Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg

Лафче => Здраве и красота => Темата е започната от: ˙·٠Outono Bolboreta™٠·˙ в октомври 11, 2008, 20:28:22Титла: Влечението към сладкото подсказва за недостиг на емоц
Публикувано от: ˙·٠Outono Bolboreta™٠·˙ в октомври 11, 2008, 20:28:22
(http://www.zdrave.bg/images/250/4287.jpg)(http://news24.bg/userfiles/thumbnails/I20080529101035emoticons_320x240.jpg)
Като че ли все повече нараства броят на хората, които “не могат на живеят” без сладките изкушения, а отказът от тях се превръща в истинско мъчение за желаещите да отслабнат.
Привържениците на едната крайност твърдят, че сладкото е враг на стройната фигура, а на другата – че захарта е нужда за работата на мозъка. Кой всъщност е прав?

Попадайки в организма молекулата захароза (това от което се състои бялата захар) се разгражда на глюкоза и фруктоза. Глюкозата се включва във въглехидратния обмен и осигурява на организма необходимата енергия, а на мозъка – храна. От нервната тъкан този продукт се усвоява направо - без инсулин. За усвояването на глюкозата организмът не трябва да полага никакви допълнителни усилия.

Фруктозата се усвоява 3 пъти по-бавно отколкото глюкозата и затова нивото на кръвната захар се повишава по-бавно.

Употребявайки захар, човек пълнее, защото, след като изразходи първо най-простите въглехидрати, организмът преминава към мазнините, съдържащи се в храната, а след това към тези, натрупани в т.нар. мастни депа.

Казано по друг начин тялото винаги се стреми да работи с най-малко енергийни загуби. Ако калориите, получени от изядената храна, му стигат, той ще изхаби всичко за своите нужди и няма да прибегне към собствените си запаси. Ако с приетата храна организмът получи излишни запаси, той ще ги натрупа – за да може да ги използва при нужда. А захарта като продукт от първия ешалон остава във всеки един от случаите “крайна”.

За вредата от сладкото са чували всички, но тези, които страдат от наследствена предразположеност към захарен диабет, трябва да бъдат особено внимателни. Силният стрес, неправилното хранене или претоварването могат да отключат това заболяване. Най-опасни са резките скокове на нивото на захар в кръвта, а не самият факт, че е употребена захар или друг сладък продукт.

Сладкото се проявява и върху лицето – под формата на пъпки. Дерматолозите подчертават, че неправилното хранене предизвиква допълнително раздразнение на рецепторите на мастните жлези и те започват активно да изработват мазнини. ...


Титла: Отг: Влечението към сладкото подсказва за недостиг на
Публикувано от: ˙·٠Outono Bolboreta™٠·˙ в октомври 11, 2008, 20:28:45Лекарите се шегуват, че сладко обичат всички, в това число и бактериите, които са главните виновници за много от здравословните ни проблеми. А такива възникват както с кожата (бактериите, живеещи в нея запушват порите), така и със зъбите (именно бактериите, а не бонбоните са непосредствена причина за кариеса).

Според психолозите влечението към сладките храни е свързано с вкусовите пристрастия на човека още от детството. Сладките продукти в човешкото съзнание са свързани с празник, т.е. зад желанието да изядем нещо сладко стои желанието да се поглезим.

Специалистите съветват да се опитаме да определим емоциите си в момента на силно влечение към сладкото. За да се избавим от неконтролируемата потребност от сладки неща, трябва да установим кои от нашите емоции се асоциират с недостига на сладко и едва след това да вземем мерки. Ако просто се откажем от любимите бонбони, това ще означава, че сме си затворили очите за проблема и той ще се задълбочи още повече.

Ако искате да се преборите с този проблем, ще трябва да намалите калоричността - за сметка на някои заместители – например бялата захар да се замени с мед или сушени плодове, които са богати на полезни микроелементи и витамини. Те обаче не са по-малко калорични отколкото захарта и не трябва да се употребяват в големи количества.

Можете да използвате и други заместители на захарта. Фруктозата, която е особено популярна в диетичното хранене, притежава същата енергийна ценност както и глюкозата, но се усвоява по-дълго и затова не предизвиква резки скокове в нивото на кръвната захар.

Аспартамът е още един заместител на захарта в хранителните продукти, но той твърдо не се препоръчва на бременните жени, тъй като може да повлияе негативно на формирането на нервната система на плода.

Ксилитолът и сорбитолът са сладки вещества с естествен произход. Те не са въглехидрати и не провокират...


Титла: Отг: Влечението към сладкото подсказва за недостиг на
Публикувано от: ˙·٠Outono Bolboreta™٠·˙ в октомври 11, 2008, 20:29:21
не провокират отделянето на инсулин. Не съдържат и калории, но също така не участват пряко нито във въглехидратния, нито в мастния обмен и затова... запасите ще си останат при вас.

Цикламатът и захаринът са заместители на захарта, които вече са забранени в някои европейски страни , тъй като е установена тяхната канцерогенност – при опити с животни. Тъй като за това тяхно действие при хората още няма достатъчно данни, въпросът остава спорен.

Заместителите на захарта, съдържащи екстракт от стевия (растение с преобладаващо сладък вкус), са признати за най-безвредните. Те са подходящи за всички освен за хипотониците - стевията способства за понижаването на кръвното налягане.

От всички заместители на захарта най-малко вредни са натуралните, но те не помагат да се избавим от излишните килограми. Затова си струва да се замислим какво искаме да получим, когато изяждаме поредното парче торта или шоколад.


