как да избягате от някой малко не чак толкова желан подарък, но това е животът както се казва - гледайте да ви е хубаво и забавно на този ден и това е.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Rapunzel в февруари 05, 2009, 19:46:45
така еее веселбата и спомена са най-важни  *YAHOO* *YAHOO* *YAHOO* и това че си ги прекарал с хората на които държиш най-много.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tera4 в февруари 06, 2009, 11:21:57
Реших и аз да се включа в дискусията тъй като скоро ми предстои сватба, но не съм съгласна, че трябва да прояввявам излишна скромност и да не изкажа предпочитанията си, за подарък от който имам нужда. Не виждам смисъл в купуването на излишен брой ненужни предмети. Сестра ми например получи две ютии, при условие, че и тя си има. Разбира се всеки ще даде, това което прецени и според възможностите си, но по-добре от колкото да получиш ненужни подаръци.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: snowhite в февруари 23, 2009, 21:23:58
Момичета, помагайте!

Аз не искам по 3 ютии и сервизи, искам пари, за да можем и ние да отидем на някое екзотично място за медения месец, но свекито не ще и да чуе в поканата да се напише, че подаръците ги искаме в пари, понеже било просташко, а и не всеки можел да си го позволи?! Не знам аз ли съм криво-разбрала, но това, че не може да си позволят да дадат пари на сватба какво значи, при условие, че ние няма да сложим някаква такса - кой колкото може естествено. Аз го разбирам, че тогава ще купят някой позлатен поднос, та да не си личи колко струва вместо да дадат чисто 10 или 20 лева  :girl_impossible:. Разбира се направих компромис, но все още имам време да променя нещата. Мислите ли, че е нормално това изискване?


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tasty в февруари 23, 2009, 22:41:19
аз също не искам подаръци, но мисля да го казваме на хората, някак си не ми се ще да го запиша в поканите, но наистина е по-добре да ти дадът 10 лв от колкото някаква глупост


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: echy_ в февруари 24, 2009, 08:27:31
ние си поехме разходите по сватбата и не се съобразявахме кой какво говори. също искахме парички и бяхме написали в поканите "подарете ни възможност да осъществим мечтите си" и със паричките след това си платихме медената седмичка. всеки ни даде коолкото има възможност.
имаше и хора които се радваха че не искаме подаръци защото ги улесняваме да не мислят какво да ни купят.
таа че питат ли те казвайте че искате парички без да се притеснявате.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: peteto77 в февруари 24, 2009, 09:32:32
"подарете ни възможност да осъществим мечтите си"

echy_ , това е много добра идея... може ли да я открадна от теб  :girl_wink:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: echy_ в февруари 24, 2009, 09:35:18
разбира се, то и аз я взаимствах от някой.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: bubka в февруари 24, 2009, 09:44:48
Мацки, а на някоя от вас да са подарявали ваучери от Техномаркет и да знае колко време след това са валидни? Незнам въпросът дали е точно за тази тема, но това е подарък, които хем е паричен, хем е предметен  =]


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tasty в февруари 24, 2009, 09:54:56
мисля, че бяха валидни 6 месеца. Ние веднъж подарихме ваучери, когато младоженците казаха, че не искат пари  :girl_impossible:, което мен много ме изненада, но и нямаха време да ходим да си изберат подаръка, защото аз винаги държа, когато е подарък те да си го изберат. В крайна сметка с ваучерите си бяха купили кафемашина :girl_wink:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: bubka в февруари 24, 2009, 10:00:11
Ох, дано е повече, ние ще имаме 7-8 месеца след сватбата, за да започнем да обзавеждаме кухнята, а не мога да си представя как замъквам хладилник в квартирата и после до апартамента  :girl_impossible:
Сега им пратих мейл и ще докладвам като ми отговорят, че това си е някакво решение да избягаш от 3-те ютии и 4-те микровълнови.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: peteto77 в февруари 24, 2009, 10:06:14
Ох, дано е повече, ние ще имаме 7-8 месеца след сватбата, за да започнем да обзавеждаме кухнята, а не мога да си представя как замъквам хладилник в квартирата и после до апартамента  :girl_impossible:
Сега им пратих мейл и ще докладвам като ми отговорят, че това си е някакво решение да избягаш от 3-те ютии и 4-те микровълнови.

според мен може допълнително да се договориш с тях... попитай ги


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: bubka в февруари 24, 2009, 10:24:50
Хайдеее, ето ме с инфото - много за бързи  :bravo:
Значи, има ваучери на стойност 10, 20, 50 и 100лв. Могат да изготвят и на друга стойност при желание на клиента. И най-важното - нямат срок, до който ваучера може да се осребри  *YAHOO*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: echy_ в февруари 24, 2009, 11:52:05
bubka , това за осребряването много добре. но как точно ще кажеш на гостите ти да ти вземат от тези ваучери?


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: bubka в февруари 24, 2009, 12:00:45
Ечи, това е хубав въпрос  *THUMBS*
Някой вече ме питаха какво искаме, май има и доста такива, които държат да ни купят нещо - да останело. Та ще кажем поне на тези, които ни питат какво искаме и на тези, които настояват да ни купуват нещо. Все пак всичките ни гости знаят, че от 3 години живеем официално заедно и е близко до акъла, че ютия, прахосмукачка, микровълнова и всичката дребна бяла техника, дето по принцип се подарява, си я имаме. И всички знаят, че апартамента ще стане към края на годината и нямам сега къде да сложа плота с котлоните  :girlhide:
Надявам се хората да не се обидят ако им кажем, че предпочитаме ваучер  =] Поне е сигурно, че ще ни е много от полза.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nataliya в февруари 24, 2009, 12:03:45
Аз все си мисля, че това досадно дублиране с 3 ютии и 3 фритюрника може да се получи само при наистина голяма сватба с над 100-120 човека.  *crazy* Ако са по-малко хора според мен винаги може да им се каже/подскаже какво искате конкретно като подарък или просто пари.
Нали все пак се чувате или виждате с гостите, когато им давате поканите и се предполага че са ви достатъчно близки, за да ви попитат какво искате и вие съответно да им кажете.
Ние на 80% от гостите им казахме какво искаме или не искаме. :) Ще видите, че ще се получи по-лесно отколкото си мислите. Няма нищо неудобно вече да се коментира дали искате пари или ваучер.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: sestri4kata в март 05, 2009, 15:41:41
оох и аз направо не знам,така да ми е неудобно да им казвам на хората какво да ми подаряват и какво не ,но наистина има логика в това,все пак трябва да е нещо за спомен и аз съм привърженик и винаги съм държала за подарък а не за пари.Но ето,че и сега на мен ми дойде до главата и ще трябва да поискам и аз пари,понеже живеем в чужбина и малко ще е зор да си занеса подаръците до там,така че остава варианта с парите...а пък така да не ми се иска... :girl_impossible: Преди година даже бяхме на сватба с мойто мило и младоженците даже изрично го бяха написали в поканите,толкова грозно ми се видя,то бива да го кажеш ама сега като го видя на поканата и направо..не знам какво ми става.Стана общо взето сватба да ни оберат парите ... :bqsnasym:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Violet в март 07, 2009, 19:50:57
Преди няколко дни с моя приятелка обсъждахме тази тема, и тя като мен беше на мнение, че когато каниш човек на сватбата си не трябва да ти пука какво ще ти подари и дали изобщо ще ти подари нещо. Ти го каниш, защото си преценил, че този човек  е важен за теб и искаш да споделиш този миг с най-важните за теб хора, а не защото ти трябват пари за някаква инвестиция.  Като ти трябват пари защо е необходимо да пръскаш тооолкова много средства около подготовка и изпълнение на сватба?

И на мен както е казала sestri4kata ми се струва изключително грозно да има надпис за пари на поканата. Както и споделих ми се е случвало с даването на поканата, още преди да я прочета даже да има пазарлъци какво да се дава, пък и на каква стойност минимум.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tasty в март 07, 2009, 23:45:25
Преди няколко дни с моя приятелка обсъждахме тази тема, и тя като мен беше на мнение, че когато каниш човек на сватбата си не трябва да ти пука какво ще ти подари и дали изобщо ще ти подари нещо. Ти го каниш, защото си преценил, че този човек  е важен за теб и искаш да споделиш този миг с най-важните за теб хора, а не защото ти трябват пари за някаква инвестиция.  Като ти трябват пари защо е необходимо да пръскаш тооолкова много средства около подготовка и изпълнение на сватба?

И на мен както е казала sestri4kata ми се струва изключително грозно да има надпис за пари на поканата. Както и споделих ми се е случвало с даването на поканата, още преди да я прочета даже да има пазарлъци какво да се дава, пък и на каква стойност минимум.

ох, пък чак и минимум  :angry: ужас
аз лично също предпочитам пари, а не подаръци, но няма да го напиша в поканите, който се сети да ме пита се сети, пък който не, каквото подари това  ;)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: carol в март 07, 2009, 23:54:31
момичета аз живея в Испания (съпруга ми е испанец) и когато правихме поканите (,тъй като тук  ако младоженците имат нужда от не6то за дома се прави листа от магазина от който си избрал не6тата за да могат да ти подарят ,а ние живеем заедно от доста време и всичко си имаме ), е в реда на не6тата да се сложи номера на банковата сметка и на мен в началото ми се струва6е малко грозно,но  хората не го приемат така даже напротив ,улеснява6 ги!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: BeRa в март 08, 2009, 20:16:22
момичета аз живея в Испания (съпруга ми е испанец) и когато правихме поканите (,тъй като тук  ако младоженците имат нужда от не6то за дома се прави листа от магазина от който си избрал не6тата за да могат да ти подарят ,а ние живеем заедно от доста време и всичко си имаме ), е в реда на не6тата да се сложи номера на банковата сметка и на мен в началото ми се струва6е малко грозно,но  хората не го приемат така даже напротив ,улеснява6 ги!

carol в Испания ли ще правите сватбата...това с даването на банкова сметка е много практикувано в чужбина...аз също съм в Испания...и по точно на Канарските острови...бяхме тук на сватба на шефовете ми...и понеже са си от самата Испания бяха там за месец да си направят всичко по реда му с приятели и семейството си...и са направили така за тези които искат да им дадат пари...после като се върнаха си направиха подписването тук и си поканиха приятелите за малко тържество...нямаше дори и покани  =] и ни казаха в последния момент... едва ли не от днес за утре понеже сватбата беше в неделя а те предния ден ни казаха  :girl_impossible: и стана една галамация какво да им купим...като си имат всичко и то от най скъпото... пари да им дадем...като не знаем колко се дава тука...стана една такава ситуация... и накрая им взехме каквото намерихме от няколкото отворени магазина които имаше  и така...
а в Бг това със банковата сметка не е май много практикувано...или поне не още... защото някои от гостите могат и да си спестят подаръка...имаме си ги всякакви индивиди.....за съжаление...  P-(


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: carol в март 08, 2009, 20:28:18
да, е тя сватбата мина бе6е миналия август във Валенсия където и живеем


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: carol в март 08, 2009, 20:35:03
а иначе като дава6 пари тук ако са ти по-близки младоженците като например братовчеди ,близки приятели около 400-500 евро а ако са приятели с които се вижда6 от време на време около 250-350 евро.Целта е да си покрие6 куверта който горе долу е около 100 евро (например на на6ата сватба бе6е 112) и малко отгоре за да могат младоженците да е са на загуба или да си купят не6то


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: BeRa в март 08, 2009, 21:56:42
ехеее...за какви цени само става въпрос...ама за тук са си нормални де...аз си нямам идея как вървят тука менютата и затова не знаехме колко пари да дадем като подарък...да не се и излагаме де... :girl_impossible: ама като съдя после по нещата що се донесоха на масата...явно не е било малко...


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: carol в март 08, 2009, 22:01:01
ето виж това тук бе6е на6ата сватба:   http://www.hotelurbemvalencia.com/ (http://www.hotelurbemvalencia.com/)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: BeRa в март 08, 2009, 22:18:37
ехааа....страхотно е...определено сте плащали и за  vista  *db*   :girl_wink:
но си заслужава...наистина е красиво...


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: zipper в март 13, 2009, 10:26:48
Violet, всеки път като чета темата и ми се набива на очи мнението ти  "Оказа се после, че изискванията към гостите бяха по-големи, от вялото тържество, което се получи в последствие. Беше си наистина отбиване на номера, но този път от страна на младоженците  ".
Тези хора не са ли ти приятели? На мен лично би ми било адски обидно да чуя подобно мнение от приятел след сватбата. Дали ще е вяло или не едно тържество зависи до голяма степен и от гостите. Младоженците не може цяла вечер да се правят на маймуни, за да им бъде на хората интересно. В крайна сметка купонът се поддържа от приятелите, а не зависи от украсата, менюто и т.н....


