Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg

Лафче => Здраве и красота => Темата е започната от: stoyanov в юли 25, 2013, 16:49:39Титла: Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: stoyanov в юли 25, 2013, 16:49:39
Има ли вегетарианци от потребителите на форума? Не видях да има такава тема тук. Аз съм вегетарианец, но съм бил и месояден. Мислите ли, че вегетарианството е по-полезно?


Титла: Re:Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: menyanthe в юли 29, 2013, 16:43:51
Аз съм вегетарианка. Дали е по-полезно - зависи. Аз определено не се храня никак здравословно.  =]
Но пък въпреки нездравословното ми хранене, всички показатели по кръвните изследвания са ми в норма.


Титла: Re:Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: emmmmmy в юли 29, 2013, 17:59:54
 аз съм родена вегетарианка. не съм се пънала целенасочено. просто не понасям физиологично нито миризмата нито вкуса на месото. Отделно от това с годините, започнах да срещам все повече хора, които лекуват тежки алергии с преминаване на по-леки хранения, които заобикалят всички меса без рибата.
Но не се бъркам на никого, мъжът ми си яде месо и за него се купува. Щом така се чувства добре тялото му и няма алергии или проблеми с черния дроб, си е негов избор.


Титла: Re:Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: elvenpath в август 05, 2013, 08:01:18
Аз съм вегетарианка по избор, преди 4 години и половина спрях да ям месо. Мен не ме вълнува толкова здравословният, колкото екологичният и моралният аспект :) Моят мъж също яде месо, но не купуваме и не готвим, яде го на обед на работа, някъде на гости или ако ядем навън.


Титла: Re:Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: crazynelly в август 19, 2013, 11:01:44
Аз не съм в момента,но по-скоро съм за,отколкото против и обмислям дали да не спра окончателно и завинаги месото!  :!


Титла: Re:Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: stoyanov в август 19, 2013, 12:47:25
Аз не съм в момента,но по-скоро съм за,отколкото против и обмислям дали да не спра окончателно и завинаги месото!  :!

misspanda, здравей!  ;)
И аз бях така, но твърдо реших, че менюто ми ще бъде без месо и риба. Трябва да ти кажа, че съм много доволен. Не само от здравословен аспект. Казано с две думи - чувствам се чудесно. Така че, ако се двоумиш, по-добре избери вегетарианството!  *THUMBS*Титла: Re:Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: Desislava в септември 19, 2013, 11:28:48

Трябва да ти кажа, че съм много доволен. Не само от здравословен аспект. Казано с две думи - чувствам се чудесно. Така че, ако се двоумиш, по-добре избери вегетарианството!  *THUMBS*Едва ли има човек, който се е докоснал до вегетариански начин на хранене и не се е чувствал по-жизнен и здрав :)

misspanda всичко е до навика, а щом имаш желание и ти идва от вътре супер, давай смело :)


Титла: Re:Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: stoyanov в октомври 26, 2013, 17:09:56
Ето нещо интересно по темата:

Вегетарианската диета може да се окаже ключът към по-дълъг и здравословен живот, съобщават Ройтерс и британски издания, позовавайки се на резултатите от американско проучване.

Експертите твърдят, че изваждането на месото от всекидневното меню може да представлява всичко необходимо за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и ранна смърт.

Предишно проучване показва, че за хората, които наблягат основно на плодове и зеленчуци, рискът от смърт, свързана със заболяване на сърцето или по друга причина в последвал период, е по-малък, отколкото за любителите на месо.

Авторите на настоящото изследване от университета "Лома Линда" в Калифорния са анализирали данни за 73 308 души.

Специалистите са установили, че за онези от тях, които са се въздържали от консумацията на месо,

ползите за здравето и дълголетието са били най-големи.

Като цяло за изследваните вегетарианци рискът от смърт в последвал 6-годишен период е бил с 12 процента по-малък, отколкото за любителите на месо.

Специалистите са отчели следните тенденции във вегетарианската група - индивидите са по-възрастни и по-високо образовани и е по-вероятно да са семейни, да употребяват по-малко алкохол, да пушат по-малко, да тренират повече и да са по-слаби.

В последвал близо 6-годишен период са регистрирани 2570 смъртни случая.

Като цяло процентът е бил 6 смъртни случая на 1000 души годишно.

За вегетарианците обаче рискът от смърт за последвалия период е бил с 12 процента по-нисък.

"Резултатите демонстрират ясна връзка между хранителния режим на вегетарианците и по-ниския процент на ранна смъртност", твърдят авторите на изследването.

Авторите на проучването са установили още, че ползата от вегетарианската диета е по-голяма за мъжете. Отдавна е известно, че прекомерната консумация на преработено месо повишава риска от развитието на рак.

Предишни изследвания са показали, че за вегетарианците опасността от злокачествени заболявания е по-ниска, а от сърдечносъдови болести - съществено по-ниска.

Други проучвания сочат, че изобилието от плодове и зеленчуци, което присъства в менюто на вегетарианците, понижава холестерола.

Още любопитни факти от изследването са, че за вегетарианците е по-вероятно да се оженят, да имат по-добро образование и да бъдат по-слаби и в по-добра физическа форма, разказва още "Хъфингтън поуст".

Учените уточняват, че изследването е за прекалено кратък период от време, за да бъдат поставени генерални заключения. Необходими са още проучвания по темата за връзката между хранителния режим на вегетарианците, тяхното здраве и продължителността на живота.

Източник: БТА, "Хъфингтън поуст"   


Титла: Re:Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: okoronko в октомври 31, 2013, 14:43:36
Според мен всеки има право на избор!


