Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg

Лафче => Бебчета и майчинство => Темата е започната от: gucci в юни 18, 2012, 12:14:17Титла: ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: gucci в юни 18, 2012, 12:14:17
" Име за бебето - 5 "  (http://forum.svatbata.bg/index.php/topic,25425.0/topicseen.html)


Титла: Отг: ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: ellimink в юли 07, 2012, 13:42:21
Момичета, почти дойде време да раждам , а все още не сме се спряли на име. Поне сме ги свели до 2- Александър или Християн.  И двете ми харесват .Александър е силно име, единственото което не ми харесва че на детето могат да му казват Сашко, а това съкращение е ужасно.
На Християн , може да му се казва Хрис, но има имен ден на 25.12, а ми се иска детето да си има истински имен ден, а не дублиран с някои др празник.
Кажете си и вие мнението.


Титла: Отг: ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: sunray в юли 07, 2012, 13:44:51
Аз съм твърдо за Християн. Мен, както се вижда и от някои по-горни мои постове, ме дразни това, че с 2-3 имена, включително Александър, буквално се кръщава сигурно всяко 2-3 дете :no:
Това е моето мнение. Освен това, може да има имен ден на празник, но пък на какъв празник само! *THUMBS*


Титла: Отг: ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: verdad в юли 07, 2012, 13:54:18
На мен любимото ми мъжко име е Александър, но наистина стана много популярно в последните години. Християн се казва бащата на нероденото ми дете и си е много хубаво името. На него Хари му викат. Нашето дете живот и здраве ще се казва Калоян. Тези дни ми прави впечатление, че всички деца, на които се карат по улиците се казват Калоян и снощи като му го споделих на моя човек, той вика: "Ако искаш по спешност да мислим друго име =]", ама аз друго не искам.


Титла: Отг: ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: sunray в юли 07, 2012, 14:01:55
Калоян ни е в списъка на нас, ако второто един ден е момченце *INLOVE* Красиво име е :)


Титла: Отг: ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: verdad в юли 07, 2012, 14:06:41
Калоян ни е в списъка на нас, ако второто един ден е момченце *INLOVE* Красиво име е :)

Много, име на владетел, кратко, хубаво и най-важното българско  *INLOVE*


Титла: Отг: ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Little flower в юли 07, 2012, 22:17:47
И на мен ми харесва Калоян.  *THUMBS* Пък за карането, не са само децата с това име, спокойно.  ;)


Титла: Отг: ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в юли 08, 2012, 08:08:07
ellimink, галено на Александър може и Алекс да се казва. Какво пречи да е на цяло име обръщението? Верно, докато са малки бебета е странно, но те растат толкова бързо. Християн също е много популярно име /Кристиян, но звучи по същия начин/. Аз съм твърдо за Алескандър. На един мой познат му казват Санди или Сандро, звучи ми добре.


Титла: Отг: ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: DaBulka в юли 08, 2012, 08:59:35
Тримесечният ми племенник се казва Калоян. Една от най-близките ми приятелки, която сега е бременна, иска да кръсти детето Александър. В това, че имената се повтарят или са популярни, няма нищо лошо. Всяко име си носи специфична енергия. Утре всяко едно от тия деца ще има принос в обществото, а нашето общество определено има нужда от силни личности, здраво стъпили на земята. Не случайно в последните години са популярни "царските" и "победните" имена. Всеки период има нужда от някаква енергия и това се проявява като предпочитание към няколко имена. Никой не кръщава детето си с определено име, защото името е модерно, а защото го харесва. И аз лично няма да се стремя да избягам от име, което ми харесва и чувствам, че е най-подходящо за това мое конкретно дете, само защото името е широко разпространено в момента. Това няма да лиши детето ми от индивидуалност или оригиналност, в края на краищата човекът прави името. Така разсъждавам аз и това казвам на близки приятелки, изпаднали в дилема за популярно име, което много им харесва.


Титла: Отг: ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: fiibi_bg в юли 08, 2012, 09:00:20
Ние засега сме се спрели на следните имена :
за момиченце - Рада
за момче - Явор
Но да видим дали няма някое прозрение да ме връхлети .Има още толкова време докато се появи на бял свят бебо ,така че ..... :girl_wink:
Иначе Калоян е фаворит на мъжо и аз също много го харесвам .
Колкото до кофтите съкращения.Бабите и възрастните хора могат на всяко име да ти измислят невероятно безумни съкращение ,но няма как .Примерно аз галено на Рада си го представям Ради ,но съм сигурна ,че бабите най-вече ще използват Радка живот и здраве :girlhide:.Ама нищо ,живи и здрави да са всички пък обръщението лесна раабота


Титла: Отг: ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: carol в юли 08, 2012, 11:25:46
Фиби @}->--,много красиви български имена.
Аз да се отчета тук ,ние сме се спрели на едно име ,Мария,може да е много разпространено,но го сънувах ,а аз вярвам в посланията на сънищатал


Титла: Отг: ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Lionelsa в юли 08, 2012, 11:46:02
.......единственото което не ми харесва че на детето могат да му казват Сашко, а това съкращение е ужасно......

Не можеш да накараш хората да наричат детето ти както ти искаш, освен ако не го кръстиш Алекс.  =] Лично на мен колкото и да ми натъртват за племенницата ми Александра - Алекс, аз толкова повече й казвам Саше :P. И друг път съм споделяла недоумението си, че щом искаш на детето ти да му казвате Алекс, кръстете го Алекс. А ако изберете Александър, свикнете с десетките производни, които хората ще съчинят - Съни, Сани, Ал, Алек(с), Сандо, Сандокан, Саш(к)о и т.н.

Доводите ти за Христян ми се струват доста неоснователни. Та булшинството имена имат имен ден на много големи празници.  =]

fiibi_bg, страхотен избор сте направили (за сега). На мен много ми допадат кратките, звучни, български имена. *THUMBS*

DaBulka, много ми хареса поста ти  :bravo:Титла: Отг: ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: sunray в юли 08, 2012, 12:45:18
Фиби, поздравления и от мен - имената са прекрасни! @}->--
Като споменахте звучни български имена, аз харесвам, и са в списъка ни, ако имаме пак госпожица един ден: Яна, Ралица, мъжа ми харесва Райна ( =] , аз съм разколебана), Мина и Калина *INLOVE*


Титла: Отг: ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anita81 в юли 08, 2012, 21:24:40
тъй като ние ще си имаме момиченце, моите фаворити са Кристина, Ванеса, Никол, Стела, Емили. Най ми допада Кристина но още не сме обсъждали имена с татито и не знам ще стигнем ли до консенсус за поне едно от трите. За Никол най-вероянто няма да иска понеже той се казва Николай и едва ли ще иска да се кръсти на него, но ще видим де  ;)


Титла: Отг: ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: V_e_S_i в юли 18, 2012, 07:35:36
Анита, много е хубаво името Кристина. На мен от изброените най-ми допада Стела,даже беше в моя списък, но най-много си харесва Аделина  :girl_in_love: и това си остава, след като и бъдещия татко го харесва :danceg: Сега обаче реших да го питам моя любим, ако все пак има изненада и се роди момче, как да го кръстим, но той каза - момиче ще е , няма какво да го мислим :) Аз обаче му казах, че в такъв случай, ако се роди все пак момче, аз ще си реша в родилния дом как да се казва :girl_wink: За сега съм си харесала -  Андреан, Антонио или Владими


Титла: Отг: ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: malinkata в юли 18, 2012, 08:06:16
V_e_S_i, и моя баща се казва Владимир - синът ни е Владислав  *INLOVE*.
Антонио не знам, май по-ми харесва варианта Антон, но това въпрос на лични предпочитания :girl_wink:

Anita81, от тези, които си споделила за момиче  на мен Стела и Емили   ми допадат  @}->--


Титла: Отг: ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Josephine в юли 18, 2012, 10:48:51
Емили ми е прекалено чуждо.....не ми харесва много идеята.


Титла: Отг: ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anita81 в юли 19, 2012, 04:22:28
мерси за мненията ;)

Джозефин, аз не живея в БГ и искам име, което се произнася лесно и на бг и на английски.

Кристина ми е фаворит, понеже носи името на Христос и ще има имен ден на Коледа. Надявам се татито да го хареса. Още не сме обсъждали имена понеже имаме други терзания в момента, но се надявам скоро да го решим :)


Титла: Отг: ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Josephine в юли 19, 2012, 09:22:40
сега разбирам :) На мен примерно повече ми харесва просто Ема, вместо Емили :)


Титла: Отг: ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: rafaeLa в юли 27, 2012, 17:23:29
Анита за да не стига до излишно конфронтации при избора на име на бебето, може да седнете с таткото и всеки независимо един от друг да напише имената, които харесва и предпочита, след това да сравните и ако има съвпадение на име да изберете него, ако няма просто да изкоментирате защо предпочитате това или онова име и в крайна сметка да изберете или някое от предложените или да изберете коренно различно име ..

при нас избора на име стана изключително лесно - с таткото бяхме говорили още преди да решим дори да опитваме за наши любими имена и когато мечтата ни се изпълни изобщо не сме мислили, името просто си дойде от самосебе си, но решихме да не го споделяме с никого, докато дъщеря ни не се роди .. на въпросите от страна на родителите и приятелите ни, споделяме само, че детето няма да бъде кръстено на абсолютно никого и така :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anita81 в август 18, 2012, 19:27:49
Милички, какво мислите за името Мария? След като почнахме да обсъждаме имена татито каза, че иска да кръстим малката на бабите - и двете са Мария, а мен ме притеснява факта, че е малко остаряло име вече и че в БГ май е често срещано име. Поне от едно време има доста с името Мария, не знам сега дали толкова често се ползва това име. Тук където живеем, не е често срещано, но в БГ.... Ще се радвам на мнението ви.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: fiibi_bg в август 18, 2012, 19:30:53
Ани ,на мен специално много ми харесва името Мария.Чудесно е!


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: carol в август 18, 2012, 21:07:29
  Анита , моята беба живот и здраве ще е Мария, на никой просто сънувах сън а и нашия тати е чужденец , а тя ще носи както негово така и мое име, тук също има много Мария обаче са все с тире-Мария-Долорес, Мария-Анхелес, Мария ди лас Мерцедес и т.н


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: sunray в август 19, 2012, 13:32:11
Анита, мисля, че избора ти е прекрасен!
И да те успокоя, че доста малко деца и бебета вече се кръщават с това име. Дори е рядкост. Българско, красиво име, с чудесен имен ден!
И ние, без ничие настояване, ударихме с 1 куршум 2 заека - хем и двамата харесахме името Елица, хем и двете баби се казват Елена ;)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: rafaeLa в август 23, 2012, 15:33:39
Aнита според моите виждания името Мария е малко като Лили Иванова - никога няма да остарее :D на нито един език .. между другото това ще е част и от името на нашата дъщеря, аз не съм сънувала нищо, но просто обещах, че ако някой ден забременея детето ще носи име свързано с Господ и така :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anita81 в август 23, 2012, 15:57:21
мерси за мнението ви сладурки

не съм отхвърлила името  понеже носи името на Богородица и ще има имен ден на един от най-прекрансите дни. Не ми харесва само, че на кратко ще и казват Мима, примерно а не ми харесва как звучи. А да не говоря за Марче и Миче.Предпочитам на кратко да и казват Мери ама дали ще стане не знам. Това ще е в БГ само.

А тук най-вероятно ще си и казват Мария, поне не ползват съкращения на имената.

Все още се чудя. Всички имена които предложих с М бяха отхвърлени от татито, не му харесвали...


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: toni8301 в август 23, 2012, 16:26:31
Anita81 - от всички изброени кратки имена на Мария си изпуснала най- често ползваното. Всъщност на кратко и галено на Мария в повечето случай се казва Мими. Затова не се тревожи за Марче и т.н. Моята кръщелница се казва Мария и всички я наричаме Мими.  @}->--


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: carol в август 23, 2012, 16:43:28
  айде и аз на всяка манджа мерудия, тук на Мария съкратено казват Мари или Мара, ние сме за цялото име на детето Мария, а в Бг както искат да и казват......


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Princess_of_the_Dawn в август 23, 2012, 22:44:33
Anita81 за краткото име в Бг както си ги научите вие според мен. Казвате им, че не е Марче, Мима и прочие, а че е Мери и така да я наричат и точка.  :) Една позната им беше казала да не наричат синът им Сашо, а само Алекс. Примерно нашата дъщеричка пък е Вероника и някои наши познати в Бг ме питаха дали Вера й казваме на галено. Отговорих им, че е Рони и така да я наричат, или на цяло име, ако предпочитат.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anita81 в август 23, 2012, 22:47:39
мерси, милички
Имаме време да мислим, но май това е варианта засега.Надявам се да се научат да и казват Мери. Мислех си директно Мери да я кръстим но ми звучи много странно с бг фамилия  - Мери Димитрова- някак си ми звучи чуждо и не ми харесва и този вариант.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Princess_of_the_Dawn в август 23, 2012, 23:01:34
На мен между другото ми харесва как звучи Мери Димитрова, много свежо.  :)

Аз пък да ви разкажа за нашата история около името и по-скоро фамилията. Понеже бащата е с фамилия Тодоров, ако искахме да кръстим детето на негово име трябваше да е Тодоров, не може Тодорова понеже за тях се води друго име, защото е с допълнителна буква. Обаче на нас въобще не ни харесва комбинацията Вероника Тодоров, много грубо ни звучи и я кръстихме на мен (аз не съм си сменила фамилията при брака). Бащата нямаше против въобще, даже напротив. На родителите ни казахме след това, на тях малко странно им стана, ама това е положението. Тук при нас по принцип като се роди детето го пишат на фамилията на майката и вече след това при регистрация може да се смени на фамилията на бащата или майката.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anita81 в август 24, 2012, 02:13:19
Princess_of_the_Dawn, то и при нас ще е Димитров, не Димитрова- т.е. Мария Димитров или Мери Димитров, но предполагам в бг документи ще я водят Димитрова, затова писах Мери Димитрова. Иначе тук по закон приемат фамилията на бащата така както си е и тъй като няма А на края, следователно и в нейната фамилия няма да има А. Другият вариант е както при вас- ако искам А накрая трябва да е на мойта фамилия понеже тук си се водя с моминската фамилия, понеже за тях брака не бил уважителна причина да си сменя фамилията макар, че в бг документи съм с неговата фамилия. Много е сложна цялата история с тези фамилии не знам какво им пречи да си ги пишеш както решиш ама тва е положението.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Princess_of_the_Dawn в август 24, 2012, 04:07:09
Anita81, в България, ако я регистрирате и вадите паспорт мисля ще я пишат както на акта за раждане, тоест ако е Димитров, така ще я пишат. Не може на различни документи с различно име да се води. Но пак попитайте за всеки случай. Ние  пък искахме фамилията й да е на първото име на баща й, но не позволиха, трябва да е фамилията на майката или бащата, то и може би по-добре стана, иначе тримата щяхме да сме с различни фамилии, по границите, особено на българската голям купон щеше да е.  *YAHOO*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anichka в август 24, 2012, 05:48:25
Анита,
при записване на дете, родено в чужбина, се изисква акта за раждане от страната, в която е родено детето. Този акт за раждане трябва да е с апостил, както и преведен на български.
Съответно при издаването на БГ акт за раждане се пише това, което е написано на другия акт за раждане.
Името на Леа е Леа Елизабет Димитров и не сме имали абсолютно никакви проблеми нито с акта за раждане, нито с БГ паспорт.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anita81 в август 24, 2012, 16:13:51
мерси, милички

да е жива и здрава миличката, пък Димитров или Димитрова, няма кой знае какво значение. Както я запишат така, то така или иначе не зависи от мойто желание...


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svetli в август 24, 2012, 17:03:01
За краткото име винаги има начин. Моето дете се казва Георги, но никой от семейството ни не харесва Гошо като кратко име. От самото начало му казваме Гого или Гоги (като лесно съкращение за запомняне от него самия) и много рядко някой се обръща към него с Гошо.  Със сигурност през живота му ще го има като обръщение, но когато се наложи едно като масово, то си е основно. Например в детската градина им казах как предпочитам да го наричат и те се съобразяват. Близките също. Така че кръщавайте си децата както искате и след това налагайте избраното кратко име.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: roumyana в август 31, 2012, 14:48:35
Не знам дали при вас се е случило, но аз преди да забременея си имах фаворити имена, но след като забременях, много странно съвсем други имена, започнаха да ми харесват, такива, които преди това съм намирала за абсурдни. Знам, че бремеността променя много неща и не знам дали това е едно от тях. Да не говорим, че и нищо конкретно не мога да реша.
Мъжът ми отказва да коментира избора на име, било рано още. Аз имам подозрения, че той би искал да кръстим детето на баща му, но може би не иска да се налага или да навлиза в излишни спорове. Има един вътршен глас, който ми казва да го кръстим на баща му, доброто в мен :) от друга страна винаги съм казвала, че няма да кръстя детето си на никой, защото вярвам, че се предава енергия и може да прилича детето на този, на който е кръстено. Вие какво смятате за кръщаването на двекър/свекъра?


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в август 31, 2012, 15:06:16
roumyana , напълно те разбирам  *INLOVE*  *INLOVE*  *INLOVE*! Аз послушах добрия глас в мен и кръстих децата на дядовците /първото на свекъра/. Взели са само най- хубавото от дядовците, чиито имена носят. Първият повтаря трите имена, казват, че такива деца са големи късметлии. Мога да твърдя, че той е най- прекрасното дете, което човек може да има. Казваме му на цяло име, не на галено, както на свекъра. Изобщо не ги свързвам двамата...Моето си е мое, съвсем различно е. Говоря съвсем честно, можеш да прочетеш и какво съм написала за децата си в Горещия стол. Не се притеснявай за вибрациите, те зависят и от времето, в което се излъчват. Казваха, че дори и да е клониран, човек пак ще носи собствената си съдба. Бащите много се радват, ако децата им са кръстени на родителите им, макар да не искат да го признаят.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: roumyana в август 31, 2012, 15:19:10
Ах, свекърва, с този пост, почти ме убеди да го кръстя на свекъра, защото детето ще носи трите му имена. Още повече, че името е хубаво, а и  нищо лошо не мога да кажа за моя свекър, само хубави неща. То аз знам, че всички ще се зарадват много, а остава ли нещата за последния момент-считай раждането, то ще см се размекнала и ще го кръста на него, ясно си е. Ама поне моя мъж да каже нещо в тази насока, той спомена де, помеже детето ще се ражда декември живот и здраве, че може да го кръстим на името на светеца, ако се роди на имен ден. даже си говорихме, че може и на майка ми да го кръстим, той даже предложи да го кръстим на нея, но тя е починала, а съм чувала, че не е хубаво първото сете да се кръщава на починал човек и така ... има време още, ще помислим. А знам, че майка ми ако беше жива, щеше да ми каже: "Недей така, не бъди лоша, кръсти го на човека, той заслужава, толкова много е направил за вас, а и така ще зарадваш хората". Той и мъжът ми, ако знае, как да го каже, няма да му откажа, ама все се правя на интересна и на много отворена.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: DaBulka в август 31, 2012, 16:22:37
Руми, аз съм срещала едно твърдение (обаче не знам ти как приемаш тези неща), че когато жената забременее, духът на детето "се навърта" около нея и помага да се изгради тялото му точно такова, каквото му е необходимо. И в един момент прошепва на майката името си. И това име тя или го сънува, или и се забива като пирон в главата, или изведнъж почва много да и харесва. Нормално е да смениш вкусовете за име.

Колкото до предишните поколения, неизбежно детето ще прилича на някой от дадовците / бабите. (Все пак ще има 25% общи гени с тях.) През поколение се прехвърлят много черти и качества, че и болести, но тук да не си говорим за такива неща. Щом ти харесва името и човека, който го носи, можеш да го кръстиш с това име, но да си знаеш, че си го кръщаваш само по себе си, а не непременно на някого. Например аз много харесвам името Димитър и една нощ сънувах толкова жив сън, че все едно съм го преживяла наистина, сънувах как съм родила момче и то се казва Димитър, още му помня чертите на лицето. Обаче и мъжът ми така се казва, че и баща ми, че и дядото на мъжа ми, че моя прадядо... еми какво да се направи сега!!! Но като се появи наистина детето, то ще си дойде с името. Понякога разбираш името, щом видиш детето. Една позната влезе да ражда Иван, а я изписаха с Деян. Всички бяха шокирани, а таткото най-много, но тя просто каза, че като го е видяла и е разбрала, че трябва да се казва Деян и това е. На мен пък са ми късали кръщелното. За няколко часа съм била Белослава, а сега съм Екатерина.  =]


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Lupercola в август 31, 2012, 16:42:11
И ти ли??!

Аз пьк сьм била Ралица...


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в август 31, 2012, 18:03:28
Аз пък съм трябвало да бъда Екатерина, на името на майката на баща ми. Майка ми обаче ме кръстила с името на чичо ми, което започва с първата буква от името на нейната майка. После в семейството винаги се говореше, че толкова приличам на баба си Екатерина по нрав и по външен вид, че все едно съм кръстена на нея. Даже съм чувала и майка ми да съжалява......Интересно е, че брат ми се ожени на 45 години след два неуспешни годежа и много любовни терзания за Екатерина. Просто къщата си е чакала името.....


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: DaBulka в септември 01, 2012, 08:35:59
Свекървичке, направо!


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: pebbles в септември 01, 2012, 13:10:48
И ти ли??!

Аз пьк сьм била Ралица...

Затова значи си моята кръвна група :bravo:


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anita81 в септември 02, 2012, 22:01:37
Мацки, аз пак да ви питам.
Как ви звучи името Мария Никол Димитров? Питам понеже тук децата нямат бащино име и обикновено бг пишат името на бащата като второ име, но не могат да го впишат с -ов накрая и затова пишат точно името на таткото. На нас обаче тази идея не ни харесва как звучи и понеже таткото е Николай мислехме просто да добавим Никол като второ име, само ако в документите не е вписано като второ собствено име. Та опцийте са Мария Димитров или Мария Никол Димитров. Как би се приело едно такова име в БГ ако някой ден се върнем да живеем в БГ? Какво е мнението ви?


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: theone в септември 03, 2012, 01:33:52
Мария Никол Димитров звучи чудесно  @}->-- според мен не бива да те притеснява как еветуално ще се приеме един ден в бг. доста от българчетата родени в чужбина имат подобни фамилий без а-то накрая.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: roumyana в септември 03, 2012, 07:05:27
Руми, аз съм срещала едно твърдение (обаче не знам ти как приемаш тези неща), че когато жената забременее, духът на детето "се навърта" около нея и помага да се изгради тялото му точно такова, каквото му е необходимо. И в един момент прошепва на майката името си. И това име тя или го сънува, или и се забива като пирон в главата, или изведнъж почва много да и харесва. Нормално е да смениш вкусовете за име.

.  =]
Дабулка и аз имам подобни схващания на твоите, но до момента съм нямала прозрение, чакам го, ама не идва. има още малко време, може и да ме осени .
Анита, а не може ли да запишете второ име Николаева, доколкото разбирам е въпрос на ваш избор какво име ще сложите като второ.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: rafaeLa в септември 03, 2012, 09:14:47
Анитка ама какво си седнала да се косиш за името как щял някой да го възприеме .. ела да видиш в България как кръщават някои деца - дело граничещо с безумие на моменти - и тогава пак се притеснявай .. ще кръстиш дъщеря си както искаш и това е то, в крайна сметка не плащаш данък обществено мнение *THUMBS*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anita81 в септември 03, 2012, 14:55:53
Руми, ами точно Николова или Николаева не може. Не може име с окончание -ов- или ова. Ако е името на бащата трябва да е точно неговото собствено, т.е. Николай и става Мария Николай Димитров, което не ни харесва как звучи. Затова се спряхме на опцията Мария Никол, но все още проучвам как точно ще бъе вписано в акта за раждане и съответно в бг документи, защото не искам да има разминаваме между имената в бг и канадските документи, както е при мен.

Рафаела, иска ми се да звучи добре на двата езика затова питам за мнението ви.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: V_e_S_i в септември 03, 2012, 18:20:03
Ани, на мен ми харесва - Мария Никол, много даже! *THUMBS*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Andreina в септември 03, 2012, 21:00:13
На мен пък не ми харесва Мария-Никол. Звучи ми малко превзето, както повечето двойни имена. Мария е прекрасно име, вечно, интернационално, класическо, с много хубава символика! Няма нужда от добавки, според мен. Все пак, избора си е само на родителите. Давам си мнението откровено, защото питаш:)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anita81 в септември 04, 2012, 06:07:19
Андрейна, аз също не харесвам 2-3 собствени имена, и Мария Никол бих го писала само ако Никол бъде писано като презиме в бг документи откъдето идва и притеснението ми че ще звучи странно да има презиме Никол, и като средно име в канадските, а не като второ собствено. Затова и проучвам все още как стои въпроса с това. Собственото и име си е Мария, а не Мария Никол. Малко сложно го обясних но дано разбирате какво искам да кажа :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anichka в септември 04, 2012, 06:31:21
Анита, много добре си го обяснила и написала.
Прочети отново поста ми от предната страница. Според мен няма да имате проблем в БГ от административна гледна точка - името се записва по начина, по който е написан в преведения акт за раждане от чужбина. Нека майка ти отиде в общината и ги попита. Ако искаш ми пиши на лични и ще ти пусна копие от акта на Леа да го видиш и успокоиш.
Как ще реагират хората, ако се върнете в БГ - ами как - никак - ще те попитат няколко пъти защо детето не е Николова, ти ще им обясниш, че в Канада така се записват децата, за да имаш по-малко главоболия и приключваш. Мен например ме питаха защо Леа имала толкова дълго име Леа Елизабет..Обясних, казаха ми аха и приключихме.  
Мария Никол (Никол за презиме) ми звучи чудесно. Не виждам никакъв проблем.

Анита, дописвам - виж поста на Vessi - тя също живее в Канада и дъщеря й се казва Тиа Никол:
http://forum.svatbata.bg/index.php/topic,25425.msg441000.html#msg441000


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в септември 04, 2012, 11:42:19
На мен също ми звучи добре Мария Никол. Още повече, че и тук, в Бг, има и мъжки и женски имена, където бащиното име е записано така /....Николай.....- ва, .......Тодор.....-ова, .....Емил......-ова/, а не Николаева, Евгениев или Емилова. Никой не ги гледа странно, поне в градовете. Пък и не вярвам някой да ти иска да види кръщелното на детето. Ще питат само за първото име.
Е, имаме и колежка, с дете на една годинка с име Николай Никола ...........ов, която не бих посочила за пример. Но пък защо не? И с това ще свикнем, ако в скоро време има последователи.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: магито в септември 04, 2012, 14:13:31
Да съседката до нас макар да е раждана и да си живее в БГ бащиното и не завършва на -ова, просто няма да звучи добре с това окончание.И ние един ден ще бъдем без това окончание защото звучи смешно бащиното име с него.

Наистина прочети написаното от Аничка и Веси.И не разбирам ти не живееш тук, ще си идвате веднъж в годината евентуално и гледаш да угодиш на тукашните порядки, а не на тези в който живеете, страано ми звучи, всичко това.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: theone в септември 04, 2012, 14:38:38
честно казано понятието презиме май съществува само в българия и още няколко страни от съветският блок. изглежда супер странно в чужбина и е трудно да се обясни защо името на баща ти е там, защо има окончания и какъв е смисълът на занятието. определено когато му дойде времето такова няма да слагаме въобще.
според мен би трябвало да се съобразят нормите на средата, в която ще живее детето.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: магито в септември 04, 2012, 15:25:12
Понятието през име идва от старо време.Ти си бил син/дъщеря на някой, и внук/чка, на друг.Преди имената са били собствени, бащино и фамилното е било на дядото името.Така като рпатят детето някъде те знаят, че той е син на еди кой си и внук на еди кой си.Та от там идват тези бащини имена.В турските имена е по същия начин.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в септември 04, 2012, 15:33:56
Дали ЕС ще препоръча и ние да станем с две? Нали сме европейци  ;)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: магито в септември 04, 2012, 15:50:50
А дано НЕ.Защото това е идентичност, не сме като овцете еднакви и ние все пак.Но нали обичаме да се правим на каквито не сме, няма да се учудя, сами да решим да си премахнем някое име, вид окончание и т.н. само и само да приличаме на някой си.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anita81 в септември 04, 2012, 16:15:29
Много мерси за мненията ви.

Аничка, аз разбрах какво имаш предвид с акта за раждане, а иначе поста на Веси ми разясни малко картинката. Мерси отново.

Маги, сега не живея в БГ, но не се знае след 10 години примерно как ще се развиват нещата и къде ще ни отвее вятъра.

А иначе, да, доста странно им звучи на хората да имаме презиме и то с окончание ов/ова. Даже им е странно как фамилията на мъжа е с окончание -ов пък на жената с -ова. Да не казвам, че тук дори не можахй да си сменя документите след брака с новата фамилия, понеже з атях брака не бил уважителна причина да си сменяш фамилията. Сега аз съм си с бащината фамилия в канадските документи и с новата ми фамилия в бг и всеки път като пътувам си нося обяснително писмо защо имената са различни. Та ще стане така, че аз ще съм с бащината ми фамилия, мъжа ми си е с неговата и дъщеря ни с на мъжа ми фамилията с окончание -ова ако успеем да го издействаме, т.е. тримата с различни фамилии. Малко мазало става ама да сме живи и здрави.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anichka в септември 04, 2012, 18:32:57
Анита, детето си е ваше, вие си го кръщавате, но според мен ще си създадеш голямо главоболие, ако запишеш детето Димитрова, а не Димитров. Или ако в БГ е с а, а в Канада без.

И по летища, и по болници, и в училище - никой няма да му мине през главата, че детето е на мъжа ти /твое според мен.