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: shemeta в март 19, 2009, 14:47:28
С промяната на времаната се променят и нравите - в днешно време като правя поглед отгоре на хората които се женят е по - добре да им се дадат пари, за да може в посредствие да закупят необходимото им за съвместното съжителство и отглеждане на децата.
В никакъв случай младоженците не трябва да се чувстват виновни, че вместо подарък ще поискат финансов еквивалент. До колкото знам минималната сума за тези които искат да направят финансов подарък е стойността на коверта + нощувката (това е неписано правило). От друга страна има хора, които не могатда си подволят финансов подарък и затова предпочитат физическата реализация на подаръка.
Като а притеснителните младоженци може да се направи следното - да кажат на родителите си (съответно настойниците си) каквоще желаят като подарък, а те от своя страна да предадат по веригата.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: zipper в март 19, 2009, 16:40:20
А когато никой не те пита какво искаш за подарък?  =]


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Violet в март 19, 2009, 23:57:31
Violet, всеки път като чета темата и ми се набива на очи мнението ти  "Оказа се после, че изискванията към гостите бяха по-големи, от вялото тържество, което се получи в последствие. Беше си наистина отбиване на номера, но този път от страна на младоженците  ".
Тези хора не са ли ти приятели? На мен лично би ми било адски обидно да чуя подобно мнение от приятел след сватбата. Дали ще е вяло или не едно тържество зависи до голяма степен и от гостите. Младоженците не може цяла вечер да се правят на маймуни, за да им бъде на хората интересно. В крайна сметка купонът се поддържа от приятелите, а не зависи от украсата, менюто и т.н....


Да си кажа честно, мисля, че на тях им е било все едно какви думи ще чуят. Мен ме обиди тяхното отношение с връчването на поканата- отношение не към човек, с който ще им е приятно да празнуват и е "специален", а един от тези, които трябва да дадат еди колко си, за да може да им стигнат парите за еди какво си. Както вече споменах за мен е изключително грозно мислите ти да са съсредоточени в това кой какъв подарък ще купи и колко пари ще даде. За това ли се жениш заради подаръците? Аз съм в такава възраст, в която приятелите ни масово се женят и мога да кажа, че съм била на сватби без особени претенции в украси, облекла и супер як купон; била съм и на такива с пускане на гълъби и тежки украси и пак е било забавно и всички те са били такива, защото хората, участвали в тях просто са били искрени и празнуват своята любов.  А нагласените неща винаги си проличават и звучат фалшиво, това убива красотата на събитието.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Su_to в март 20, 2009, 08:59:54
А когато никой не те пита какво искаш за подарък?  =]

Ние мислим да решим проблема чрез сайта за сватбата. Линкчето за уиш лист го смених на "иска ни се" и вътре написах "Иска ни се да отидем на един вълшебен меден месец." Предполагам, че това е достатъчно. Може да опиташ и ти така.


Принципно на мен ми е важно присъствието, а не подаръците. Нямам намерение да си "изплащам" сватбата, все едно да си изплащам рождения ден или купоните. Обаче, хората са свикнали да носят подаръци и аз предпочитам да ми ги дадат в пликче, вместо да имам пет комплекта еднакви тенджери.

От подаръците най - много държа на картичките, защото тях ще си пазя винаги и като си ги препрочитам, ще ми е мило. Посудата се чупи, парите се харчат, спомените остават.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tsvety_t в март 20, 2009, 09:43:11
Су-ту прекрасно си го казала и аз държа на присъствието и картичките, много съм сантиментална и им се радвам винаги като си ги препрочитам.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: zipper в март 20, 2009, 09:54:48
Su_to  , и за мен е по-важно присъствието. Едва ли някой, тръгвайки да прави сватба, разчита на това да си избие парите. А и е почти винаги невъзможно. Факт е обаче, че всеки се надява да получи подаръци и понеже често се получава едно натрупване на ненужни предмети, в един момент парите се явяват най-добрият подарък. Ние примерно засега ще ни се наложи да се откажем от сватбено пътешествие :'( и предпочитаме пари, но никога не бих казала на приятелите си,ако не ме попитат.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: mucito в март 20, 2009, 17:50:28
Аз вече въобще не го мисля това за подаръците... ее, в началото ми минаваха разни неща през акъла "дано не ми подаряват това, дано не е онова", "не ми трябва нищо, къде ще го нося(не че нямаме къща, но не живеем в БГ)" Сега покрай всички други галимации и организации съм се толко шашардисала, че хич не ми минава през акъла кой какво ще донесе. Надявам се само на всички да им е готино и да са щастливи заедно с нас, да се радват за нас и да има купооон :danceg: :danceg:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nina Style в март 20, 2009, 19:04:27
Реших и аз да се включа в дискусията тъй като скоро ми предстои сватба, но не съм съгласна, че трябва да прояввявам излишна скромност и да не изкажа предпочитанията си, за подарък от който имам нужда. Не виждам смисъл в купуването на излишен брой ненужни предмети. Сестра ми например получи две ютии, при условие, че и тя си има. Разбира се всеки ще даде, това което прецени и според възможностите си, но по-добре от колкото да получиш ненужни подаръци.
И аз да се запиша ! Защо просто не си го включите в поканите най от долу както повечето правят ! /  За подаръците не се тревожете в пликче ги сложете и скъпи гости ни бъдете ! / Вече масово се добавя това  и така и на гостите им е по лесно !


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: rosi09 в март 20, 2009, 20:09:43
Аз също най-много се радвам на картичките, а и на цветята, даже така ми се иска гостите да ми подаряват дори и мънички цветя в саксия... (бях гледала на някаква сватба че имаше подарени орхидеи и други цветя в саксийките). Обаче така или иначе е неизбежно поне някой да попита "какво да ви вземем?", затова аз мисля само ако ме питат да казвам "парички" (че почти всичко си имаме), ако пък някой  държи да ни подари подарък, който да  ни остане за спомен - в момента подготвям едно списъче, което ще дам на родителите ни - те да казват. Надявам се така да избегна 3-те фритюрника, но и да се запази елемента на изненадата и няма предварително да знаем от кой какво да очакваме. Даже вече започнаха да ме нападат с въпросите... А има още 4 месеца... трябва да побързаме със списъка  :girl_wink:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Amelia в март 27, 2009, 23:59:33
Аз съм ужасена от перспективата да се зарина с разни сервизи, канички, чайничета или най-абсурдното - картини. Направо косата ми настръхва. Имаме близки хора, на които ще кажем да ни дават само парички, но има и хора, на които не върви да го кажеш или такива, които смятат, че картината по техен вкус е най-добрия подарък. Най-гадната е, че тези хора ще са помислили за нас, ще са ходили да избират и да си дават парите за този подарък и не върви да го метнеш някъде. Ей това ми е най-криво, че ще има неща, които ще има глупости, които ще ненавиждам, а зад тях ще стои нечие желание да ни е скъп спомен.  :'( Много отвратителна ситуация.

Вие имате ли идеи какво ще правите с подаръците, от които нямате нужда или просто не искате по ред причини?


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: zipper в март 28, 2009, 09:14:57
Amelia , при мен опитът показва, че нежеланите подаръци или отиват в някой шкаф, или биват изхвърляни:( Доста кофти е наистина, когато са направени с желание и от любим човек. Аз също като по-малка съм правила безсмислени подаръци, като кафеварки и глупости, и сега от дистанцията на времето страшно съжалявам.Парите биха свършили по-добра работа,колкото и да са.
Картината е страхотен подарък, но за жалост хората рядко купуват наистина ценни картини и е малко нож с две остриета. Ако има възможност аз да си я избера :[, може би това ще е подаръка, който ще ми стане най-любим.
 


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Amelia в март 28, 2009, 15:35:02
Да, картините наистина са изключително ценен подарък, но не никой не може да ти отгатне вкуса, особено за произведения на изкуството...трудно е дори за близък човек.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Данитка в март 29, 2009, 18:07:49
rosi09  Чудесна е идеята ти със списъка,защото аз се оказах с 2 пасатора и 2 сокоизстисквачки и то абсолютно едни и същи  :focus: Но веднага им намерих приложение де....... А за цветята аз всичките ги хвърлих,неможех да си представя да се зарина с дузина цветя вкъщи  :\


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Amelia в март 29, 2009, 18:16:34
Ние решихме въпроса по следния начин: ще съобщаваме по линията / демек чрез родителите ни/  :P че искаме парички, вместо подаръци. А вече в самия ресторант ще има една маса за подаръци, на която ще оставят каквото са ни взели, за да няма половин час даруване. А по някое време шаферките ще минат да оставят подаръчетата и кортички с бели пликове / пликовете са си с картичките купени/ , в които деликатно ще обесни на гостите, че младоженците искад да си имат някой ред написан от всеки гост за спомен и ако са ни приготвили парички, вместо подарък - да ги сложат в плика с картичката.  ;) Така и подаването на пари ще избегнем. Аз така искам да е при нас.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Данитка в март 29, 2009, 18:17:49
Amelia  Колко празни плика.........без надпис ще получиш  :focus:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: rosi09 в март 29, 2009, 18:28:41
Малко не по темата, ама аз да си кажа...  :P Ние ще имаме такива пликове с картончета, но те ще са само за послания... т.е. ще заместват сватбената ни книга, щото иначе 250 човека ще има да пишат една седмица след сватбата. А ние май подаръците (и паричките) ще ги взимаме на влизане в ресторанта - т.нар. welcome drink... но още доизкусуряваме идеята... като я измислим ще се похваля!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Amelia в март 29, 2009, 18:45:01
Amelia  Колко празни плика.........без надпис ще получиш  :focus:
Как ще са празни или пък без надпис - нали картичката си е вътре? Ние ще си вземем картичките, защото не искаме такива книги за гостите, така че като не сложат пари вътре ще има картичка. И не е нужно да надписват плика, защото картичката е надписана от кого е.  ;)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tasty в март 29, 2009, 20:53:15
и по този начин ще пропуснете наздравицата с всеки гост? Аз искам да отделя специално внимание на всеки като му кажа наздраве, но тъй като не ми се ще да събирам подаръци и пликове сме решили въпроса така ние с милото само се казваме наздраве с хората, кой каквото има да дава брат ми ще върви след нас и ще събира :) аз също доста се чудих да има маса на която да се слагат подаръците и парите в нещо като кутия, но както ви споделих на една от сватбите на които присъствах парите изчезнаха  O_O и после се установи, че ги е взела първа братовчедка на булката ohmy


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: liva82 в март 29, 2009, 20:54:50
ние решихме само най близките ни приятели да ни подаряват подаръци...всички ни познават много добре знаят нашият вкус знаят че имаме всякакво обзавеждане и уреди така че няма да има проблем искам наистина да имам спомен само от тези хора...които са ми най ама най близките/кумовете, шаферите приятелите от университета/


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: liva82 в март 29, 2009, 20:57:59
и по този начин ще пропуснете наздравицата с всеки гост? Аз искам да отделя специално внимание на всеки като му кажа наздраве, но тъй като не ми се ще да събирам подаръци и пликове сме решили въпроса така ние с милото само се казваме наздраве с хората, кой каквото има да дава брат ми ще върви след нас и ще събира :) аз също доста се чудих да има маса на която да се слагат подаръците и парите в нещо като кутия, но както ви споделих на една от сватбите на които присъствах парите изчезнаха  O_O и после се установи, че ги е взела първа братовчедка на булката ohmy
и аз мисля че трябва да се отдели поне минута на всеки гост някак си така проявяваш увайение , че благодариш , че са те ъважили..а не само подаръци гледаш в тях...аз така мисля и всеки който съм поканила е важен за мен и за нас


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Данитка в март 29, 2009, 21:12:56
Как ще са празни или пък без надпис - нали картичката си е вътре? Ние ще си вземем картичките, защото не искаме такива книги за гостите, така че като не сложат пари вътре ще има картичка. И не е нужно да надписват плика, защото картичката е надписана от кого е.  ;)
МММ това е добре  Само дето да не извадят надписаната  картичката  и само плика .....:laugh: :funny: Нали няма да се обидиш....казвам го,защото на какво ли не се  нагледах на моята сватба  =]


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nina Style в март 29, 2009, 21:41:03
Ние решихме въпроса по следния начин: ще съобщаваме по линията / демек чрез родителите ни/  :P че искаме парички, вместо подаръци. А вече в самия ресторант ще има една маса за подаръци, на която ще оставят каквото са ни взели, за да няма половин час даруване. А по някое време шаферките ще минат да оставят подаръчетата и кортички с бели пликове / пликовете са си с картичките купени/ , в които деликатно ще обесни на гостите, че младоженците искад да си имат някой ред написан от всеки гост за спомен и ако са ни приготвили парички, вместо подарък - да ги сложат в плика с картичката.  ;) Така и подаването на пари ще избегнем. Аз така искам да е при нас.
Ами поканата върши доста хубава работа ! Вече доста хора пишат най отдолу / За подаръците не се тревожете в пликче ги сложете ........./ и така хората си знаят и сами ще си купят картичка с плик която да надпишат ! В другата тема обаче четох че вие ще ги каните по тел . и затова при вас нещата няма как да се вържат с този вариант !