Титла: Re:Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: SummerMoon в ноември 28, 2013, 16:41:49
Според мен всеки има право на избор!
Абсолютно.Има си положителни и отрицателни страни и на двата режима.
Като се замисля какво слагат в месото и колбасите,как ни пробутват месо с изтекъл срок на годност от други държави....И въпреки това не мога без месо.


Титла: Re:Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: lontan в декември 20, 2013, 10:11:40
Аз съм твърдо за !!


Титла: Re:Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: Shaiya в март 05, 2014, 12:40:48
И аз не ям месо, но не заради някакви убеждения, а просто защото никога не ми е било вкусно.  =]


Титла: Re:Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: stoyanov в март 06, 2014, 11:16:45
По принцип не е лошо и да се яде месо, ако ти се яде, но да е с ясен произход и да е чисто месо. Без разни месни продукти (кайми, колбаси, кренвирши и т.н.) Аз също съм имал периоди, съм бил месояден, но повече харесвам безмесната диета.
Интересно е да прочете: Ужас! Хранят ни с кучешко месо (http://mall359.com/%D1%83%D0%B6%D0%B0%D1%81-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D1%85%D0%B0-1-5-%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B5-808-obiavi.html)


Титла: Re:Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: feelthef в юли 13, 2014, 09:48:30
С изненада открих тази приятна тема   *THUMBS*
Вегетарианка съм, като допускам единствено риба и то не много често.
Храня се максимално здравословно, правя веган десерти и фрешове на мен и семейството
На сватбата, която е след 2 седмици ще има 3 вегетариански менюта, едното от които е за мен  :)

Приятно ми е да обсъждам темата със съмишленици, иначе приемам на 100 процента личния избор на всеки с какво да се храни!


Титла: Re:Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: stoyanov в август 17, 2014, 11:35:04
Темата наистина е хубава и доста посещавана. В последно време много вегетарианци стават вегани (пълен отказ от животински продукти). Аз съм мислил да стана веган, но мисля, че е твърде крайно. И все пак, вегетарианската диета е по-добрият вариант. Понякога може и да се редуват различни режими на хранене. Всичко е въпрос на предпочитания и личен избор.


Титла: Re:Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: ivanjelina в август 17, 2014, 14:16:10
Аз съм вегетарианка вече 10 години и се чувствам прекрасно. Трябва да се внимава, разбира се, нивата на протеините, омега 3 и Б12 могат лесно да паднат, ако не внимава човек. Но, като цяло, на мен ми се отрази прекрасно и здравето ми се подобри драстично. Направих го, както по здравословни, така и по морални причини. Ще ми се да имаше повече хора със състрадание в сърцето...все пак, ако има избор на доста други неща за ядене, защо да не се избегне излишната жестокост? Когато едно време нещата са били 'убивай, за да оцелееш', изобщо няма нищо лошо в това. Но в наши дни хората прекаляват, както и аз едно време. Не ядях абсолютно нищо, ако няма месо в него. Мисля си, че ако повече хора научат, какво точно се случва с животните и как стига до нас този 'продукт', много от тях ще се отвратят и ще им стане жал...


Титла: Re:Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: stoyanov в август 17, 2014, 18:01:09
ivanjelina, поздравления! 10 години не е малък период, в който си вегетарианка. Аз също отказах месото, защото ми е жал за животните, не само защото е по-здравословно. :)


Титла: Re:Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: ivanjelina в август 17, 2014, 18:40:06
Благодаря *THUMBS*. Поздравления и на теб за решението и за хубавото отношение.  :) *THUMBS*


Титла: Re:Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: Maret в юли 15, 2016, 16:45:56
Аз не съм вегетарианка и обичам да си хапвам всякаква храна, но определено не съдя хората. Щом са решили да не се хранят с месо и че така се чувстват по-добре тяхна работа :) Дали е по-полезно? Спорен ми е този въпрос. То не спирт да излизат всякакви противоречиви информации, изследвания и пр. В крайна сметка всеки сам най-добре знае за себе си ;)


Титла: Re:Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: seli76 в август 29, 2016, 13:36:08
Всеки има право да се храни по начина, който смята за най-правилен. Нито съм против това, нито съм за него.


Титла: Re:Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: denidimitrova в септември 16, 2016, 14:58:51
Eкологичният и моралният аспект?! Мхм..сигурно точно заради тях и предците ни са оцелявали....

Не виждам нищо лошо да се яде месо, но със сигурност не бих искала да съм го купила от магазина, животното да е отгледано в ужасни условия, хранено с боклуци и убито по травмиращ начин  :angry: Скъпите вегетарианци, предполагам знаят, че това оказва влияние на месото следователно и на хората, които го консумират.

Имала съм периоди, в които просто не ми се е ядяло место и не съм го правила, но никога не съм се лишавала на сила ОТ ДОМАШНО ОТГЛЕДАНИ ЖИВОТНИ, които да хапна  :girl_impossible: Знаеш с какво го храниш, всичко идва от градината ти, кокошките особено по цял ден се разхождат на воля, козите и овцете се извеждат по 2 пъти на ден. Ако всички животни се отглеждаха в такива условия сигурно и вегетарианците щяха да са по-малко и здравословните проблеми също.


Титла: Re:Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: optimeon в февруари 21, 2018, 20:03:58
От 5 г. съм вегетарианка и честно казано нито веднъж не съм изпитала нужда да ям месо.


Титла: Re:Вегетарианството - за или против?
Публикувано от: ivelena в април 30, 2018, 10:03:45
Аз лично нямам отношение, всеки може да прави, каквото иска и както поиска.