 :offtopic: В САЩ можеш да си смениш имената колкото пъти пожелаеш. И детето можеш да си кръстиш, както пожелаеш. Като дойде жената в болницата спелваш буква по буква и приключваш. Процедурата по смяната е елементарна - отиваш и подаваш молба. Проблемът идва след това, че трябва да си подновиш по-важните документи, за да с новото име.

Въпросът е друг обаче - много съм съгласна с поста на Маги - детето трябва да има име, близко до правилата в страната, в която живее. Ако остане в чужбина, то ще страда, заради името си. И в училище и в работата. Тук, колкото и да е шарено, ако не искат чужденец/черен (те си имат специфични имена) за работа, още като ти прочетат името можеш да отидеш в купчината "отхвърлени" или по-ниско платени. Може и да не съм права за последното, но си е мое мнение.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: theone в септември 04, 2012, 19:26:52
Anichka, аз лично съм съгласна с начина ти на мислене.
сигурно ще бъда линчувана за последващите изречения, но смятам, че една чуждестранно звучаща фамилия също малко или много е пречка за едно дете. в градината/училище винаги ще е чужденчето със странното име, което никои не може да произнесе... в по-зрелите години положението ще е същото... нашата фамилия е димитров/а, но не бих искала децата ни да носят това име. звучи странно където живеем, всеки го произнася на принципът чул-недочул, трябва да я спелваш по няколко пъти и накрая пак има шанс да я напишат грешно и т.н. замислям се над възможността просто да изберем едно по-нормално звучащо за средата фамилно име за децата както на нас ни харесва...


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Lupercola в септември 04, 2012, 22:32:10
Анита, аз не проследих в детайли цялата дискусия и може би се изказвам неподготвена или някой може да го е писал вече, но в Бг за администрацията не е задьлжително детето да има презиме. Нашето дете е само с две имена - собствено и фамилия и е регистрирана в общината, дадоха й акт за раждане без проблем.

Маги, ние като избирахме име, аз сьщо гледах да звучи добре на бьлгарски. Всьщност гледах да звучи добре, нормално и да се пише лесно и в трите дьржави, които ни засягат, защото днес сме тук, но утре не се знае какво ще стане и кьде ще ни отведе живота. Отделно от това, може би сьм малко консервативна, но си исках хубаво бьлгарско име за детето, да не звучи чужбински и префьрцунено и да се врьзва с фамилията й. Вьобще тьрсех нещо нормално и се радвам, че успяхме добре да се справим.

Виж с дилемите ни за мьжко име (един ден) е трагедия просто...

ПП. и Офф - в дипломата ми от университета в Бьлгария са ми обьркали И презимето, И фамилията нищо, че имената ми са бьлгарски.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anita81 в септември 05, 2012, 02:31:46
Аничка, именно това ме притеснява и затова искам да съм сигурна че имената ще бъдат еднакви и в двата акта за раждане, следователно и в документите и в двете държави. Общо взето се колебая доста за презимето и фамилията дали да искам да е с А накрая или да я оставя Димитров.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: магито в септември 05, 2012, 07:33:03
Ина аз макар да нямам дилемата на дневен ред за име много съм си мислела, защото мъжът ми е от турски произход, но живеем в БГм а тук по името посрещат  :\ Отделно искам да не е изчеплезено името, ама и да се възприема добре и т.н. и т.н. и мисията направо ми е невъзможна  :P Но все си мисля, че като дойде момента ще ми се избистри :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Lupercola в септември 05, 2012, 09:28:59
Да, при тебе е сложно положението. Обаче както си казала, като му назрее момента, то само ще си дойде  *THUMBS* *THUMBS* *THUMBS*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Andreina в септември 05, 2012, 16:16:45
Анита, а защо не остне без презиме? Нали вече и при нас се допуска това, ако бащата е чужденец? Иначе за фамилията си е въпрос на вкус. Между другото, аз също съм Димитрова и когато учих в чужбина, никой не ми е бъркал името и не ми е правил проблеми, това мога да споделя от личен опит.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anichka в септември 05, 2012, 16:56:18
Andreina, проблемът не идва от Димитрова, а че детето, майката и бащата ще имат различни фамилии, защото едната завършва на а, а другата няма а.
Бащата: Димитров
Майката: Димитров
Детето: Димитрова

Това, поне в САЩ означава, че детето НЕ е от това семейство. Това са две различни фамилии.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anita81 в септември 06, 2012, 00:45:18
Аничка, даже по-зле, аз не съм Димитров по канадски докуемтни защото не ми позволиха да си сменя фамилията и документите понеже брака не бил уважителна причина за това. Т.е. мъжът ми ще е Димитров, дъщеря ми евентуално Димитров или Димитрова  а аз ще съм с бащината си фамилия, т.е. 3 различни фамилии за 1 семейство. Май най-добре да си я пиша Димитров та поне тя и таткото да са с еднакви аз като ен мога да сменя мойта. Абе много сложно го правят тия канадци, ама....


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Andreina в септември 06, 2012, 20:36:54
Andreina, проблемът не идва от Димитрова, а че детето, майката и бащата ще имат различни фамилии, защото едната завършва на а, а другата няма а.
Бащата: Димитров
Майката: Димитров
Детето: Димитрова

Това, поне в САЩ означава, че детето НЕ е от това семейство. Това са две различни фамилии.

Благодаря за уточнението, бях забравила, че англоговорящите не са чували, че в развитите езици съществува склонение на имената по род и число. Всъщност, аз написах този коментар, защото нагоре друга адашка по фамилия се оплакваше, че не можели да ѝ я произнесат правилно, а аз понеже не съм имала този проблем в чужбина, исках да покажа, че това не важи навсякъде. Явно си зависи от конкретната страна, където си и е най-добре да се съобразиш с местните специфики и законодателство, за да си нямаш проблеми. Успех, Анита! Дано измислите най-добрия вариант!


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anita81 в октомври 05, 2012, 15:17:04
милички, аз пак имам въпрос относно името

Запитването ми е главно към живеещите в чужбина, но всяко мнение ще ми е от полза. Понеже сме решили да кръстим бебка Мария, съм в дилема как точно се спелува името на английски - Maria или Mariyа? Питам понеже в интернет намирам повече като първия вариант а всичките ми познати с това име в бг си документи и съответно и в канадските след това са записани като втория вариант. Ако я запишем като Maria, как ще бъде вписана в бг документи - Мария или Мариа и как ще бъде записана на латиница в бг документи? Малко съм в чуденка и не искам да бъде записана като Мариа в бг документи, защото ми звучи някак странно  *crazy*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anichka в октомври 05, 2012, 15:29:52
Анита,

и на двете места - в Канада и БГ, както ти си спелуваш името, така ще я и запишат.
При ваденето на акта за раждане, който се вади преди паспорта, ти даваш превод на акта за раждане от Канада. Както е написано името на детето в преведения акт за раждане, така ще го запишат и в общината.

За БГ паспорт. Ние сме записали на латиница името на Леа - Leah. Когато отидохме да й вадим паспорт, ни изпечатиха формуляра с попълнени полета. И имаше отметка дали информацията е вярна или грешна. В този формуляр, името беше написано Lea, аз написах, че е грешно, и отдолу (имаше място да се напише коректното), си записах Leah.

Тоест Вие решавате как да се спелува името на детето и просто трябва да внимавате при вадене на
документи.
Тук съм срещала втория вариант Mariyа. И на 100% в БГ комбинацията iyа е я, а не а.
:offtopic: Например Камелия се изписва Kameliya.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anita81 в октомври 05, 2012, 15:43:17
Аничка, именно в БГ комбинацията iya прави я. Аз искам да я запишем Maria, понеже повече ми допада, но не знам дали е възможно в този случай на бг да бъде записана като Мария а не като Мариа и по този начин да бъде вписана като Maria на латиница в бг документи. Предполагам че щом аз определям как да бъдат спелувани имената в бг документи бих могла да си я запиша Мария на бг и Maria на латиница.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Vanilly в октомври 13, 2012, 21:32:32
Здравейте, момичета! Понеже вече знаем, че чакаме момче започнахме да умуваме за име...Преди да се роди първият ми син аз предложих да вземе поне буквата на баща ми В (Владимир) или на свекърва ми К (Клавдия). Още тогава избрахме само Кристиян и Вяра и така...като се роди Криси просто остана за следващото дете Вяра, да ама пак ще е момченце и започна чуденето с буква В, спряхме се на Велизар. Как ви се струва? Лично аз си го харесах още Криси като беше бебе. На галено ми харесва да е Зарко...Името няма нищо общо с Владимир, но идеята е да се вземе само буквата В. Радвам се, че и на мъжа ми му хареса от всички предложени: Владислав, Виктор, Васил, Веселин и т.н.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: sunray в октомври 15, 2012, 21:28:52
Ние не че чакаме бебе, ама наскоро се спряхме и на втория вариант за мъжко име *INLOVE*
Та, освен Момчил, сега добавихме и Самуил :)

Ванили, аз Велизар много го харесвам, ама мъжът ми никак. Затова при нас отпадна твърдо от списъка за някой ден.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: nikoletasss в октомври 19, 2012, 18:41:41
Здравейте, моми4ета, с моя мъж скоро ще имаме сватба и решихме да запо4ваме работа по един малък, сладък бебок. Той е тур4ин, аз съм българка и за да няма сърдити решихме бебето да не е нито с турско, нито с българско име, а с някакво интернационално :girl_wink:. Аз оба4е държа поне да запо4ва с буквата на баща ми С. Ако е моми4е двамата единодушно избрахме Селин  :sunshine: обожавам това име. Оба4е име за мом4е не можем и не можем да измъдрим  :GROAN:


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Little flower в октомври 19, 2012, 22:09:43
Самуел, Стивън / Стефан, Симеон.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svetli в октомври 26, 2012, 10:57:23
О, и ние сме на вълна мъжко име със С. Проблемът е, че не можем да си харесаме. Аз го искам българско, кратко и по-възможност с имен ден. На тези ми условия отговаря Стефан, но мъжът ми не е особено съгласен и чуденката продължава...


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: gucci в октомври 26, 2012, 12:24:40
Симеон-по принцип има имен ден,Светослав,Станислав,Светозар


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svetli в октомври 29, 2012, 10:13:46
Симеон е изборът на мъжа ми, но мен нещо не ме влече. Все си мисля, че може да му викат галено Мони  :! Тази част не ми харесва.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Josephine в октомври 29, 2012, 10:50:05
момичета малко хелп...свекъра е Александър и искаме първото да е на него кръстено. Ако е момче ще е Александър задължително, но ако е момиче мъжа ми се опъва и не иска да е Александра защото щели да й викат Сашка....предложих му като не иска Александра, тогава Аделина, поне пак да е на свекъра кръстено :) Моля ви дайте някакви други идеи....вариант е и на свекървата, тя е Снежана......ама аз не харесвам това име нещо  :huh:


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Alichka в октомври 29, 2012, 11:22:37
Може да е Александрина - красиво име е, въпреки че е малко дългичко  ;) Аделина е сякаш по-рядко срещано, но е много благозвучно  *THUMBS*
А това кой как ще вика на детето зависи и от родителите. От рано като се строи родата в две редици и като се натърти, че не трябва да се казва еди как си...  }:-> Сашка и на мен ми звучи отвратително


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Josephine в октомври 29, 2012, 14:10:16
Аличка, не е проблема в родата, а в другите деца, в последствие съученици и т.н. То е ясно че родата ще й казва Алекс примерно (за да не е Сашка), ама другите деца... :angry:
Иначе на мен Аделина много ми харесва, бях го подхвърлила на мъжа ми и може и това да е...ако не харесаме нещо друго за женско :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: sunray в октомври 29, 2012, 14:14:40
О, и ние сме на вълна мъжко име със С. Проблемът е, че не можем да си харесаме. Аз го искам българско, кратко и по-възможност с имен ден.

Сава?
На мен лично много ми харесва :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Мариелка в октомври 29, 2012, 14:18:07
Забелязвам, че е много популярно да се кръщава детето (независимо дали е момче или момиче) просто Алекс (за да няма Сашо, Сашка). Не ви ли харесва този варинт? Александрина също много ми харесва, но ако имате дълга фамилия може би няма да е много подходящо.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: malinkata в октомври 29, 2012, 16:25:03
Не знам как ви звучи за момиченце Ася - хем има А има и С  *INLOVE*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Josephine в октомври 29, 2012, 16:30:00
Мариелка, това Алекс ми е много чуждо, не ми е много народно...то е ясно че накратко така ще му се казва, но все пак ми се иска някое по-традиционно име.

Малинката, не съм фен много на толкова късите имена затова търся нещо малко по-дългичко :) Мерси за предложението все пак :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Snow_White в октомври 29, 2012, 16:30:53
..вариант е и на свекървата, тя е Снежана......ама аз не харесвам това име нещо  :huh:

Имена със С мога да предложа Симона и Северина - аз ги харесвам много, но за жалост на нас ни трябва име с Е (производно на Емилия)... =]


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: veseto_87 в октомври 29, 2012, 16:52:09
Сноуче, мислили ли сте за Ем(м)а. На мен много ми харесва. А и е интернационално, ако Бубка реши да пътува някъде.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Мариелка в октомври 29, 2012, 16:54:50
То народното си е баш Сашо :D

Тъкмо и аз щях да предложа Ема (с два м-та ми идва в повече). И според мен е много хубаво име.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svetli в октомври 29, 2012, 16:58:15
Сава?
На мен лично много ми харесва :)

Това също е в списъка за мислене!  @}->--


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: cveta_d86 в октомври 29, 2012, 16:59:30
На мен ми харесва с двете м-та така е по-оригинално някак---според мен де...иначе може Емануела, Елица /нищо, че не е производно на Емилия/  @}->--


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: miauka в октомври 29, 2012, 17:13:38
На мен женско име със С ми е фаворит София  *INLOVE* Незнам защо,но много ми е на сърце  :) И един ден живот и здраве ако име дъщеря искам така да я кръстим,хем ми харесва името хем ще започва и с буквата на баща ми  *INLOVE* А за мъжко Стефан,Станислав, Самуел...
Ние чакаме момче :) Името даже не сме го обсъждали защото от както се познаваме знаем,че ако имаме син ще се казва Александър!Знам,че е много популярно,но и моя свекър,като този на Josephine, носи това име и искаме да е на него.Той е невероятен човек!!!Аз се омъжих в друг град,той винаги ме е приемал като негово дете,за него мога да пиша 100 часа само хубави неща  :) Съпруга ми ме пита "Ако искаш да го кръстим Алекс",но на мен си ми харесва Александър, Алекс ще остане за галено,това Сашо хич не ми допада  :\
За женско с Е веднага се сещам за Ема,аз съм фен на книгите на Джейн Остин  :girl_wink:


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: cveta_d86 в октомври 29, 2012, 17:23:02
 :offtopic: и аз обожавам Джейн Остин...как не се сетих по рано за това име  @}->--

и за да съм и по темата Емили  @}->--


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svetla_ety в октомври 29, 2012, 17:24:03
С "Е" ми харесва Елица - много е нежно :) Иначе мойе и Елеонора, Елвира, Елис.... въпрос на вкус. А за Алекс и Сашка - ами какво лошо има - една моя близка приятелка си се казва Сашка и ми е толкожа сладко като и казвам Саше, а и на приятелите ми Александровци. Не го свързвайте винаги с фолка - това ще си отмине , а Саши е нежно галено име!


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в октомври 29, 2012, 18:09:35
На мен Емилия ми харесва и така /имам близка приятелка с това име, много красива и добра/. Някъде бях чула Елия , май го ползваха за производно на Елена, но пък повтаря много повече букви от Емилия.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: mirodi в октомври 29, 2012, 18:45:59
Имена със С мога да предложа Симона и Северина - аз ги харесвам много, но за жалост на нас ни трябва име с Е (производно на Емилия)... =]

Извинявам се, че се намесвам, но виждам, че сте в чуденка за име с буква Е. Затова реших да дам моето предложение - Елия. Страшно ми харесва, много звучно и нежно име!  ;)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: gucci в октомври 29, 2012, 20:24:45
с А Адриана,Ади,Анита,Анелия


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Snow_White в октомври 29, 2012, 22:02:23
Благодаря ви за предложенията, милички - Ема отдавна е в списъка и вероятно щеше да е единственото име в него, ако около нас нямаше още две сладурки - Ема и Емма  =]
Имаме си резерва с Е, но май като видим бебето ще разберем кое е нейното име :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Josephine в октомври 30, 2012, 08:20:57
да и ние искаме да имаме момче и да го кръстим Александър на свекъра, и не ни пречи че ще му викаш Сашо :)
Проблема е че ако е девойка мъжа ми не иска да й викат Сашка, затова не иска да е Александра и мислим за други варианти. Анелия и Анита го свързвам с неприятни за мен хора....Анастасия не е лошо....Ани ми е много кратко, Ади също...затова бях се спряла на Аделина, че хем ми е благозвучно хем е красиво и не много късо :)Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: punk_girl123 в октомври 30, 2012, 10:40:15
При нас именат са две Алекс и Виктор. Аз много харесвам Виктор и Алекс ми е на сърце,но някак си е умалително и ни можеш да му викнеш сърдито!


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в октомври 30, 2012, 10:52:13
Хахаха, ами тъкмо няма да му се сърдиш. Звателен падеж, валидин за българския език все още, на чужди имена вучи странно. "Викторе,....." става, но само защото сме свикнали, за разлика от "Алексе, ела да те гушна!" Съседката е на Але и Альо за по- строго на нейния Александър.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Alichka в октомври 30, 2012, 13:34:21
Относно име с Е - моя позната се казва Евелина. Малко е странно, като се налага да се обяснява, че се пише с Е, а не с И, но пък е интересно като име.

А за Сашка - звучи ми отвратително много преди да се сетя за асоциациата с попфолка. Просто това Сашка смачква хубавото име. Звучи ми като Пешка. =] Нещо като преди години, когато на Евгени или Евгения им казваха Женя. Последното май идва от братска Русия, но на мен не ми харесва и това е. За хубаво или лошо в днешно време децата са толкова интернационализирани, че едва ли сами ще се сетят да кажат Сашка.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Josephine в октомври 30, 2012, 15:43:37
да именно звучи ужасно за жена...ама не си права че не го казват децата, само за да се заядат най-малкото биха го казали...освен ако тя не обича да й се казва така...


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Alichka в октомври 31, 2012, 13:33:47
Оф, това не се бях сетила, че може да го казват напук. Само и само да дразнят  P-( :D

Иначе Елица е страхотно име  *THUMBS*

На мен фаворит за женско име със С, може би ми е Славея. Звучи ми женствено и нежно. Нищо, че въпросната дама от Столичаните, е толкова люта българка  :P
Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Josephine в октомври 31, 2012, 13:48:01
Аличка, децата са доста груби в подрастващата възраст и доста често има борба за доминация и показване кой е по по най....в тия моменти се случва да се подиграват на другите деца и това е още един повод името....най-лесната подигравка...


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: menyanthe в ноември 06, 2012, 20:20:16
С 'Е' ми харесва много Елеонора като име, Елина също ми харесва.

Със 'С' ми харесват Сабина, Савина, Сабрина, Симона, Сиана, Стела.Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: matsinka в ноември 07, 2012, 01:00:08
С "Е" на мен много ми харесват Елена ,Елен даже май-повече и също Евелин.Шефката на моят мъж се казва Евелин и много ми харесва името. Със  С също съм за София и Симеон,Симона.
Аз лично много повече харесвам дългите имена,според мен дават повече на човек(какво точно не мога да обясня). И също харесвам когато в името има Р. Да кажем Марина или Мартина пред Мая или Мими.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Josephine в ноември 07, 2012, 09:13:49
аз не обичам имена с повтарящи се срички: мими, диди...

Харесвам дългите имена, можеби защото аз нямам такова, а винаги съм искала да имам...бях чела някъде че хората с дълги имена ставали по-комплексни личности и по-интересни един вид :) Което не е гаранция :)

Иначе това Евелин и мен много ме кефи :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Alichka в ноември 07, 2012, 17:03:22
Оф, аз лично Елена никога не съм го харесвала. Звучи си ми като животното и това си е!  *db*

Имена с Р - хубаво, обаче да не ти се случи дете като мен, дето да не може да я каже тази буквичка :D


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в ноември 07, 2012, 19:50:17
Alichka, то в този случай само Райна е опасно да се казва  ;)!


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Josephine в ноември 08, 2012, 09:27:37
да, ами "Руйно вино"? Сега се сетих за тази фраза  =]
И на мен не ми харесва Елена.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: ivelka в декември 29, 2012, 10:44:38
И аз да се включва с моите любими имена. Вътрешно си знам, че ще имам момиче някой ден и бих го кръстила: Аделина, Адриана, Марина, Моника (на татко ми Симеон). Харесвам имената Лора, Биляна, Вероника, Виктория и Сияна, но последните две са заети от най-близките ни приятели =] Бях се влюбила в името Селена (богиня на Луната), но една роднина, която живее в Испания кръсти бебето си така. Ако имаме момче задължително ще се казва Даниел *INLOVE* За момче още ми харесват Адриан, Свилен, Мартин, Мирослав  :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: posum в януари 09, 2013, 15:27:48

Ние имахме страхотни полемики за името на бебето. Той дърпа към техните, аз към нашите, беше ужасно. Накрая АЗ избрах името. Съставено е от срички от нашите имена и започва с буквичката на баща ми *YAHOO*. Всички са доволни.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: lawyer в януари 10, 2013, 12:06:24
Ние решихме да не е кръстено на никой. Избрахме Александрина, защото ми харесва от много време, а и на съпруга ми му стана любимо. Дълго е, има много на брой гласни и съгласни, ако се вярва, че това е хубаво. Краткият вариант също много ни допадна- Алекс... та с две думи, това беше нашето и нейното име, от първо мислене  :danceg:
Josephine, сега видях, че и ти се чудиш за това име. При теб даже ще зарадвате член на семейството с него. За мен това ти е най-удачния вариант, а и е по-различно и по-малко разпространено от Александра  :) Общо взето всеки, който чуе името на малката, казва, че е страхотно име  :)
Posum, честито, сега разбирам, че чакате бебче  :) страхотна новина  @}->-- Кога ти е термина?


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в януари 10, 2013, 13:39:29
http://forum.svatbata.bg/index.php/topic,31260.msg569658.html#msg569658
lawyer


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в януари 10, 2013, 13:42:53
lawyer, Посум ни се измъкна без тема, но никога не е късно да и спретнем една!


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: lawyer в януари 10, 2013, 15:04:33
Как се е измъкнала Посум, аз даже не съм и разбрала, ама то и като не чета всички теми  :) Да ти е честито бебчето и много да ви радва  @}->--


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: fiibi_bg в януари 10, 2013, 15:37:00
Не разводнявайте темата с излишни коментари.Може да направите тема на Посум ,можете и да й честитите на лични!


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Josephine в януари 10, 2013, 17:53:22
lawyer, мъжо е малко скептичен към женското на Александър, а именно Александра и Александрина, защото щели да й викат Сашка на майтап а той не иска. Затова се бяхме зачудили за вариант Аделина или Анастасия, ама мен Анастасия много не ми се ще че кумата така се казв2а да не кажат после че на нея сме го кръстили :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: lawyer в януари 10, 2013, 18:02:01
Абе и на мен ми разправяха така, че щели на Александрина да и викат Сашка, но да ти кажа не е така :) Когато ти викаш на малката Алекс, хората чуват и малко или много се съобразяват или поне при нас е така :) Досега никой не и е казал Сашка.
А и щом имате близък, на който искате да я кръстите и той се казва Александър, най-близко и производно име е това, другите са само първата буква. Но и те са хубави  *THUMBS*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Josephine в януари 10, 2013, 18:03:24
ще видим ако се падне момиче, че още не знаем пола ще навивам мъжо, ако не мъжкото име е готово, а свекъра ще грейне от кеф :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: casky в януари 10, 2013, 18:59:52
Съставено е от срички от нашите имена и започва с буквичката на баща ми *YAHOO*. Всички са доволни.
Кое е името :) Интересно ми е, защото и майка ми така е измислила моето навремето - Силвена, сега и тя е доволна и аз :P Всъщност в последствие съм срещала адашки, но според нея е нейно творение :P

Ние си имаме един Иван *INLOVE* Второто живот и здраве искаме да е Никол - ако е момиче, и Никола - момче :) Вече името е ясно, само чакаме удобния момент и дано след това всичко е ОК :P

Иначе аз много харесвам български имане за момче - Симеон, Борис и т.н. ... а за Иван ясно :P


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: deskatap в януари 10, 2013, 22:44:47
Здравейте и от мен, реших и аз да се запиша в темичката. Ние живот и здраве началото на април чакаме нашето малко момиченце. В началото доста спорехме с мъжа ми, защото той много държеше и продължава да иска да се казва Рая, а аз си бях харесала Ивет и Симона - не искаме да се казва ня някого определено от бабите или дядовците както "традицията повелява". Но на мен Рая не ми допада, някак си не го усещам като Името за детето ми  =] . Накрая стигнахме до консенсус да я  кръстим София.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: casky в януари 10, 2013, 23:27:01
София е много хубаво име *THUMBS* На мен поне много ми харесва :) Ами ако София ви изненада и трябва да е мъжко име има ли вариант :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: La_Fleur в януари 11, 2013, 18:36:57
deskatap, София е прекрасно име, лично аз много го харесвам, това име носи и жената, която доведе на този свят моето момченце - д-р София Павлова и съм особено сантиментално настроена към него. И аз си усетих името на детето, като че ли имаше всякакви знаци, които ми го подсказваха, така че все едно малчо сам си го избра *db*. А и не на последно място се състои от нашите имена с баща му. Другите ни общи фаворити за мъжко име бяха Давид и Андрей. Аз лично харесвам български имена и някои интернационални като Максим и Доминик и такива, които носят значение. Когато бях малка, преди поне 15 г., че и повече повтарях на майка ми, че искам да си кръстя дъщерите Ясмин и Естир (харесваха ми имената, още повече значенията им, а и дори за миг не си и помислях, че може да имам момче :P) и майка ми горката се стъписваше и все ми казваше "Ама, как бе, мамо с такива имена, ами като ги заведа на детската площадка и другите баби вземат да подвикват Миме, Таня, как ще ме гледат като викна Ясминче" =] =] =]. А ето, че след близо две десетилетия държавата ни е пълна с всевъзможни чуждоземски и далеч по-екзотични имена или пък с няколко най-масови. Ето откъс от последно изследване на НСИ по темата за имената:

За родените през 2011 г. най-разпространеното име за момчетата вече е Александър - близо 1 296 от живородените момчета през този период.

На второ място по разпространение е Георги - 1258.

Традиционните имена имат все по-малко разпространение.

Спрямо структурата на общото население по имена, Иван е на четвърто място, Димитър и Николай - съответно на пето и седмо място като между тях е Даниел, а Йордан и Христо - след 20-о място.

Все по-често сред родените през 2011 г. се срещат имена като Мартин, Виктор и Кристиян.

За живородените през 2011 г. се запазва по-голямото разнообразие на имената сред момичетата, които по принцип са по-малко от момчетата.

От родените през последната година

най-много са момичетата с имената Виктория и Мария по 914.

На трето място е Александра - 653. По-често срещани са Никол, Габриела, Рая, Симона, Йоана, Теодора, Елена и Сияна.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: deskatap в януари 11, 2013, 21:45:57
София е много хубаво име *THUMBS* На мен поне много ми харесва :) Ами ако София ви изненада и трябва да е мъжко име има ли вариант :)

Ами надявам се да няма изненади, два пъти ме гледаха и казаха, че ще е момиче (таткото много искаше момче и като разбрахме пола аз не спрях да се смея, че чак лекарката ми каза да стоя мирно  *YAHOO* ). А преди това като сме си говорили за имена ни идваха на ум само женски и нито едно мъжко, някак си нито едно не ни допадаше - явно е имало защо  :chee: .

deskatap, София е прекрасно име, лично аз много го харесвам, това име носи и жената, която доведе на този свят моето момченце - д-р София Павлова и съм особено сантиментално настроена към него. И аз си усетих името на детето, като че ли имаше всякакви знаци, които ми го подсказваха, така че все едно малчо сам си го избра *db*. 

La_Fleur , ти от Пазарджик ли си? Защото аз съм от там (в момента с мъжът ми сме в Испания, но не за дълго  *YAHOO* след 1 месец се прибираме ) и досега когато ми е трябжало да ходя на профилактичен преглед съм ходила при една АГ лекарка, която се казва така.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: La_Fleur в януари 11, 2013, 22:19:42
 :offtopic: Да, от Пазарджик съм, deskatap ! :) Лекарката е същата, страхотна е, радвам се, че името ми на детето ми (не)случайно съвпадна и с нейната фамилия! :girl_wink:


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Mucka<3 в януари 22, 2013, 22:19:10
На мен страшно много ми харесват имената Дара и Златина :) Живот и здраве след една-две годинки (да мине сватбата първо) да си имаме дечица -женските имена са лесни :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: deskatap в януари 23, 2013, 02:14:35
Mucka<3 Дара е много хубаво име, важното е с таткото да сте на едно мнение и най-важното да си усещаш името, че е на твоето си детенце.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: krisi1812 в май 24, 2013, 19:51:09
Здравейте,
очакваме нашето второ бебече през август и срещаме огромни трудности с избора на име -бебето е момче. С каката не сме имали този проблем, още преди да забременея знаех,че ще имам момиченце с името Дара. Но с юнака сега не можем да решим, отпаднаха няколко имена и за момента са останали Андрей и Симеон. Таткото е оставил на мен да реша. Очаквам вашето мнение


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: pebbles в май 25, 2013, 08:14:26
Аз съм за Симеон. Нямам конкретна причина да ти обясня, пък какво аз чувствам необяснимо по темата хич не е от значение в случая. Единственото разумно, което се сещам, че Андрей е заплашен да е първи номер в училище, пък винаги много съм им съчувствала на първия номер. В моята глава е нещо много ужасно. Но като се вземе предвид количеството Александровци, даже и първи номер може да не е  :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: gucci в май 25, 2013, 17:31:52
На мен също повече ми допада Симеон.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: ra_di в май 25, 2013, 18:39:35
На мен ми харесва Андрей  *THUMBS*.Ще го кръщавате ли на някой или просто си се спряла на тези имена?