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: rosi09 в март 29, 2009, 21:43:25
Милички, ние ще сме с около 250 човека... Няма как да отделим по минута на всеки гост, едва ли след всички церемонии и емоции ще имам сили да обикалям 30 маси (а и роклята ми ще е с една голяяяяма принцеска пола...). Знам че не е много традиционно и не е много прието, но няма начин...


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: liva82 в март 29, 2009, 21:47:42
Милички, ние ще сме с около 250 човека... Няма как да отделим по минута на всеки гост, едва ли след всички церемонии и емоции ще имам сили да обикалям 30 маси (а и роклята ми ще е с една голяяяяма принцеска пола...). Знам че не е много традиционно и не е много прието, но няма начин...
аз няма да обикалям а ще посрещам гостите на добре дошли с чаша в ръка в знак на увайение аз мисля че гостите много ще се зарадват , че булката иска контакт с тях за да им благодари лично


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nina Style в март 29, 2009, 21:54:52
Уелкъм дринка е много добър вариант за да се избегне обикалянето по масите ! Още на вратата или подходяща градина наредени чаши с шампанско хората минават и си взимат шампанско и после през вас да ви поздравят вие да ги посрешнете и ето ти възможност фотографа да ви снима със всички гости ! Така не се налага хората да се чудят къде да си слагат букетите и подаръците до като стане време да ви ги дадът ! Макар че си уважавам и старата българска традиция да си минат по масите както винаги е било преди год .


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Amelia в март 29, 2009, 22:40:01
Добре де, ама тогава защо се събират поздравленията при излизането от ритуалната зала? Какъв е смисълът тогава да се изреждат да ни поздравят и в ресторанта ние да обикаляме по масите? Май става едно повторение, което никак не ми се нрави.
А такива обикаляния по масите не ги харесвам по принцип и няма да има. Ние ще намерим време да си поговорим, да се поздравим с всеки, но не по този начин. Първо, аз държа да си кажа по някоя приказка и искрено да им благодаря, че са дошли, не да минавам  - по една бърза дума, чукване с чашите/ръкостискане и айде, следващия. Предпочитам в спокойна обстановка преди танците да се направи това и вече по време на танците ще се танцува и говори с всеки. Така съм го замислила.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nina Style в март 29, 2009, 22:44:07
Добре де, ама тогава защо се събират поздравленията при излизането от ритуалната зала? Какъв е смисълът тогава да се изреждат да ни поздравят и в ресторанта ние да обикаляме по масите? Май става едно повторение, което никак не ми се нрави.
А такива обикаляния по масите не ги харесвам по принцип и няма да има. Ние ще намерим време да си поговорим, да се поздравим с всеки, но не по този начин. Първо, аз държа да си кажа по някоя приказка и искрено да им благодаря, че са дошли, не да минавам  - по една бърза дума, чукване с чашите/ръкостискане и айде, следващия. Предпочитам в спокойна обстановка преди танците да се направи това и вече по време на танците ще се танцува и говори с всеки. Така съм го замислила.
Ами в Пловдив поздравленията в дома отдавна ги прескачат ! А дори да има хората не си дават подаръците там ! Иначе и ти си права всичко е въпрос на вкус важното е вие какво искате и да сте щастливи ако всичко бъде така както сте го планирали !


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Amelia в март 29, 2009, 22:50:33
Тук се поздравява при края на ритуала и после подаръците в ресторанта. Та зя това много ми идва някак това повтаряне на действието и мисля, че и на гостите ще им е досадно. И ние така го измислихме. Но кой знае там на място от емоции какво ще ми дойде. Може да хукна по масите и да се разцелувам с всички.  :danceg:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nina Style в март 29, 2009, 23:41:45
Тук се поздравява при края на ритуала и после подаръците в ресторанта. Та зя това много ми идва някак това повтаряне на действието и мисля, че и на гостите ще им е досадно. И ние така го измислихме. Но кой знае там на място от емоции какво ще ми дойде. Може да хукна по масите и да се разцелувам с всички.  :danceg:
Защо пък не ! Кога ще ги видиш всички тези хора пак на  едно място ! Не е задължително всичко да се спазва точно по сценария никога не могат емоциите да се предвидят, дори в най добрия сценарии !


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Su_to в март 30, 2009, 09:28:35
Хъм, аз седях, мислих, дори само си седях и накрая окончателно се спрях на вариант с уелкъм дринк. Спрях да се притеснявам дали ще има сърдити за пропуснатите поздравления след църковния брак и подредих нещата така. Почерпка и снимки след църковния и после ние се изнизваме малко преди гостите към ресторанта и ги посрещаме отпред с питие и "Добре дошли!". Те ще ни дадат подаръците и готово, никакви повтаряния на поздравленията.

Решихме, понеже със сигурност сред гостите ни няма да е популярно значението на точно това посрещане да го вмъкнем в сватбените програмки, които ще получат всички потвърдили присъствие. Само още се колебая как да го формулирам, защото не можем да изчистим текста от думата "подаръци", а все пак, трябва да се разбере, че тогава се дават и подаръците. Помогнете ми с идейки.  :scratch:

Мислехме да е нещо подобно:
".....
Посрещане на гостите от младоженците, приемане на поздравления.
..."

Обаче милото казва, че може би няма да се сетят, че тогава са подаръците, ако не добавим след поздравленията "и подаръци". Чудех се, дали да не подредя нещата така...първо, както е при наздравицата, минават да ни поздравят родителите и аз примерно, мога да предупредя майка ми тогава да ни даде букета и подаръка и другите, като видят, ще направят същото. Дали е удачно?!?!  *crazy*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: zipper в март 30, 2009, 09:54:18
И ние ще сме най-вероятно с уелкъм дринк. Струва ми се най-неангажиращо, а и ще можем да си направим снимка с всеки, докато все още е светло ( сватбата ще е вечерна). Прави ми впечатление, че всички много се шашкаме на тема подаръци. В крайна сметка е напълно естествено да получиш подарък и няма нищо лошо или срамно в това. Не знам от къде се е загнездило чувството, че едва ли не просим  :\.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nataliya в март 30, 2009, 09:59:35
Аз мисля, че това е достатъчно-"Посрещане на гостите от младоженците, приемане на поздравления."
Ако напишете "подаръци" ще звучи все едно искате задължително материален подарък, а не всички ще са с опаковани подаръчни кутии, ще има и хора само с "пликчета".
Най-добре да се организират първи да минат родителите ви и най-близките и да ви поднесат каквото имат да поднасят, а остналите гости ще се ориентират. :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Su_to в март 30, 2009, 10:06:47
Ъхъ, точно затова не исках да има "подаръци" в изречението. Значи съм уцелила. Благодаря!  @}->--


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Amelia в март 30, 2009, 12:47:02
На мен вариантите до тук ми се струват подходящи. И аз това щях да предложа - да минат първо родителите или роднините и като ви подарят, каквото носят, другите ще се ориентират. А за текста - добре е така без "подаръци".
Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nina Style в март 30, 2009, 19:32:40
Ако видите че хората все още не идват към вас може и шаферите да са подготвени предварително и любезно да ги поканят и да им кажат че сега ще се приемат поздравленията ! Обикновенно това го прави сватбения агент или водещата ако има такава ,но ако липсват и двете шаферите могат да се справят блестящо !


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Amelia в март 30, 2009, 19:40:45
Случвало ли се е на някоя от вече омъжените да получат подарък, който не знаят от кого е? Замислих се, защото приятелка получи за рожденния си ден много подаръци и в суматохата не запомни кой от кого е и на следващия ден установи, че много малко имаха картички. За повечето не знае от кого са. А е доста неловко да звъниш и да питаш "ти ли ми подари бялата тенджера?"

Аз вече си мисля да натоваря по-малките шаферки със задачета да минава и да подхвърля на гостите да не си забравят картичките към подаръците. Или да се напише някъде шеговито около масата за подаръци да незабравят да ги надпишат. Как мислите?

За шеговит текст на прима виста това ми хрумна:

Подаръците надпишете,
а не на следващия ден
сервизът ни за чай да питам
от кой ни беше подарен!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: liva82 в март 30, 2009, 20:34:37
няма ли да станат много стихчета те хората може и да се обуркат  малко


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Amelia в март 30, 2009, 20:36:52
Нещо не разбрах кое да стане много? Къде стихчетата да са много? Обясни ми, че нещо не загрявам какво имаш предвид.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: liva82 в март 30, 2009, 20:46:16
Нещо не разбрах кое да стане много? Къде стихчетата да са много? Обясни ми, че нещо не загрявам какво имаш предвид.
За шеговит текст на прима виста това ми хрумна:

Подаръците надпишете,
а не на следващия ден
сервизът ни за чай да питам
от кой ни беше подарен!
 Това стихче и горно като текст за покана там от онея твоите и като сложиш и това за подаръците няма да е добтре според мен


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Amelia в март 30, 2009, 21:07:38
Ама това няма да е на поканата. То ще стои на масата за подаръците,отпечатано на листче,  за да подсеща хорака преди да си ги оставят.  ;)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: liva82 в март 30, 2009, 21:16:58
ама те вече ще са купени и хората няма да имат избор...Амелиа, ще им стане много гадно така


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nina Style в март 30, 2009, 21:28:35
Ама това няма да е на поканата. То ще стои на масата за подаръците,отпечатано на листче,  за да подсеща хорака преди да си ги оставят.  ;)
Добре де ако за всяко нещо трябва да се подсещат хората с надписи и картички то трябва да има предварително напечатана програма кое след кое следва и какво трябва да правят ! Текста е много интересен и забавен ,но мисля че хората са достатъчно интелегентни за да се сетят ! Това е моето виждане и пак ти казвам то не е миродавно ! Не искам да те засегна , просто мисля че тук е мястото всеки да си каже мнението и така по лесно се стига да най доброто решение !


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Amelia в март 30, 2009, 21:38:02
Да, точно така, тук е мястото да се обсъждат нещата. Пак казвам, аз приемам мненията, независимо то онзи пост, който звучи ядосано... :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: danieIa ☼ в март 30, 2009, 21:56:20
 :offtopic:
Не мислите ли, че много се затормозява сватбата и самите младоженци с всички тези табелки, картички, графици и т.н. Гостите в крайна сметка са дошли да ви се порадват и веселят с вас, а не да играят в някакъв спектакъл с предварително написан сценарий. Може би просто аз не съм фен на такива организации, но на самата сватба не е ли по-добре да се насладим на вечерта, отколкото да следим кой къде оставя подаръка, пише ли картичка и къде я оставя и т.н., а с това и да затормозяваме гостите.
 :offtopic:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nina Style в март 30, 2009, 21:59:46
Хубаво е да има някаква подредба и организация но да не се пракалява с наставленията спрямо гостите ! Все пак е вярно че не може всичко да е по сценарии !


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: mucito в март 31, 2009, 08:00:07
Хубаво е да има някаква подредба и организация но да не се пракалява с наставленията спрямо гостите ! Все пак е вярно че не може всичко да е по сценарии !

Абсолютно съм съгласна с написаното!
Аз  бих се чувствала доста глупаво! Може би ще очаквам и примерен текст за пожелание към младото семейство!
Да не се обиди някой- казвам си мнението просто! :girl_wink:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: skylife в март 31, 2009, 08:04:40
Amelia - и на мен ми се случи да имам един - два подаръка, които не помнех от кого са, но после по филма и снимките си видях. Ако при теб всеки ще си оставя подаръка на маса и няма да минавате по масата за "Наздравицата" (мисля ,че ти беше с welcome drink) ще е по- трудно, но си мисля че хората няма да забравят. А за един-два подаръка...не знам, ти си прецени.

Защото хората когато подаряват подарък, обикновено слагат и картичка (защото има къде да я сложат), виж като дават парички...


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: bubka в март 31, 2009, 08:21:47
Момичета, тази (http://forum.svatbata.bg/index.php/topic,173.0.html) тема е точно за начина на събиране на подаръците от младоженците - мисля, че може да намерите идеи и вече изпробвани методи  :girl_wink:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Amelia в март 31, 2009, 12:28:10
Мерси за отговорите. Ще помисля върху идеята си още. Аз се сетих за варианта ако повечето хора решат да дадат пари и подаръците са 2- 3. Тогава ще стане много неловка ситуация с надписчето.


