Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 11, 2024, 14:41:52
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Взимане на булката
Страници:
1
...
18
19
[
20
]
21
22
...
25
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Взимане на булката (Прочетена 126686 пъти)
iolly_
Ентусиаст
Отг: Взимане на булката
«
Отговор #285 -:
декември 14, 2007, 18:03:04 »
Аз мисля, че ние жените трябва да се научим да престанем ние да правим компромисите. Аз бих държала да ме изведат от родната ми къща, ако ще родата на мъжа ми да се натръшка. А повярвайте ми от моя опит тях обикновено не ги вълнуват такива подробности или бързо им минава. А на родителите на момичето цял живот им е мъчно.
Активен
didibaby
Баш Майстор
Публикации: 1881
«
Отговор #286 -:
декември 19, 2007, 03:52:49 »
Цитат на: kreia в декември 13, 2007, 16:12:07
Валентинкар по тоя повод браво на родителите на мъжа ти - бъдещия- че са се съгласили на такъв вариант защото майката на моя ако знаеш... първо вика - е, голяма работа ще спите вкъщи, после иска да ме праща на селото му където няма дори тоалетна, не можело да спа у кума, не можело у вуйчото, че там щели да настаняват гости, с две думи - на улицата да спя
затова мисля да се взема хотел
kreia
, хич не се притеснявай - в хотел си е най-добре, като няма да сте вкъщи. Аз бях в хотел няколко дни преди сватбата. Родителите ми, шаферки, приятели - всички бяха в същия хотел. Така имах време спокойно да се приготвя сутринта преди сватбата, бяхме поръчали закуска, с моите шаферки се забавлявахме до последно.
Активен
magica1983
Сватбар
«
Отговор #287 -:
януари 06, 2008, 15:46:03 »
Аз честно казано не съм ходила никога да взимам друга булка и понятие си нямам какво се прави.Някой ще разкаже ли на кратко?
Колкото до гайди,тъпани и т.н.-при нас и да искам,няма къде -малък паркинг,алпинеум на съседа пред входа(сакън да не го смачкаме) Не,това не е за мен,има си място в ресторанта-ще танцуваме колкото искаме
Активен
iolly_
Ентусиаст
«
Отговор #288 -:
януари 06, 2008, 16:11:25 »
Ще ви разкажа това, което аз знам и според мен е редно да се направи.
Попринцип булката се взима от дома и от младоженеца, кумовете и родителите на младоженеца. Голямата суматоха се получава от това, че с тях се движат и гостите. Това преди сватбата изглежда много притеснително, но на деня е весело и не се обръща толкова внимание.
Младоженецът поднася букет на майката на булката, на баба и, ако има, а на бащата бутилка алкохол, аранжирана със здравец, както е дал на кума. Посрещат го на маса. Попринцип аз знам, че се прави така наречената сладка маса на булката, главно от сладки неща. Естествено често това не се спазва и се слагат и мезета. Чукват се и гостите и родителите питат младоженецът за какво е дошъл, и той казва, че е дошъл да вземе....за своя булка. Така започва да я търси. Често гостите пазят една врата на стая, пък булката е в друга. Често се искат пари, освен на входната врата и на вътрешната, което аз не харесвам, но за хора които го харесват е забавно, а това е най-важното ...да е весело на деня.
Когато намери булката и поднася букет, булката закичва най-близките с бутониери. Дава на шаферчетата малки кошнички с подаръчета. Събират се всички в хола, чукват се за здраве, правят се снимки и след това се приготвят за тръгване.
При излизането булката би трябвало да се извежда от бащата (така е според мен). Според други от кума, а някои излизат с младоженеца. Според мен това се прави от бащата, а младоженецът е с кумата, кумът е временно сам или със сестра на булката ако има такава. На излизане се приготвя чинийка с жито, стотинки и бонбони. Булката я взима и хвърля от тях на ляво, на дясно, напред и след това назад, без да се обръща през рамо хвърля цялата чиния, за да се счупи. Това се прави за плодородие, здраве и късмет. Майката на булката лисва вода с менче, украсено със здравец и минават по него и се качват в колите.
Активен
prin4ipessa
Баш Майстор
«
Отговор #289 -:
януари 06, 2008, 19:02:38 »
Цитат на: iolly_ в януари 06, 2008, 16:11:25
Майката на булката лисва вода с менче, украсено със здравец и минават по него и се качват в колите.
Много хубаво е описала iolly_, но бих добавила и още нещо, което е важно. Преди да се лисне вода пред колите, булката трябва да ритне менчето с бяло и червено цвете. Поне в нашия край това се прави преди да тръгнат от дома на булката. В някой краища го правят в ресторанта, но според мен е по-удобно да се направи пред дома на булката, защото в ресторанта и без това има хиляди други ритуали да се изпълняват.
Активен
kleo_20
Leader
Публикации: 5436
Мама на едно малко диване!!!
«
Отговор #290 -:
януари 06, 2008, 20:18:15 »
при моето взимане не ме купуваха =]не ми харесва ритуала а и аз сама си излязох от стаята
почерпихме се чукнахме се с пиене по скоро и кумата ми закичи свекитата милото и кума =]пак не по обичая май
на излизане останахме само ние четиримата останалите ни чакаха долу пред блока кума изведе първо мен а милото изведе кумата мама лисна вода и счупи чашата и това беше скромно не по традицията но все пак нямаше излишните неща,които не исках
Активен
plamik
Баш Майстор
«
Отговор #291 -:
януари 07, 2008, 14:46:52 »
iolly_,
наистина си го описала много хубаво
, но имайте в предвид, че във всеки край на страната е различно. Неща, който ги има като ритуали в Северна България, ги няма в Южна и обратно. Ние също изтървахме доста ритуали, но аз не съжалявам. А и да съжалявам - сватбата вече мина.