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: krisi1812 в май 25, 2013, 21:00:35
Благодаря за мненията ви, няма на никой да го кръщаваме, просто харесвам имената. Отворена съм и за всякакви други предложения


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: petq1989 в май 26, 2013, 08:26:08
Решила съм детето ми да не го кръщавам на родители или на нас...Като цяло за момиче харесвам Емилия, Виктория, Анелия, Габриела, Никол/Николета...За момчета Александър, Георги, Виктор....Но , ако детето ми се роди с името си (например на Иванов ден -ще я кръстя примерно Ирина/Ирена/Ивайло)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: PetraShili в май 27, 2013, 23:46:26
И аз да се разпиша в темата.
Нашата втора принцеса изглежда ще бъде с две собствени имена Сара Анабела.  :girlhide:
Съпругът ми и аз още първият път искахме дъщеря ни да се казва Сара, но понеже едната ми сестра се казва Сара, ми беше неудобно да я кръстя на нея, а другите две да се сърдят, макар, че ние двамата често й казвахме Сара по навик. После сестрите ми казаха да не се излагам, че нямат нищо против да се казва Сара, но ние вече си я бяхме кръстили Ребека, а освен това си взе буквичката на баба си, но си обещахме, че ако имаме пак момиченце ще се казва Сара.

Обаче Ребека още първият път, когато й казахме, че ще съм бременна тя заяви, че ще има сестра и, че сестра й ще се казва Анабела (харесала си го е по някакво филмче за някаква кравичка Анабела). Когато й казахме, че не може да бъде сигурна докато не дойде 17-18 седмица, тя ни "заплаши", че ако е момче нямала дори да го погледне.   =] Ние само се смяхме на тези нейни изказвания, като си мислехме, че ще й преотмине и ще забрави с месеците. Но след като дойде 20 седмица и докторът потвърди на ултразвука, че е момиченце, тя твърдо заяви, че е знаела през цялото време и сестра й ще се казва Анабела, а на мен ми каза: "Мамо, знам, че много искаше момче, но ще трябва да си родиш друго бебе, защото това е моята сестра". Докторът много се смя с нас.  8P

Както напредваха месеците, тя все по-упорито заявяваше, че сестра й ще се казва Анабела, ние й обясняваме, че не ни харесва това име, но без резултат. Накрая съпругът ми реши да направим компромис и малката принцеса да получи две имена, а тя като порасне да си избере едното.
За щастие в Сърбия имат само две имена - собствено и фамилно, така, че принцесата ще се казва Сара Анабела Шили, макар, че и това вече си е достатъчно странна комбинация, но важното е, че винаги ще знае, ча сестра й дейно е участвала в нейното изчакване и, че много я обича.  *INLOVE*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: verdad в май 28, 2013, 10:39:50
Решила съм детето ми да не го кръщавам на родители или на нас...Като цяло за момиче харесвам Емилия, Виктория, Анелия, Габриела, Никол/Николета...За момчета Александър, Георги, Виктор....Но , ако детето ми се роди с името си (например на Иванов ден -ще я кръстя примерно Ирина/Ирена/Ивайло)

Ако се роди на Иванов ден и кръстиш Ирина или Ирена нищо не правиш - Ирина и Ирена празнуват на 5.5. Първата буква няма нищо общо с цялото име. Моето дете има имен ден на Иванов ден, а се казва Калоян.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: sunray в май 28, 2013, 10:58:29
Здравейте,
очакваме нашето второ бебече през август и срещаме огромни трудности с избора на име -бебето е момче. С каката не сме имали този проблем, още преди да забременея знаех,че ще имам момиченце с името Дара. Но с юнака сега не можем да решим, отпаднаха няколко имена и за момента са останали Андрей и Симеон. Таткото е оставил на мен да реша. Очаквам вашето мнение

Аз съм за Андрей :)

А ако питаш за други варианти с А и С: Анатоли, Атанас, Антон, Свилен, Стефан, Сава. На мен поне тези ми харесва, а и не се бълват постоянно в последните години като някои други ;)

Аз към списъка за имена на момиченца, освен твърдо харесваните и от двама ни: Яна, Калина, Ралица, Вяра, добавих и още едно, на което засега половинката гледа колебливо: Анастасия. Та, един ден ще видим кое ще е от тези, но всичките ми харесват :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Roxanne_ в май 28, 2013, 16:02:49
Петра, много сладка история. Опасна кака си има бебето. Много е хубаво, когато бебето сякаш си идва с името, а при вас е точно така.  *THUMBS*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: elly_l в юни 10, 2013, 23:35:55
За момиче много харесвам кратки, звучни имена - Ема, Ева, Яна, Мая, Рая, Сияна, Стела. Аз се казвам Елица и навсякъде, където ходя, все ми казват - а, ето я Елица, с хубавото име! :)
Харесват ми имена, които се пишат и изговарят лесно на повечето езици. За мъжки обаче съм в много голяма чуденка и нищо не ми харесва или, ако ми харесва, познавам вече доста дечица на мои приятелки с това име или пък имам приятели, които се казват така.
На нас още не са ни казали пола, макар че днес докторът за малко да каже, но не искал да ни подвежда... Аз обаче миналата седмица сънувах, че имам син на 2-3 години, който се казва Боян и сега съм почти убедена, че ще имаме момче, макар че много искам момиче :) (тук няколко страници по-напред прочетох тази легенда, че детето прошепвало на майка си името си - та ето ни и нас)...


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: sunray в юни 11, 2013, 13:12:36
(тук няколко страници по-напред прочетох тази легенда, че детето прошепвало на майка си името си - та ето ни и нас)...

Може би наистина има нещо вярно в това, защото макар и да не съм сънувала, че ще имам точно дъщеричка, именно името за момиченце ни беше едно единствено и категорично - адашка ти е :)

Боян е хубаво мъжко име. Ние също сме го обсъждали за в бъдеще, но аз имам предразсъдък заради един много противен наш колега :\ И не мога да избягам от това.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Leq_80 в юни 11, 2013, 14:00:11
krisi1812 , и двете имена са хубави, но аз клоня към Андрей *THUMBS*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: elly_l в юни 11, 2013, 16:27:45
Други мъжки имена, които обсъждаме в момента са Александър (естествено), Константин, Камен, Явор, Симеон.
Забелязвам, че има много красиви имена, които, за съжаление, звучат добре или имат вариант само за единия пол. Например фаворитите ми Ема и Яна не ми допадат като мъжки - Емил, Яни/Янко.
Друг аспект при мъжките имена е, че освен красиво и лесно да се съкрати, името на момчето трябва да може да формира и презиме или фамилия някой ден, което прави една част от модерните преди няколко години имена Дейвид, Патрик, Раян) неприложими и може би затова няма такова голямо разнообразие от нови мъжки имена.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: _perlichkata в юни 11, 2013, 18:20:25
Здравейте и от мен :) Ние бяхме готови с име за момиче, но бебо ни изненада е мъж :) и сега си няма име :) Много харесвам Адриан и Георги :) Но и същевременно искаме да носи буквата на баща ми С и е много трудно :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: lunno momiche в януари 02, 2014, 07:50:11
За много години, момичета!  :sunshine:
Желая здраве, щастие, любов и благоденствие на всики!  @}->--
Имам нужда от малко помощ от вас - от повече мнения. :)
За име за момиченце бяхме решили Карина  *INLOVE* . Но засега това име остава за в бъдеще, тъй като очакваме момче и аз лично съм в чуденка. Имената, на които сме се спрели са Даниел и Александър.
Кое ви харесва повече? :)
Благодаря предварително за помощта!  @}->--


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в януари 02, 2014, 08:30:11
lunno momiche, и двете имена са хубави, и двете са доста разпространени в последно време. Ако ще зарадваш някой роднина с буквичката му, избери това име. Ако буквите за без значение, попитайте бебето. Примерно си кажете, че ще го помолите да ритне на името, което харесва ;).


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: lunno momiche в януари 02, 2014, 09:21:36
svekarva, благодаря за съвета!  @}->--
Съзнателно избягваме буквичките на родителите, за да няма разочаровани.  =]


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: miauka в януари 02, 2014, 11:29:25
lunno momiche моя син е Александър и съм пристрастна :) Винаги съм искала да кръстя така детето си,ако имам син!А и свекър ми се казва така и така всички сме доволни :) Аз не гледам колко е популярно името!Мисля,че е много силно име и носи голям заряд!Даниел също много ми допада  *THUMBS* и двете имат хубави умалителни!Успех,на което и да се спрете ще е добър избор  @}->--


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: michelle в януари 02, 2014, 11:35:30
 Лунна светлинка, и двете имена са чудесни  :)
 Присъединявам се към препоръката да дадеш на мъничето само да си избере името  ;)
 Ние, например, имаме голяма дилема за името. На мен ми се иска да уважим единия дядо или бабите, обаче ни едно име не мога да харесам. Та след разгорещен спор с бъдещия татко, той ми каза: "Като го родиш и го видиш, ще му дадеш името. Затова не се мисли предварително, за да може детето "само да си каже името".
 Затова и аз ще ти кажа така - като се появи на бял свят, като го гушнеш и погледнеш в очите, ще знаеш дали ще е Даниел или Александър  :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: sabeva_07 в януари 02, 2014, 12:01:12
И на мен ми харесват и двете имена. Също не мога да изкажа мнение. А относно това да ли да вземе първата буква на някой от бабите или дядовците също е много индивидуално.
Моята лична дилема е такава че: малкия го написах с първата буква на свекъра ми, но сега очакваме девойка и още преди да забременея съм си мислела че е редно да е на някои от моите родители. Но след преглед в 18-та седмица и след като разбрах че е момиче още на излизане от кабинета казах на мъжа ми че ще е с моята буква.
От тогава всички вкъщи и говорим с това име, включително и баткото.Но наскоро след разговор с моята майка установявам че баща ми се изказал нещо от рода че той явно не заслужавал да се кръсти на него а само на свекъра ми. И сега ми е такава дилема. А толкова харесвам името което съм избрала и знам че това е нейното име. Та остават около 40 дни до появата на госпожицата и аз ставам все по объркана. Дайте и вие по някой съвет!


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: michelle в януари 02, 2014, 12:25:06
 sabeva_07, напълно те разбирам. Аз съм единствено дете на родителите си в клон на род, на който съм единствената наследничка. Майка ми деликатно ми намекна, че е добре да уважа това и да кръстим детето на баща ми.
 
 За да бъда напълно честна, бих те посъветвала да запазиш първоначалния си избор. Това е името, което чувстваш като най-истинско и правилно. Вероятно баща ти си мисли, че ако кръстиш детето ви на него, по някакъв начин ще продължите рода. А това въобще не е така, макар да е трудно да се обясни (много хора твърдо го вярват). Може би е добре да помолиш майка ти за помощ - да обсъди с баща ти въпроса за името и да му каже, че това малко момиченце си остава неговата прекрасна внучка, независимо дали е кръстена на него или не.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Vivi20 в януари 02, 2014, 12:42:38
Като чета осъзнавам, че си зависи от хората. При нас и около нас хората не признават, че детето е кръстено на баба или дядо освен ако не е същото име, понеже ако започва със същата буква или е вариация на името, не е същото име все пак. Както казах, явно хората имат различно виждане по въпроса.

А за сърдещите се родители ... не ги мислете, ще се цупат докят видят бебенцата и всичко ще им мине. И моите родителите киселееха по повод имената на децата на брат ми, но в крайна сметка това са си неговите деца и с жена си имат пълното право да ги кръстят както го усещат. :)

Майка ми откакто се омъжих казва, че ако някога имам момиче, трябва да го кръстя на свекърва си, понеже имала хубаво име ... на мен обаче не ми харесва, в крайна сметка има някои остарели имена, които според мен няма как да си кръстиш детето - Пенка например (дано няма обидени), обаче ако си кръстиш детето Патрисия и твърдиш, че е на баба си Пенка за мен не върви, не е същото име. ;)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: lunno momiche в януари 02, 2014, 12:43:02
sabeva_07, труден избор, наистина. :( А и факта, че  става въпрос за твоя татко го прави още по-деликатен, но и аз бих те посъветвала да кръстиш своето момиченце така, както искаш и си го усетила.  :sunshine: Просто поговори с татко си и му обясни защо, за да не се сърди. Аз вярвам, че той ще те разбере!  *THUMBS* :)Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в януари 02, 2014, 13:15:07
sabeva_07, наистина деликатна ситуация. Опитай да наричате бебето с друго име /с буквичката на баща ти/няколко дни и виж реакциите на съпруга и баткото. Може пък да им хареса, а и ти да свикнеш, виждам, че искаш да зарадваш баща си. Ако не става, не става, имате си име.
michelle, от положението на бъдеща баба, мога да кажа, че подновяването на името носи голяма радост на бабите и дядовците. Продължаването на рода никой не го мисли, нито пък се съмнява, че това дете ще бъде обичано, независимо как се казва и на кого прилича. Все пак ние сме минали по този път мнооого преди вас и знаем как стоят нещата ;).
Хехе, моята майка няма внучка и не си харесва името, но много се радва, че котката е с нейното име.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: sunray в януари 02, 2014, 13:40:25
Подкрепям мнението на Мишел. Щом вътрешното ти усещане те води към конкретно име, не отстъпвай. Майчиният инстинкт е уникален.

Аз пък мисля, че именно защото са твоите родители, ще ти е по-лесно. Аз поне на свекървата (макар да се разбираме доста добре) не мога да кажа нещата чак толкова директно, както на майка ми. Просто седни с двамата и им кажи какво ти харесва и че това е твоето дете.

Убедена съм, че ще разберат и ще бъдат щастливи в един момент *THUMBS*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: pandapanda в януари 02, 2014, 14:34:08
обаче ако си кръстиш детето Патрисия и твърдиш, че е на баба си Пенка за мен не върви, не е същото име. ;)


Виви и аз мисля така :) Братовчед ми Кристиян не е кръстен на дядо си Кузман, пък кой каквото ще да ми разправя :))

Моят баща от сега ми се сърди, че няма да си кръстя децата на него (а те и във фантазиите ми не съществуват още). А името на свекър ми - много го уважавам, ама името му е абсурдно.

Аз много се гордея с моята майка, която на времето не е позволила дай и се месят за моето име и си е отстояла да ме кръсти със скараното ми име, което цял живот ми го бъркат :))

lunno momiche аз съм за Александър :)

sabeva_07 защо не питаш баткото какво мисли по въпроса. Той ще ти даде най-искрен отговор ;)

michelle баща ти и майка ти са кръстили теб, сега е твой ред да си кръстиш твоето детенце :)Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: ivelka в януари 02, 2014, 16:15:09
Една от любимите ми теми се е раздвижила!  *YAHOO*
Лунно момиче, ние също вече сме на тема имена, макар че е рано и дори не знаем пола. Моят фаворит за име на момче е Даниел - много красиво име, разпознаваемо е и в чужбина. Има хубави умалителни - Дани/Дидо. Аз обаче си мечтая за момиче и за името й съм убедена на 100% - Адриана *INLOVE*
Александър е прекрасно име, но около нас много бебета се народиха и все Александър или Кристиян ги кръщават.
Ние затова решихме на никого да не кръщаваме, за да няма обидени. Родителите ни имат неподходящи и остарели имена, от които е трудно да се направи производно. Аз съм на мнение, че който носи 9 месеца и преминава през родилните мъки, той трябва да вземе крайното решение за името.
За момче други любими имена са ми Юлиян, Искрен, Лъчезар, Свилен, но Даниел си ми остава фаворит *INLOVE*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: sabeva_07 в януари 02, 2014, 17:45:56
О баткото си е категоричен че бебето ще се казва така както му предложих отначало още.Опитах се тези дни да го питам дали не иска да сменим името и той категорично отказа. Каза че си има име. Та това още повече не ми дава сърце да си променям моето а и неговото желание за сестричката. Пък и той вече си и вика по негов умален си начин  ;)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Seagirl в януари 05, 2014, 19:38:27
Ние дълго време нямахме име (за момиче или момче), все нещо не ни звучеше. Обсъдихме доста варианти, но все не ни харесваше. След като ни казаха, че ще е момиче, тогава едно име ми изплува, хареса ни и това ще е живот и здраве.

Аз винаги съм била много против разбирането, че ако не кръстиш на родителите/свекърите си, значи не ги обичаш или цениш или пък не заслужават. Смятам, че с много постъпки през годините и все още съм доказала обич и уважение и това как ще си кръстя детето е личен избор.

В моите виждания фамилното име продължава рода, не собственото. Категорична съм, че децата ни ще носят същото фамилно име като мъжа ми и мен. Радвам се, че едно време майка ми не е допуснала с брат ми да сме с различна фамилия от тяхната с баща ми, защото дядо ми определено се е опитал да се наложи по този въпрос.

Моят съвет е да се съобразите със собствените си разбирания, усещания и принципи. Ако желаете да кръстите на някой - ок, ако пък не, дарете детето с името, което ви е присърце. Все пак цял живот ще се обръщате към рожбата си с това име :)Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Little flower в януари 13, 2014, 00:51:09
sabeva_07, а ако кръстите бебето с две имена?! Това, което сте избрали, и още едно - на баща ти (ако съвсем не измислите друг вариант и той се цупи много)? Макар че аз лично не бих се шашкала от цупене... :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: sabeva_07 в януари 13, 2014, 11:03:55
Не си подхождат, аз съм си твърдо решена да си е както искам .Любовта към детето не се определя от името, татко не ми е казвал нищо все още.Аз подпитвам така, но ми отговаря уклончиво както решим ние.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Little flower в януари 18, 2014, 23:16:35
Ами значи спираш да подпитваш и кръщавате детето както на вас ви хареса. :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: milenuity в февруари 17, 2014, 08:11:26
Ами значи спираш да подпитваш и кръщавате детето както на вас ви хареса. :)
точно така.

Отначало и аз се бях протеснила как да направим така, че да няма обидени баби и дядовци. При нас нещата се оказаха много лесни: явно когато аз и брат ми сме се появили при мама и тати е имало големи драми с бабите и дядовците и сега без да ги питаме ни казват да не се влияем от това на кой от тях да кръстим детето, а да изберем име, което най-много ни харесва на нас. Така и смятам да направим, а дори и ако настояваха да го кръстим на някой - пак щяхме да си я/го кръстим както сме си избрали ние.
Все пак в днесшо време е трудно да имаш 4 деца, че всички баби и дядовци да останат доволни. :)  *crazy*Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: posum в февруари 27, 2014, 20:48:01
Името на нашето човече е съставено от последните срички на имената на съпруга ми и моето име. Получи се прекрасна комбинация, името започва със "С", българско, рядко срещано и много благозвучно.  *YAHOO*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: sunray в февруари 27, 2014, 22:45:46
Името на нашето човече е съставено от последните срички на имената на съпруга ми и моето име. Получи се прекрасна комбинация, името започва със "С", българско, рядко срещано и много благозвучно.  *YAHOO*

Е, сега ме заинтригува! 8P Сподели го, ако не си суеверна :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: posum в март 01, 2014, 15:50:45
Сън, то е родено преди повече от година 8P.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: sunray в март 02, 2014, 00:48:57
Олее, сори, ама като няма лентичка, пък и не успявам да следя повечето мами вече =]


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Lupercola в март 02, 2014, 18:34:23
Нищо де, кажи го, и аз сьм заинтригувана  :P


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: pandapanda в март 02, 2014, 19:12:53
Аз от вчера се чудя кое ли е името и мисля варианти :))


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: магито в март 03, 2014, 13:30:41
Нашето име беше избрано от таткото.Аз избрах буквата а той имаше няколко месеца да измисли име.Мина през три варианта и накрая се спря на Моника.Аз съм доволна името е хубаво и някак и отива на малката  :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в март 03, 2014, 16:40:20
Сещам се за името Сивен ;). Ще се изям от яд, че не си спомням как се казваше Посум, можеше да измисля и друго. Това е от АнастаСия и Пламен и "в", като връзка. Но по таз логика всяко име може да бъде разчленено на срички и все някоя е от името на някого. ;)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: pandapanda в март 03, 2014, 18:57:26
Аз си мислех за нещо от рода ХриСТО+МариЯНА = Стояна
Или СтоЯН+КалиНА = Янна

Надявам се моето гадаене да не те подразни posum, просто се заинтригувах :)

Междудругото се замислих, какво се получава от последмите срички на мен и мъжа ми - Мирамир или Мирмира :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в март 03, 2014, 19:23:53
хаха, Панди, не е лошо! Търсим мъжко име, започващо със С, българско и рядко срещано. Друго хубаво мъжко име със С е Станил, също доста звучно.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Vivi20 в март 03, 2014, 19:35:41
Ние значи сме на Тинка или Катин ;)

Междудругото първото дете на брат ми е така кръстено и е много хубаво име, ама явно не винаги се получава. ;)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Деница Звездица в март 05, 2014, 09:33:36
И ние искахме в името на детето да има букви от нашите имена:

Явор и дЕНица = ЯсЕН.

Не е буквало, ама искахме да се връзва с бащиното  име, а и винаги съм си мечтала да си кръстя детето с Я, та сега - Ясен Яворов. :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: mariola85 в март 05, 2014, 09:39:44
posum добре се е получило при вас, че знам за едни Ванко и Вера и си кръстили детето ВанкОвер, момчето е мой набор и още страда от името си  *crazy*

Деница Ясен и Явор са ми едни от любимите имена :)  *THUMBS*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: posum в март 06, 2014, 00:33:18
posum добре се е получило при вас, че знам за едни Ванко и Вера и си кръстили детето ВанкОвер, момчето е мой набор и още страда от името си  *crazy*
Какво им е направил, че да го кръстят така ohmy? Ужасно е.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svetla_ety в март 17, 2014, 15:26:08
здравейте момичета! Мислих, че сме си избрали име за втората бебка, но се разколебавам и бих чула разни предложения (може да пропускам нещо). Майка ми е Нели, а свекървата Дамяна. Първото ми момиченце се роди на Архангел Михаил и от там - Михаела, а не както мислихме на свекъра - Габриела. Сега второ момиченце чакам и като чух името на една приятелка на малакта  Андрея и си казах колко хубаво, дори съдържа буквите на бабите. От друга страна ако беше момче, щеше да е на свекъра, а сега като е момиче мисля че е справедливо да е на майка ми. Малакта от 2 дни сама измисли Наталия и ние го одобряваме също. Дайте идеи за имена с Н или да се съдържа или комбинации Д/Н. На първо четене се сещам за Даная (идея за име на каката, но срещна много негативни коментари от познати и се отказахме), Даниела, Неделина, Анелия, Анета, Неда (красиво име, но не го чувстваме да е за нашето дете с мъжа ми). Имаме приятелски дечица Ния и Невена и ги отхвърляме и тези...Понякога ми хрумва да се върнем на Габриела,но аз и първия път не бях обедена за него, а сега съвсем.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: fiibi_bg в март 17, 2014, 15:35:46
svetla_ety задължително ли трябва да е кръстена и на двете баби?А дядовците с какви имена са?

На мен много ми харесва Деа ,но май само едната баба ще е облагодетелствана.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: госпожица в март 17, 2014, 15:38:15
Светла, тъй като първото ви момиченце си има имен ден, ще е добре да гледате и второто да има, за да не се чуства пренебрегната =]
Хубави имена с Н са - Нора, Нелина, Николета
Аделина, също съдъжа твоите буквички.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svetla_ety в март 17, 2014, 16:54:02
Дядобците са Феорги и Петко. С "П" харесвахем Пресиана. За имен ден не е задължително, защотона голямата са на един ден с рождения и тя не празнува 2 пъти ;) Иска ми се името да зжучи добре и в чужбина, но да не е съвсем чуждестранно (от този тип се сещам за Нолита). Сега измислих и Нелия. Изобщо не съм сигърна, че искам да я кръщавам на някой, но ако все пак я кръстя то би било на майка ми , ама с Н не ми хрумват много чудесни...


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: sunray в март 18, 2014, 13:30:52
Светле, бих предложила Надежда. Има хубаво послание, имен ден и кратко обръщение.
Харесвам също Димана. Пак има и имен ден, и кратко обръщение.
Диана е красиво име, със заряд. Още по-хубаво е че вече не се среща често :)

С "Н" се сещам и за Нели :)Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Mrs.™ в март 18, 2014, 14:35:25
Д- Деа, Дарина, Дария, Дамяна, Дара
Н-Никол

svetla_ety
, може и второто да со дойде с името и да ви улесни в избора  :P


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svetla_ety в март 18, 2014, 14:55:41
Няма големи именни дни през юни, но ако закъснее малко (както предрекоха на 4Д-то) и улучи Еньов ден освен Яна гледах, че празнуват и Деница, което май отговаря на изискванията, но не ми е фаворит, така че ще е то само ако е на деня ;) Ммм и Ивета  е тогава - много хубаво, макар да няма нищо общо с роднините. А 2 приятелки са Яна и ми казаха - само да не е това име - много кратко, който и да кажат в училище все накря звучало като тяхното име и се стряскали ;) Ще видим като наближи - за сега съм спокойна, дано пак ен почна да сънувам кошмари, че не мога да избера име...


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: sunray в март 18, 2014, 15:08:29
Това пък за "Яна"-та ми идва малко в повече :P
Ако се случи на Еньовден, може и Ения. Много е мелодично :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Vivi20 в март 22, 2014, 12:28:54
Момичета, имам нужда от мнения. За момче сме избрали име, но за момиче си мислех, че е по-лесно, а тя каква стана ... След няколко разговора, стигнахме до следните имена:

Михаела, Калина, Елена, Юлия и Валерия - доста случайно звучат, те са си и злучайни, просто имена, които звучат добре и на английски и български и които ни допадат. Онзи ден случайно обаче споменах, че тъй като вероятно ще е зодия лъв, може да е Леона ... и на моя мъж това като му влезе в главата и сега иска това име, че и за Леон лобира. ;) А на мен ми звучи прекалено чуждо и рядко срещано ... вие какво мислите за тези имена?

Междудругото 2 от имената горе са на свекървата и свекъра, но той е малко против. ;)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в март 22, 2014, 16:58:49
Интересно, че Калина звучи добре на англичаните...Всичките имена са много красиви, направо е късмет, че са свързани и със семейството. Хехе, ако бебето е лъв, няма ли да е много, ако и името му е лъвско ;)? Все пак тези царе на природата имат и стряскащи нежната душа качества, защо да ги повтаряш и засилваш, знам ли *crazy* Говоря от позиция на сестра и майка на лъв  :loving:


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Vivi20 в март 22, 2014, 17:26:19
Свекърва, мисля че си права за лъвското, някак си сякаш слагаш печат на детето и това не ми харесва. Калина е името на кумата ми и въпреки, че много ми харесва това ме спира малко. Имаме късмет с имената на свекърите, но моя мъж категорично отказва да кръщава на майка си детето, сигурно съм първата съпруга дето настоява на нещо такова повече от мъжа си. ;)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: pandapanda в март 22, 2014, 22:47:20
Аз съм за Михаела и Елена. Смятам, че са много хубави имена. Имат и имен ден  :girl_wink:


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: nadelina88 в март 22, 2014, 23:30:27
Vivi20, Валерия на мен ми е едно от любимите имена, много ми харесва.
svetla_ety, не искам да изглежда самохвално, ама смятам, че моето име е много красиво - с Н.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: ra_di в март 23, 2014, 11:42:58
svetla_ety с "Д" на мен ми харесва Деана или само Деа.С "Н" - Никол.

Vivi20 от имената,които си изброила най-ми харесва Калина (красиво българско име) и Валерия.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: devisil в април 25, 2014, 17:13:20
Привет, момичета!

Можете ли да ударите едно рамо? Търсим си име за момченце, което да звучи универсално в смесен брак. По традиция детето се записва с две малки имена, а фамилията ни е доста късичка - Хес, така че приемам благозвучни идеи... 
Досега съм филтрирала имената Филип, Александър, Виктор, Мартин, обаче нито едно с друго не си пасва заедно. Като че ли...  :hmmm:  :ohah:


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: fiibi_bg в април 25, 2014, 17:23:04
На мен Филип Александър Хес ми харесва мнооооого


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Vivi20 в април 25, 2014, 17:23:47
Всички изброени от теб имена ми харесват много. Според мен Филип Александър си отива едно с друго, а и те са ми любими от изброените.  ;)

Други имена международни Адриан, Даниел, Габриел, Иван ... за тези се сещам от имената, които ние бяхме обсъждали и ни харесвала. ;) На мен и Константин ми харесва, но съм малко пристрастна за това име. :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Tonina в април 25, 2014, 17:28:00
Харесвам и четирите имена, които си си набелязала  *THUMBS*

А като вариант бих предложила Александър Фил Хес.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: devisil в април 25, 2014, 20:50:58
Други имена международни Адриан, Даниел, Габриел, .... и Константин ми харесва, но съм малко пристрастна за това име. :)

Vivi20, доста добри попадения :-). Не ми беше хрумвало, но понякога е така - такива имена могат да избодат очите, докато се напъваме да измислим какво ли не :-)
Благодаря ти!

Tonina, fiibi_bg, благодаря, момичета, но на мен ми се струва, че Филип + Александър сами по себе си са си доста "твърди" имена, не се преливат едно в друго и затова такава комбинация ми се струва..неубедителна...

Имам време още да мисля :-)Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: pandapanda в април 28, 2014, 07:54:37
Ами ще предложа една "по-меко" второ име - Александър Майлс Хес или Филип Даниел Хес.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: milenuity в април 28, 2014, 15:18:31
Даниел  *THUMBS*

Ние сме се спряли или на Даниел (с ударение на а )или на Раян.

На мен много ми харесват и в комбинация, но в БГ не е много прието и май ще си изберем едно от двете.