За уелкъм-дринка, не съм аз  :) . Ние ще дадем картички на гостите....Чудя се кога е добре да стане това? Ако е в началото малко ще е ужасно грубо. Ако е по средата, тъкмо са започнали да е веселят и айде по столовете да пишем . За края вече е немислимо. Ама все пак май по средата ще е най-добре?


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nataliya в март 31, 2009, 14:38:35
Аз вече си мисля да натоваря по-малките шаферки със задачета да минава и да подхвърля на гостите да не си забравят картичките към подаръците. Или да се напише някъде шеговито около масата за подаръци да незабравят да ги надпишат. Как мислите?

За шеговит текст на прима виста това ми хрумна:

Подаръците надпишете,
а не на следващия ден
сервизът ни за чай да питам
от кой ни беше подарен!
Може и да не съм разбрала добре идеята с тези картички, обаче според мен:
1. Едва ли ще има толкова много подаръци, че да стане объркване и да не знаеш кой от кого е; повечето хора вече предпочитат да дават пари.
2. Хората, които са се спрели на подарък със сигурност са отделили време да помислят какъв да е, да го купят, опаковат и т.н. и вероятността да не сложат картичка е мнооооооооооооооого малка.
3. Малко се съмнявам в средата на купона, на второто питие на някой да му се занимава да пише мъдри мисли и пожелания.
 


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: магито в март 31, 2009, 14:41:44
Аз съм съгласна с Наталия.Ако искаш някакво пожелание от всеки си направи Сватбена книга, ако ли не всеки слага картичка в плика с парите.Аз нямах плик в който да няма картичка, и написаното вътре във всяка една е прекрасно.Така че помисли сериозно дали искаш да се обикаля с тези картички.Но все пак ако така си решила действай.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: maj4eto в март 31, 2009, 14:44:46
Момичета,само да споделя,че може да има и гости които да са забравили картичка към подаръко или плика с паричките-както имаше и такива на нашата сватба =] Та беше голямо гадаене *crazy*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: merilen в март 31, 2009, 15:06:32
Отдавна следя темата. Разбира се, и ние като всяко бъдещо семейство се надяваме повечето подаръци да са  парички. Нашите гости знаят, че имаме апартамент да стягаме и са достатъчно интелигентни да се досетят от какво имаме нужда. А пък и си говорихме с мама, като дава поканите и я питат за подаръци тактично да казва, че те трудно се решават да ни купят подарък, защото имаме различни вкусове, че сме си решили електроуредите за апартамента да са от една марка, че боксчето ни е малко и т.н.
А относно получаването на подаръците, поне засега смятаме да минем с наздравица през гостите по някое време, защото да им искаме подаръците още от самото начало преди да се настанили ми се струва неприемлив вариант, защото според мен излиза, че подаръците са най-важното за нас.  Миналата година на сватбата на нашите кумци не ми се стори неприятно това обикаляне около масите. Техни колеги дори им бяха подготвили задачка, за да си получат подаръка. Младоженекът трябваше да оближе сметана от рамото на булката. Беше много забавно :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nataliya в март 31, 2009, 15:10:30
И ние имахме пликчета с пари без картичка т.е. нямаше как да знаем от кого са. Може би това е направено умишлено понеже хората не са знаели колко да сложат и/или са се притеснявали, че парите са малко.  *crazy*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: maj4eto в март 31, 2009, 15:17:12
Може и причината да е в начина на мислене на поколенията-при нас липсващите картички бяха предимно от по възрастните хора =]
А за събирането на подаръците и наздравицата с гостите...мисля че това много ги радва и е един мил жест на внимание и брагодарност към всеки,а и наистина е много забавно понякога :girl_wink: А от друга страна аз много се радвам че успях още веднъж да гушна всички мили роднини и приятели,да си кажем наздраве и да им благодаря че са с нас в този приказен ден...


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Amelia в март 31, 2009, 18:28:10
Аз съм съгласна с Наталия.Ако искаш някакво пожелание от всеки си направи Сватбена книга, ако ли не всеки слага картичка в плика с парите.Аз нямах плик в който да няма картичка, и написаното вътре във всяка една е прекрасно.Така че помисли сериозно дали искаш да се обикаля с тези картички.Но все пак ако така си решила действай.

На мен именнно идеята за сватбена книга не ми допада никак, а и не искам сватбата да ми е по калъп. Някак си все едно съм хотел, който моли гостите да напишат две думи за него. Никак не ми харесва. Пък и не всеки отива да пише нещо. За самите картички идеята е в развитие, защото примерно трябва на семейство да се оставя по една, не на всеки и ще го мъдря още.

а за наздравиците през масите - и тази идейка не е мой тип.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: mucito в март 31, 2009, 19:01:39
Аз до сега не исках да имаме наздравица по масите, а да сме с welcome drink, сега като чета поста на maj4eto, така ми домиля, че вече и аз незнам какво искам *crazy*. Милото казва, че ще е по-добре да минем и да си кажем по някоя дума с всеки, а не да ги чакаме на входа, сякаш си плащат, за да влязат. Незнам вече и аз!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: goldi в март 31, 2009, 19:21:50
Момичета отклонявате се от темата. Има отделна тема за Събиране на подаръци от младоженците, където се обсъждат минавате по масите и т.н.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: princesata9 в март 31, 2009, 20:11:36
Ние с милото решихме, че на тези, които ни попитат ще отговорим, че предпочитаме пари. Смятаме, че ще има и доста такива, които няма да ни питат пари или подарък и ще донесат подаръците. Никого няма да насилваме за пари, тъй като не всеки смята, че това е подходящо като сватбен подарък. Но ще се налага да си търсим жилище след сватбата и естествено ще ни трябват и допълнителни средства за това. Не държим толкова на парите, просто когато се налага за съжаление е така :( Но не е важно кой какво ще ни даде. Важно е кой ще ни уважи и ще дойде.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: vanessssa в април 10, 2009, 13:42:09
Нас повечето хора ни питаха какво искат и ние си казвахме, че ни предстои ремонт и ще ни трябват пари, така че повечето ни подаръци бяха в пликчета. Имахме и прибори за хранене и сервизи, но всичко си бяхме избрали сами, след като решихме какъв точно ще ни бъде ремонта...Нямахме нищо излишно....


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: diva_79 в април 19, 2009, 14:59:53
Нас повечето хора ни питаха какво искат и ние си казвахме, че ни предстои ремонт и ще ни трябват пари, така че повечето ни подаръци бяха в пликчета. Имахме и прибори за хранене и сервизи, но всичко си бяхме избрали сами, след като решихме какъв точно ще ни бъде ремонта...Нямахме нищо излишно....

Общо взето и при нас се получи същото!!!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: krisssy в април 19, 2009, 15:15:18
Ние също сме казали пари,но имаме и такива хора,които ни казаха колко пари ще ни дадат и ако сме си харесали нещо конкретно до тези пари,направо да ни го купят,за да си имаме спомен от тях.Така например на едни роднини казахме видео камера,защото те казаха,че ще ни дадат към 600-700лв.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: kaliakra в април 19, 2009, 17:09:16
Здравейте момичета, ние ще живеем при нашите родители и апартамента ни е претъпкан с какви ли не щуротии, т. е. нямаме нужда от нищо, не само защото имаме всичко необходимо, но и защото няма възможност за нищо друго да се сложи, затова решихме да подариците да са ни в пари
За да избегнем обаче неудобоството когато ни питат какво искаме, написахме в поканите :
"За подаръците не мислете, а стойността им с
картичка и мила дума ни поднесете!"
мисля  че така е по- добре, но все пак няма проблем и подарък да ни поднесат по тяхна преценка


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nina Style в април 20, 2009, 11:27:07
Мисля че вече живеем в такива времена в които няма нищо неудобно да се каже какво предпочитате - подаръци или пари ! Както в другите страни даже ходят да си маркират сами подаръците в специални магазини за това така и при нас е редно младоженците да си кажат техните предпочитания . За да не се събират излишни неща които никога няма да ползвате !  *THUMBS* *THUMBS* *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: liva82 в април 20, 2009, 18:35:21
някои гости на сватбата ни шпитаха как предпочитаме да ни поднесат подаръците си, но за съжаление това са малка част от хората, направо не ми се мисли какво ще стане ако се затрупаме от ненужни подаруци , които вече най вероятно ще имаме или от които никога няма да имаме нужда :girl_impossible:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tuf4o в април 21, 2009, 10:54:51
Някои от моите познати искат да правим списък - честно казано, не ми допада много идеята за списъка. Може да си избера прекалено скъпи неща, а и сега да ходя да мисля от какви неща ще имам нжда след 4-5 месеца....  :funny: :laugh: :)  *crazy* малко е абсурдно. Не мога да правя чак такива планове. А родините от провинцията - те как ще ми купят подаръците??? Така че зарязвам тая идея :) Освен това отдавна живеем с приятеля ми заедно в отделен, добре обзаведен и оборудван апартамент :) В същото време ми е неудобно да искам пари, нека да е - кой каквото реши :) Ако имам 3 тенджери под налягане - ще има и за децата :P =] :) Моите родители на сватбата са получили един куп подаръци, част от които ползваме с приятеля ми :) Не ми се наложи да купувам чаши, чинии, прибори и т.н. - имаше и бяха нови :) 
Колкото до начина на получаване на подаръците по време на сватбата - малко ми се струва грубичко да е в началото. Както един форумец беше написал по-горе - все едно хората трябва да си платят за да влезнат в рестораната :) Тъкмо ще им обърна повече внимание, а и държа лично да връча на всеки един подаръчето :) за мен това е най-важно :) да си уважа гостите като им отделя колкото се може повече време. В крайна сметка не ги каня заради подаръците :). Просто искам да споделя най-важния ден от живота си с тях :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nina Style в април 21, 2009, 19:54:54
Някои от моите познати искат да правим списък - честно казано, не ми допада много идеята за списъка. Може да си избера прекалено скъпи неща, а и сега да ходя да мисля от какви неща ще имам нжда след 4-5 месеца....  :funny: :laugh: :)  *crazy* малко е абсурдно. Не мога да правя чак такива планове. А родините от провинцията - те как ще ми купят подаръците??? Така че зарязвам тая идея :) Освен това отдавна живеем с приятеля ми заедно в отделен, добре обзаведен и оборудван апартамент :) В същото време ми е неудобно да искам пари, нека да е - кой каквото реши :) Ако имам 3 тенджери под налягане - ще има и за децата :P =] :) Моите родители на сватбата са получили един куп подаръци, част от които ползваме с приятеля ми :) Не ми се наложи да купувам чаши, чинии, прибори и т.н. - имаше и бяха нови :) 
Колкото до начина на получаване на подаръците по време на сватбата - малко ми се струва грубичко да е в началото. Както един форумец беше написал по-горе - все едно хората трябва да си платят за да влезнат в рестораната :) Тъкмо ще им обърна повече внимание, а и държа лично да връча на всеки един подаръчето :) за мен това е най-важно :) да си уважа гостите като им отделя колкото се може повече време. В крайна сметка не ги каня заради подаръците :). Просто искам да споделя най-важния ден от живота си с тях :)
Ами по принцип то никой не прави сватба заради подаръците ,а това че вие сте решили да не ограничавате хората или да им казвате какво да ви подарят си е въпрос на лично виждане ! Колкото до даването на пъдаръците още в началото на  уелкъм дринка си е донякъде и удобство ,защото хората няма да се чудят къде да си оставят букетите и подаръците и да мъкнат всичко навътре в р-та и после се почва едно прехвърляне през масата ,когато трябва да ви го подарят . Това не означава че вие няма да минете през всеки един лично да го поздравите по някое време с чашите с шампанското и да им подарите лично вашите подаръчета ! Вашия вариант пък си е чисто Българска традиция и аз също уважавам спазването на тези традиции които с времето почти са на изчезване ! Колкото и да са хубави и практични американските традиции все пак сме Българи ! В крайна сметка както и да го направите все си е хубаво !


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: beb4eto_na_me4o в април 22, 2009, 09:19:43
Ние добавихме по едно картонче към самите листчета на поканите....на което написахме, че молим за потвърждение на присъствието до еди коя си дата, че се надяваме искрено да присъстват на тържеството ни, а накрая, с един такъм джиджан шрифт като писано на ръка, и с усмивка накрая, написахме :А за подаръците не мислете - стойността им ни дарете.
Знам, че не всички ще го възприемат, но не на всички ще можем да дадем поканите лично. Като си познавам хората, повечето биха предпочели да купят нещо, от колкото да дадат парички кеш, обаче ние с милото живеем в една стая и това се очертава да е още поне година -две, живеем при родителите ми и си имаме необходимата посуда и прибори, щото което ни липсва си го купуваме...така че при цялото ми уважение към всички, предпочитам да ми дадат плик с 5 лв вътре, от колкото някоя забележителна ваза от стоките по левче, която просто да се чудя къде да сложа, а аз съм човек, който наистина ще я запази ей така, от уважение...трябват ни парички и това е. Който няма възмжност, сме казали, че не каним никой заради подаръците и парите, така че за нас ще бъде голям подарък сами факта, че ни е уважил с присъствието си. И така...


