Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg

Лафче => Кафе или чай? => Темата е започната от: *mwpo в април 27, 2009, 19:25:31Титла: Моля, запазете езика за децата ни...
Публикувано от: *mwpo в април 27, 2009, 19:25:31
Копирам текста,просто незнам какво да напиша,за мен това е една пълна гавра с българския език. Аз искам един ден децата ми да пишат и говорят правилно.

п.с.Гледах за такава тема,но не видях. А съм я взела присърце,мразя неграмотността,едно е грешка от бързане, а друго-от неграмотност.Уважаеми Българи,

Искат да отменят Българския Език като задължителен, т.е. държавата ни

няма да изисква от гражданите си да знаят граматични и пунктуационни

правила. Той пак ще се изучава, но няма да се изисква. "Няма държава,

която да не изисква от гражданите си, които са минали българско

обучение, да не знаят книжовен език. Няма значение турци, роми,

африканци, араби. Щом са граждани не трябва да се съобразяват със

законите и правилата на държавата, в която имат гражданство..."

Това е предложено от председателя на Комисията по образованието и

науката господин Лютви Местан. На 20 март е прието на първо четене без

възражение. Защо не е казано по новините никой си няма и на представа.

Апелирам всички, които имат българско самосъзнание да подпишат

петицията, защото иначе от България скоро няма да остане и следа. Това е

скандално и не бива да се остави така.

На по-долу посоченият електронен адрес можете да подкрепите българския език.Ако одобрявате петицията можете да я препратите на ваши познати.http://www.bgpetition.com/knijoven-balgarski/index.html (http://www.bgpetition.com/knijoven-balgarski/index.html)


Титла: Отг: Моля, запазете езика за децата ни...
Публикувано от: ˙·٠Outono Bolboreta™٠·˙ в април 27, 2009, 20:48:52
Аз подписах! *THUMBS*


Титла: Отг: Моля, запазете езика за децата ни...
Публикувано от: Su_to в април 28, 2009, 08:08:17
И аз. Господи, какво доживяхме в собствената си държава!!!


Титла: Отг: Моля, запазете езика за децата ни...
Публикувано от: ellie_bellie в април 28, 2009, 08:48:08
mwpo, можеш ли да цитираш източника на това, което копираш тук? Доколкото си спомням, това беше гръмнало миналата година. Не успях да видя нищо текущо по проблема. Всичко, което ми се връща от търсенето, е от миналата година. Аз тръгнах да подписвам петицията и ми каза, че вече съм вътре, при което намерих в е-мейла си потвърждението от май 2008. Дори като тръгнеш да четеш петицията, си пише: изменение и допълнение на Закона за народната просвета (внесен в НС на 25.01.08 г.)Така или иначе тогава това не се прие. Аз не съм дори убедена, че тези петиции имат някакъв ефект. Някой запознат ли е?
Също така попаднах и на това (http://bglog.net/Obrazovanie/pages/print/posts/?bid=bca9f342-8bc4-48f8-b8c1-db2b846f9385&mode=Full), което изглежда доста смислено. Ако някой от юристите във форума знае нещо повече, моля да сподели.


Титла: Отг: Моля, запазете езика за децата ни...
Публикувано от: *mwpo в април 29, 2009, 16:23:51
В отговор...беше ми изпратено в пощата от юриста на Атака - Варна.
Прочетох и твоя линк-доста смисъл има съгласна съм, дори и публикувано като интернетни размисли.
Грешката е моя-не обърнах внимание,че е от миналата година, но въпреки това си оставам възмутена от предложението на този господин. Гледах и предаването по НТВ, пълен абсурд е дори мисълта за такова нещо.


Титла: Отг: Моля, запазете езика за децата ни...
Публикувано от: Mrs.™ в април 30, 2009, 09:54:17
Атака какво цели с това 'подновяване' на петицията }:-> ?
И спама който прави във всички възможни знайни и незнайни форуми? И доколкото прочетох<простете ако греша>но е идея и предложение на Вълчев,а не на Лютви Местан *THUMBS* *THUMBS* Целенасочена ли е допусната грешка или неволно сте променили името?

Ето и мнение на човек участвал в съставянето на петицията:
Цитат
Кампанията и инициативата в защита на българския книжовен език приключи много отдавна, т.4, от чл. 16 си е на мястото, благодарение на всички българи, които за 10 дена дадоха 100 000 подписа в подкрепа на петицията. Става въпрос за март месец, но 2008 год.. Вносител на проекто закона беше Даниел Вълчев и МС, а не Лютви Местан, точно обратното. Той като председател на образователната комисия, заедно с други депутати, много малко за съжаление, защитаваха ревностно точката. Сигурна съм, че нямаше да успеят, ако не беше гражданската подписка, която беше внесена на два пъти с всички подписи. Веднъж я внесохме на 60 000 подписа, после пак, когато достигна близо 100 000 подписа. Накрая внесохме и трето писмо, много по-подробно и изчерпателно като искания. Целият проблем беше, че Даниел Вълчев и предхождащите го министри, не си бяха свършили работата да подплатят точката с необходимата наредба (в чл. 17, т. 4 е написано това задължение на министъра), която да укаже какви са държавните образователни изисквания и стандарти, които трябва да покрият учениците, при изучаването на българския език. И досега мисля още не са подплатили точката, стандарти няма. Поради тези причини, много родители и ученици, противници на матурите ги бяха атакували в съда, че нямат право да провеждат матури, след като липсват стандартите, които трябва да бъдат покрити. И за най-лесно, Даниел Вълчев и сие, искаха просто да затрият точката от закона, вместо да си свършат работата. Твърдяха, че точката е не действаща, защото й липсва наредбата, второто е вярно, но не е и първото, защото това е законов текст и като такъв той указва държавното изискване за задължително усвояване на книжовен български език и покриването на държавни образователни изисквания по него.  Да се надяваме, че някой ден ще им дойде музата да напишат и стандартите за държавните образователни изисквания при усвояването на българския език.
взето от тук  (http://forum.slavishow.com/viewtopic.php?t=19547&postdays=0&postorder=asc&start=15)