Даниел Александър Хес ми харесва много
както и предложението на Панди - Александър Майлс Хес


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: devisil в април 28, 2014, 15:25:28
Много сте идейни, момичета! Благодаря!  *YAHOO*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Vivi20 в април 28, 2014, 15:30:16
М, чувала съм, че в България вече може както си искаш да си кръстиш детето, т.е. може да е с 2 първи имена и фамилия. Аз лично бащините имена не ги харесвам много, много и искам да го избегна, независимо къде ще раждам. ;)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: milenuity в април 28, 2014, 15:36:13
М, чувала съм, че в България вече може както си искаш да си кръстиш детето, т.е. може да е с 2 първи имена и фамилия. Аз лично бащините имена не ги харесвам много, много и искам да го избегна, независимо къде ще раждам. ;)

Много интересно.Трябва да го проверя. Ние така или иначе мислим бащиното да не е с -ов, защото Боянов някакси не ни звучи...


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Vivi20 в април 28, 2014, 15:44:46
Аз още навремето имах съученичка, на която презимето беше Тони, не знам щом тогава е можело, защо и сега да не може.  =] Моят мъж е Константин, ако детето има бащино име, докато го напише, ще го забрави милото. ;)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: mariola85 в април 28, 2014, 15:44:54
М можеш, аз имах един колега се казваше Виден–Дамян. Гласувам за Даниел, ( ососбено че е с ударение на а, по македонско ми е  :danceg:, аз примерно съм Мария с ударение на първото А,но тук съм с друго ударение) а и ние здраве и живот някой като имаме деца няма да е презимето на -ов или ова, че нали знаете как се казва мъжа ми


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: mariestrellas в април 28, 2014, 16:14:39
И аз не харесвам бащиното име, защото при много смесени бракове създава проблеми и са доста объркващи за детето и за родителите, а за властите да не говорим. В България няколко пъти обмисляха да променят това положение, но досега няма промяна. Да не говорим, че дори тук това име, произведено по всевъзможни начини от собственото име на бащата, няма никакви важни незаменими функции и не се използва често. Аз съм омъжена за чужденец и моето бащино име винаги ми е създавало проблеми, защото в много държави не разбират какво е бащиното име, те просто нямат такова и когато се наложи да се попълват документи, ме карат да го пиша като второ собствено, защото няма никакви административни функции и удължава цялото ми име, а никъде не са предвидени по повече от 30 символа за някакво конкретно име. Освен него вписвам своето фамилно и фамилното по съпруг, не дай Боже да имам двойно лично име. За имената на дъщеря ми ще трябва да водя дело, за да може да бъде с една фамилия и да се избегнат подигравките с дългите й и доста странни бащини имена, защото бащата е с двойно лично име, което допълнително й удължава цялото име и сега е с две лични женски имена, две лични мъжки имена от бащиното и една странна фамилиая в множествено число от името на прадядо й, цялото име звучи доста абсурдно, но въпреки че подадох всички документи, за да я кръстя, както трябва като дете с две гражданства и предвид сложното име доказах, че в други общини в България тези абсурдни ситуации се избягват, в София ми отказаха да й издадат акт за раждане, докато не се съглася да й напишат имената според българския закон, защото била родена в България. Ами явно за едни бг граждани може, за други не може да се вписват имената на детето по преценка на родителите, въпреки че са спазени законовите норми по международно право. В Италия например хората имат само едно фамилно име и едно или две лични. По света в много държави традицията е била да има двойно лично име и една фамилия по баща, някъде добавят и фамилията на майката отзад, но това име също няма административни функции. С всичко това искам да кажа, че колкото по-кратко е фамилното име, толкова по-добре звучи с двойно лично и ако няма т.нар. бащино име, се получава най-добрият вариант, защото името не се удължава допълнително и не може да звучи грозно. С кратка фамилия, каквато е Хес, много добре ще вървят едно кратко и едно по-дълго име за двойно лично като може би е по-добре да се търси благозвучие при комбинацията им. Не знам дали държите да е едно от филтрираните  имена, които прочетох, но дори и така да е ми харесват съчетания като Йоан Даниел Хес, Алберт Мартин Хес или Филип Майлс Хес. Харесвам и името Джим или Джеймс, но станаха прекалено много варианти и мисля, че не помагам много с това в случая. Името Александър не ми допада изобщо, а и ми се струва, че напоследък всички момчета ги кръщават така, някакъв странен бум на Александровци има, доста дълго и грубо ми звучи. Извинете ме за дългия пост!


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Roxanne_ в април 29, 2014, 02:25:20
Ако родиш в БГ винаги има бащино име. Просто може да е без наставка "ов". Моите деца са с презиме Павел. Това не значе, че са с 2 имена. Закона за гражданската регистрация позволява и 2 имена. Пр. Ана-Мария и т.н. Ако дете е родено в чужбина и няма бащино име, тогава се записва както си е в оригиналния акт да раждане, без презиме.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: rafaeLa в април 29, 2014, 08:25:11
моята госпожица е с 4 имена, понеже не исках името й да се изписва с тире .. в интерес на истината и аз обмислях презимето да е без -ова, ама таткото настоя и така ..


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Lupercola в април 29, 2014, 16:41:52
Много странно, че не са искали да запишат детето както трябва  *crazy*

Марта има само две имена (без бащино) и й издадоха акт за раждане без никакьв проблем. Нали и тя е бьлгарска гражданка, какво като е родена в чужбина. Излиза, че е точно както както казваш: за едни може, за други: не.  :huh:


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: mariola85 в април 29, 2014, 16:49:35
в България може да си с две имена, аз съм също с две имена. Друг е въпроса че във всичките институции лелките изпадат в ужас като кажа че имам две имена, и слагат "." -точка вместо бащинно, понеже в Македония имаме само Име и Фамилия, и като взех БГ гражданство трябваше да запаза този стандарт иначе ставам двама различни човека :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: devisil в април 29, 2014, 16:54:50
mariestrellas,

усещам, че с теб ще си говорим на лични :-)
А относно тези бащински имена - не знам, две ръце и два крака няма да ми стигнат да викам и да стискам палци за това да не се тормозим така с тези имена. Имах късмета, че бащиното и фамилното по баща ми съвпадаха, та когато стана време да сменя фамилията си с тази на съпруга ми, не загубих от цялата работа, но си страшно права, че не служи за нищо...
При мен когато вадих документи нови за регистрация по местоживеене с новата фамилия, хората се видяха в чудо с мен, защото не знаеха защо имам нов паспорт с две фамилии, а на всичкото отгоре диванетата в МВР са ме записали по международен паспорт като малко име в същата графа и с презимето ми, все едно бащиното ми име е второ мое малко, под тях се мъдри бившето ми фамилно, а над "малките ми имена" - понеже излиза, че съм с две, - новата фамилия, ами за каква манджа с грозде става въпрос?
Страшно се дразня, защото където и да ида, трябва да се легитимирам с трите имена (лично, бащино и ново фамилно), защото така съм записана по паспорт, и така са ми издадени и новите документи по местоживеене и новата ми регистрационна карта. А много ми се иска да мога да се представям само с малкото си име и новата фамилия!  
Българска му работа!
А за регистрация на детето не знам къде ще е все още. Ние засега живеем и работим временно в Чехия, но съпругът е германец, с жителство оттам, и ми казаха, че детето ще получи и трите националности....А струва ли си въобще главоболията да го регистрирам в България? mariestrellas, ще ми пишеш ли на лични каква е хамалогията?


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Princess_of_the_Dawn в април 29, 2014, 17:17:57
За имената и аз като регистрирах Вероника като български гражданин, лелките в Общината изпаднаха в тих ужас като разбраха, че е с две имена без бащино и на всичкото отгоре фамилията й е моята, а не на баща й, въпреки че имаме брак. Накараха ме да дам всички документи и казаха, че случаят ми ще бъдел разгледан и след една седмица да се обадя за резултата. Одобриха я.  :)
Ние решихме да вземе моята фамилия, защото фамилията й трябваше да бъде точно както сме записани без промяна. Примерно той е Тодоров и трябваше така да я запишем, не може да е Тодорова. Та, истории колкото щеш.  :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: devisil в април 29, 2014, 17:27:52
Ако родиш в БГ винаги има бащино име. Просто може да е без наставка "ов". Моите деца са с презиме Павел. Това не значе, че са с 2 имена. Закона за гражданската регистрация позволява и 2 имена. Пр. Ана-Мария и т.н. Ако дете е родено в чужбина и няма бащино име, тогава се записва както си е в оригиналния акт да раждане, без презиме.

Рокси, а ако не родиш в България, и все пак искаш да запишеш детето и като български гражданин, но таткото не е българин, лелките в общината "побългаряват" ли му фамилията, за да я придадат на детето или взимат на майката някое от фамилните? Или просто оставят името така, както е записано в оригиналния акт за раждане?


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Princess_of_the_Dawn в април 29, 2014, 18:39:28
devisil оставят името както е в оригиналния акт. Виж мнението ми над твоето.  :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: госпожица в април 29, 2014, 18:49:12
Според мен хубаво си помислете преди да махнете бащините имена.
На мен например сега покрай сватбата ми е много мило, че въпреки, че ще си сменя фамилията поне бащиното име ще ми остане, а мисля че и на баща ми.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anichka в април 29, 2014, 22:31:16
Леа е записана Леа Елизабет Димитров, както е в американския акт за раждане. Бях изпратила необходимите документи на майка ми, както и пълномощно и тя я записа.
Аз подавах за паспорт и тогава ме питаха само защо е Димитров, а не Димитрова - да са сигурни, случайно да не сме сбъркали.
Не сме имали проблем - това за Враца. За протокола аз имам различна фамилия от съпруга ми и детето :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Roxanne_ в април 30, 2014, 02:42:35
Да, щом актът за раждане е съставен в чужбина от Общината са задължени да го преповторят точно както е. През ръцете ми са минали стотици такива. Изобщо даже не съм се замисляла кое име от кой е, дали фамилията е като на майката и т.н. Това е работа на Органа по гражданско състояние в съответната страна. Щом той е допуснал  в Бг е само признаване на акта, един вид презаверяване.
Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: mariestrellas в април 30, 2014, 09:53:45
Здравей, devisil!
Извини ме, но нямам възможност да влизам тук всеки ден и да пиша, а видях, че съм предизвикала интерес с поста си и доста отговори съм получила, което не очаквах, защото по принцип повечето жени държат на бащиното си име и смесените бракове са по-редки.
Относно хамалогията, мога да ти кажа как стои въпросът с имената в Бг при нас и да ти обясня дали си заслужава детето ти да има 3 и повече гражданства в твоя случай това какво би ти коствало. Ходих и при адвокат за консултация, показах му документите на детето, които ми бяха изискани, за да мога да запиша дъщеричката си с имената, които бяхме избрали и то така, че да няма проблеми нито в Бг, нито в чужбина. Имената бяха обвързани с двойното й гражданство и клаузата в закона за имената и правата на чуждите граждани в Бг по такъв начин, че да няма бг институция, която да се противопостави, документите бяха заверени в двете страни от консулските власти, преведени и легализирани съответно с приложени други документи на едно друго дете, родено в Бургас с абсолютно същия казус, което е записано без проблем точно по тази клауза за бащиното и фамилното име, като бащата е чужденец, живеещ в Бг, а той дори нямаше брак с майката на детето, докато ние имаме и брак, сключен в Бг и след това заверен, един вид наново сключен и пред чуждестранните власти в посолството на съответната държава. Адвокатът ни обясни, че ако ни се е паднала една възрастна лелка, ще ни направи проблем, въпреки че законът позволява детето да бъде записано, както искаме, просто някои от старата школа от тази община, които той познава от други случи, които е имал през годините, просто няма да ни го позволи и ще се наложи да се води дело за имената, ако не харесаме вариантите, които тя ни предложи. Каза, че за турските граждани няма проблем и ги записват, както дойде, кой както иска, без да проверяват и да гледат никакви документи, но практиката му е доказала, че за едни може, а за други не. Когато отидохме да вземем акта за раждане на бебка, от общината ни казаха, че е задържан и не е бил издаден, защото общински адвокат е спрял процедурата по издаване заради бащиното име на детето и докато не отидем лично до общината да се разберем и да уточним това, няма да могат да ни издадат акт за раждане. Отидохме въоръжени с цялото си търпение на света и всички необходими документи, но ни посрещнаха много враждебно и не пожелаха да видят документите. Разкрещя се лелката, оказа се, че е същата, която ни жени, а е адски антипатична и тя била адвокат в тази община, като ни видя да влизаме и да говорим с друга служителка, веднага дойде и й каза, че с нас ще се занимае тя. Е, занима се, като не ни даде право на избор, каза ни, че адвокатът ни явно бил пренаписал законите в Бг и изобщо не бил професионалист, защото не познавал добре настоящите закони. Накрая учтиво й показах документите на другото детенце от Бургас със абсолютно същия казус, което е регистрирано без проблем, а тя едва не ме наби, като ми каза, че не я интересували другите общини, тя е в София, а не в Бургас и е професионалист, съобразявала се с действащия в Бг закон, защото детето е родено в София и е Бг гражданин, нямало други варианти на записване и ако не стигнем до споразумение за имената пред нея, тя щяла да държи на стоп процедурата по издаване на акта за раждане на детето и точка. Мъжът ми адски се ядоса, но нищо не можахме да направим, вкъщи моите родители ми се нахвърлиха и те, защото не бяха доволни, че не съм успяла да променя нещата, а и явно не съм била запозната със законите в Бг, та накрая, за да мога да получа еднократната социална помощ за първо детенце, трябваше да оставя акта за раждане, който все още не беше издаден. Решихме, че няма да оставим нещата така и ще водим дело за промяна на имената, но за момента не разполагахме с време и се съгласихме на гадните предложения на лелката от общината, само за да можем да подадем документите в Социални грижи навреме и мъжът ми да може да подпише всички документи, защото трябваше да се върне в неговата страна за известно време и всичко беше ужасно екстремно, така че актът за раждане излезе след седмица и нещо и успяхме да подадем всички документи в социални грижи в последния възможен за това ден, на следващата сутрин таткото си замина.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: mariestrellas в април 30, 2014, 09:55:36
С цялата тази одисея исках да ти кажа, че в Бг много зависи на какъв човек попадаш в съответната община, защото от гледна точка на закона, бяхме проверили предварително и може би месец преди раждането на детето, бяхме взели всички мерки, така че да разполагаме с документите за двойното й гражданство и имената й, които са позволени в целия свят да бъдат регистрирани документално по този начин, като нямаше да има проблем, когато пътува или й се наложи да се срамува, когато се идентифицира в Бг или в чужбина един ден. Оказа се, че е възможно да получим право да променим имената й като заведем дело с иск за промяна на фамилните имена, защото освен естетическия вид на цялото име, имаше сериозно нарушение на международния закон за регистрация на гражданите и при бъдещо регистриране в чужбина ще ни направят проблем. Според адвоката, процедурата е много елементарна, делото се води без наше присъствие, като той депозира молбата ни с приложените за това документи, след което ние заплащаме такса около 400 лв. е първата вноска, която ни каза и чакаме около 2 или 3 месеца да се задвижи процедурата, като това е най-бързия период. За съжаление сега малката вече е на почти 3 г. и все още няма промяна на имената, а непрекъснато ми се налага да нося някакви документи някъде за нея и всички ме гледат странно, когато казвам как се казва и докато кажа всичките й 5 имена, които сами по себе си звучат абсурдно, както в Бг, така и в чужбина, съответните хора нямат толкова място, нито търпение, да не говорим, че не изписват имената й правилно и я прекръщават, както им падне, но им е все тая, защото за тях не било важно. В повечето случай като й казвам имената някъде, ме питат къде била родена и откъде тези интересни имена, за да не кажат странни и различни и тем подобни, но звучали като на индианците от романите за Винету, а след това като видят навъсената ми физиономия, се извиняват или още докато диктувам имената, като стигна до последното и фамилно име, човека отсреща завършва с думите: Ясно, да... и последния да затвори вратата. Е, не ни е приятно изобщо, но сме длъжни да търпим и това в нашата държава, не че не може да е иначе, но както казах за едни може, за други не може. Повечето ми приятелки се омъжиха за чужденци и в случаите, когато децата им се родиха в чужбина, тук нямаше проблем със записването им и издаването на акт за раждане, защото просто преписват акта за раждане, издаден в чужбина и приемат нещата така, само защото детето било родено в чужбина и не било бг гражданин. Ама как да им обясниш, че с издаването на ЕГН и акт за раждане на същия човек в Бг, той автоматично получава права на бг гражданин... Ох, извини ме, но много се ядосах, дори само като ти пиша това. Нещо друго, за което се сещам сега е и фактът, че в чужбина, поне в европейските страни, се взема предвид и етимологията на имената и съответния език, от който произлизат фамилните имена, така че да няма проблем с рода на името, говоря, ако трябва да бъде взето майчиното фамилно име, както е в повечето страни и да се сложи като фамилно на дете момченце, то да бъде съобразено с рода, т.е. майката може да е Петрова, а синът ни няма как да е Игнат Пиер Петрова например, просто защото има едно пояснение в закона за имената в чужбина, че при славянските имена се взема предвид орда на фамилията и мъжките имена не завършват на окончание "-а", което е типично за женски род на имената. В САЩ например всички се кръщават с фамилно име в м.р., там няма вариант за промяна на фамилията и на други мои приятели детето е момиченце, родено там от майка японка и баща българин и има две лични имена и една фамилия, тази на бащата, но завършваща на "-ов", което е нещо нормално за тях, но те и не живеят в Бг, детето им не е регистрирано тук и доколкото разбирам нямат и такова намерение, защото ще си останат да живеят в САЩ и след време в Япония, в Бг ще идват само на гости за кратко. Имам още доста приятели българи, които се ожениха и се сдобиха с дечица в САЩ и всичките имат момиченца, които са записани с две лични и едно фамилно име в м.р. от фамилията на бащата, но и те не са регистрирали децата си в Бг.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: mariestrellas в април 30, 2014, 09:58:13
Сещам се за едно семейство от майка българка и баща пуерториканец, знаеш, че Пуерто Рико е щатска територия, та те живеят и работят в столицата на САЩ, но са избрали при имената да детето да използват пуерториканските закони, т.е. испанския закон за образуване на имената, но с Бг подредба, детето е родено в САЩ и е момченце, но фамилното му име, което идва от майката, не е взето в женски род, както е това на майката, а е в м.р. и бащиното му име е фамилията на бащата, която всъщност е без промяна, защото е реално едно мъжко име без никакви наставки и разни изменения. Така че сега си има 3 имена с бг подредба и все едно са две собствени и едно фамилно име, което си е бг фамилия в м.р., както би трябвало да бъде, така че детето няма проблеми нито тук, нито там при идентификация или издаване на документи за самоличност. При теб след цялата тази одисея, единствено мога да те посъветвам да провериш как стоят нещата, ако трябва да регистрираш детето си тук дали ще има проблем, не би трябвало, ако то е родено в чужбина, защото в тези случай се преписва автоматично името, с което детето е записано в държавата, където е родено. Ако евентуално има възможност за 3 гражданства, според закона, детето след навършване на 18 г. т.е. на пълнолетие, може да си избере само имената и да ги промени при евентуално желание от негова страна или ако са повече  от необходимото, да избере само онези, с които иска да го назовават в съответната страна и да ги промени и документално или просто да се представя с името, което предпочита, а другите да ги оставя само за документи или ако се наложи, тогава да ги казва или вписва. Според съответното гражданство се образуват и имената на детето, но обикновено се вземат имената, с които е записано първоначално, като питат ако имате желание да ги промените, дали желаете да го направите и ви казват вариантите за съответната страна. В моя случай властите от страната на таткото не желаят и не могат да регистрират детето ни с такива имена и фамилии, така че там детето ще бъде записано, както ние бяхме решили първоначално, като тяхното законодателство е различно от нашето и когато детето пътува да няма проблеми там с имената си. Да, но това в международен план противоречи на всички възможни законови норми, защото в Бг детето ми е с 5 странни имена, в чужбина е с неизяснен статут и с други фамилни имена, общо имената там са 4 и лесно това води до голямо объркване, защото една личност с толкова много и различни имена, просто не е едно и също лице според закона. Така че много внимателно обмисли вариантите с имената да детето ви у нас и в чужбина и ако няма проблеми, реши къде искате да го регистрирате, за да получи съответното гражданство и да не се травмира като порасне от имената си или пък да създава излишни проблеми на чуждестранните власти, ако в Бг ви направят проблем, както в нашия случай. Помисли и защо искате да има 3 гражданства, какво й дава всяко едно от тах и има ли смисъл. Това е моя съвет. Извини ме за дългия чаршаф, винаги пиша като за световно,  :) Успех и късмет!

П.С. Извинете ме, но на лични нещо стана и не успях да изпратя целия си ферман заради ограниченията на броя съобщения на час, а са толкова много заради ограниченията на броя символи, така че поствам тук, може да е от полза и за другите съфорумки.  :[


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: devisil в април 30, 2014, 10:03:34
mariestrella, да, видях, благодаря ти много и за подробните обяснения и на ЛС.
Оставам в безсилно измуление от некомпетентността на повечето от служителките в дирекциите по Гражданско състояние и регистации към съответните общини. По повод написаното от mariestrellas, вие сблъсквали ли сте се със следния казус: При смесени бракове (разбирайте, български гражданин и чужденец) при издаване на БГ акт за раждане на детето, служителките преписват акта за раждане, издаден в чужбина и приемат нещата така, само защото детето било родено в чужбина и не било бг гражданин???

Тия хора подиграват ли се с нас?

Цитирам:
ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО
Чл. 8. Български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин.
Чл. 15. (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г., предишен текст на чл. 15 - ДВ, бр. 33 от 2010 г.) Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство по натурализация, без да са налице условията по чл. 12, т. 2, 4, 5 и 6 ако отговаря на едно от следните изисквания:
1. е от български произход;
3. (нова - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) единият му родител е български гражданин или е починал като български гражданин.

Аман от некомпетентни кисели служителки, които си мислят, че са хванали Моисей за шлифера и диктуват нови правила на записването на децата в регистрите!!!!!!


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: devisil в април 30, 2014, 10:13:18
mariestrellas, искам да ти покажа и още нещо във връзка с вашия случай с имената, когато бебето е родено в България с баща чужденец:

ЗАКОН ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ
Глава втора.
ГРАЖДАНСКА РЕГИСТРАЦИЯ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Раздел II.
Имена на българските граждани
Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Бащиното име на всяко лице се образува от собственото име на бащата и се вписва с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен когато собственото име на бащата не позволява поставянето на тези окончания или те противоречат на семейните, етническите или религиозните традиции на родителите.
Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго.

Имате право да се борите срещу некадърността на служителките!!!!


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: mariestrellas в април 30, 2014, 13:55:30
Много благодаря за извадките, аз съм запозната и съм чела закона, освен това говорихме още тогава с адвокат за този проблем преди да отидем в общината и след това се консултирах с още един адвокат от друга община за всеки случай, защото реших, че може би това е някакви местни изисквания за конкретната община, не знаех, че просто масово отказват на всички, защото така е по-лесно за тях, а на глава не се излиза с такива институции, начело на които стои точно определен човек, който мисли, че познава много добре всички закони, само защото е адвокат... просто нямам думи да изразя възмущението си. Освен това мъжът ми е адвокат, но в Бг не се признава образованието му заради различни юридически системи, но според международното право можем да сме напълно спокойни, защото правото изцяло е на наша страна. След нас видях и много други подобни случаи в отдел Миграции например или по телевизиите има доста подобни репортажи за случаи с подобни на нашите проблеми, включително и на деца от други европейски страни, които са родени в Бг от родители чужденци или от смесени семейства с единия родител бг, някои от които нямат брак, та на тези дечица не им издават акт за раждане или бг документи и те реално не съществуват. Законът не бил регламентирал подобни случаи, големи глупости! Напротив, законът много добре и ясно е написан и има формулирани и такива казуси, защото на граждани от държави без никакви административни органи в нашата страна, имам предвид посолства, консулства или референтни дипломатически представителства в МВнР, се издават бг документи, визи, дори и такива за бг гражданство, като знаете, че има и доста бежанци, които също са от трети страни и идват тук и раждат децата си тук, след което им се издават акт за раждане и дори получават социални помощи за тях. Имената им ги преписват, защото са длъжни да ги приемат, особено тези на бежанците и никой не говори за побългаряването им, просто защото не е възможно такова, особено на африканските имена, те за турците, арменците и евреите правят изключение като не им побългаряват имената, а те са малцинства в българското общество, какво остава за африканските. По същия начин не би трябвало да ни налагат побългаряване на имената от испански произход, които дори имат регламентирана транслитерация. Бяха великодушни да ми кажат, че мога да избера само едното от двете лични имена на детето и на бащата, за да съкратя общо цялото име и да не са 5, а да са 3 имена, но тогава няма как да докажа, че това дете е от това семейство, защото ще има някаква измислена фамилия, която не отговаря нито на бащиното, нито на майчиното име, да не говорим за фамилното семейно име, което идва от името на дядото на мъжа ми и е в мн.ч. С побългарените съкратени и леко поизмислени варианти имената й звучаха още по-ужасно, а в чужбина гледат като паднали от Марс, защото там нямат ЕГН нито такива абсурдни имена, които не доказват, че родителите на детето сме ние. Това явно не пречи на бг институциите да издават документи за самоличност с измислени, съкратени или побългарени имена. Ами това е положението, затова ние се решили да минем през съда, но на по-късен етап, защото нямаме финансовата възможност сега. Много благодаря за всичко и дано не сме ви отегчили с тези проблеми, може би сме малко off topic, но мисля, че е важно да се знаят тези неща. Желая хубав и усмихнат ден на всички! :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Millie в юни 23, 2014, 12:44:27
Момичета, аз съм малко в чуденка  :[ Решили сме да кръстим бебенцето ни София, но живеем в чужбина и буквално спелинга трябва да е Sophiya, честно казано тук по-разпространено е Sophia, което честно казано ми харесва повече, няма такова натрупване на гласни, което не ми допада. Та притеснението ми е, когато я записваме/регистрираме в България да не напишат - Софиа.
И другото е, ако я запишем с две имена, без бащино, мислите ли, че ще е проблем. Съпругът ми има страхотно име, но като се добави +ова става прекалено дълго, а и не ми звучи добре.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: devisil в юни 23, 2014, 13:06:16
Момичета, аз съм малко в чуденка  :[ Решили сме да кръстим бебенцето ни София, но живеем в чужбина и буквално спелинга трябва да е Sophiya, честно казано тук по-разпространено е Sophia, което честно казано ми харесва повече, няма такова натрупване на гласни, което не ми допада. Та притеснението ми е, когато я записваме/регистрираме в България да не напишат - Софиа.
И другото е, ако я запишем с две имена, без бащино, мислите ли, че ще е проблем. Съпругът ми има страхотно име, но като се добави +ова става прекалено дълго, а и не ми звучи добре.

Millie, без страх, записвайте си я в чуждия акт за раждане с името по начина, както искате да се изписва - Sophia, когато се прави препис от чуждестранен акт за раждане на български език, се взима под внимание на латиница каквото си е написано в оригиналния акт за раждане на детето. Така правят при смесени бракове и когато детето не се е родило в България.
Не пишеш дали и двамата сте българи, ако съпругът ти е чужденец детенцето няма как да приеме бащино име по български. Понеже ние сме със смесен брак, ще раждам в чужбина, също ще мисля две имена на детето ни (по традиция се дават две+фамилното име на бащата), две собствени, без тире. Ако сте и двамата българи, при регистрацията в България ще ви побългарят акта за раждане както си е по закон - със собствено, бащино и фамилно име.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Millie в юни 23, 2014, 14:36:51
Да, не съм уточнила, и двата сме българи. Зачетох се по-подробно в предишните коментари и по-точно този на Принцес, че те са записали тяхното детенце с две имена  и не е имало проблем. Май ще трябва да изпратя мама да провери как стоят нещата в нашата община.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Princess_of_the_Dawn в юни 23, 2014, 15:37:16
Millie, не правете грешката да пишете детето Sophiya. Ако реши да живее в чужбина с такова спелуване винаги ще й е трудно. Името на мъжът ми на латински по паспорт е Aleksandar и винаги голямо спелуване пада на такова популярно име.   *crazy* Когато подавате документите в Общината в България документите се превеждат и легализират. Мисля, че тогава можете да кажете на преводачката да преведе името на детето София и те така ще го напишат, поне би трябвало. За това не съм 100% сигурна обаче. Затова най-добре наистина майка ти да попита във вашата община, а може би и в преводаческо бюро, те също ще знаят за начина на превод на името.
За двете имена няма да имате проблем. Не е вярно, че името на детето се побългарява по български закон. Когато то е родено в чужбина, името му ще е така както е в акта за раждане. Мъжът ми е българин също.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Millie в юни 23, 2014, 19:54:22
Принцес, много благодаря, че се включи @}->-- И мен това спелуване ме притеснява много, но пък и ме е страх в България да не я запишат Софиа. Ще разучим, все още имаме време.  :)  Другото, което се сещам, че столицата ни на латиница е Sofia, така че може пък и да няма проблем.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Thea в юни 24, 2014, 09:18:13
Millie, в момента точно се занимавам с вадене на бг акт за раждане на малкия. Казаха ми от есграон-а да се уточня с фирмата за превод как точно ще преведат името на детето на български. В акта ще запишат това, което е в превода! Ние записахме малкия без бащино име, защото където живеем няма такова нещо. Ако искахме бащино, то трябваше то да е второ име на детето. В такъв случай и в БГ акта не се вписва бащино име, нищо не се побългарява.
И важна подробност, която аз не знаех - за да ми преведат тук акта за раждане, то оригиналът трябва да има апостил от съответната държава


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Princess_of_the_Dawn в юни 24, 2014, 09:44:57
И аз си помислих, че е логично наистина да впишат както е записано името в самия превод, така че като кажете на преводача ще го запишат както искате. Даже сега като се замисля преводачката уточняваше с мен превода на името й. Примерно при нас фамилията може да се произнесе с Г, но може и с Дж. За апостила е права Thea. Също така имайте предвид, че в общината ще вземат и акта за раждане, не го връщат, така че си изкарайте няколко копия.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: miauka в юни 24, 2014, 10:28:26
Странна работа със акта за раждане!На нас ни трябваше акта за раждане на нашия син за да е здравно осигурен.Тук където живеем в посолството ни във столицата ни казаха,че оригинал не се легализира(ние само него имахме).Проверих в сайта на външно министерство и там пишеше така.Накараха ни да изкараме от БГ дупликат със печат и заверка на гърба от общината,че е вярно с оригинала.После му поставиха апостил и го преведоха.Няма да коментирам колко скъпо е всичко това!
Явно навсякъде има различни изисквания,а би трябвало да е еднакво навсякъде!Според мен не би трябвало да ти взимат оригинала защото той е единствен и се издава веднъж.Важното е да се наредят нещата *THUMBS*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Thea в юни 24, 2014, 10:59:51
miauka, къде ви е издаван акта за раждане? В БГ ли е родено детето? Тази процедура, която описваш се по принцип се прилага за документи, издадени в България. За актове, издадени в чужбина си пише, че трябва апостил: http://www.mfa.bg/bg/pages/51/index.html (http://www.mfa.bg/bg/pages/51/index.html)
Princess_of_the_Dawn, как така не връщат оригинала  :huh: Трябва да попитам как става номера.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Princess_of_the_Dawn в юни 24, 2014, 11:33:08
Thea, 100% акта за раждане остава там, защото когато сложат апостила на документа, той важи само за този документ и при регистрация на детето в България това е доказателството. Ние живеем във Великобритания и като издаваха акта за раждане имаше възможност да се поръчат още копия и аз поръчах няколко. Може и в последствие да се поръчат от сайта им, така че задължително си извадете. Виж последния ред на текста долу:

Необходимият документ за регистрация е Удостоверението за раждане /формата с имената на родителите/. Документът се заверява във Форин офис,

The Legalisation Office, Foreign and Commonwealth Office,  
Internet site: http://www.fco.gov.uk/legalisation

След легализацията е необходимо документът да бъде преведен на български език, което може да бъде направено в България от лицензирана за това фирма или от някой от заклетите преводачи, регистрирани към Посолството на България в Лондон. Ако преводът е направен от заклет преводач в Лондон, той и оригиналният документ се заверяват в Консулската служба на Посолството в Лондон.