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: silvani в април 22, 2009, 09:25:56
beb4eto_na_me4o "и с усмивка накрая, написахме :А за подаръците не мислете - стойността им ни дарете."
Това, което сте написали е супер...Заставам напълно зад вашата идея. В крайна сметка по този начин ще си купите онова, което Ви харесва и Ви върши работа и пак в един момент ще си кажете - Това ни е спомен от сватбата. Въпреки, че на нашата сватба имаше и подаръци от сорта на съдомиялна, камера и т.н., но пък те така или иначе трябваше да си ги купим с милото, така че не съжалявам, че не са дали пари...


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: rossy* в април 23, 2009, 00:17:46
и на мен това ми хареса много ,  малко ми неудобно ама... и ние сме в една стая и ще са ни от полза паричките ,че апартамента чака някой да го обзаведе. нашите направиха каквото можаха..сега остана ние да си довършваме! А да ми подаряват пасатори , ютии и т.н...мерси!  Не бих изхвърлила и най-големият боклук от уважение, ама нямам къде да ги трупам...


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nina Style в април 23, 2009, 10:57:32
и на мен това ми хареса много ,  малко ми неудобно ама... и ние сме в една стая и ще са ни от полза паричките ,че апартамента чака някой да го обзаведе. нашите направиха каквото можаха..сега остана ние да си довършваме! А да ми подаряват пасатори , ютии и т.н...мерси!  Не бих изхвърлила и най-големият боклук от уважение, ама нямам къде да ги трупам...
Не виждам причина да ти е неудобно ! Вече 70 % от хората слагат подобни текстове на поканите / За подаръците не се тревожете в пликче ги сложете и скъпи гости ни бъдете !/ Включително и дата за потвърждение на присъствие . Защо да се плащат излишни куверти след като може хората предврително да си обявят дали ще дойдат или не !  *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: rossy* в април 23, 2009, 20:29:29
Не виждам причина да ти е неудобно ! Вече 70 % от хората слагат подобни текстове на поканите / За подаръците не се тревожете в пликче ги сложете и скъпи гости ни бъдете !/ Включително и дата за потвърждение на присъствие . Защо да се плащат излишни куверти след като може хората предврително да си обявят дали ще дойдат или не !  *THUMBS*

ммм така си е ... ;)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: framboise в април 23, 2009, 23:03:33
Не виждам причина да ти е неудобно ! Вече 70 % от хората слагат подобни текстове на поканите / За подаръците не се тревожете в пликче ги сложете и скъпи гости ни бъдете !/ Включително и дата за потвърждение на присъствие . Защо да се плащат излишни куверти след като може хората предврително да си обявят дали ще дойдат или не !  *THUMBS*

Точно така!  *THUMBS* Мисля, че това стана масова практика и хората вече се усетиха за какво иде реч- дори и да не е упоменато изрично, доста гости вече от уважение се обаждат да потвърдят присъствие, а в тези времена е повече от ясно, че пликче с дори и малко, но от сърце е много по-желан подарък от поредния сервиз или ютия.  Така че няма какво да е неудобно, никой не би се разсърдил според мен, ако е написано в поканата.  :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nina Style в април 24, 2009, 00:27:02
Не само че не се сърдят ами и се радват ! Защото не им се налага да мислят какво да копуват и да обикалят магазините ! Слагат си новите дрешки плика в джоба и айде !  *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Amelia в април 24, 2009, 14:17:25
Да, вече и аз се чудя защо ние толкова се притесняваме за този въпрос. Наистина за гостите е облекчение да не се налага да мъдрят подарък. Сещам се майка ми беше канена на сватба преди 2-3 години и направо обриви беше получила какво да вземе и накрая като и казай пари и тя направо си отдъхна. Накрая се коалираха с още едни познати, също поканени и общо събраха повече парички и така.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: van4ii в април 28, 2009, 15:01:48
И ние отначало си мислехме за пари, но решихме, че ще е неудобно да им кажем така и затова минахме на вариант всеки каквото поиска. Засега зная, че повечето са за пари.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: prety в април 28, 2009, 15:43:31
Аз смятам в плика с поканата да сложа и малЪк плик на който ще пиШе, че е за подарЪка (пари) =].Още не сЪм измислила какЪв тоЧно ще е текста,ако имате някакви идейки ще се радвам да ги споделите.  :[


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: mucito в април 28, 2009, 18:18:38
И ние мислихме да има нещо подобно, заедно с поканите, но... забравих *crazy*, то аз забравих и за потвърждаването да напиша :\. Ужас... толкова съм отвеяна напоследък, че незнам! Дано да не взема да забравя датата 8P !
А за пликчетата се надявам сами да се досетят, но каквото- такова! Купон да става, другото ще се преглътне! :girl_wink:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: zipper в април 28, 2009, 18:27:45
Ние няма да пишем в поканите, че искаме пари, въпреки че ги предпочитаме пред подаръци. Малко грозно ми се струва и повечето хора не реагират добре. Дано нашите гости да попитат или да се досетят сами. Ако не- здраве да е.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: bubka в април 28, 2009, 20:41:46
Аз честно да си кажа не бих сложила допълнителен плик в поканата - прекалено явно ми се струва заявяването по този начин. Който ни пита - гледаме да си кажем, но иначе е доста задължаващо.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: soulless в април 29, 2009, 22:27:05
Според мен пък няма нищо срамно в това да пожелаете пари, а не излишни подаръци. Преди време в един друг форум една потребителка беше споделила, че в поканите за нейната сватба с мъжа й са добавили с по-дребен текст следното: "Моля, не ни подарявайте подаръци. Ако искате да ни зарадвате, помогнете ни да преживеем незабравимо сватбено пътешествие" - доколкото разбрах всички са ги разбрали правилно. Младото семейство от своя страна е изпратило картички от Испания на всички гости на сватбата с благодарност, че са им помогнали да осъществят една своя мечта. Аз лично предвиждам подобен текст към моята покана. Римуваните послания не ми харесват обаче.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: BASTET в април 30, 2009, 08:30:19
Шефът ми ще ходи на една сватба, на която младоженците са си направили онлайн сватбена листа с невероятни неща - ден за конна езда, скално катерене, спа процедури за влюбени, романтична вечеря нам-си-къде, нощувка еди къде си... повечето неща са около 100 лева на цена, като леко варират, естествено. Има и един-два предмета, там нещо дизайнерски чаши, дизайнерски прибори от тия магазини дето самите те поддържат сватбени листи, нещо Крео, Комо и т.н. Всички подаръци са романтични и са за двама.

Толкова ми хареса тая сватбена листа.. но това е за хора, дето си имат всичко. Ние имаме смазваща нужда от някакво рефинансиране след тая сватба. Свекърите изобщо не харесват текстовете на поканите и в момента - подозирам, защото не съм им написала имената - а и много се срамуват, че искаме пари (аз викам - ами да ни дадат тогава те и няма да ги искаме от гостите, щом така ще го преживяват :P), оставаше и да го напиша в поканата и щеше да имаме междусемеен скандал.

Но това с пликчето е много хитро!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Zahira в април 30, 2009, 08:49:44
Повечето хора когато им се връчва поканата питат младоженците какво искат и затова ми се вижда ненужно това да се упоменава в поканата, а пък и аз си мисля, че е малко нетактично. Все едно ги каните хората заради материалното изражение на тяхното присъствие. Никой не е длъжен първо да носи каквото и да било. Това е просто проява на добра воля и отношение към личния ви празник.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: soulless в април 30, 2009, 13:12:12
Колкото хора, толкова и мнения ;) Струва ми се някак обвинително мнението, че посочвайки в поканата какво предпочитат младоженците, това е израз на неуважение към гостите - в крайна сметка, ако не уважаваш някого, едва ли той изобщо ще е поканен на твоята сватба.

Както и да е - забелязвам, че много се разшумява винаги на тази тема за парите или подаръците. Всеки обаче има правото да избере подхода, който смята за правилен за своята сватба, мисля ;)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: prety в април 30, 2009, 13:47:49
Вярно е колкото хора толкова мнения.Аз смятам, Че е по-добре да поискаШ да то подарят нещо, от което имаШ нужда,отколкото да ти подаряват ненужни неща.Ако гостите не смятат за необходимо да подаряват каквото и да било,каквото и да се пиШе в поканите или каквито и сватбени листи да се правят, те пак няма да подарят нищо.аз за себебси ще си кажа какво искам,а пЪк те да си реШават. =]


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Vasi в април 30, 2009, 14:59:50
При нас почти всички гости ни питаха какво искаме за подарък, тъй като 8 месеца преди сватбата се пренесохме в нова къща и си имахме всичко.Така че ние им казахме, че предпочитат да ни дадът парички, да си обзаведем и останалите стаи.Е , естествено имаше и такива които пак си ни купиха подаръци, но определено нямах ненужни неща.

Преди време моя приятелка ходи на една сватба, където младото семейство на поканата си бяха записали IBAN на банковата сметка на семейство и всички им внасяха там "подаръците", тъй като те си заминаваха за Испания след това


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Zahira в април 30, 2009, 15:06:23
E това с номера на сметката не мога да го разбера. Аз ли съм тесногръда или изхождам от грешна позиция не знам,обаче събирането на пари е последното нещо заради което бих направила сватбено тържество. Дори изпитвах известно неудобство на нашата сватба като знам хора, които нямат възможност по принцип какъв бюджет бяха заделили за нас. От друга страна пък това е практика по цял свят, не е да кажеш нещо произлязло от балканския ни манталитет. Явно аз взимам въпроса прекалено навътре.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nina Style в април 30, 2009, 19:49:34
При нас почти всички гости ни питаха какво искаме за подарък, тъй като 8 месеца преди сватбата се пренесохме в нова къща и си имахме всичко.Така че ние им казахме, че предпочитат да ни дадът парички, да си обзаведем и останалите стаи.Е , естествено имаше и такива които пак си ни купиха подаръци, но определено нямах ненужни неща.

Преди време моя приятелка ходи на една сватба, където младото семейство на поканата си бяха записали IBAN на банковата сметка на семейство и всички им внасяха там "подаръците", тъй като те си заминаваха за Испания след това
Ох това със сметката ми дойде  в повече . Незнам все пак по възрастните хора ще им е малко трудно да ходят по банки да внасят по сметка пари . Въпрос на вкус и предпочитания, но мисля че ние още не сме стигнали до там да ги превеждаме по банкови сметки . Картичка с плик и парите вътре да но банка ми дойде  малко странно .


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Vasi в май 01, 2009, 11:12:20
Да си призная и аз така реагирах, беше ми много странно, но младоженците са го направили с цел да не се разкарват до банката на другият ден, тъй като веднага си заминаваха.А и така не са имали притеснения гостите , кои колко пари ще даде.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: soulless в май 06, 2009, 22:08:38
На мен пък в случая, който описва Vasi, посочването на банковата сметка не ми се струва смущаващо - това е бил най-удачния според младоженците начин да получат подаръците си :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Amelia в май 06, 2009, 22:22:20
На мен това никак не ми допада. Много грозно ми се вижда. :\


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: *mama Eli* в май 06, 2009, 23:34:29
 :\ На мен също ми се вижда доста нахално! Но всеки си избира и си знае, кое на най - доброто за него!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: rozovka в май 07, 2009, 17:18:19
На мен ми се вижда практично... освен това всеки може да внесе колкото желае. Но пък така ще се съберат по-малко пари, отколкотов пликове  :girl_wink:.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Мърче в май 09, 2009, 18:12:09
Момичета аз също съм за парите. В нас вече има толкова техника, че съм забранила на милото да купува /той е страхотен маниак на тази тема/. Вече имам огромна кутия, в която събирам зарядните - иначе само ми се влачат из къщата.
Затова, когато моите гости ме питата какъв подарък искам им отговарям така - каквото преценят, но във финансово изражение :girl_wink:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: polina88 в май 09, 2009, 20:01:50
С две ръце съм за парите понеж това което можеш да си купиш си го знаеш само ти и е по-добре пари които ще ги дадте за нещо което ще ви трябва ,а не някой подарак който даж не се знае дали ще го харесат младоженците :mail: :mail: :mail: :mail: :mail: :mail:javascript:void(0);така се прави


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: dodo5 в май 11, 2009, 16:19:50
аз също съм за пари като подарък и видях че има страхотни покани с такъв вид текст :bravo:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: polina88 в май 13, 2009, 09:08:25
ние даже си пазим всички картички от сватбата понеже са много красиви :'( :'( :'( :) :) :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: marianna в май 18, 2009, 21:33:30
Кое предпочитате - подаръци или пари ?