Титла: Отг: Влечението към сладкото подсказва за недостиг на
Публикувано от: Miri в октомври 13, 2008, 20:04:00
Bulechka, статията е много интересна, трябва да добавя,че някои проучвания сравняват сладкото(шоколади, сладкиши и т.н.) със зависимостта към наркотиците и е много трудно да се откажеш от нея. За това горещо препоръчвам на майкте тук във форума да изчакат детето да поотрасне малко преди даму се даде шоколад или сладкиш.


Титла: Отг: Влечението към сладкото подсказва за недостиг на
Публикувано от: Ariel в януари 30, 2012, 14:12:26
Ето една много интересна статия, която показва какво всъщност наистина иска организмът ви, когато имате силно и непреодолимо желание за определени храни.

Пример: Искам да ям шоколад и не мога да се удържа... означава: организмът ми иска магнезий... който може да се добави от: сурови ядки или семена, зеленчуци, плодове.

http://www.dailytransformations.com/food-cravings-here-is-what-your-body-really-wants/ (http://www.dailytransformations.com/food-cravings-here-is-what-your-body-really-wants/)


Титла: Отг: Влечението към сладкото подсказва за недостиг на
Публикувано от: cveta_d86 в януари 30, 2012, 14:35:30
Ариел много готина статия :) :bravo:


Титла: Отг: Влечението към сладкото подсказва за недостиг на
Публикувано от: michelle в януари 30, 2012, 14:59:02
 Ariel, много ти благодаря  @}->-- Много полезна статия! На мен лично ще ми помогне да си поизясня доста неща  @}->--


Титла: Отг: Влечението към сладкото подсказва за 
Публикувано от: fashion в януари 30, 2012, 15:00:21
Определено мисля,че за всеки човек си е индивидуално как му се отразява сладко. Аз например,ям много сладко,но не качвам от него. Качвам си килща от тестото.  ;)


Титла: Отг: Отг: Влечението към сладкото подсказва за 
Публикувано от: sunset в март 03, 2012, 22:42:15
Определено мисля,че за всеки човек си е индивидуално как му се отразява сладко. Аз например,ям много сладко,но не качвам от него. Качвам си килща от тестото.  ;)

При мен също е така. Мога да ям вафли, бонбони, шоколади и всякакви сладки неща на поразия, но от тестени изделия качвам. Преди малко даже ометох цяла кутия с шоколадови бонбони. Допреди няколко години всеки ден ядях много сладки неща, а сега само понякога. Има дни, в които не се сещам за сладко и други, в които не мога без него.


Титла: Отг: Влечението към сладкото подсказва за недостиг на
Публикувано от: m0onlight в март 22, 2012, 10:59:58
При мен май през годините желанието ми да хапвам сладко отслабна. Когато бях по-малка, много по-често хапвах сладко, а сега, ако знам, че вкъщи има, мога да не хапна нищо сладко дни и дори седмици. Не знам на какво се дължи това  :scratch:


Титла: Re:Влечението към сладкото подсказва за недостиг на емо
Публикувано от: ema_in_may в февруари 16, 2013, 19:54:44
За шоколада и сладкишите не знам дали е пристрастяване или нещо друго, но и аз постоянно нагъвам, добре че имам бърз метаболизъм и изгарям захарта бързо, плюс това всекидневно изразходвам енергия в работа в къщи насам натам така че не виждам нищо лоша да си набавя малко енергия от шоколада или сладките изделия.  :danceg:


Титла: Re:Влечението към сладкото подсказва за недостиг на емо
Публикувано от: gospojicakapriz в март 26, 2013, 00:00:20
Леле, дано не е вярна тази статия, че аз съм повечето от всичките дадени... излиза, че имам нужда от .... всичко  ohmy  :angry: Олеле, и аз много обичам сладко.... особено вечер.... или чипс или нещо за гризкане покрай телевизията .... то си личи от стрийте и целулита от кръста надолу де, ама то това е друга тема  *crazy* И все пак ... ако може да си "крадем " по малко сладко мисля, че няма проблем.Но не мисля, че може да се живее без нещо сладичко, или поне аз не ...


Титла: Re:Влечението към сладкото подсказва за недостиг на емо
Публикувано от: crazynelly в юни 26, 2014, 13:08:16
Мразя сладкото и всички сладки неща!
Но понякога усещам как моя организъм го желае и просто не мога да му откажа.  *crazy* Не че ям по  огрмони количества сладки неща,но понякога по една вафла или нещо такова си хапвам.
Избягвам сладкото,макар,че моя организъм никога не би го отказал.
 O_O


Титла: Re:Влечението към сладкото подсказва за недостиг на емо
Публикувано от: stoyanov в август 18, 2014, 16:01:53
Зависи. Не винаги е така. Аз лично не обичам много сладкото и не мога да се самоопределям, но познавам хора, които имат влечение към сладкото, и са доста емоционални...


Титла: Re:Влечението към сладкото подсказва за недостиг на емо
Публикувано от: silva88 в февруари 04, 2015, 23:20:16
до преди един месец много ме привличаха сладките неща (особено шоколада ), а сега мога да изям 1 бонбон на седмица и съм ок. странно нещо е човешкият организъм.


Титла: Re:Влечението към сладкото подсказва за недостиг на емо
Публикувано от: Maret в юли 15, 2016, 16:42:06
Може би съм от малкото жени, които не ядът сладко и сигурно веднага ще ме хейтнат останалите :D. Но реално аз наистина не се сещам изобщо, просто не ми се преяжда през по-голямата част от времето ( като изключим периода на цикъла - тогава мога да изям един шоколад и то в началото му)
Но според тази статия животът ми трябва да е пълен с емоции, а моят не мисля, че е :D
Много е индивидуално според мен :)


Титла: Re:Влечението към сладкото подсказва за недостиг на емо
Публикувано от: rostislava221 в август 21, 2016, 21:13:56
Страхотна тема, сладкото е изкушението на дявола. :D