След оформянето на документите в посолството, те се изпращат в общината по местоживеене на единия от родителите в България, където детето се регистрира и получава  българско удостоверение за раждане с ЕГН. Английският документ за раждане се задържа от общинските власти.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: miauka в юни 24, 2014, 11:42:37
Thea,да права си  *THUMBS* Извинете ме  @}->--
Много е тъпо,че нашите власти взимат оригиналния акт за раждане  :no:


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Thea в юни 24, 2014, 11:55:08
Princess_of_the_Dawn, не бях попадала на тази страница от посолството. Наистина за Англия пише, че задържат документа. Аз не съм в Англия и при нас не пише, че се задържа. Аз съм в БГ в момента и на място ще вадя акта. Служителката ми показа други актове от съответната държава с апостил и май не бяха оригинал. Дано не ми го задържат, че не ми се занимава да ходя за копия. Но пак ще питам  *THUMBS* Благодаря, че сподели тази информация!


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Princess_of_the_Dawn в юни 24, 2014, 12:04:24
Да, дано да не ви го задържат и да е по-различно при вас. Иначе за апостила също зависи от коя държава е удостоверението. Някои държави имат някаква спгодба и тогава апостил не се изисква. За Великобритания се изисква апостил и оригинала остава в Общината.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Roxanne_ в юни 24, 2014, 17:30:38
Удостоверението за раждане се задържа във връзка с това, че Общината е задължена да пази оригинала в архив сто, да не беше и повече години. Все пак трябва да има следа, че този гражданин на РБ е съществувал и това не може да стане с едно хвърчащо листче, трябва да е официален документ.
В БГ са много стриктни нещата, свързани с актовете за гражданска регистрация.
Ако искаш все пак да носи името и на съпруга ти, не е задължително да слагате наставка "ов". На моите деца бащиното име е Павел. При превода пак можеш да се уточниш да пишат, че това е презиме, а не второ собствено. Предполагам няма да ти направят проблем в държавата, в която живееш. Забелязала съм, че в чужбина е доста либерално, да не кажа нехайно.
За пример имах един случай от Испания. Майката не иска да запише името на бащата в акта за раждане, но се заинатила да запишат баща й,дядото. Испанците се съгласили и писали "Иван".... На мястото за име на бащата на детето Иван, без презиме, без фамилия. Такъв проблем създадоха на момичето. Да бяха писали по-добре баща неизвестен, няма проблем, ама в правния мир няма такова чудо физическо лице "Иван"


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Millie в юни 24, 2014, 19:02:13
Роксан, на мен ми допада идеята да се запише бащиното име без -ов, но при положение, че е момче, не звучи добре за момиче  :)
Момичета, а за да се регистрира бебето в съответната община, за да се изкара ЕГН, колко време имаме след раждането и трябва ли да го направим лично или може примерно родител, най-вероятно с пълномощно.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: devisil в юни 24, 2014, 19:15:54
Millie, регистрацията на дете, родено от брак с родител българин, трябва да се направи до 6 месеца след раждането на детето. По служебен път през посолството на РБ в страната, където детето е родено, се издава акт за раждане (носите заверения с апостил и преведен на бг език акт за раждане от съответната държава в кое да е бг посолство и оттам го придвижват до съответната община в бг, където е регистриран по местоживеене съпруга, или съпругата, ако съпругът е чужденец, и в общината се издава български акт за раждане. Към този акт за раждане се издава и ЕГН, а после при нужда може да се извади и паспорт от МВР на детето. Упълномощено лице може да подаде документите и да получи готовите.
Или, вместо да чакате през посолството по служебен път (отнемало доста време заради дипломатическата поща), с апостилирания акт за раждане се превежда на БГ език в България от оторизиран преводач към Министерството на ВнР на РБ, и се носи лично или чрез упълномощено лице за подаване и получаване в общината по местоживеене на родителите на детето, където се подава заявление за изваждане на Бг акт за раждане, ЕГН  и т.н.

За лични документи на детенцето на бг език аз няма да бързам; само ще го регистрирам, и ще действам с бг акт за раждане като му дойде времето и когато се приберем по някое време отново в Бг.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Princess_of_the_Dawn в юни 24, 2014, 19:57:14
Роксан, на мен ми допада идеята да се запише бащиното име без -ов, но при положение, че е момче, не звучи добре за момиче  :)
Момичета, а за да се регистрира бебето в съответната община, за да се изкара ЕГН, колко време имаме след раждането и трябва ли да го направим лично или може примерно родител, най-вероятно с пълномощно.

Millie, точно по тази причина и ние се отказахме за второ име, дори да не ползвахме окончанието -ов когато е момиче, особено за чужбина ще звучи много странно мъжко име по средата, защото те нямат средно (бащино) име.
За регистрацията срокът е 6 месеца след раждане на детето, обаче ние нямахме възможност да се приберем тогава, а през българското посолство не ми се разправяше и свекърва ми се обади в Общината и казаха, че нямало проблеми да регистрирам детето по-късно. Аз я регистрирах 1 год. 3 месеца след раждане, но може би просто са ни разрешили по изключение. Попитайте най-добре в общината ви.  *THUMBS*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Millie в юни 24, 2014, 22:09:11
Момичета хиляди благодарности за разясненията  @}->-- Друго си е да ти се обясни от човек минал по този път  :girl_wink:


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Alichka в юни 25, 2014, 08:25:16
Millie, по повод спелуването на София се сетих нещо. Моето име също завършва на "ия". В старата ми лична карта името ми се изписваше на латиница накрая с "iya", което беше леко безумно да се прочете от всеки чужденец. Преди близо две години смених личната карта и се оказа, че има нова транслитерация. Сега името ми се изписва накрая с "ia". Няма да имаш никакъв проблем за това София да се изпише с "я", а не с "а". Същото важи за Мария, Лилия, Наталия...


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: mariola85 в юни 25, 2014, 08:47:45
Можеш да си напишеш името на латиница както ти прецениш, е сега поне да е близо до това което е твоето име :)

Аз съм Мария но в Македония се изписва на латиница Marija и много исках и в тукашните документи да съм така и се записах така :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Alichka в юни 26, 2014, 14:15:51
Мариолка, то и преди можеше да си изпишеш името, както пожелаеш. Въпросът е, че е променено основното правило, по което се работи, в случай, че нямаш претенции. Така например преди "дж" се изписваше "dzh", а сега е променено на "dj".


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Stefani1 в юли 16, 2014, 23:02:10
Момичета,имам една дилема за името.С таткото одавна сме избрали две имена: Самуил или Кристиан.Обаче мъжа ми е Даниел,а това Самуил/Кристиан Даниелов Георгиев не ми допада.Какво ще кажете за Самуил/Кристиан Даниел Георгиев?Звучи ми някак си по добре.Мъжа ми каза че няма нищо против за което и да е,но аз сама не мога да реша.Бих се радвала на съветите ви  :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в юли 17, 2014, 05:51:22
Даниелов звучи добре и покрай Ст. Данаилов не е необичайно. Пък и кой и кога наричат детето с трите му имена? Все още име без "ов" е по- необичайно, при четене или изричане може да се приеме като негово второ лично, особено ако е Кристиян първото.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: магито в юли 17, 2014, 06:45:50
Ние сме без -ова на второто име. Това го бях решила много преди да родя.Много зависи наистина как звучи името и дали на вас ви харесва.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Stefani1 в юли 17, 2014, 08:56:25
На мен втория начин ми харесва повече.Вярно че може да се обърка за второ име,но не мисля че това е някакъв проблем.Обаче снощи сънувах,как поглеждам в кошарката и на нея пише К,така че май ще е Кристиан.За второто име явно  в болницата ще го реша.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в юли 17, 2014, 09:18:56
Да, случва се детето да си избере името само  :). За второто няма никакво значение, рядко ще му се налага да го ползва. Пък може и това да си избере само, има време ;)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Stefani1 в юли 17, 2014, 09:36:45
Ако си го избере и второто ще ме улесни :D Говорих с приятелки и те са на мнение че Даниелов е по-хубаво,но не ми звучи някак..


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: mariestrellas в юли 17, 2014, 11:18:35
Здравей, Stefani1!
Според мен бащиното му име ще е по-благозвучно, ако е Даниел и се възприема като второ лично име в чужбина, така няма да имаш проблеми никъде по света с изписване и произношение? Хем е по-кратко, хем е по-лично и открояващо се.
Иначе за избора между Кристиан и Самуил като че ли предпочитам Самуил, звучи ми по-добре с Даниел, а и не е толкова често срещано като Кристиан. От друга страна знам, че имената, които съдържат или започват с буквата К носят късмет, вибрациите на "к" дават числото 11, което е господарско число и не се редуцира винаги до 2 според нумерологията, защото значението на 11 е по-различно и е кармично предопределено заради комбинацията на 1-ци, това в лидерско число.
Хубаво е, че си сънувала буквата, защото смятам, че по време на бременността на жената й се внушава името на бъдещото дете посредством различни знаци, а тя само трябва да е с отворени сетива и да възприема подадената информация интуитивно, защото името също влияе върху съдбата на човека, то е за цял живот и предопределя жизнения му път.
Ако си имала разни знаци или сънища, съвети от приятели, колебания между различни имена и накрая избереш не това име, което е предопределено за детето ти, без да искаш можеш да промениш целия му жизнен път в негативна посока. Вярвам в това, макар че не е задължително и другите да вярват в подобни теории, хубаво е да се вслушате в тях, а когато детето се роди, някак си отвътре ти се подсказва името, като се обърнеш към него с едно определено име, детето само реагира и ти усещаш кое е неговото име, как ще го наричаш и се чувстваш комфортно и спокойна от решението си, така че може би най-добре е да изчакаш да се роди малкото съкровище и тогава е по-лесно да разбереш кое от двете имена е точно неговото. Не искам да давам примери, защото са много и няма да имам време и място да пиша толкова, а и ще стана противна с моите романи. Желая ти хубав ден и леко раждане в понеделник, желая ти да гушнеш едно здраво и прекрасно бебче, което много да те радва!


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Stefani1 в юли 18, 2014, 12:30:53
Благодаря!
И на мен преди повече ми харесваше Самуил,но мъжа ми искаше да го кръстим на някой от бабите и дядовците,баща ми е Красимир свекъра ми е Костадин и решихме първата буквичка само да вземем,пък на него Кристиан си му харесваше и преди.Иначе той много искаше момиченце даже име беше избрал преди да разберем пола и само повтаряше Ема ще се казва,малката Емичка,ще е на тати принцесата,ама като му казаха момче замръзна, и всякаш беше малко разочарован ама бързо свикна.Надяваме се второто,живот и здраве да е момиченце. :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: SweetDream в юли 23, 2014, 03:37:31
Здравейте момичета! Пиша ви за да дадете иде за има за момиченце.. *crazy* С мъжа ми все умуваме и неможем да се спрем на нищо,а лично аз искам в името на детето да има буквичките "Н" и "Д"  =] Също така името трябва да е оптимално за България и Чужбина понеже ние не живеем в България  *crazy* Гледах много из интернет и намерих такива които започват с "Д" и имат "Н" повече отколкото започващите с "Н" и имащи "Д"... Иначе аз предлагах варианти с неутрална буквичка и имащи тези двете в името , но нещо неможем да направим избор....
Благодаря Ви предварително!  :girl_wink:


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в юли 23, 2014, 06:02:31
Познавам две момиченца с името Неда на 12 години. На мен ми харесва, децата са много красиви и умни, едното живее в чужбина.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: michelle в юли 23, 2014, 06:22:04
Дивна, Дана, Дарина  :) А ако ще започва с "н", предложението на свекърва е прекрасно  @}->--


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: ivelka в юли 23, 2014, 06:46:14
Даниела, Надежда, Дениса  :girl_wink:


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: sunray в юли 23, 2014, 06:57:00
Димана, Доника, Не(а)делина - но в чужбина третото ще е по-трудно за научаване, предполагам, де!
Сещам се и за Детелина.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: SweetDream в юли 23, 2014, 07:25:00
Май държим на нещо по кратичко. Моите предложения бяха Аделина и Андреа, но мъжо нещо не ми ги удобри  :\ сега ми се върти на кратко Натали (от Наталия), нооо все още се обмисля май  :huh:
Иначе името на майка ми започва с "Н" а на баща ми с "Д" и за това държа на тези буквички, а и някак си ми се иска на маминка буквата да е начална, но да не принебрегвам тати разбира се  :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: devisil в юли 23, 2014, 07:41:54
А какво ще кажете за "Надя"? Съдържа и двете букви, а името е познато навън, лесно е за произнасяне. Миже също и Надин, или Дана...


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в юли 23, 2014, 07:47:18
Не зная в коя чужбина живеете /в смисъл в коя държава/ ;), но може и НадИ или НадИн, малко пофренчено, с ударение на крайната сричка. Ако е Натали, ще си има и песен *INLOVE*, която много харесвам. Но пък винаги ще има въпроси дали е с руски произход. Единият ми син е Николай, живее в чужбина и много се ядосва, като го попитат.
devisil ме изпревари с Надин преди секунди,няма да трия.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: mariestrellas в юли 23, 2014, 08:29:31
Аз се сетих за Даная, Дина, Нидиа, Даниела, Дионисия, Неделина, Дамяна, Димана, Денислава, Данимира, Девина, Ди/е/ляна, Радина, Дарина или едно двойно като например: Ния-Диана. :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Stefani1 в юли 23, 2014, 11:06:24
 Аз имам приятелка Дания,също може и Диана,Донна,Деана,Диляна,Дориана
Надежда,Никол..само за това се сещам :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: devisil в юли 23, 2014, 11:14:26
Никой не спомена още и името "Даяна" :-) (на бг би звучало "Диана"), на латиница си го изписвате както ви харесва.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Stefani1 в юли 23, 2014, 11:31:17
Има и вариант,в който можеш да потърсиш в именника на държавата в която живеете,пак с двете буквички.Ние например,2 години преди да забременея живеехме във Франция,от там бях харесала Christophe и разбирасе нашето име Christian.За момиченце Céline,Madeleine,Éléonore..ох овлякох се  :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: SweetDream в юли 23, 2014, 19:11:58
Ние сме в САЩ. Обмисляла съм повечето от дадените и от вас предложения, но някъде нещо все неможем да се разберем  *crazy* Даяна съм го предлагала, но както бях споменала исках май повече с "Н" да започва и от там споменах Наталия, а таткото каза: "Е като ще е Наталия, да е Натали, че тук как ще го произнесат цялото?", въпреки, че според мен ако си я напишем Наталия тя да си се представя с времето както си иска  :girl_wink: Но отново до крайно решение не сме стигнали  :'( А така се бях настроила за Андреа  :danceg: но любимия каза НЕ!  :(
Колкото до моите родители естествено, че казват, че нямат претенции...

А смятате ли, че детето носи съдбата на човека на когото е кръстено???   :mda:


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: mariestrellas в юли 23, 2014, 23:16:59
Sweet Dream, в момента чета книги на точно такава тематика и има цяла глава как да избираме правилното име на новородено бебе или когато решим да сменим някое от имената ни, как да изберем най-подходящото. Няма еднакви съдби, защото всеки човек се ражда с различно минало, кармични уроци, някои научени, други не, с различен опит и по различно време, което оказва голямо влияние върху живота му занапред. Единственият добър съвет, който се дава и в книгата, а и по принцип от други майки съм слушала много подобни истории, разказани от първо лице, е да се вслушаш във вътрешния си глас, както си представяш детето, с каквото име ти се струва, че реагира най-адекватно и ти се чувстваш най-комфортно, когато го наречеш така, това е неговото име. Има различни типове майки, някои предпочитат да продължат традициите на семейството или рода и да го кръстят на някого от семейството, други избират име на светец, особено ако се е родило на някой светъл божи празник, трети предпочитат да измислят варианти, които да включват по някоя буква от имената на различни роднини, които искат да бъдат уважени или биха се радвали на такова уважение и т.н.  Едно нещо се повтаря непрекъснато при всички майки, а именно, че имената си идват сами и се внушават на майката чрез различни знаци на съдбата ако щеш, ако например често ти се набива на очи едно определено име и не можеш да избягаш от него, непрекъснато ти е в главата и макар да не ти харесва особено, постепенно свикваш с мисълта за детето или бъдещата личност еди коя си, просто го изричаш на глас и бебето само реагира. Друг вариант на внушение е да търсиш различни имена в именници и справочници, да четеш за значението на имената в интернет, по форуми и дори да си направиш нумерологичен хороскоп на името, ако детето е родено на еди коя си дата или предстои да се роди в еди кой си период как би му повлияло името еди кое си според вибрациите му. Други директно предпочитат да отидат на разни азстролози или да потърсят съвет от подобни надарени люде, но няма човек, който да познава по-добре от теб твоето дете, защото ти си го носила в себе си 9 месеца, познаваш характера му, нищо че може да ти се струва абсурдно да се говори за характер на неродено или новородено, според мен всяка душичка си идва с определени заложби и тип характер, който само майката на такъв ранен етап може да прецени. Ако сънуваш някаква буква или цяло име, ако мислиш, че искаш или се налага да дадеш две лични имена на детето и други подобни решения, те са изцяло твои и зависят само от теб и таткото. Разбира се, че едно и също име се среща при много хора, но това не означава, че те са с еднакви съдби, еднакъв жизнен опит и т.н. Така че според мен разни хора, разни идеали, разни съдби, разни имена. не на последно място ще използвам една поговорка като метафора и ще кажа, че не само едно магаре се казва Марко на тоя свят, но всички магарета са различни по порода, следователно и по характер, по бит и потекло, по навици и по нрави, така че избирай спокойно, помисли кое име ти подсказва сърцето за твоето най-свидно съкровище и без да искаш дори ще усетиш облекчение, когато знаеш, че си направила най-добрият и най-правилният избор за детето ти. Ако не можеш да избереш сама в определен момент, просто остани сама със себе си или с любимия и си поговорете за хубави неща, представете си детето и се оставете на емоциите, те също могат да решат проблема и да ви подскажат едно подходящо и специално име за вашето малко слънчице.  Ако непрекъснато мислиш за разни имена и не спираш да харесваш още и още, накрая ще се загубиш в необятното море от имена и ще ти писне, така никога няма да можеш да избереш име, а при избора на име не трябва да има ограничения и табута, нито идеи, които да те спират за едно или друго име като карма, предишни грехове, съдби или ненаучени уроци. Помисли какво искаш да носи това име, какво зна


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: mariestrellas в юли 23, 2014, 23:28:55
какво значение или някаква специална символика искаш да вложиш в него и бъди спокойна, името понякога само си идва дори без да очакваш, когато се роди детето, просто знаеш как ще го наречеш и без да е необходимо да се питаш как стават тези неща, не бъди подвластна на разни фактори, които те спъват. Бъди себе си и просто обичай малкото човече, то само ще си избере име, понякога и такива неща стават, колкото и невероятно да звучи. Няма имена, които да са само с положителни вибрации и да не са обременени с разни анализи и карми или съдби на хора, които са се наричали така. Както няма и идеални и непорочни хора от началото до края на дните си. Това е и моят съвет, всяка душа си избира името и когато детето се появи на бял свят обикновено няма проблеми с даването на име, дори и да не си го измислила до раждането, няма хора без имена, просто не му давай едно име, а след това да се налага да го сменяш, защото тогава влияеш на естествения ход на събитията в неговия живот и това да, може да му повлияе отрицателно или дори фатално, има всякакви случаи, така че помисли кое е твоето дете, как си го представяш и как го наричаш, помисли за съчетанието между собствено и фамилно/и име/на, за мелодията на цялото име, за естетиката на името и за това какво предпочиташ ти, дълго или кратко, няколко лични или само едно, да е кръстено на някого или да си дойде с името и сама ще разбереш. Няма по-добър съветник от майчината интуиция и майчиното сърце умее да подсказва тези неща, макар да няма установена методика, по която го прави, вярвай ми, така е. :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: SweetDream в юли 24, 2014, 00:36:11
Няма по-добър съветник от майчината интуиция и майчиното сърце умее да подсказва тези неща, макар да няма установена методика, по която го прави, вярвай ми, така е. :)

Първо искам да ти благодаря за изчерпателния отговор  :) и да ти кажа, че напълно съм съгласна с теб.
Точно заради инатуицията ми на бъдеща майка много добре ми пасна Андреа, направо си го чувствах като вече избрано име. Разбира се не казвам, че не съм имала някакви резервни варианти, но те не бяха много точно с цел да не се обърквам... Проблема е в това, че с бъдещия татко неможем нещо да стигнем до консенсус  :'( имаше един период в който ги говорихме, мислихме, четохме, но.... явно се оказва труден избор!? А най- лошото в момента е че той напоследък е много зает и почти не ни остава време да говорим за нашите неща,  :angry: които всъщност трябва да бъдат на преден план  :'( Но в най-скоро време ще трябва да го сгащвам и да решаваме  :strong: поне да се спрем на 2-3 варианта па макар и в деня на раждането да се спрем на 1...


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в юли 24, 2014, 06:21:00
Ами май са ясни нещата - върви към Андреа ;). Мъжете гледат по- отвисоко на нашите тревоги и вълнения и ги смятат за незначителни и не искат да им отделят специално внимание :[. Има ли точни мотиви против това име таткото? Вероятно само те дразни, ей така, на шега...
Наистина няма хора без име, няма и лоши имена.  *INLOVE*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: nadelina88 в юли 24, 2014, 07:21:32
А преди да започнете да водите сериозно тези разговори за името, имало ли е име, което да е паснало на бащата така, както на теб Андреа?
Според мен спри да го мислиш за известно време, не насилвай нещата, за да не превърнеш този прекрасен момент избирането на име в нещо, от което да се страхуваш, да бягаш и да не ти носи особено приятни емоции. Името ще дойде, ти просто му вярвай.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в юли 24, 2014, 08:31:14
SweetDream, аз да разведря малко атмосферата и да ти разкажа моят личен опит, може малко да те успокои. По принцип ние бяхме сигурни, че ще е момче и почти варианти на за име на момиче не сме обмисляли сериозно, така че веднъж седнахме и за 5 минути избрахме име за момче. Съпругът ми предложи името Симеон, никога не бях мислила за това име, но като ми го каза и веднага ми допадна. Това разбира се е идеален случай и двамата бъдещи родители веднага да харесат името. Та този разговор беше около 7-мия месец и нито веднъж повече не сме обсъждали темата. След раждането аз му се обадих да му съобщя новината, говорим си разни неща и пак името не сме обсъждали. Исках да се обадя и на майка ми, на сестра ми да съобщя новината, но се сещам, че името все пак не сме го говорили, дали това ще бъде окончателно и му се обаждам отново, питам "За името, Симеон ли си остава, както говорихме?", а той ми отговаря:"Ти реши, както искаш, така ще се казва", толкова беше щастлив.
С този разказ искам да кажа, че в момента след раждането ще бъде съгласен и на Андреа таткото, колкото и да не го иска сега. Ти си го познаваш най-добре разбира се и като цяло не е хубаво да се стига до този краен момент за решаване, но пък и съдбата може да си каже думата. :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: SweetDream в юли 24, 2014, 19:39:30
При нас остават 44 дни до термина ми, което разбира се не означава, че неможе да дойде бебка и по-рано. nadelina88  името което той беше предложил за момиче, преди да знаем пола дори беше Виктория (а и все още си държи на него де), но аз категорично му отказах- не харесвам имена с "В", а и по ред други причини  :angry: Не мога да кажа, че едва ли не сме се вглъбили в идеята да измисляме име, защото както казах сега е много зает и нямаме много време. Последното ни четене на именници беше може би преди 3 седмици и на нищо не сме се спирали. Тогава аз предложих Андреа, но както аз отказах неговото, така и той моето - причината: сещал се за нашата чалгарка Андреа  ohmy
Еднократно сме споменавали някакви кратички имена без съдържанието на буквите които искам разбира се, съвсем неутрални именца, но нищо, останахме си само със споменаването  :\


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: michelle в юли 24, 2014, 22:38:28
 Ние с таткото на фъстъчката бяхме в съвсем същото положение :) Неговите предложения ми се струваха твърде обикновени и стандартни, а моите на него-странни и редки. Накрая много близка приятелка и съфорумка ни даде именник. Извадихме десетина имена, поразмишлявахме около седмица и се спряхме на едно.
Според мен е най-добре да имате вариант, който се харесва и на двама ви. Иначе няма да се чувствате истински комфортно. Все пак и двамата цял живот ще наричате с това име вашето мъниче.
Аз самата твърдо вярвам, че името дава отражение върху човека и живота му. Нека се замислим колко пъти сме тръгвали с определена нагласа към някого преди срещата ни наживо само заради звученето на името. Например моето е хладно и строго и в служебна кореспонденция кара хората да са леко дистанцирани и респектирани. Като се поопознаем и се отпуснат, ме свързват със и използват само кратката и по-топла негова форма :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: SweetDream в юли 24, 2014, 22:42:55
Благодаря на всички Ви за мненията. То е ясно, че детето без име няма да остане. Та.... ще поживеем и ще видим  ;)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: sunray в юли 25, 2014, 06:39:57
Sweetdream, друго име, което се сещам, но без "Д" в него е Ани/ Ана/ Анна. И в Америка не би им било проблем да го произнасят правилно.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: milenuity в юли 25, 2014, 06:53:02
Една позната кръсти дъщеричката си Дивна. Звучи ми много мило и красиво.

На мен ми харесва много и Дария. Но няма н...

Относно Андреа - то вече почти няма име без да има и чалгарка с такова...Така че, ако наистина си толкова за него, обмислете го след няколко дни пак...Името си е супер. Италианско ми звучи, не чалгарско ;)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: crazynelly в юли 25, 2014, 07:24:33
При нас остават 44 дни до термина ми, което разбира се не означава, че неможе да дойде бебка и по-рано. nadelina88  името което той беше предложил за момиче, преди да знаем пола дори беше Виктория (а и все още си държи на него де), но аз категорично му отказах- не харесвам имена с "В", а и по ред други причини  :angry: Не мога да кажа, че едва ли не сме се вглъбили в идеята да измисляме име, защото както казах сега е много зает и нямаме много време. Последното ни четене на именници беше може би преди 3 седмици и на нищо не сме се спирали. Тогава аз предложих Андреа, но както аз отказах неговото, така и той моето - причината: сещал се за нашата чалгарка Андреа  ohmy
Еднократно сме споменавали някакви кратички имена без съдържанието на буквите които искам разбира се, съвсем неутрални именца, но нищо, останахме си само със споменаването  :\
Всъщност Андреа е много хубаво име.
На нашите кумове детето им се казва Андреа и няма такова слънчице!  @}->--
А и да ви кажа,че певицата,която хората я знаят като Андреа,всъщност се казва Теодора.
Не виждам защо трябва да си правите асоциация с това име и тази певица. Това е просто нейн псевдоним,а не истинско име.
Не мисля,че щом тя го ползва като прякор за кариерата си трябва да смятаме,че това име е покварено и едва ли не децата ни ще приличат на Андреа.
Много хубаво име е!


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в юли 25, 2014, 07:26:55

Относно Андреа - то вече почти няма име без да има и чалгарка с такова...
Пък те /изпълнителките/, преди да си намерят творчески псевдоним, обследват имената с кого ли не за да им носи успех. Поне така казват по интервютата  ;).