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: rossy* в май 20, 2009, 22:10:08
Кое предпочитате - подаръци или пари ?
ти сериозно ли питаш?


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Kami_Al в май 20, 2009, 22:27:46
Аз предпочитам пари, но ми е неудобно да им казвам на гостите директно. Ние живеем при нашите  :huh:  и скоро май не очертава друго, затова се не нуждаем от нищо. И като започнат да ме разпитват кажи сега какво искате - откачам. Някои се сещат, ама други е хайде все имате нужда от нещо. И не мога да им обясня, че при нашите имаме всичко  =]


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Bianka в май 21, 2009, 10:05:36
Аз пък не знам какво предпочитам - вярно е, че парите са по-практичен подарък, но все пак и ние можем да си ги спечелим, а подаръкът си остава за спомен и изразява лично отношение. Нищо конкретно не съм казвала на никой от гостите, кой както реши.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Мърче в май 21, 2009, 11:24:13
Баща ми като си празнува 50 годишнината му беше неудобно да каже, че не иска подаръци - ние събирахме тогава пари за кола. И какво се оказа - подариха му 6, забележете 6 стенни часовника. Така си и седят. В кутиите. Аз затова казвам така - съжалявам, че ще се повторя - като ме попитат какъв подарък искам им отговарям - избери ми подарък, какъвто прецениш и ими дай финансовата му равностойност. Ако знаех какво искам (а честно казано това, което имам нужда е прекалено скъпо - самолет например :danceg:) тогава бих го казала. Ама все пак една сватба си е скъпо събитие и всеки го знае . Ако след това имам за подарък 12 часовника - те дори няма да ми останат като спомен. Все пак не мога да ги сложа всичките - не сме централна гара *YAHOO*. Всеки сам си решава наистина - аз просто споделих моето мнение.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Bianka в май 21, 2009, 11:40:08
Има различни гледни точки - признавам.
Аз се съобразявам с желанията на младоженците, ако искат пари - давам пари. Има и го и този момент обаче - за баба ни 100 лв са една пенсия и парите, с които кара цял месец, за нас не са кой знае каква сума, тъй че предпочитам да ни подари прибори, които ще ни бъдат спомен от нея, макар че вече си имам вилици и лъжици. Сумата е съвсем условно избрана.
Голяма част от гостите ни се познават и сигурно са си обсъждали подаръците, тъй че не мисля че има шанс за 6 еднакви подаръка.Сега като се замисля все пак давам насоки, отговаряйки на въпросите имате ли/харесвате ли дигитална рамка да речем плюс това, че съм им казала, че не ми трябват никакви бебефони и т.н., защото булката не е бременна.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tasty в май 21, 2009, 13:02:54
Ми на мен дори дядо ми човека каза пари ще ви дам какво ще се занимавам да ви копувам боклуци, които ще захвърлите, я по-добре вие си купете :bravo:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Amelia в май 21, 2009, 16:48:45
аз разбрах, че леля ми е питала сестра ми за бала какво иска за подарък или иска парички и това мноооого ме зарадва като новина! едно нещо по-малко да ме тормози!  :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: jewel в май 22, 2009, 09:12:14
ние определено сме за паричките :P сега на дневен ред са поканите-печатането им.в тях написахме ,че искаме потвърждение на присъствието на госта..исками се да имаме и сватбена листа,в която плюс подаръците да е написано,че може и парички(даже е желателно) ;) ама не ми го ражда главата-как да е оформено и дали да бъде на придружаващ лист към поканата *crazy*някакви идеи?


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: krisssy в май 22, 2009, 10:40:21
Аз да ви кажа момичета,дори и да имам нужда от много неща,предпочитам ние да си ги изберем,най-малкото да си ги съобразим с интериора.Аз досега винаги съм давала пари на сватби и не съм натрапвала вкуса си.
А и честно казано аз обичам да пазаувам и ще ми е много приятно като имам парите да си купя аз,каквото ми трябва.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: zipper в май 22, 2009, 11:05:30
krisssy  , и аз мисля като теб. Ние в момента обзавеждаме ново жилище и съответно имаме нужда от страшно много неща, но като знам какви сме претенции по-добре сами да си ги изберем. Разбира се, моментът с подаръците е доста деликатен и разчитаме най-вече на реалната преценка на гостите ни. Едва ли някой в днешно време има нужда от нещо друго, а не от пари.  =]


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: antoinette в май 22, 2009, 11:18:18
Момичета, моята сватба беше скоро. И ние сме в подобно положение - сега ремонтираме и тепърва ще обзавеждаме жилище! Въпреки всичко много искахме сватбено тържество и го направихме! Не можахме да поканим много гости (44 човека само), за което ми е кофти, ама нямаше как! Нямах сватбени листи и на никого не съм си позволила да казвам какво конкретно искам, защото се притеснявах да фиксирам подаръци на конкретна стойност! Някой от приятелите ни ни попитаха директо - напр. "Смятаме да еи купим прибори - имате ли нужда?". Просто отговарях с да или не. Резултата - голяма част от гостите ни дадоха пари - това изобщо не го приемам като обида или липса на "специално отношение" към нас (т. е., че не са помислили персонално за подарък и др. такива).Това ни дойде добре, защото с тези пари доплатихме в ресторанта. Подаръците, който получихме са перфектни! Няма едно нещо, което да не ми е харесало или да ми е излишно! Явно защото хората са ни много близки и добре познават вкуса ни :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: ddddd в май 23, 2009, 01:21:56
И моята сватба беша наскоро и доста хора ме питаха какво искаме - честно казано си мислех че няма да ми е проблем да им казвам "пари", нооо се оказа че не ми е така лесно и отговора ми беше "каквото решите", за мое щастие 90% от приятелите ни и близките знаеха, че ни предстои обзавеждане на апартамент и ни дадоха парички , подаръците на 130 гости мога да ги преброя на пръстите на ръцете си и не се повтарят и ще ги ползвам със сигурност в новото жилище /като главно бяха от бабите :) /.
Но аз съм на твърдото мнение, че всяко младо семайство се нудае повече от парички, за да си купи каквото желяе и каквото си хареса, отколкото от подаръци


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: krisssy в май 23, 2009, 15:33:49
ddddd,когате те питат пак е супер,тогава можеш да им кажеш какво искаш,но когато не повдигат въпроса,тогава е гадно,защото няма как да им изтърсиш,ааа впрочем ние искаме пари...,не става!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: ddddd в май 23, 2009, 17:49:20
Така е krisssy, права си.
Но смятам, че повечето хора са наясно, че времето на подаръците мина и парите са най-практичния и сполучлив подарък /и няма да се изтърсят с някой леген примерно  :funny: , защото ние и такъв подарък имахме - за щастие само един/
е разбира се има и изключения, които не търпят новостите и то най-вече възрастните /но по мое мнение са малко/.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: *trinity* в май 23, 2009, 21:12:03
 Ние също имахме дилема дали да кажем на хората да дадат пари или подарък.Обаче след като повечето ни попитаха какво предпочитаме от двете нямах притеснение да им кажа какво предпочитаме.НА някои които нямат възможност за парички им казахме какви подаръци искаме за да не ни вземат нещо което вече го имаме.На една приятелка след сватбата се оказа че имат две микровълнови фурни и два фритюрника и се чудеха какво да ги правят.За да не се получи такава обърквация ще си кажем на всеки желанията и предпочитанията и даже къде сме си ги избрали подаръците и всеки да си прецени какви възможности има и кое да вземе.а относно парите които ще съберем на сватбата ще ги уползатворим много добре понеже мислим след сватба да правим детска стая и ще са ни нужни  :baby_b:.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: lady_in_love в май 25, 2009, 00:28:03
Аз също предпочитам пари,и си мислех,че няма д аимаме проблем с това,защото предполагах,че повечето от познати те ни ще ни дадат парички,но колкото повече наближа,толково повече хора почнаха да се запъват като малките деца,че държали да ни купят подарък,защото искали нещо да ни остане за спомен. }:->Въобще не бях очаквала такъв проблем,но ето,че е факт.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Kristinka в май 25, 2009, 09:26:29
По принцип и ние предпочитаме пари, но никога до сега не сме си позволили да го кажем или надпишем в поканите.Всичките ни гости знаят че вече сме привършили с обзавеждането на къщата и мисля че няма да имаме подаръци, но винаги си има изключения..от най-близките, като сестра ми например, от сега знам че ще получа и подарък и пари, защото и двете държим да ми остане нещо за спомен от нея:)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: roumyana в май 26, 2009, 15:37:20
ние пък на всички казахме , че искаме пари и всики ни дадаха пари, само едни роднини ни подариха сервиз за хранене, който не използвам, защото не ми харесва- дуралекс и шаферът ни подари една много хубава юбилейна монета са датата на сватбата, което си беше страхотен подарък.
така че успяхме да си купим много по-големи неща и то такива, които ни харесват. не виждам нищо лоше в това да кажеш, че искаш при, то и за гостите си е улеснение, че няма да мъкнат подаръци


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: *trinity* в май 27, 2009, 06:44:25
 Ох...  :scare:при нас май няма да стане само с парички както искахме :( и сега се чудя да права ли списък с подаръци каквито ние искаме или да не правя?Струва ми се че е голям риска ,защото ще ни подарят сигурно неща които на мене няма да ми харесат и няма да ми вършат работа ако не си ги избера сама(за сервизи и домакински неща говоря).


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: bubka в май 27, 2009, 08:35:02
trinity_vn, със сервизите и домакинските принадлежности наистина е трудно. Ако обаче имате нужда от някакви уреди, тогава много лесно можеш да напишеш точно каква марка и модел си харесала.
Мои приятели направиха за сватбата си списък, в който дори бяха написали къде са видели съответния уред и на каква цена - така е още по-лесно за гостите  *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: BASTET в май 27, 2009, 09:46:15
..толково повече хора почнаха да се запъват като малките деца,че държали да ни купят подарък,защото искали нещо да ни остане за спомен. }:->...

Ще ти остане за спомен.. лош спомен! И аз имам същия проблем. Живеем в една стая, дрехите ми стоят в пликове под леглото, лаптопът ми стои на земята.. стените са скосени.. няма кухня или бокс изобщо! - "искаме да ти подарим кристални чаши", "искаме да ти подарим картина".. обаче директно в очите на всички, които ми подарят такива неща ще им кажа - само да ги видя, че са дошли с кутии - пред всички ще кажа - ама нали ви казах пари, сега това къде ще го сложа? Нека им стане толкова гадно, колкото ще ми стане на мене. Било тяхно право да избират, не били задължени, ала-бала.. - добреее - обаче като им е неподходящ избора, ще споделят лошите ми емоции!  :ANGRY:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: ˙·٠Outono Bolboreta™٠·˙ в май 27, 2009, 10:05:15
... Било тяхно право да избират, не били задължени, ала-бала.. - добреее - обаче като им е неподходящ избора, ще споделят лошите ми емоции!  :ANGRY:

Мдааа, и ние сега имаме един шкаш със "спомени" подарени от сватбата!!! Нито помня от кога са, нито ги използваме, само заемата място и събират прах!!! }:->

Но пък много се радваме, на нещата които сме си купили с "подарените" пари - честно казано знам точно благодарение на кога сме си купили диг. апарат, камера и още др. неща, които ползваме с удоволствие!!! *THUMBS*

Така че, настоявайте да са пари, а не ненужни неща!!! Или поне им кажете какво точно искате да получите!!! *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: *trinity* в май 27, 2009, 13:25:47
 Ами Bubka ние се нанесохме преди 1,5 години в нов апартамент и си осигурихме всички електро уреди които ни трябват и няма нужда от нови само да ни запълват място.А и предпочитаме да ни дадат пари за да си направим ремонт на едната стая да стане детска и това ще ми е много по-ценно като подарък а и ще си остане доста дълъг спомен  ;).А относно гостите които искат да во подарят нещо което те са си наумили мисля че е редно първо да попитат дали ще ви е от полза и дали би ви харесало инче сами си вкарват автогол дълги години да ги споменават с ненужния подарък  :gape: и колкото и да питат дали ви е харесал в един момент ще разберат че са направили огромна грешка!


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Amelia в май 27, 2009, 13:47:44
Мен много ме дразнят хора, които ти заявяват, че искали те да ти купят нещо, че да ти остане спомен. Абе, те не мислят ли като говорят??? И като имам такова чудо или го намирам за страшно грозно, тогава какво - да ми остане спомен от ненужният им подарък! много странни хора има!