А и все си мисля, че кой както си го направи, така става най-хубаво.
Активен
divna
Сватбар
«
Отговор #292 -:
януари 07, 2008, 17:43:36 »
Много интересно сте описали ритуала,но аз обмислям да го пропусна! Знам че нашите много ще се разстроят и мисля как точно да го направя, но не мисля че ще се чувствам комфортно,като почнат да напират по вратата и да се пазарят дават ли ме, не ме ли дават (въпреки че отстрани изглежда забавно)! Мисля с милото да се видим направо в ресторанта,където трябва да е подписването,а той да мине и да вземе кумовете преди това!
Активен
kleo_20
Leader
Публикации: 5436
Мама на едно малко диване!!!
«
Отговор #293 -:
януари 07, 2008, 18:51:38 »
мила нека да те вземат от вас но без "традициите"нека да стане като събиране за абитюрентски бал!!няма да има това кото не желаеш но все пак е хубаво да те вземе мъжа ти от вас!!няма да забравиш никога емоцията как излизаш от стаята а той те гледа сякаш за първи път те вижда :'(не искам да си налагам мнението но мисля че ще е страхотно и за двамата
Активен
Арлина
Сватбен ГУРУ
Публикации: 892
«
Отговор #294 -:
януари 07, 2008, 18:52:29 »
divna
, аз също съм не харесвам много от ритуалите при вземане на булката - парите, роднините, които пазят пред вратата, хората... Но това не пречи да дойдат да те вземат. Ние сега си живеем заедно. Ден-два преди сватбата аз ще отида в къщата на родителите ми и на смата сватба ще ме вземат от там, но без тези ритуали. Искам да използвам и градината да си направим снимки, защото и ние ще подписваме в ресторанта и няма да има пауза между ритуалната зала и тръжеството. Така че, ако родителите ти дръжат и искаш да им доставиш удоволствие, може да се съгласиш да те вземат от тях, но без ритуалите, които не ти допадат
Активен
magica1983
Сватбар
«
Отговор #295 -:
януари 12, 2008, 14:08:26 »
iolly_ супер си,много ти благодаря за подрбното описание.Изглежда весело и интересно да се спазят тези традиции.Аз по принцип не съм човек,който обича суматохата,но ми се иска да е много весело за всички!!!И да знам какво да правя,не да стоя като пукъл
Активен
Капризче
Наблюдаващ
Заслужил майстор на спорта
Baby Time
«
Отговор #296 -:
януари 12, 2008, 18:06:43 »
Аз в началото изобщо не исках да ме взимат от вкъщи. Тъй като ресторанта ни си има и хотел към него, исках да се приготвя в хотела и после да сляза директно долу за церемонията, ритуала ще е там, но майка ми успя да ме убеди че емоцията при взимането на булката от бащината и къща е незаменима и не бива да я пренебрегвам. Та така, и мен ще си ме вземат от вкъщи, всичките обичаи не знам дали ще ги спазим, важното е да е весело
Активен
plamik
Баш Майстор
«
Отговор #297 -:
януари 12, 2008, 20:07:29 »
Цитат на: misskapriss в януари 12, 2008, 18:06:43
Аз в началото изобщо не исках да ме взимат от вкъщи. Тъй като ресторанта ни си има и хотел към него, исках да се приготвя в хотела и после да сляза директно долу за церемонията, ритуала ще е там, но майка ми успя да ме убеди че емоцията при взимането на булката от бащината и къща е незаменима и не бива да я пренебрегвам. Та така, и мен ще си ме вземат от вкъщи, всичките обичаи не знам дали ще ги спазим, важното е да е весело
ЗДравей, дори не е необходимо да се спазват всички ритуали, защото повярвай ми те са много. Но майка ти е права за емоцията при извеждането от бащината къща. Това се случва за пръв път един път в живота и си заслужава да се изживее! Наслади се на всички емоции.
Активен
iolly_
Ентусиаст
«
Отговор #298 -:
януари 12, 2008, 21:37:52 »
И аз съм за извеждането от родната къща. Не ми харесва американският манталитет, който се въведе сега да се тръгва от хотелска стая. За мен това е голямо неуважение към родителите и към самия себе си. Друг е въпросът, че аз самата се чувствах много неприятно да се обличам и гримирам пред хиляда ахкащи роднини. Но това може да се реши като булката се нагласи в салон....в приятелка или някъде другаде, а след това да се събере с роднините в къщи и да я вземе младоженецът. А пък и може да се ограничи кръга от присъстващи роднини в къщи.
Активен
aniiii8
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #299 -:
януари 15, 2008, 10:45:39 »
Като малка много се вълнувах когато виждам как вземат булката- музика , веселба
и си представях как някой ден и мен ще ме вземат така. Но за съжаление това няма да стане, защото сватбата няма да е в София и аз ще бъда с моите родители в хотел. Ще ме вземат от там. Все още не си го представям точно как ще стане. Мислиме да няма музиканти. Няма да го има и ритуала със затискането на вратата и откопуването на булката.
Активен
Страници:
1
...
18
19
[
20
]
21
22
...