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: nadelina88 в юли 25, 2014, 07:43:14
Хора, гадно си е, когато асоциацията за едно име вече ти е неприятна, да я превръщаш в приятна, и то с детето ти. Напълно разбирам мъжа. Не става дума за това, че детето му ще прилича на чалгарката, а за това, което вече носи това име в съзнанието му.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: AliTia в юли 25, 2014, 08:11:41
Абсолютно съгласна съм с Неделина. При нас дечко си дойде с името /в деня на св. Мина, т.е. празнуваха Виктор и Минчо/, но името си го бяхме избрали още от 2-рия месец на бременността ми. Даже си му викахме по име, когато му говорехме в корема ми. Аз нямах нищо против да е Виктор, но мъжът ми асоциираше името с човек, който му е неприятен. Естествено не настоявах, защото и аз имах такова име за момиче да речем. Просто се поставих на негово място и определено не ми стана приятно. Хубаво е и двамата родители да харесват името на детето. Често казано не вярвам в кармите на имената. За мен човек се определя от характера си, възпитанието си, а не от името :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: ratatui в юли 25, 2014, 09:01:00
Я и аз на всяка манджа меродия.
По принцип Андреа е италианско име и е мъжко, женският вариант на името е Андреина, ако и харесва може да го предложиш на мъжа ти. Друго име с Н и Д, което на мен лично много ми харесва е Андриана.
Пожелавам ви успех с избора, но каквото и да изберете, като се роди детето то ще насити името си с положителни за вас асоциации.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: SweetDream в юли 25, 2014, 22:21:07

А и да ви кажа,че певицата,която хората я знаят като Андреа,всъщност се казва Теодора.
Не виждам защо трябва да си правите асоциация с това име и тази певица. Това е просто нейн псевдоним,а не истинско име.

И аз това му казах. На мен не ми стана ясно защо го свърза точно с това при положение, че той уж много не е по тази музика..  *crazy*
 А иначе имаме малък напредък  :danceg: Снощи ей така предложи името Анна  :bravo: което не е зле, то е ясно, че единия трябва да направи компромис в даден момент, но поне малко от малко името да ни харесва и на двамата.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: devisil в юли 26, 2014, 09:04:55
Момичета, за името, и аз подкрепям това, че детенцето само си "избира" името... Ние с мъжа ми преди месец започнахме да умуваме за друго име на дечко, но преди два дни попаднах на един факт, който отново ме върна към първоначалното ни решение.
Бебето много буйстваше в корема ми, още преди да разберем дали е момче или момиче. Съпругът ми се пошегува, че малкото място не може да си намери и е досущ като един малък ZappelPhilipp (това е немска приказка за едно малко момче, което не може да седи спокойно на едно място и накрая преобръща масата с покривката по време на обяд). На шега започнахме да наричаме малчо Филип, а после като разбрахме, че е и момче, нараво си паснаха нещата. Малкото съкровище и до днес ми дава доста голям зор в корема, много рядко се укротява, за да поспи, постоянно хълца, или се върти, раздава шутова или се протяга така, че ми спира въздуха...
Опитахме се с мъжа ми да измислим алтернатива на името, и се бяхме насочили към Александър. Обаче, преди два дни, познайте какво открих. Датата, на която трябва да се роди, е именния ден на Филип.
И това ако не е знак, пък на! Дечицата сами ни помагат с имената....


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в юли 26, 2014, 10:38:19
Ами то в исторически план са имена на баща и син ;)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: mariestrellas в юли 26, 2014, 14:22:01
Devisil, стори ми се много интересна вашата история с избора на име на малкия немирник, наистина страхотно, че освен всичко друго, има и такова обвързване на датата на раждане с избраното име, както и че и на двама ви се харесва това хубаво име, което не е толкова често срещано. Сетих се само да допълня за значението на името, защото го свързах с това, което пишеш за малкия юнак, че доста буйствал и раздавал ритничета отсега, толкова енергичен и неуморим, та името означава "обичащ конете", освен за вече споменатата роднинска връзка между баща и син:

Филип - грц. "конелюбец" (от гръцки phil - обичам, hyppo - кон). Името на един от апостолите, на 5 испански и 6 френски крале, както и на Филип II Македонски - баща на Александър Велики и основател на Пловдив. Имен ден на 14 Ноември - Свети апостол Филип.

Между другото това е и едно от най-любимите ми мъжки имена, фаворит.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: SweetDream в юли 26, 2014, 19:54:41
devisil това което разказваш е наистина много хубаво. Радвам се, че не сте имали затруднения в избора на име  :yes:


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: SweetDream в юли 26, 2014, 20:09:13
Хммм  *crazy* на какво се натъкнах сега... По повод значението на имената попаднах на статий за нашето последно предложение - Анна. Та... в първата пише, че е женско име с библейски произход. В превод от иврит означава благодат. Хората с това име празнуват имен ден на 9 декември, когота Българската православна църква отбелязва „Зачатие на Света Анна“.
Като майка на Богородица Св. Анна закриля брака, семейството, девствеността, бременните жени и вдовиците. До тук добре, а на следващата статийка -  благоразположение, милост (иврит). В Стария Завет Хана е бездетна жена. Тя се помолила на Бог да я благослови с дете и обещала да го посвети на Него. Молитвите й се сбъднали и синът й Самуил станал един от най-известните пророци. Заради тази легенда името й се обяснява и с цяло изречение - "Бог ме благослови със син". В Новия Завет историята се повтаря: св.Анна е бездетна жена, която се помолила на Бог да я благослови с дете и обещала да го посвети на Него. И нейните молитви се сбъднали: сдобива се с дъщеря - Дева Мария.
На първото което прочетох така се зарадвах, че си казах "ето това е", но второто....  :angry: с това, че е била бездетна малко ме притесни  O_O


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в юли 27, 2014, 07:50:30
SweetDream, хайде сега, бездетна....Та нали след това има най- любимата на Бог дъщеря.
Познавам няколко Анни /с две и с едно н/, всички си имат деца :).


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: devisil в юли 27, 2014, 08:15:32
SweetDream, погледни тук какво си пише за името:

http://www.behindthename.com/name/anna (http://www.behindthename.com/name/anna)
http://www.behindthename.com/name/anne-1 (http://www.behindthename.com/name/anne-1)
http://www.behindthename.com/name/anne-2 (http://www.behindthename.com/name/anne-2) - брей :-)

С две думи: много хубаво и силно име! Няма от какво да се притесняваш!Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: SweetDream в юли 27, 2014, 22:19:10
 Благодаря Ви много момичета!  :pqz:


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anita81 в май 15, 2015, 06:49:09
Мамчета какво ви е мнението за имената  Ели, Лили и Мая? Повече май клоним към Лили, което от английски означава лилия, но ще бъде вписана в документите си като Лили а не като Лилия, защото се пише LILY. Знам че в БГ това име се свързва с името Лиляна, на които на кратко казват Лили. Ели тук се изписва Ellie. Искаме да е кратко и лесно за произнасяне и на английски и на БГ.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: sunray в май 15, 2015, 06:56:02
Аз съм пристрастна и бих избрала Ели, на английски също ме кефи как се изписва. Но Лили много ми допада също! Красиво женско име е Лилия, но уви, правя асоциация с отвратителна колежка на работа и....
Така че, Ели и Лили са ми фаворитите *THUMBS*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: rafaeLa в май 15, 2015, 07:45:04
племеницата ми е Мая и определено много харесвам името .. има си имен ден, лесно се помни, хем традиционно, хем интернационално .. определено гласувам за него @}->--


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: pandapanda в май 15, 2015, 08:12:13
Аз съм за Ели, защото моята мама е Ели :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: alexandrova_90 в май 15, 2015, 08:15:42
+1 за Ели  *THUMBS*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: mariestrellas в май 15, 2015, 09:12:35
Аз съм за Лили! Прекрасно е това име, винаги ми е харесвало. Ели също е хубаво, но по някакъв начин ми звучи по-обикновено, защото е по-често срещано, много жени на галено ги наричат така.. от Елиза, Елица, Елена, Елеонора, Елия и т.н. Имам съученички, които са кръстени Ели, т.е. тяхното "галено" име е всъщност истинското им име. Лили освен от Лилия, което е прекрасно цвете, не го свързвам с друго и определено ми звучи нежно, сладко и мелодично, лесно би се съчетало с каквато и да е фамилия. Но решението си зависи изцяло от родителите, много са факторите и опитът на всеки е различен, едни имат познати с тези имена, които не понасят и това им влияе, други са пристрастни по други причини, аз се опитвам да бъда обективна. А като се замисля разликата между Ели и Лили е една сричка, така че не е кой знае колко по-различно като звучене. И все пак като се роди бебка, още като я видите, ще знаете името, тази магия винаги се получава и то точно навреме, така че ако сте се спрели на тези две имена и накрая се окаже, че в последния момент решите друго, няма смисъл да го мислите отсега. Оставете се на емоциите и усещането за детето, нека то да си избере името.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: pandapanda в май 15, 2015, 09:16:11
Всъщност Ели и Лили са галени на Елизабет, в някои случаи :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Alichka в май 15, 2015, 09:17:48
На мен Лили ми харесва най-много. Може да си празнува на Цветница - любим моя празник.
За Ели в България ще има да се обяснява, че не е Елена или производно, а си е само Ели.
На моя близка детенцето пък е Мая. Странно, обаче всички деца го изговарят правилно първо нейното име. :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Vivi20 в май 15, 2015, 09:30:29
Аз съм за Лили. :) Ели наистина и тук и в чужбина обикновено е галено и не знам, не ми харесва, междудругото аз и на моята не й казвам Ели, а Елина, защото Ели честно казано ми простее.

Мая не е лошо, но не ми харесва достаъчно, Лили е много нежно и сладко име. :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: sunray в май 15, 2015, 09:40:28
междудругото аз и на моята не й казвам Ели, а Елина, защото Ели честно казано ми простее.Ами, някои явно си падаме по "простите" неща.

Аличка, ние пък с мъжа ми решихме дъщеря ни да празнува имен ден на Цветница - тя е Елица. Асоциираме го с малка еличка и затова :). Друг вариант беше да е на Св.Константин и Елена, но така го усетихме :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: roumyana в май 15, 2015, 10:10:07
Анита, и трите имена са кратки, прости и международни и имат именни дни, тъй че както ви харесва на вас. То всеки да питаш , ще ти каже нещо различно. Аз вина ги свързвам имената с енергия, която носят, а това си е лично усещане.
То примерно голяма част от имената,с които някои хора си кръщават децата на мен не ми харесват. Но има ли значение.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: nadelina88 в май 15, 2015, 10:33:53
+1 за Лили. Много харесвам това име!!!


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: roumyana в май 15, 2015, 11:28:51
Ей точно затова мисля че тази тема е малко излишна. Всеки си има виждания и усещания за името. Никога не съм споделяла , когато някой пита , а името не ми харесва, защото има такива бисери понякога, а не върви да кажеш на майката , че името е примерно префърцунено, кучешко, измислено чуждоземско и тем подобни. То ако всички бяхме на едно мнение всички децар по еднакъв начин щяха да се казват.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anita81 в май 15, 2015, 18:04:56
Мерси за мненията ви, момичета

Мислех че името Лили ще го свързвате с името Лиляна, понеже аз познавам няколко момичета Лиляна и на кратко им казват Лили, та затова ме притеснвяше това име. Радвам се обаче, че всъщност съм грешила и името ви харесва така както се изписва и произнася на английски. Всъщност ние се колебаем между Лили и Ели, но май повече клоним към Лили. Фамилията ни е  Димитрови и двете имена звучат добре в комбинация с фамилията. За имен ден Лили ще е на Цветница, а ако е Ели сигурно на Св Константин и Елена. Не сме решили окончателно все още, има още 2 месеца да мислим но засега сме на тези варианти. Другата ни дъщеря е Мария и ми харесва как звучат в комбинация - Мими и Лили/Ели.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anichka в май 15, 2015, 20:28:17
Анита,

много се усмихнах на поста ти  @}->-- На нас любими имена ни бяха Леа, Лили, Ели. И на нас фамилията ни е Димитров :girl_wink:. Решихме да я запишем Леа Елизабет Димитров.

Когато аз казах, че ще кръстя дъщеря ни Леа, една мама ме предупреди, че детето няма да може да си произнесе името дълго време. Аз не й обърнах никакво внимание. За съжаление ни застигнаха думите й. До 3 години Леа не можеше да си каже името, защото Л е един от доста сложните звуци, които детето овладява до 5 годинка. Сега, Леа казва, че се казва Йейа  8P. Но това е нашия случай, ние имаме проблеми с говора. Не означава, че Вие ще имате.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anita81 в май 15, 2015, 22:42:26
Аничка, мерси за мнението ти. Сега като казваш за Л и аз да ти кажа на едни приятлеи момиченцето се казва Лея и да ти кажа не я чуваш ясно да си казва името а другия месец става на 3 г. И при нея звучи повече като йейя или нещо подобно, обаче пък нашата Мими ясно си казва Леля на сестра ми, за произнасянето на името на Леа обаче не съм забелязала как точно го казва. Ще взема да и кажа после да ми каже името Лили за да видя как ще звучи от нейната уста ;) Мислех си че само с Р имат затруднения децата, но явно съм в грешка. Иначе ми харесваше и името Лора, но има 2 начина за изписване на името тук и не искам да се налага да го спелува а и е доста трудно за произнасяне. Та затова засега сме на Лили или Ели.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: магито в май 16, 2015, 08:57:50
Да "Л" е един от трудните звуци за малките деца.Помня че сестра ми някъде около 5 годишна започна да го произнася правилно.

Важното е името да ви харесва и да ви звучи добре, да го свързвате с нещо расиво.Те рано или късно ще си го научат :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: sunray в май 16, 2015, 17:42:57
Анитка, все пак не е задължително и вашето дете да има затруднения с произнасянето на дадени звуци. Много е индивидуално, споко *THUMBS* Изберете си името, което ви е на сърце, а то дали на 3 или на 5г все ще започне да си го казва.
Ели и "Р" и "Л" си казва правилно от самото начало, но тя си е в България и все пак слуша само българска реч. Предполагам това има значение  :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в декември 13, 2016, 09:20:18
http://www.babycenter.com/top-baby-names-2016.htm
Зная за три момиченца с името София тази година, живеят в България. Хехе, сигурно и ние сме дали принос в световната класация.
След находчивото хрумване на моя позната да кръстят детето си Константин на баба Елена, едната София е на баба си Недка, а другите - букви на дядо или баба. :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: alexandrova_90 в декември 13, 2016, 09:25:29
София е най-любимото ми име за момиче  *INLOVE* *INLOVE* *INLOVE*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: pandapanda в декември 13, 2016, 10:50:01
София, Емма, Ава, Мия и Изабела са много популярни тази година. Аз харесвам Емма и Изабела от тях

И аз обмислях Константин на баба Елена. Ама във Враца ще му казват Коци и се отказах. Иначе ме кефи руснаците как казват Костя.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: marry_me в декември 13, 2016, 11:07:58
Има много хубави чужди имена, които звучат добре с български фамилии. Аз си имам фаворити Калина (от "Неразделни", Славейков, син) и Никола (просто ми харесва  =] ).


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Alichka в декември 13, 2016, 11:35:08
София, Мия, Ава, Ария са все хубави имена. Има и други, които с една наставка и звучат добре на български.
Аз пък винаги съм харесвала едно име със С. Даже не е и комерсиално, че имам чувството, че всяко трето дете е с име със С. Майка преди повече от 15 години ми беше казвала: Е, някой ден, ако имаш момиче и решиш да кръщаваш на баща ти, си имаш готово име. Да се, ама мъжо не го бил почувствал. Та сега и той спряга мъжки и женски варианти със С и с Р.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: marry_me в декември 13, 2016, 12:31:10
Али, със С за женски ми харесва Сияна, също и Симона. Женско с Р...тук ми е малко по-трудно, но може би Радост  @}->-- За мъжки в момента не мога да измисля нещо конкретно да ми харесва с тези букви, но ако се сетя, ще пиша :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: alexandrova_90 в декември 13, 2016, 12:39:13
Симеон и Самуил  *INLOVE* *INLOVE* *INLOVE*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Alichka в декември 13, 2016, 12:48:53
Симеон и Самуил  *INLOVE* *INLOVE* *INLOVE*
Да *THUMBS* Мен много ме впечатлява точно това, че Мари си е кръстила така децата. Още повече, че Сами е роден в чужбина. Много хора си мият с това ръцете, измисляйки някакви причудливи имена, които звучат странно с балканските фамилии.
Ние време имаме. Въпросът е да измислим нещо, дето да си е наше, ако ме разбирате. И най-вече да не вземе да се пръкне на някой празник. Хич не ми е на сърце такова кръщаване и хем рожден ден, хем имен ден.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в декември 13, 2016, 13:04:39
Понеже ме споменавате, да се включа и аз. :)
Симеон е ясен, за него и не съм мислила, че някой ден ще живее в чужбина.
За Сами беше мислене, признавам си, като ние твърдо сме с изискване името да звучи добре на български и да не създава проблем на детето в чужбина. Достатъчно ни е трудна фамилията, съмнявам се, че има западен език, на който да може да се произнесе правилно, въпреки усилията на хората.
Та Самуил го избрах във, време когато в България не беше модерно, но дори и сега пак се спряла на него, това че дадено име е твърде популярно към даден момент, не би ме спряло.
Освен това името си има история, Сами се "случи" един месец след спонтанен аборт, от един опит и си е моето малко чудо, дар от Бога, което приблизително е значението на името, така че колебания не съм имала като ми попадна веднъж в полезрението.
Асоциирам го с английското Самюел като тук го произнасят долу горе така, "Самуел", с ударение на "а".
Симеон е "Симион" с ударение на "и".

Преди за име на момиче бях избрала София, сега ми отпада, някак не ми допада докрай идеята за трите "С", въпреки че е интернационално, харесва ми, където се казва идеално като за нашият случай.

За момиче вече си имаме вариант, който си има и история, така че като изключим някои проблеми с документите и транслитерацията, които трябва да решим, за друго нямаме грижи.

За момче все още сме ?, като решихме да го мислим, ако има нужда :)

От посочените имена, тук има много малко.

Алина е много често срещано име за момиче, Лукас, Давид от списъка. Но това е само за немско говорящта част, предполагам в другите части е различно.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: bulche91 в декември 13, 2016, 14:11:06
Ние в нашата отчетна си имаме Роня, такава малка сладурана е с това име  *INLOVE*

Аз същото щях да кажа за Самуил, много напомня на Самуел и не е толкова трудно за чужденците :) имаме в отчетната Самуел в Холандия.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: alexandrova_90 в декември 13, 2016, 14:14:27
Никога не съм чувала име Роня, интересно е, но не съм сигурна, че ми звучи добре... Сигурно просто не съм свикнала.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Alichka в декември 13, 2016, 14:20:44
И аз за първи път чувам Роня. Рая може би е единственият вариант с Р, дето да ми харесва. Повечето хора, които знам под формата на Радост, все са били бурсуци.  :[ Нещо като Снежки и Снежанки - все са по-мургави. *crazy* Това са лични сблъсъци и наблюдения....


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: bulche91 в декември 13, 2016, 14:27:15
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D0%BD%D1%8F,_%D0%B4%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%80%D1%8F%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0

:)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Feribotka в декември 13, 2016, 15:04:20
Гледам за имена си говорите пак :)
Много пъти съм казвала колко ми харесват на Мари на момчетата имената и на мен  *INLOVE* За момиче със С ми харесват Симона и Сияна, Саяна или нещо такова...с Р нищо не ми идва  :huh:
Мари, дано не се наложи да мислите мъжки имена    @}->--


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Alleksia в декември 13, 2016, 15:04:34
Тъкмо за Роня дъщерята на разбойника щях да напиша и аз!

Али, не е измиване на ръце това с чуждите имена в чужбина, разбирам ги хората, много  е неприятно по 1000 пъти да те карат да повтаряш името, да спелуваш и накрая грешно пак. Познавам момиченце с прекрасното име Евгения,  рядко успяват да й кажат името правилно, или е Южени или е Джени, а пък аз примерно много мразя да се изменя така името.

Аз съм привърженик на това името да го има и на български. Много френски имена харесвам, Матео примерно страшно много ме кефи, обаче ми звучи странно на български.
Първият път избрахме Виктор, втория, живи и и здрави, още не сме мислили, ама пак ми се иска да го има и в България.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: alexandrova_90 в декември 13, 2016, 15:08:59
От предния ми пост се чудя за име с  Р и нито женско се сещам, което да харесвам, нито мъжко  O_O

Матео е супер  *THUMBS*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: marry_me в декември 13, 2016, 15:14:21
С Р се сетих за Радина, също ми харесва. Матео ми е много любимо мъжко име, имах съученик с това име и си звучеше добре с българските две ;) Но си е въпрос на комбинация от трите, като цяло да звучи добре. Иначе тази традиция да се кръщава на баба и дядо или на бащата не я примам за моите неродени Петковци :[


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: bulche91 в декември 13, 2016, 15:16:55
Аз пък много исках да кръстя, много мерак имах, ама на свекъра името просто не става за днешни времена а буква само не исках. Живот и здраве имам голям мерак някой ден на свекървата да си кръстя обаче :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Alichka в декември 13, 2016, 15:34:10
[quote author=marry_me link=topic=32962.msg713009#msg713009 date=1481634861
 тази традиция да се кръщава на баба и дядо или на бащата не я примам за моите неродени Петковци :[
[/quote]
Аз бях точно на такова мнение, докато не срещнах свекър ми и свекърва ми. Те са ни помагали в наистина много, ама много трудни моменти. Казвала съм - и финансово са помагали, свекър ми ми плати шофьорски курс, когато бяхме на една заплата, и ни направиха предишния апартамент от - до, свекър ми намери още 3-ма души, заедно с които дариха кръв за мен, когато берях душа, свекърва ми готвеше и чистеше, когато още живеехме при тях, а ние се скапвахме от работа,винаги помагат за детето, ако се налага или ги помолим, че даже и сами предлагат.... И още хиляди дребни неща!
Сега ми се иска и нашите да усетят подобно уважение. Просто и двете двойки заслужават да има кръстени внуци на тях. Това е най-малкото, което можем да направим.
Ако пък някой зорлем ме накара да го правя - такъв отпор ще срещне! }:-> Още повече в нашето семейство никой на никого не е кръщаван.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: alexandrova_90 в декември 13, 2016, 15:37:36
 :goodpost: :goodpost: Али  :goodpost: :goodpost:

Все едно аз съм го писала.. Ако някой ме принуди, никога не бих!! Но толкова искам да кръстим детето ни, един ден, на майка ми или баща ми.. Толкова ни помагат, че просто  O_O Илиян ме подкрепя и поне няма да имаме разногласия като му дойде времето ;)Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: marry_me в декември 13, 2016, 15:41:00
Али, това, което са направили е страхотно, щом го чувстваш така значи е правилно за вас :) Просто искам децата ми да имат собствена съдба и път и не искам да ги орисвам с чужди, поне така го вярвам. Аз също много харесвах свекър ми, със свеки също имаме добри взаимоотношения. Може би имам малко доза късмет имената, които харесвам са с първата буква на свеки и на нейния баща. Така че с един куршум два заека в моя случай :)) Ако не ми уври за нещо друго главата след време  =]

ЕДИТ: Преди много години ми беше попаднала една статия за Кабала и вибрациите на името, бях ученичка и ми направи силно впечатление. Гласеше нещо от този сорт, буквите на името представляват периоди от живота на човек, всяка буква има различна вибрация, едни имат по-ниски от други. Като се определи вибрацията на буквите, се свързват с линия и става като вълни. Може да има много голяма разлика, примерно предходната буква да е с ниска вибрация, следващата с по-висока, тогава има подем в личен план на лицето, но може да има и спадове (изпитания). Не знам дали е вярно, но имената, които харесвам са точно против системата на Кабала :)) Затова евреите са удължавали имената с глухи звуци, които не се произнасят, но се пишат. Вярвали са, че удължават живота на човек...


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в декември 13, 2016, 16:29:25
Разбойническата дъщеря беше настолна книга на децата, направо е изядена с кориците.  *INLOVE*  Мисля обаче, че Роня е галеното на Вероника.
С "р" ми харесва името Рада.  Познавам две жени, които се казват така и са изключителни, от стари родове, с много качества *INLOVE* Едната има внучка родена в Америка и е кръстена на баба си. Хехе, ако вибрациите и са като на баба и, направо е щастливка.
П.П. Сега се сетих, че в един период много исках да съм кръстена на цвете. И понеже съм от високите и големи жени, реших, че най- добре ще ми подхожда Ружа, Роза и Ралица /макар да е плевел/са за дребни и нежни ;)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: marry_me в декември 13, 2016, 16:41:04
Свекърва, Рада е много хубаво име и има хубав заряд и според мен  *THUMBS*

Да ви разкажа сестра ми как се е сдобила с нейното. На баща ми майка му, баба ни (свекървата)  :funny: беше Славка, майка е искала да кръсти сестра ми Славена. Обаче в началото на 80-те имало някаква песен Силвия :)) която баща ми харесвал и така сестра ми на песен  :DANCE: :DANCE: :DANCE:

ЕДИТ: Да не се чудите, ако има Издиславчовци после  :funny: :funny: :funny:


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: alexandrova_90 в декември 13, 2016, 16:44:38
Ауууууууууу Рада много ми харесва  :bravo: *THUMBS*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в декември 13, 2016, 16:45:34
Хич не е някаква песенр а на братя Аргирови и много се пееше :)
https://www.youtube.com/watch?v=0zmoCWPO5oE


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: marry_me в декември 13, 2016, 17:02:10
Даже са наборки с песента, явно е била голям хит :))


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Alichka в декември 13, 2016, 17:58:47
Нашите пък са обмисляли вариант Ралица или Милица, заради Тоника СВ. Та в горната връзка - добре, че са ме кръстили на по-голям храст. Да се знае!


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: bulche91 в декември 13, 2016, 17:59:56
абе аз такива научно недоказани теории за вибрации на името хич не им се връзвам. Естествено че ще наследи характера и нрава на баби и дядовци, нали са рода :)  :[. Само като им видиш физиономиите как се радват и друго няма значение. Едно дете носи много радост в семейството, и баби и дядовци се променят коренно, празниците добиват друг смисъл с децата около тях. отплеснах се, ама знам че много се кефят ако им се продължи името, за съжаление не винаги е сполучливо и подходящо.

svekarva имам колежка Ралица, едра е обаче е много мила :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: ratatui в декември 13, 2016, 18:08:38
Роня, някак ми звучи странно като броня и не ми допада. Аз все такива асоциации си правя с имената, на мен много са ми се подигравали на името и явно съм се изкривила.
Моя Ники е кръстен на баща ми, като до преди това бях решила да Не кръщаваме на никого. Нашите никога не са ме натискали за име, 1-2пъти питаха дали сме избрали ч, но не им казвахме нищо. Мм искаше на тате, аз се дърпах милко, но пък Мариола пак ми отвори очите и сега се радвам, че избрахме да го кръстим на тате. А и цяло лято, то и цял живот де той ме носи на ръце, та не е като да не е заслужил. Сега като го чуя как говори по телефона и се хвали, чак ми става смешно колко е доволен, че има внук Николай.
За имена с Р, които да ми харесват не се сещам, но сещам.за едно което изобщо не ми харесва- моето!


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: addicted_to_u в декември 13, 2016, 18:21:43
Роня мен са ме наричали някога ама не помн кой точно, та е възможно да е съкращение, звучи ми малко руско. С Р ми харесва Рая, но и то се изтърка. Радина също е хубаво.
Аз искам да се кръсти на дядовците някой ден, ама ММ отказва. Да дойде това време, че ги е измислил едни, че даже вече и си ги нарича така като стане дума за деца. Как ще му ги избия от главата не знам  *crazy*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: pandapanda в декември 13, 2016, 18:24:48
С Р - Радослав и Ралица, Росица

Със С - Светослав и Стефания, Силвия


Много ми хареса какво ми каза една жена живяла в Кореа и САЩ - все някъде по всетя няма да могат да ти произнесат името и че в САЩ все по изкилифинчени имена се харесват, а не Джесика и Дейвид.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Feribotka в декември 13, 2016, 18:42:28
Рат, как си знаех, че пак ще се оплачеш от твоето име с Р :))  :offtopic: Интересна ми е предисторията му  :)

Рада е супер, ако искате по-дълго - Радостина :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: ratatui в декември 13, 2016, 18:57:13
Фери, то вече се изтърках с "мразя си името!", а уж съм 28годишна магарица, пък още като лапе си го повтарям тва, ама  =]
Историята е абсолютно клише-кръстена съм на баба ми. Родила съм се на 15.08, но тате казал че не иска да съм Мария, като ме викнел на улицата да се обръщат 5жени. Решили да ме кръстят на майката на мама и ето на!
А ако питаш за подигравките, бяха от прости рими до " ама ти верно ли така се казваш?", "майка ти как можа да те кръсти на салата?" и тн.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: marry_me в декември 13, 2016, 19:12:06
Булче, и аз имам много мила колежка Ралица, има момиченце Райна и сега чака второ момиченце и си е харесала Рада :)) Говорим си с нея и тя вика: "И ако това го кръстя с Р, ще ме имат за много себична :)) "

Не знам защо, но ми харесват и къси като Лора, Дара, Лина, Леа, Ава и още няколко. Но като цяло харесвам женски имена с К - Калина, Катрин, Карина, Катерина (от Железния светилник). И някак са ми звучни женски имена, които имат буквата Л вътре  =] За мъжки не съм го мислила толкова, даже въобще  :[ Ама си имам претенции за пола, така че... :)) Симеон и Самуил  *INLOVE* *INLOVE* са много силни имена, звучат ми царски и ги свързвам само с исторически личности.

Рататуй, не знам защо не си харесваш името, предполагам не си Росина :)) Това ми е било най-странното с Р, което съм чувала  :[

Али, дано сме обогатили списъка или разсели съмненията.