стискам палци да нямам големи трудности в тази област. ще натоваря родителите да подсказват, че иначе  :angry:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Мърче в май 27, 2009, 13:49:51
мен ме присенява факта, че има една част от гостите, дето изобщо не попитаха какво да ми носят - подарък ли, пари ли...и какво всъщност ще ми донесат - не се знае :huh:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tsvet_3 в май 27, 2009, 14:30:02
аз съм инструктирала родителите и братята и сестрите от двете страни да казват че искаме пари. ако някой толкова държи на подаръци съм набелязала няколко неща, които да казват. и въпреки това някой хора са много несъобразителни и сигурно ще има изцепки. :angry:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: 23 в май 27, 2009, 14:55:21
сигурно ще има изцепки. :angry:
Оооо... бъди сигурна в това. Аз отсега се нагласям, че не се кося после!  :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: skylife в май 27, 2009, 23:02:02
Емиии - и при нас беше така, ама сега си имаме един куп с подаръци. Само кумата ми беше казала, че държи на подаръка, за да ни остане за спомен и аз и казах, че ни трябва кафемашина :[

Доволна съм обаче, че всички други подаръци ще ми влязат в употреба, наистина - НЯКОГА, когато си вземем собствено жилище, но все пак ще се ползват...освен един - 5 куфара, подредени един в друг като матрьошки. Като идея е супер и съм благодарна за пожеланието да пътувам МНОГО, ама ние не ползваме куфари, а си имаме сакове за това 8P И сега туй нЯщо ще ми седи така...Ама пак може да влезе в употреба някъде де...


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Amelia в май 27, 2009, 23:43:21
Леелеее, Скайлайф, аз убивам за ненужния ти подарък. Аз много обичам куфари, но имам само сак  :(


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Мърче в май 28, 2009, 08:53:56
 :offtopic: Скайлайф и аз мислех така допреди две-три години. А сега не ща и да чуя за сак. Пробвай някой от куфарите и ще си промениш мисленето


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: bubka в май 28, 2009, 09:13:09
 :offtopic: Ние доброволно си поискахме куфари като ставахме кумове  :funny:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: dezmand в май 28, 2009, 11:12:34
Ние живеем с половинката от  3 години заедно и си имаме всичко та съм предупредила нашите  ако ги питат да казват , че искаме пари  , то и аз си го казвам  :)Откакто се роди малкия вече нямам място дори една чаша в повече къде да сложа а и се започва с едно повтаряне на разни неща , направо ужас


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: mucito в май 29, 2009, 08:39:06
На нас вече почнаха да ни звънят и да ни питат от какво имаме нужда, на какво бихме се зарадвали и т.н. Аз съм сигурна, че всички знаят, че от вещи нямаме нужда ама никаква. Обаче аз (голяма гъба излязох май) НЕ МОГА да им кажа "дайте ни пари" или нещо от сорта  :huh: А преди си казвах "ако се сети да ме пита някой, ще кажа" Сега им казвам "аа, от нищо нямаме нужда, важното е да дойдете" , другото НЕ ми излиза от устата и това е  :tuktuk:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: магито в май 29, 2009, 08:47:57
Муцито, като чета поста ти се сещам за нашата сватба.Преди самата сватба се скъсваха да ми звънят и да ме питат от какво имаме нужда и какво да ни купят.А ние както по-вечето тук живеем отдавна заедно и сме си накупили почти всичко необходимо.Та така един ден ми звъни поредния и ме пита какво да ви купим да ви остане спомен и аз се изцепих СПАЛНЯ, при което от отсрещната страна настъпи мълчание.След малко ми вика пак кажи де и аз пак ами спалня.Та накрая покрай тая спалня всички се усетиха и ни дадоха пари.Изключение направи една моя леля, но подаръка който тя ми подари аз си го бях избрала предварително.Та може да ги пробваш по-подобен начин  *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: sunray в май 29, 2009, 09:41:35
И ние ще помолим подаръците да са в пликчета :P
Също живеем заедно. Още като се нанесох при милото, беше обзаведено и що годе ново. Ние само си правим някакви козметични ремонти и "ъпдейти", като още едно ТВ за трапезарията, разни домакински глезотийки като хлебопекарна, съдомиялна. Така че дотогава от нищо няма да имаме нужда. А паричките ще си ги пазим за екскурзийката, живот и здраве, след сватбата, и за преустройство на едната стая и обзавеждане като за детска. Мисля че по-разумна от това няма. И пак ще ми е спомен, при това много скъп :girl_wink:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: bergeria в май 29, 2009, 10:06:04
Ох аз не знам дали не направих грешка като си написах  в поканите, да не мислят за подараци, а да ги донесът в пликче...Въпреки това пак имаше вапроси и аз се принудих да им отговарям" Ние сме си го написали в поканата". Странното е, че получих отговори от сорта " е то аз видях ама да си питам, защото исках нещо за спомен някой сервиз или тенджери.." И аз вече шах с пешката казах примерно на едната ми леля " Направи каквото сметнеш за добре. Щом си решила така добре" После коментирала пред сестра ми, че било грозно така да се пише за парите. Така, че и аз вече се чудя какво да правя.
 :offtopic: velvet такмо ти разгледах галерията и забелязах, че имаме еднакви вкусове  *YAHOO*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Lupercola в май 29, 2009, 10:56:46
И аз мисля, че е грозно.

Не зъм против, човек да иска пари, ясно е, че особено в някои случаи това е най-добрият вариант.
Против съм да бъде казано точно по този начин.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Мърче в май 29, 2009, 11:16:35
Напоследък това наистина почна да се пише в поканите, но и на мене малко ми....кофти. Аз като ме питат дали може да ми купят тенджери им казвам да ми изберат някакви и да ми донесат финансовата им равностойност в брой


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Lupercola в май 29, 2009, 11:33:48
Странното е, че аз на няколко човека казах какви точно вещи да ми подарят, които и не бяха безбожно скъпи... и не ми ги подариха.

Семейството на баща ми са с много ограничени възможности. Питаха ме какво искаме и аз им казах да ни подарят по една хубава хавлия. Защото Фабио много носи хавлия, а старата му се скъса. Аз пък нямам, а си е готино да се разкарваш вкъши по халат. Не ! Те ни дадоха пари  *crazy*
Единия ми шеф като пита какво искаме, му казах кана "Брита". После пита дали пием чай или кафе. Разбрах накъде бие. а чаши за кафе и чай си имаме, дори за продажба. Но какво да кажа... Пак си направих устата за Бритата, но казах кафе (да не вземе пък чай да ми купи). Съответно се сдобихме с ОЩЕ едни чаши за кафе, които са много яки, но са ни седмите примерно (не от сватбата, а о това което вече си имаме у дома) *crazy*
Другия ми шеф и на него му казах кана "Брита" (като видях че няма да ни огрее). Получихме сервиз за чай (!!!)  *crazy*

Извод: каквото и да искате, и да казвате, в много случаи, хората ви подаряват каквото ТЕ намерят за добре  =]

ПП. Въпросните шефове не бяха канени на сватбата, просто ни подариха подаръци.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Ble6tu4ka в май 29, 2009, 11:45:20
И аз съм съгласна с Ина...
Въпреки, че е малко кофти да се пише като пояснение в поканите, че искаме пари... все пак го сложихме... Обаче така като гледам.. се очертавта доста "предметни награди"... За сега сме с един сервиз чинии напред и един комплет чаршафи... Тези са предварителни... т.е. уговорени. Ама следварителните направо не ми се мисли колко и какви ще са...  :angry:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: BASTET в май 29, 2009, 12:04:04
Значи, то е ясно, че всеки иска да му кажеш - елате без подаръци, за нас сте важни вие, и той да прецени какво и колко да даде. Ако не бяха така безбожно скъпи кувертите и всичко около сватбата и аз така бих направила. Но не мога да си го позволя и отчаяно се надявам на някаква възвръщаемост от тържеството, която да не се мери в тенджери и чинии.

Ако имахме къде да живеем, щях да си направя сватбена листа. Но ние нямаме. Докато обикаляме ту при едните родители, ту при другите и двата апартамента са претъпкани с какво ли не и няма място за нищо ново. Но на някои хора не им пука. Чудя се за какво изощо ги каним, като дори не искат да се съобразят с вида на подаръка, а ка моли да проявят някакво друго внимание към нас.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: skylife в май 29, 2009, 12:05:22
Ооооххх, аз само за едно съм благодарна - че успях да се оттърва от тенджери и тигани, че щях да се сдобия с комплект от n-части :girl_impossible:

А за куфарите - ние си имаме сак, който е с 2 колелца и си има и дръжка за дърпане. Супер удобен и за 40 пари от Кенвело. Бях супер против покупката му, но се оказа ГОЛЯМ плюс :[

Да менкаме некой друг куфар, а :sarcastic:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: rozovka в май 29, 2009, 17:52:26
Аз си направих сватбена листа. Много исках разни хубави сервизи, и чаши, прибори, такива неща. Някои гости ни дадоха пари - и на тях не им се сърдим, де  *db*.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: *trinity* в май 29, 2009, 23:17:04
 Да си кажа и моят опит от ходенето по сватби.Преди 2 год. бяхме на две свтби на много близки наши приятели и на едните им станахме и кръстници.Точно тях ги питахме какво ще искат като за нас нямаше значение дали ще са пари или подарък и булката каза хуненски робот-еми добре купихме им го.Обаче след сватбата се оказа че една от лелите им купила без тяхно знание и нашият подарък оттогава седи някъде по шкафовете и събира прах и само ме лъжат като ми казват че го ползват,а то не е така!По-добре да им бяхме дали пари пък да знам че все за нешо ше ги използват,а така сега се прават че ни уважават като кръстници ,а не са ни дошли нито един път на гости на кръстник!(да не казва че на сватбата дори ние отидохме да ги вземем от тях).
Да ме прощават модераторите ако не е по темата,но всеки път се ядосвам като си го припомня.
А на другата сватба им подарихме  контакторна скара и до днес още все ни благодарят хората и казват колко им е хубав подаръкът.
Така че угодия с подаръците или парите няма според мене,жалко че няма как да се заменят подаръци в магазините или поне аз незнам къде може да се направи.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: sunray в май 30, 2009, 19:15:50
:offtopic: velvet такмо ти разгледах галерията и забелязах, че имаме еднакви вкусове  *YAHOO*

И аз се извинявам предварително за офф-а @}->--
Радвам се, че ти харесват нещата от галерията, ама в твоята няма много попълнения, поправи тази грешка :girl_wink:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: kpucu в юни 01, 2009, 01:09:01
Аз принципно ще оставя всеки един от гостите ми сам да си реши.
Принципно пари никога не бих комуникирала в поканите.   :huh:

Когато ме питат гостите им казвам, че нищо не искаме и да не се притесняват.
Вече сме обзавели и за къщата абсолютно нищо от типичните подаръци, които се подаряват не ни трябва.

За щастие най-близките ни роднини са се сетили да ни подарят медения месец, което е адски добра идея според мен   :danceg:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: bubka в юни 01, 2009, 11:52:26
trinity_vn, малко  :offtopic: ще дойде май, но на мен ми се струва, че уважението няма нищо общо с подаръка, особено от кумовете. Още повече, когато сами са си го избрали младоженците. Ако трябва да се сърдят на някой - то това е лелята, която е купила нещо без да ги попита дали имат нужда - при тези обстоятелства, те щяха да й кажат, че вие сте им купили вече.
Не търси вината във вас или в подаръка ви  @}->--


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: sunray в юни 01, 2009, 12:56:27
Криси, донякъде те разбирам, но все пак...или поне по мое скромно мнение, сватбата се прави И за да се подпомогнат младите. Или поне да се избият парите, дадени за сватбата. Ние също сме обзаведени, и заплатите ни са високи, но така или иначе никой няма да дойде с празни ръце (което е нормално, аз също не бих... =]), та по-добре да ги насочим и да знаят, че са ни удовлетворили. Предполагам че за хората, които ни уважават и обичат, това е целта - да са били полезни, не само да се забавляваме, което също е важно, разбира се *THUMBS*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: svetli в юни 01, 2009, 13:07:43
На някой хора каквото и да им пишеш или казваш, те си знаят своето - в крайна сметка и аз имам 6 сервиза за чай и кафе, но пък само два са от гости на сватбата и то единия аз си го поръчах. При нас повечето подаръци дойдоха от хора, които не са канени на сватбата. Повечето гости се изказаха, че много им е харесало изречението за подаръка в пликче и много ги е улеснило. Искам на всички момичета, които се колебаят да кажа, че и аз много се чудих дали не е грубо да го пишем това, но в крайна сметка не съжелявам, а и от никого не чух отрицателни коментари.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Lupercola в юни 01, 2009, 13:09:47
Криси, донякъде те разбирам, но все пак...или поне по мое скромно мнение, сватбата се прави И за да се подпомогнат младите. Или поне да се избият парите, дадени за сватбата.

Изобщо не съм съгласна. Ние направихме свтаба, за да се изпълни моята мечта да се видя като булка и да чуя Менделсон, и най-вече, за да отпразнуваме нашето щастие с хората, които обичаме.

Така, че всеки има различна мотивация  ;)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Поли в юни 01, 2009, 13:41:50
Момичета напълно не разбирам тези от вас, които си пишат в поканите че предпочитат подаръка да е в плик. Не искам да натрапвам мнение или да обиждам с моето някой-но според мен е не само грубо, но е липса и на капка уважение към хората, които каниш,( страшно грозно звучи). Не мога да разбера защо трябва да превръщате най-прекрасния ден в живота си в една лотария. Та нали именно тогава каните любимите си хора, за да споделите с тях щастието от това да станеш съпруга. Наслаждавайте се на този ден, та ако ще и 5 тенджери да получите. Аз също предпочитам пари, но по никакъв начин дори и няма да намекна за това. Всеки един подарък ще приема с усмивка, защото знам че е подарен с много любов от тези които обичам. Съжалявам за този свой коментар, но не можах да се въздържа.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: sunray в юни 01, 2009, 14:26:46
Ааа, никъде не съм казала, че това е основната причина да поканя любимите си хора, но няма смисъл да убеждавам, когото и да било в това при положение, че не ме познава. Казах само, че това е още една причина за събирането. Не съм казвала че е първата или втората, нали...
Освен това, дали ще кажеш на гостите си, когато те питат какво искаш,че предпочиташ парички, или ще го напишеш - ми ...резултатът е един и същ.
Естествено че всяка жена мечтае най-вече за деня, в който ще бъде булка, ще крачи редом с любимия си мъж и всички ще им се радват.
Изопачихте смисъла на казаното от мен, но здраве да е.
И не съм превърнала бъдещата си сватба в лотария ohmy Тя, сватбата ми тепърва предстои. Така че това за лотарията мисля че би обидило всяко момиче.

Моята позиция е ясна, поне за мен. Затова спирам дотук, че става безсмислено вече... *THUMBS*
Просто..всяка монета има две страни, нека не гледаме само от едната ;)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: tasty в юни 01, 2009, 15:12:53
аз не го написах в поканите и на мен ми се стори грубичко, но когато някой ме попита какво искам казвам пари. Сами си плащаме сватбата, никой с една стотинка няма да ни помогне и наистина полудявам при мисълта, че може да се задръстя с тенджери и тигани ...... но ми се стори наистина грубо да го напиша в поканите.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: soulless в юни 01, 2009, 15:15:18
velvet думите ми не бяха конкретно към теб насочени, а към всички решили да напишат тази безумица според мен в поканите си!!!!

ОК, според теб е безумица, но остави все пак всяка двойка да прецени за себе си удачен ли е този вариант или не? Все пак имаме глави на раменете си, не само, за да пазим равновесие с тях ;)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: *trinity* в юни 01, 2009, 15:18:33
 Аз съм на същото мнение tasty няма да го пиша в поканите,но като ги поканихме повечето хора попитаха какво предпочитаме за подарък и ние си казахме пари,а който иска да е подарък обезателно да го съгласуваме поне какво да е,а за цветове ако са сервизи или модел те да си решават.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Поли в юни 01, 2009, 15:49:19
soulless  Не натрапвам мнение, а просто изказвам своето. И все пак не мисля, че съм взела поканата ти да я надписвам-всеки си има пълната свобода да прави каквото иска и не мисля че казвайки нещо по някакъв начин те ограничавам в преценките ти какво да напишеш. Голям човек си ,прави това което сметнеш за най-добро. Не искам да споря с който и да било-просто казах това което мисля и  нямам намерение да се оправдавам. И все пак нека не забравяме че този форум не е да се нападаме, а да СПОДЕЛЯМЕ и помагаме. Нека всеки прави това което сметне за най-добро.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: bergeria в юни 01, 2009, 16:13:46
Лично аз включих текста, защото исках да избегна въпроса какво искам пари или подарък. Не мисля, че думата лотария е подходяща в случая, просто смисъла й не е на мястото си. Както ви бях писала за реакцията на леля си сега поразучих нещата и се оказа, че съм улеснила другата част от гостите си и на никого не му е станало неприятно. Не съм искала да си избивам парите от сватбата. Аз ако нямах пари нямаше да правя сватба не мислите ли? Ако беше само заради брака щях да отида да подпиша и до там. Просто искаме да изживеем онзи прекрасен момент в който се обричаме един на друг и всички важни за нас хора да са около нас. Аз като ходя на сватба нося пари и не заради друго, а защото мисля, че младоженците ще си вземат това, което искат по техен вкус, не по мой. Сега се сещам, че същата тази леля беше с мен когато трябваше да си купувам дрехи и обувки за бала и настоя да ми даде пари за обувките, а аз да си ги избера. Сега когато си гледам тези обувки знам, че са от нея, въпреки че баха под формата на пари. Явно и нейните разбираня са се променили.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: mucito в юни 01, 2009, 17:45:03
Всеки си познава гостите, според мен и знае дали биха се обидили от такъв текст или не.
Аз лично не го написах (а ми мина тази мисъл), защото аз самата бих се обидила може би, ако получа такава покана. Не става въпрос за лотария- това е смешно, според мен. Който си е организирал сватбата сам би трябвало да знае, че за "избиване" малко трудно може да се говори. Така си мисля поне...
Маги, не става, мила- не ми излиза от устата :girl_impossible:
оставям да си преценят сами =]
Само се моля да не получа сребърни прибори, кристални чаши или тенджери...


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: drstoyanova в юни 01, 2009, 20:24:11
аз искам близките да ми дадът подаръци а по далечните гости пари :huh:чки


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Nina Style в юни 01, 2009, 21:04:34
Парите май са по добрия подарък  *THUMBS* все пак каквото и да ви трябва с парите можете да си го купите и най вече да си го изберете по ваш вкус . *YAHOO*


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: siss в юни 03, 2009, 16:56:44
Аз пък искам и вълкът да е сит и агнето цяло. Парите не са лошо нещо, но и подаръците са спомен. Не ми е удобно да казвам че искам пари - прилича ми на пазар, но на близки които наистина виждам че се чудят им казвам по начин по който сами да се сетят напр.: Ние си имаме всичко необходимо, е трябва да си купим нещо скъпо например нов диван ;) разбира се с шега и то на близки (леля и свако за които знам че няма да се обидят) т.е те разбират, че по-добре да ни дадът пари за да можем да си купим нещо от което имаме нужда. Но на всички останали оставам да преценят сами. Ще се радвам всичко да мине добре и купона да е на мах - искам гостите да ни подарят настроение, а възвращаемост не търся.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: asinka в юни 03, 2009, 19:39:00
според мен гостите (поне най-близките) са наясно какво е по-необходимо на младото семейство.
А кой какво предпочита май зависи от това как се финансира сватбеното тържество. Ако сами си плащате всяка стотинка и нямате солидни финансови основи/доходи, то разбира се че е по-добре да ви дадат парички. При нас нещата стоят точно така - сами сифинансираме начинанието, а и жилището сме си оправили и си имаме всичко от първа необходимост. При имам собствен вскус и стил и не би ми било приятно да получа подарък, който да не е мой стил :). И давам пример - на половинката му подариха за един РД статуя слон, друг път други едни кичозни истории - ами те не подхождат на обзавеждането и няма как да ги сложа някъде, просто сега се моткат на най-неподходящите места :)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: angel4e в юни 04, 2009, 17:05:01
Аз мисля,че е съвсем нормално да се дават пари на младото семейство.Подаръците,които се подаряват на една сватба са за "старт на новото семейство",ако мога така да се изразя.Подаряват се домакински уреди,точно защото се предполага,че семейството като семейство,оттук нататък ще живее самостоятелно.По същата логика се дават пари.Говоря принципно,а дали семейството му трябват да си покрие разходите си е негова работа.На нашата сватба на много хора им олекна щом разбраха,че предпочитаме пари,за да не обикалят магазините и да се чудят това имаме ли го и по наш вкус ли е.А други,без да питат бяха приготвили пари.Що се отнася до спомена-ще си спомням цял живот как са танцували и са с е забавляли,ще помня почивката на която ще отида,благодарение на парите които са ми подарили.Но  не съм сигурна,че ще помня дълго онази кафемашина,дето сутрин си правя кафена нея как съм я получила и от кого.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Ralibali в юни 05, 2009, 15:04:13
Сложен въпрос. Вярно е, че е много неудобно да заявиш, че искаш пари, ама като се замисля как на мои приятели им подариха по 4-5 различни сервиза за хранене и нието един не се вързваше, около 3-4 тостера и разни такива неща и се чудя. Тези неща няма да са ми спомен, по простата причина, че надали хората ще имат същия вкус като нашия. Винаги има и възможността да направи човек като на запад дето дават списък от някой готин магазин и си казват, че искат оттам да им се избере подарък:)


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Svilena в юни 16, 2009, 09:13:29
Ох, това си е малко "болен" въпрос! Ние освен, че не живеем в България (и съответно възниква проблем с пренасянето на евентуални подаръци), си имаме и всичко необходимо, защото не обзавеждаме тепърва дом. Обаче действително могат да се получат конфузни ситуации, най-вече с не толкова близките гости - макар че с нашите поканени сме си достатъчно близки, общо-взето...

Та, който ме е попитал какво предпочитаме - пари или подарък - си казвам съвсем откровено. Ако не ме питат... Се надявам да се усетят  =] Накрая, ако трябва да мъкнем, лека полека и на няколко курса - ами ще позамъкнем.  :P

Истината е, че тая работа с "пари или подарък" е още деликатен момент, много хора държат да е нещо , което "ръка да може да пипне."

Да видим, де!  =]


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: *trinity* в юни 16, 2009, 21:02:52
 Да ви кажа съвсен прясна информация-ходих на две сватби тази седмица и си ги питах най-спокойно и двете семейства какво искат.Едните искаха пари и им приготвих едно пликче и една кутия бонбони да им е сладък живота и една бут.вино да си го запазят за годишнината :). Другите пък искаха подарък защото са в нов апартамент и нямат почти нищо и им приготвихме един сервиз от черно белите и те супер много го харесаха.Два пъти ни се обадиха да ни благодарят слде това  :danceg:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: Lupercola в юли 02, 2009, 23:08:55
24 тостера

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2269271 (http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2269271)Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: svetla_ety в юли 03, 2009, 07:48:52
Ох проблема с повтарящите се подаръци за България е наистина голям. Ние скоро влизаме в нов дом и със сигърност имаме нужда от много неща, но аз държа лично да си избера всичко. Ако можеше да се направи някакъв списък с магазини и артикули..., но тук със сигурност няма да се получи и пак ще има повторения и .. Аз няма опит много с връщане на нещо в магазин, но предполага, че е сложно и най - малко касова бележка ще искат иначе е добър вариант да върне човек всичко излишно и да си вземе пари и да си купи останалите нужни му неща...


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: BeRa в юли 04, 2009, 21:35:59
24 тостера

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2269271 (http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2269271)лелееее...стра6на 6ега...  :funny: представете си да си отваряте подаръците със страх 4е може да е ст6тия като предходния  :funny:


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: jewel в юли 06, 2009, 13:06:02
ние затова към поканите сложихме и сватбена листа  :danceg:.имах известни опасения за реакцията на гостите,ама се оказа,че всички са страшно доволни от улеснението,което сме им поднесли.само родителското тяло все още негодува,ама кой ги пита  :P


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: BASTET в юли 07, 2009, 16:14:37
Аз много се репчих, че искам пари. Но сега, предвид как се развиха роднинските отношения по време на подготовката на сватбата, все пак ще имаме нова кухня и трябва да събираме всичко от нула. Да бях направила една сватбена листа когато си му беше времето.. Човек нииикога не знае. Дано успеем да набавим повече неща преди да изхарчим парите от подаръците.


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: momi4ezateb в юли 10, 2009, 17:15:28
Ние си имаме всякакъв "пълнеж" за нов дом,само домът ни липсва,затова предпочитаме пари,но мисля,че те са лишени от сантименталната стойност,която носят подаръците(а аз съм мнооооого сантиментална) ,така че  8P ще сме доволни на всичко


Титла: Отг: Подаръци или пари ?
Публикувано от: gucci в юли 19, 2009, 18:29:27
Подаръци или пари ? 2  (http://forum.svatbata.bg/index.php/topic,21254.new.html#new)