ЕДИТ: Мари, на Симеон не му ли казват Саймън при вас  :girlhide:


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в декември 13, 2016, 20:21:01


 все някъде по всетя няма да могат да ти произнесат името

По принцип е така, но гледаме да се настроим към една част от света, където се предполага, че бихме отишли да живеем. За останалата ще се прекръстваме, няма начин(в Китай например).
Въпреки, че аз мога да бъда само благодарна на моите родители(колкото и да не си харесвах името като малка), че са ме кръстили Мария. С това име, поне в християнската и еврейската част на света, нямам проблеми :D

Половинката е Георги и тук никой не може да му каже името, затова се задоволява с Георг и така се представя, както и аз представям децата, по начин, по който биха могли да бъдат възприети. Разликата е само в ударението, но за хората е огромна.

Катерина, много любимо мое име(при това подходящо за моят случай, има много германки с такива имена), се казва сестра ми и да, точно от "Железният светилник".
Навремето аз бях харесала Ния оттам и Ирина от "Тютюн".

Миленка, не, никой не се е и опитвал така да му казва, лесно произнасят Симион(не е грешка) с ударение на първото "и".

Леа и Дара ми харесват, но аз съм по дългите имена.

Ако имаме момче и живеем в България с удоволствие бих го кръстила Тервел, като за трето, мисля много добре ще се допълни тройката :)

Между другото майка ми е Славка, но не се е трогнала особено(или поне аз не съм забелязала) от двете "С".


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: roumyana в декември 13, 2016, 23:11:41
Ей , никой нищо не казва за Румяна.  :P
Познавам 2 освен мен за целия ми живот, а наскоро 2 бебета на познати ги кръщават така. Странно. А пък едната от двете Румяни,които познавам стана баба на скоро и кръстиха внучето Рая. Тя беше потресена и възмутена,както и мъжа и. И най-важното на всеки срещнат се оплакваше. Такива хора не мога да ги разбера.
Аз преди съм споделяла,че на никой не искам да кръщавам, пък като родих и се разнежих и кръстих на свекър ми, второто пък вече реших,че ще е на майка ми ,за да е честно. Но и двете имена са хубави (според мен).
Четах едно изследване в Германия правено, кои прослойки от обществото с какви имена кръщават децата си. В общи линии ксто гледам и тук е същото. Най-бедните  и по-ниско образовани кръщават с модерни изкилифещени странни имена. По-високо образованите залагат на традиционни . Имало даже и професия съветник по имена, който ти казва какво име е добре , ако искаш детето ти да е добре прието и да си намери добра работа.
Името дава енергия на човека според мен .


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в декември 14, 2016, 07:34:35
О, то и тук по- възможните се съветват с психолози, нумеролози, пиари, врачки и баячки ;) Според мен, в пълна сила е правилото "роди ме, майко, с късмет, пък ме хвърли на смет" :) И в бизнес средите, и в политиката, и в изкуството има хора с най- различни имена, чак да им се чудиш.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: nadelina88 в декември 14, 2016, 09:27:33
Роня никога не съм чувала. Нито галено, нито като цяло име. Галено на Вероника съм чувала РонИ, не с Я. Което ми харесва. Не сте споменали Рени с Р или Радослава....Радостина ми харесва много, издващо от Радост, което също много ми харесва, онази журналистка е много яка, с нея само го свързвам.
Ако това за вибрациите е вярно, аз кръстена на баба Надежда, началните вибрации съм й взела, ама по-нататък нещата съвсем са се объркали. Това ми стана интересно и ще потърся да прочета повече.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Alichka в декември 14, 2016, 09:41:58
Рат, явно салатите тук са на почит. Срещала съм не един и два пъти твоето име и никога не съм го асоциирала с това. Не е супер често срещано, но го има и то не на ниво прабаби.
В годините имена като Милка изчезнаха и се подмениха с Михаела/ Микаела. Румяна също рядко съм го срещала. То е и първообраз на името на майка.
При нас масово са Симеон, Кристиян и Мартин за момчета.
При момичетата е голямото чудене. Мъжките имена са по-малко и все повече се избират силни такива. Понякога се съкращават, но в днешно време никой не смее да ги умали.
Факт е, че съм срещала много странни имена и то на хора с положение. Някои са ми били смешни, докато не съм осъзнала, че пред мен стои изключително ерудиран човек. После името му ми звучи като нарицателно - марка, еталон, но в комбинация от фамилията и конкретния човек зад това име.
Да ви кажа, като ги види човек написани толкова варианти и много по-лесно може да отсее кое му допада и кое не.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: магито в декември 14, 2016, 09:48:56
Аз хиляди пъти съм разказвала чуденето с нашето име.Добре че не се роди момче, че баща и беше измислил едно изкилифищено, не знам как щях да го преживея.Но Моника е интернационално, често срещано е в славянските народи, а на запад и викат Моник.Даже на братовчедка ми децата, който са родени и живеят в Англия така и викат на дребната - Моник :) Важното за нас беше как ще седи името с презимето и фамилията.Все пак баща и е от турски произход и не е със стандартната фамилия Георгиева, Иванова и т.н. А и презимето в нашия случай е без наставката -ова, пак поради горната причина.Та не е лесно да избереш добре звучащо име.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: sunray в декември 27, 2016, 03:00:25
С "Р" фаворит за момиче ми е Радина. Даже ни беше в списъка за второто бебе :)
Със "С" ми харесват София и Стефания. А за момче - Самуил, Стефан.

Ние при избора си не сме се водили от нищо друго, освен от нашето усещане и предпочитание. За щастие, бабите не са имали очаквания към нас, но тъй като заслужаваха, тъй като са с едно и също име и то красиво, беше лесно. Просто не искахме да е трета Елена, а за да остане съвсем българско - Елица дойде от само себе си - красиво, нежно, българско. (и щастие за бабите).
За второто бебе вече се оставих само на интуицията си и аз бях водеща в избора на името. Още със забременяването усещах, че Анастасия ще й отива. Странно е да го каже човек за име, но... :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: marta_kalpazanka в декември 27, 2016, 10:11:05
С "Р" за момиче фаворит ми е Рада. Много исках Ива да я кръстя така, но половинката е Радослав и не се съгласи.

За Марти , той го беше сънувал, аз не исках, защото е често срещано исках да е Филип.

С Явор казах това е и точка  :)

Иначе със " С " и на мен ми харесват София и Стефания, Стела също не е лошо.За момче  Самуил ми е много любимо.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в януари 06, 2017, 19:30:11
Ето и статистиката за България за 2016г.:
http://www.manager.bg/blgariya/nay-predpochitanite-imena-za-novorodeni-prez-otminalata-godina


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в януари 06, 2017, 20:18:00
До 2015 г. името Георги е начело в класацията на най-предпочитаните имена за новородените момчета в България. През 2016 г. отстъпва първото място на Александър.

Това много ме изненада, мислех, че отдавна се е случило.
В моята лична класация, Георги е къде, къде преди Александър  :[

За момиченцата също съм изненадана, че Мария е все още в челните места.

Силно се възгордях, че съм изпреварила тенденцията :ashamed:
И май съм споменавала, но ако и третото е момче и ако живеехме в България, с удоволствие щях да го кръстя Тервел :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: nadelina88 в януари 06, 2017, 20:21:39
Като видях класацията си помислих - дай Боже тази година и в двете класации (ако имената останат) ще се впиша.

Мъжките не ме изненадаха, но за момичетата освен Мария (което име не смятам, че някога ще излезе от актуалност), не познавам нито деца, нито възрастни с имената Виктория и Никол. Съвсем сериозно.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в януари 07, 2017, 00:01:23
Че какво му е на Тервел извън България? Име като име ;) Нима и на български не звучи странно  ;) Я да ме направиш една кръстница, тъкмо си ги почнала със С  /пък и аз съм със С/ и да наречем Неродена Петкана Страцимир *THUMBS*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anichka в януари 07, 2017, 00:50:49
Аз винаги съм казвала, че ако съм бременна с момче ще го кръстя Георги.
Ето ме бременна с момче и уж да е Георги, но някакси не мога да го почувствам. Странно. Но и друго име не ми е на сърце.
Като казах на родителите ми, че съм бременна и термина ми е 10 май, и татко директно каза: "И да го кръстиш Георги". Татко никога НЕ изразява мнение, камо ли толкова силно мнение да го кръстя на него.

Иначе други варианти са ми Иван (на майка ми), но нито ми звучи добре Evan, нито името ми харесва.
Може на мен да си кръстя детето с А  :[ Но аз не си харесвам името.

Леа беше първо Лили, после измислих Леа и приключих, но някакси го почувствах и нямах повече колебания след това.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в януари 07, 2017, 08:57:02
Я да ме направиш една кръстница, тъкмо си ги почнала със С  /пък и аз съм със С/ и да наречем Неродена Петкана Страцимир *THUMBS*

Няма начин! Това нито един немскоговорящ няма да може да го каже-никога. Не бих му го причинила.
А и от "С" съм се отказала вече, щом "жертвах" София. :girl_wink:

Тервел на български може да е странно, но звучи някак мъжки и величествено, докато на немски ще звучи нещо като ТЕвел, с ударение на първото "е", с почти непроизнесено "р" и много, много меко "л", т.е нищо общо няма да има със звученето на български. Достатъчно ми е, че Симеон е "Симион" с ударение на първото "и" и променено "е" и Самуил е Самуи/ел, с ударение на "а" и много меко "л" =]

Та такива размисли и страсти.
Като наближи време ще споделям(ако е момиче) какви проблеми с транслитерацията ни мъчат, да давате идеи как да ги решим.


Ани, не му е дошло времето още, сигурна съм,че ще намериш(или то ще те намери) най-подходящото име. И щом не чувстваш, че това Георги, значи не е.
Държиш ли да е кръстно на някои от родителите ви? Защото, ако разшириш обсега, може би ще намериш подходящото име. *THUMBS*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: marta_kalpazanka в януари 07, 2017, 15:58:35
Че какво му е на Тервел извън България? Име като име ;) Нима и на български не звучи странно  ;) Я да ме направиш една кръстница, тъкмо си ги почнала със С  /пък и аз съм със С/ и да наречем Неродена Петкана Страцимир *THUMBS*
:)) :)) :)) :))

Свекърва, :bravo:
Мари, наши познати отидоха в Америка и там роди момичето.Кръстиха го Тервел.


Ани, аз така бях с последното, уж беше за Филип, но нещо не го почувствах,казах Явор и така.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: магито в януари 07, 2017, 16:04:38
А около нас има поне 5 Виктории.Да са живи и здрави ама ми идва в повече.

Ани, какво му е на Джордж?Хубаво име е, но наистина трябва да го почустваш.Мисля, че проблемите около бременността се отразяват и малко изчакваш със всичко.Ще мине и това, няма да е лесно.

Мари, транслитерацията на немски е ужасна.Мразя го този език!Да споделиш какво сте намислили като разберете пола.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в януари 07, 2017, 16:33:41
Аз имам някакъв спомен, че когато се попълват документите за паспорт, има възможност да се напише предпочитаният начин на изписване на името на латиница. Та на това разчитам, въпреки че отсега знам, че когато става въпрос за изключения, ще имаме бюрократични проблеми.
Имената са много хубави,които сме избрали, но звучат различно на двата езика :[


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Alleksia в януари 08, 2017, 11:35:06
Има възможност да, а ако е родено в чужбина детето така или иначе се взема предвид как е записано в оригиналния акт за раждане, ние си го носихме с нас за всеки случай в посолството, но не се наложи, писахме го както искахме. При нас беше дали ще е Victor или Viktor, ние го записахме по първия начин в оригиналния акт за раждане.

Много ми се искаше второто да получи името Константин, много ми харесва. Обаче... на френски се чете КонстантАн, а Констанитин е женско име  :\ и се фрустрирах.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в януари 08, 2017, 12:48:44
При нас има и друг проблем. Ако го запишем(в швейцарският акт за раждане ),  както искаме да звучи на немски,  първият проблем ще е с българският акт за раждане и не знам дали на български ще го запишат,  както трябва,  т. е еднакво с немското звучене.  Вариантът е предварително да се уговорим със заклетият преводач как точно да "преведе името.

Ще видим,  да установим първо дали ще е тя или той.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Roxanne_ в януари 08, 2017, 13:52:21
При нас има и друг проблем. Ако го запишем(в швейцарският акт за раждане ),  както искаме да звучи на немски,  първият проблем ще е с българският акт за раждане и не знам дали на български ще го запишат,  както трябва,  т. е еднакво с немското звучене.  Вариантът е предварително да се уговорим със заклетият преводач как точно да "преведе името.

Ще видим,  да установим първо дали ще е тя или той.

Наистина въпросът е как ще го преведат. От ГРАО само преписват всичко и нямат право да разсъждават. Mihail - в испанския h не се чете, което много ме притесняваше, но за щастие в училище му казват Михаи...л- то не се чува. Като го питат на испански и той така казва, въпреки че му обяснявам, че не е правилно. Йоан милият пък е Йоана...незнам защо не могат да кажат само "н". Павел им е почти невъзможно и накрая само моето Елена казват правилно. :[


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Alleksia в януари 08, 2017, 15:09:44
Мари, ако го има името на български не мисля, че ще ви измислят друго.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: pandapanda в януари 09, 2017, 12:52:08
На Йоан, не му ли казват Хуан :) И аз знам, че истанците прибавят разни гласни като произнасят наши имена.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: mariestrellas в януари 09, 2017, 15:22:18
Здравейте, момичета!
Реших отново да се включа в дискусията за имената като дипломиран испанист и вече минала през бюрократичните спънки с имената на моята дъщеричка, която също е от смесен брак с носител на испански език.
Испаноговорящите имат доста различна фонетична и фонологична система, която е несъвместима с нашата поради липса на съответствия на звуци /и съответно букви за тяхното изписване/ между български и испански език.
Испанците и да искат не могат да произнасят определени думи поради струпване на няколко съгласни в началото на думата или името. Отделно от това те фонетично не различават буквите "б" и "в", защото ги произнасят само като "б". Комбинации като "ст" в началото на думата са абсолютно невъзможни за произнасяне, като например името: Стефан = "Естефан" под влияние на испанския вариант "Естебан". Трудни комбинации за тях са и "мн", "мв" = "мб", "нв" = "мб" и т.н. Единственият начин, който им позволява да произнесат определена консонантна група е като добавят гласната "е" пред първата съгласна в ударена сричка, т.е. когато сричката е носител на ударението.
Името Павел на испански е Пабло. Би трябвало в Испания да могат да произнесат името поне като Пабел. По принцип не е прието да се превеждат собствени имена, но транслитерацията го позволява и добре, че я има.
Относно името Йоан:
Под влияние на широко разпространените английски варианти на някои имена, в испанския език името Йоан не съществува като мъжко, а като женско - от Joan или Joanna. Може би затова произнасят Йоан с "а" накрая. По този повод се сещам да отбележа също, че в Италия например /друг романски език/ много популярно и широко разпространено е мъжкото име Андреа, което в България го изписват като Андрея и по презумпция се възприема като женско име. Варианти има хиляди и още поне двойно повече обяснения за тях.
В случаите на регистриране на дете от смесен брак с единия родител с българско гражданство, ГРАОН е задължена да записва точно имената от акта за раждане на детето, родено в чужбина. При промяна на една буква по невнимание или незнание от страна на административно-длъжностното лице, понякога се получават сериозни недоразумения и се стига до проблеми, които могат да бъдат избегнати чрез транслитерацията, т.е. при неправилно прехвърляне на името на латиница се стига и до абсурдни преводи или смешни негови варианти в сериозни юридически документи с представителна функция


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: mariestrellas в януари 09, 2017, 15:52:32
или направо до прекръщаване на лицето с име, което от обикновено уж популярно в цял свят в някои държави се чете и разбира по съвсем различен начин. За пример ще дам себе си и случката отпреди години в Латинска Америка. Както знаете името Мария е доста популярно и в цял свят се произнася без особен проблем или промени. Оказа се, обаче, че според правилата при транслитерация, които имаше написани в Паспортните служби на Полицейските управление в България, всички имена, завършващи на "я" се изписват на латиница с "ya" и тогава задължаваха гражданите да си изписват имената така, като не даваха възможност за промяна. Впоследствие подадох една молба да ми изпишат името само с "а" накрая поради собствени съображения, като имах предвид, че извън България при паспортните проверки името Mariya беше непонятно и трудно за произнасяне, като за повечето хора аз се казвах Марая. Бащиното ми име не се възприемаше като някаква фамилия, а като второ лично име, което се изписва без тиренце между двете и остана единствено фамилното ми име, с което нямаше проблем. На летището при проверката на документите ми ми казаха, че има разминаване в името ми в декларацията за местоживеене след пристигането и това в паспорта, че не разбират защо на едното място съм записана като Мария, а на другото като Марая Николаева - с двойно лично име. Обясних им всичко и ме пуснаха, но през целия ми престой там имах проблем с името поради същата причина. Освен това изтичаше валидността на личната ми карта и трябваше да си извадя нова, за нея трябваше да оставя паспорта в паспортна служба, за да уеднаквят изписването на имената и да не подавам нова молба-декларация с условието да не ме пишат Mariya, а Maria. При обратния вариант, ако трябваше да извадя международен паспорт, трябваше да ме оставят Mariya.
И накрая, тъй като името Елена на испански език е същото и се изписва Elena, испаноговорящите нямат никакъв проблем при произнасянето му.
Имам и един преподавател от Университета, който е роден в семейство на български емигранти в Аржентина и там е записан с името Хуан-Juan, испанския вариант на Иван. При прибирането му в България, където той живее и до днес, навсякъде го пишат по документи Иван. Освен това са му издали ЕГН с друга дата на раждане в България, така че хем има две имена, хем два рождени дни - той е роден през декември, но е регистриран в България през август и са му дали дата през август при регистрирането му в България, та сега човекът си има два пъти в годината рожден ден и два пъти повече поводи за празнуване.
Предполагам, че в случаите, когато живеете във Франция или Германия, е още по-трудно да се запази звученето на имената ни на български с транслитерация на латински, но в крайна сметка винаги нещо ви хрумва и реагирате на момента, за да избегнете подобни комични или трудни ситуации. Все пак името е за цял живот и не е все едно как го изписват в официални документи, защото на практика ви подменят името и документът вече не представлява Вас, а някой друг.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в януари 09, 2017, 17:08:21
Променят ни имената, няма как(моето не, аз също съм Мария и за щастие вече я няма тази глупост с "ay", но съпругът ми, който е Георги е просто Georg и се е примирил.
За децата търсим балансът, името да не е изцяло чуждо, да звучи добре в България, но силно ограничава използването на много, хубави, български имена...
Но какво да се прави, в днешният глобален свят, така или иначе е добре името да с по-интернационално звучене.....


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Roxanne_ в януари 09, 2017, 22:26:36
Не им казват Хуан и Мигел, вероятно защото се пише по различен начин и не могат да го свържат с техните варианти на имената. Относно Павел, той предпочита да казва Пабло, отколкото да му казват Пабел. Йоан защо му казват Йоана не знам. Аз й повтарям на учителката, че е Йоанн и че е момче и тя отговаря " Да, разбира се Йоана"  *crazy* Същевременно казва Бен без проблем. Явно това струпване на гласни преди "Н" повлича глуха "а".  P-( Беше доста комично, когато започна да поправя дедо си по скайп, че той бил Йоанна, не Йоан.  O_O.
Иначе класовете са толкова интернационални, че учителите се съобразяват и питат как да казват на детето. За мен също някои са непроизносими, особено арабските и китайските. Като питам децата за името на някое приятелче и те ми се ядосват, че не мога да го повторя правилно. Например Джасийн или Ясийн, едно мароканче...и сега не мога да го измисля. Но напълно разбирам мамите, които чакат бебенца, че го мислят.Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: marry_me в януари 09, 2017, 22:34:15
Имаме клиенти испанци и много добре си казват Павел, произнасят го Пав(ъ)л с много глухо Ъ. Единият се казва Sergio. В началото, когато не знаех как се произнася, то си беше повече от година :)) му казвах Сердж(и)о с едвам доловимо И. Сега вече си му викам Серхио без проблем :)) Бях научила целия офис да му казват Сердж(и)о, а той милият нито веднъж не ни поправи :)) :)) :))
На мен всички клиенти ми казват Милийна, ама ги търпя  }:-> }:-> }:->


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Миши в януари 17, 2017, 11:51:57
Виждам , че сте на испанска вълна за имената. Аз съм далече от тази държава, но ми се иска името , на което ще се спрем да е лесно произносимо и за чужденците. Нашият тати се надяваше много за момиче и си беше харесал вече име - Миа ( на мен не ми беше от фаворитите, но се надява до май да си хареса друго  :P ). Но по ирония на съдбата се оказа, че чакаме момченце и избора на име стана още по труден. Откакто се помня фаворита ми за мъжко име е бил Никола и все се надявах един ден да имам момче, за да го кръстя така, но сестра ми ме изпревари и е заето вече. Татито е с много дълго първо и фамилно име и ще се постараем поне първото да е по-кратко за сметка на останалите имена.
Наде около мен масово децата са кръстени Виктория, Никол/а .

Приемам всякакви предложения за мъжки имена, поне да имаме материал за размисли.   @}->--


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: pandapanda в януари 17, 2017, 12:26:08
Любимото ми кратко и международно име е Марк :)

Ние с мм сме с дълги името и решихме и малкия да не го цепим от колектива. Аз съм с 9 букви, а те са с по 8.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в януари 17, 2017, 12:45:59
Миши, отваряш именника и ги почваш по азбучен ред. Ако някъде малкият те ритне, има два варианта - или му харесва името, или не му харесва.  ;) Тога вече ти избираш :).


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Alichka в януари 17, 2017, 12:51:31
Помислете и дали искате да има имен ден. Аз лично моя много си го обичам.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Feribotka в януари 17, 2017, 13:13:22
Аз много харесвам Мартин, ако второто е момченце ще е може би така (на свекървата), макар че се конкурира с още едно момчешко име - Владимир :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: roumyana в януари 17, 2017, 14:50:31
Миши , международни имена , но пък много употребявани напоследък са Мартин, Александър и Виктор. По-рядко срещани , които ги има в много езици , мога да кажа Стефан, Филип, Кристиан, Петър и Георги също ги има под различни разновидности.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в януари 17, 2017, 15:27:33
Аз да не пропусна да предложа Самуил. Поради сходството си със Samuel е доста лесно за приемане и произнасяне. *THUMBS*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: roumyana в януари 17, 2017, 15:57:56
А между другото на сестра ми детето се казва Никола, моето също. И двамата са кръстени на дядовците си по бащина линия. Дори не ми прави впечатление. Въпреки , че като бях малка имахме подобен случай 2 сестри си кръсти ха синовете Камен на дядовците си и аз ги обявиха за луди и че е много тъпо това.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Миши в януари 17, 2017, 17:08:11
Свекърва и аз така правя, но все едно усеща че става въпрос за него, та не се спира през цялото време.
Руми моя племенник не е кръстен на никого, но явно със сестра ми имаме еднакъв вкус. Нямат против да са с еднакви имена, но аз лично няма да се чувствам добре. Ще е хубаво ако има празник името, но пък по-важно е да ни хареса. Днес направих списък с горе-долу одобрените от мен имена а именно Кристиан, Александър, Мартин. На този етап това ми е харесало.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anichka в януари 17, 2017, 17:54:40
Друго интернационално име е Максимилиан или Максим.

Пък моя мъж иска, ако кръстим бебето George,  в България да било записано Джордж  }:->
И аз тогава си мислех за Григор/Грег (Gregory/Greg), но Влади пак казва, че Gregory не било Григор, а Грегори  :no:
Като цяло нямам кой знае какви претенции за име - да не е типичните интернационални имена, които много се срещат (между другото няма друго дете Георги около нас) и ако може да се произнася ОК на двата езика.

На сестра ми малкия син е Георги, но мен това не ме притеснява.
Сестра ми е Даниела, първия ми братовчед е Даниел, явно се предава липсата на креативност в избора на имена.

Пускам да се посмеете със списъка с имена  до сега: 8P
Evan Vladislav Dimitrov | Иван Владислав Димитров  

George Alexander Dimitrov  | Георги Александър Димитров
George Vladislav Dimitrov | Георги Владислав Димитров
George Elliot Dimitrov | Георги Елиът Димитров

Greg Vladislav Dimitrov | Грег Владислав Димитров
Gregory Alexander Dimitrov | Григор Александър Димитров
Gregory Vladislav Dimitrov | Григор Владислав Димитров

Maxim Vladislav Dimitrov | Максим Владислав Димитров

Samuel Vladislav Dimitrov | Самуил Владислав Димитров


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в януари 17, 2017, 18:05:19
Ани, точно по вашият вариант с Георги си мислех тези дни и си дадох сметка, че при вас, освен от семейството, от друг няма да си чуе името Георги и на практика ще има два различни варианта на името на български и на английски.
Без да се има предвид пристрастността ми към името, от всички изброени от теб единствено Максим(което между другото никак не е лош вариант)-на 100% и Самуил на по-малко проценти, покриват условието да звучи еднакво или поне близко името на двата езика.

Има едно детенце от Полша, в групата на Симеон, казва се Gregor. За нас е близко име и го произнасяме точно както трябва без проблем, но немскоговорящите го "осакатяват" като премахват "р" в края и удължават "о". На пръв поглед нищо особено, но буквално съсипва името.
Те също така не могат да казват Симеон и Самуил, както трябва, но не е толкова голяма болка.

Та всъщност, доколкото разбирам, идеята на мъжът ти е да няма разлика в имената, което няма нищо лошо, просто трябва да намерите подходящото.

Даниел? Аз лично не го харесвам и няма нищо общо с Георги, но... е вариант за еднозвучие, също и Мартин....

Но и Самуил и Максим звучат много добре с останалите имена според мен *THUMBS*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Millie в януари 17, 2017, 18:25:10
Нашия юнак, живот и здраве, ще е Мартин. Таткото го е решил много преди да забременея. Ще вземе буквичката на мама. На мен единствено не ми допада, защото е прекалено често срещано в бг, но избора си е негов. Аз избрах на София името. Ще бъдем 2 * С и 2* М. Та може  да мине, че си кръщаваме децата на нас, а не на баби и дядовци


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anichka в януари 17, 2017, 18:26:41
Marri, разбрала си ме на 100%  Благодаря ти @}->--

Да, Влади иска произношението на бг и на английски да е максимално близо.
Имена като Даниел, Мартин, Никола, Виктор, Валентин за сега не са вариант изобщо.

Горе долу се майтапим, че ако не му измислим име на горкото дете ще се казва Александър или Максим, въпреки почти масовото използване на тези 2 имена.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в януари 17, 2017, 18:34:01
Аз нямам проблем с често срещаните имена, даже по-скоро обратното, страхувам се от прекалено ексцентрични, но то това си е въпрос на вътрешно усещане вече.

Да, виждам, че клоните към определена линия имена, за мен също Даниел и Мартин, донякъде Никола(да не се заричам, че ми е вариант, ако е пак момче, но ми харесва френското произношение, какво е тук, та е допустимо) не са вариант и харесвам точно тази(вашата насока).


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: pandapanda в януари 17, 2017, 20:19:01
аз съм за това

Evan Vladislav Dimitrov | Иван Владислав Димитров 


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Vivi20 в януари 17, 2017, 22:39:11
Брат ми се казва Иван и всички му казват Иван с перфектно произношение, пише си го Ivan, никой не му казва Айвън или ако се е опитал, брат ми просто го поправя. Синът му се казва Михаил, малко бие на Микаел като го произнасят, но пак е доста близко, писали са го Mikhail, ако това ще ти е от помощ от човек, който живее в англоезична страна. Мъжът ми се казва Константин, всички му казват Константин, само че с ударение на о-то. :) Междудругото, имам колега Любомир и доста добре се справят в произношението. ;)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anichka в януари 18, 2017, 00:21:14
Америка е също англоезична страна, но всички казват на Иван Айвън. Поправянето е постоянно.
Може би за Англия е друго. Също така щом си Иван си бил руснак.  =]
 :offtopic: На Влади му казват Блъди. Много им е трудно да му произнесат името.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Alichka в януари 18, 2017, 09:19:08
Аничка, тези за Владимир (Путин) не са ли чували  8P Между другото много го харесвам това име. Нашият кум се казва така и го свързвам с хубав човек освен другото. Много сила има в това име. Борис също е много силно мъжко име.
Мари, мен ако ме питаш, много ме дразни безумното съкращаване на имена на български. Като чуя на някоя Микаела да казват Мики и в съзнанието ми е Мики Маус. Не знам вие как казвате на Симеон, но Мони ми е също толкова безумно като обръщение към един бъдещ мъж! Има толкова примери за деца, чиито истински имена не ги знам. Няма лошо да има човек галено име, но не и за сметка на хубаво цяло име.
По този повод - любим виц на мъжа ми: 9 месеца родители му мислиха как да го кръстят, а накрая той сам в Интернет се кръсти Zlo kuche!


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в януари 18, 2017, 09:36:00
Е, то всичко, завършващо на "ов" в презимето минава за руснак.
Според мен, ако детето ще живее в чужбина, а ще прекарва максимум месец в България, нека си има име, удобно за казване там, ако ще е основно тук, нека е със звучащо добре на български име. Макар че с всичко се свиква, както с Ричард Груев, примерно.  :)
Моите деца също не са се оплаквали от произнасяне на имената им. В университетите имат толкова различни националности, включително и от преподаватели, че няма нещо което не са чували и виждали. При малкия се наложило да се обръщат по галено име в отбора, ама то и тук беше така - няма как да ти подвикват при завършващо на съгласна =]. Понякога са избирали и назоваване по презиме.
Хехе, те обаче взаимно се дразнят, като единия нарича брат си Ник /Николай/, а другият - Беко /Becko, написано на кирилица и прочетено с латински/, ама то е в моменти на лиготия. Големият има съученици, успешно интегрирани и на високи позиции вече с имена Асен, Атанас, Иван, Георги, Росен, Тихомир, Ясен, Тодор, Стилиан, Владимир, Венелин и сигурно ред още, които също не се оплакват. Само един Сергей се пише Серж, ама заради българите там, че е доста мургав и го поднасят, че е със сменено име от малцинствата. Това го пиша за успокоение на живеещите в България майки, да не го мислят толкова предварително.
Али, разкошен виц :funny:


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: pandapanda в януари 18, 2017, 10:53:07
А някой знае ли защо южно корейците са все с две имена. Аз познавах Раян Канг, който се казваше и  Seokwon Kang.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в януари 18, 2017, 11:13:20
Разбира се, че името няма да ги провали чак толкова, пък още по-малко първото име. То има значение до училище, след това вече фамилията е важна. Така че моето е капка в морето покрай вълнението с личното име, защото каква полза, че съм Мария и няма проблем на различните езици като хората тук се изпотяват, докато ми кажат фамилията, а някой направо се отказват....
Та за майките в България.... бели кахъри са това.
Дори и аз клоня към класически български имена, просто ми се иска да са поне малко адаптивни и по възможност еднакви на двата езика.

Али, Монка му казваме на Симеон, галено, макар че това се отнася повече за времето, когато беше бебе. Сега все по-често е Симеон и разбира се, навън, пред трети лица.
Проблем си е галеното име на Симеон. Аз също не харесвам галени имена, които нямат общо с името, но например в случаят Симо, лично на мен, ми е абсолютно неприемливо като вариант, звучи ми грубо и някак принизява оригинала.
Аз също съм имала смешен опит с галените имена, имаше едно съседско момиче, с което се запознах, когато бях на 6 години, за нея аз бяха Мима, а тя за мен Ани, така се представихме и така остана. Чак после като станахме на по 12-13 години, почти едновременно ни стана ясно, че сме в голямо заблуждение и че тя всъщност се казва Анелия, а аз Мария *crazy*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Vivi20 в януари 18, 2017, 11:49:47
Работим с американци всекидневно, не знам коя е тая част на Америка, дето са толкова тъпи и упорити, но ви съчувствам, сигурно е доста сложно.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Миши в януари 18, 2017, 11:56:20
Моя приятелка живее в Америка и кръстиха детето си Емма Любов. Мъжът й много харесвал името Любов, но не можел да го произнесе правилно, за това една Емма за " резерва " сложили  ;)
Али направо ти крада вица с глас съм се смяла. Довечера трябва да го разкажа. Между другото си има нещо вярно. Аз за това й харесвам да се казва цялото име. Колкото й да ми казват, че било грубо след като така го пише в документа значи така се казва. Не си падам много много по лигавите обръщения, освен ако не е малко дете.
Аничка харесах си 3 комбинации от тези, които си пуснала, но не мога да кажа коя ми харесва в повече. Някак и 3-те ми звучат добре, а те са :
 George Alexander Dimitrov  | Георги Александър Димитров
Greg Vladislav Dimitrov | Грег Владислав Димитров
Maxim Vladislav Dimitrov | Максим Владислав Димитров
Георги е много хубаво българско име, което има й хубав празник, Александър в момента е и в моя списък с предложения за име, а Максим е в списъка на половинката. Грег ми харесва защото е някак различно и интересно за мен нито Георги , нито Григор. Звучи добре като се има в предвид дължината на презимето и фамилията.
Свекърва снощи пробвах твоето предложение за избора на име. Гомяло шаване му удари на две предложения Антонио / нали си беше й празник и го споменахме / и на Алекс, но нашия тати е категоричен, че не ги харесва, така че мисленето си продължава, а нероден петко си остава с прякора " извънземното".Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в януари 18, 2017, 12:01:50
Панди, азиатците, които работят с Европа или Америка си избират удобни за произнасяне имена. Булче казваше, че и техните чужденци си имали такива за България, нещо като никове. Същото е и при малкия, скоро ми показа служебния си Скайп, само английски имена, пък били китайци, живеещи в Китай.  =]


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: pandapanda в януари 18, 2017, 12:10:08
Свекърва, това е дете. И други има и все южнокорейци. Останалите азиатчета са си с техните имена. Трябваше да разпитам този Раян, ама забравих, пък вече си отиде в Корея.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: marta_kalpazanka в януари 18, 2017, 12:12:15
Аничка, на мен най-много ми харесват:

 Greg Vladislav Dimitrov

Maxim Vladislav Dimitrov

Samuel Vladislav Dimitrov

Миши, ще измислите име на " извънземното " :P


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: mariestrellas в януари 18, 2017, 16:58:51
Ани, моите предпочитания са за Иван, Грег и Максим, но последната дума е на детето и ако не преди раждането, то след като се роди и го видите, ще знаете със сигурност кое е неговото име. Така става обикновено.  :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anichka в януари 18, 2017, 17:42:19
Благодаря Ви, момичета, че споделихте любимите имена от листа  @}->-- Отбелязах си ги.

свеки, съгласна съм с теб, че човек прави името, а не името прави човек. Та по-спокойно го давам.
Тук може да ни изпишат и без име.

Да Ви споделя и галеното име на Леа, "Лейка!" от наши любими роднини  }:-> Като виц на деня  :no:

На мен например ми казват Анита, а не Анета. Не им е логично да го произнесат Анета. А работя във фирма с офиси над 16 страни, 14000+ работници. Особено, когато бях в Индия миналата година, си бях Анита постоянно. Малко е сконфузно да поправиш някого, че ти произнася името грешно, особено, когато си в среща с доста хора. Аз си замълчавам.
С произнасянето на имената ни имат проблеми дори логопедите на Леа (работим с 3-ма). Не е до коя част на Америка сме, просто им е трудно.

Моята колежка Yiyun (Jennifer) Shi, си предпочита да й казваме Дженифър. Тя сама ни помоли.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: roumyana в януари 18, 2017, 18:40:46
Аничка, то в общи линии или си решавате да е с българъководител име пък кой както иска да му казва или ако ще живеете там и искате да се съобразите с културата и хората му давате по американско име. Аз останах с впечатление че Георги ти е на сърце. А то на георгиевците им викат по толкова много начини, включая и Джордж, както викаме на Георги от нашия клас.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Alichka в януари 19, 2017, 15:53:15
Аничка, на мен също Грег и Максим ми звучат много добре. Вие имате идея за две имена тип бащино име, нали?
Това с Лейка ме разби 8P То да ревеш ли, да се смееш ли...

Сега да кажа - аз за женско много бях харесала Славея. Мъжо пък хич не го почувства. Имаше и въпроси от наши познати, ама как се казвало на Славея. Явно очакваха някакъв смачкан вариант, на който хората му викат галено име =] Сетих се в последствие как Свекърва каза, че такива имена били за дребни хора. Та като си знаем роднините явно трябваше нещо по-мащабно - тип С-Танка... Така де, говоря глупости, защото тази дилема поне отпадна при нас.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в януари 19, 2017, 16:40:30
Али, когато се съберат еднополови избори на имена става сложно. Ето например аз от това се страхува, трето мъжко име трудно ще измисля.
Е, има една интересна дама, с 4 момчета-Дамян, Девин, Денис, Давид...

Славея е много хубаво име *THUMBS*
Аз обаче приключих със "С" =]


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: marta_kalpazanka в януари 19, 2017, 17:55:15

Е, има една интересна дама, с 4 момчета-Дамян, Девин, Денис, Давид...

Много я харесвам *THUMBS*Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anichka в януари 19, 2017, 18:56:43
 :offtopic: Тя е най-сладката мама  :birthday:

Моя приятелка е с 2 момчета - Денис и Даниел. Единият е Дени, другия Дани и става объркване понякога   :P


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в януари 19, 2017, 19:14:50
Те като онова семейство, с 19 деца, дето всички са с Дж. Децата предлагаха имена, и после общо избираха с родителите. Едно момиченце беше казало Джирафа за мисля осемнадесетото. Оттам ми е странно да са с една буква =]


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в януари 19, 2017, 20:04:47
Оттам ми е странно да са с една буква =]

Аз съм по-умерена, докарах ги до две(засега 8P), но всеки с възприятията си, а и децата няма винаги в пакет да вървят(това ме успокояваше като имах притеснения, а в същото време Самуил много ми харесваше) =]П.П И да, една много сладка и изискана дама :girl_wink: И явно доста популярна :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в април 22, 2017, 13:21:06
От сума време се каня да пиша. Гледах някакъв американски филм, главният актьор се казваше Devin. Та поне по изписване съвпада с нашето Девин.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Lupercola в април 22, 2017, 23:43:46
Максим  *THUMBS*

На Руски галеното на Леа е Лейка. Познавам една рускиня, на която дьщеря й така се казва и даже в стаята си има избродирана картинка с лейка и надпис  =]


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: roumyana в април 23, 2017, 14:47:55
И аз харесвам Буболинката,  но Девин  ми е доста странно.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Anichka в април 24, 2017, 16:16:39
Благодаря Ина и Мира за мнението за име  @}->--

И аз харесвам Буболинката,  но Девин  ми е доста странно.
Имам колега в работата Devin, американец си е. Интересно име, но не ми е на сърце.

Моя приятелка кръсти сина си Dylan (казват му Джони, но това е много дълга история). На български е Дилан (ударението само се променя). Моят дядо се казваше така и като й споделих, тя каза, че даже Не е чувала това бг име. Питах гоогле и наистина не излезе много информация, да не кажа никаква. На дядо на прякор му казваха Даци, а на братовчед му, със същото име, Диди. Това е за северозападнаЛа България.

Вчера много ми се промени мнението за името. Да видим накрая как ще запиша бебето.  *crazy*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в юли 23, 2017, 11:02:15
Някой има ли опит обръща ли се внимание от служителите в съответната служба, когато се подават документи за паспорт, желанието на подателя за изписване на името на латиница или се изписват имената по общо правило?
Разгледах баланката и видях, че има отделен ред, но се страхувам, че ако желанието не съответства на общите правила, ще го пренебрегнат,а това за нас и проблем.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: roumyana в юли 23, 2017, 13:50:35
Мари-попълваш си сам как искаш да се изписва. те ти го изписват, както е по тяхнята система, а ти отбеязваш, че искаш по друг начин и го изписваш.
имах такъв проблем. Бяха изписали Стефания Stefania и аз писах, че искам да е Stefaniya . Тя ме попита в чужбина ли е родена или дали съм го поправила заради чужбина. зашото както го изписвала системата , така било правилно. Аз казах- че тук си живеем и няма да ходим в чужбина- но така, както ми предлагат , не е правилно защото се чете или Стефаня или Стефаниа, и дете не са името на детето . поспори малко с мен, но го записа, както аз искам.  тъй че мисля, че няма да имате проблем. Ще обясните, че в Швейцария се изписва и чете по друг начин името и затова искате да бъде записана по друг начин. Не мисля, че е е проблем


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в юли 23, 2017, 14:28:44
  Точно от това се притеснявам.....
Ние подаваме документи, тук, в посолството. Те ги приемат и изпращат в България,  а оттам издават паспорта и го изпращат до посолството. Няма да го има този диалог, от посолството само вдигат рамене и това е....
В крайна сметка съм склонна в българският акт за раждане да е Елиса и с това да си спестим понататъшни проблеми, защото определено ще е проблем, ако на   Елиза напишат  Eliza.
 Ако подават документи в България и имах възможност да разговарям със служителите... щеше да е друго.

Много разчитах на тази антетка в документа, дно тези дни си дадох сметка за този вариант, да не се съобразят с нея и вече не съм сигурна, че искам да рискувам....


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Alichka в юли 23, 2017, 16:42:19
Мари, миналото лято правихме нови лични карти на мен, на мъжа ми и международен паспорт за малката. Бланките са нови в сравнение с 2012, когато сменях лична карта заради новата фамилия. Няма да имате проблеми! Допреди години имаше общо едва ли не задължителна транслитерация. Сега е само като предложение и ако посочиш, че не искаш така, а иначе, взимат под внимание посоченото от теб. Най -малкото може в държавата, където живее човек, този начин на изписване да не може да се чете, да съвпада с друга дума на местния език и тн.
 И моето име, и на малката завършват на -ия. Преди прибавяха у, обаче ставаше абсурдно за четене в моя случай. Сега исках да е с -ia,както пък Руми не е искала. При моминската ми фамилия имаше ужасяващо натрупване на букви на латиница заради дж. Сега опростиха нещата и майка си изписа името по адекватен начин, за да може да се чете от чужденци, с каквито тя ежедневно работи.
Дори в районите не съм убедена, че служителите на гишето имат право на мнение по въпроса. Едва ли те взимат решения, че да се правят на интересни и да има излишни разговори.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в юли 23, 2017, 16:52:39
Али, това звучи вече обнадеждаващо, дано е така *THUMBS*
По принцип тя затова е тази антетка, но пак казвам, нямаме ресурс за разговори, ако се наложи.... можем да разчитаме само на документи...


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: alexandrova_90 в юли 23, 2017, 17:08:27
Да, аз си бях написала презимето веднъж Aleksandrova, веднъж Alexandrova (както тук и на други места в мрежата).. Обадиха ми се да ме питат, как искам да е вписано, дали по единия или по другия начин, макар до сега навсякъде без да са ме питали да е било Aleksandrova. И аз мисля, че е излишно да се притесняваш.  *THUMBS*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в юли 23, 2017, 17:12:16
И аз мисля, че е излишно да се притесняваш.  *THUMBS*

Тони, ако го запишат Eliza, би означавало тук да я наричат нещо като "Елица", но не съвсем, а идея нямам как бихме могли да го поправим, дори и да сме попълнили коректно бланката.... Много по-малки "щети" ще има, ако на български е Елиса....затова са ми притесненията....Но пък можем да опитаме, дано всичко да мине гладко...


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: alexandrova_90 в юли 23, 2017, 17:24:22
Наясно съм, но то бланката вие я попълвате.. Ще си запишете Елиза на кирилица и Elisa на латиница. Ако е както при големите хора.  =]


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в юли 23, 2017, 17:45:29
Да,  аз на документите разчитам, затова и ги проучвам...,  но ето има разни случаи....

И друг въпрос излезе,  дали фамилията й да е по българският или по западният стандарт... Аз преди съм го мислила,  защото на мен моята фамилия ми създава само проблеми,  дори на много места служебно ме записват по западен стандарт.
Това половинката беше против,  но сега получихме писмо,  че ако искаме да е по българският стандарт фамилията в швейцарския акт за раждане,  дължим такса....
Та въпросът е отново актуален.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Lupercola в юли 23, 2017, 19:22:35
Таксата се плаща ведньж, а името е за цял живот. Помислете кой вариант е наистина подходящ за нея и направете това.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в юли 23, 2017, 20:01:38
Таксата се плаща ведньж, а името е за цял живот. Помислете кой вариант е наистина подходящ за нея и направете това.

Там е проблемът, не можем да го преценим реално. Ако съдя по проблемите, които аз имам и които имат други познати, е най-добре да е по тукашен стандарт, ако обаче допуснем, че не живее тук...
Ти съвсем ме стъписа с това за цял живот...
Ако изхождам от ситуацията към днешна дата, определено за нея е по-добре да е по стандарта тук.

Таксата изобщо не е водеща, споменах я само за протокола, а и защото ми се вижда леко несправедливо, но си е тяхно право да определят правилата. =]


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Alleksia в юли 23, 2017, 22:37:51
Мари, ако се притесняваш за изписването на латиница, носете си ксерокопие от швейцарския акт за раждане (оригиналът нали го взимат за българския акт за раждане), той е доказателство как е името на детето. При нас от системата на МВР автоматично излизаше Aleksandar, което тук биха приели за различно име и аз си го поправих на Alexander както в записано детето в оригиналния якт за раждане. По-скоро на български може евентуално да се заядат да е Елиса, но пак се съмнявам, че ще има проблеми след като обърнете внимание на преводача, още повече, че вероятно ще превежда от немски и ще му е ясно как се произнася ;)

За фамилията имаш предвид дали да е (примерно) Иванов или Иванова ли? По-лесно ще е може би да е Иванов, но и да е с женско окончание, пак не мисля, че е приблем.
Учудвам се, че имаш проблеми с фамилията. Ние с мъжа ми сме с тотално различни, аз не му взех името, но никога не сме имали проблеми и като гледам на никой не му пука, случвало ние се е да ни изпращат писма вместо г-н и г-жа Х, г-н Х и г-жа У.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в юли 23, 2017, 23:21:09
Да, аз тези дни се замислих, че превода на акта за раждане ще е от немски, така, че не би следвало да е въпрос на компромис от страна на преводача.

А за фамилията проблеми не в смисъл, че не сме семейство, защото тук системата е такава, че за важните неща всичко се персонализира. Например договорът за наем на жилището е сключен поотделно с двама ни. По-скоро, че често ми сменят фамилията, а когато е за важни документи е проблем.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в юли 24, 2017, 07:34:59
То хубаво, ще е с "ов", ама да не вземат да мислят, че не е твое дете ;)
Момиченцето, за което споменах, българският преводач е изписал Елиса. Има няколко стандарта, дори по желание на самия човек, но се отнася за определени звукосъчетания. По всички таблици s е с, така са им казали преди 6 години. Единственото неудобство е, че и свещеникът на кръщаването се заинати и демонстративно натъртваше на "с" ;)
Голяма работа, вие си знаете как е в действителност *THUMBS* Пък за второто и третото изобщо не си струва да се притесняваш- второто изключително рядко се споменава, третото ще го смени като се омъжи :)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в юли 24, 2017, 08:34:26
Не го знаех това за звуците и изобщо няма логика, чудно ми е кой знак превеждат като "з" тогава, изгражда няма....

За бащината име въобще не се тревожа,то не съществува тук, в акта за раждане го пишем като второ лично име.
За фамилията и аз го мислех, че като жена вероятно ще я смени.
Представям си как й сричат фамилията в училище  :\
И все не мога да се отърся от мисълта за Кеми Тодоров  8P


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в юли 24, 2017, 09:44:08
z във всички таблици е з.  =]
Кеми Тодоров хич не я мисли, причините да я гледаме под око са съвсем други :) Тя на третата година от заминаването си говореше на развален български и заявяваше, че децата и никога няма да говорят майчиния си език. Ама запя друга песен като се разведе и близначките бяха представени в България с изпълнение на химна още като седемгодишни ;)
Е, моето първо име тук редовно го бъркат и сричат, ама на кого му пука ;) Важните за мен хора го знаят :)
Ето ти разните възможности, ако имаш време и търпение да стигнеш до края.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%B2%D0%B8_%D1%81_%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: bulche91 в юли 24, 2017, 09:49:05
Голяма каша е този превод на имена... вчера с брат ми говорехме и се оказа че София са я омзали яко в чужбината... в акта за раждане е София, но са я превели Софиа и там където има гражданство всъщност е Софиа... и сега всички документи са и Софиа, мазало.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в юли 24, 2017, 10:16:13
Е това с z като з в превод от немски направо ме разби  :GROAN:


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в август 14, 2017, 11:23:55
Нашата сага с името започва или продължава, не знам, но още нямаме акт за раждане.
В крайна сметка избрахме фамилията на Елиза да е по западен стандарт. Да, обаче получихме писмо да се обадим до консулската служба, за да се уверим, че ще издадат български акт зараждане с фамилия, която не е съгласно българският стандарт. Обадих се, но само консулът давал такива консултации, а той си има часове за тази работа, та чакам сега да стане часът, а междувременно ме насочиха да се поровя в българското законодателство и аз го направих.
 В законът за гражданската регистрация, който урежда този въпрос пише следното:
Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго.

Въпросът ми е към момичетата имащи опит с подобен казус, имали ли са институционални и законови пречки?


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: roumyana в август 14, 2017, 11:42:06
Мари, от телефона накратко. ВИЖ и кодекса на международно частно право. Чл. 48 и 53. Има значение гражданство на дете и обичайно местопребиваване. Консулът ще ти обясни предполагам.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: магито в август 14, 2017, 12:23:50
Бащиното име на Моника е без -ова накрая.Мъжът ми обаче е с турски корени и не са ни направили и за секунда проблем.

Виж съветите на Руми, и най-важното консулът да иска да помогне.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: bulche91 в август 14, 2017, 12:46:05
На моето дете също е без ов презимето, нищо не са казвали, само ме питаха как да е


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в август 14, 2017, 13:07:30
Мари, от телефона накратко. ВИЖ и кодекса на международно частно право. Чл. 48 и 53. Има значение гражданство на дете и обичайно местопребиваване. Консулът ще ти обясни предполагам.

Руми, много благодаря! @}->--
Тази нормативна уредба я срещам за първи път и действително разрешава въпроса.

Благодаря и на Булче и Маги за споделеният опит!


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: pandapanda в август 14, 2017, 13:34:51
Мари, а не трябва ли да е като братята и. На мен в родилното ми каза да си помисля добре как го записвам, защото и следващи деца ще са по същия начин.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в август 14, 2017, 13:47:04
Мари, а не трябва ли да е като братята и. На мен в родилното ми каза да си помисля добре как го записвам, защото и следващи деца ще са по същия начин.

За братята ѝ няма проблем. Навсякъде, дори и мен(въпреки че не е правилно) ни регистрират като фамилията на мъжът ми, съответно за момчетата няма проблем, за мен и нея, има. Това всъщност беше и една от причините да изберем западният стандарт, защото така или иначе по този начин ни регистрират, а не искам в училище например това да я отличава по някакъв начин, въпреки че има къде, къде по-странни имена, на емигранти от различен от западен произход.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Roxanne_ в август 14, 2017, 14:50:24
Мари, не можах да прочета всичко,  но всички деца трябва да са с еднакво презиме,  ако в това е проблема.  Това мисля, че беше разписано в ЗГР. Моето дете не искаха да го запишат с презиме Павел в един кметство, но в крайна сметка успяхме да го направим. Второто не е имало проблем,  като видяха първото, че е така. Ако Сами и Симеон са с наставка -ов, няма да се съгласят вероятно.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в август 14, 2017, 15:12:52
Става въпрос за фамилията.

Между другото говорих с консула, съветът му е да се обадя в общината, където ще издават българският акт за раждане и да "черпим от извора" информация.

Аз обаче нямам такова намерение, особено като разгледах Кодекса за международно частно право.
Но използвах случая да попитам за проблема Елиза/Елиса, при издаването на паспорта ѝ, и ме увери, че с прилагането на швейцарският акт за раждане, няма да има никакви проблеми, ще се спази написаното от нас, в графата "изписване на името на латиница".

П.П Междувременно при обаждането трябваше да изчакам да си довърши разговорът, който вече водеше с друг служител там, за това че е имал проблеми с изхвърлянето на дивана си и таксата, която е трябвало да плати =](това във специалните часове за разговор по телефона с консула)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: pandapanda в август 14, 2017, 16:12:38
И аз за презимето писах, защото видях, че Булче и Маги за това са ти писали.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: marry_me в август 14, 2017, 20:33:08
Мари, и аз съм през телефона и ще се опитам да ти разясня за цитираните от Руми разпоредби на КМЧП :girl_wink:

Първо, тези разпоредби уреждат хипотези на колизия между две или повече гражданства. Така че най-важното е да кажеш Елиза отговаря ли на критериите за придобиване на швейцарско гражданство?

Второ, наличието на едно или повече гражданства освен българското не го отхвърлят чл. 48, ал. 2 КМЧП.

Трето, правилата за формиране на името са съгласно отечественото право, което препраща към мои точки 1 и 2.

Отговори ми на 1 и ще ти кажа как да действаш :girl_wink:

Консулът ти го е казал правилно, колкото и да има транслитерация, новата опция да го изпишете отчита глобалността и правилата на езика в различните държави. Пример на деца родени в България и начина на изписване на имената им в български документи за самоличност. Първото е родено 2004г., казва се Алис, транслитерацията трябва да е Alis, но в международния паспорт е Alice. Второто е Карина, родена 2006г., транслитерация трябва да е Karina, записана е Carina.  :girl_wink:


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в август 14, 2017, 21:58:06
Напълно права си,Миленка *THUMBS*=
Сега прочетох по-внимателно и да, според чл.48(1), за Елиза, като български гражданин, следва да се прилага българското законодателство като отечествено право.

Връщам се на:
В законът за гражданската регистрация, който урежда този въпрос пише следното:
Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго. =]

За всеки случай не смятам да се обаждам във Велико Търново.
П.П Към момента не отговаря на условията за швейцарско гражданство.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: marry_me в август 14, 2017, 22:20:56
Мари, ти си в положението на родители, сдобили се с рожби в трети страни (извън БГ и ЕС), като САЩ, Русия, Австралия, Япония и т.н.

De jure (по силата на закона) Елиза трябва да е с -ева/-ова или -ска, -на има и други такива окончания.

De facto (в действителност) можете да въздействате на този процес като кажете как желаете да се изпишат имената на детето в акта за раждане. Препятствието във вашия случай е, че тамошните служби искат легално уверение за валидност на името по отечественото право. Предлагам ти да го изиграеш "умряла лисица" :girlhide: Обаждаш се на тамошните служби и казваш, че по българското право няма процедура, по която да се издават официални становища за валидност на име съгласно българското законодателство, т.е. не съществува такъв легален документ (уверение, удостоверение и т.н.) Съответно консулът не може да издаде такъв документ. Но си питала и няма законови пречки да бъде изписан актът по подадения от вас начин. И всякакво друго сезиране на Консулството или Министерство на външните работи, за да се сдобиете с някакво писмено уверение може да отнеме месеци и няма гаранция какво точно ще издадат като документ. И цялата тази забава във времето и сложни процедури биха ви усложнили страшно много, защото нямате възможст да ходите лично и да контактувате с различни институции в Швейцария и България. Също в своя полза може да споменеш, че отглеждаш три деца и първокласник. Дано попаднеш на мила и съжалителна дама... Иначе дупе да ти е здраво :)) В България вече държавните служители са се нагледали на хиляди хипотези. Даже знам случаи за момиче и момче родени на Острова, които са записани с името на бащата без -ов/-ев и фамилията на бащата без -а за момичето. И българските актове са изцяло изписани от чуждите и това във Велико Търново и Горна Оряховица  :girl_wink: Ти само се пребори с швейцарските служби, българските са ларж :))

ЕДИТ: Познавам пет човека, които за бащино име в актовете си за раждане е изписано само името на бащата без -ев/-ов и -а за момичетата. Двама са още в соца, началото на 80-те ;)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в август 14, 2017, 22:38:09
Миленка, не ми казвай, че това от телефона го изписа :))
Виж какво нещо е опита и нагласата, съветът ти е базиран на българската практика, но тук нещата са по-прости. Има нормативи, документи, ако нещо им противоречи, няма сила или служител, който да им въздейства,още по-малко той да е от ниво чиновник.
Ако действително се изискваше писмено потвърждение за липса на законови пречки, то щяхме да я запишем според българското законодателство и точка, защото както пишеш и ти, другата пътека е дълга и сложна и ще отнеме толкова много време, че ще ни откаже.
Но от тукашната администрация ни разясняват възможностите, които имаме, а те са да бъде по швейцарски или по български стандарт. Тъй като ние избрахме швейцарският, те ни изпращат писмо, в което още веднъж ни обръщат внимание, че това не е по стандартът в нашата страна и за да избегнем институционални проблеми, логично, да се обърнем към консулството, което при всички случаи следва да е компетентно по този въпрос, за да се уверим, от законов представител, че няма да има проблем за издаването на българският акт за раждане, за име, което не отговаря на общият стандарт.
С други думи за тях е без значение какво ще изберем, опитват се нас да предпазят от последващи проблеми.
Друг е въпросът, че консулът въобще не обсъжда нормативна уредба, говори на общо основание и прехвърля топката при все, че не е първият случай това. Аз и нямах особено желание да се консултирам, пак заради опитът, който имам,но пък реших да съм с чиста съвест като кажа, да, консултирах се, както ме посъветвахте...

Та така де. Консулът не ме консултира по въпроса, нормативно, но пък ми каза, че е длъжен да ми каже да си помисля още един път дали детето ще се чувства комфортно с тази фамилия и ако предположим, че един ден няма да живее тук, дали това било правилно решение. Малко на патриотизъм го удари =]


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: marry_me в август 14, 2017, 22:48:34
Баш от телефона :))

Ами всъщност вие нямате дилема. Изписвате си я по швейцарския начин. Във ВТ няма да имаш проблем, мога да ти пратя снимка на момиче родено на Острова (кодирано Анабел Иван Георгиев :)) ) Да им го покажеш, с ЕГН и други данни, издадено от Община ВТ  :girl_wink:


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: Marri в август 14, 2017, 23:02:39
Искрено се надявам да не се стига до спор, че понякога юристите в общината(не конкретно там), специално за имената създават проблеми. Но това е било повече преди години и сега дори да не е променяна нормативната база, заради многото емигранти се налага да се действа малко извън тази рамка, защото практиката го налага, а нормативът не се променя.


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: marry_me в август 14, 2017, 23:04:21
Искрено се надявам да не се стига до спор, че понякога юристите в общината(не конкретно там), специално за имената създават проблеми. Но това е било повече преди години и сега дори да не е променяна нормативната база, заради многото емигранти се налага да се действа малко извън тази рамка, защото практиката го налага, а нормативът не се променя.

 *THUMBS* *THUMBS* *THUMBS*


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: pandapanda в юли 24, 2018, 23:05:15
Има интересни :)

Кийра :)

Пандела :)

Минакина :)

Локсандра :)

Смях се на Салата, Дупка и Чюрка :))

https://www.lifebites.bg/izcheznalite-bg-jenski-imena/ (https://www.lifebites.bg/izcheznalite-bg-jenski-imena/)


Титла: Re:ИМЕ ЗА БЕБЕТО !!!!! ЧАСТ 6
Публикувано от: svekarva в юли 25, 2018, 07:24:48
Познавам три жени на моя възраст от Бургас с името Благатка, една Зоийца, моя колежка кръсти дъщеря си Сона /свекърва и се казваше така/, а позната на НИ1 е Биляна, подобрен вариант на баба си Чюбра /което тя мислеше, че идва от чубрица- билка, подправка/.
Не мисля, че изследването е задълбочено, по- скоро е написано с развлекателна цел ;)